Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Teoria Evoluționistă se desființează (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16873)

AlbertX 07.11.2014 11:09:45

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 571638)
Nu trupul evolueaza, ci sufletul, si degeaba cautati in schelete veriga lipsa fiindca, de fapt, nu lipseste nimic.
Ceea ce ieri a fost peste, azi e caine, iar maine va fi om(sau ceva mai evoluat).

Sper ca nu te referi la transmigrare ... Religia ortodoxa nu crede in asa ceva.

catalin2 07.11.2014 14:31:37

AlbertX: "Eu spun cu subiect si predicat ca la Manastirea Sfantul Andrei, calugarii de acolo cred ca Pamantul este centrul universului ... "
Bine ca ne-am lamurit si cu asta, deci parintii nu spun de geocentrism, ci ca Pamantul e centrul Universului. Poti sa crezi ca Pamantul si sistemul solar e in centrul Universului fara sa crezi si in geocentrism (adica faptul ca soarele se invarte in jurul pamantului). Chiar eu am scris de cateva ori ca oamenii de stiinta spun ca stele se departeaza de pamant ca si cum acesta ar fi in centrul universului. Chiar si eun inclin sa cred asta. Adica sistemul solar e in centrul universului, desi pamantul se invarte in jurul soarelui, si nu invers.
Am incheiat discutia.

AlbertX 07.11.2014 19:54:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 571695)
Bine ca ne-am lamurit si cu asta, deci parintii nu spun de geocentrism, ci ca Pamantul e centrul Universului. Poti sa crezi ca Pamantul si sistemul solar e in centrul Universului fara sa crezi si in geocentrism ...

Catalin2, la noi in popor este o vorba: "surdul nu aude dar le potriveste" ... se pare ca exact asa faci si tu ... adaptezi la propria credinta.

Spre deosebire de tine, eu am fost acum cateva luni la Manastirea Sf Andrei si am avut o discutie mai ampla pe aceasta tema "geocentrista". Totul este foarte clar pentru calugarii de acolo (e ca un fel de dogma) Pamantul este nemiscat in centrul universului ... ei afirma foarte clar ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si nu invers, exact cum vedem cu ochiul liber.

Vrei sa-ti mai repet, asa marturisesc si cred calugarii de la Manastirea Sf Andrei - manastitrea considerata de ortodoxie ca cea cu credinta cea mai inalta din Romania si Europa.

Dar tu, care te faci ca nu prea intelegi, te-ai si apucat sa-ti inventezi o explicatie pe care sa o poti accepta la nivel rational ... ce ti-ai spus, au zis ca-i centrul Univesrului ... deci poate au zis ca sistemul solar o fii in centru si nu Pamantul ... sa nu stie ei atata lucru ?

Tu nu crezi nici macar atata lucru si te mai numesti "ortodox" ?
Cel mai simplu nu ar fi sa mergi acolo si sa te convingi si pe urma sa-ti ceri scuze pentru prostiile pe care le-ai afirmat ?

Catalin2, ia sa ne amintim ce spune Sfântul Vasile cel Mare:

"Pentru ce vă spun acestea? Pentru că e vorba să cercetez alcătuirea lumii și să contemplu universul nu pe temeiul principiilor filosofiei lumii, ci pe temeiul învățăturilor pe care Dumnezeu le-a dat lui Moise, slujitorul Lui, Care i-a vorbit lui Moise aievea, nu prin enigme. De aceea trebuie neapărat ca cei care doresc să vadă aceste mărețe lucruri să aibă exercitată mintea lor pentru înțelegerea învățăturilor ce ne stau în față"

Catalin2, sa incerc sa-ti spun ce inteleg eu din citatul de mai sus:
Sfantul Vasile cel Mare se refera la "alcatuirea lumii si contemplarea universului" pe temeiul "invataturilor pe care Dumnezeu le-a dat lui Moise" adica se refera explicit la Facerea din Vechiul Testamet si spune foarte clar ca nu trebuie interpretata "pe temeiul principiilor filosofiei lumii" adica mai precis, nici pe temeiul filosofiilor de atunci nici pe temeiul filosofiilor viitoare ... sugerand ca trebuie sa ai mintea "exercitata" pentru a putea face acest lucru.

Catalin2, tu si restul celor care cred ca si tine faceti urmatoarea greseala: voi intrepretati Facerea pe temeiul filosofiei lumii ... adica folositi argumentele stiintei atunci cand afirmati ca Dumnezeu nu ar fi putut sa faca un univers care sa se invarta in jurul uni punct fix/static numit Pamant.

Voi nici macar nu puteti sa va inchipuiti sau sa va imaginati un Pamant fix si nemiscat in centrul Universului ... dar puteti sa va inchipuiti spatii multidimensionale in 11 dimensiuni, gauri negre, etc ... rad si curcile :21:

Sa vedem ce ne invata Sf Vasile cel Mare in Hexaimeron:

"De-nceput au făcut Dumnezeu cerul și pământul ... Același lucru să ni-l spunem și despre pământ. Să nu cercetăm cu curiozitate care este ființa lui, nici să nu ne sfărâmăm mintea căutând ce este sub el, nici să căutăm o natură lipsită de însușiri, care prin ea însăși ar fi fără însușiri, ci să știm bine că toate câte le vedem la el sunt rânduite pentru a-i da existență și pentru a-i completa ființa.

