![]() |
Zaheu dovedeste ca este un cunoscator al legii Vechiului Testament, care cerea ca nedreptatea produsa sa fie reparata intr-un mod impatrit, nu printr-o simpla inapoiere a bunului respectiv.
|
Apostolul zilei: Totdeauna cuvântul nostru să fie precedat de o clipă de tăcere
„Nu vă faceți voi mulți învățători, frații mei, știind că (noi, învățătorii) mai mare osândă vom lua. Pentru că toți greșim în multe chipuri; dacă nu greșește cineva în cuvânt, acela este bărbat desăvârșit, în stare să înfrâneze și tot trupul. Dar, dacă noi punem în gura cailor frâul, ca să ni-i supunem, ducem după noi și trupul lor întreg. Iată și corăbiile, deși sunt atât de mari și împinse de vânturi aprige, sunt totuși purtate de o cârmă foarte mică încotro hotărăște vrerea cârmaciului. Așa și limba: mic mădular este, dar cu mari lucruri se fălește! Iată puțin foc și cât codru aprinde! Foc este și limba, lume a fărădelegii! Limba își are locul ei între mădularele noastre, dar spurcă tot trupul și aruncă în foc drumul vieții, după ce aprinsă a fost ea de flăcările gheenei. Pentru că orice fel de fiare și de păsări, de târâtoare și de vietăți din mare se domolește și s-a domolit de firea omenească, dar limba, nimeni dintre oameni nu poate s-o domolească! Ea este un rău fără astâmpăr; ea este plină de venin aducător de moarte. Cu ea binecuvântăm pe Dumnezeu și Tatăl, și cu ea blestemăm pe oameni, care sunt făcuți după asemănarea lui Dumnezeu. Din aceeași gură ies binecuvântarea și blestemul. Nu trebuie, frații mei, să fie acestea așa.“ (Iacov 3, 1-10
|
Evanghelia zilei: Dumnezeu așteaptă de la noi roade bune
„Și a intrat Iisus în Ierusalim și în templu și, privind toate în jur și vremea fiind spre seară, a ieșit spre Betania cu cei doisprezece. Și a doua zi, ieșind ei din Betania, El a flămânzit. Și văzând de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo, doar va găsi ceva în el; și, ajungând la smochin, n-a găsit nimic decât frunze. Căci nu era timpul smochinelor. Și, vorbind, i-a zis: "De acum înainte, rod din tine nimeni în veac să nu mănânce". Și ucenicii Lui ascultau. Și au venit în Ierusalim. Și, intrând în templu, a început să dea afară pe cei ce vindeau și pe cei ce cumpărau în templu, iar mesele schimbătorilor de bani și scaunele vânzătorilor de porumbei le-a răsturnat. Și nu îngăduia să mai treacă nimeni cu vreun vas prin templu. Și-i învăța și le spunea: "Nu este, oare, scris: Casa Mea casă de rugăciune se va chema, pentru toate neamurile? Voi însă ați făcut din ea peșteră de tâlhari". Și au auzit arhiereii și cărturarii. Și căutau cum să-L piardă. Căci se temeau de El, pentru că toată mulțimea era uimită de învățătura Lui. Iar când s-a făcut seară, au ieșit afară din cetate. Dimineața, trecând pe acolo, au văzut smochinul uscat din rădăcini. Și Petru, aducându-și aminte, I-a zis: "Învățătorule, iată smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat". Și răspunzând, Iisus le-a zis: "Aveți credință în Dumnezeu. Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te și te aruncă în mare, și nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice".“ (Marcu 11, 11-23)
|
Evanghelia zilei: "Porunca iertarii"
Iisus a zis: „Adevarat zic voua ca oricine va zice acestui munte: Ridica-te si te arunca in mare, si nu se va indoi in inima lui, ci va crede ca ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice. De aceea va zic voua: Toate cate cereti, rugandu-va, sa credeti ca le-ati primit si le veti avea. Iar cand stati de va rugati, iertati orice aveti impotriva cuiva, ca si Tatal vostru Cel din ceruri sa va ierte voua gresealele voastre. Ca de nu iertati voi, nici Tatal vostru Cel din ceruri nu va va ierta voua gresealele voastre.“ (Marcu 11, 23-26)
|
Apostolul zilei: Împărăția cerurilor nu se cucerește prin pledoarii rafinate
„Oare izvorul aruncă din aceeași vână, și apa dulce și pe cea amară? Nu cumva poate smochinul, fraților, să facă măsline, sau vița de vie să facă smochine? Tot așa, izvorul sărat nu poate să dea apă dulce. Cine este, între voi, înțelept și priceput? Să arate, din buna-i purtare, faptele lui, în blândețea înțelepciunii. Iar dacă aveți râvnire amară și zavistie, în inimile voastre, nu vă lăudați, nici nu mințiți împotriva adevărului. Înțelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pământească, trupească, demonică. Deci, unde este pizmă și zavistie, acolo este neorânduială și orice lucru rău. Iar înțelepciunea cea de sus întâi este curată, apoi pașnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă și de roade bune, neîndoielnică și nefățarnică. Și roada dreptății se seamănă întru pace de cei ce lucrează pacea.“ (Iacov 3, 11-18)
|
Citat:
|
Dacă deci ați înviat împreună cu Hristos, să umblați după lucrurile de sus, unde Hristos stă la dreapta lui Dumnezeu.
