Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Împotriva EREZIILOR NEO-PROTESTANTE - Cuvântul al II-lea - ICOANELE (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17729)

Pelerin spre Rasarit 27.02.2015 12:12:05

Igore,prietene, nu face ce vrei sa faci sau deja ai facut, este pacat prietene. Augustin, impreuna cu mama lui, sunt si in sinaxarul ortodox rus.Tot ,,Fericit" si acolo, nu ce ai spus tu, foarte urat.Sunt surprins ca nu stiai :)
http://www.holytrinityorthodox.com/c...arch=Augustine

Igor_Paslusnik 27.02.2015 13:12:45

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 582635)
Igore,prietene, nu face ce vrei sa faci sau deja ai facut, este pacat prietene. Augustin, impreuna cu mama lui, sunt si in sinaxarul ortodox rus.Tot ,,Fericit" si acolo, nu ce ai spus tu, foarte urat.Sunt surprins ca nu stiai :)
http://www.holytrinityorthodox.com/c...arch=Augustine

http://www.holytrinityorthodox.com/ru/calendar/

Se referă la Parohie. E Parohia Sfânta Treime. Zice: "A Parish of Patriarchate of Moscow." Acela e calendarul unei parohii ortodoxe ruse, dar din America.

Și când dai acolo la "about us", apar acestea și multe altele:

HOLY TRINITY RUSSIAN ORTHODOX CHURCH is located in the renovated 'Washington Hill' neighborhood in 'East Baltimore', USA. The parish is approximately 3/4 mile from Johns Hopkins Hospital and, in fact, much of the complex can be viewed from the front steps of the church.
The church building itself was constructed originally for a Methodist congregation either just before or just after the American Civil War and during the 1890's a Lutheran congregation purchased the facility and remained there until the Russian émigré community purchased it in February 9, 1919. There was another Russian Orthodox community in the area but closer to Hopkins Hospital that closed about 1926 and little is known about this community. Many of the original founders of Holy Trinity were from either today's Belarus or areas close to that Republic that are today in Poland or Ukraine. Today, despite the years the congregation continues in Russian style traditions but is the spiritual home to people of ever so many backgrounds be they Slavic or not.

Rectific:
Până în anul -1983- nu a existat în calendarele ruse și grecești, românești, etc.

Pelerin spre Rasarit 27.02.2015 13:20:47

Pai si parohia aceea, geniu mic, cui apartine?:)))) ,, A parish OF Patriarchate of Moscow".Am scris eu in engleza in link?:)))) Dar hai sa-ti mai dau de lucru, nestiutorule, asa de inversunat in a-l numi pe Fericitul Augustin ,,eretic". Ramanem in America daca tot ai adus vorba.Parintele Serafim Rose are o scrisoare despre cei ca tine. Se numeste ,,Despre Fericitul Augustin si zelotii supercorecti". Sunt doua parti ale scrisorii.I+II.Partea a doua ti-o dedic, este o scrisoare a Parintelui catre un alt Parinte, pe nume Igor Kapral.Numai ca acel Igor chiar era ortodox :) Tasteaza pe google si spor la uitat in oglinda mai baiatule :)

GMihai 27.02.2015 13:32:29

Igore, mergi pe linkul dat de tine și, pe calendar, în dreapta sus, selectează ziua de 28 iunie. După aceea vezi ce sfinți apar.

centesimusvicesimusoctavus 27.02.2015 13:36:34

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 582627)
marama Veronicai

Hai Florine, acum serios, astea sunt fantezii... marama Veronicăi/Berenicei, ouăle roșii de sub cruce și iepurașul din crâng... Dacă începeți cu de-astea, eu mai bine mă retrag...

oaie_cugetatoare 27.02.2015 13:45:14

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 582648)
Hai Florine, acum serios, astea sunt fantezii... marama Veronicăi/Berenicei, ouăle roșii de sub cruce și iepurașul din crâng... Dacă începeți cu de-astea, eu mai bine mă retrag...

Sa stii ca n-o sa te opreasca nimeni

Igor_Paslusnik 27.02.2015 13:49:54

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 582643)
Pai si parohia aceea, geniu mic, cui apartine?:)))) ,, A parish OF Patriarchate of Moscow".Am scris eu in engleza in link?:)))) Dar hai sa-ti mai dau de lucru, nestiutorule, asa de inversunat in a-l numi pe Fericitul Augustin ,,eretic". Ramanem in America daca tot ai adus vorba.Parintele Serafim Rose are o scrisoare despre cei ca tine. Se numeste ,,Despre Fericitul Augustin si zelotii supercorecti". Sunt doua parti ale scrisorii.I+II.Partea a doua ti-o dedic, este o scrisoare a Parintelui catre un alt Parinte, pe nume Igor Kapral.Numai ca acel Igor chiar era ortodox :) Tasteaza pe google si spor la uitat in oglinda mai baiatule :)

Minți. Iarăși. Transformi sensurile bune, în sensuri rele. Iarăși.

,,Despre Fericitul Augustin si zelotii supercorecti", spui? Dă-mi o editură, un an de apariție, ceva. Nu gastronomie.

Până atunci, uite îți dau eu, Adevărul. Cartea cu titlul exact, este aceasta, nicidecum ce ai scris tu:

http://d.gr-assets.com/books/1173681256l/314164.jpg

Lămurit?

