Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserici Protestante (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5030)
-   -   Ce este Euharistia? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10561)

Eugen7 14.09.2010 20:56:47

Citat:

În prealabil postat de adiandrea6 (Post 288438)
Eugen,
Ce parere aveti de Sfanta Maria Egipteanca? Ea s-a Impartasit numai inainte de moarte, dar si fara Impartasanie a ajuns mai induhovnicita decat oricare altul/alta din timpul ei. Nu neg puterea Impartasaniei, am simtit-o si eu de atatea ori, insa Duhul Sfant continua sa sufle acolo unde vrea. ...

Prin afirmatia mea, nicidecum nu am negat prezenta Duhului Sfant "acolo unde vrea"... si nici deplinatatea Lui in Toate Sfintele Taine (daca nu ar fi Duhul Sfant nici nu s-ar mai putea numi Sfinte Taine ci ar fi doar simboluri eventual), ci am vorbit strict din sistemul de referinta al omului care prin unirea reala cu Hristos in Taina Sfintei Impartasanii (se face partas intregii firi dumnezeiesti II Petri 1,4 si atfel) este patruns in mod sigur si de deplinatatea Duhului Sfant in toata fiinta sa.

Tin sa va reamintesc ca dogma (Sfintele Taine) sunt aceleasi in toate Bisericile Ortodoxe. Desigur exista diferentele pe care le-ati subliniat insa acestea nu tin de dogma ci de anumite practici traditionale regionale (culturale etc.).

adiandrea6 14.09.2010 21:01:12

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 288443)
nicidecum, Duhul purcede din Tatal exclusiv dar ni se da noua prin Fiul, de aceea il numim si Duhul Fiului.

"izvor ar harului pentru om" acest lucru a dorit sa il sublinieze Delia. Mai exact, faptul ca Hristos Iisus prezent in chip real in Sfanta Impartasanie ni se face noua oamenilor izvor de Duh Sfant in toata deplinatatea lui (deci a intregii firi dumnezeiesti). Astfel Taina Sfantei Impartasanii mai mult decat oricare Sfanta Taina uneste pe om cu intreaga fire dumnezeiasca in toata deplinatatea ei (II Petru 1,4)

Duhul Sfânt “este din Tatăl și-L numim Duh al Tatălui. Nu spunem ca Duhul este din Fiul, dar îl numim Duhulb Fiului… și se dă nouă prin Fiul.” Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea I-a, cap 8.

Daca apa izvoraste din stanca iar eu va dau dumneavoastra aceasta apa, sunt eu izvorul apei? Nicidecum, stanca este izvorul, iar eu doar va dau ceea ce izvoraste din stanca. Ca atare, izvorul Duhului Sfant este Tatal, de la El purcede, Fiul fiind cel care ni-L da si noua, care ni-L trimite, fara insa a purcede (izvora) de la El, de la Fiu. Stiti comparatia cu soarele pe care o fac ortodocsii pentru a explica Trinitatea: Tatal este soarele din care izvoraste caldura si lumina, adica Duhul Sfant, iar Hristos sunt razele, nascute din soare, adica din Tata, si prin intermediul carora caldura si lumina, adica Duhul Sfant, ajung la noi. Insa nu din raze izvorasc lumina si caldura, ci din soare, adica din Tata.

Paragraful citat de dumneavoastra din Ap. Petru este:
"Prin care El ne-a hărăzit mari și prețioase făgăduințe, ca prin ele să vă faceți părtași dumnezeieștii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume"
Ce ati dorit sa aratati prin acest paragraf? Ca izvorul este Fiul?
Uitati contextul:

