![]() |
Citat:
Repet, daca exista chiar aceasta regula in canoanele vechi, cred ca ea provine dintr-o falsa intelegere a sexualitatii. Pentru ca nu vad de ce avem voie sa mancam de dulce, desi 'ne preocupam mai mult e cele duhovnicesti', dar nu avem voie sa fim impreuna cu sotul sau sotia. |
Citat:
Veti vedea imediat ca Domnul nu va va opri. Nimeni nu va opreste, nimeni nu va loveste. De ce? Pentru ca Dumnezeu vrea ca voi insiva sa va opriti in zi de post, din dragoste fata de El, aratandu'i ca pentru dragostea Lui sunteti in stare a renunta la toate bucuriile materiale (periodic). Dumnezeu vrea de la om iubire curata, libera, odihnitoare, iar nu una silnica. Sa nu indraznim a'i acuza pe Sfintii Parinti, mari facatori de minuni si locasuri ale harului, ca "au inteles fals sexualitatea". Randuielile postului si randuielile vietii de familie sunt foarte bine punctate in Sfanta Scriptura si in Sfanta Traditie. Si sa nu incepe cu "calugarii nu au de unde sa stie despre sex si familie". Stim ca cele mai minunate si roditoare carti despre aceste probleme sunt scrise de ierarhi si calugari sfinti (ex. Ioan Gura de Aur). Sfanta Scriptura se adreseaza tuturor crestinilor, iar ea zice, prin Apostolul Pavel: "Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre." (I Corinteni 7,5) Acest "pentru un timp" este exact vremea postului, in care rugaciunea si nevointa trebuiesc inmultite. Iar "sa va lipsiti unul de altul" inseamna a nu va mai apropia trupeste unul de altul in aceasta vreme a postului. |
Citat:
Stim ca la inceput,crestinii se impartaseau zilnic,apoi dupa o perioada imputinindu-se credinta se impartaseau Duminica si in sarbatori.Numai dupa mult timp,dar aproape de zilele noastre s-a ajuns sa ne impartasim doar in posturi.De ce? Pentru ca in afara postului,crestinul nu mai tine o infranare adecvata ca sa poata fi impartasit.Scopul fiecarei Liturghii este euharistia,impartasirea cu Trupul di Sangele Mantuitorului.Insa in timp,scazand credinta,s-a dat anafura ca mangaiere si inlocuitor pentru cei ce nu se pot impartasi.Ca o paranteza,am citit din viata unui sfant din luna martie,ca diaconul spunea in cadrul liturghiei,ca cei care nu se vor impartasi sa iasa afara,deci nu numai catuhemenii. Deci parerea mea asta este,ca imputinindu-se credinta ne impartasim si noi mai rar. Dar insasi cred,dupa cum se vede,ca ne apropiem de sfarsitul vremurilor,cand Iisus spunea daca va mai gasi credinta pe pamant,la venirea Sa.Si daca ne apropiem de sfarsit,fac o rugaminte si chemare duhovniceasca la toti fratii intru Hristos,desi insumi sunt slab si pacatos si nevrednic de aceasta,fac o chemare la sporirea credintei in noi,la sporirea rugaciunilor si a vietii intru Hristos,si la o incercare de a restabili practica de la inceputul crestinismului,de a ne impartasi cat de des putem(bineinteles insa schimbandu-ne si viata). As recomanda si o carte foarte folositoare despre impartasanie:http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...mpartasire.htm prin schimbarea vietii noastre si prin impartasania luata des cred ca putem rezista mai bine vremurilor rele care sunt si a celor care vor veni. Doamne ajuta! |
Citat:
Sfintii Parinti nu au probleme in a privi curat viata, noi avem probleme in a primi cum se cuvine sfaturile lor. De cand am intalnit aceasta fraza: "esti cat daruiesti", multe s-au schimbat in modul meu de a darui. |
Citat:
Eu am scris aici despre 'interdictia' de sarbatori, care mi se pare complect absurda. In ceea ce priveste postul, s-a ajuns totusi si la exagerari. Si sf Pavel, si dupa el Chiar sf Ioan Gura de Aur spun 'pentru un timp', sa ne lipsim unul de altul, deci lipsirea este exceptia, nu 'impreunarea'. Or de-a lungul timpului s-au acumulat atatea reguli si regulite, incat a devenit o exceptie sa gasesti o zi in care 'este voie'. Iar am intrat in acest subiect, dezbatut pe larg si in alte parti.. Eu cred ca este o problema in BO,este o problema si a calugarilor, carora nu le neg viata sfanta si nu le dispretuiiesc parerile. |
Citat:
Tot asa cum in acea zi de sarbatoare vom sta impreuna la masa. |
Nu te supăra Fani dar tu nu ai ispite,nu ai fantezii,îți poți înfrâna îmaginația?