[COLOR=#800080][/COLOR][COLOR=#800080][/COLOR] 2Gândiți-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ. <A name=3.3> 3Căci voi ați murit, și viața voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu. [COLOR=#800080][/COLOR] 4Când Se va arăta Hristos, viața voastră, atunci vă veți arăta și voi împreună cu El în slavă. [COLOR=#800080][/COLOR] 5De aceea, omorâți mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăția, patima, pofta rea, și lăcomia, care este o închinare la idoli. [COLOR=#800080][/COLOR] 6Din pricina acestor lucruri vine mânia lui Dumnezeu peste fiii neascultării. [COLOR=#800080][/COLOR] 7Din numărul lor erați și voi odinioară, când trăiați în aceste păcate. 8Dar acum lăsați-vă de toate aceste lucruri: de mânie, de vrăjmășie, de răutate, de clevetire, de vorbele rușinoase, care v-ar putea ieși din gură. [COLOR=#800080][/COLOR] 9Nu vă mințiți unii pe alții, întrucât v-ați dezbrăcat de omul cel vechi, cu faptele lui, [COLOR=#0000ff][/COLOR] 10și v-ați îmbrăcat cu omul cel nou, care se înnoiește spre cunoștință, după chipul Celui ce l-a făcut. [COLOR=#800080][/COLOR] 11Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici Barbar, nici Schit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul și în toți. [COLOR=#800080][/COLOR] 12Astfel dar, ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și preaiubiți, îmbrăcați-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândețe, cu îndelungă răbdare. [COLOR=#800080][/COLOR] 13Îngăduiți-vă unii pe alții, și, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertați-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi. [COLOR=#800080][/COLOR] 14Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcați-vă cu dragostea, care este legătura desăvârșirii. [COLOR=#800080][/COLOR] 15Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători. [COLOR=#800080][/COLOR] 16Cuvântul lui Hristos să locuiască din belșug în voi în toată înțelepciunea. Învățați-vă și sfătuiți-vă unii pe alții cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești, cântând lui Dumnezeu cu mulțumire în inima voastră. [COLOR=#0000ff][/COLOR] 17Și orice faceți, cu cuvântul sau cu fapta, să faceți totul în Numele Domnului Isus, și mulțumiți, prin El, lui Dumnezeu Tatăl. [COLOR=#0000ff][/COLOR] 18Nevestelor, fiți supuse bărbaților voștri, cum se cuvine în Domnul. [COLOR=#800080][/COLOR] 19Bărbaților, iubiți-vă nevestele, și nu țineți necaz pe ele. [COLOR=#800080][/COLOR] 20Copii, ascultați de părinții voștri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului. [COLOR=#800080][/COLOR] 21Părinților, nu întărâtați pe copiii voștri, ca să nu-și piardă nădejdea. [COLOR=#800080][/COLOR] 22Robilor, ascultați în toate lucrurile pe stăpânii voștri pământești; nu numai când sunteți sub ochii lor, ca cei ce caută să placă oamenilor, ci cu curăție de inimă, ca unii care vă temeți de Domnul. [COLOR=#800080][/COLOR] 23Orice faceți, să faceți din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, 24ca unii care știți că veți primi de la Domnul răsplata moștenirii. Voi slujiți Domnului Hristos. [COLOR=#800080][/COLOR] 25Căci cine umblă cu strâmbătate, își va primi plata după strâmbătatea, pe care a făcut-o; și nu se are în vedere fața omului. |
Evanghelia zilei: Cel care vrea sa fie mai mare sa slujeasca celor mici
"Și au venit în Capernaum. Și fiind în casă, i-a întrebat: <<Ce vorbeați între voi pe drum>>? Iar ei tăceau, fiindcă pe cale se întrebaseră unii pe alții cine dintre ei este mai mare. Și șezând jos, a chemat pe cei doisprezece și le-a zis: <<Dacă cineva vrea să fie întâiul, să fie cel din urmă dintre toți și slujitor al tuturor>>. Și luând un copil, l-a pus în mijlocul lor și, luându-l în brațe, le-a zis: <<Oricine va primi, în numele Meu, pe unul din acești copii pe Mine Mă primește; și oricine Mă primește, nu pe Mine Mă primește, ci pe Cel ce M-a trimis pe Mine>>. Și I-a zis Ioan: <<Învățătorule, am văzut pe cineva scoțând demoni în numele Tău, care nu merge după noi, și l-am oprit, pentru că nu merge după noi>>. Iar Iisus a zis: <<Nu-l opriți, căci nu e nimeni care, făcând vreo minune în numele Meu, să poată, degrabă, să Mă vorbească de rău. Căci cine nu este împotriva noastră este pentru noi. Iar oricine vă va da să beți un pahar de apă, în numele Meu, fiindcă sunteți ai lui Hristos, adevărat zic vouă că nu-și va pierde plata sa>>." (Marcu 9, 33-41)
|
Pentru ei shi de la Cei Trei Ierarhi asemenea celor trei tzari Române
Ridica-voi ochii
[SIZE=1]([/SIZE][SIZE=1]am furat de pe un site [/SIZE][SIZE=1]sper sa nu se supere auotoarea/autorii)[/SIZE] Ridica-voi ochii mei la Ceruri De unde va veni ajutorul meu Ajutorul meu de la Dumnezeu Cel ce a facut Cerul si Pamantul Ajutorul meu de la Dumnezeu Cel ce a facut Cerul si Pamantul. Catre Domnul pasii mei voi duce Si legea Lui va fi indreptarea mea Indreptarea mea de la Dumnezeu Cel ce a facut Cerul si Pamantul Indreptarea mea de la Dumnezeu Cel ce a facut Cerul si Pamantul. Ridica-voi ochii mei la Ceruri De unde va veni Mantuirea mea Mantuirea mea de la Dumnezeu Cel ce a facut Cerul si Pamantul Mantuirea mea de la Dumnezeu Cel ce a facut Cerul si Pamantul. |
Evanghelia zilei: Crestinii sunt lumina lumii.
