Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Noaptea nuntii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11634)

Azzuurra 04.08.2011 23:47:26

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 386207)
Când se împărtășesc ? Sâmbăta ? Că cele mai multe nunți au loc sâmbăta, nu Duminica. Eu zic să vorbim pe concret, bazându-ne pe realitatea de pe teren și nu pe cărți. Să înțeleg că viitorii nași ai dv s-au împărtășit la nuntă ? Ori au fost la Sf Liturghie dinainte de nuntă și s-au împărtășit ? Nu cumva au primit și ei pișcoturi trecute prin vin bisericesc ?

Pai in acest caz concret, mirii vor sa se Impartaseasca si sa se Cunune in aceeasi zi. Adica vor participa la Sfanta Liturghie si vor avea Cununia dupa, cum se face in mod traditional crestin.

Si ca sa te impartasesti trebuie sa-ti dea voie Duhovnicul. Sau daca nu ti s-a dat voie, stai la Liturghie si nu primesti Impartasania si te cununi dupa.

Si am participat la asemenea nunti si a fost frumos. Si sunt cazuri in care lucrurile stau altfel, dar nu despre asta vorbim aici. :)

glykys 05.08.2011 00:24:16

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 386198)
mirii care au primit dezlegare la sfanta impartasanie de la duhovnic si care participa inainte de cununie la sfanta liturghie se impartasesc. e adevarat ca, din ce in ce mai rar se practica taina cununiei imediat dupa Sfanta Liturghie.

Asta inseamna ca mirii nu mai pupa pe nimeni in ziua respectiva, pana seara, nici pe proaspatul sot / proaspata sotie, nici pe nuntasi... - a propos de petrecerea de nunta...

Si eu stiu un cuplu care dorea sa se casatoreasca in cadrul Sfintei Liturghii, dar nu am mai ajuns la nunta lor, sper sa fi reusit.

sophia 05.08.2011 12:24:32

Eu sunt de acord cu dorinta de a avea o nunta cu adevarat crestina, dar imi pun unele intrebari legate de realizarea ei astazi si mai ales la oras, ca sa nu mai vorbim de o nunta in diaspora.

1. Ca sa poti participa inainte la Sf.Liturghie si sa te impartasesti, trebuie sa fie nunta in zi liturgica si sa fii devreme de dimineata la biserica.
a. Si atunci ma intreb cum faci cu aranjatul (mireasa are o multime de pregatiri de facut dimineata).
b. Cum faci cu mancatul? Stai o zi intreaga fara pic de apa si mancare, pana cand ajungi la restaurant. In zi de emotii si daca este si vreme calda, pica mireasa (si chiar si mirele) literalmente in biserica.
c. Stau mirii, nasii, invitatii toti de dimineata la Sf. Liturghie? Adica inseamna: 3-4 ore minimum de stat in biserica in tinuta (cu cravate, voaluri, alte harnasamente, incaltari etc.), machiati, nemancati, nebauti (apa, suc, ceai, etc. ca nici asta nu ai la biserica), transpira, emotii, etc.

2. Cand are loc cununia civila?
Inainte vreme se facea sambata cununia la "sfat". Apoi dupa amiaza se facea la biserica si seara nunta.
Pe urma s-a mers: civila sambata, in biserica duminica.
Sunt oameni care fac nunta dupa luni sau ani dupa cununia civila.
Cei mai profund religiosi nu lasa distanta.
Se cununa la sfat, se duc acasa (fiecare la parintii lui) si apoi a doua zi cel tarziu se face nunta la biserica.
Si in mod normal dupa nunta de la biserica, ei sunt soti si in fata lui Dumnezeu si se duc impreuna la domiciliul conjugal.

Acum voi considerati ca nici atunci (dupa cununia in biserica) mirii nu sunt soti in fata lui Dumnezeu si trebuie sa se duca sa stea tot singuri.