"2.Har vouă și pacea să se înmulțească, întru cunoștința lui Dumnezeu și a lui Iisus, Domnul nostru.
3. Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate cele ce sunt spre viață și spre bună cucernicie, făcându-ne să cunoaștem pe Cel ce ne-a chemat prin slava Sa și prin puterea Sa,
4. Prin care El ne-a hărăzit mari și prețioase făgăduințe, ca prin ele să vă faceți părtași dumnezeieștii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume.
5. Pentru aceasta, puneți și din partea voastră toată sârguința și adăugați la credința voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunoștința,
6. La cunoștință: înfrânarea; la înfrânare: răbdarea; la răbdare: evlavia;
7. La evlavie: iubirea frățească, iar la iubirea frățească: dragostea.
8. Căci dacă aceste lucruri sunt în voi și tot sporesc, ele nu vă vor lăsa nici trândavi, nici fără roade în cunoașterea Domnului nostru Iisus Hristos.
9. Iar cel ce nu are acestea este slab văzător și orb și a uitat de curățirea păcatelor lui de demult.
10. Pentru aceea, fraților, siliți-vă cu atât mai vârtos să faceți temeinică chemarea și alegerea voastră, căci, făcând acestea, nu veți greși niciodată. "

Ce legatura are cu cele discutate? Si ceea ce abia acum bag de seama, apropos de o discutie mai veche cu faptul ca protestantii sunt acuzati ca sunt marionete in mainile lui Dumnezeu care nu mai gresesc niciodata dupa primirea Harului, se vede ca si Ap. Petru avea aceasta convingere, el care a fost gasit vinovat de Ap. Pavel :"căci, făcând acestea, nu veți greși niciodată". Inseamna ca nu este chiar atat de neobisnuit ca oamenii sa creada ca nu vor mai gresi, si dealtfel cu aceasta convingere au trait multa vreme primii crestini, de aceea ideea de curatire de pacate dupa Botez prin Spovedanie si Impartasire a aparut mult mai tarziu, ca dovada si faptul ca Imparatul Constantin cel Mare a amanat Botezul sau pana mai spre sfarsitul vietii ca sa mearga curat la Hristos, neexistand alta cale de curatire decat Botezul...

adiandrea6 14.09.2010 21:13:52

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 288453)
Prin afirmatia mea, nicidecum nu am negat prezenta Duhului Sfant "acolo unde vrea"... si nici deplinatatea Lui in Toate Sfintele Taine (daca nu ar fi Duhul Sfant nici nu s-ar mai putea numi Sfinte Taine ci ar fi doar simboluri eventual), ci am vorbit strict din sistemul de referinta al omului care prin unirea reala cu Hristos in Taina Sfintei Impartasanii (se face partas intregii firi dumnezeiesti II Petri 1,4 si atfel) este patruns in mod sigur si de deplinatatea Duhului Sfant in toata fiinta sa.

Tin sa va reamintesc ca dogma (Sfintele Taine) sunt aceleasi in toate Bisericile Ortodoxe. Desigur exista diferentele pe care le-ati subliniat insa acestea nu tin de dogma ci de anumite practici traditionale regionale (culturale etc.).

Si eu tin sa va spun ca in Biserica Ortodoxa din Romania nu am gasit preot care sa zica ca putem lua Impartasania fara Spovedanie, preotul grec insa a spus ca o putem lua daca vrem, "pe risc propriu". Asa ca el nu o interzice la nimeni, spovedit sau nespovedit. Recomanda Spovedania inainte dar nu o impune. Cum ramane atunci?
Ca sa nu mai zic ca in Romania interzicerile legate de menstruatia femeii nu sunt "practici traditionale regionale (culturale etc.)" ci sunt argumentate cu canoanele Sfintilor Parinti.

