Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Cele OPT EREZII ale "FERICITULUI" AUGUSTIN, ERETICUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17756)

Igor_Paslusnik 12.03.2015 21:20:20

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 584211)
Afirmatia asta nu lasa loc de interpretari. Ce faci daca iti demonstrez cu citat ca gresesti si ca exista Sfinti cinstiti de Biserica si care au invataturi eretice?

Serios?
Ia demonstrază, puțin credinciosule! :) Dar te rog, fără trimiteri pe net, la articole fără autor, fără bibliografie selectivă, organizată, cu pagini, totului tot.
Grijă mare, că te poți pierde foarte ușor.
Îți spun și ție, ca și la Cătălin, grijă mare de tot, frățior. Multă rugăciune, în tot ce faci.
Demonstrează tot ce ai de demon-strat, dar îți spun de la bun început că o să fi biruit.
Deci ce fac? Dacă îmi demon-strat că găsești eretici printre sfinții? Asta fac, te voi birui. Adică Dumnezeu și sfinții Lui, nu eu preaspurcatul.

Iar ca să nu fiu off-topic, reamintesc a fi citite cele 8 erezii ale lui Augustin, de la începutul topicului și să discutăm cu toții, care vrem, teologico-dogmatico-patristic, pe marginea lor.

Pomeniți-mă. Iertare.

GMihai 12.03.2015 21:27:21

Pai Emiliane, nu iti dai seama de absurdul situatiei ?! TU esti acela care, chipurile, ai gasit eretici printre sfintii cinstiti de Biserica, adica tocmai tu ai facut ceea ce spui ca e imposibil de facut.

Igor_Paslusnik 12.03.2015 23:17:45

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 584240)
Pai Emiliane, nu iti dai seama de absurdul situatiei ?! TU esti acela care, chipurile, ai gasit eretici printre sfintii cinstiti de Biserica, adica tocmai tu ai facut ceea ce spui ca e imposibil de facut.

Prefer Igor, îți reamintesc, mulțumesc pentru înțelegere.

Absrudul situației ? Dovedește. Am amintit, sau reamintit, am întărit sau reîntărit, am adăugat sau readăugat, ce au dovedit alții înaintea mea, că Augustin e eretic.

Minți. Repet: Augustin nu e sfânt, nu e cinstit de Biserică ca sfânt. Ci ca fericit. E cu totul altceva. Încetează să mai spui că e cinstit ca sfânt. Augustin și Ieronim, sunt singurii din tot calendarul care sunt cinstiți ca fericiți și nu ca sfinți.

Întâmplător? Cu siguranță că nu.

catalin2 12.03.2015 23:55:39

Ziarul Lumina: http://ziarullumina.ro/patristica/ci...te-pe-augustin
"Trebuie subliniat, de asemenea, că apelativul de "fericit" nu provine nicidecum dintr-o practică similară beatificării catolice. În biserică, vom putea spune "Fericitul Augustin" fără ca acesta să însemne altceva decât "Sfântul Augustin"."
În concluzie, vom putea spune că, pentru ortodocșii informați teologic și responsabili bisericește, Augustin va fi citit ca Fericit, dar venerat ca Sfânt."

Sinaxar 15 iunie: http://www.calendar-ortodox.ro/luna/iunie/iunie15.htm
"Atâta vreme cât aceste teze fura considerate drept opinii teologice personale ("teologumene"), ele nu pusera in discutie locul Sfântului Augustin printre Sfintii ortodocsi. Daca, rational, poate fi cinstit Augustin ca Sfânt Ortodox, aceasta se datoreaza mai putin calitatii sale de teolog cât calitatii sale de pastor, si pentru sfintia sa personala indiscutabila. Sfântul Photios scria despre el : "Având în vedere ca unii dintre Parintii nostri si doctori au deviat de la credinta în ceea ce priveste câteva dogme, noi nu primim ca doctrina cele în care au deviat dar noi continuam sa îmbratisam oamenii care au fost ei". Ep. 24, 20 (PG 102, 813)."

catalin2 12.03.2015 23:57:39

Ca o conluzie la acest topic: "Fericite Augustin, ajuta-l pe Daniel si lumineaza-l sa vada adevarul."