"Voi sunteți lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă. Nici nu aprind făclie și o pun sub obroc, ci în sfeșnic, și luminează tuturor celor din casă. Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri. Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor." (Matei 5, 14-19)
|
Cat de frumos "ca ei vazand faptele voastre sa slaveasca pe Tatal vostru cel din ceruri". Ca dovada ca sfantul a ajuns la transparenta fata de Dumnezeu, prin El se descopera Dumnezeu, ca iradiere a luminii dumnezeiesti prin sfinti. Iata dovada ca cinstirea sfintilor nu este idolatrie, ma bucur de lumina soarelui care trece prin geamul transparent, sfantul nu este ca un zid in care ma opresc ci ca un geam sau o fereastra, privesc dincolo.
|
Apostolul si Evanghelia zilei:31ian2009
„Luați seama să nu răsplătească cineva cuiva răul cu rău, ci totdeauna să urmați cele bune unul față de altul și față de toți. Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat. Dați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi. Duhul să nu-l stingeți. Proorociile să nu le disprețuiți. Toate să le încercați; țineți ce este bine; feriți-vă de orice înfățișare a răului. Însuși Dumnezeul păcii să vă sfințească pe voi desăvârșit, și întreg duhul vostru, și sufletul, și trupul să se păzească, fără de prihană, întru venirea Domnului nostru Iisus Hristos.“ (I Tesaloniceni 5, 15-23)
Iisus a spus: „Împărăția cerurilor se va asemăna cu zece fecioare, care luând candelele lor, au ieșit în întâmpinarea mirelui. Cinci însă dintre ele erau fără minte, iar cinci înțelepte. Căci cele fără de minte, luând candelele, n-au luat cu sine untdelemn. Iar cele înțelepte au luat untdelemn în vase, odată cu candelele lor. Dar mirele întârziind, au ațipit toate și au adormit. Iar la miezul nopții s-a făcut strigare: «Iată, mirele vine! Ieșiți întru întâmpinarea lui!». Atunci s-au deșteptat toate acele fecioare și au împodobit candelele lor. Și cele fără de minte au zis către cele înțelepte: «Dați-ne din untdelemnul vostru, că se sting candelele noastre». Dar cele înțelepte le-au răspuns, zicând: «Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă și nici vouă. Mai bine mergeți la cei ce vând și cumpărați pentru voi». Deci plecând ele ca să cumpere, a venit mirele și cele ce erau gata au intrat cu el la nuntă și ușa s-a închis. Iar mai pe urmă, au sosit și celelalte fecioare, zicând: «Doamne, Doamne, deschide-ne nouă». Iar el, răspunzând, a zis: «Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi». Drept aceea, privegheați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.“ (Matei 25, 1-13) |
8Nu vă temeți, și nu tremurați; căci nu ți-am vestit și nu ți-am spus Eu de mult lucrul acesta? Voi Îmi sunteți martori! Este oare un alt Dumnezeu afară de Mine? Nu este altă Stâncă, nu cunosc alta!
[COLOR=#800080][/COLOR][COLOR=#800080][/COLOR] 9Cei ce fac idoli, toți sunt deșertăciune, și cele mai frumoase lucrări ale lor nu slujesc la nimic. Ele însele mărturisesc lucrul acesta: n-au nici vedere, nici pricepere, tocmai ca să rămână de rușine. [COLOR=#800080][/COLOR] 10Cine este acela care să fi făcut un dumnezeu, sau să fi turnat un idol, și să nu fi tras nici un folos din el? [COLOR=#0000ff][/COLOR] 11Iată, toți închinătorii lor vor rămâne de rușine, căci înșiși meșterii lor nu sunt decât oameni; să se strângă cu toții, să se înfățișeze, și tot vor tremura cu toții și vor fi acoperiți de rușine. [COLOR=#0000ff][/COLOR] 12Fierarul face o secure, lucrează cu cărbuni, și o fățuiește și-i dă un chip cu lovituri de ciocan, și o lucrează cu puterea brațului; dar dacă-i este foame, este fără vlagă; dacă nu bea apă, este sleit de puteri. [COLOR=#800080][/COLOR] 13Lemnarul întinde sfoara, face o trăsătură cu creionul, fățuiește lemnul cu o rindea, și-i înseamnă mărimea cu compasul; face un chip de om, un frumos chip omenesc, ca să locuiască într-o casă. <A name=44.14> 14Își taie cedri, goruni și stejari, pe care și-i alege dintre copacii din pădure. Sădește brazi, și ploaia îi face să crească. <A name=44.15> 15Copacii aceștia slujesc omului pentru ars, el îi ia și se încălzește cu ei. Îi pune pe foc, ca să coacă pâine, și tot din ei face și un dumnezeu căruia i se închină, își face din ei un idol, și îngenunchiază înaintea lui! <A name=44.16> 16O parte din lemnul acesta o arde în foc, cu o parte fierbe carne, pregătește o friptură, și se satură; se și încălzește, și zice: "Ha! ha!" m-am încălzit, simt focul!" <A name=44.17> 17Cu ce mai rămâne însă, face un dumnezeu, idolul lui. Îngenunchiază înaintea lui, i se închină, îl cheamă, și strigă: "Mântuiește-mă, căci tu ești dumnezeul meu!" 18Ei nu pricep și nu înțeleg, căci li s-au lipit ochii, ca să nu vadă, și inima, ca să nu înțeleagă. [COLOR=#800080][/COLOR] 19Nici unul nu intră în sine însuși, și n-are nici minte, nici pricepere să-și zică: "Am ars o parte din el în foc, am copt pâine pe cărbuni, am fript carne și am mâncat-o: și să fac din cealaltă parte o scârbă? Să mă închin înaintea unei bucăți de lemn?" [COLOR=#800080][/COLOR] 20El se hrănește cu cenușă, inima lui amăgită îl duce în rătăcire, ca să nu-și mântuiască sufletul, și să nu zică: "N-am oare o minciună în mână?" [COLOR=#0000ff][/COLOR] 21Ține minte aceste lucruri, Iacove, și tu, Israele, căci ești robul Meu. Eu te-am făcut, tu ești robul Meu, Israele, nu Mă uita! [COLOR=#800080][/COLOR] 22Eu îți șterg fărădelegile ca un nor, și păcatele ca o ceață: întoarce-te la Mine, căci Eu te-am răscumpărat." [COLOR=#800080][/COLOR] 23Bucurați-vă, ceruri! Căci Domnul a lucrat; răsunați de veselie, adâncimi ale pământului! Izbucniți în strigăte de bucurie, munților! Și voi, pădurilor, cu toți copacii voștri! Căci Domnul a răscumpărat pe Iacov, Și-a arătat slava în Israel. [COLOR=#0000ff][/COLOR] 24Așa vorbește Domnul, Răscumpărătorul tău, Cel ce te-a întocmit din pântecele mamei tale: "Eu, Domnul, am făcut toate aceste lucruri, Eu singur am desfășurat cerurile, Eu am întins pământul. Cine era cu Mine? [COLOR=#800080][/COLOR] 25Eu zădărnicesc semnele proorocilor mincinoși, și arăt ca înșelători pe ghicitori; fac pe cei înțelepți să dea înapoi, și le prefac știința în nebunie. [COLOR=#800080][/COLOR] 26Dar întăresc cuvântul robului Meu, și împlinesc ce prorocesc trimișii Mei; Eu zic despre Ierusalim: "Va fi locuit", și despre cetățile lui Iuda: "Vor fi zidite iarăși, și le voi ridica dărâmăturile." 