Să mă mai uit în oglindă? Eu nu mă văd important, știu că sunt un nimic, prea plinule de tine însuți.

Și reamintesc, în anul 1983 când a fost introdus "fericitul" Augustin în Calendarele Rusești și Grecești, au avut loc valuri uriașe de revoltă, în lumea teologică rusă și greacă. Tocmai datorită ereziilor lui Augustin, pe care le postez pe forum, acum în limba română, poate pentru prima dată scrise în limba română, ce conțin părți ale acelor valuri de indignație...

Augustin este cu adevărat eretic. Precum dovedesc.

abaaaabbbb63 27.02.2015 13:57:45

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 582650)
Augustin este cu adevărat eretic. Precum dovedesc.

Ar trebui sa faci o petitie adresata BOR ca sa fie acest Augustin scos de pe lista sfintilor.

Ce se poate observa aici este cat de subiectiva este sfintenia sfintilor.

oaie_cugetatoare 27.02.2015 14:04:09

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 582653)

Sfintii sunt alesi de Dumnezeu.Nu oamenii fac sfintii, ce Dumnezeu le arata
oamenilor cine este sfant.

Pelerin spre Rasarit 27.02.2015 14:05:09

Mai Igore revino-ti prietene in simtiri :) Nici macar datele din sinaxar nu le-ai stiut,ai batut campii cu gratie. Mai apologetule.. stii cum se traduce titlul cartii postate de tine?:)))) Este viceversa fata de ce spui tu :))) Las ca daca nu cauti tu pe net, macar atat vei putea, o sa caute altii si vor vedea. Tasteaza ma titlul pe care ti l-am spus...ti-e frica de vei citi? :) Ai ajuns sa te lupti cu Biserica Ortodoxa care il recunoaste si il trece in sinaxar. Da,cu autoritatea ta personala, il faci ,,eretic". Vai de tine...in post sunt ispite mari Igore.

Stii ce am sa fac? O sa-i las pe fratii tai ortodocsi sa judece ce ai scris tu.Poate pe ei ii vei crede.

abaaaabbbb63 27.02.2015 14:06:58

Citat:

În prealabil postat de oaie_cugetatoare (Post 582654)
Sfintii sunt alesi de Dumnezeu.Nu oamenii fac sfintii, ce Dumnezeu le arata
oamenilor cine este sfant.

Pai si ce se intelege din ce a scris Igor despre Sfantul Augustin? Ca desi Biserica il accepta ca sfant, el nu este de fapt, ci este plin de erezii. Tu pe cine crezi? Vad ca vine cu argumente in celalalt thread al lui.

Cine spune cum doreste Dumnezeu, bisericile ortodoxe sau Igor? Inca un impas, unde numai o interventie divina evidenta, de genul scrisului in nori, ar rezolva problema.

GMihai 27.02.2015 14:14:12

Citat:

Și reamintesc, în anul 1983 când a fost introdus "fericitul" Augustin în Calendarele Rusești și Grecești, au avut loc valuri uriașe de revoltă,

Deci: acum jumătate de oră susțineai că nu este în sinaxar, îl împroșcai cu invective pe Pelerin spre Răsărit, că e mincinos și mai știu eu cum.

Iar acum susții că ne "reamintești", de parcă ne-ai mai fi amintit o dată, că la introducerea lui în sinaxar au fost valuri etc.

Păi cum să ne reamintești ceea ce s-a întâmplat la introducerea în sinaxar, când acum jumătate de oră negai că ar exista în sinaxar ?!!!!!

oaie_cugetatoare 27.02.2015 14:15:14

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 582657)
Pai si ce se intelege din ce a scris Igor despre Sfantul Augustin? Ca desi Biserica il accepta ca sfant, el nu este de fapt, ci este plin de erezii. Tu pe cine crezi? Vad ca vine cu argumente in celalalt thread al lui.

Dar Igor nu este Dumnezeu si nici Biserica Ortodoxa.
Pe cine cred eu ? Simplu, eu nu intru in capcana de intretine sminteli.
In postul Mare, nu trebuie sa ne smintim despre parerile unora vs
parerile altora in legatura sfintenia unora sau altora.Si mai mult, nu trebuie
sa ne consumam energia pt astfel de dezbateri in postul Mare.

Citat:

Cine spune cum doreste Dumnezeu,
Dumnezeu nu spune, Dumnezeu arata cine este sfant.

GMihai 27.02.2015 14:18:18

Citat:

,,Despre Fericitul Augustin si zelotii supercorecti", spui? Dă-mi o editură, un an de apariție, ceva. Nu gastronomie.

Aici se pot citi scrisorile Părintelui Serafim Rose despre Fericitul Augustin:

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/...lui-antihrist/

Și aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/...upercorecti-i/

Illuminatu 27.02.2015 14:42:25

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 582594)
Nu este evident? Un pictor poate să facă portretul după modelul ce stă în fața lui pe scaun, ori din imaginația, închipuirea lui. Care portret crezi că e mai fidel? Cel pictat de un martor ocular, ori cel pictat din imaginație? Așa se face că Hristos e pictat când cu ochi albaștri, când cu ochi căprui - ca să dau un singur exemplu. Nu mai vorbesc de pleiada de sfinți din icoane pe care nimeni nu mai știe cum arătau în realitate...

