Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pelerinaj la Trier, Germania, la camasa lui Iisus (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14902)

nutucutu 30.04.2012 09:37:43

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 442222)
am iterat ideea ca desi avem dovezi ca lucrurile materiale au transmis har (cum ar fi hainele lui Pavel puse peste bolnavi), totusi nu avem consemnari ca cineva s-ar fi prosternat inaintea lor sau ca le-ar fi sarutat.

Avem dovezi ca o femeie a sarutat picioarele mintuitorului, L-a uns cu mir si I-a sters picioarele . Multi dintre noi, daca am fi fost de fata, poate nu am fi indraznit sa-I sarutam picioarele, dar am fi indraznit sa-i sarutam poala hainei. Iar daca Domnul nostru doreste sa se manifeste printr-o icoana atunci eu ma voi inchina acelei icoane pentru ca ma inchin de fapt chiar Lui.

JoyDivision 30.04.2012 09:40:47

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 442230)
Avem dovezi ca o femeie a sarutat picioarele mintuitorului, L-a uns cu mir si I-a sters picioarele . Multi dintre noi, daca am fi fost de fata, poate nu am fi indraznit sa-I sarutam picioarele, dar am fi indraznit sa-i sarutam poala hainei.

nu e relevant

Citat:

Iar daca Domnul nostru doreste sa se manifeste printr-o icoana

nu avem de unde sa stim acest lucru, personal nu consider asa, deoarece Domnul a spus ca se va manifesta prin Duhul 1 Ioan 2:27

JoyDivision 30.04.2012 09:44:07

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 442219)
Când Îl ai pe Iisus în inimă nu ai nevoie de fotografii, când umbli cu El alături zi de zi la ce-ți slujesc pozele?

expresia cu "Isus in inima" este ceva poetic insa putem spune cu toata convingerea ca toti crestinii trebuie sa aiba duhul lui Christos Romani 8:9, prin urmare la ce ar folosi niste imagini sau statuete cu niste chipuri care difera de la icoana la icoana, de la statueta la statueta, in functie de dorinta artistului? avem duhul lui Christos, duhul este cel care da viata, carnea nu foloseste la nimic, invelisul de carne nu este de niciun folos.

MihaiG 30.04.2012 09:48:57

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 442231)

nu avem de unde sa stim acest lucru, personal nu consider asa,

Vedeți, de aici izvorăsc de fapt problemele D-vs, pentru că vă imaginați că aveți căderea să stabiliți ce este și ce nu este relevant, și pentru că plecați de la opinii personale și interpretări personale.

JoyDivision 30.04.2012 09:51:17

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 442233)
Vedeți, de aici izvorăsc de fapt problemele D-vs, pentru că vă imaginați că aveți căderea să stabiliți ce este și ce nu este relevant, și pentru că plecați de la opinii personale și interpretări personale.

cu totii facem asta, fie ca suntem catolici, ortodocsi, protestanti sau neoprotestanti.

osutafaraunu 30.04.2012 10:05:53

Citat:

Avem dovezi ca o femeie a sarutat picioarele mintuitorului, L-a uns cu mir si I-a sters picioarele . Multi dintre noi, daca am fi fost de fata, poate nu am fi indraznit sa-I sarutam picioarele, dar am fi indraznit sa-i sarutam poala hainei. Iar daca Domnul nostru doreste sa se manifeste printr-o icoana atunci eu ma voi inchina acelei icoane pentru ca ma inchin de fapt chiar Lui.

Iarăși faceți confuzie între Persoana Mântuitorului și niște simple obiecte care nici măcar n-au fost atinse de El (icoanele). Și vă scandalizați dacă cineva vă spune că sunteți idolatri (să fie clar: nu eu am spus asta), ori că vă închinați la alt dumnezeu...

N.Priceputu 30.04.2012 10:21:19

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 442237)
Și vă scandalizați dacă cineva vă spune că sunteți idolatri (să fie clar: nu eu am spus asta), ori că vă închinați la alt dumnezeu...