Ioan_Cezar 13.03.2015 01:26:59

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 584276)
Prefer Igor, îți reamintesc, mulțumesc pentru înțelegere.

Absrudul situației ? Dovedește. Am amintit, sau reamintit, am întărit sau reîntărit, am adăugat sau readăugat, ce au dovedit alții înaintea mea, că Augustin e eretic.

Minți. Repet: Augustin nu e sfânt, nu e cinstit de Biserică ca sfânt. Ci ca fericit. E cu totul altceva. Încetează să mai spui că e cinstit ca sfânt. Augustin și Ieronim, sunt singurii din tot calendarul care sunt cinstiți ca fericiți și nu ca sfinți.

Întâmplător? Cu siguranță că nu.

Firește, Igor, că atunci când există o diferență clară între ceea ce afirmă un om și ceea ce a păstrat Tradiția ca adevăr de credință, e nevoie și de un semn exterior care să indice diferențele.

Pe de altă parte, spune-mi te rog: ai avut răgazul, până azi, să citești cartea "Confesiuni"? Dar "De dialectica"? (e bilingvă, latină și română) Ultima e o capodoperă în care Augustin descoperă tainițele relației dintre gândire și limbaj.
După cum te cunosc, în cazul că vei citi cu oarece pace "Confesiuni", eu cred că îl vei îndrăgi mult, foarte mult pe Augustin. Și că vei avea enorm de învățat de la el, fără să te abați de la ortodoxia noastră. Sunt acolo surprinse unele taine ale sufletului omenesc atât de fine, atât de subțiri, cum doar la sfinții noștri cărturari mai găsești sau la scriitorii de geniu.
Augustin a fost un mare om, un mare bărbat. Pentru mine, unul dintre cei mai frumoși învățători pe care am avut bucuria să îi primesc în dar de la Dumnezeu.

Citește, deocamdată! Vorbim mai apoi.

Doamne ajută!

Igor_Paslusnik 13.03.2015 02:29:05

Frate Ioan Cezar, numele nu contează. Afirmațiile mi le asum și în viața reală, și în fața Patriarhului de Constantinopol, sau oricare, sau la oricare episcop, că toți sunt egali.

Nu mi-e frică, pentru că știu că spun Adevărul.

Chiar de-aș fi prigonit, știu că mă așteaptă biruința.

Nu sunt mândru, ci iubesc din tot adâncul inimii, pe Augustin, și pe oricare alt eretic.

Am citit Confesiunile lui Augustin, când eram în Seminar. Mi-au plăcut mult. E o căutare cu totul sinceră a lui Dumnezeu.

Atunci însă nu știam și otrava care se ascunde în spatele învățăturilor sale.

Confesiunile expune foarte puțin din învățăturile sale, e un fel de jurnal, aș spune eu. E sincer și frumos. Dar deja când se trece la partea dogmatică, e dezastru.

Iar Augustin, nefiind Sfânt, nu face parte din Sfânta Tradiție, sau altfel numita azi, învățăturile Sfinților Părinți, care păstrează învățăturile de credință.

Frate Ioan, eu nu m-am băgat în Augustin, nici măcar în Confesiuni, (care și acolo are o erezie, alta decât cele 8, "că trebuie să guști păcatul ca să te știi feri de el") până nu am avut citite cel puțin 10 volume din Scrierile Sfinților Părinți, ca Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians, Maxim Mărturisitorul, Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama, Marcu al Efesului, sau Evghenicul, Isaac Sirul, și alții.

Asta cu mult înainte să citesc pe oricare dintre eretici.

Nici nu știam că Augustin este eretic, până la părintele Ioannis Romanides, atunci am început să.l citesc mai serios pe Augustin... Și să mă cutremur...

Frate Ioan, recunoaște că înafară de Confesiuni, din Augustin nu ai mai citit nimic frăția ta. Știu că așa este, altfel, nu a-ți fi vorbit așa elogios și frumos, cu nevinovăție de copil, despre un eretic.

