Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   joc interactiv- intrebari din Biblie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14007)

ovidiu b. 17.10.2011 18:51:07

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 406191)
Da, din păcate, nici eu nu prea am timp zilele acestea... dar topic-ul este atât de atractiv, încât nu mă pot îndura să închid calculatorul. :)

si eu mi-am intrerupt activitatea doar sa vad ce intrebari mai sunt si acum nu ma mai pot desprinde :4:...scz de offtopic: mi-am pus o poza la profil, voi o vedeti?

ioanna 17.10.2011 18:53:40

Reiau intrebarea: Mentionati trei jertfelnice ridicate in urma unor teofanii si motivatia lor.

Nu asteptati confirmarea, caci din pacate trebuie sa ies si eu, continuati mai departe , dupa ce dati raspunsul,ok? Have fun!

Mihailc 17.10.2011 18:56:14

1. Și Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubești, și du-te în pământul Moria și adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ți-l voi arăta Eu!" (Ieșire 22:2)
Semnificația teologică: prefigurarea jertfei Mântuitorului.
Restul să le caute altcineva, că-s în criză de timp!

ovidiu b. 17.10.2011 18:59:00

1. Geneza cap.18 ne vorbeste despre intalnirea lui Avraam cu Domnul, insotit de doi ingeri, la stejarii lui Mamre, putin inainte de distrugerea Sodomei si Gomorei. Versetul 2 ne spune ca “Avraam a ridicat ochii si s-a uitat si iata ca trei barbati stateau in picioare langa el…” Din contextul relatarii intelegem ca unul din cei trei barbati era Domnul in persoana, ceilalti doi fiind ingeri.
2. Iosua 5, 13-15 ne prezinta un alt caz de teofanie. Domnul i se descopera lui Iosua in chip de luptator, avand titlul de “Capetenia ostirii Domnului”. Faptul ca Iosua s-a inchinat in fata Lui dovedeste ca Iosua era constient ca statea in prezenta unei Persoane divine.

laurastifter 17.10.2011 19:07:45

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 406195)
1. Și Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubești, și du-te în pământul Moria și adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ți-l voi arăta Eu!" (Ieșire 22:2)
Semnificația teologică: prefigurarea jertfei Mântuitorului.
Restul să le caute altcineva, că-s în criză de timp!

Facerea12, 7: ". Acolo S-a arătat Domnul lui Avram și i-a zis: "țara aceasta o voi da urmașilor tăi". Și a zidit Avram acolo un jertfelnic Domnului, Celui ce Se arătase."
Semnificația teologică este clară: Avraam zidește un jertfelnic în semn de mulțumire față de Dumnezeu, Care i Se revelase și-i făgăduise că țara în care trăia ca străin va fi dăruită urmașilor săi.
Acum va trebui să puneți o întrebare dvs, una dl Ovidiu B și una eu. :)

lore86 17.10.2011 19:10:32

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 406189)
Mentionati trei jertfelnice ridicate in urma unor teofanii; motivatia lor.

noe-construieste un altar dupa potop;
iacov la intoarcerea din mesopotamia inalta un jerfelnic El-Elohei-Israel
isaac-inalta un jertfelnic in Beer seba,dupa reconfirmarea fagaduintei facute lui Avraam

ovidiu b. 17.10.2011 19:10:54

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 406202)

aveti cuvantul...eu tb sa ies

laurastifter 17.10.2011 19:11:50

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 406197)
1. Geneza cap.18 ne vorbeste despre intalnirea lui Avraam cu Domnul, insotit de doi ingeri, la stejarii lui Mamre, putin inainte de distrugerea Sodomei si Gomorei. Versetul 2 ne spune ca “Avraam a ridicat ochii si s-a uitat si iata ca trei barbati stateau in picioare langa el…” Din contextul relatarii intelegem ca unul din cei trei barbati era Domnul in persoana, ceilalti doi fiind ingeri.
2. Iosua 5, 13-15 ne prezinta un alt caz de teofanie. Domnul i se descopera lui Iosua in chip de luptator, avand titlul de “Capetenia ostirii Domnului”. Faptul ca Iosua s-a inchinat in fata Lui dovedeste ca Iosua era constient ca statea in prezenta unei Persoane divine.

Da, teofania de la stejarul Mamvri (Facerea, cap. 18-19) este deosebit de interesantă, mai ales datorită interpretării patristice potrivit căreia cei trei "îngeri", cărora Avraam li se adresează când la singular, când la plural, sunt, de fapt, Persoanele Sfintei Treimi. Din acest episod vechi-testamentar s-a inspirat cuv. Andrei Rubliov, autorul celei mai cunoscute reprezentări iconografice a Sfintei Treimi.

laurastifter 17.10.2011 19:14:24

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 406205)
aveti cuvantul...eu tb sa ies

În urma citirii cărei pericope din Ep. către Romani, Fer. Augustin a decis să se convertească la creștinism?

Mihailc 17.10.2011 19:15:35

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 406202)
Facerea12, 7: ". Acolo S-a arătat Domnul lui Avram și i-a zis: "țara aceasta o voi da urmașilor tăi". Și a zidit Avram acolo un jertfelnic Domnului, Celui ce Se arătase."
Semnificația teologică este clară: Avraam zidește un jertfelnic în semn de mulțumire față de Dumnezeu, Care i Se revelase și-i făgăduise că țara în care trăia ca străin va fi dăruită urmașilor săi.

Încă unul: Iar Moise a scris toate cuvintele Domnului. Și el, sculându-se dis-de-dimineață, a zidit jertfelnic sub munte și a pus doisprezece stâlpi, după cele douăsprezece seminții ale lui Israel. (Ieșire 24:4)

Semnificația cifrei 12: 12 triburi ale lui Israel, 12 apostoli (celula de bază) etc.
Mulțumită tovarășa Ioanna, sau mai săpăm? Dacă da, atunci Laura să se gândească la următoarea întrebare!

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:18:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.