Exista canoane in Biserica care reglementeaza CUM anume sa fie pictat sau zugravit un anume sfant tocmai pentru ca oamenii sa-l poata identifica, fie dupa vreun semn caracteristic (vezi icoana Sf.Gheorghe care, in cele mai multe cazuri este pictat calare ucigand balaurul), fie dupa o vedere generala a portretului generala.
Acum ca intr-o icoana Mantuitorul are ochi albastri si in alta ochi caprui, acestea sunt amanunte ce tin de inspiratia si personalitatea pictorului.
Si, cu toate aceste diferente tu insuti iti dai seama ca intr-o anumita icoana e pictat Mantuitorul, nu-i asa? CU TOATE ACESTE DIFERENTE OMUL POATE SA IDENTIFICE PERSOANA REPREZENTATA IN ICOANA!

Dar, oare, nu cumva tocmai aceste diferente sunt argumente doveditoare ca noi,ortodocsii, nu consideram ca icoana facuta de mana omeneasca NU ESTE DUMNEZEU?
Si, apropo, in Biserica exista un canon care iti da voie sa arzi o icoana atunci cand pictura se sterge si nu se mai poate deslusi NIMIC de pe ea.

Illuminatu 27.02.2015 14:59:11

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 582595)
Asta am înțeles prea bine. Ce n-am înțeles: de ce este nevoie ca credinciosul să facă plecăciune, să sărute și să se adreseze spre mijlocire unui portret de sfânt (când uite Illuminatul pune sub semnul întrebării până și lucrarea de mijlocire al lui Hristos că ar face parte din Planul de Mântuire) și ca și când nu e de ajuns, mai vine și preotul cu autoritatea eclesiastică să sfințească, să cădelnițească și să tămâiască tabloul în cadrul slujbei speciale dedicate sfântului cu pricina!

Prin Jertfa Mantuitorului pe Sf.Cruce s-a realizat mantuirea obiectiva a omului.
Fiecare om este dator a-si insusi aceasta mantuire obiectiva si sa lucreze in mod subiectiv (sau personal, cum spuneti voi) la propria sa mantuire.

Afirmatia ta ca in cer exista un templu ceresc in care Mantuitorul a intrat cu Sf.Sangele sau pentru a continua ritualic mantuirea obiectiva a omenirii ESTE EREZIE.

Acum ai inteles?

Te intreb acum din nou: templul ceresc (pe care doctrina miscarii holywoodiene din care faci tu parte) pe care il propovaduiesti e o entitate fizica sau spirituala in care se continua mantuirea obiectiva a omului sau reprezinta, de fapt cerul intreg (de-a dreapta lui Dumnezeu)?

Illuminatu 27.02.2015 15:05:23

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 582678)
Exista canoane in Biserica care reglementeaza CUM anume sa fie pictat sau zugravit un anume sfant tocmai pentru ca oamenii sa-l poata identifica, fie dupa vreun semn caracteristic (vezi icoana Sf.Gheorghe care, in cele mai multe cazuri este pictat calare ucigand balaurul), fie dupa o vedere generala a portretului generala.
Acum ca intr-o icoana Mantuitorul are ochi albastri si in alta ochi caprui, acestea sunt amanunte ce tin de inspiratia si personalitatea pictorului.
Si, cu toate aceste diferente tu insuti iti dai seama ca intr-o anumita icoana e pictat Mantuitorul, nu-i asa? CU TOATE ACESTE DIFERENTE OMUL POATE SA IDENTIFICE PERSOANA REPREZENTATA IN ICOANA!

Dar, oare, nu cumva tocmai aceste diferente sunt argumente doveditoare ca noi,ortodocsii, nu consideram ca icoana facuta de mana omeneasca NU ESTE DUMNEZEU?
Si, apropo, in Biserica exista un canon care iti da voie sa arzi o icoana atunci cand pictura se sterge si nu se mai poate deslusi NIMIC de pe ea.

Rectific: "Dar, oare, nu cumva tocmai aceste diferente sunt argumente doveditoare ca noi,ortodocsii, consideram ca icoana facuta de mana omeneasca NU ESTE DUMNEZEU?"

Illuminatu 27.02.2015 15:14:40

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 582655)
Stii ce am sa fac? O sa-i las pe fratii tai ortodocsi sa judece ce ai scris tu.Poate pe ei ii vei crede.

Serpuitoare "initiativa" pelerinului spre neant!
Eu unul ma simt in masura sa CONSTAT ca Igor, in inflacararea sa face anumite greseli! dar stilul falsului pelerin de a ispiti este satanicesc de-a dreptul. L-a ispitit pe Igor spre infierbantare ascuzandu-i, de fapt, ca se inspira din surse Ortodoxe, iar, mai apoi, la momentul de tensiune maxima l-a ridiculizat si si-a scos, bineinteles, asul din maneca: si astfel il infatiseaza pe Igor ca fiind dusman al propriei sale credinte. Este degradant pentru el insusi modul de lucru al pelerinului! Am simtit-o si eu pe pielea mea! Dar ceea ce face este foarte bine calculat! Pitonicesc de-a dreptul!