Nu vreau să mă laud, dar am în Biblioteca mea persoanală, acum, în timp ce scriu la laptop, la 1 metru de mine, peste 600 de volume de cărți, numai literatura creștină.

Din banii de buzunar, în seminar, când colegii ieșeau prin parcuri, eu îmi cumpăram cărți și citeam... Iar colegii și profesorii pot confirma. În facultate, când colegii învățau pe rupte, eu munceam 8 ore pe zi, de luni până sâmbătă, și cu salarul, jumate era dat pe cărți, și deși nu am mai reușit să învăț așa bine ca în seminar, tot am fost la facultate, al 7-lea din clasă.

De aceea, când acum 3, din colegii mei de seminar, majoritatea și colegi de facultate, sunt deja preoți, iar unul la Catedrală chiar, eu însă nu mă grăbesc să fiu preot, nici nu m-am grăbit.

E doar statistică. La Dumnezeu nu contează diplomele și meritele materiale. Sunt doar forme de organizare și recunoașltere ale lumii. Egale cu zero pentru Dumnezeu.

Mai bine să mor de cancer, de leucemie, sau altă boală grea, decât să nu fiu un stâlp de foc pe pe pământ la cer, "așa să lumineze lumina voastră, ca vâzând oamenii faptele voastre, să cunoască că Unul este Domnul Dumnezeu" spune Scriptura. Știu ce mă așteaptă în preoție și ce datorii am față de Dumnezeu și de aproapele. Orice aș fi, vreau să slujesc lui Dumnezeu. Chiar și pustnic, întro pădure, dar să nu fiu despărțit de Dumnezeu de nimic și nimeni !

Sunt campion județean la șah, "Cupa Liceelor", puteam alege, o carieră în șah.
Am luat premiu special pentru interpretare, rol principal, locul 1, la "Festivalul Național de Artă Dramatică ATU", cu echipa de teatru a școlii, echipă care a luat locul 1, din 15, am primit bursă de merit pentru a studia Teatrul la București, de un actor din membrii juriului, cu carieră promisă și garantată, după Facultate, la Teatrul Buleandra din București și poate Internațional, cu cazare gratuită și 300 de lei lunar pe perioada facultății. Diriginta mea era extaziată: "Tu ai așa un potențial! Ai să ajungi mai mare și decât Florin, adică renumitul Piersic".

Am vorbit cu duhovnicul, mi-a spus doar: roagă-te pentru asta, să-ți descopere Dumnezeu calea.
După câteva zile, fără să fi citit cartea dinainte, merg parcă condus de Cineva, pun mâna pe cartea PSB 23, Omilii la Matei, și deschid aleatoriu cartea la o omilie a Sfântului Ioan Gură de Aur, unde în partea morală vorbea acuzator despre teatru. Atât de spus. Și s-a luminat parcă totul...

Din acel moment, am știut că viața mea nu poate aparține decât lui Dumnezeu. Preot, monah, pustnic, sau creștin obișnuit de rând, vreau ca viața să-mi aparțină doar lui Dumnezeu. "Toată viața noastră, lui Hristos Dumnezeu să o dăm". Amin.

Am scris poezii, în cenaclul literar "Ioan Chichere", din Reșița, unde am locuit între 14 și 17 ani. O poezie de peste 500 de strofe, despre viața imaginară a unui poet, vroiam să public un volum, dar am fost acuzat de "eminescianism depășit de literatura rimei albe". Am trecut puțin timp pe rimă albă, apoi m-am lăsat definitiv.

Dar să ne lăudăm cu slăbiciunile, spune Pavel, nu?

