![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Prin intermediul botezului petrecem cu Hristos care ne arata Imparatia Lui.
|
Citat:
"În El ati fost tãiati împrejur nu cu o tãiere împrejur fãcutã de mînã, ci cu tãierea împrejur a lui Hristos, în dezbrãcarea de trupul poftelor firii noastre pãmîntesti, fiind îngropati împreunã cu El, prin botez, si înviati în El si împreunã cu El, prin credinta în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morti."(Coloseni 2:11,12). Credeti ca Sfantul Apostol Pavel face referire la un botez al pruncilor pentru care era necesara o "dezbracare de trupul poftelor firii noastre pamantesti"? Sau, se refera la un botez al celor maturi constienti de pacatele lor si gata sa se pocaiasca? |
Nu se refera la un tipic anume.Botezul este dezbracarea de haina pacatului si a omului vechi(Adam) si imbracarea in haina luminoasa a harului si a lui Hristos.Dezbracarea de omul cel vechi si imbracarea in omul cel nou.
Romani 5:12. De aceea, precum printr-un om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, așa și moartea a trecut la toți oamenii, pentru că toți au păcătuit în el. 13. Căci, până la lege, păcatul era în lume, dar păcatul nu se socotește când nu este lege. 14. Ci a împărățit moartea de la Adam până la Moise și peste cei ce nu păcătuiseră, după asemănarea greșelii lui Adam, care este chip al Celui ce avea să vină. 15. Dar nu este cu greșeala cum este cu harul, căci dacă prin greșeala unuia cei mulți au murit, cu mult mai mult harul lui Dumnezeu și darul Lui au prisosit asupra celor mulți, prin harul unui singur om, Iisus Hristos. 16. Și ce aduce darul nu seamănă cu ce a adus acel unul care a păcătuit; căci judecata dintr-unul duce la osândire, iar harul din multe greșeli duce la îndreptare. 17. Căci, dacă prin greșeala unuia moartea a împărățit printr-unul, cu mult mai mult cei ce primesc prisosința harului și a darului dreptății vor împărăți în viață prin Unul Iisus Hristos. 18. Așadar, precum prin greșeala unuia a venit osânda pentru toți oamenii, așa și prin îndreptarea adusă de Unul a venit, pentru toți oamenii, îndreptarea care dă viață; 19. Căci precum prin neascultarea unui om s-au făcut păcătoși cei mulți, tot așa prin ascultarea unuia se vor face drepți cei mulți. 1Corinteni 15:22 Căci, precum în Adam toți mor, așa și în Hristos toți vor învia. |
Citat:
|
Haina pacatalui e chipul cel vechi al omului festit de Adam iar haina harului, chipul cel nou al omului sfintit de Hristos.. Pruncii nu au nevoie de nici o pocainta, pentru ca nu au nici un pacat personal, ci doar pacatul stramosesc pe care toti il avem si care se sterge la botez.
|
Citat:
Nu ne imaginam nimic. Din contra, fanteziile debordante asupra "Sola Scriptura" reies din imaginația personală a fiecăruia adept al acestei doctrine "imaginative". Sfantul Irineu, nascut pe la 176 si fost ucenic al Sfantului Policarp, precizeaza la randul sau : "...Hristos a venit sa mantuiasca pe toti oamenii si anume, zic, pe toti care dobandesc de la El nasterea a doua pentru Dumnezeu, pe prunci si pe cei mici, pe tineri si pe batrani" . Eu ascult ce spune Sfantul Irineu, ucenic al Sfantului Policarp, ascult Traditia și Scriptura ,iar Scriptura zice si de botezul pruncilor,dar dumneavoastra sunteti prea subiectiv si infatuat ca sa o intelegeti in "Duh si Adevar". Citat:
Daca voi nu botezati copii atunci ei de ce mananca? Conform doctrinei dumneavoastra de interpretare a Scripturii Apostolul zice clar: II Tes. 3: 10. Căci și când ne aflam la voi, v-am dat porunca aceasta: dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce. Copii voștri de ce mananca dacă nu lucrează? Cum primeau niste "bebelusi cuvantul"?, exact cum primeau si copii Vechiului Testament legamantul: prin credinta parintilor in cazul legamantului, iar in cazul botezului, prin credinta parintilor duhovnicesti, spirituali. Cand sutasul Corneliu L-a rugat pe Hristos sa-i vindece sluga, Hristos nu i-a spus "imi pare rau, dar nu pot face asta decat daca sluga ta mi-o va cere", ci l-a vindecat pe baza credintei sutasului. Fiica femeii cananeence din Matei 15:21-28 a fost tamaduita datorita credintei mamei sale. Matei 9:2-6 "Si iata, I-au adus un slabanog zacand pe pat. Si Iisus, vazand credinta lor, i-a zis slabanogului : Indrazneste fiule, iertate fie pacatele tale… Ridica-te, ia-ti patul si mergi la casa ta!" Credinta prietenilor slabanogului a facut posibila atat vindecarea fizica cat si iertarea de pacate - cea de păcate. In Marcu 5:22, 23 tatal unei fetitze aflate pe moarte vorbeste in numele ei, zicand "Fiica mea este pe moarte; vino si pune-Ti mainile pe ea, ca sa scape si sa traiasca." Nu cred ca a spus cineva la acel moment ca fata ar fi trebuit sa creada pentru ea. Hristos o inviaza datorita credintei tatalui ei. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul! |
Citat:
Nu ai răspuns la întrebarea mea: "Care este prima dumitale amintire? 2 ani, 3 ani? Când ai crezut pentru prima dată în Hristos? La 4 ani, la 5 ani?" |
Citat:
Daca botezul pruncilor ar fi fost o realitate din primul secol atunci si Sf Ioan Gura de aur ar fi fost botezat de prunc(fiind parte dintr-o familie crestina). Citat:
Fagaduinta la care se refera Petru este aceea ca oricine se pocaieste va fi iertat si aceasta fagaduinta este data tuturor. Numai ca trebuie sa te pocaiesti, ca sa ai parte de ea. Citat:
Deci tu, cel care înveți pe altul, pe tine însuți nu te înveți? Tu cel care propovăduiești: Să nu furi - și tu furi? Tu, cel care zici: Să nu săvârșești adulter, săvârșești adulter? Tu cel care urăști idolii, furi cele sfinte? Tu, care te lauzi cu legea, Îl necinstești pe Dumnezeu, prin călcarea legii? "Căci numele lui Dumnezeu, din pricina voastră, este hulit între neamuri", precum este scris. Căci tăierea împrejur folosește, dacă păzești legea; dacă însă ești călcător de lege, tăierea ta împrejur s-a făcut netăiere împrejur. Deci dacă cel netăiat împrejur păzește hotărârile legii, netăierea lui împrejur nu va fi, oare, socotită ca tăiere împrejur? Iar el - din fire netăiat împrejur, dar împlinitor al legii - nu te va judeca, oare, pe tine, care, prin litera legii și prin tăierea împrejur, ești călcător de lege? Pentru că nu cel ce se arată pe din afară e iudeu, nici cea arătată pe dinafară în trup, este tăiere împrejur;" De unde scoti tu de aici ca pruncii au credinta pentru ca au dragoste...mi-e greu sa imi dau seama. Citat:
Transformi credinta in dragoste si spui ca automat pruncii au dragoste deci au credinta. Credinta e credinta, si e o caracteristica a omului adult, nu a pruncilor. Nu mai filozofa atat si incerca sa schimbi sensul cuvintelor. Citat:
Pruncul nu poate crede si de aceea nu poate fi botezat. Citat:
|
Facerea, 17:
1. Cand a fost Avram in varsta de nouazeci si noua de ani, Domnul i S-a aratat si i-a zis: "Eu sunt Dumnezeul cel Atotputernic. Umbla inaintea Mea si fii fara prihana. 2. Voi face un legamant intre Mine si tine si te voi inmulti nespus de mult." 3. Avram s-a aruncat cu fata la pamant; si Dumnezeu i-a vorbit astfel: 4. "Iata legamantul Meu, pe care-l fac cu tine: vei fi tatal multor neamuri. 5. Nu te vei mai numi Avram; ci numele tau va fi Avraam; caci te fac tatal multor neamuri. 6. Te voi inmulti nespus de mult; voi face din tine neamuri intregi; si din tine vor iesi imparati. 7. Voi pune legamantul Meu intre Mine si tine si samanta ta dupa tine, din neam in neam; acesta va fi un legamant vesnic, in puterea caruia Eu voi fi Dumnezeul tau si al semintei tale dupa tine. 8. Tie, si semintei tale dupa tine, iti voi da tara in care locuiesti acum ca strain, si anume iti voi da toata tara Canaanului in stapanire vesnica; si Eu voi fi Dumnezeul lor." 9. Dumnezeu a zis lui Avraam: "Sa pazesti legamantul Meu, tu si samanta ta dupa tine, din neam in neam. 10. Acesta este legamantul Meu pe care sa-l paziti intre Mine si voi, si samanta ta dupa tine: tot ce este de parte barbateasca intre voi sa fie taiat imprejur. 11. Sa va taiati imprejur in carnea preputului vostru: si acesta sa fie semnul legamantului dintre Mine si voi. 12. La varsta de opt zile, orice copil de parte barbateasca dintre voi sa fie taiat imprejur, neam dupa neam: fie ca este rob nascut in casa, fie ca este cumparat cu bani de la vreun strain, care nu face parte din neamul tau. 13. Va trebui taiat imprejur atat robul nascut in casa, cat si cel cumparat cu bani; si astfel legamantul Meu sa fie intarit in carnea voastra ca un legamant vesnic. 14. Un copil de parte barbateasca netaiat imprejur in carnea preputului lui sa fie nimicit din mijlocul neamului sau: a calcat legamantul Meu." In Facerea 17 ni se prezinta Legamantul dintre Dumnezeu si Avraam, legamant PECETLUIT prin taiere imprejur. Legamantul presupunea ca acela ce era pecetluit sa pazeasca Legea. Putea pruncul de 8 zile sa pazeasca Legea? Binenteles ca nu. Deci Dumnezeu nu-i cere pruncului sa pazeasca Legea incepand cu momentul taierii imprejur. Altfel, ar trebui sa-l osandeasca pe prunc. Totusi taierea imprejur este vazuta ca o pecete a Legamantului cu Dumnezeu. De ce a poruncit Dumnezeu pecetluirea pruncilor la 8 zile cu taierea imprejur daca stia ca acel prunc nu se poate achita instant de indatoririle Legamantului? A face un legamant implica o responsabilitate enorma si nu cred ca un prunc de 8 zile are acea responsabilitate. Atunci, de ce totusi? Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