Că n-ai să ajungi la nimic dacă ai încerca să elimini cu rațiunea fiecare din însușirile care sunt în el. Dacă îndepărtezi negrul, recele, greul, densul, însușirile pe care ți le dă gustul sau alte însușiri pe care le atribuim pământului, atunci nu mai rămâne nimic din pământ. Părăsind, dar, aceste cercetări, te sfătuiesc să nu cauți să afli nici pe ce stă pământul. Îți va ameți mintea, pentru că gândirea ta nu va ajunge la un rezultat sigur. Dacă vei spune că aerul este așternut sub lățimea pământului, vei rămâne nedumerit, întrebându-te: Cum substanța moale și cu totul goală a aerului rezistă, deși este apăsată de o greutate atât de mare? Cum nu alunecă aerul în toate părțile, evitând prăbușirea împreună cu pământul, și cum nu se urcă deasupra pământului care îl apasă? Iarăși, dacă vei presupune că apa este temelia pământului, și așa te vei întreba: Cum pământul, care este greu și dens, nu se scufundă în apă, ci el, care-i atât de greu, este ținut de apă, care este mai slabă decât el? Pe lângă asta trebuie să te mai întrebi: Pe ce stă apa? Și iarăși vei fi nedumerit: pe ce substanță tare și rezistentă stă fundul celei din urmă temelii?

Iar dacă vei presupune un alt corp, mai greu decât pământul, care ar putea opri pământul să o ia în jos, să-ți amintești că și corpul acela are nevoie de un altul care să-l susțină și să nu-l lase să cadă. Iar dacă am putea presupune un reazem și aceluia, mintea noastră va căuta iarăși și aceluia un alt reazem, și așa vom merge la nesfârșit, născocind alte temelii pentru cele pe care le-am găsit. Și cu cât vom merge mai departe cu mintea, cu atât vom fi siliți să aducem mai mare putere de sprijin, care să poată rezista întregii greutăți pe care o are de susținut. De aceea pune hotar minții tale, ca nu cumva cuvântul lui Iov să-ți mustre curiozitatea, că iscodești cele ce nu pot fi înțelese, și să fii întrebat și tu de el: "Pre ce sânt stâlpii lui înfipți?" . Iar dacă uneori auzi în psalmi spunându-se: "Eu am întărit stâlpii lui" , gândește-te că psalmistul a numit "stâlpi" puterea care susține pământul.

Unii filosofi ai naturii spun, cu vorbe savante, că pământul stă nemișcat din anumite pricini: din pricina locului pe care îl ocupă în centrul universului și din pricina distanței totdeauna egală față de marginile universului; de aceea nu poate să se încline în vreo parte; așa că rămâne neapărat nemișcat, pentru că distanța egală, pe care o are din toate părțile de jur împrejurul lui, îi face cu neputință înclinarea în vreo parte. Locul acesta din centrul universului pe care pământul îl ocupă nu l-a dobândit nici ca o moștenire, nici prin sine însuși, ci este locul lui firesc și necesar."

Catalin2, mai citeste inca o data si inca o data ... si incearca sa te stapanesti si sa fii politicos.

"Locul acesta din centrul universului pe care pământul îl ocupă nu l-a dobândit nici ca o moștenire, nici prin sine însuși, ci este locul lui firesc și necesar" - asta o afirma Sf Vasile cel Mare si nu filosofii cum gresit ai interpretat.

AlbertX 07.11.2014 20:22:06

Sa vedem ce ne invata Sfântu Ioan Gura de Aur:

"Deocamdată am aflat pricina pogorământului, anume că Moise, grăind sub inspirația Duhului, a dat învățătura lui pe măsura înțelegerii ascultătorilor. Totodată, prin cuvintele: "La început a facut Dumnezeu cerul și pămantul", a smuls de la început toate ereziile care aveau sa răsară ca neghina în Biserica. De vine maniheul sau Marcion sau Valentin sau filosofii greci și-ți spun că materia a preexistat, spune-le lor: "La început a făcut Dumnezeu cerul și pămantul".

Dar sunt unii oameni fără judecată, care, chiar după atâta învățătură, încearcă să nu creadă; unii nu îngăduie ca lumea aceasta să aibă un creator; alții spun că lumea și cele din lume s-au făcut de la sine; în sfârșit, alții spun că toate s-au făcut dintr-o materie preexistentă. Uită-te cât de mare e înșelăciunea diavolului! Cum a abuzat de ușurătatea gândirii celor ce slujesc înșelăciunii!