Totusi explicati-mi si mie cum se planuieste o nunta in care sa fie : cununia civila, impartasit, Sf.Liturghie, cununie in biserica, petrecere etc.

Nu stiu cum este la tara. Stiu numai ca mireasa o data plecata de acasa, isi ia ziua buna de la mama, de la tata si nu se mai intoarce. Se duce la sotul ei acasa.

La tara sunt datini si obiceiuri, din care unele totusi isi au radacian tot in credinta (naframa, fata mare, nasii si etc.).

Si da, asa cum spunea si glykys - cand te-ai impartasit, in mod normal nu mai ai voie sa atingi pe nimeni (cu buzele).

Sigur, se spune de obicei ca nunta nu este un eveniment pentru miri, ci pentru ceilalti (familie, prieteni, invitati).

In conditiile descrise aici, nunta ajunge sa fie o spaima si un chin pentru miri.
Si ajung sa nici sa nu si-o mai doreasca. Si poate nici ceilalti (nasi, parinti), stiind ce ii asteapta.

Asa ca va rog sa-mi explicati si mie cum se planuieste nunta in viziunea voastra, (raspunzand la intrebarile mele) si cand anume se considera mirii casatoriti in fata lui Dumnezeu?

Mai am de raspuns la problema cu toaleta miresei (de ce nu si a mirelui si a nasilor) si petrecerea.

1. Cum ar trebui sa se imbrace/aranjeze acestia? Exista reguli scrise undeva in cartile bisericesti?
Exista scris undeva despre nunta si miri, in general? Cand, cum, etc.

2. La Caana Galileii a fost petrecere, s-a baut vin, s-a dansat. Si a fost si Iisus cu Maica sa acolo. Nunta este o bucurie, o descatusare (mirii sunt slobozi sa fie impreuna, fara pacat, sa se iubeasca, sa faca prunci).

Parerea mea acum este sa ramanem in anumite limite in toate: si tinuta, si organizare, si petrecere. Sa lasam mirilor si iubirii ce este a lor. Ei sunt ocrotiti de Dumnezeu. Insasi faptul ca au ajuns acolo, in fata Sa, in biserica, este tot cu Voia si ajutorul Sau.
Venim noi, oamenii, acum si despartim si ne facem mai mari ca El.

Pentru unii pare usor de spus totul. Dar pentru cei cuminti, care s-au pastrat amar de vreme curati si ei stiu ce viata duc, sa le mai pui bariere si legi inca si in ziua nuntii si dupa si toata viata ("vezi, sa nu te duci cu sotia/sotul ca este mare pacat si desfranare") este cumplit.

Casatoria este casatorie, nunta, nunta si manastirea manastire. Dumnezeu este peste tot si toate. Nu este adevarat ca unii sunt sfinti de-a pururi si ceilalti pacatosi de-a pururi, numai pentru modul de viata pe care si l-au ales.

Azzuurra 05.08.2011 12:42:29

Simplu:joi cununia civila. Dupa cununie se serveste la primarie suc, sampanie si fursecuri.

Duminica:dimineata devreme te duci la coafor, te imbraci vine mirele, ceri binecuvantare de la parinti, plecat la Biserica. La Biserica este invitata toata lumea, doar cine doreste participa, prezenta nu este obligatorie. In general, in afara de miri, ceilalti nu prea imbraca rochiile de la ptrecerea de mai tarziu, ci imbracat decent, "de ocazie" sau nu, dupa preferinte. Asa cum au rezistat si alte dati pentru Sfanta Impartasanie, rezista si acum N-am auzit de miri lesinati la o nunta crestina. Dupa Liturghie si Cununie se face masa saracilor, dupa preferinte, unii poate prefera sa n-o faca. De obicei in curtea sau la cantina Bisericii. Chiar daca nu se face, mireasa si mirele pot manca orice doresc. Nu te pupi cu ivitatatii, sau dormi dupa-amiaza. Nu enimic grav. :D

Si la nunta se recomanda muzica corala vocala.