La un prunc credinta nu este ratiune. Credinta unui prunc este diferita de cea a unui om matur cu constiinta de viata pacatoasa! Pruncul crede, nu il poate marturisi pe Dumnezeu pentru ca nu poate sa vorbeasca, dar crede!! Petru spune: și copiilor voștri Este dată făgăduința. Citiți tot contextul! Dragostea este mai mare decat credinta. Nu eu am zis-o ci Sfantul Apostolul Pavel. Contraziceti Scriptura!!! Deci daca dragostea este mai mare decat credinta inseamna ca si pruncii o au pe deplin! Ioan Gura de Aur nu s-a botezat prunc din cauza parintilor. Asa au vrut ei. Botezul pruncilor este doar recomandat de Biserica nicidecum impus/obligat cum credeti dumneavoastra. Origen, a mărturisit botezul copiilor! Un eretic în unele învățături, prin care a atacat dreapta credință, mărturisește botezul pruncilor și al copiilor! Eu zic ca tu te rasucesti in ilogismul tau care nu va ajunge niciodata la o credinta matura. Ti-am demonstrat ca un om poate fi mantuit atat spiritual cat si trupeste prin credinta altor oameni. Ti-am dat verseturi Biblice, si tot in ilogismul tau ramai! Mai mult de atat, ti-am aratat ca au fost Episcopi ai Bisericilor, urmasii Apostolilor care au confirmat botezul pruncilor. Biblia vorbeste de botezul copiilor si al pruncilor, dar infatuarea dumneavoastra nu va lasa la il vedeti! "Va veti uita,dar nu veti vedea" proorocia asta se aplica in cazul dumneavoastra si celor asemenea dumneavoastra! Acum va intreb pe dumneavoastra: stiau copii pentru ce vin la Hristos? Stiau ei ce e aia binecuvantare? Dupa ilogismul dumneavoastra, raspunsul la intrebarea pusa ar trebui sa fie : NU! Si totusi Hristos chiar le-a zis parintilor sa ii lase sa vina, chiar daca copii nu stiau pentru ce vin. Asa ca parintii daca credeau ca dumneavoastra, că copii nu pot mărturisi credința, se pare că Hristos e de altă parerea: îi cheamă la El. O inimă de prunc caută la un om, precum o au copii! Dacă Iisus Hristos ne îndeamnă să avem o inimă de prunc, precum copii, noi de ce îi împiedicăm pe cei care o au deja,copii, să ajungă la Hristos, să fie îmbrăcați întru El? De ce Hristos i-a binecuvântat pe copii și nu i-a botezat? Dumneavoastră suferiți de ilogisme grave! Dar a botezat Hristos pe cineva cât timp a propovăduit Evanghelia? Nu! Nici vorbă de așa ceva! Pentru că în primul rând, în smerenia dumnezeirii pe care o avea Hristos, El fiind și Om și Dumnezeu în același timp, două firi și două voințe într-un ipostas, S-a botezat la Ioan Botezătorul și nicidecum nu s-a botezat singur. Botezul Lui Hristos nu e un botez ca al unui om, pentru că El deja avea Duhul Sfânt și nu avea nevoie de pocăință! Mai mult El Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat, El nu avea nevoie de nici un botez și totuși a făcut-o pentru a-și arăta Dumnezeirea în fața oamenilor. Știm că botezul «cu apă și cu Duh», care a venit mai târziu, se împărtășește spre iertarea păcatelor. Iisus Hristos însă nu S-a botezat cu acest botez, pentru că pe atunci nu se pogorâse încă nici Duhul Sfânt, iar pe de altă parte, Hristos era fără de păcate și deci n-ar fi avut trebuință de acest botez. Totuși se pune întrebarea: de ce s-a botezat Iisus cu acest botez al lui Ioan? Ce rost avea botezarea Lui de către Ioan? Răspundem cu Sfântul Ioan Gură de Aur, următoarele: „La Botezul său în apele Iordanului, Ioan Botezătorul cerea tuturor pocăință. Însuși botezul său era numit «al pocăinței». Cu toate acestea, lui Iisus nu I-a cerut pocăință. Dimpotrivă, în fața Lui s-a simțit umilit, zicând că el însuși ar avea nevoie de botez de la Iisus și nu invers (Matei 3, 14). Nici nu-I putea cere, deoarece Iisus nu avea păcate, era zămislit de la Duhul Sfânt, iar nu din trup omenesc, nu din poftă trupească, nici din poftă bărbătească (Ioan 1, 13; Matei 1, 20; Luca 1, 34-35), și deci nu moștenise păcatul strămoșesc. Dar El nu avea nici păcate personale (Ioan 8, 46; I Petru 2, 22, ș.a.). Astfel Hristos nu avea pentru ce să fi făcut pocăință. El nu avea trebuință nici de o mai mare revărsare a Duhului Sfânt asupra Sa, pe care, de altfel, botezul lui Ioan nu I-o putea oferi. Dar atunci de ce S-a botezat? Iată de ce: mai întâi, pentru ca Ioan să-L facă cunoscut oamenilor, arătându-L lor: Iată Mielul lui Dumnezeu... Acesta este despre Care eu am spus... (Ioan 1, 29-30). Ioan îl mărturisește oamenilor, iar acum îl și arată, pentru ca mărturisirea lui Ioan despre Cel ce vine după mine (Luca 3, 16; Ioan 1, 27) să nu rămână îndoielnică. Tot acum, Dumnezeu-Tatăl și Sfântul Duh - în chip de porumbel - îl mărturisesc pe Iisus (Matei 3, 16-17). De acum mulțimile nu aveau să mai pună la îndoială cele mărturisite mai înainte de Ioan. Acum Iisus li S-a făcut cunoscut, căci înainte nici chiar Ioan nu-L cunoscuse (Ioan 1, 31), pentru că, deși îi era rudenie (Luca 1, 36), Ioan își petrecuse viața în pustie, Dumnezeu întocmind astfel lucrurile, pentru ca lumea să nu-1 poată învinui pe Ioan că L-ar propovădui pe Iisus pentru legăturile de rudenie și de prietenie ce le are cu El. In al doilea rând, Iisus a primit botezul de la Ioan pentru ca să împlinească «toată dreptatea» (Matei 3, 14-15). «Dreptate» înseamnă împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, iar «drept» era cel ce împlinea aceste porunci (Luca 1, 6 ș.a.). Deci S-a botezat Domnul de la Ioan pentru ca nici această orânduire a lui Dumnezeu - de a se boteza - să nu rămână neîmplinită de El, Singurul care împlinește toată dreptatea". Iată deci rolul botezului Domnului și motivele pentru care S-a botezat El de la Ioan. Botezul creștin de mai târziu, «cu apă și cu Duh», se face din alte motive și are cu totul alt rost. După mintea dumneavoastră Hristos ar fi trebui sa boteze pe toți . Dar aceasta El a dat-o Apostolilor abea la Cincizecime, când le-a zis: Matei 28: 18. Și apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ. 19. Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, ! iar Apostolii la urmasii lor, Episcopii, prin puterea Duhului Sfânt Va sfatuiesc sa lasati ilogismele! Vă recomand mai multă rugăciune, pentru că suferiți de necredință! Și dacă vă lăudați că aveți o credință matură explicați la oameni cum credeți dumneavoastră în Sfânta Treime - Un singur Dumnezeu dar Întreit în 3 Persoane! Dumneavoastră vă bateți cu pumnul în piept că aveți credință matură, dar doar cu mintea! Versurile de la Romani îngroșate se adreseaza exact oamenilor maturi care mărturisesc pe Hristos doar cu mintea, rațional, după literă - Sola Scriptura! Vi se potrivește! Incercați să mărturisiți pe Dumnezeu și cu inima și în Duh! " Ci este iudeu cel întru ascuns, iar tăierea împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în literă; a cărui laudă nu vine de la oameni, ci de la Dumnezeu. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!" |
Citat:
TI-am spus sa renunti la filozofii , incerci sa aduci niste argumente total lipsite de sens. Ce intelegi tu prin marturisire cu inima? Un prunc nici macar nu e constient de ce e bine si ce e rau si tu spui ca el e credincios? Pe ce te bazezi cand spui asta? In afara de filozofie nu ai nici un argument. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Credinta unora poate fi o marturie pentru altii si asa ceilalti sa devina credinciosi, dar nu inseamna ca daca eu sunt credincios automat altii devin credinciosi prin credinta mea. Nu ai sa gasesti in Sf Scriptura o asemenea invatatura. Citat:
Citat:
De ce nu i-a botezat? O intrebare la care tot evitati sa raspundeti si va afundati in fel si fel de filozofii. Citat:
"Deci când a cunoscut Iisus că fariseii au auzit că El face și botează mai mulți ucenici ca Ioan, Deși Iisus nu boteza El, ci ucenicii Lui, A lăsat Iudeea și S-a dus iarăși în Galileea ". V-as sugera sa fiti mai coerent in postari, scrieti mult si fara o logica clara in ceea ce afirmati. |
nu vei intra in imparatia in care nu ai trait pe pamant
Sfaturi și îndemnuri ale Părintelui Arsenie
- Numai sila unei prigoane peste tot pământul împotriva creștinilor îi va hotărî să lase la o parte orice vrajbă confesională și să fie una, cum au lost la început. Nu vor scăpa de sub tăvălugul urgiilor istoriei până nu vor veni și la mintea aceea să asculte și să împlinească, măcar la sfârșit, rugăciunea cea mai de pe urmă a Mântuitorului în lume. Poate că în vremile acelea abia vor mai fi creștini, dar oricâți vor rămâne, aceia trebuie să treacă peste ceea ce ar fi foarte bine să treacă creștinătatea vremii noastre și să fie una. Primejdia comună s-a arătat în lume, unirea creștinătății întârzie Doamne, până când? - Se vorbește de unirea Bisericilor, deci de ajungere la sobornicitate. La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunță la confesionalitate… Tendința Papei de a atrage în același staul pe toți creștinii nu se va realiza niciodată. Papa nu va ajunge niciodată la o turmă și un Păstor în staulul Romei, deoarece Biscrica are un singur Păstor: Iisus Hristos. - Sectarii au provocat o libertate catehetică care-i duce la erezie. - Diavolul știe și el Scriptura, însă diavolește, deoarece mintea lui fiind nebună, strâmbă înțelesul oricărui cuvânt, de vreme ce el nu stă în adevăr, ci în minciună. - Dracii nu au putere asupra creștinului ortodox, botezat după rânduială, în Biscrică. Botezul pocăiților (de tot felul) este lepădare de primul botez drept și e păcat. - Nu da cu bâta în viespele sectare. - Ba unii vor ajunge ca, cu ajutorul demonilor, luându-se după amăgiri satanice, să pogoare chiar foc din cer amăgind chiar și pe sfinții adevărați. Aceștia sunt mucării de azi, din mijlocul vostru, adică sectarii, care atunci când vor fi lepădați de dreptul Judecător vor zice: “Doamne nu am făcut minuni în numele Tău? Nu ne-am închinat noi Ție?” La toate acestea Dumnezeu le va răspunde: “Duceți-vă de la Mine blestemaților fiindcă nu vă cunosc pe voi” Dacă vreți preoți buni, nașteți copii creștini |
Citat:
Daca dumneavoastra nu credeti ca pruncii nu au dragoste asta se datoreaza necredintei dumneavoastre. Copii dumneavoastra, din punctul dumneavoastra de vedere nu va iubesc, nu au dragoste. Cam stati prost cu rationamentul! Pe vremea lui Ioan Gura de Aur se botezau copii, dar vă faceți că nu ați citit din postările trecute. De ce nu I-a botezat Hristos? V-am răspuns mai sus, dar se pare că nu aveți răbdare nici să citiți. Întrebare: Unde a botezat Hristos în Biblie? Dumneavoastră dovediți mare lipsă de logică în această întrebare. Hristos a botezat in viata Lui decât pe Apostoli la Cincizecime cu Duh Sfânt un botez pe care numai Apostolii l-au primit, care ei au botezat și pe prunci, și copii si oameni maturi cu apa și Duh Sfânt prin misiunea lor. Daca ati fi urmarit perioada apostolica ati fi citit si ati fi observat ca botezul pruncilor este instituit in primul rand de Apostoli insisi. Sunt exemple in Noul Testament de intregi familii botezate. "…am botezat si casa lui Stefanas" (1Cor 1,16); "Iar dupa ce s-a botezat, si ea si casa ei…" (Fapte 16:15), "…s-a botezat indata, el si toti ai lui" (Fapte 16:33) Este greu de imaginat ca acele familii nu contineau copii, intr-o cultura unde familiile erau numeroase, neexistand metode contraceptive sofisticate, in care copiii erau considerati o binecuvantare de la Dumnezeu. FA 2: 38. Iar Petru a zis către ei: Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt. 39. Căci vouă este dată făgăduința și copiilor voștri și tuturor celor de departe, pe oricâți îi va chema Domnul Dumnezeul nostru. 40. Și cu alte mai multe vorbe mărturisea și-i îndemna, zicând: Mântuiți-vă de acest neam viclean. 41. Deci cei ce au primit cuvântul lui s-au botezat și în ziua aceea s-au adăugat ca la trei mii de suflete. Oare aceste trei mii de suflete nu cuprind si copii? Apoi, daca crestinii din veacul apostolic in dorinta de a usura sufletele celor care au murit nebotezati in vremea pregatirii pentru botez, incepusera a se boteza ei, iarasi, pentru cei morti nebotezati (I Cor 15,29), cum si-ar fi lasat ei copiii sa traiasca si sa moara nebotezati ? Ucenicul Apostolului Ioan, episcopul Policarp al Smirnei, marturisea in momentul martiriului sau : "De optzeci si sase de ani slujesc (lui Hristos)". Intrucit aceasta marturisire privind neindoeilnic timpul de cand s-a botezat o facea in anul 155, rezulta ca a primit Botezul in jurul anului 69 "in varsta frageda a copilariei" . http://en.wikipedia.org/wiki/Polycarp Vârsta fictivă de 104 ani a Sfântului Policarp e pur și simplu în imaginația dumneavoastră și o afirmați ca să vă convingeți că Policarp s-a botezat matur. Putin mai tarziu Sfantul Iustin Martirul informeaza ca in vremea sa erau crestini, barbati si femei, avand 60 si 70 de ani. Or daca in prima jumatate a veacului al II-lea cand traieste Iustin existau crestini de 60 si 70 de ani, insemneaza ca ei au fost botezati cand erau inca mici. Sfantul Irineu, nascut pe la 176 si fost ucenic al Sfantului Policarp, precizeaza la randul sau : "...Hristos a venit sa mantuiasca pe toti oamenii si anume, zic, pe toti care dobandesc de la El nasterea a doua pentru Dumnezeu, pe prunci si pe cei mici, pe tineri si pe batrani" . Biserica, afirma marele teolog Origen, "a primit de la Apostoli traditia de a boteza pruncii. Caci stiau aceia, carora li se incredintasera secretele tainelor dumnezeiesti, continua el, ca in toti sunt intinaciunile pacatului care trebuie sa se spele prin apa si prin Duh" . Origen, considerat eretic in unele invataturi, confirma traditia Apostolilor de a boteza pruncii. Scrierea Asezamintele apostolice redactata in jurul anului 400, dar transmitand traditii autentic apostolice, contine si ea indicatii despre practica botezarii pruncilor. "Botezati si copiii vostri si sa-i cresteti in supunerea si invatatura Domnului, caci zice : lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti". Incepand cu veacul al III-lea, nu exista scriitor crestin care sa nu poata fi invocat in sprijinul botezul copiilor. Pentru cei care pastreaza rezerve fata de marturiile literare de genul celor invocate, precizam ca ele sunt confirmate de numeroase date arheologice. Desenele gasite pe peretii catacombelor si inscriptii de pe pietrele funerare, toate apartinand primelor veacuri crestine, dovedesc ca Biserica a recurs la boteul copiilor inca de la inceput. Astfel, o inscriptie de pe un epitaf, aminteste despre "o preanevinovata fetita care a trait 9 zile si 5 ore si care se odihneste in pace in Hristos Dumnezeu". Alta inscriptie care, potrivit observatiei arheologului Orazio Marucchi, pomeneste de un copil "care fiind iubit cu caldura de mama sa si aceasta, intelegand ca nu are multe zile, a cerut Bisericii sa fie trecut la credinta" (sa fie botezat) si asa sa plece din lumea aceasta". Mentionam alte doua inscriptii de pe epitafe, dintre care una se refera la un baiat in varsta de 80 zile identificat ca "neophitus", iar cealalta la o fetita numita "fidelis", moarta la 9 luni , termenii de neophitus si fidelis aratand ca e vorba de prunci botezati. Indicatii epigrafice mult mai numeroase gasim in legatura cu botezul administrat copiilor de la 1 an la 12 ani. Asa bunaoara in Cimitirul din Chiusi (Italia) se gaseste urmatoarea piatra de la mormantul unui copil : "Melitus infans christianus fidelis = Pruncul Melitus botezat crestin". De asemenea, in acelasi cimitir Sfantul Calist, un epitaf poarta inscriptia : "Mateonata moarta la 1 an si 52 zile". Acesteia i se cere sa se roage pentru Dionisus "neofit" (nou botezat) in varsta de 1 an si 4 luni. O inscriptie romana datand din anul 382 zice : " Se odihneste in pace cel ce a trait 1 an si 4 luni si a fost ingropat la 6 ale calendelor lui octombrie...", dupa care urmeaza doua nume, probabil ale parintilor copilului. Destule alte inscriptii se refera la o fetita "neophita", in varsta de 1 an si 5 luni, de un baietel, Apronianus, in varsta de 1 an, 9 luni si 5 zile, de Zosimos, "pistos ek piston = botezat, din parinti botezati", in varsta de 2 ani, 8 luni si 25 zile, de un copil care "pisti etetelisen = s-a sfarsit in credinta", despre Urcia Florentina care botezata fiind a trait 5 ani, 8 luni si 8 zile, despre doi frati Constantius si Iustus din care unul a murit ca "neofit" la varsta de 8 ani, 2 luni si 7 zile, celalalt "fidelis", adica botezat, la varsta de 7 ani, etc... Din fresce si epitafuri ca cele mentionate rezulta deci trainicia si extensiunea practicii botezarii pruncilor in Biserica primara. Chiar daca Sfanta Taina nu se administra imediat dupa nastere, totusi temerea legata de imprevizibila moarte a determinat majoritatea crestinilor sa-si boteze copiii la varsta frageda. "Cutare copil, se precizeaza intr-o inscriptie, a trait 1 an, 10 luni si 15 zile ; a primit darul de sus si si-a dat sufletul Domnului in ziua 8-a cand a fost botezat. Incercați să vă folosiți mai mult inima decât mintea. Poate veți înțelege de ce trebuie botezați pruncii! La noi in ortodoxism inima cuprinde mintea și nu invers! |
Citat:
"Domnul a spus: 'Să nu-i opriți de la Mine' să vină dar la Domnul când se fac mari, să vină când deja pot învăța, când vor înțelege la cine trebuie să meargă; atunci să devină creștini când îl pot cunoaște pe Hristos. Această vârstă inocentă de ce s-ar grăbi pentru iertarea păcatelor? Oare, legea civila să fie mai prudentă față de prunci că nu le dă în sarcină administrarea de bunuri pământești, iar noi să le punem în seamă cele dumnezeiești?(este omul mai bun decât Dumnezeu?) Cel puțin să ajungă acolo să poată fi capabili să ceară mântuirea și să apară că i se dă aceasta unui solicitant." (Tertulian - De Baptismo cap. XVIII, 5) |
Citat:
Sfatul de a amâna botezul copiilor, nu înseamnă deloc combaterea lui. Tertullian era de părere ca botezul copiilor să fie amânat. Părerea lui! Din moment ce Tertullian era de părerea aceasta, mai mult recunoaște botezul copiilor și a pruncilor în Biserică . El sfătuiește daca copilul crește nebotezat să facă o școală de cateheză. Asta au făcut și Sfinții noștri Parinți care nu au fost botezati când erau prunci din cauza părinților lor. Sfintul Hippolytus de la Roma 215 AD. „Botezati mai intii copii; si daca pot vorbi pentru ei insusi, lasati sa vorbeasca. Daca nu, lasati pe parinti sau pe cineva din familie sa vorbeasca pentru ei.” Dacă postați din Tertullian de ce nu postați tot ce zice despre botez? (Eu zic că înțelegeți engleză că timpul nu îmi permite să traduc) 17 To round off our slight treatment of this subject it remains for me to advise you of the rules to be observed in giving and receiving baptism. The supreme right of giving it belongs to the high priest, which is the bishop : after him, to the presbyters and deacons, yet not without commission from the bishop, on account of the Church's dignity: for when this is safe, peace is safe. Except for that, even laymen have the right: 'for that which is received on equal terms can be given on equal terms : unless perhaps you are prepared to allege that our Lord's disciples were already bishops or presbyters or deacons: that is, as the word ought not to be hidden by any man, so likewise baptism, which is no less declared to be "of God", can be administered by all.' Yet how much rather are the rules of humility and restraint incumbent upon laymen, seeing they apply to greater persons,who must not arrogate to themselves the function of the bishop. Opposition to the episcopate is the mother of schisms. The holy apostle has said that all things are lawful but all things are not expedient: which means it is enough that you should use <this right> in emergencies, if ever conditions of place or time or person demand it. The boldness of a rescuer is acceptable when he is constrained to it by the necessities of the man in peril, since he will be guilty of a man's destruction if he forbears to give the help he is free and able to give. Mărturisiți voi preoție sacramentală? Aveți permisiunea de a boteza de la episcop(bishop)? Aveți episcop ( episcopus - latină, bishop - engleză)? Răspunsul e NU! |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Episcopi o să aveți voi când va înțărca mutul iapa.
