Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Intrebari diverse (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17249)

Ioan_Cezar 07.11.2014 02:03:29

Înțelesuri din Comoara Ortodoxiei

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/...a-deznadejdii/

Porunca lui Dumnezeu nu este ceva care Dumnezeu asteapta moralmente sa o implinim, fiindca El stie ca noi nu o putem implini, fiindca nu este porunca morala, ci este descoperire [a ceea] ce este Insusi Dumnezeu. Porunca lui Dumnezeu este viata dumnezeiasca pe care noi nu o putem in niciun fel atinge, dar putem sa strigam: Doamne! Doamne, iubesc porunca ta, dar tu vezi ca nu pot s-o traiesc, cum zicea P. Sofronie: "Vino, Tu, si salasluieste Tu intru mine, si lucreaza tu intru mine cele cu neputinta omului".

Porunca lui Dumnezeu este spovedania lui Dumnezeu catre Adam, pentru ca Adam, intelegand să dea Domnul ochi launtrici intelegerii noastre ca sa vedem frumusetea acelui Chip, ca sa nu mai putem sa rezistam sa nu fim asa si atunci sa se inalte de la noi o rugaciune, fie [si] deznadajduita, o nadejde deznadajduita, ca sa zic asa, ca Dumnezeu ne va da. Si Dumnezeu ne va da!
Si cum am spus mai multora si anul trecut, unor tineri din strainatate: cand simti ca este asa de greu sa ajungi la vreo virtute dumnezeiasca, sa stii ca nu este greu, este imposibil; firea ta iti marturiseste, iti da marturie launtrica ca acel cuvant iti este imposibil; dar de la Dumnezeul nostru, nimic mai putin decat imposibilul sa si asteptam! Nimic mai putin decat imposibilul, fiindca daca Dumnezeul nostru Dumnezeu este, apai imposibilul este ceea ce asteptam de la El si ceea ce numai El poate, pentru El nimic nu este imposibil. Si acel lucru imposibil, pentru dragostea si pentru puterea lui Dumnezeu, il vei vedea lucrand in tine...

*
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/...duhovniceasca/

Lumea intreaga in caderea sa, se judeca cu Dumnezeu, invinuindu-L pentru suferintele sale.
Se judeca patimas in neputinta ei, urmarea caderii de la dragostea Lui. O cunosc si prin mine insumi.
Insa Iisus-Dumnezeul cel dintru inceput, in Ghetsimani si pe Golgotha a îndreptatit pe Dumnezeu-Facatorul; iar Omul Hristos Iisus (1 Tim. 2:5), tot acolo indreptateste inaintea judecatii lui Dumnezeu-Tatal, si Omul-omenirea.

abaaaabbbb63 07.11.2014 08:18:38

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 571608)

Desigur, Biserica a crezut in realitatea plagilor si inainte de descoperirea Papirusului Leiden, asa cum a crezut in existenta hittitilor cu mult inainte ca arheologi care numisera "povesti" relatarile biblice despre hittiti sa descopere ditamai civilizatia. Nu noua ne sunt necesare dovezi precum Papirusul Leyden. Avem relatarile din Exod. Noi ii avem pe Moise si pe profeti. In schimb, daca cineva nu crede in Moise si in profeti, nu numai Papirusul Leyden, dar nici daca s-ar scula cineva din morti si i-ar spune, tot nu ar crede...

Ok, atunci, considerand ca exista un papirus care descrie vreo 20% din Iesire, cu perioada incerta, sa zicem ca exista o oarecare posibilitate ca Dumnezeu sa fie asa de crud incat sa faca toate acelea.

bin000 07.11.2014 09:42:39

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 571642)
Ok, atunci, considerand ca exista un papirus care descrie vreo 20% din Iesire, cu perioada incerta, sa zicem ca exista o oarecare posibilitate ca Dumnezeu sa fie asa de crud incat sa faca toate acelea.

"Crud" din punct de vedere ateist sau teist?

abaaaabbbb63 07.11.2014 09:53:50

Citat:

În prealabil postat de bin000 (Post 571648)
"Crud" din punct de vedere ateist sau teist?

Din punctul de vedere al noului testament.

bin000 07.11.2014 10:16:17

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 571650)
Din punctul de vedere al noului testament.

Ia mai gandeste-te.Iisus a confirmat Vechiul Testament.

Mihnea Dragomir 07.11.2014 10:47:15

Citat:

Un singur lucru nu scrie nici in Iesirea, nici in tot Vechiul Testament. Nici in Noul. Nici macar in Papirusul Leyden ori in orice alt papirus. Lucrul acesta, care nu este nicaieri si de nimeni scris, este acela ca am avea un Dumnezeu pampalau, usor de inmuiat si care i-ar rasplati la fel si pe drepti, si pe pacatosi.

"Cine nu va crede, nu se va mantui", "Nu stiti, oare, ca nedreptii nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu? Nu va amagiti: Nici desfranatii, nici inchinatorii la idoli, nici adulterii, nici labagii, nici sodomitii" Cuvinte limpezi, ale Domnului nostru. Din Testamentul cel Nou. "Plata pacatului este moartea" concluzioneaza Apostolul. In acelasi Nou Testament.