Sfinții Părinți ne recomandă să ne depărtăm de toate cele care ne aduc desfătare trupului ca să nu devenim robii acestuia, dacă nu mereu măcar în peroadele mai încărcate duhovnicește cum ar fi posturile. Nu am nimic împotriva unei vieți de familie în care cei doi soți să se bucure unul de altul dar de aici și până la negarea necesității abstinenței în peroada de dinainte de împărtășanie și după aceasta este cale lungă. Să nu mă înțelegi greșit dar această ideie pe care o susții am întâlnit-o în yoga creștină. |
Pentru Fani
11. Căci cine dintre oameni știe ale omului, decât duhul omului, care este în el? Așa și cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decât Duhul lui Dumnezeu. 12. Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaștem cele dăruite nouă de Dumnezeu; 13. Pe care le și grăim, dar nu în cuvinte învățate din înțelepciunea omenească, ci în cuvinte învățate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovnicești oamenilor duhovnicești. 14. Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește. 15. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni; ( I Cor.,2,11-15)
Incep cu aceste versete, caci la un moment dat te indoiai si de sfinti si chiar de apostoli, ca ar avea Duhul Sfant tot timpul, fiind, dupa parerea ta si ei supusi greselii. Iata deci, ca e o mare diferenta intre omul firesc si cel duhovnicesc. Daca citim mai departe II Cor. 7.1. vedem ca: "Cât despre cele ce mi-ați scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie." Tocmai de aceea monahii sunt supranumiti "ingeri in trup". Aceasta curatie trupeasca si sufleteasca ne este ceruta tuturor, pentru a intra in Imparatia Cerurilor. Trebuie sa devenim precum copiii; ori copiii tocmai aceasta cerinta o indeplinesc, printre altele: nu au aceasta atingerea trupeasca a adultului. Dar Dumnezeu in mare mila Sa, ne-a dat noua, celor slabi, o alternativa, ca totusi sa nu pierim din cauza pacatului si sa ne putem mantui: "Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său." (1 Cor. 7.2. ) Deci sexul in sine este pacat; dar datorita Sf. Taine a Cununiei, el nu mai este pacat, dar si aici cu niste conditii: lipsirea de el in post si rugaciune.Iata deci, ca Cuv. Serafim Rose are dreptate. Si nu numai atat, dar si in cadrul casniciei se poate pacatui: atunci cand nu respecti printre altele zilele de post si rugaciune, in care in mod normal trebuie infranare. Toate acestea nu il fac pe om murdar, cum tot se insinueaza pe ici, pe colo; dar faptele lui pot fi murdare, atunci cand sunt izvoare de pacate. Faptul ca sunt facultati in lume, unde se invata altceva decat ce scrie in Sf. Scriptura sau sfintii in scrierile lor, imi ridica, mie cel putin un semn de intrebare, caci nu e singurul lucru cu care nu m-am putut identifica din jurnalul Pr. Schmemann; fiind profesor, a dat mai departe studentilor sai acest mod de a vedea lucrurile. Nu este de latitudinea mea sa judec o asemenea somitate; dar ceea ce pot face, e sa nu ma identific cu ceea ce scrie. Sper sa nu gresesc, caci fiecare pasare pe limba ei piere. Fiecare este responsabil pentru gandurile sale, nu ale altuia. Deci, Fani, facultatea, nu Biserica, invata ca sexul este fara de pacat si ca