Citat:
|
Deja prin secolul III botezul pruncilor a devenit o practica populara.. Asta cu 91 de ani inainte de nasterea lui Sfantul Ioan Gura de Aur.
Sfantul Ciprian de Cartagina (200-258 d. Hr.) In 253 un oarecare Fidus intreba pe Sfantul Ciprian, pe atunci episcop al Cartaginei, daca trebuia sa se astepte ziua a opta spre a fi administrat Botezul unui prunc. Insasi intrebarea dovedeste ca exista practica botezarii la opt zile. Ciprian merge insa mai departe si, prin hotararea celui de-al treilea sinod cartaginez, stabileste ca Botezul trebuie administrat imediat dupa nastere. Din sinod i se trimise lui Fidus o epistola continand informatii deosebit de interesante. " In ce priveste pe copii, precizeaza epistola, spuneai ca nu trebuie botezati in ziua doua sau a treia, ci ca ar trebui urmat exemplul legii vechi a circumciziunii si, in consecinta, noul nascut sa nu fie botezat si sfintit inainte de ziua opta. Sinodul nostru a hotarat in cu totul alt fel. Punctul tau de vedere n-a fost aprobat de nimeni si noi toti am fost de parere ca nu trebuie refuzate nici unui om venit pe lume indurarea si harul lui Dumnezeu. Atata cat depinde de noi, trebuie sa ne grijim a nu se pierde vreun suflet. Ce-i lipseste, in cele din urma, celui pe care l-au plasmuit mainile lui Dumnezeu din sanul maicii sale? Dupa noi, se pare ca cei care vin la existenta (se nasc), cresc inca in perioada cand se afla aici jos, in sanul maicii. In realitate ceea ce este facut de Dumnezeu e desavarsit, din pricina maiestatii si lucrarii dumnezeiesti a Creatorului. Pe scurt, orice prunc sau persoana mai in varsta sa primeasca la fel darul dumnezeiesc. E ceea ce dumnezeiasca Scriptura ne arata atunci cand ne infatiseaza pe Eliseu intins rugand pe Dumnezeu, deasupra copilului mort al vaduvei, cap langa cap, fata catre fata, astfel ca madularele profetului intinse deasupra copilului sa corespunda intocmai madularelor acestuia si picioarele unuia, picioarelor celuilalt. Daca se cerceteaza chestiunea dupa fire si dupa trupul omenesc, un copil nu poate avea aceeasi masura ca un adult; madulare mici nu se potrivesc exact unora mai mari. Dar ceea ce se exprima aici este egalitatea dumnezeiasca si duhovniceasca potrivit careia toti oamenii sunt de aceeasi masura si de aceeasi varsta; nu este cu putinta sa se stabileasca deosebiri de varsta si de crestere trupeasca decat in ceea ce-l priveste pe om, nu pe Dumnezeu : cu atat mai mult nu trebuie sa se spuna ca harul insusi, care este dat celor botezati, este mai mic sau mai mare, dupa varsta celor care il primesc. Nu! Duhul Sfant este dat in chip egal tuturor, nu dupa o masura proportionala, ci dupa o bunatate si bunavointa parinteasca. Caci Dumnezeu nu are preferinte dupa varsta si persoana, ci El este pentru toti, in imparatia harului ceresc, un tata care imparte egal". "Tu adaugi insa ca piciorul unui copil in primele zile dupa nasterea sa nu este curat si ca fiecare se fereste sa-l sarute : aceasta inca nu este o piedica ca sa i se impartaseasca harul dumnezeiesc. Scris este doar : "Totul este curat Celui care este curat". Si nimeni nu trebuie sa aiba scarba fata de ceea ce Dumnezeu a binevoit sa faca. Pruncul este, iara indoiala, de-abia nascut. Totusi el nu este - atunci cand i se da harul si pacea (binecuvantarea) - astfel incat sa trebuiasca sa-ti fie scarba sa-l saruti, pentru ca fiecare dintre noi, sarutand acest prunc, trebuie sa cugete, potrivit credintei noastre, la mainile lui Dumnezeu din care a iesit si la aceea ca, intr-un fel, sarutand aceasta fiinta omeneasca de curand alcatuita si venita la lumina, noi imbratisam lucrarea lui Dumnezeu". "Cat despre aceea ca circumciziunea iudaica se facea in ziua opta, trebuie spus ca avem aici un simbol si un fel de prima schitare, o figura care trebuia sa se plineasca (desavarseasca) la venirea lui Hristos. Caci ziua opta, adica cea dintai dupa ziua sabatului, trebuia sa fie aceea in care Domnul urma sa invieze, sa ne acorde viata si sa ne dea circumciziunea duhovniceasca ; aceasta a opta zi, adica prima dupa a sabatului, ziua Domnului, a precedat ca o icoana preinchipuind viitorul. Aceasta icoana a incetat atunci cand adevarul a venit si ne-a fost data circumciziunea duhovniceasca. "De aceea, credem ca nu trebuie sa fie impiedicat cineva sa primeasca harul dupa legea care a fost randuita,- noi socotim ca circumciziunea duhovniceasca nu trebuie sa fie impiedicata de circumciziunea trupeasca, ci ca fiecare om trebuie admis la harul lui Hristos. Pe deasupra, daca omul, atunci cand e vorba sa primeasca harul, ar putea fi impiedicat de ceva, apoi in acest caz cei vizati nu sunt decat adultii si varstnicii, pasibili de restrictii din pricina unor greseli grave. Si in acest caz insa, cei mai mari vinovati, dupa ce au pacatuit greu impotriva lui Dumnezeu, venind la credinta, obtin iertarea greselilor lor; nimeni nu este lipsit de Botez si de har. Cu atat mai mult atunci nu trebuie sa fie lipsit un copil care, fiind nascut de putin timp, n-a savarsit nici o greseala ; el a dobandit doar la prima sa nastere, ca decurgand din Adam, pricina aducatoare de moarte a vechii molimi ; e cu atat mai lesne sa obtina iertarea pacatelor, cu cat pacatele care i se iarta nu sunt ale sale, ci ale altuia". Primele menționări documentare ale botezului copiilor se găsesc în regula canonică Baptismus infantium a Sfântului Ipolit. Acceptul acestei practici a fost destul de controversat. Unul dintre cei mai profilați autori care a combătut această practică a fost Tertulian. [9] La începutul secolului al 3-lea Ciprian al Cartaginei și Tertulian erau de părere că prin botez se restaurează asemănarea cu Dumnezeu a omului care fusese distrusă de păcatul strămoșesc. Cu toate că din punct de vedere teoretic ar fi fost de ajuns - la fel ca în cazul apostolilor despre care Biblia nu relatează că ar fi fost botezați de Hristos - credința în Iisus Hristos, totuși - datorită poruncii botezării neamurilor dată de Iisus Hristos - botezul este obligatoriu pentru toți credincioșii.[10] Ipolit Romanul (170-236 d.Hr) „Botezati mai intii copii; si daca pot vorbi pentru ei insusi, lasati sa vorbeasca. Daca nu, lasati pe parinti sau pe cineva din familie sa vorbeasca pentru ei.” (Traditia Apostolica 21:16) Origen (185-254 d.Hr.): "Biserica a primit de la Apostoli traditia de a impartasi si pruncilor Botezul" |
Citat:
Si nici in secolul 3 nu era o practica populara, era practicat intr-un numar mic de cazuri. Botezul copiilor a ridicat mari dezbateri in perioada respectiva si nu s-a instituit decat prin sec 4-5.De aceea si Sf Ioan gura de aur a fost botezat la varsta adolescentei, pentru ca botezul pruncilor nu era o practica in bisericile crestine in perioada respectiva Citat:
1)Se asimila botezul cu circumcizia care sunt 2 lucruri diferite. La circumcizie Dumnezeu daduse porunca clara ca in a 8-a zi sa fie circumcisi pruncii, porunca care nu o gasim nicaieri in cazul botezului. 2)Al doilea aspect e acela ca botezul copiilor nu era practicat in perioada respectiva de aceea intrebarea daca trebuie sa astepte pana in ziua a 8-a. Daca ar fi fost o practica intrebarea nu-si mai avea sensul. Citat:
Porunca Domnului nu era sa boteze neamurile oricum, ci mai intai sa ii invete sa pazeasca poruncile Domnului lucru care nu este posibil la un prunc: Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului Citat:
|
Citat:
Nimeni nu a zis ca pana in secolul III botezul copiilor nu se savarsea, ba din contra. Parintii apostolici(sf sec I, inceputul sec II) vorbesc despre ucenici de ai lui Hristos de o viata si de servitori de ai lui Hristos din pruncie.. Avem exemplul lui Polycarp ucenic al Apostolului Ioan care a fost botezat impreuna cu casa sa dupa nastere.Acesta spune ca l-a servit pe Hristos 86 de ani.Policarp(69-155 d Hr.) a murit la 86 de ani.Iustin Martirul(103-165) vorbeste despre oamenii pe la 60-70 de ani care au fost discipoli de ai lui Hristos din pruncie.. Policrat al Efesului(130-196 d.Hr) intr-o scrisoare adresata Romei prin anii 190 spune ca avea 65 de ani in Domnul.. In omilia la Luca, Origen(185-254) spune ca botezam pruncii pentru iertarea pacatelor.. Tot Origen spune ca acest obicei l-am primit de la Apostoli.. In anu 210 Tertulian s-a opus botezului pruncilor.. Ce este de mentionat este faptul ca Tertulian nu a fost ortodox si ca mai tarziu s-a convertit la montanism.. In secolul al IV lea era un obicei amanarea botezului pentra ca se stia ca botezul aduce iertare de pacate si mantuire.. Constantin cel Mare de exemplu s-a botezat abia inainte de moarte. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