27Eu zic adâncului: "Usucă-te, și îți voi seca râurile." [COLOR=#0000ff][/COLOR] 28Eu zic despre Cir: "El este păstorul Meu, și el va împlini toată voia Mea; el va zice despre Ierusalim: "Să fie zidit iarăși!" Și despre Templu: "Să i se pună temeliile!" |
Evanghelia Duminicii a XVII-a dupa Rusalii (a cananeencei) Matei 15,21-28
21 . Si iesind de acolo (Iisus), a plecat Iisus in partile Tirului si ale Sidonului. 22. Si iata o femeie cananeeanca, din acele tinuturi, iesind striga, zicand :Miluieste-ma ,Doamne,Fiul lui David ! Fica mea este rau chinuita de demon. 23. El insa nu i-a raspuns nici un cuvant ; si apropiindu-se, ucenicii Lui Il rugau ,zicand :Slobozeste-o, ca strig in urma noastra. 24. Iar El, raspunzand , a zis : Nu sunt trimis decat catre oile cele pierdute ale casei lui Israel. 25. Iar ea, venind , s-a inchinat Lui , zicand: Doamne, ajuta-ma. 26. El insa, raspunzand, i-a zis : Nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci cainilor. 27. Dar ea a zis :Da Doamne, dar si cainii mananca din faramiturile care cad de la masa stapanilor lor. 28. Atunci , raspunzand , Iisus i-a zis : O, femeie, mare este credinta ta; fie tie dupa cum voiesti. Si s-a tamaduit fiica ei in ceasul acela.
|
Femeia aceasta a facut din suferinta fiicei sale o suferinta proprie spunand: "Ajuta-ma" nu ajuta-i. Cred ca si noi trebuie sa prezentam inaintea lui Dumnezeu cu suferinta semenilor nostri ca si cum ar fi suferintele noastre. In Psihologie se vorbeste despre empatie,iar noi vorbim adesea despre compasiune, simpatie. Sunt exterior semenului meu, prin empatie caut sa-l port in mine.
sa avem nadejde ca Dumnezeu va asculta rugaciunile noastre cand ne rugam pentru cei apropiati sau afalti in suferinta, dar trebuie sa avem staruinta in rugaciune ca si femeia cananeeanca. |
O invatatura pe care o tragem din Evanghelia de azi , este ca suntem datori sa avem respect fata de ori cine, fie ca este cunoscut sau nu , de un neam cu noi sau de alt neam. Mai invatam ca raspunsul favorabil la rugaciuneile noastre presupune consecventa si rabdare, o rabdare pe care multi am cam uitat-o. Mai invatam ca oamenii alesi, cum sun sfintii, mijlocesc pentru noi in fata lui Dumnezeu, precum au facut ucenicii Mantuitorului pentru femeia cananeeanca.
|
Da, ai dreptate Cristi.Trebuie sa ne pese de cel de langa noi.Sa ne convertim rautatea din noi in bunatate, sa refuzam inimii orice fel de atitudine intunecata, orice reactie negativa, nepotrivita cu normalul dumnezeiesc.
|
6În acele zile, oamenii vor căuta moartea, și n-o vor găsi; vor dori să moară, și moartea va fugi de ei.
[COLOR=#0000ff][/COLOR][COLOR=#0000ff][/COLOR] 7Lăcustele acelea semănau cu niște cai pregătiți de luptă. Pe capete aveau un fel de cununi, care păreau de aur. Fețele lor semănau cu niște fețe de oameni. [COLOR=#0000ff][/COLOR] 8Aveau părul ca părul de femeie, și dinții lor erau ca dinții de lei. [COLOR=#0000ff][/COLOR] 9Aveau niște platoșe ca niște platoșe de fier; și vuietul, pe care-l făceau aripile lor, era ca vuietul unor care trase de mulți cai, care se aruncă la luptă. [COLOR=#0000ff][/COLOR] 10Aveau niște cozi ca de scorpii, cu bolduri. Și în cozile lor stătea puterea, pe care o aveau ca să vatăme pe oameni cinci luni. 11Peste ele aveau ca împărat pe îngerul Adâncului, care pe evreiește se cheamă Abadon iar pe grecește Apolion. [COLOR=#800080][/COLOR] 12Cea dintâi nenorocire a trecut. Iată că mai vin încă două nenorociri după ea. [COLOR=#800080][/COLOR] 13Îngerul al șaselea a sunat din trâmbiță. Și am auzit un glas din cele patru coarne ale altarului de aur, care este înaintea lui Dumnezeu, <A name=9.14> 14și zicând îngerului al șaselea, care avea trâmbița: "Dezleagă pe cei patru îngeri, care sunt legați la râul cel mare Eufrat!" [COLOR=#800080][/COLOR] 15Și cei patru îngeri, care stăteau gata pentru ceasul, ziua, luna și anul acela, au fost dezlegați, ca să omoare a treia parte din oameni. <A name=9.16> 16Oștirea lor era în număr de douăzeci de mii de ori zece mii de călăreți; le-am auzit numărul. 17Și iată cum mi s-au arătat în vedenie caii și călăreții: aveau platoșe ca focul, iacintul și pucioasa. Capetele cailor erau ca niște capete de lei, și din gurile lor ieșea foc, fum și pucioasă. [COLOR=#0000ff][/COLOR] 18A treia parte din oameni au fost uciși de aceste trei urgii: de focul, de fumul și de pucioasa, care ieșeau din gurile lor. <A name=9.19> 19Căci puterea cailor stătea în gurile și în cozile lor. Cozile lor erau ca niște șerpi cu capete, și cu ele vătămau. [COLOR=#800080][/COLOR] 20Ceilalți oameni, care n-au fost uciși de aceste urgii, nu s-au pocăit de faptele mâinilor lor, ca să nu se închine dracilor și idolilor de aur, de argint, de aramă, de piatră și de lemn, care nu pot nici să vadă, nici să audă, nici să umble. [COLOR=#0000ff][/COLOR] 21Și nu s-au pocăit de uciderile lor, nici de vrăjitoriile lor, nici de curvia lor, nici de furtișagurile lor. APOCALIPSA[COLOR=#800080][/COLOR] |
1Apoi am văzut un alt înger puternic, care se pogora din cer, învăluit într-un nor. Deasupra capului lui era curcubeul; fața lui era ca soarele, și picioarele lui erau ca niște stâlpi de foc.