Eugen7 14.09.2010 21:34:24

Citat:

În prealabil postat de adiandrea6 (Post 288438)
Eugen, ...
Si apropos de traduceri, doar in Biblia ortodoxa romaneasca a fost tradus cu "preot" cuvantul grecesc "presbiteros". In greceste cuvantul folosit este presbiteros si nicidecum preot, iar presbiteros desemneaza persoane in varsta si intelepte la care vin oamenii sa ceara sfat. Informatia despre ce inseamna cuvantul presbiteros o am de la colegul meu grec. Si daca verificati Bibliile scrise in alte limbi (engleza, italiana, franceza, germana) o sa vedeti ca nu s-a tradus nicaieri cu preoti, ci cu batrani. ... .

asa este cum spuneti dumneavoasatra, insa nu trebuie sa uitati despre taina "punerii mainilor" care aceasta insemna "hirotonia preotilor." pentru ca daca nu ar fi preotia ca taina ar insemna ca toti batranii intelepti ar avea "cheile imparatiei cerurilor" si "puterea de a lega si dezlega" prin pura intelepciune si nicidecum prin har si putere de la Hristos Iisus. De aceea traducerile Bisericii Ortodoxe au subliniat ca presbiteros care are un sens mai larg se refera la preot in exclusivitate. desigur ca exista mai multe trepte preotesti (episcop etc).

Daca traducerea cuvantului presbiter poate fi "discutata", in Filipeni 1,1 se face referire clara la episcopi si diaconi care faceau parte din clerul bisericesc.

" 1. Pavel si Timotei, slujitori ai lui Hristos Iisus, tuturor sfintilor intru Hristos Iisus care sunt in Filipi impreuna cu episcopii si diaconii [lor]:" Filipeni 1,1
Παῦλος καὶ Τιμόθεος δοῦλοι Χριστοῦ Ἰησοῦ πᾶσιν τοῖς ἁγίοις ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τοῖς οὖσιν ἐν Φιλίπποις σὺν ἐπισκόποις καὶ διακόνοις:

In cazul de fata, cuvantul episcopi (de la epískopos = supraveghetor, protector) ii desemneaza pe preotii de vaza (presbiterii hirotoniti in treapta preotiei) care aveau menirea de a conduce comunitatea (vezi si 1 Tim 3, 1); din randul lor vor fi recrutati episcopii propriu-zisi, pe masura ce apostolii vor simti nevoia unor succesori directi. Acesta este primul text care atesta limpede existenta celor doua trepte harice in Biserica primara: preoti si diaconi.

"23. Si hirotonindu-le preoti in fiecare Biserica 4, rugandu-se cu postiri, i-au incredintat Domnului in Care crezusera. " fapte 14,23
Din text reiese ca: Pavel si Barnaba au intemeiat Biserici locale; preotii acestora nu au fost alesi de popor, ci desemnati direct de cei doi apostoli si hirotoniti prin punerea mainilor (vezi si Tit 1, 5 ). Grecescul heirotonéo inseamna a alege pe cineva prin ridicare de maini (cand e vorba de multime) sau prin punerea mainilor (cand e vorba de un singur oficiant sau de cativa).

delia31 14.09.2010 21:41:32

Citat:

În prealabil postat de adiandrea6 (Post 288441)
Delia,
O singura intrebare am: daca Hristos este izvorul Harului, inseamna ca sustineti purcederea Duhului Sfant si de la Hristos ca si catolicii?

draga Andrea
incearca sa nu confunzi Persoana Duhului Sfant cu harul.
in conceptia ortodoxa, harul e energia necreata ce izvoraste din Fiinta lui Dumnezeu-Treime.
ce am zis mai sus nu are legatura cu purcederea Duhului Sfant.

incerc sa reformulez ca sa nu se creeze confuzii: Dumnezeu-Treime e izvorul harului dar noi nu am fi avut acces deplin la acest izvor daca a doua Persoana a Sfintei Treimi nu si-ar fi insusit la un moment dat acel Trup de carne si oase prin care sa ni se dea.
Fara Trupul Lui de om unit cu firea dumnezeiasca, nu am fi avut nicicum acces la dumnezeire.
Deci, Trupul lui Hristos este izvorul vazut si accesibil prin care avem acces la dumnezeire in mod deplin.
Kirie eleison ca vorbim despre Dumnezeu mai mult la persoana a 3-a si de taine mai presus de mintea noastra cu nonsalanta cu care am analiza cobai in laborator.
be blessed Andrea