Nimeni nu e scutit de ispita idolatriei, inclusiv cei care se închină literei Scripturii. Toată închinarea care nu este în duh și în adevăr este idolatră.

Cât despre ce înseamnă „în duh și în adevăr”, nu vreau să deschidem încă o dată cutia Pandorei, fiind o chestiune de credință. Noi credem că Adevărul este Hristos și că nu putem spori duhovnicește decât în Biserică, unde Duhul Sfânt este lucrător de la întemeierea ei.

JoyDivision 30.04.2012 10:22:20

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 442237)
Iarăși faceți confuzie între Persoana Mântuitorului și niște simple obiecte care nici măcar n-au fost atinse de El (icoanele). Și vă scandalizați dacă cineva vă spune că sunteți idolatri (să fie clar: nu eu am spus asta), ori că vă închinați la alt dumnezeu...

nu se inchina la alt Dumnezeu, insa consider ca modalitatea prin care se inchina e nepotrivita in conditiile in care :
1. icoana are o imagine aleatorie, de la caz la caz, nestiindu-se cum arata originalul;
2. duhul lui Christos este Cel care da ungerea si locuieste in crestin, Dumnezeu nu ne-a lasat singuri, a trimis Mangaietorul, prin urmare cu ce ne-ar putea ajuta niste statuete sau imagini?
3. in absenta icoanelor, oare actul inchinarii ar fi viciat ? nu, din moment ce in Scripturi gasim un mod de inchinare in absenta imaginilor.

la fel putem spune si despre relicve (ca si camasa din Trier), acestea pot fi o modalitate prin care Dumnezeu sa faca minuni, dar nu sunt un instrument folositor in actul inchinarii deoarece nu gasim precedent biblic si Duhul este cel care face ca inchinarea sa fie conforma cu voia Domnului - Ioan 4:24

osutafaraunu 30.04.2012 12:26:08

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 442241)
Nimeni nu e scutit de ispita idolatriei, inclusiv cei care se închină literei Scripturii. Toată închinarea care nu este în duh și în adevăr este idolatră.

Așa este.

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 442241)
Cât despre ce înseamnă „în duh și în adevăr”, nu vreau să deschidem încă o dată cutia Pandorei, fiind o chestiune de credință. Noi credem că Adevărul este Hristos și că nu putem spori duhovnicește decât în Biserică, unde Duhul Sfânt este lucrător de la întemeierea ei.

Este într-adevăr "o chestiune de credință", dar vedeți dumneavoastră că și credința asta poate fi neconformă Adevărului și Duhului, chiar dacă realmente este sinceră. Cineva poate crede onest că a sporit spiritual în Biserică și în realitate să fie o autoamăgire. Iar această amăgire poate lua proporții de masă, să zicem până la dimensiunea bisericii locale (mă opresc la acest nivel pentru a nu fi acuzat de discriminare confesională). Edificatoare în acest sens (și ontopic) este o întâmplare petrecută acum câțiva ani. În curtea unei biserici a izvorât brusc o apă ce a fost catalogată imediat ca "izvor al tămăduirii", probabil și în urma unor miracole pe care nu le contest... poate cineva chiar a fost vindecat bând acea apă... Câteva zile mai târziu s-a descoperit și secretul acelui "izvor": o conductă de canalizare spartă!
Fără comentarii...