[COLOR=#0000ff][/COLOR] 2În mână ținea o cărticică deschisă. A pus piciorul drept pe mare, și piciorul stâng pe pământ, [COLOR=#800080][/COLOR] 3și a strigat cu glas tare, cum răcnește un leu. Când a strigat el, cele șapte tunete au făcut să se audă glasurile lor. [COLOR=#800080][/COLOR] 4Și când au făcut cele șapte tunete să se audă glasurile lor, eram gata să mă apuc să scriu; și am auzit din cer un glas, care zicea: "Pecetluiește ce au spus cele șapte tunete, și nu scrie ce au spus!" [COLOR=#0000ff][/COLOR] 5Și îngerul, pe care-l văzusem stând în picioare pe mare și pe pământ, și-a ridicat mâna dreaptă spre cer, [COLOR=#0000ff][/COLOR] 6și a jurat pe Cel ce este viu în vecii vecilor, care a făcut cerul și lucrurile din el, pământul și lucrurile de pe el, marea și lucrurile din ea, că nu va mai fi nici o zăbavă, [COLOR=#800080][/COLOR] 7ci că în zilele în care îngerul al șaptelea va suna din trâmbița lui, se va sfârși taina lui Dumnezeu, după vestea bună vestită de El robilor Săi proorocilor. [COLOR=#800080][/COLOR] 8Și glasul, pe care-l auzisem din cer, mi-a vorbit din nou, și mi-a zis: "Du-te de ia cărticica deschisă din mâna îngerului, care stă în picioare pe mare și pe pământ!" [COLOR=#800080][/COLOR] 9M-am dus la înger, și i-am cerut să-mi dea cărticica. "Ia-o", mi-a zis el, "și mănânc-o; ea îți va amărî pântecele, dar în gura ta va fi dulce ca mierea." [COLOR=#0000ff][/COLOR] 10Am luat cărticica din mâna îngerului, și am mâncat-o: în gura mea a fost dulce ca mierea; dar, după ce am mâncat-o, mi s-a umplut pântecele de amărăciune. [COLOR=#0000ff][/COLOR] 11Apoi mi-au zis: "Trebuie să prorocești din nou cu privire la multe noroade, neamuri, limbi și împărați." APOCALIPSA |
Alin draga, ca o rugaminte, poate ca si o povata, fara suparare, ca intre frati, sa ne referim la Versetul acelei zile, sa il comentam, sa tragem invatamintele din el. Ca o propunere, pe care si Anca a facuto, atunci cand postam un verset, sa-l comentam si acel verset sa aiba legatura cu ziua respectiva, poate si cu ce sarbatorim in ziua respectiva. Exista o ordine logica in credinta noastra Ortodoxa, in derularea calendarului si pana la urma, nimic, absolut nimic nu este intamplator. Orice cuvant, invatatura se leaga , pentru ca astfel noi mirenii sa ramanem cu ceva in minte, inima si suflet.
|
Citat:
|
Evanghelia zilei:2feb2009-Praznic Imparatesc
„Și când s-au împlinit zilele curățirii lor, după legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-L pună înaintea Domnului. Precum este scris în Legea Domnului, că orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului. Și să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel. Și iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; și omul acesta era drept și temător de Dumnezeu, așteptând mângâierea lui Israel, și Duhul Sfânt era asupra lui. Și lui i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Și din îndemnul Duhului a venit la templu; și când părinții au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, el L-a primit în brațele sale și a binecuvântat pe Dumnezeu, și a zis: «Acum slobozește pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel». Iar Iosif și mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Și i-a binecuvântat Simeon și a zis către Maria, mama Lui: «Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri. Și prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi». Și era și Ana proorocița, fiica lui Fanuel, din seminția lui Așer, ajunsă la adânci bătrâneți și care trăise cu bărbatul ei șapte ani de la fecioria sa. Și ea era văduvă, în vârstă de optzeci și patru de ani, și nu se depărta de templu, slujind noaptea și ziua în post și în rugăciuni. Și venind ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu și vorbea despre Prunc tuturor celor ce așteptau mântuire în Ierusalim. După ce au săvârșit toate, s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret. Iar Copilul creștea și Se întărea cu duhul, umplându-Se de înțelepciune și harul lui Dumnezeu era asupra Lui.“ (Luca 2, 22-40)
|
Fecioara Maria a implinit o prescriptie a Legii Vechiului Testament, dar poate unul dintre momentele cele mai importante, avand o semnificatie deosebita, este ca Dumnezeu - Pruncul este tinut in brate de oameni. Dumnezeirea este cuprinsa de maini , de umanitate , "iar Cel Ce l-a creat pe om si tine lumea este tinut in brate de un om". Iata cat de maret si emotionant, iata cum fiece moment , fiece verset, invatatura, are "taina" lui si asteapta sa-l descoperim in adevarata lui splendoare. Slava tie Dumnezeule in veci ! +
|
Apostolul zilei: Doar omul ce are lumină în privire poate privi Lumina lumii
„Cel ce voiește să iubească viața și să vadă zile bune să-și oprească limba de la rău și buzele sale să nu grăiască vicleșug; să se ferească de rău și să facă bine; să caute pacea și s-o urmeze; căci ochii Domnului sunt peste cei drepți și urechile Lui spre rugăciunile lor, iar fața Domnului este împotriva celor ce fac rele. Și cine vă va face vouă rău, dacă sunteți plini de râvnă pentru bine? Dar de veți și pătimi pentru dreptate, fericiți veți fi. Iar de frica lor să nu vă temeți, nici să vă tulburați. Ci pe Domnul, pe Hristos, să-L sfințiți în inimile voastre și să fiți gata totdeauna să răspundeți oricui vă cere socoteală despre nădejdea voastră, dar cu blândețe și cu frică, având cuget curat, ca, tocmai în ceea ce sunteți clevetiți, să iasă de rușine cei ce grăiesc de rău purtarea voastră cea bună întru Hristos. Căci e mai bine, dacă așa este voia lui Dumnezeu, să pătimiți făcând cele bune, decât făcând cele rele. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare, care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.“ (I Petru 3, 10-22)