delia31 14.09.2010 22:00:51

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 288422)
Mulțumesc pentru bunăvoința cu care-mi explicați conceptul, dar nu e pentru prima dată când aud termenul "îndumnezeire". M-a uimit doar cu câtă ușurință este folosit... dar mi-a trecut între timp. Știți... eu sunt cu "Sola Scriptura"... O seară plăcută!:1:

o seara placuta si tie!
o mica nuanta: ortodoxia nu opereaza cu concepte, ci cu sfinte taine.
si un micut sfat: chiar daca sunteti cu sola scriptura, n-o mai citi pe gaura cheii.
be blessed tricesimus!

Eugen7 14.09.2010 22:02:01

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 288470)
draga Andrea
incearca sa nu confunzi Persoana Duhului Sfant cu harul.
in conceptia ortodoxa, harul e energia necreata ce izvoraste din Fiinta lui Dumnezeu-Treime.
ce am zis mai sus nu are legatura cu purcederea Duhului Sfant.

incerc sa reformulez ca sa nu se creeze confuzii: Dumnezeu-Treime e izvorul harului dar noi nu am fi avut acces deplin la acest izvor daca a doua Persoana a Sfintei Treimi nu si-ar fi insusit la un moment dat acel Trup de carne si oase prin care sa ni se dea.
Fara Trupul Lui de om unit cu firea dumnezeiasca, nu am fi avut nicicum acces la dumnezeire.
Deci, Trupul lui Hristos este izvorul vazut si accesibil prin care avem acces la dumnezeire in mod deplin.
Kirie eleison ca vorbim despre Dumnezeu mai mult la persoana a 3-a si de taine mai presus de mintea noastra cu nonsalanta cu care am analiza cobai in laborator.
be blessed Andrea

asa este.
semantica in cazul explicarii Tainelor nu este tocmai usoara... (si foarte "usor" se poate intelege gresit mesajul, fie in mod intentionat fie neintentionat).
http://ro.wikipedia.org/wiki/Semantic%C4%83

MA BUCUR CA SI PE ACEST TOPIC S-A CLARIFICAT CA PENTRU CRESTINII ORTODOCSI TAINA SFINTEI EUHARISTII ESTE IMPARTASIREA REALA CU ADEVARAT TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI IISUS HRISTOS IAR PENTRU CULTELE NEOPROTESTANTE SI PROTESTANTE ESTE DOAR SIMBOLICA.

tricesimusquintus 14.09.2010 22:04:17

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 288466)
nu trebuie sa uitati despre taina "punerii mainilor" care aceasta insemna "hirotonia preotilor."

Poate că asta înseamnă astăzi în Biserica Ortodoxă, însă în vremea apostolilor însemna
hirotonirea prezbiterilor.

Citat:

pentru ca daca nu ar fi preotia ca taina ar insemna ca toti batranii intelepti ar avea "cheile imparatiei cerurilor" si "puterea de a lega si dezlega" prin pura intelepciune si nicidecum prin har si putere de la Hristos Iisus.

Nu toți bătrânii erau hirotoniți, ci doar aceia care erau vrednici. Iar slujba de presbyteros nu presupunea neapărat senectute (vezi cazul tânărului Timotei).

[quote=Eugen7;288466]Daca traducerea cuvantului presbiter poate fi "discutata", in Filipeni 1,1 se face referire clara la episcopi si diaconi care faceau parte din clerul bisericesc. În Biserica Primară, slujba de episcopos era una și aceeași cu cea de presbyteros. Nu există aici nici un indiciu cum că un episcop avea autoritate asupra mai multor biserici, așa cum s-a petrecut în istoria de mai târziu a bisericii. Dimpotrivă, erau mai mulți în biserica locală din Filipi (așa cum reiese din versetul citat de dvs.).