Theodor_de_Mopsuestia 30.04.2012 12:29:42

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 442242)
nu se inchina la alt Dumnezeu, insa consider ca modalitatea prin care se inchina e nepotrivita in conditiile in care :
1. icoana are o imagine aleatorie, de la caz la caz, nestiindu-se cum arata originalul;
2. duhul lui Christos este Cel care da ungerea si locuieste in crestin, Dumnezeu nu ne-a lasat singuri, a trimis Mangaietorul, prin urmare cu ce ne-ar putea ajuta niste statuete sau imagini?
3. in absenta icoanelor, oare actul inchinarii ar fi viciat ? nu, din moment ce in Scripturi gasim un mod de inchinare in absenta imaginilor.

la fel putem spune si despre relicve (ca si camasa din Trier), acestea pot fi o modalitate prin care Dumnezeu sa faca minuni, dar nu sunt un instrument folositor in actul inchinarii deoarece nu gasim precedent biblic si Duhul este cel care face ca inchinarea sa fie conforma cu voia Domnului - Ioan 4:24

Stimata domnisoara,
Am o mare stima pentru penticostali, in calitate de filo-carismatic, insa, daca e vorba de parerile privind inchinarea la Dumnezeu in si prin materie, drumurile "noastre" si ale "voastre" nu mai converg. Desigur, inteleg ca opiniile dvs. sunt, sau se vor a fi, fondate exclusiv scriptural, de aceea, in cele ce urmeaza, voi folosi exclusiv argumente din varianta agreeata de np din Romania a Cuvantului lui Dumnezeu, "Biblia Cornilescu". Habar nu am ce varianta folosesc protestantii/neo statuniti, dar banuiesc ca e in acelasi duh. :D ;) Ma enerveaza procedura si mi-e lene sa dau referinte exacte, adica trimiteri, asa ca voi cita aproximativ din memorie. Incipiam:
- "si a vazut Dumnezeu ca toate (cele facute de mana Sa in lumea materiala) sunt bune foarte";
- versetele legate de "propaganda prin minuni a Fiarei", in speta faza cu "focul din cer" si "inchinarea la icoana Fiarei".
Culmea e ca, in chiar variantele voastre, pretinsa idolatrie a Bisericilor Traditionaliste, de la catolici la ortodocsi si de la miafiziti la anglicani, poate fi demontata foarte usor.
Spune-mi, cand face cineva un fals, o copie dupa ceva, nu e clar ca originalul este ceva demn de pretuire? Daca banii nu ar avea valoare, nu ar exista falsificatori de bani, nu? Ca biolog, stiu bine ca mimetismul presupune ca specia imitata are niscaiva atuuri...defensive sau ofensive... Deci, daca ne gandim bine, ce va face Javra Haploida va fi aceasta: sa imite ceva adevarat, recte folosirea icoanei in ichinarea la Dumnezeu. Psihologic, e si plauzibil: Dumnezeul Adevarat e discret, si infinit de subtil. Icoane/statui/moaste facatoare de minuni nu gasesti pe toate drumurile. Insa o icoana care vorbeste cu inchinatorul..iti dai seama ce impact urias la nivel deopotriva de individ si masse va avea? Sau "focul din Cer"...stiti Cine a refuzat oferta mioapa duhovniceste a apostolilor de a cobora foc din cer...ei bine, Neumanul va face exact asta...nu au vrut sa il gazduiasca, ii calcineaza degrab'. si ulte altele, imagini in oglinda, enantiomeri ale faptelor si preceptelor Mantuitorului.
Deci, cred ca ati inteles: ideea ca ideea de inselare din partea Vrajmasului, care strabate toate avertismentele duhovnicesti in Scriptura si Paterice deopotriva, are sens prin valoarea a ce este imitat. Altfel, nu are sens. Ca sa destindem putin atmosfera topicului, cu siguranta ai vazut, la surate de generatie, dar nu dupa duhovnicie, practica imitarii "vedetelor/modelelor": se tund ca ele, se imbraca ca ele, etc. Daca nu ar avea valoare (lumeasca si mai mult decat discutabila, dar deh, la mintea lor...) acel model, atunci nu ar face-o...
Asa ca se poate demonstra, prin Harul Domnului, inclusiv cu...faptele Dusmanului, valoarea cinstirii icoanelor... Infricosator paradox, dar evident, mai ales daca dai prejudecatile confesionale deoparte. Eu le-am dat: am citat doar Scriptura.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:37:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.