|
Evanghelia zilei: Sfinții care L-au întâmpinat pe Iisus în Templu
„Și iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; și omul acesta era drept și temător de Dumnezeu, așteptând mângâierea lui Israel, și Duhul Sfânt era asupra lui. Și lui i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Și din îndemnul Duhului a venit la templu; și când părinții au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, el L-a primit în brațele sale și a binecuvântat pe Dumnezeu și a zis: «Acum slobozește pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel». Iar Iosif și mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Și i-a binecuvântat Simeon și a zis către Maria, mama Lui: «Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri. Și prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi». Și era și Ana proorocița, fiica lui Fanuel, din seminția lui Așer, ajunsă la adânci bătrânețe și care trăise cu bărbatul ei șapte ani de la fecioria sa. Și ea era văduvă, în vârstă de optzeci și patru de ani, și nu se depărta de templu, slujind noaptea și ziua în post și în rugăciuni. Și venind ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu și vorbea despre Prunc tuturor celor ce așteptau mântuire în Ierusalim.“ (Luca 2, 25-38)
comentariu la pericopa evanghelia: http://www.ziarullumina.ro/articole;...in-Templu.html |
Apostolul zilei: Când din iubire îndrepți pe cineva, Dumnezeu acoperă și multele tale
Așadar, fiindcă Hristos a pătimit cu trupul, înarmați-vă și voi cu gândul acesta: că cine a suferit cu trupul a isprăvit cu păcatul, ca să nu mai trăiască timpul ce mai are de trăit în trup după poftele oamenilor, ci după voia lui Dumnezeu. Destul este că, în vremurile trecute, ați făcut cu desăvârșire voia neamurilor, umblând în desfrânări, în pofte, în beții, în ospețe fără măsură, în petreceri cu vin mult și în neiertate slujiri idolești. De aceea ei se miră că voi nu mai alergați cu ei în aceeași revărsare a desfrâului și vă hulesc. Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. Că spre aceasta s-a binevestit morților, ca să fie judecați ca oameni, după trup, dar să vieze după Dumnezeu cu duhul. Iar sfârșitul tuturor s-a apropiat; fiți dar cu mintea întreagă și privegheați în rugăciuni. Dar mai presus de toate, țineți din răsputeri la dragostea dintre voi, pentru că dragostea acoperă mulțime de păcate. Fiți, între voi, iubitori de străini, fără cârtire. După darul pe care l-a primit fiecare, slujiți unii altora, ca niște buni iconomi ai harului celui de multe feluri al lui Dumnezeu. Dacă vorbește cineva, cuvintele lui să fie ca ale lui Dumnezeu; dacă slujește cineva, slujba lui să fie ca din puterea pe care o dă Dumnezeu, pentru ca întru toate Dumnezeu să se slăvească prin Iisus Hristos, Căruia Îi este slava și stăpânirea în vecii vecilor. Amin.“ (I Petru 4, 1-11)
|
Evanghelia zilei: Cum poți dobândi veșnicia raiului
„Și apropiindu-se unul din cărturari, care îi auzise vorbind între ei, și, văzând că bine le-a răspuns, L-a întrebat pe Iisus: "Care poruncă este întâia dintre toate?". Iisus i-a răspuns că întâia este: «Ascultă Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn". Și: "Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta. Aceasta este cea dintâi poruncă. Iar a doua e aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Mai mare decât acestea nu este altă poruncă". Și I-a zis cărturarul: "Bine, Învățătorule. Adevărat ai zis că unul este Dumnezeu și nu este altul afară de El. Și a-L iubi pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul și din toată puterea și a iubi pe aproapele tău ca pe tine însuți este mai mult decât toate arderile de tot și decât toate jertfele". Iar Iisus, văzându-l că a răspuns cu înțelepciune, i-a zis: "Nu ești departe de împărăția lui Dumnezeu". Și nimeni nu mai îndrăznea să-L mai întrebe. Și învățând Iisus în templu, grăia zicând: "Cum zic cărturarii că Hristos este Fiul lui David? Însuși David a zis întru Duhul Sfânt: Zis-a Domnul Domnului meu: Șezi de-a dreapta Mea până ce voi pune pe vrăjmașii tăi așternut picioarelor Tale. Deci însuși David Îl numește pe El Domn; de unde dar este fiul lui?". Și mulțimea cea multă Îl asculta cu bucurie.“ (Marcu 12, 28-37)
|
Apostolul zilei
„Iubiților, nu vă mirați de focul aprins între voi spre ispitire, ca și cum vi s-ar întâmpla ceva străin, ci, întrucât sunteți părtași la suferințele lui Hristos, bucurați-vă, pentru ca și la arătarea slavei Lui să vă bucurați cu bucurie mare. De sunteți ocărâți pentru numele lui Hristos, fericiți sunteți, căci Duhul slavei și al lui Dumnezeu Se odihnește peste voi; de către unii El se hulește, iar de voi se preaslăvește. Nimeni dintre voi să nu sufere ca ucigaș, sau fur, sau făcător de rele, sau ca un râvnitor de lucruri străine. Iar de suferă ca creștin, să nu se rușineze, ci să preamărească pe Dumnezeu, pentru numele acesta. Căci vremea este ca să înceapă judecata de la casa lui Dumnezeu; și dacă începe întâi de la noi, care va fi sfârșitul celor care nu ascultă de Evanghelia lui Dumnezeu? Și dacă dreptul abia se mântuiește, ce va fi cu cel necredincios și păcătos? Pentru aceea, și cei ce suferă, după voia lui Dumnezeu, să-și încredințeze Lui, credinciosului Ziditor, sufletele lor, săvârșind fapte bune. Pe preoții cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot și martor al patimilor lui Hristos și părtaș al slavei celei ce va să se descopere: păstoriți turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câștig urât, ci din dragoste; nu ca și cum ați fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei. Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veți lua cununa cea neveștejită a măririi. Tot așa și voi, fiilor duhovnicești, supuneți-vă preoților; și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriți le dă har.“ (I Petru 4, 12-19 și 5, 1-5)