oamenii trebuie sa se bucure de viata cat mai mult. Biserica, la randul ei, ne invata sa avem masura in toate. Iar in ceea ce priveste sexualitatea, ea a existat abia dupa cadere: "Și izgonind pe Adam, l-a așezat în preajma grădinii celei din Eden și a pus heruvimi și sabie de flacără vâlvâitoare, să păzească drumul către pomul vieții". (Facerea 3.24) După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, și ea, zămislind, a născut pe Cain și a zis: "Am dobândit om de la Dumnezeu". (Facerea 4.1) Putem trage concluzia , ca in rai nu vom gasi sex; in schimb vom gasi multe alte bunatati, pe care nici nu ni le putem imagina. |
Citat:
Citat:
Tu probabil te referi la faptul ca eu am avut relatii inainte de cununie etc. Nu neg acest fapt. Mi-am cunoscut sotul cand aveam 14 ani, am fost prieteni pana la 18 ani si iubiti dupa.. Deci avem o lunga istorie impreuna, practic am crescut impreuna. Spun acest lucru pentru a sublinia ceva: cand eu si prietenul meu am inceput sa avem relatii intime eram convinsi ca facem ceva bun! Nu am avut nici cea mai vaga idee, dar absolut nici una ca gresim in vreun fel! Nu te gandi ca pacatul miroase intotdeauna urat.. sau ca iti trezeste sentimente neplacute, de vinovatie sau mai stiu eu ce! NU! Poti pacatui si sa te simti fericit, implinit, curat... as gasi si alte epitete care sa descrie trairea noastra ca una divina, dar as starni proteste aici. Nu stiu daca ma fac inteleasa. Ideea este: NU NOI STABILIM CE ESTE PACAT SI CE NU! TRAIRILE NOASTRE NU SUNT ETALONUL SFINTENIEI SAU PACATOSENIEI. Daca invatatura bisericii ne invata ca impreunarea in zi de sarbatoare este pacat, atunci eu nu discut acest lucru. Experienta personala ma invata ca nu pot discerne raul de bine. Nu-mi ramane decat sa ascult si stiu ca nu gresesc. |
Citat:
Poate parea cam absurd, dar in urma experientelor mele pe care le numesti "negative" m-am gandit ffff multe zile si nopti la sensul iubirii, la scopul casatoriei etc. Eu nu pot sa cred ca cei doi sunt un trup se refera doar la relatii fizice! Mai ales cu atatea exemple de sfinti care au trait casatoriti fara relatii trupesti. Iubirea este un act complet gratuit. Eu nu pot da nici un motiv pentru care imi iubesc sotul. Nici unul macar. Il iubesc pur si simplu. In mod similar, nici nu poti pretinde altuia sa te iubeasca. Singura libertate pe care o ai este : a iubi sau a nu iubi. (unde intra aici relatiile trupesti?) Si apoi ma intreb: chiar iubim? si daca iubim, ne apartine aceasta iubire? este din puterea noastra sau din a lui Dumnezeu? Chiar iubesc sotul? Pai daca l-as iubi cu adevarat as face tot ceea este posibil pentru mantuirea lui. Ceea ce nu fac. (Dar in numele "iubirii conjugale" sa calc poruncile bisericii, cand eu cele cu adevarat importante nu le fac? Adica nu ma rog din tot sufletul zi si noapte pentru maintuirea lui) Cand citesc ca cei doi sunt un singur trup, eu ma gandesc mai degraba ca vom ajunge impreuna inaintea lui Hristos. De mana. Ca suntem responsabili unul pentru altul! Poate gresesc, dar cam asa vad eu unirea dintre cei doi. O unire in primul rand mistica! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:41:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.