Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Cum nu intelege BC Sfanta Scriptura si zice ca exista purgatoriu (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6445)

Florin-Ionut 04.02.2011 16:50:57

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 332867)
Referitor la plata pentru pacate, ne invata Isus in parabola datornicului nemilostiv:

32. Atunci chemandu'l pre el domnul lui i-a zis lui: sluga vicleana, toata datoria aceea ti-am iertat tie, pentru ca m'ai rugat;
33. Dar tie nu ti se cadea sa'ti fie mila de sotia ta, precum si mie mi-a fost mila de tine?
34. Si maniindu-se domnul lui, l-a dat pre el muncitorilor, pana ce va plati toata datoria lui.
35. Asa si Tatal meu cel ceresc va face voua, de nu veti ierta fiecare fratelui sau, din inimile voastre, gresalele lor.

Deci si aici, ca si in alte locuri, Biblia ne spune ca trebuie sa ne platim datoriile, iar acesta e motivul pentru care atit ortodocsii cit si catolicii se roaga pentru cei decedati.

:) Exista unele texte traduse intr-un limbaj invechit, prin expresii care pot induce in eroare. Eu nu cunosc ebraica, deci nu pot veni cu citate din original, insa pot sa-ti demonstrez ca exprimarea "pana ce va plati toata datoria" nu trebuie inteleasa la modul propriu. Iata un verset similar, tradus prin acelasi mod:

Evrei 1, 13
"Șezi de-a dreapta Mea până când voi pune pe vrăjmașii tăi așternut picioarelor Tale"?

Ce sa intelegem de aici, ca Fiul va sta de-a dreapta Tatalui pana ce-i va pune Tatal pe vrajmasii Fiului asternut picioarelor Sale? Nicidecum. Este evident ca Fiul ramane de-a dreapta Tatalui in vecii vecilor, deci expresia asta nu trebuie inteleasa gresit nici aici, nici in versetul citat de dumneavoastra.

Danut7 04.02.2011 17:30:32

bine ca pot fi curatiti cei pacatosi si patimasi si sa ajunga in Rai iar cei fara de pacat personal (pruncii nebotazati) nu...

Danut7 04.02.2011 17:58:35

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 332867)
Daca stiti toate aceste lucruri, de ce ne mai intrebati? V-am spus ca interpretarea Iadului si a Purgatorului este una personala, nu e pozitia biisericii. Si este foarte posibil, ca da, Iadul sa fie mult mai cumplit decit orice pe acest pamint, astfel incit demonii sa prefere sa stea pe pamint decit sa mearga in Iad.

Nu exista nici o diferenta. Orice suflet care intra in Rai intra numai si numai datorita indurarii lui Dumnezeu. Nimeni nu poate prin meritele lui personale sa obtina acest lucru. Insa, aceasta indurare o putem cere noi pentru cei decedati, prin rugaciune si jertfa. Referitor la plata pentru pacate, ne invata Isus in parabola datornicului nemilostiv:

32. Atunci chemandu'l pre el domnul lui i-a zis lui: sluga vicleana, toata datoria aceea ti-am iertat tie, pentru ca m'ai rugat;

33. Dar tie nu ti se cadea sa'ti fie mila de sotia ta, precum si mie mi-a fost mila de tine?

34. Si maniindu-se domnul lui, l-a dat pre el muncitorilor, pana ce va plati toata datoria lui.

35. Asa si Tatal meu cel ceresc va face voua, de nu veti ierta fiecare fratelui sau, din inimile voastre, gresalele lor.

Deci si aici, ca si in alte locuri, Biblia ne spune ca trebuie sa ne platim datoriile, iar acesta e motivul pentru care atit ortodocsii cit si catolicii se roaga pentru cei decedati.

Datoria in cazul acesta inseamna pacatele... Faptul ca iertarea datoriei este invalidata inseamna ca cel cu pricina va plati datoria pacatelor sale in Iad... Versetele astea invalideaza purgatoriul...

Mihnea Dragomir 04.02.2011 17:59:53

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 332898)
bine ca pot fi curatiti cei pacatosi si patimasi si sa ajunga in Rai iar cei fara de pacat personal (pruncii nebotazati) nu...

Prin "păcătoși" și "pătimași" vă referiți, bănuiesc, la cei care au fost botezați și sunt, ca atare, fii ai lui Dumnezeu și ai Bisericii care au dobândit iertarea pentru păcatele lor. Nu este cazul copiilor nebotezați. De aceea, Biserica Ortodoxă, ca și Biserica Catolică se grăbește să boteze copiii. Dacă Botezul nu ar fi nu important, ci condiție esențială a mântuirii, nu s-ar grăbi atât ci ar putea să facă așa cum fac mulți protestanți: să amâne botezul până la vârsta înțelegerii. Dar, bineștiind importanța Botezului pentru mântuire, Biserica Ortodoxă se grăbește să boteze copiii și, dacă mor în stare nebotezată, nu le acordă funeraliile pe care le acordă celorlalți păcătoși, care sunt botezați. Aceste lucruri ar trebui explicate mai bine de preoții ortodocși credincioșilor lor, că, iată, apar topicuri în care credincioșii, din necunoaștere, sunt revoltați că nu se acordă funeralii copiilor nebotezați. Tot atunci, credincioșii ar realiza mai bine de ce este mai grav avortul decât crima și de ce e normal să fii excomunicat în primul caz, dar nu în al doilea.

Nu am auzit de niciun episcop ortodox, domnule Daniel, care să susțină că nebotezații ajung în rai. E o afirmație heterodoxă. De sperat, putem spera, dar nu putem spune că este o certitudine de credință.