http://www.ziarullumina.ro/articole;...nevrednic.html |
Evanghelia zilei
„Și Iisus le zicea în învățătura Sa: «Luați seama la cărturari, cărora le place să se plimbe în haine lungi, și să li se plece lumea în piețe, și să stea în băncile dintâi în sinagogi, și să stea în capul mesei la ospețe; ei, care secătuiesc casele văduvelor și de ochii lumii se roagă îndelung, își vor lua mai multă osândă». Și șezând în preajma cutiei darurilor, Iisus privea cum mulțimea aruncă bani în cutie. Și mulți bogați aruncau mult. Și venind o văduvă săracă, a aruncat doi bani, adică un codrant. Și chemând la Sine pe ucenicii Săi le-a zis: «Adevărat grăiesc vouă că această văduvă săracă a aruncat în cutia darurilor mai mult decât toți ceilalți. Pentru că toți au aruncat din prisosul lor, pe când ea, din sărăcia ei, a aruncat tot ce avea, toată avuția sa».“ (Marcu 12, 38-44)
http://www.ziarullumina.ro/articole;...e-darului.html |
Evanghelia zilei: nimeni nu stie cand va fi sfarsitul
"Și ieșind din templu, unul dintre ucenicii Săi I-a zis: Învățătorule, privește ce fel de pietre și ce clădiri! Dar Iisus a zis: Vezi aceste mari clădiri? Nu va rămâne piatră peste piatră să nu se risipească. Și șezând pe Muntele Măslinilor, în fața templului, Îl întrebau, de o parte, Petru, Iacov, Ioan și cu Andrei: Spune-ne nouă când vor fi acestea? Și care va fi semnul când va fi să se împlinească toate acestea? Iar Iisus a început să le spună: Vedeți să nu vă înșele cineva. Căci mulți vor veni în numele Meu, zicând că sunt Eu, și vor amăgi pe mulți. Iar când veți auzi de războaie, și de zvonuri de războaie, să nu vă tulburați, căci trebuie să fie, dar încă nu va fi sfârșitul. Și se va ridica neam peste neam și împărăție peste împărăție, vor fi cutremure pe alocuri și foamete și tulburări vor fi. Iar acestea sunt începutul durerilor." (Marcu 13, 1-8)
|
Apostolul si Evanghelia zilei
Persoana care Îl tăgăduiește pe Dumnezeu în viață va fi tăgăduită de El în veșnicie
„Vrednic de crezare este cuvântul: căci dacă am murit împreună cu El, vom și învia împreună cu El. Dacă rămânem întru El, vom și împărăți împreună cu El; de-L vom tăgădui, și El ne va tăgădui pe noi. Dacă nu-I suntem credincioși, El rămâne credincios, căci nu poate să Se tăgăduiască pe Sine însuși. Amintește-le acestea și îndeamnă stăruitor înaintea lui Dumnezeu să nu se certe pe cuvinte, ceea ce la nimic nu folosește, decât la pierzarea ascultătorilor. Silește-te să te arăți încercat, înaintea lui Dumnezeu lucrător cu fața curată, drept învățând cuvântul adevărului. Iar de deșartele vorbiri lumești ferește-te, căci ele vor spori nelegiuirea tot mai mult. Cuvântul lor va roade ca o cangrenă. Dintre ei sunt Imeneu și Filet, care au rătăcit de la adevăr, zicând că învierea s-a și petrecut, și răstoarnă credința unora. Dar temelia cea tare a lui Dumnezeu stă neclintită, având pecetea aceasta: „Cunoscut-a Domnul pe cei ce sunt ai Săi“; și „să se depărteze de la nedreptate oricine cheamă numele Domnului“.“ (II Timotei 2, 11-19) http://www.ziarullumina.ro/articole;...-vesnicie.html Dumnezeu va face dreptate aleșilor Săi „Și Iisus le spunea o pildă, cum trebuie să se roage totdeauna și să nu-și piardă nădejdea, zicând: "Într-o cetate era un judecător care de Dumnezeu nu se temea și de om nu se rușina. Și era, în cetatea aceea, o văduvă, care venea la el, zicând: Fă-mi dreptate față de potrivnicul meu. Și un timp n-a voit, dar după acestea a zis întru sine: Deși de Dumnezeu nu mă tem și de om nu mă rușinez, totuși, fiindcă văduva aceasta îmi face supărare, îi voi face dreptate, ca să nu vină mereu să mă supere". Și a zis Domnul: "Auziți ce spune judecătorul cel nedrept? Dar Dumnezeu, oare, nu va face dreptate aleșilor Săi care strigă către El ziua și noaptea și pentru care El rabdă îndelung? Zic vouă că le va face dreptate în curând. Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credință pe pământ"“ (Luca 18, 1-8) http://www.ziarullumina.ro/articole;...silor-Sai.html |
Evanghelia Duminicii a 33-a dupa Rusalii (a Vamesului si a Fariseului)
Luca 18, 10-14
10. Doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul fariseu și celălalt vameș. 11. Fariseul, stând, așa se ruga în sine: Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, adulteri, sau ca și acest vameș. 12. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câștig. 13. Iar vameșul, departe stând, nu voia nici ochii să-și ridice către cer, ci-și bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului. 14. Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa, decât acela. Fiindcă oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța. |
Apostolul zilei: Omul are din creație vocația căutării și a progresului în cunoaștere
„Aceasta știind mai dinainte, că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia; pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit purtați fiind de Duhul Sfânt.