2Tim 3:15 Și fiindcă de mic copil cunoști Sfintele Scripturi, care pot să te înțelepțească spre mântuire, prin credința cea întru Hristos Iisus. Vezi de asemenea postul asta : Citat:
|
ÎPS Serafim Joantă - Sfântul Botez, taina luminării omului
ÎPS Serafim Joantă - Sfântul Botez, taina luminării omului
http://arhiva-ortodoxa.info/test/aut...arii%20omului/ |
Citat:
Asemănarea prezentată de ortodocși mai sus, înainte de postarea lui Samson se referea la cu totul altceva, nicidecum la vârsta pruncului și la alte prostioare pe care vreți să le puneți voi în față, ca să distrageți atenția de la reala preocupare. Așadar așa cum se cunoaște, botezul este ceva strict peresonal la majoritatea sectelor protestante, merge mână în mână cu "mântuirea" și ceea ce e cel mai specific lor, nu poate exista mijlocitor, nici măcar pentru prunci, sau bolnavi sau handicapați psihic. Biblia ne prezintă însă o situație cu totul diferită, de ceea ce spun sectele: Tocmai despre această mijlocire vorbește Biserica, după cum spune și biblia. Fac. 17.10 „Iar legământul dintre Mine și tine și urmașii tăi din neam în neam, pe care trebuie să-l păziți, este acesta: toți cei de parte bărbătească ai voștri să se taie împrejur.” Prin legământul pe care l-a făcut Avraam cu Dumnezeu toți urmașii săi, adică milioane de evrei urmau să fie circumciși, inclusiv Iisus. I-a întrebat cineva vreodată dacă doresc lucrul acesta atunci când erau prunci? Evident că nu. Părinții și înaintașii lor au mijlocit pentru ei, din generație în generație. |
Matei 21
13. Și a zis lor: Scris este: "Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceți peșteră de tâlhari!" 14. Și au venit la El, în templu, orbi și șchiopi și i-a făcut sănătoși. 15. Și văzând arhiereii și cărturarii minunile pe care le făcuse și pe copiii care strigau în templu și ziceau: Osana Fiului lui David, s-au mâniat, 16. Și I-au zis: Auzi ce zic aceștia? Iar Iisus le-a zis: Da. Au niciodată n-ați citit că din gura copiilor și a celor ce sug Ți-ai pregătit laudă? Psalmi 8:2 Din gura pruncilor și a celor ce sug ai săvârșit laudă, pentru vrăjmașii Tăi, ca să amuțești pe vrăjmaș și pe răzbunător. |
Citat:
Citat:
Voi ortodocsii tot omiteti conditiile necesare botezului SA CREZI . Peste tot in NT se spune ca cine crede sa se boteze, voi nu. Il botezam de mic si daca traieste departe de Dumnezeu cand creste asta e,a fost decizia lui. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
In al doilea rand circumcizia denota apartenenta persoanei respective la poporul evreu. Ori daca parintii tai erau evrei atunci si tu te nasteai evreu chit ca voiai chit ca nu voiai. Lucru care nu e nicidecum valabil in cazul credintei, pot fi parintii credinciosi dar copii sa nu fie. Cum adica au mijlocit parintii pentru ei?Ca s-au rugat pentru ei?Posibil,nu neaga nimeni asta. |
pe aceasta tema a botezului se poate contrazice doua persoane pana le creste barba alba. Daca asta este placerea ta Samsone, nici o problema.
Admitem toata lumea, ca botezul este obligatoriu pentru mantuire, pentru pecetluirea ta ca si crestin. In consecinta , indiferent ca te botezi de mic sau adult, botezul trebuie facut in mod obligatoriu. A discuta pe tema unui fapt obligatoriu, unanim recunoscut de toti crestinii deja este un lucru inutil. A renunta din start de a cunoaste adevaratele intelesuri ale ortodoxiei doar pentru ca vine o secta sau alta sa spuna ca trebuie sa fii adult pentru botez si ca asta este faptul pentru care ortodoxia nu este calea cea buna nu inseamna decat ca dai dovada de superficialitate, de simplism. Toate comunitatile religioase sau de alta factura au la baza botezul. Si masonii boteaza, si hindusii boteaza, deci botezul este recunoscut de absolut toata umanitatea ca si pecetluire de intrare intr-o anume comunitate. Primii crestini, din primele zile imediat dupa Hristos au decis botezarea propriilor copiii, imediat dupa nastere din dorinta de a nu-si creste copiii necrestini pana la varsta adulta. Si nu isi mai puneau problema ca nu gandeste, se bucurau ca reuseau sa isi tina copiii in sanul crestinilor ca si crestini ei insisi. Daca un copil este botezat ortodox si cand creste mare rataceste in hatisurile sectante nu are decat sa se lepede de credinta ortodoxa si sa se arunce in bratele diavolului amagit de mandria de a decide el insusi soarta sa. Aceasta este marele siretilic al diavolului in care cad foarte multi oameni: iti dezvolta in mintea ta ideea ca trebuie sa decizi singur si iata ca smerenia dispare complet, devii mandru ca detii tu adevarul si te lepezi de dreapta credinta. sa nu uitam ca diavolul cunoaste Scriptura in amanunt cu toate pasajele greu de inteles pentru un om neinstruit. Acest fapt , al neintelegerii oamenilor intru totul al Scripturii este speculat la maxim de diavol. Eu iti zic asa: crede si nu cerceta. Si ortodocsii boteaza adultii, oricine care studiaza ortodoxia si se convinge ca asta este calea adevarului se poate boteza in credinta ortodoxa. Deci si ortodoxia boteaza pe cei care cred. Eu zic ca ar trebui sa studiezi ortodoxia in profunzime ca sa poti face comparatia cu oricare secta si sa poti discerne care este cea adevarata. A lua decizii pripite, sub influienta unei singure dogme, fara sa studiezi pe toate celelalte iti spun inca odata ca e dovada de superficialism si simplism. Si iti spun eu, o fosta atee convinsa, care a studiat tot ce a putut si a gasit despre toate dogmele crestine sau necrestine pentru a afla adevarul. Sub masca aceasta a botezului la varsta adulta se ascunde cea mai mare inselatorie a omului crestin de catre diavol. daca dai la o parte aceasta masca si incepi sa studiezi adevaratele concepte ale teologiei vei vedea cu usuratate care este de fapt adevarul. |
Prin botez se acorda renasterea, nasterea din Dumnezeu si din Duhul si viziunea vietii duhovnicesti.
Ioan 3:3 Răspuns-a Iisus și i-a zis: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu. Tit 3:5 El ne-a mântuit, nu din faptele cele întru dreptate, săvârșite de noi, ci după a Lui îndurare, prin baia nașterii celei de a doua și prin înnoirea Duhului Sfânt, Ai zis ca pruncii nu pot sa creada si nu au nici discernamant de rau sau de bine.. Atunci ce zici de Sf. Ioan Botezatorul care din pantecele maicii lui a saltat de bucurie cand a auzit salutul Maicii Domnului?Dar de pruncii care strigau "Osana, Fiul lui David"? Psalmi 8:2 Din gura pruncilor și a celor ce sug ai săvârșit laudă, pentru vrăjmașii Tăi, ca să amuțești pe vrăjmaș și pe răzbunător. Nu vezi ca cele ale credintei apartin copilariei,celor care sunt cat mai putin antrenati in lumea asta?Oare nu apartin cu atat mai mult pruncilor cei care au fost plasmuiti de insusi Dumnezeu si care vin direct de la Dumnezeu?Cei care nu au apucat sa se afunde in intunericul vietii acesteia?Pruncii au discernamant.. Cand isi uda scutecele plang indata.. Cand au nevoie de mancare incep sa planga.. Cand nu le place sau nu le convine ceva la fel.. Intelepciunea lui Solomon 10:21 Căci înțelepciunea a deschis gura celor muți și limba pruncilor a făcut-o bine grăitoare. Evrei 2:11. Pentru că și Cel ce sfințește și cei ce se sfințesc, dintr-Unul sunt toți; de aceea nu se rușinează să-i numească pe ei frați, 12. Zicând: "Spune-voi fraților mei numele Tău. În mijlocul Bisericii Te voi lăuda". 13. Și iarăși: "Eu voi fi încrezător în El"; și iarăși: "Iată Eu și pruncii pe care Mi i-a dat Dumnezeu". Ioil 2:16Adunați poporul, vestiți o adunare sfântă, strângeți laolaltă pe bătrâni, aduceți copiii și pruncii care sug la sân; să iasă mirele din cămara lui și mireasa din iatacul ei! Iesirea 22:29 Nu întârzia a-Mi aduce pârga ariei tale și a teascului tău; pe cel întâi-născut din fiii tăi să Mi-l dai Mic! |
Circumcizia reprezinta apartenenta la poporul lui Dumnezeu si mostenirea promisiunilor Lui.. Botezul este circumcizia Noului Testament..