Asa se cere. Dar in niciun caz Taina Cununiei nu inseamna desfrau in ziua in care te-ai cununat.

Nu vad de ce ar fi un chin???? Poate pentru cei ce vor altceva.

Si nu cred ca nunta e o descatusare. Nu te-ai casatorit ca sa ai cale libera la relatii intime, ci pentru a merge pe calea mantuirii impreuna, pentru a face copii si din iubire. Care nu inseamna gata, hai.....

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 386328)

Pentru unii pare usor de spus totul. Dar pentru cei cuminti, care s-au pastrat amar de vreme curati si ei stiu ce viata duc, sa le mai pui bariere si legi inca si in ziua nuntii si dupa si toata viata ("vezi, sa nu te duci cu sotia/sotul ca este mare pacat si desfranare") este cumplit.

Asa ceva n-am mai auzit pana acum. Pentru ei e foarte usor. Unul care n-a gustat se va abtine mult mai usor ca unul care a gustat. Ca doar visul lor nu era sa se pastrez pana la casatorie, si mor de pofta, si trebuie neaparat in noaptea nuntii.

Cum sa fie cumplit?

Adica daca eu stiam ca ma casatoresc si nu m-am mai casatorit, si in creierul meu a expirat data casatoriei, inseamna ca trebuie neaparat sa am relatii intime, ca na, creierul meu a fost setat? Sau cum?

P.S. Si nu critica nimeni pe nimeni, adica nu se face o evaluare a casniciilor sau fecioriilor altora sa vedem care e mai tare, ci pur si simplu, e vorba de a da sfaturi bune, crestine, unor credinciosi. Adica daca eu m-as fi culcat cu 10, tot as sfatui o fata sa fie feciorelnica in noaptea nuntii si sa-ti pastreze si zilele de dupa nunta. Nu, daca eu am facut asa, ii zic, e bine cu 10 pana la casatorie.

sophia 05.08.2011 13:24:35

1. Joi cununie civila?
Eu n-am mai auzit asa ceva. De cand ma stiu se face numai vineri sau sambata.
Adica la sfat or lucra, dar iei oamenii (colegi, prieteni etc.) deja de joi la nunta. Ei se mai duc poate si la serviciu.
Repet, depinde de conditii. In tara este altceva.
In alte parti te casatoresti cand poti. Te planifica cei de la sfat cand au loc.

2. Duminica dimineata la ora 9:00 incepe Sf. Liturghie. Cand te duci la coafor, cand te aranjezi? Deci te scoli la orele 5:00 dimineata?
Nu inteleg. Mirii stau in tinuta toata ziua, restul se mai duc acasa si se schimba? Asa ai spus? Pai cand se duc?
Intre biserica si nunta? Depinde, daca este spatiu.
Si mirii ce fac in timpul ala?
Eu am auzit si vazut sa li se faca rau la oameni in biserica (mai ales pe mine m-am vazut, si inca fara emotia nuntii).
3. Si daca invitatii vor sa te felicite, sa te pupe (parinti, frati surori, etc.). Nu se poate mai Azurra. Gandeste-te putin.

4. Azurra, eu nu te inteleg, pentru ca nu gandesc si simt ca tine. Iarta-ma. Pentru mine nunta este si descatusare si iubire. Adica te-ai pastrat pana atunci si de atunci incolo ai voie.
Am mai spus si o repete: asteapta sa vezi cum este sa fii indragostit si mai vorbim pe urma. Asteapta sa vezi ce inseamna dragoste adevarata, nu stat cu caietelul in mana: azi n-avem voie, azi doar te ating cu degetul, nu te pup ca este desfrau.

