![]() |
Citat:
Sfânta Euharistie se dăruiește unei comunități, nu unei persoane anume, ca act liturgic esențial al unirii cu Hristos și în Hristos a tuturor celor prezenți. Hirotonia nu-l transformă pe preot într-un magician, ci în catalizatorul rugăciunii Bisericii. Odată cu botezul și mirungerea, toți participăm la preoția universală dar în mod diferențiat, așa cum spune apostolul Pavel: ” Darurile sunt felurite, dar același Duh. Și felurite slujiri sunt, dar același Domn. Și lucrările sunt felurite, dar este același Dumnezeu, care lucrează toate în toți. (Corinteni 12: 4-6). Iar Sfântul Macarie Egipteanul spune: "Creștinismul nu este deloc ceva mediocru, este o mare taină. Cugetă la propria ta noblețe..., prin Mirungere, toți devin împărați, preoți și profeți ai cereștilor taine". Deci răspunsul meu la întrebarea ta e: ”da și nu”, la care adaug un pasaj edificator din Paul Evdokimov : ”In actele de cult, axios (vrednic este), atunci când se hirotoneste un preot, sau aminul final, sunt ca o semnatură sfânta a Trupului în totalitatea sa pe toată lucrarea Bisericii. În timpul Liturghiei, orice credincios este împreună liturghisitor cu episcopul sau preotul; poporul participă activ la anaforaua euharistică. La epicleză totdeauna se folosește pluralul; preotul formulează cererea în numele tuturor: Te rugăm, Te chemăm..." și apoi el este martorul apostolic al miracolului împlinit. Comuniunea de duh între celebrant și obște este totală și răspunde sensului cuvântului liturghie care înseamnă ”lucrare comună” |
Citat:
|
Citat:
|
S-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Augustus Pugin, unul dintre cei mai mari arhitecți englezi, autorul Parlamentului și a celebrului Big Ben.
Camera Lorzilor, proiectată de Pugin: http://ayearofservice.org.uk/wp-cont...e-of-Lords.jpg Deși a trăit numai 40 de ani, acest arhitect, convertit de la anglicanism la credință la vârsta de 23 de ani, a apucat să proiecteze biserici cu totul remarcabile prin frumusețea goticului, ale cărui resurse generoase le-a exploatat spre mai marea glorie a lui Dumnezeu. Nava bisericii St Giles. http://www.photo4me.com/uploads/2713/86338_m.Jpeg Arhiectul s-a ocupat de proiectare și supravegherea execuției, primind de la finanțator, celebrul bogătaș Talbot, instrucțiunile pe care vrea să le audă orice arhiect: "banii nu contează". Detalii de arhitectură a bisericii St Giles aici. |
S-a resfintit, dupa indelungate lucrari de renovare, basilica de la Maria Radna, inima romano-catolicilor banateni.
Sursa: http://www.catholica.ro/2015/08/05/m...i-si-nu-numai/ Slujba a fost condusa de Ioachim cardinal Meisner, arhiepiscop emerit de Colonia si trimis special al Sanctitatii Sale. La ceremonie a participat un mare numar de episcopi catolici si ortodocsi, preoti si popor credincios. Magnificat anima mea ! |
Citat:
Oricum, renovarea cred ca se putea face mai bine, respectand stilul original. Cred ca e mult prea colorata... "cartoonish" cum ar veni. |
Citat:
abab, dragule, tot timpul cat a durat restaurarea te-au asteptat mesterii sa vii cu stilul original. Acuma, din pacate, e prea tarziu. Dar lasa ca-i frumoasa si asa basilica. |
Citat:
http://www.telegraph.co.uk/news/worl...taxpayers.html Si cam sunt de acord cu ei, e prea "colorata" pentru baroc. |
Citat:
Articolul citat din Telegraph dezvolta o fata a problemei. In realitate, nu avem posibilitatea unor restaurari la nivelul de acum cateva secole, lipsind acum si piesele, si, mai ales, mestesugul de atunci. Asa incat avem de ales intre restaurari ca aceasta si...nimic. Ca unul care am avut a restaura propria casa ridicata, in stil brancovenesc, nu mai departe de acum 80 de ani, m-am convins ca, oricat ai plati (si am platit de m-am indoit), pur si simplu nu gasesti pe nimeni sa o restaureze cu maiestria cu care a fost construita. Pietrarul, tamplarul ori fierarul de azi nu mai este detinatorul unei arte si a unui tezaur mostenit de tehnica din tata in fiu ori asimilat la scoala unor maistri, ci este un taran dezradacinat, venit la oras in cautare de lucru. Nici meserias nu a ajuns, nici taran nu mai poate fi. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:00:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.