Sunt orfan de tată de la 2 ani, suntem 3 frați, cu 3 tați, fiindcă maică-mea e dublă văduvă... și actualmente singură, așa a ales, după câtă durere a îndurat. Sunt puțin bâlbâit, am toți dinți de sus puși, îmi miroase repede gura, sunt cam gras, nu vreau să-mi iau permisul, deși am avut mașină și știu să conduc, am salar de 715 lei, după ce în Anglia, unde am stat aproape 2 ani, am avut 1200 de lire salar, adică 7200 de lei, unde în Anglia, de asemenea iarăși putem să rămân. Am ales să vin și să mor în țara unde m-a așezat Dumnezeu, cu un scop, care eu încă nu-l știu. Atâta știu, că vreau să trăiesc pentru Dumnezeu, chiar dacă mor mâine. Ce slăbiciuni mai am? Sunt foarte pretențios la multe lucruri, fiindcă sunt perfecționist și idealist, din spiritul exegetic dezvoltat și iubit de mine, dar care îmi aduce suferință în alte părți, fiind de aproape 4 ani cu prietena mea și nu ne căsătorim încă, fiindcă nu simt că ea e aleasa cu care să îmbătrânesc și să mor. Și multe alte defecte și slăbiciuni. N-am adunat nici un ban adunat, nici pentru nunta care teoretic, trebuie să fie în iulie anul ăsta. Ea vrea muzică cu muzicanți, eu i-am spus că muzicanții n-au ce să caute la nunta mea, la nunta noastră, după cum minunat spune Sfântul Ioan Gură de Aur la "Cuvântâri despre viața de familie", se găsește de cumpărat pe net.
Mai bine nu mă mai căsătoresc niciodată, decât să încalc învățăturile Sfinților Părinți! Amin! N-am nimic de ascuns.

Și sincer, nu am nicio calitate, sunt doar apreciat de unii oameni, apreciat pe nedrept, pentru niște lucruri, pe care și ei, cu puțină voință, le pot dobândi foarte repede și ușor.

Vorbesc din suflet și spun Adevărul.

Știu că iadul va fi pavat cu fețe bisericești, spune Sfântul Ioan Gură de Aur și mă cutremur de lucrul ăsta, de aceea nu alerg la preoție, și nici nu o să alerg vreodată. Ce va fi, va fi, mulțumesc lui Dumnezeu, pentru cele bune și de folos dar și pentru slăbiciuni, neputințe, defecte, necazuri, El știe și câte fire de păr am în cap. Știu doar că nu mă silesc îndeajuns să fac ceea ce trebuie pentru Dumnezeu și știu că nu voi fi vreodată vrednic de nicio firimitură de Rai...

Și ca să dau cu bâta-n bală, fleosc! :) deci serios vorbind, să nu las impresia de om smerit sau imagine bună în urma mea, că am fost acuzat de asta, de falsă smerenie, când eu nici nu știu ce-i aia smerenie, vai de capu meu, afirm din nou și întăresc fiindcă cred cu tărie că Acesta e Adevărul:

DOAR ORTODOCȘII SE VOR MÂNTUI ! AMIN ! :)

Igor_Paslusnik 13.03.2015 02:53:14

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 584279)
Ziarul Lumina: http://ziarullumina.ro/patristica/ci...te-pe-augustin
"Trebuie subliniat, de asemenea, că apelativul de "fericit" nu provine nicidecum dintr-o practică similară beatificării catolice. În biserică, vom putea spune "Fericitul Augustin" fără ca acesta să însemne altceva decât "Sfântul Augustin"."
În concluzie, vom putea spune că, pentru ortodocșii informați teologic și responsabili bisericește, Augustin va fi citit ca Fericit, dar venerat ca Sfânt."

Articol fără autor și fără bibliografie. Ți-am spus și te-am rugat, scrie și fă trimitere la lucruri serioase. Vii !

Acolo poate scrie oricine ce vrea, iar la final pune un legendar: "Datorez majoritatea informațiilor istorice lui..." cine-o fi.

Un articol infect, scris de un iubitor al ecumenismului !

Înțelege, fericit nu înseamnă sfânt, numai fiindcă așa a spus Xulescu. Aplică-l Biblic, aplică-l Patristic. În duhul Sfinților Părinți. Cum iasă numirea Patriarhului: preasfântul Patriarh Daniel ? Numai Preasfânta Născătoare de Dumnezeu are acest minunat titlu.

Nu vezi de calitatea execrabilă și josnică are articolul ce l-ai citat?

"Cine îl cunoaște pe Augustin"? Ei uite eu îl cunosc. Am citit din el serios, și alături de mine părintele Ioannis Romanides îl cunoaște pe ereticul Augustin, și alți teologi ruși.