FacereaCap. 17 10. Iar legământul dintre Mine și tine și urmașii tăi din neam în neam, pe care trebuie să-l păziți, este acesta: toți cei de parte bărbătească ai voștri să se taie împrejur. 11. Să vă tăiați împrejur și acesta va fi semnul legământului dintre Mine și voi. |
Citat:
Adică ceva de genul "m-am predat Mântuitorului meu personal" și "am fost mântuit" cum spuneți voi? Și marele apostol Petru când mergea pe ape a început să se îndoiască, a avut căderi? Înseamnă asta ca tot timpul a fost necredincios? Matei 14.31 "Iar Iisus, întinzând îndată mâna, l-a apucat și a zis: Puțin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?" sau: Marcu 9.24 "Cred, Doamne! Ajută necredinței mele."- cum spune tatăl băiatului vindecat de Iisus, înseamnă asta că era un necredincios? Sau că era un credincios desăvârșit? Nu inseamnă nici una nici alta. Biblia ne arată în permanență că aceiași persoană poate fi credincioasă până la martiriu în anumite situații, iar în altele aceiași persoană poate fi lașă. Granița strictă dintre credință și necredință nu o fac decât sectele de "mântuiți" neoprotestanți cu filosofiile lor pentru copii proști. Citat:
Acest lucru este dezvoltat de sfântul apostol Pavel în capitolul 4 al epistolei către Romani: 4. Dar cum i s-a socotit? Când era tăiat împrejur sau când era netăiat împrejur? Nu când era tăiat împrejur, ci când era netăiat împrejur. 11. Iar semnul tăierii împrejur l-a primit ca pecete a dreptății pentru CREDINȚA lui din vremea netăierii împrejur, ca să fie el părinte al tuturor celor ce cred, netăiați împrejur, pentru a li se socoti și lor ca dreptate, 12. Și părinte al celor tăiați împrejur. Dar nu numai al celor care sunt tăiați împrejur, ci și care umblă pe urmele credinței pe care o avea părintele nostru Avraam, pe când era netăiat împrejur. Avraam a mijlocit așadar prin tăierea sa împrejur și pentru cei tăiați împrejur , dar și pentru cei netăiați împrejur, dar care aveau credință. Să reluăm: Fapte 17. 10. Iar legământul dintre Mine și tine și urmașii tăi din neam în neam, pe care trebuie să-l păziți, este acesta: toți cei de parte bărbătească ai voștri să se taie împrejur. ... 12. În neamul vostru, tot pruncul de parte bărbătească, născut la voi în casă sau cumpărat cu bani de la alt neam, care nu-i din seminția voastră, să se taie împrejur în ziua a opta. (Nu numai evreii trebuiau să se taie împrejur, o făceau si ceilalți care trăiau printre evrei fie că voiau fie că nu) Să ne referim și la exemplele referitoare la Botez din Noul Testament. Fapte 16.15 “Iar după ce s-a botezat și ea ȘI CASA EI, ne-a rugat, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți.” Fapte 16.33″Și el, luându-i la sine, în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat EL ȘI TOȚI AI LUI ÎNDATĂ.” In Antichitate casa unui om insemna si copii mici și servitorii. De ce nu ne spune Duhul Sfânt- Autorul scripturii că pruncii, handicapații și bolnavii care nu puteau să mărturisească erau excluși de la Botez? Mai mult, așa cum se știe și sectele neoprotestante practică botezul copiilor dar că o fac atunci când aceștia se apropie de adolescență. Unde delimitează în Biblie, Duhul sfânt, vârsta la care un copil poate fi botezat sau gradul de handicap al unui retardat mintal ca să poată fi botezat sau nu? Și de unde știu ereticii neoprotestanți că într-adevăr adolescenții și cei care se botează la ei cred sau nu cu adevărat în Hristos? Până la urmă credința înseamnă fapte, nu o simplă mărturisire de ochii lumii. |
Citat:
NP nu prezinta credinta intr-un mod simplu, a crede nu inseamna doar sa zici "cred" ci inseamna sa traiesti dupa cum ne-a invatat Hristos. Un exemplu e Iosif, care avea posibilitatea sa si comita adulter si sa beneficieze de toate privilegiile care rezultau de aici insa el a preferat sa nu pacatuiasca si sa asculte de Dumnezeu desi asta i-a adus inchisoare. Asta cu m-am predat Mantuitorului sunt clisee, eu ma refer la o traire in ascultare de Dumnezeu, nu la clisee. Citat:
A fi credincios nu inseamna sa fii perfect. Lui Petru Hristos i se adreseaza "putin credinciosule" nu necredinciosului. Citat:
Exista o granita clara intre credinta si necredinta, fapt scos in evidenta si de Sf Scriptura. A crede inseamna sa traiesti dupa cum a zis Hristos, a nu crede inseamna sa traiesti dupa poftele firii. Citat:
La fel, prin botez omul marturiseste credinta lui, nu devine credincios prin botez. Citat:
Citat:
Citat:
In cazul temnicerului uite ce spune Sf scriptura: "Și el, luându-i la sine, în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat el și toți ai lui îndată. Și ducându-i în casă, a pus masa și s-a veselit cu toată casa, crezând în Dumnezeu. " Dupa cum vezi s-a veselit cu toata casa crezand in Dumnezeu. Toata casa a crezut, nu doar el, de aceea a fost posibi botezul celor din casa lui. Nu vad de unde tragi concluzia ca bolnavii nu puteau marturisi. Eu vad cazul ologului care a fost dus printr-un acoperis in prezenta Domnului. Pruncii nu au ce marturisi, pentru ca lor le lipseste discernamantul, la fel celor handicapati mintal. Citat:
Omul poate sa minta, si sa dea o falsa marturie de credinta, dar va raspunde in fata lui Dumnezeu. In ceea ce priveste biserica, se iau masuri disciplinare in cazul celor care s-au botezat dar nu duc o viata de credinta. Nimeni nu poate garanta ca unul care se boteaza crede cu adevarat, poate pacali pe ceilalti dar nu pe Dumnezeu, care este Judecatorul suprem. Insa ce sa zicem la ortodocsi unde toti sunt botezati si majoritatea traiesc in pacat fara nici cea mai mica jena. |
Citat:
Matei 18: 4. Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărăția cerurilor. Voi de ce dati copiilor vostri de mancare? Scriptura zice ca cei ce nu muncesc sa nu manance? De ce le dati? vor ei sa munceasca? Credinta ologului a fost marturisita de slujitorii ologului, nicidecum de olog personal. Matei 9:2-6 "Si iata, I-au adus un slabanog zacand pe pat. Si Iisus, vazand credinta lor, i-a zis slabanogului : Indrazneste fiule, iertate fie pacatele tale… Ridica-te, ia-ti patul si mergi la casa ta!" Credinta prietenilor slabanogului a facut posibila atat vindecarea fizica cat si iertarea de pacate. Tu zici ca avea o cadere nu inseamna sa fii necredincios? Samson iar dai dovada de ilogism. Ai probleme grave cu Biblia. Mintea ta e marginita doar la Sola Scriptura si doar la litera. Nu poti pune cap la cap niste argumente logice! Eu zic sa te uiti la Iuda care a fost Apostol oare el credea sau nu credea? Avea Iuda pacate ale firii: desfranare, beție, etc.? NU! Avea patimă de bani, lăcomie, dar totuși avea și puțină credință! Și Hristos l-a ales Apostol! Așa că cine ești tu să înlături un prunc de la botez, să îl înlături de harul Duhului Sfânt, când Iuda a fost Apostolul Lui Hristos! Iuda s-a lepadat de Hristos si regreta ca L-a vandut pana s-a sinucis. Petru s-a lepadat de Hristos, dar apoi s-a pocait. Oare caderea lui Iuda nu il face necredincios? Dupa tine, daca cazi inseamna ca nu esti necredincios. Oare lepadarea lui Petru nu il face necredincios? Normal ca ii face necredinciosi !! Prin cadere devii pacatos si poti sa ajungi in hula impotriva Duhului Sfant, în deznadejede care duce la sinucidere, fapt observat si la Iuda. Căderea înseamna clar necredință! Iar necredința este invinsă de smerenie cum zice psalmistul: Ps. 130 2. Dimpotrivă, mi-am smerit și mi-am domolit sufletul meu, ca un prunc înțărcat de mama lui, ca răsplată a sufletului meu. Daca crezi precum afirmi tu gata traiesti fara de pacat? NU! Viata intreaga este lupta, cazi te ridici, te pocaiesti. Apostolii au stat langa Hristos ani de zile. Au ascultat cuvantul Lui de invatatura , au cazut in deznadejde, in lepadare de Hristos, unul dintre ei s-a sinucis, altii au avut smerenie, credinta necesara de pocainta. Mai avem un soi de necredinta, sau de putina credinta cea a lui Toma. Așa si tu ajungi sa combati botezul copiilor ca nu pot ei marturisi. Dar asta este o conceptie neoprotestanta. Iar asemenea lui Toma iti adresez si tie: Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut! Pana nu a venit Duhul Adevarului la Cincizecime, nu au avut credinta data sfintilor. Botezul pentru noi inseamna impartasirea harului Lui Dumnezeu intr-un mod egal atat pentru copii cat si pentru maturi. Pentru cadere noi avem Spovedania si pocainta. Voi aveti trufia, va inaltati de va credeti deja mantuiti! Vai de barna din ochii vostrii! Botezul pruncilor este practicat de pe vremea apostolilor , nu apare o singura marturie in Biblie impotriva lui asupra pruncilor, ca tu faci ce faci si intorci rationalul in irational dupa doctrinele neoprotestante. Ti-am dovedit prin documente istorice, s-au descoperit morminte arheologice de prunci botezati in Italia, si tu tot pe a ta o sustii. Protestantii boteaza pruncii: luteranii, anglicanii, probabil si calvinstii etc. iar voi va credeti atat de inventivi in ale Bibliei, incat inventati prigoane de prin secolul V asupra celor ce doreau botez de maturitate. Ti-am demonstrat ca Biserica nu a tinut nicio prigoana din cauza botezului, fapt demonstrat prin Sfinti Ierarhi botezati la maturitate, iar botezul pruncilor nu a fost inventat, ci e de origine apostolica, demonstrat prin marturiile Ipolit Romanul (170-236 d.Hr) si Sfanta Biblie. „Botezati mai intii copii; si daca pot vorbi pentru ei insusi, lasati sa vorbeasca. Daca nu, lasati pe parinti sau pe cineva din familie sa vorbeasca pentru ei.” (Traditia Apostolica 21:16). Samson facem gargara prin ilogismele tale. Dupa atatea postari tot le sucesti dupa mintea ta cazuta in erezie. Rog un administrator sa sesizeze acest thread si sa il blocheze ca dupa ilogismele tale ne invartim ca mâța dupa coada in polemici despre botez. Roaga-te Lui Dumnezeu să îți ajute necredinței tale. Să ne rugăm cu toții pentru necredința ta! Și roagă-te pentru cei botezați ortodox, cazuți in păcate să ajungă la pocăință, intoarce-i către o viață în Hristos în Biserica Ortodoxă! Amin. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi păcătoșii! |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Daca ai fi inteles ce inseamna sa fii credincios atunci ai intelege ca a cadea nu inseamna ca esti necredincios. Dar tu nu ai nici cea mai vaga idee ce inseaman sa fii credincios. Ti-as recomanda sa citesti Evrei 11, poate intelegi si tu, prin mila Domnului. Citat:
"Drept aceea, omorâți mădularele voastre, cele pământești: desfrânarea, necurăția, patima, pofta rea și lăcomia, care este închinare la idoli". Daca tie ti se pare ca Iuda era credincios inseamna ca ai o definitie total diferita de cea a Sf Scripturi. Dupa cum vezi lacomia e incadrata in madular al firii. Cum demonstrezi tu ca Iuda avea credinta?Pe baza a ce? Citat:
Eu nu inlatur pe nimeni de la botez, ca cineva sa fie botezat trebuie sa indeplineasca conditia impusa de Domnul Iisus si anume SA CREADA. Citat:
Petru s-a pocait, tocmai asta denota faptul ca era credincios, caderea lui a fost urmata de pocainta. Citat:
Caderea nu inseamna ca esti necredincios, necredinta e o stare continua, nu o cadere. Nu sunt azi credincios, maine necredincios, poimaine iar credincios. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Poeziile astea de le zici tu nu te vor ajuta cand vei sta fata in fata cu Dumnezeu. Numai Hristos te poate ajuta. Citat:
Citat:
Mai baiatule ai niste argumente de toata jena. Orice, numa Sf Scriptura nu. Nu e de mirare ca esti in intuneric total. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Si ce te faci cu copii care au fost botezati si apoi cand cresc nu mai au nici o treaba cu credinta?Sunt ei crestini? Citat:
Citat:
Citat:
Daca pe un prunc chipurile il faci sa aleaga binele, cand va creste de va alege ceea ce va vrea el. Si din pacate majoritatea aleg raul. Citat:
Asta cu crede si nu cerceta nu e ceea ce ne invata Domnul. El din contra spune sa cercetam Scripturile. Diavolul merge pe principiu crede si nu cerceta. Citat:
Si preotii mai sunt botezati adulti. Citat:
Mai sus spuneai "crede si nu cerceta" acum vii si spui ca de fapt tu ai cercetat pana n-ai mai putut. Se cam contrazic afirmatiile tale. Oricum ai cam cercetat degeaba... |
Citat:
Scrie pe mormintele lor ca sunt botezati dar "gogomania" ta nu stie latina. Indicatii epigrafice mult mai numeroase gasim in legatura cu botezul administrat copiilor de la 1 an la 12 ani. Asa bunaoara in Cimitirul din Chiusi (Italia) se gaseste urmatoarea piatra de la mormantul unui copil : "Melitus infans christianus fidelis = Pruncul Melitus botezat crestin". De asemenea, in acelasi cimitir Sfantul Calist, un epitaf poarta inscriptia : "Mateonata moarta la 1 an si 52 zile". Acesteia i se cere sa se roage pentru Dionisus "neofit" (nou botezat) in varsta de 1 an si 4 luni. O inscriptie romana datand din anul 382 zice : " Se odihneste in pace cel ce a trait 1 an si 4 luni si a fost ingropat la 6 ale calendelor lui octombrie...", dupa care urmeaza doua nume, probabil ale parintilor copilului. In "Confesiuni" citim despre Fer. Augustin ca se obisnuia pe vremea lui sa fie botezat oricine aflat pe patul de moarte si in orice stare duhovniceasca (atei - cum a fost chiar cu tatal sfantului; sau eretici - cum a fost cel mai bun prieten de copilarie si de viata a sfantului - maniheu: acesta a fost botezat chiar in stare inconstienta, fiind in coma si evident nepocait, care in mod miraculos isi revine complet convertit la credinta spre marea stupoare a lui Augustin). Cred ca aceste practici sunt clare dovezi in favoarea botezului pruncii sau cel putin in defavoarea motto-ului "crede (intelege) si boteaza-te (declara)". Tertulian recunostea botezul copiilor pe vremea lui. Iuda de ce a fost Apostol? Pentru predestinarea sinuciderii lui? Astea sunt basme neoprotestante despre predestinare, nu exista asa ceva. Iuda a crezut in Hristos. A avut credinta. Dar dupa cum ti-am mai zis, credinta o marturisesti dar poti sa mai cazi in necredinta, fapt concret la Petru, si la ceilalti care au fugit cand l-au prins pe Hristos, fuga denotand o lasitate din partea acestora. Necredinta lor s-a spalat prin pocainta, indreptandu-se in credinta. Iuda a cazut in lacomia de bani, iar diavolul a pus stapanire pe el din cauza ca s-a impartasit nevrednic din Sfant si Scump Sangele Domnului Iisus Hristos la Cina ce de Taina. De asta vedem si in prezent multi oameni ortodoxi posedati cand se duc si se inchina la sfinte moaste, pentru ca s-au spovedit stramb, fara marturisirea completa de pacate si ascunderii unora dintre cele mai grave. Din cauza impartasirii cu Sfant si Scump Sangele Domnului, preotul nedezlegandu-le pacatele nemarturisite, ii determina sa cada in posesia vicleanului. In concluzie, putem afirma fara retineri ca Iuda nu L-a vandut pe Domnul ca sa implineasca Scriptura, ci din cauza rautatii lui. Nu vanzarea lui Iuda ne-a adus mantuirea, ci intelepciunea lui Hristos, care s-a slujit de rautatile altora pentru folosul nostru. Iar ca sa nu ramana in noi credinta ca Iuda a lucrat pentru mantuirea noastra, voi reda cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur: "Daca nu L-ar fi vandut Iuda, nu L-ar fi vandut oare, un altul? Departe de noi un astfel de gand. Atotinteleptul Dumnezeu stia cum sa ne mantuiasca daca s-ar fi intamplat sa nu fie nici un vanzator. Intelepciunea Lui e fara margini si mai presus de mintea omeneasca. Tocmai de aceea Hristos il vaita pe Iuda, ca sa nu socotesti ca el a slujit la mantuirea noastra”. Singurul lucru al nostru este vointa noastra, liberul arbitru. Avem control asupra vietii si sufletului decat prin vointa noastra libera. Nu ne alegem sa fim intr-un fel si ramanem statorniciti pe felul acesta , ci ne modelam acest fel de a fi de-a lungul vietii lucrandu-ne mantuirea sau nelucrandu-ne. Iuda ar fi putut sa se pocaiasca de pacatul ca L-a vandut pe Hristos, dar a cazut in deznadejde. Sinucidera lui nu a fost predestinata, asta doar o minte aberanta ar putea sustine aceasta, condamnand pe majoritatea ca drepti si pierduti. Dar Hristos ne cheama pe toti la mantuire, nu si-a ales dinainte sa ne nastem care si cum merg. Aceasta teorie de predestinare este blasfemie asupra Scripturii ! Nu conteaza ce vezi tu, pentru ca daca ne-am lua dupa viziunile oamenilor am ajunge in 30000 de culte neoprotestante in prezent. Conteaza ce vede Biserica Apostolica - Ortodoxa, pe care voi nu o mai aveti. Tu ma faci sa rad pentru ca protestantii boteaza prunci, abea voi va treziti cu idei noi de reinterpretare Bibliei. Cine rade la urma rade mai bine! Botezul copiilor este o expresie a dragostei lui Dumnezeu. Ne arata ca ne iubeste si ne accepta inainte ca noi sa Il cunoastem si sa-L iubim, inca din momentul nasterii. A spune ca o persoana trebuie sa ajunga la varsta responsabilitatii inainte de a fi botezat inseamna a face harul lui Dumnezeu oarecum dependent de inteligenta omului. Dar harul Dumnezeiesc nu este dependent de o actiune a noastra, este un dar al dragostei Lui. Vreau sa atentionez un administrator in legatura cu acest thread pentru ca vad ca la tine nu are efect nicio postare pana in prezent: nici dragostea, nici rabdarea noastra. Discutia tinde sa degenereze. Nu are rost sa iti continui prozelitismul de neoprotestant, pentru ca am demonstrat clar ca pruncii se boteaza asa cum erau circumscrisi toti oamenii ai poporului ales evreu, pagani, nu ii intreba nimeni daca credeau, ci trebuiau sa se circumscrie. Botezul este o necesitate nicidecum o optiune facultativa cum crezi tu.Crede si te boteaza este valabila pentru adultii nebotezati de mici, iar pentru prunci credinta lor o marturiseste nasii - parinti duhovnici ai pruncului. Biblia arata evident credinta se poate marturisi pentru o persoana prin intermediul alteia, chiar daca acea nu crede. Asa ca lasa rastalmacirea de nonsens neoprotestanta si prozelitismul pe acest thread. In Marcu 5:22, 23 tatal unei fetitze aflate pe moarte vorbeste in numele ei, zicand "Fiica mea este pe moarte; vino si pune-Ti mainile pe ea, ca sa scape si sa traiasca." Nu cred ca a spus cineva la acel moment ca fata ar fi trebuit sa creada pentru ea, nimeni neputand sa creada in locul ei. Hristos o inviaza datorita credintei tatalui ei. Mai "baiatule" ai grija ca deja dai dovada de incapacitate mintala de a intelege postarile deja dezbatute. La tine nici daca ar veni cineva din morti sa iti zica ca e asa cum e, tot nu ai crede! Lasa falsa smerenie ca deja iese la suprafata! Si cel ce este in intuneric esti tu momentan, pierdut in secta din care faci parte! Eu chiar daca ma aflu in intuneric pot sa ies din el, dar tu, daca nu te pocaiesti de eresul tau si revii la Biserica Ortodoxa, in vecii vecilor nu mai iesi din intuneric! Asa e cand nu mai ai argumente? Falsa ta smerenie se observa din faptul cand ramai fara argumente sari la oameni ca nu se pocaiesc, si apoi la preoti ca fac ce fac! Am observat ca tu vrei sa te botezi cand crezi. Bun. Asta e alegerea ta dar nu in concordata cu Biserica. Dupa toate discutiile accepta ca invatatura despre botez este valida doar in Biserica Apostolica - Ortodoxa, iar ceea ce aveti voi este doar un simbol, o imitatie a botezului, pentru ca spune pana si ereticul de Tertullian doar cu aprobarea episcopului (episcoupus si nu presbyteri - diferenta clara intre aceste doua nume) se poate boteza un om sau un copil , prin preotie sacramentala, asa ca voi ce aveti e doar apa chioara. Noi le vom da pruncilor si maturilor apa de pocainta si apoi Duh Sfant, prin mirungere, iar voi apa chioara. Nu inteleg ce urmaresti prin prelungirea acestor polemici? Vii tu aici si ne arati adevarul? Il avem si l-au avut si stramosii tai, dar din pacate tu nu il mai ai. Si stramosii tai au fost botezati prunci fiind. Tu ai ramas la o litera si o filosofie de Adevar. Adevarul e departe de inima ta. Cauta cu inima Adevarul , adauga si inima ta in Adevar, nu numai mintea, daca vrei sa ajungi la El. Se pare ca mai ai de lucrat! Iar daca incepi sa judeci Romania pentru "nepocaiti", roaga-te si pentru ei si indeamna-i la pocainta intru Hristos in Biserica Ortodoxa! Speram si ne rugam ca Dumnezeu sa te rabde si sa te scape din eresul in care te-ai afundat si te afunzi! Doamne Ajuta! Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul! |
Dragul meu George
Apreciez foarte mult stradania de a explica importanta si necesitatea si chiar normalitatea botezului pruncilor din perspectiva ortodoxa.Trebuie sa marturisesc ca una ce am trait o viata ca sectara printre sectari, necunoscand nicidecum ortodoxia, dar condamnand-o , ca aveti dreptate cand spuneti ca:"nici daca ar invia cineva din morti" nu ar putea convinge un sectar sa accepte invataturile ortodoxe.