Si nu este asa, eu cred ca este exact invers: cei care s-au pastrat, aceia au probleme mai mari. Unul care a tot avut, nu-l mai intereseaza asa tare, este ceva cunoscut, trait. Ce farmec mai are?
Cei care s-au pastrat au nerabdarea sa fie in sfarsit impreuna, sa tina in brate omul iubit, fara teama de pacat si fara gura lumii.
In orice situatie unde esti impiedicat de la ceva, mai tare ai pofta si stai sa deschida poarta ca sa alergi sa capeti.

Ce n-ai, aia iti doresti mai mult!

Si daca ai relatii cu sotul/sotia nu te mai mantuiesti?

In general nu dau sfaturi. Nici n-am spus aici despre nunta mea sau a finilor mei, pentru ca nu sunt model. Au fost facute in situatii deosebite si cu banii numarati la sange.
Doresc tuturor sa faca mai frumos si mai bine ca noi.

Eu vorbesc intotdeauna despre casatorie ca fiind ceva frumos, curat, inclusiv relatiile dintre soti. Nu inseamna ca dupa nunta sa te duci la bordel. Ci doar sa te iubesti normal cu sotul/sotia.
La voi totul ajunge direct de la biserica la bordel. Zau nu este asa!

Exista o singura situatie in care dau sfat, dar din pacate nu se potriveste cu credinta. Este un sfat ce vine din experienta trista si pe care n-o doresc nimanui.
Este o problema pe care numai Dumnezeu stie s-o rezolve.
Ceea ce sfatuiesc eu:

1. Sa fie pregatitii, invatati mirii despre casnicie. Curatenia aia si nestiinta au si dezavantaje. La catolici se face pregatire la preot inainte de nunta, multe sedinte. Si este f.bine.
Bine ar fi sa faci pregatire si la medic, cu parintii (sau frati, surori daca ai). Are mare importanta.

2. Si eu mai zica sa discute cuplul dinainte totul, inclusiv probleme de sanatate si dorinta de copii si chiar sa se controleze la medic. Macar asta, pentru ca in rest se doreste fecioria. Dar nu stii ce te asteapta dupa, daca este totul in regula...
Sa nu ajunga la regrete mai tarziu pe motivul ca unul vrea copii si altul nu, sau unul nu poate avea copii si celalalt nu accepta alte cai de a avea copii, sau se desparte dupa aceea.
Surprize apar dupa casatorie, pana la moarte. Nu le stie nimeni dinainte.
Cu dragoste se rezolva multe. Dar unele lucruri le duci cu tine in suflet si in lacrimi pana mori.

Azzuurra 05.08.2011 13:41:44

Cununia civila se poate face si Sambata. Este chiar foarte bine. Numai ca mai nou, nu prea se da voie de la primarie, mai exact, e inchisa Primaria.

Da, te scoli la 6-7. Si dupa nunta si masa saracilor, invitatii se duc acasa sau unde vor si mirii la fel. Si seara se vine la petrecere. Sau se pot duce direct la petrecere, depinde cum si-au organizat nunta si la ce ora incepe.

Chiar am participat la astfel de nunta si a fost frumos. Si n-a comentat nimeni ca n-a pupat mireasa. Cred ca se poate atinge pe obraz sau sa nu te pupe ea, daca chiar vrei, dar nu s-a plans nimeni pentru lipsa de pupat. Nu asta era important. Pupai nasii.

Indragostita am fost. N-are rost sa intru in detalii. Si te poti indragosti de aproape oricine, dar trebuie sa te si potrivesti in idei, dorinte, credinta.

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 386341)
1.

2. Si eu mai zica sa discute cuplul dinainte totul, inclusiv probleme de sanatate si dorinta de copii si chiar sa se controleze la medic. Macar asta, pentru ca in rest se doreste fecioria. Dar nu stii ce te asteapta dupa, daca este totul in regula...
Sa nu ajunga la regrete mai tarziu pe motivul ca unul vrea copii si altul nu, sau unul nu poate avea copii si celalalt nu accepta alte cai de a avea copii, sau se desparte dupa aceea.
Surprize apar dupa casatorie, pana la moarte. Nu le stie nimeni dinainte.
Cu dragoste se rezolva multe. Dar unele lucruri le duci cu tine in suflet si in lacrimi pana mori.