De asta fericitul Moise, insuflat de dumnezeiescul Duh, ne învață cu atâta precizie, ca să nu pățim la fel cu ei, ci să putem ști bine și ordinea în care au fost create făpturile și chipul în care a fost creată fiecare făptură. Dacă Dumnezeu nu s-ar fi îngrijit de mântuirea noastră ca să conducă limba profetului, ar fi fost de ajuns să spună că Dumnezeu a făcut cerul și pământul și marea și animalele și n-ar mai fi pus nici ordinea zilelor, nici ce s-a făcut, în ziua întâia și ce s-a făcut în zilele următoare.

Dar ca să nu le rămână celor fără dreaptă judecată nici o umbră de apărare, împarte așa de bine și ordinea celor create și numărul zilelor și ne învață toate cu mult pogorământ, ca, aflând tot adevărul, sa nu mai dăm atenție la rătăcirile celor ce grăiesc orice, întemeiați pe propria lor gândire, ci să putem ști puterea nespusă a Creatorului nostru."

Catalin2 ... sunt multi crestini ca tine care se bazeaza pe propria lor gandire si intrepreteaza pe temeiul filosofiilor lumii actuale Facerea universului, afirmand tot felul de scenarii SF in spatii cu 11 dimensiuni ... exact ce Sfintii Parinti ne invata clar sa nu facem.

Catalin2, iti recomand in continuare sa ramai calm si politicos ... si sa ai bunul simt de a nu-i mai jigni pe Sfintii Parinti ... nu au nicio vina ca tu nu intelegi ce au vrut ei sa zica ... si nu esti singurul din pacate.

Catalin2, ai inteles ca nu doar eu si cativa "fundamentalisti" afirmam ca Pamantul este nemiscat in centrul Universului,... si ca "locul acesta din centrul universului pe care pământul îl ocupă nu l-a dobândit nici ca o moștenire, nici prin sine însuși, ci este locul lui firesc și necesar" ? Nu ai inteles nimic ? Asa se intampla cand ratiunea nu mai functioneaza sau da rateuri. Nu vreau sa jignesc pe nimeni.

Geocentrismul tine de filosofia greaca asa este ... doar ca putini stiu ca toate cunostiintele astronomice din cele mai vechi timpuri si pana la filosofii greci i-au fost revelate lui Seth, fiul lui Adam, atunci cand acesta a fost urcat 40 de zile la cer.

Din pacate pentru sustinatorii helio/acentrismului ... nu filosofii greci si geocentrismul stau la baza credintei ca Pamantul este nemiscat in centrul universului ... aceasta credinta se intemeiaza pe invatatura transmisa de Seth, fiul lui Adam, magilor egipteni, invatatura preluata de filosofii greci si dezbatuta cu argumente rationale in loc de teologice.

Deci religia ortodoxa nu se sprijina pe "geocentrism" atunci cand interpreteaza Facerea din Sfanta Scriptura
"ci pe temeiul învățăturilor pe care Dumnezeu le-a dat lui Moise, slujitorul Lui", pe invatatura revelata lui Seth, fiul lui Adam, pe Sfanta Traditie, pe invatatura Sfintilor Parinti si desigur pe Biserica Ortodoxa.

Catolicii, neoprotestantii si sectarii desigur ca nu sunt de acord cu cele de mai sus ... si cu multe altele .. o stim foarte bine.

abaaaabbbb63 07.11.2014 22:28:39

A Mathematical Proof That The Universe Could Have Formed Spontaneously From Nothing

https://medium.com/the-physics-arxiv...g-ed7ed0f304a3

Studiu:
http://arxiv.org/abs/1404.1207

Demetrius 08.11.2014 01:54:55

Citat:

În prealabil postat de AlbertX (Post 571660)
Sper ca nu te referi la transmigrare ... Religia ortodoxa nu crede in asa ceva.

Tu crezi? Tu nu esti religia ortodoxa.

bin000 08.11.2014 08:19:27

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 571731)
A Mathematical Proof That The Universe Could Have Formed Spontaneously From Nothing

https://medium.com/the-physics-arxiv...g-ed7ed0f304a3

Studiu:
http://arxiv.org/abs/1404.1207

"once a small true vacuum bubble is created by quantum fluctuations of the metastable false vacuum..."
Unde scrie de nimicul ala din titlu?:36:

abaaaabbbb63 08.11.2014 09:21:23

Citat:

În prealabil postat de bin000 (Post 571742)
"once a small true vacuum bubble is created by quantum fluctuations of the metastable false vacuum..."
Unde scrie de nimicul ala din titlu?:36:

Depinde daca stii ce e ala false vacuum sau nu:
http://en.m.wikipedia.org/wiki/False_vacuum

abaaaabbbb63 08.11.2014 11:26:44

In other news, veste grozava de ultim moment:
http://www.sciencedaily.com/releases...1106113334.htm

bin000 08.11.2014 16:46:55

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 571743)
Depinde daca stii ce e ala false vacuum sau nu:
http://en.m.wikipedia.org/wiki/False_vacuum

Nu stiu .Ne explici?

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:46:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.