Vedem, deci, ca aceasta "cruzime" a lui Dumnezeu Atoateconducatorul este aceeasi si in Vechiul, si in Noul Testament. Singura deosebire este ca, in Noul Testament, avem o descriere a iadului un pic mai clara ("focul Gheenei", "intunericul cel mai dinafara", "focul cel vesnic", "viermele cel neadormit", "iezerul de foc"), pe cand in Vechiul Testament, termenul de "iad" are un sens un pic mai ambiguu. Pesemne ca oamenii Vechiului Testament, ca si dumneata, ajunsesera ei sa creada ei ceva-ceva din Iesirea, dar inca nu isi dadeau seama nici cat de "crud" este Dumnezeu care plateste pacatul cu moartea, nici ca vesnicia iadului este o realitate nu numai posibila, ci foarte probabila, pentru fiecare dintre noi.

fallen 07.11.2014 11:24:35

Citat:

Chiar daca Dumnezeu nu ar fi, naturs sigur este, chiar atat de cruda, daca nu chiar si mai cruda de atat
Se poate spune chiar ca Dumnezeu inca ne mai fereste, pe cat posibil, pe cate unii dintre noi, de toate aceste nenorociri cate ni se pot intampla...
Dar daca exista viata, trebuie sa existe si moarte. Faptul ca exista moarte si calamitati nu inseamna nici ca Dumnezeu nu exista, nici ca e rau si crud. Grija lui este salvarea sufletelor, si a noastra tot asta ar trebui sa fie, ca de moarte si de nenorociri nu avem cum sa ne ferim si sa scapam. Iar atunci cand avem aceasta sansa, sa scapam dintr-o nenorocire in care altii pier, ar trebui sa o privim ca pe o binecuvantare, ca pe o oportunitate, o sansa de a face ceva bun pt lumea asta, a perpetua specia, sau a ne salva sufletul.

Daca Dumnezeu si natura sunt mana in mana, eu cred ca da. Si mi se pare normal. Doar natura intreaga e creatia Lui. Cine isi bate joc de ea isi merita soarta, si el si urmasii lui...

abaaaabbbb63 07.11.2014 11:33:37

Citat:

În prealabil postat de bin000 (Post 571652)
Ia mai gandeste-te.Iisus a confirmat Vechiul Testament.

Iisus a oprit punerea in practica a legii date in vechiul testament prin care o femeie sa fie omorata cu pietre pentru sex in afata casatoriei, spunand "cine este fara de pacat sa arunce piatra". Iisus, prin asta, arata cat de primitiv este vechiul testament, si ca se poate si altfel.

abaaaabbbb63 07.11.2014 11:36:58

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 571657)
Un singur lucru nu scrie nici in Iesirea, nici in tot Vechiul Testament. Nici in Noul. Nici macar in Papirusul Leyden ori in orice alt papirus. Lucrul acesta, care nu este nicaieri si de nimeni scris, este acela ca am avea un Dumnezeu pampalau, usor de inmuiat si care i-ar rasplati la fel si pe drepti, si pe pacatosi.

"Cine nu va crede, nu se va mantui", "Nu stiti, oare, ca nedreptii nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu? Nu va amagiti: Nici desfranatii, nici inchinatorii la idoli, nici adulterii, nici labagii, nici sodomitii" Cuvinte limpezi, ale Domnului nostru. Din Testamentul cel Nou. "Plata pacatului este moartea" concluzioneaza Apostolul. In acelasi Nou Testament.

Vedem, deci, ca aceasta "cruzime" a lui Dumnezeu Atoateconducatorul este aceeasi si in Vechiul, si in Noul Testament. Singura deosebire este ca, in Noul Testament, avem o descriere a iadului un pic mai clara ("focul Gheenei", "intunericul cel mai dinafara", "focul cel vesnic", "viermele cel neadormit", "iezerul de foc"), pe cand in Vechiul Testament, termenul de "iad" are un sens un pic mai ambiguu. Pesemne ca oamenii Vechiului Testament, ca si dumneata, ajunsesera ei sa creada ei ceva-ceva din Iesirea, dar inca nu isi dadeau seama nici cat de "crud" este Dumnezeu care plateste pacatul cu moartea, nici ca vesnicia iadului este o realitate nu numai posibila, ci foarte probabila, pentru fiecare dintre noi.

Este posibil ca faraonul sa fi vrut din prima sa-i lase pe evrei sa plece. Dar nu vom sti niciodata asta, pentru ca Dumnezeu a ales sa nu-l lase sa puna "da". Dumnezeu pedepseste un popor intreg pentru faptul ca El nu-l lasa pe faraon sa-i lase pe evrei liberi. Mi se pare foarte crud, si nu este demn de Dumnezeul descris in noul testament.

fallen 07.11.2014 12:08:49

Permiteti-mi sa ( imi) raspund la o intrebare mai veche
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...tor-68624.html
Si sa mai mentionez o coincidenta care parca prea se intampla frecvent in ultima vreme: ma framanta o intrebare, si iata gasesc un posibil raspuns; vorbesc cu cineva despre pilda semanatorului, si duminca urmatoare fix despre asta se vorbeste si la biserica; saptamana urmatoare vorbim despre Lazar si bogatul nemilostiv ( si prapastia de netrecut), si la fel; desigur as fi putut sa consult calendarul inainte, dar n-am facut-o ( chiar alta grija n-am :)). Ce imi pare rau nsa este ca nu am putut sta sa ascult predica la pilda bogatului nemilostiv, poate aflam ceva argumente in plus, folositoare. A trebuit sa plec pt ca imi programasem altceva; nu imi pare rau, foarte rau, ca de mult amanam si treaba respectiva; insa poate daca stiam care e " subiectul", tema din aceasta duminica, nu o faceam tocmai acum ( si oricum daca nu obtineam programarea la ora respectiva, poate nici nu ieseam din casa si nu treceam deloc pe la biserica si habar nu aveam ce si cum :))

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:33:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.