Ioan_Cezar 27.02.2015 15:23:29

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 582625)
Scuzele de rigoare. M-am gândit la amândoi și i-am schimabat. Ereticul Augustin adoptă și aprofundează, erezia predestinației de la ereticul Origen, care o inventează. Augustin practic o reinventează, adăugând indirect alte 7 erezii, total 8.

Și eu pot greși, unde văd și știu că am greșit, îmi asum greșeala.

Nu-i nimic, frate Igor. Am bănuit că ai scris în viteză, că te-a purtat ideea principală așa încât n-ai fost atent la un detaliu... Măcar mi-am amintit și eu de plasarea în timp a vieții celor doi bărbați creștini...:)

Acum, în ce privește pe Augustin și mai ales pe Origen, ce să zic.... Eu am citit câte ceva din operele lor, iar Confesiuni chiar mi-a mers la suflet. O carte care m-a făcut să îl îndrăgesc mult pe Augustin. O mărturisire colosală, pentru mine. Minunată!
Iar despre Origen am făcut câteva seminarii succesive la Teologie, disciplina IBU, cu multe materiale dezbătute, oferite de părintele profesor care e unul din cei mai buni istorici ai BOR în prezent. Am aflat că lucrurile nu sunt deloc așa simple cum par. S-au petrecut multe abuzuri legate de imaginea lui Origen și, dincolo de unele erori clare în cugetarea lui, Origen e considerat azi unul din cei mai proeminenți gânditori creștini, poate chiar cel mai mare. Nu eu sau alți studenți îl consideram așa ci, spre surpriza noastră, cei mai importanți profesori de teologie - ortodocși, catolici, protestanți... Deci, dacă pretutindeni în lume Origen e văzut de către teologi, indiferent de confesiunea acestora, drept un titan al cugetării creștine, mi-e greu să vorbesc sau să gândesc dspre acest om altfel decât cu sfială și cu recunoștință. Poat egăsești ceva vreme să citești câteva pagini din scrierile lui, precum și din Confesiuni, măcar. E multă frumusețe în sufletul acelor asceți!

Barsaumas 27.02.2015 15:26:07

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 582653)
Ar trebui sa faci o petitie adresata BOR ca sa fie acest Augustin scos de pe lista sfintilor.

Ai zis bine, aba4. Nu a sfintilor aratati de Dumnezeu prin sfinte moste si viata curata, si altele, precum minunile in viata sau dupa moarte, ci sfintii politici, pusi in Sinaxar din motive pur organizational-propagandistice, la vremea respectiva. Si apoi, secolele trecind, sunt si raman
acolo din inertie si supersititie.

Barsaumas 27.02.2015 15:33:36

Igore, gresesti. Ai idee cat de importanta e opera Fericitului Augustin pentru dogmatica ortodoxa? Cu greselile lui cu tot. O situatie similara o prezinta Tertullian. Colegul catolic Mihai, caruia ii urez un "bine ai revenit", poate aduce dovezi cu carul. Acum, no, Pelerin e prea ironic, deh, in spirit occidental. Dar, eu zic, cum a zis si fratele oaie, ca in Sfantul si Marele Post sa o lasam mai moale cu aiurelirle de certuri pe motive stupide pe forumuri, si sa cugetam si sa lucram mai mult la mantuirea noastra.
Propun ceva: sa suspendam acest topic, pina dupa Sf. Pasti. Si, cum ii stiu de buna credinta, colegii nostri Trice si Pelerinul cred ca vor fi de acrd cu propunerea mea.
Nu vreau sa fie smintite suflete datorita acestui topic. Bine?

Nota: Da, stiu, e culmea sa vina asa o propunere de la unul ca mine, care isi afiseaza cu mandrie conditia de "caldicel". Dar, indiferent de la cine vine, va rog, luati-o in consideratiune.

Barsaumas 27.02.2015 15:39:07

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 582687)
Serpuitoare "initiativa" pelerinului spre neant!
Eu unul ma simt in masura sa CONSTAT ca Igor, in inflacararea sa face anumite greseli! dar stilul falsului pelerin de a ispiti este satanicesc de-a dreptul. L-a ispitit pe Igor spre infierbantare ascuzandu-i, de fapt, ca se inspira din surse Ortodoxe, iar, mai apoi, la momentul de tensiune maxima l-a ridiculizat si si-a scos, bineinteles, asul din maneca: si astfel il infatiseaza pe Igor ca fiind dusman al propriei sale credinte. Este degradant pentru el insusi modul de lucru al pelerinului! Am simtit-o si eu pe pielea mea! Dar ceea ce face este foarte bine calculat! Pitonicesc de-a dreptul!

Exagerezi. Asa este el, un occidental calculat si uneori mistocar, imi aduce aminte de personajul Margarit, uneori. Eu si Pelerinul avem dese dispute pe teme politice, eu fiind practic un adept al unora pe care el i-a r vrea stersi de pe harta, si viceversa. :) Dar respectul uman mutual ramane.
Asta imi place la protestanti, ca sunt liberi de orice autoritate, in afara de cea auto-acceptata a Bibliei. Ca asta duce deseori la erezii si greseli cu carul, e adevarat, dar eroarea e pretul libertatii, zicea cineva. Pe de alta parte, nu exista crestinism adevarat fara Maica Domnului, deci...
Si, uita-te si la propunerea mea. Gandeste-te nu atat la agitatie propagandistica (sunteti tare inflacarati in credinta, tu si bin si Igor; exact opusul meu, care nu dau doi bani pe organizatii, loialitati ideologice, alea-alea, dar culmea e ca eu va inteleg, dar nu si reciproc), cat la Sf. Post. Sa luam cu totii o pauza. Topicul sa nu fie inchis, dar sa ia o pauza. Pe bune.