De acord. Foarte important tot ce-ai spus mai sus.

Nu este fecioria totu', ci ceea ce vrei de la casnicie si de la cununie. Fecioria poate ajuta, sa zicem ca e ca o garantie, ca daca te-ai infranat pana acum, ai putea rezista si la altele.

Legat de copii, se pot si adopta, important sa-i doreasca amandoi.

AndruscaCIM 05.08.2011 13:49:44

Citat:

Cei mai profund religiosi nu lasa distanta.
Se cununa la sfat, se duc acasa (fiecare la parintii lui) si apoi a doua zi cel tarziu se face nunta la biserica.

Si in mod normal dupa nunta de la biserica, ei sunt soti si in fata lui Dumnezeu si se duc impreuna la domiciliul conjugal.

Sau se poate face cununie civila si Duminica...si programata chiar inaintea celei religioase, pentru a simplifica lucrurile.:1:

Logic...cum altfel!?

sophia 05.08.2011 13:56:31

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 386349)
Sau se poate face cununie civila si Duminica...si programata chiar inaintea celei religioase, pentru a simplifica lucrurile.:1:

Logic...cum altfel!?

Ca sa spun drept mie cea mai buna solutie mi se pare aici cea a catolicilor. Adica se face nunta numai la biserica, fara sfat. Actele de la biserica sunt duse automat la sfat si gata. Simplu, fara doua nunti, doua toalete si etc.

Doua nunti in aceeasi zi? Este f.f.greu pentru miri, mai ales pentru mireasa. Este obositor.
Desi inainte vreme se facea asa, dar...sambata. Si duminica puteai sa te odihnesti. Ca mirii au concediu, dar ceilalti se duc poate la serviciu a doua zi.

Si zau, pe cuvant, de spovedit si impartasit te poti si cu cateva zile (macar) inainte.

Extremele nu sunt bune si aici (pe acest fir) se dscuta de fapt despre o extrema.

AndruscaCIM 05.08.2011 14:07:59

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 386352)
Ca sa spun drept mie cea mai buna solutie mi se pare aici cea a catolicilor. Adica se face nunta numai la biserica, fara sfat. Actele de la biserica sunt duse automat la sfat si gata. Simplu, fara doua nunti, doua toalete si etc.

Doua nunti in aceeasi zi? Este f.f.greu pentru miri, mai ales pentru mireasa. Este obositor.
Desi inainte vreme se facea asa, dar...sambata. Si duminica puteai sa te odihnesti. Ca mirii au concediu, dar ceilalti se duc poate la serviciu a doua zi.

Si zau, pe cuvant, de spovedit si impartasit te poti si cu cateva zile (macar) inainte.

Extremele nu sunt bune si aici (pe acest fir) se dscuta de fapt despre o extrema.

Da, intr-adevar asa ar fi cel mai simplu...nu ar mai fi atata bataie de cap.

De ce ar fi greu pentru miri?! mie mi s-a parut cel mai simplu asa...la cununia civila am mers imbracata in rochia de mireasa...si la foarte mica distanta de primarie se afla biserica unde ne-am cununat, toate acestea avand loc dupa amiaza.

Ba mai mult, din cate stiam exista posibilitatea sa se oficieze cununia civila chiar in biserica...dar din pacate nu a fost posibil acest lucru, desi asa mi-as fi dorit.