Datorită lui Augustin, e Filioqve și alte nenorociri pentru turma lui Hristos. La cât de mult a secerat sufletele oamenilor, în istorie, prin ereziile lui, Augustin, vai vai... Hitler, față de Augustin, e copil mic... Deși îi iubesc la fel de mult și pe Augustin și pe Hitler.

"Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheena." - Matei 10, 28.

Iată-l pe "Fericitul" Augustin, ucigașul de suflete.

Niciodată Augustin să nu fie venerat ca sfânt. Ci da, cum bine spui, citit ca fericit, și gândit cu multă ură față de ereziile lui, pe care apropo, știu că nu le-ai citit, cele 8 de la începutul topicului, dar faci front comun cu ereziile lui.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 584279)
Sinaxar 15 iunie: http://www.calendar-ortodox.ro/luna/iunie/iunie15.htm
"Atâta vreme cât aceste teze fura considerate drept opinii teologice personale ("teologumene"), ele nu pusera in discutie locul Sfântului Augustin printre Sfintii ortodocsi. Daca, rational, poate fi cinstit Augustin ca Sfânt Ortodox, aceasta se datoreaza mai putin calitatii sale de teolog cât calitatii sale de pastor, si pentru sfintia sa personala indiscutabila. Sfântul Photios scria despre el : "Având în vedere ca unii dintre Parintii nostri si doctori au deviat de la credinta în ceea ce priveste câteva dogme, noi nu primim ca doctrina cele în care au deviat dar noi continuam sa îmbratisam oamenii care au fost ei". Ep. 24, 20 (PG 102, 813)."

Omule bun, aici vorbim DOGMATICĂ !

Nu Sinaxarul evlavioșilor scriitori de vieți de sfinți. Înțelege.

Acolo se adună evlavioasa Tudoreta, cu evlaviosul Tudor și scriu despre evlaviosul și "sfântul" Augustin.

Nu așa. Dă-mi exemple Dogmatice, din scrierile lui Augustin. Fi serios, punctual și succesiv. Vorbim dacă vrei despre cele 8 erezii de la începutul topicului.

Să dovedești că nu sunt erezii.

Hristos a înviat !

Igor_Paslusnik 13.03.2015 02:56:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 584280)
Ca o conluzie la acest topic: "Fericite Augustin, ajuta-l pe Daniel si lumineaza-l sa vada adevarul."

N-am treabă cu Daniel, spune-mi Igor, mulțumesc pentru înțelegere.

Să ne ajute Dumnezeu să ne păzim de ereziile lui Augustin, care NU e sfânt și nu va fi niciodată, decât dacă Biserica cade în erezie, în ecumenism, unire cu ereziile "romano-catolicilor" sau alte blestemate fapte.

Lucian008 13.03.2015 08:05:10

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 584237)
Serios?
Ia demonstrază, puțin credinciosule! :) Dar te rog, fără trimiteri pe net, la articole fără autor, fără bibliografie selectivă, organizată, cu pagini, totului tot.
Grijă mare, că te poți pierde foarte ușor.
Îți spun și ție, ca și la Cătălin, grijă mare de tot, frățior. Multă rugăciune, în tot ce faci.
Demonstrează tot ce ai de demon-strat, dar îți spun de la bun început că o să fi biruit.
Deci ce fac? Dacă îmi demon-strat că găsești eretici printre sfinții? Asta fac, te voi birui. Adică Dumnezeu și sfinții Lui, nu eu preaspurcatul.

Erezie a sfantului Iustin Martirul si Filosoful. Una dintre ele pentru ca are mai multe.
"Dialogul cu iudeul Trifon" din cartea "Apologeti de limba greaca" apatura la Editura Institutului Biblic si de misiune a BOR 1980
pag 154, Capitolul 56
"Revenind la Scripturi, ma voi încerca să va conving ca Aceasta, care se scrie si se zice ca S-a aratat lui Avraaam, lui Isaac si lui Icov este un alt Dumnezeu decât Dumnezeu Creatorul tuturor si, cand zic asa înteleg că este un altul cu numarul;"

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:53:02.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.