Illuminatu 27.02.2015 16:29:36

Citat:

În prealabil postat de Barsaumas (Post 582691)
Exagerezi. Asa este el, un occidental calculat si uneori mistocar, imi aduce aminte de personajul Margarit, uneori. Eu si Pelerinul avem dese dispute pe teme politice, eu fiind practic un adept al unora pe care el i-a r vrea stersi de pe harta, si viceversa. :) Dar respectul uman mutual ramane.
Asta imi place la protestanti, ca sunt liberi de orice autoritate, in afara de cea auto-acceptata a Bibliei. Ca asta duce deseori la erezii si greseli cu carul, e adevarat, dar eroarea e pretul libertatii, zicea cineva. Pe de alta parte, nu exista crestinism adevarat fara Maica Domnului, deci...
Si, uita-te si la propunerea mea. Gandeste-te nu atat la agitatie propagandistica (sunteti tare inflacarati in credinta, tu si bin si Igor; exact opusul meu, care nu dau doi bani pe organizatii, loialitati ideologice, alea-alea, dar culmea e ca eu va inteleg, dar nu si reciproc), cat la Sf. Post. Sa luam cu totii o pauza. Topicul sa nu fie inchis, dar sa ia o pauza. Pe bune.

Fie si numai un suflet pierdut de asa-zisa libertate "auto-acceptata" a Bibliei este o Tragedie adusa umanitatii. Iar despre cei care duc in ispita pe altii mai bine era pentru ei "sa nu se fi nascut"! Cutremuratoare cuvinte, nu-i asa?

Acum, se vede treaba ca sunt cei din afara Bisericii prin care vin ispitele. Dar foarte grav e ca sunt din Biserica prin care vin ispitele. Primii sunt fiii fariseilor, ceilalti sunt fiii lui Iuda Iscarioteanul.
Frate Barsaumas, daca tu, care te consideri fiu al Bisericii Ortodoxe afirmi ca refuzi autoritatea si ascultarea de Biserica si ierarhii ei, frate, cauta-ti de-acum dudul, funia si sapunul! Neascultarea unui credincios de poruncile Bisericesti este pacat impotriva Duhului Sfant! Cu compatimire iti spun asta!

Iar in ce-l priveste pe pelerin, el "iscodeste" scrierile Sf.Parinti. A gasit - sau asa crede el - contradictii marunte in ele si, prin extensie, lanseaza cate un subiect cu ajutorul caruia sa le scoata in evidenta. Asta e lucrare diavoleasca! Doamne ajuta sa nu o faca deliberat, ci intr-un mod inconstient, din vreo fustrare neconstientizata!

AlinB 27.02.2015 16:38:38

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 582524)
Unde? Că Alin a prezentat două cazuri: icoanele ortodoxe și ilustrațiile adventiste.
În ilustrațiile adventiste este un Hristos imaginat, nu reprezentat. Niciun grafician ori pictor adventist nu a susținut vreodată că L-a reprezentat pe Hristos (ori pe apostoli) după cum arătau în realitate acum două milenii, ori că au primit prin inspirație [divină] vreun model canonic de reprezentare.
În privința icoanelor ortodoxe, poate cunoști tu mai multe... Cel care a canonizat forma icoanelor susține că a primit indicație divină să le reprezinte fidel? Ori a fost tot o închipuire personală? Poate este important de amintit și acest amănunt semnificativ.

Am inteles care e problema ta, daca exista un model canonic, atunci e musai sa fie identic cu modelul (fizic) real.
Ca si in cazul Sf. Ap. Luca, ca ar fi trebuit sa picteze un model identic fizic la modul martor-de-prima-clasa, E asumtia ta, atata tot.

Barsaumas 27.02.2015 17:04:51

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 582699)
Fie si numai un suflet pierdut de asa-zisa libertate "auto-acceptata" a Bibliei este o Tragedie adusa umanitatii. Iar despre cei care duc in ispita pe altii mai bine era pentru ei "sa nu se fi nascut"! Cutremuratoare cuvinte, nu-i asa?

Acum, se vede treaba ca sunt cei din afara Bisericii prin care vin ispitele. Dar foarte grav e ca sunt din Biserica prin care vin ispitele. Primii sunt fiii fariseilor, ceilalti sunt fiii lui Iuda Iscarioteanul.
Frate Barsaumas, daca tu, care te consideri fiu al Bisericii Ortodoxe afirmi ca refuzi autoritatea si ascultarea de Biserica si ierarhii ei, frate, cauta-ti de-acum dudul, funia si sapunul! Neascultarea unui credincios de poruncile Bisericesti este pacat impotriva Duhului Sfant! Cu compatimire iti spun asta!