Danut7 04.02.2011 18:06:18

Initial datoria a fost iertata dar cel ce a fost dator prin purtarea lui a reusit sa starneasca mania lui Dumnezeu si iertarea datoriei lui a devenit invalidata.Asa ca pana la urma cel dator isi va plati intreaga datorie.

Erethorn 04.02.2011 18:24:53

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 332923)
Nu am auzit de niciun episcop ortodox, domnule Daniel, care să susțină că nebotezații ajung în rai. E o afirmație heterodoxă. De sperat, putem spera, dar nu putem spune că este o certitudine de credință.

Nu știu dacă e chiar heterodoxă, câtă vreme se regăsește în Catehismul Bisericii Catolice:

În același timp, grație lui Cristos și Bisericii sale, pot obține mântuirea cei care, fără vina lor, nu cunosc evanghelia lui Cristos și Biserica sa, însă îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu și, sub impulsul harului, se străduiesc să împlinească voința sa cunoscută prin glasul conștiinței.

Botezul este necesar pentru mântuire pentru cei cărora le‑a fost vestită evanghelia și care au posibilitatea de a cere acest sacrament.

Deoarece Cristos a murit pentru mântuirea tuturor, se pot mântui, fără Botez, și cei care mor pentru cauza credinței (Botezul sângelui), catehumenii și toți cei care sub impulsul harului, fără a‑l cunoaște pe Cristos și Biserica, îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu și se străduiesc să împlinească voința sa (Botezul dorinței). Cât privește copiii morți fără Botez, Biserica, în liturgia sa, îi încredințează milostivirii lui Dumnezeu.

Dumitru73 04.02.2011 18:44:32

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 332939)
Nu știu dacă e chiar heterodoxă, câtă vreme se regăsește în Catehismul Bisericii Catolice:

În același timp, grație lui Cristos și Bisericii sale, pot obține mântuirea cei care, fără vina lor, nu cunosc evanghelia lui Cristos și Biserica sa, însă îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu și, sub impulsul harului, se străduiesc să împlinească voința sa cunoscută prin glasul conștiinței.

Botezul este necesar pentru mântuire pentru cei cărora le‑a fost vestită evanghelia și care au posibilitatea de a cere acest sacrament.

Deoarece Cristos a murit pentru mântuirea tuturor, se pot mântui, fără Botez, și cei care mor pentru cauza credinței (Botezul sângelui), catehumenii și toți cei care sub impulsul harului, fără a‑l cunoaște pe Cristos și Biserica, îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu și se străduiesc să împlinească voința sa (Botezul dorinței). Cât privește copiii morți fără Botez, Biserica, în liturgia sa, îi încredințează milostivirii lui Dumnezeu.

mi se pare corect.

Fani71 04.02.2011 19:10:08

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 332939)

Da. Frumos text. (Nu se mai vorbeste despre limbe, vad, ar DM a scris undeva ca nu este dogma , de fapt)

As adauga ca sf. Grigorie de Nissa scrie in cartea lui despre Pruncii morti inainte de vreme ca ajung in rai. De fapt, nici nu isi pune problema! Pentru el este clar ca ajung acolo. Se intreaba numai de ce Dumnezeu creaza unele persoane care nu sunt destinate sa traiasca pe lumea asta, si cum anume isi dezvolta ei facultatile fara trup.

Este adevarat ca Bisreica se fereste in rest sa afirme clar ce se intampla cu pruncii nebotezati, dar nu din cauza ca ar crede ca ajung in iad (sau nu ajung nicaieri) se grabeste sa boteze copiii. De altfel , in primele secole , crestinii se botezau la varsta matura.
Sigur, un copil nebotezat nu face parte din comunitatea Bisericii asa cum o stim noi pe pamant, nu este deci respnsabila Biserica diret pentru el, si de aceea nu se inmormanteaza.

Fani71 04.02.2011 19:12:03

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 332885)
:) Exista unele texte traduse intr-un limbaj invechit, prin expresii care pot induce in eroare. Eu nu cunosc ebraica, deci nu pot veni cu citate din original, insa pot sa-ti demonstrez ca exprimarea "pana ce va plati toata datoria" nu trebuie inteleasa la modul propriu. Iata un verset similar, tradus prin acelasi mod:

Evrei 1, 13
"Șezi de-a dreapta Mea până când voi pune pe vrăjmașii tăi așternut picioarelor Tale"?

Ce sa intelegem de aici, ca Fiul va sta de-a dreapta Tatalui pana ce-i va pune Tatal pe vrajmasii Fiului asternut picioarelor Sale? Nicidecum. Este evident ca Fiul ramane de-a dreapta Tatalui in vecii vecilor, deci expresia asta nu trebuie inteleasa gresit nici aici, nici in versetul citat de dumneavoastra.

.. sau, mai bine: 'si nu a cunoscut-o (pe Maria) pana ce nu a nascut pe fiul ei intai nascut' - or, Biserica spune ca nu a 'cunoscut-o' nici pe urma, ca a ramas fecioara.

Totusi, de ce nu, se poate interpreta versetul asta si in sensul ca poate exista o curatire dupa moarte.
Eu nu cred ca ideea in sine este neortodoxa.

dianagroza 04.02.2011 19:19:15

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 332970)

Totusi, de ce nu, se poate interpreta versetul asta si in sensul ca poate exista o curatire dupa moarte.
Eu nu cred ca ideea in sine este neortodoxa.

BO zice ca este gresita si are argumente in acest sens. Deci este neortodoxa. Odata ce se vorbeste de Rai si Iad este evident ca nu mai exista un al treilea loc, idiferent de interpretare.
BC nu are nici un argument.

P.S. Domnule Erethorn, ma repet, astept raspunsul dvs.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:29:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.