Citat:

" 1. Pavel si Timotei, slujitori ai lui Hristos Iisus, tuturor sfintilor intru Hristos Iisus care sunt in Filipi impreuna cu episcopii si diaconii [lor]:" Filipeni 1,1
Παῦλος καὶ Τιμόθεος δοῦλοι Χριστοῦ Ἰησοῦ πᾶσιν τοῖς ἁγίοις ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τοῖς οὖσιν ἐν Φιλίπποις σὺν ἐπισκόποις καὶ διακόνοις:
In cazul de fata, cuvantul episcopi (de la epískopos = supraveghetor, protector) ii desemneaza pe preotii de vaza (presbiterii hirotoniti in treapta preotiei) care aveau menirea de a conduce comunitatea

Este total aiuritoare interpretarea dvs. Nici textul citat, nici alte texte ale NT nu fac referire la preoți (hieros) în Biserica Creștină, ci doar prezbiteri (presbyteros), respectiv episcopi (episcopos).

Citat:

din randul lor vor fi recrutati episcopii propriu-zisi, pe masura ce apostolii vor simti nevoia unor succesori directi.

Lucrul acesta de asemenea nu-l veți găsi în niciun text al NT.

Citat:

Acesta este primul text care atesta limpede existenta celor doua trepte harice in Biserica primara: preoti si diaconi.

"23. Si hirotonindu-le preoti in fiecare Biserica 4, rugandu-se cu postiri, i-au incredintat Domnului in Care crezusera. " fapte 14,23
Din text reiese ca: Pavel si Barnaba au intemeiat Biserici locale; preotii acestora nu au fost alesi de popor, ci desemnati direct de cei doi apostoli si hirotoniti prin punerea mainilor (vezi si Tit 1, 5 ).

Pentru Numele lui Dumnezeu, dar nu mai prostiți lumea cu teoriile acestea neadevărate! Nu reiese nicio "treaptă ierarhică" și niciun "preot" în textele acelea (și nici în altele). Prezbiterii (episcopii) erau slujbași, nu funcționari ori cadre militare. Hristos Și-a întemeiat Biserica Sa pe principiul slujirii nu pe al "ierarhiei". Niciunui prezbiter (episcop) nu trebuia să i se pupe mâna, inelul ori papucul, ci dimpotrivă ei erau aleși pentru a păstori și a sluji fraților lor.

Doriana 14.09.2010 22:06:10

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 288487)
MA BUCUR CA SI PE ACEST TOPIC S-A CLARIFICAT CA PENTRU CRESTINII ORTODOCSI TAINA SFINTEI EUHARISTII ESTE IMPARTASIREA REALA CU ADEVARAT TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI IISUS HRISTOS IAR PENTRU CULTELE NEOPROTESTANTE SI PROTESTANTE ESTE DOAR SIMBOLICA.

Ramaneti doar cu prima parte a mesajului. S-a clarificat cum este cu impartasania la ortodocsi. Cea de-a doua parte a mesajului nu isi are rostul. Cum am mai spus, pentru unii din np, printre care si eu, impartasania nu e deloc simbolica. Ma mir ca spuneti ca ati demonstrat asta...

tricesimusquintus 14.09.2010 22:13:13

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 288485)
o mica nuanta: ortodoxia nu opereaza cu concepte, ci cu sfinte taine.

Am numit concept "indumnezeirea" de care era vorba în postare. Nu cred că este și aceasta în rândul Sfintelor Taine (șapte la număr).

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 288485)
si un micut sfat: chiar daca sunteti cu sola scriptura, n-o mai citi pe gaura cheii.

Oricât de îngust ori larg mi-ar fi orizontul, conceptul de "îndumnezeire" este de negăsit în Sfânta Scriptură. Încercați să deschideți dvs. "ușa" Scripturii introducând la search cheia "îndumnezeire". Vă veți afla în exact această postură umilitoare de privit pe gaura cheii...

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:37:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.