Iar in ce-l priveste pe pelerin, el "iscodeste" scrierile Sf.Parinti. A gasit - sau asa crede el - contradictii marunte in ele si, prin extensie, lanseaza cate un subiect cu ajutorul caruia sa le scoata in evidenta. Asta e lucrare diavoleasca! Doamne ajuta sa nu o faca deliberat, ci intr-un mod inconstient, din vreo fustrare neconstientizata!

Crestinesc indemn, mai ales cand e spus/scris in Sfantul Post al Invierii Domnului. Esti mai mult agitator decat crestin. Nu am spus neaparat ca refuz sa ascult, ci doar ca trec orice ascultare prin filtrul ratiunii si cunoasterii istoriei bisericesti. Si nu, nu sunt loial organizatiilor in sine, ci Facatorului meu. Atat.
Incearca sa te concentrezi pe propunerea mea, sa lasam toti, ortodocsi, catolici, (neo)protestanti, topicul acesta si altele de genul pe periaoda ramasa din Sfantul si Marele Post. Ce zici?
P. s. De ce dudul? totusi, e un copac nobil, de ce sa se spanzure cineva de el? :))
Ne vedem dupa Post. Hai ca te inteleg: esti convertit la ortodoxie de la np, deci de asta ai ardenta convertitului. La mine e o gheata neptuniana de-a dreptul, focul acela nu se va aprinde in veac, slava Domnului!
Post cu roade duhovnicesti! si multa pace tuturor!
Voi intra doar pe topice, sa zic asa, neutre din pdv ideologico-polemic.

Pelerin spre Rasarit 27.02.2015 17:09:41

Barsaumas...:) Considera semnul un raspuns la propunerea ta.lluminatu... orice ai scrie despre mine,orice ai spune despre mine, orice ai crede despre mine....tot simpatic :) A rostit Sfantul Grigorie Palama,Arhepiscopul Tesalonicului, in Duminica a doua, o omilie la Luca 6.31-36.Ti-o dedic.Numai bine va doresc.Ne revedem dupa Post.

Barsaumas 27.02.2015 17:29:28

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 582703)
Barsaumas...:) Considera semnul un raspuns la propunerea ta.lluminatu... orice ai scrie despre mine,orice ai spune despre mine, orice ai crede despre mine....tot simpatic :) A rostit Sfantul Grigorie Palama,Arhepiscopul Tesalonicului, in Duminica a doua, o omilie la Luca 6.31-36.Ti-o dedic.Numai bine va doresc.Ne revedem dupa Post.

Multumesc, Scotty.
Iata un crestin care a luat in serios indemnul meu.

AlinB 27.02.2015 17:34:04

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 582498)
Ambele variante. Așa cum a fost [laconic] scrisă porunca, permite dubla interpretare.

Ca sa vezi, nimic care tine de context nu ar putea clarifica aceasta problema..
Dar ma rog, pentru voi nu e clara nici diferenta intre o icoana pagana si una crestina, care zic eu ar fi mai simpla si mai evidenta.

In orice caz, daca ar fi ambele interzis, cum ti-am zis, voi cadeti cel putin sub incidenta uneia din ele.
Aveti puse pe pereti Biblia si Crucea si va inchinati de fata cu ele deci..

AlinB 27.02.2015 17:42:31

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 582610)
Iosua s-a rugat și în alte situații și conjuncturi, nu doar în vecinătatea chivotului.
Totuși, voi uitați că chivotul a fost construit la indicația specială a lui Dumnezeu, cu porunci specifice legate de materiale, dimensiuni și meșterul desemnat anume să-l realizeze. Nimic din toate acestea în cazul icoanelor.

Si de ce ar fi trebuit sa o faca si in cazul icoanelor?

AlinB 27.02.2015 17:46:23

Citat:

În prealabil postat de Barsaumas (Post 582689)
Ai zis bine, aba4. Nu a sfintilor aratati de Dumnezeu prin sfinte moste si viata curata, si altele, precum minunile in viata sau dupa moarte, ci sfintii politici, pusi in Sinaxar din motive pur organizational-propagandistice, la vremea respectiva. Si apoi, secolele trecind, sunt si raman
acolo din inertie si supersititie.

Inteleg ca "aba4" nu prea stie diferenta intre "sfant" si "fericit" dar daca nici tu..

AlinB 27.02.2015 17:52:39

Citat:

Asta am înțeles prea bine. Ce n-am înțeles: de ce este nevoie ca credinciosul să facă plecăciune, să sărute și să se adreseze spre mijlocire unui portret de sfânt (când uite Illuminatul pune sub semnul întrebării până și lucrarea de mijlocire al lui Hristos că ar face parte din Planul de Mântuire) și ca și când nu e de ajuns, mai vine și preotul cu autoritatea eclesiastică să sfințească, să cădelnițească și să tămâiască tabloul în cadrul slujbei speciale dedicate sfântului cu pricina!

Nu este musai nevoie - tine de evlavia personala.
A doua chestie tine de ritual.
Asa cum voi "cadelnititi" din instrumente pentru ca asa vi se pare ca e rugaciunea mai de bon ton, altii au alte obiceiuri.