Mirarea,uimirea si consternarea unui ortodox practicant nu se poate explica vazand atata ignoranta si neputinta unor oameni de a intelege niste lucruri foarte simple si normale si explicate si impamantenite de mii de ani in Sf. Biserica a Lui Hristos. Daca ar fi numai ignoranta ar fi totusi un fapt minor si usor de reparat pentru ca exista enorm de multe scrieri si oricine este interesat se poate documenta. La sectari exista o cu totul alta problema,vorbesc ca una ce am avut ocazia sa cunosc din interior fenomenul sectar. Toti ,fara rezerve, din cei convertiti provin dintre oameni care nu cunosc ortodoxia, chiar daca au fost botezati ca ortodocsi cand erau mici, nu au avut credinta profunda doar, eventual, niste ritualuri fara semnificatie pentru ei.Au fost interesati doar de distractii si faradelegi, indoctrinati de societatea comunista ca:"nu exista dumnezeu", deci orice este permis. Acesti oameni, atinsi la un moment dat de catre Duhul Lui Dumnezeu, au inceput sa fie mustrati in constiinta lor, sa vada ca nu mai pot continua asa, ca trebuie sa existe un Creator, ca trebuie sa existe o posibilitate sa poata scapa de pacate, ca trebuie sa scape cumva de sentimentul de vinovatie si chiar de starea lor cea rea. Foarte multi alcoolici, curvari, criminali( sau criminale), oameni faradelege,unii pe buza prapastiei,altii rapusi de boli grele si-au venit in fire si au zis :"GATA!AJUGE!!NU MAI POT CONTINUA ASA!" Din nefericire, cel rau nu-si lasa prea usor 'slugile sale' din mana si in diabolica sa intelepciune trimite un nenea 'predicator', spilcuit si frumusel si bland si 'smerit' chiar ca un inger de lumina, cu Biblia in mana si vorbind ca si inteleptul Solomon. Si prezenta acestuia plina de caldura si dragoste si bunatate si interes pentru acei nefericiti si batuti de soarte, gata de sinucidere, constituie un impact fara precedent.Apoi acesti oameni nenorociti sunt dusi intre ceilalti adepti, atat de frumosi de fericiti si voiosi ,care canta, se bucura, aclama , dar nu pacatul , nici faradelegea ci vorbesc despre iubirea Lui Dumnezeu pentru biata lor faptura decazuta. Acolo aud ei ,poate pentru prima data in viata, ca exista Dumnezeu, ca Fiul Sau Cel Sfant a venit in lume chiar pentru ei, cei nenorociti si goi si saraci si murdari ca sa-i curete. Acolo aud si INTELEG ca exista si pentru ei scapare, ca "DACA CRED SI SE BOTEAZA" pot fi scapati de viata lor cea pacatoasa, pot devenii 'fiii Lui Dumnezeu' si 'fratii Domnului Iisus Hristos'.Sentimentele acestor oameni sunt deosebit de profunde.Pentru prima data in viata lor cineva le-a dat speranata de schimbare, de innoire spirituala si fizica, pentru ca cei mai multi se lasa de pacatele cele mari de mai inainte, devin oameni echilibrati pentru ca au o noua viziune despre lume si viata, incep sa citeasca Biblia , sa cunoasca scopul pentru care Dumnezeu l-a creat pe om,scopul existentei fiintei umane. Acesta este o lucrare tainica a Duhului Sfant in fiinta umana decazuta si nenorocita de pacate in vederea salvarii ei din ghiarele diavolilor . Deturnarea diabolica apare abia atunci cand acesti oameni capata incredere in aceste grupari, in acesti oameni 'BUNI" pe care i-au intalnit, care le-au adus "vestea cea buna "a salvarii sufletesti , acesti "frati" care, ca si ei,traiesc aceeasi experienta ca si cand mantuirea lor ar veni doar prin secta. Acest loc este pentru aceste suflete nefericite ca si maternitatea unde primesc viata,hrana si caldura, ocrotire, ajutor si dragoste. In acest moment 'conducatorii' lor dispun totalmente de aceste suflete. Orice ii vor invata mai tarziu vor crede orbeste.Orice argumente li se vor aduce de catre acestia pentru a-si sustine teoriile vor fi acceptate ca litera de lege. NU VA MIRATI CA ORI CE LE VE-TI SPUNE, ORI CE ARGUMENTE LI SE VOR ADUCE, ORICE FAPTE ISTORICE SAU SCRIERI LE VETI FOLOSII TOTUL SE VA LOVII CA DE UN ZID IMPENETRABIL. Daca lor ,predicatorii lor, nu le-au spus varianta ta, NICIODATA, nu o vor accepta ! Si conducatorii lor, inca de la bun inceputul sectei, au avut tot interesul sa-si caute adepti.Acest spirit se regaseste si in prezent in America, chiar si in lumea laica prin MLM, adica aceste vanzari directe de la om la om , motivate fie de castig, fie de prestanta( sau si ..si..) .Pentru ei si mantuirea este tot o marfa, care se vinde la fel, prin diplomatie, atmosfera,muzica si poezie,farmec, promisiuni,adunari in care fiecare isi afirma reusita asigurandu-i celuilalt o siguranta a mantuirii prin credinta si botez. Am experimentat in aceste adunari si sectare si de vanzare MLM si va rog sa ma credeti, nu este nici o diferenta decat ca in unele se "ofera-nu se vinde", prosperitate materiala iar in celelalte se "ofera" mantuire 'fara bani si fara plata".De fapt ,si intr-o parte si in cealalta se ofera doar ILUZII foarte bine mascate si cosmetizate, aproape imperceptibile pentru cei prinsi in plasa, dar atat de clare, de evidente pentru cei din afara sistemului. Va intreb acum: "Cum credeti ca puteti convinge un astfel de om ca se afla in inselare? "Cum credeti ca va va acorda vre-o importanta?" "Ce argumente credeti ca ar putea sa-l scoata din "transa" care i-a fost indusa?" Va spun eu, ca o fosta sectanta convertita la Ortodoxie:NICI UNA!!! EXISTA O SINGURA CALE:O MINUNE DE LA BUNUL DUMNEZEU , DE LA MAICUTA SFANTA SI DE LA SFINTII INGERI . Tocmai de aceea parintii nu ne sfatuiesc sa avem discutii cu sectarii.Ei sunt 'programati', li s-a innoculat prin studii profunde ce sa creada si ce sa spuna. Sunt foarte motivati sa respecte intocmai cele invatate ca fiind vitale pentru mantuirea lor si a celorlalti. Intocmai ca si la MLM, nu poti progresa decat daca ai "retea".Si durerea cea mai mare este ca nici macar nu-si dau seama cat sunt de manipulati, ba li se inoculeaza si ideea ca doar ei sunt "cei alesi". Doar sti, cand cel rau ispiteste vine cu ideea:"veti fi ca Dumnezeu" doar luati si gustati! |
Citat:
|
Citat:
Chiar daca acum ati gasit in ortodoxie o hrana spirituala mai buna, proverbul ramane valabil: „Nu musca mana care te-a hranit!” Citat:
Nu e caracteristic exclusiv neoprotestantismului. Daca un credincios este ancorat profund in ortodoxie sau in catolicism oricate argumente biblice, istorice sau logice i s-ar aduce el le va respinge. Pentru ca preotii lui l-au invatat altceva. Asa este construit omul. Daca preotii nu i-au spus varianta neoprotestanta (si nu i-au amintit-o desigur, decat ca fiind eretica) credinciosul ortodox NICIODATA nu o va accepta. Deci, atunci cand aduceti o acuzatie, ati putea gandi: oare eu nu sunt exact in aceeasi situatie, oare noi nu procedam la fel? |
Citat:
Din nefericire pentru dvs.nu aveti cum sa intelegeti asa ceva pentru ca aceste Sf. Taine le lucreaza 'tainic' chiar Dumnezeu Duhul Sfant in oameni si le vad si le simt si le traiesc doar cei ce au parte de harul Lui Dumnezeu. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:33:14. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.