Bine...eu vorbesc din experienta mea, restul faca dupa cum si-o doresc.

maria32 05.08.2011 15:34:48

Citat:

1. Ca sa poti participa inainte la Sf.Liturghie si sa te impartasesti, trebuie sa fie nunta in zi liturgica si sa fii devreme de dimineata la biserica.
a. Si atunci ma intreb cum faci cu aranjatul (mireasa are o multime de pregatiri de facut dimineata).

cred ca singura pregatire a miresei ar trebui sa fie sa se roage Domnului. Si nu sa stea 2 ore la coafor sau la machiaj. se poate aranja rapid cu un coc sau o coada impletita, se imbraca, daca i se pare ca e prea palida isi da cu putin rosu in obraji, dar atat. In general la biserica nu mergem fardate nu? in ziua nuntii de ce ar fi altfel?

Citat:

Stau mirii, nasii, invitatii toti de dimineata la Sf. Liturghie? Adica inseamna: 3-4 ore minimum de stat in biserica in tinuta (cu cravate, voaluri, alte harnasamente, incaltari etc.), machiati, nemancati, nebauti (apa, suc, ceai, etc. ca nici asta nu ai la biserica), transpira, emotii, etc.

nu trebuie sa vina la sfanta liturghie chiar toti invitatii ci doar cei care vor sa participe.

Citat:

eu o sa o fac vineri, inainte de cea religioasa cu o zi.

Citat:

Acum voi considerati ca nici atunci (dupa cununia in biserica) mirii nu sunt soti in fata lui Dumnezeu si trebuie sa se duca sa stea tot singuri.

ba se duc impreuna acasa, dupa ce au mancat, au dansat, s-au veselit, si daca s-au impartasit la nunta vor dormi impreuna dupa ce se vor ruga impreuna. Dupa 3 zile pot sa faca ce vor ei :)

si eu sunt de parere ca se pot saruta la nunta ca nu se ia Sfanta Impartasanie de pe buze. Si pe ceilalti invitati ii pot pupa.

Citat:

Si da, asa cum spunea si glykys - cand te-ai impartasit, in mod normal nu mai ai voie sa atingi pe nimeni (cu buzele).

nu sunt de acord cu asta la fel cum nu sunt de acord nici cu exagerarile gen nu ne mai spalam pe dinti dupa ce am luat Sfanta Impartasanie.

Citat:

In conditiile descrise aici, nunta ajunge sa fie o spaima si un chin pentru miri.
Si ajung sa nici sa nu si-o mai doreasca. Si poate nici ceilalti (nasi, parinti), stiind ce ii asteapta.

eu voi fi mireasa peste mai putin de 2 luni si abia astept ziua cununiei.
Nasii nostri se vor spovedi si impartasi (daca primesc dezlegare) in saptamana dinaintea nuntii.

Noi doi vom tine post cu 2 saptamani inainte si daca vom primi dezlegare ne vom impartasi in duminica cu o saptamana inainte de nunta. Vineri vom face cununia civila (si pentru ca e zi de post nu vom manca de dulce) si nu vom consuma alcool. Iar sambata la ceremonia religioasa vom avea parte doar de traditionalul piscot cu vin.

Citat:

Asa ca va rog sa-mi explicati si mie cum se planuieste nunta in viziunea voastra, (raspunzand la intrebarile mele) si cand anume se considera mirii casatoriti in fata lui Dumnezeu?

mirii sunt casatoriti in fata Lui Dumnezeu din momentul in care s-a terminat Taina Cununiei. Insa daca s-au impartasit atunci, nu cred ca le va fi greu sa se mai infraneze inca 3 zile.

Citat:

Mai am de raspuns la problema cu toaleta miresei (de ce nu si a mirelui si a nasilor) si petrecerea.

1. Cum ar trebui sa se imbrace/aranjeze acestia? Exista reguli scrise undeva in cartile bisericesti?
Exista scris undeva despre nunta si miri, in general? Cand, cum, etc.

exista regulile nescrise ale bunului simt. Si mai exista si cele ale traditiei bisericesti. Adica mireasa si celelalte femei participante la petrecere nu au voie sa aiba capul descoperit si nici fustele scurte.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:09:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.