Citat:

Mărturisirea Întrupării se face prin duhul nostru, nu prin tablourile noastre... parcă așa spune 1 Ioan 4,2. Dar iată, ca și când nu e de ajuns, până și închinarea în duh [și adevăr] a devenit închinare prin/înaintea/la tablouri. Păi e bine, e frumos? Și mărturisirea și închinarea...:68:
Pai daca ati fi consecventi si ati atat de "induhovniciti" ar trebui sa:

1. Nu mai tipariti nici voi imagini cu pretentii de indrumator spiritual
2. N-ar trebui sa mai zdranganiti din instrumente la adunare
3. N-ar trebui nici macar sa tipariti carti "ajutatoare" si pliante

Citat:

Pot să fiu de acord. Dar acest respect să nu depășească granițele normalului, transformând cartea ori tabloul în fetiș cu valoare soteriologică.
Dupa cum vezi, la mataluta "granitele normalului" sunt ceva de nul "la noi e normal ca asa vrem noi si ne-am obisnuit cu ideea, la voi nu ca asa zicem noi"

Barsaumas 27.02.2015 17:55:26

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 582710)
Inteleg ca "aba4" nu prea stie diferenta intre "sfant" si "fericit" dar daca nici tu..

Ma refream in genere, nu la Fericitul Augustin, pe care de altfel, il apreciez mult, in o anume parte a operei sale.
Ce zici si tu de propunerea mea? Hai sa dam pace acestui topic, pana la Sf. Pasti. Ce parere ai? Zelul propagandist, indiferent de confesiune, nu prea e compatibil cu pacea sufletului si a mintii.

AlinB 27.02.2015 17:57:48

Mie discutia strict la topic si pe argumentele dl. adventist mi se pare ok.

Restul fanteziilor nu prea le-am citit.

Este o problema insa atunci cand o persoana cu probleme evidente este luata prea mult in serios - greseala Pelerinului.

Barsaumas 27.02.2015 18:01:02

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 582713)
Mie discutia strict la topic si pe argumentele dl. adventist mi se pare ok.

Restul fanteziilor nu prea le-am citit.

Este o problema insa atunci cand o persoana cu probleme evidente este luata prea mult in serios - greseala Pelerinului.

Da, felul cum tu si Trice discutati e ok. Insa Daniel/Igor si Illuminatu sunt de o inflacarare vecina cu mania. Pur si simplu nu inteleg acel mod de a fi si gandi, si pace! si da, Pelerinul a gresit sa il ia pe Danila Rascolnicu' in serios.
Eu, cum am promis si propus, ma retrag de pe acest topic.

Illuminatu 27.02.2015 20:39:38

Citat:

În prealabil postat de Barsaumas (Post 582702)
Crestinesc indemn, mai ales cand e spus/scris in Sfantul Post al Invierii Domnului. Esti mai mult agitator decat crestin. Nu am spus neaparat ca refuz sa ascult, ci doar ca trec orice ascultare prin filtrul ratiunii si cunoasterii istoriei bisericesti. Si nu, nu sunt loial organizatiilor in sine, ci Facatorului meu. Atat.

E foarte periculoasa atitudinea ta rebela, atat pentru tine, dar, mai ales pentru fratii tai ortodocsi - sunt fratii tai din moment ce v-ati impartasit din acelasi Sf.Potir. Eu sper ca tu tii Postul si sper ca perioada sfanta a Postului te va intoarce spre vesnicie.

Illuminatu 27.02.2015 20:44:23

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 582703)
Barsaumas...:) Considera semnul un raspuns la propunerea ta.lluminatu... orice ai scrie despre mine,orice ai spune despre mine, orice ai crede despre mine....tot simpatic :)

Raspunsul ignorantei, nici nu ma asteptam la altceva!
Chiar si cand te retragi, frustrarea te indeamna sa trasezi o directiva sau cel putin ceva de citit. Tipic sectar! Ei sunt "fratii cei mari" care se simt obligati sa-i indrume pe "fratii mai mici ortodocsi" pe calea lor! Mi-e scarba!

stefan florin 27.02.2015 20:55:08

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 582648)

macar ai citit ceva despre ea?

Igor_Paslusnik 27.02.2015 21:07:39

Îmi cer iertare celor pe care i-am smintit...

Dar sincer, prieteni dragi... sunteți agitați voi, că eu nu; eu mă simt foarte bine, destins și relaxat, nu m-am simțit agitat nicio clipă. Grăbit, da, ispitit, da, încontinuu, dar agitat, pentru ce? Doamne miluiește.
Miștocăriile pelerinului spre apus, îl dezbracă de orice demnitate și ținută teologică. Dar a intrat în miștocării, fiindcă e o tactică de atac, de denigrare, că a văzut că altfel nu poate. Îmi pare rău pentru tine, pelerin spre apus, prieten drag.

Dar ți-am spus că vei fi învins. Nu de mine, ci de Hristos.
"Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți neamuri și vă plecați, căci cu noi este Dumnezeu. Și iarăși de veți putea, iarăși veți fi biruiți, căci cu noi este Dumnezeu", cântam acum o oră, la Pavecernița Mare...

Cât mă privește, am vorbit sincer, deschis, transparent, din inimă, cum mi-e felul. Mereu argumentat. Nicidecum agitat.

Respect opiniile tuturor, atâta vreme cât nu devin eretice, că atunci turma lui Hristos are de suferit, și e de datoria oricărui creștin să strige.
"Dacă noi tăcem, pietrele vor striga", spune Scriptura. Deci pietrele nu vor vorbi, ci vor striga. Deci să strigăm. Dar cu calm :) cu dreaptă socoteală, cu discernământ, cu trezvie, să strigăm iubind, suferind după cel dus departe.

Iar Origen este în unanimitate condamnat de Biserică ca eretic. Cu două mari erezii ce au secerat creștinismul: predestinația și apocatastaza. Și peste toate, s-a și castrat, împotriva Sfintelor Canoane.
Scrierile lui Origen, din care am citit câteva zeci de pagini, sunt foarte slabe, în comparație cu ale Sfântului Vasile cel Mare, de exemplu. Ale Sfinților cei 3 Grigorie: Palama, Nazians, Nyssa, Augustin, Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Ioan Gură de Aur, Marcu al Efesului și alți titani.
Origen este elogiat doar de "teologii" apuseni, pe care, personal, eu nu îi consider teologi. Eventual numiți cercetători scolastici, dar niciodată teologi. Teologia e empirică. Scolastica niciodată nu va fi, prin însăși definiția ei.

Și mai ales pentru că patristica franco-latină ("romano-catolică") e foarte săracă. Și după Marea Schismă de la 1054, patristica apusului a secat de tot. S-a desființat, efectiv. Fără să mai amintesc de protestanți, care comparați cu Sfinții Părinți, protestanții precum Luther sau Calvin, pălesc, devin un pamflet. Ei doar au ridicat ochii pe un vărf de munte, și au afirmat: am ajuns acolo. Fără însă să se miște din franco-latinitate ("romano-catolici").

Iar ortodocșii, deci creștinii, care merg și studiază la eretici, sunt "studioși" de erezii. Vin în căpșor cu nimicuri. Când ei, aici, garantat, nu au citit nici măcar 30 de volume din Sfinții consacrați ai Răsăritului, ai Bisericii, ai Adevărului, dar aleargă în Occident "la studii". Însă și noi și ei, știm că e pentru renume, pentru faimă, pentru imagine, pentru un post mai bine plătit, nimic mai mult. Și-apoi laudă nimicurile.
Avem traduse în limba română, 37 de PSB-uri, 12 Filocalii, și alte zeci de volume de Sfinți.

Ne este arhi-suficient să devenim doctori în teologie, de mii de ori mai buni ca cei din occident cu tot alaiul lor sec și eretic, mai ales ne este suficient să devenim preoți și creștini îndumnezeiți. La fel le-am spus și profesorilor mei din facultate, și mi-au dat dreptate.
Ei trebuie să vină la noi, că au ce să învețe de la noi, de la români, ruși și greci.

Dacă greșesc sau mint, vă rog nu vă sfiiți să mă ajutați și să mă corectați. Dar dacă am dreptate, să ne bucurăm împreună de comorile adevărate ale patristicii creștine, care sunt, nu întâmplător, doar în Ortodoxie.

Iar Augustin, până în 1983 nu a existat în sinaxarele nici unei Biserici Autocefale. Nimic nu e întâmplător, spuneam. Se accelerează cu putere spre ecumenism. Spre "Marea Unire" din anul 2054, după 1000 de ani de separație. De aceea l-au băgat pe Augustin. Dar aceasta sigur că e părerea mea teologică, nu opinia Bisericii lui Hristos, precum a gândit firesc, cu dreptate, "oaie cugetătoare". Dar precum alții înaintea mea au studiat, la fel și eu, dovedind fără greșeală că Augustin e eretic. Suntem datori să ajutăm Biserica să descopere și să arate ereziile, dacă ele există. Pentru că Biserica suntem noi.

Mai bine mor martir, decât să văd "Marea Unire", prin care va veni antihrist. Martir, cu crucea în mână, strigând la ei să oprească o altă schismă și erezie în Biserica lui Hristos, Ortodoxia, prin unirea cu ereziile franco-latine. Dar proorociile stareților ruși spun că unirea va fi după al 3-lea război mondial, când vor fi rămași foarte puțini oameni și cei rămași, vor fi pecetluiți fiarei. Dumnezeu să aibe milă. Dar prefer să mor martir, mai ales când știu, văd și simt întunericul din apus.

Deci vă rog să vorbiți cu calm, cu respect unii pentru alții, că suntem creștini, reprezentăm pe Hristos. Sau ar trebui cel puțin.
De acord cu Pelerin "spre apus", ne vedem după post.
Dar binevoiți să veniți cu lucruri serioase, dacă tot atacați Biserica lui Hristos, și aduse cu blândețe, cu bucurie, că suntem destul de maturi. Pentru rugăciunile tuturor sfinților.

Deci, din nou iertare și Doamne ajută.

Illuminatu 27.02.2015 21:16:00

Si s-a asezat linistea pana dupa Post! Oare?
E curios cum adera toti la initiativa pelerinului iuda-ic si a fratelui rebel "fara cauza"! E nevoie de liniste, intr-adevar! Si de introspectie!

delia31 27.02.2015 21:38:06

Citat:

închinarea în duh [și adevăr]

Pt. adventisti, ce anume inseamna concret sa te inchini lui Dumnezeu in duh si in adevar? Concret.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:38:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.