Dar au fost în popor și prooroci mincinoși, după cum și între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire; și mulți se vor lua după învățăturile lor rătăcite și, din pricina lor, calea adevărului va fi hulită; și din poftă de avere și cu cuvinte amăgitoare, ei vă vor momi pe voi. Dar osânda lor, de mult pregătită, nu zăbovește și pierzarea lor nu dormitează. Căci dacă Dumnezeu n-a cruțat pe îngerii care au păcătuit, ci, legându-i cu legăturile întunericului în iad, i-a dat să fie păziți spre judecată, și n-a cruțat lumea veche, ci a păstrat numai pe Noe, ca al optulea propovăduitor al dreptății, când a adus potopul peste cei fără de credință, și cetățile Sodomei și Gomorei, osândindu-le la nimicire, le-a prefăcut în cenușă, dându-le ca o pildă nelegiuiților din viitor; iar pe dreptul Lot, chinuit de petrecerea în desfrânare a celor nelegiuiți, l-a izbăvit, pentru că dreptul acesta, locuind între ei, prin ce vedea și auzea, zi de zi, chinuia sufletul său cel drept, din pricina faptelor lor nelegiuite. Domnul poate să scape din ispite pe cei credincioși, iar pe cei nedrepți să-i păstreze ca să fie pedepsiți în ziua judecății.“ (II Petru 1, 20-21 și 2, 1-9) |
Evanghelia zilei: Cel ce va răbda până la urmă acela se va mântui
Iisus a spus: „Luați seama la voi înșivă. Că vă vor da în adunări și veți fi bătuți în sinagogi și veți sta înaintea conducătorilor și a regilor, pentru Mine, spre mărturie lor. Ci mai întâi Evanghelia trebuie să se propovăduiască la toate neamurile. Iar când vă vor duce ca să vă predea, nu vă îngrijiți dinainte ce veți vorbi, ci să vorbiți ceea ce se va da vouă în ceasul acela. Căci nu voi sunteți cei care veți vorbi, ci Duhul Sfânt. Și va da frate pe frate la moarte și tată pe copil și copiii se vor răzvrăti împotriva părinților și îi vor ucide. Și veți fi urâți de toți pentru numele Meu; iar cel ce va răbda până la urmă acela se va mântui.“ (Marcu 13, 9-13)
|
Psalmi/Psalmul 1
1. ,,Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioșilor și în calea păcătoșilor nu a stat și pe scaunul hulitorilor n-a șezut;
2. Ci în legea Domnului e voia lui și la legea Lui va cugeta ziua și noaptea. 3. Și va fi ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa și frunza lui nu va cădea și toate câte va face vor spori'' |
Apostolul zilei: Lupta pentru stăpânire trebuie îndreptată către stăpânirea de sine
„Aceștia sunt izvoare fără de apă și nori purtați fără de furtună, cărora li se păstrează, în veac, întunericul cel de nepătruns, căci, rostind vorbe trufașe și deșarte, ei momesc întru poftele trupului, cu desfrânări, pe cei care de abia au scăpat de cei ce viețuiesc în rătăcire. Ei le făgăduiesc libertate, fiind ei înșiși robii stricăciunii, fiindcă ceea ce te biruiește aceea te și stăpânește. Căci dacă, după ce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iarăși se încurcă în acestea, ei sunt învinși; li s-au făcut cele de pe urmă mai rele decât cele dintâi. Căci mai bine era pentru ei să nu fi cunoscut calea dreptății, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, dată lor. Cu ei s-a întâmplat adevărul din zicală: "Câinele se întoarce la vărsătura lui și porcul scăldat la noroiul mocirlei lui".“ (II Petru 2, 17-22)
|
Evanghelia zilei: Sufletul care dorește să se unească cu veșnicia
Iisus a zis: „Aceasta vă poruncesc: Să vă iubiți unul pe altul. Dacă vă urăște pe voi lumea, să știți că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște. Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi. Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis. De n-aș fi venit și nu le-aș fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovățire pentru păcatul lor. Cel ce Mă urăște pe Mine, urăște și pe Tatăl Meu. De nu aș fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut păcat nu ar avea; dar acum M-au și văzut și M-au urât și pe Mine și pe Tatăl Meu. Dar (aceasta), ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: "M-au urât pe nedrept". Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. Și voi mărturisiți, pentru că de la început sunteți cu Mine. Acestea vi le-am spus, ca să nu vă smintiți. Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu.“ (Ioan 15, 17-27; 16, 1-2)
|
Aceasta va poruncesc: sa va iubiti unul pe altul" (In 15. 17)
[SIZE=2]Din comentariul Sfantului Chiril al Alexandriei la Evanghelia dupa Ioan: [/SIZE]
[SIZE=2]"Oare nu vom admite ca fapta cea mai inalta dintre toate a iubirii este sa chemi la ascultarea de Dumnezeu pe cei necredinciosi si rataciti? Acest lucru e neindoielnic. Grabindu-se Pavel sa faca aceasta, a zis: In numele lui Hristos, asadar, ne infatisam ca mijlocitori, ca si cum insusi Dumnezeu v-ar indemna prin noi. Va rugam, in numele lui Hristos, impacati-va cu Dumnezeu" (II Cor. 5. 20). Si Petru, vorbind cu curaj multimilor iudaice, zice: [/SIZE][SIZE=2]"[/SIZE][SIZE=2]Si acum, fratilor, stiu ca din nestiinta ati facut rau. ca si mai-marii vostri" (Fapte 3. 17). Pocaiti-va si sa se boteze fiecare dintre, voi in numele lui Iisus Hristos" (Fapte 2. 38). Ia aminte cum le raspunde si celor ce inca n-au crezut grabnic si le aduce cuvantul pe care nu l-au cautat, neasteptand ca cei ce nu-l cunosc inca sa-l cheme ca invatator, ci facandu-se invatator si celor ce nu voiau inca sa invete ceva din cele necesare. [/SIZE] [SIZE=2]Deoarece intre cuvintele Mantuitorului nostru Iisus Hristos este si acesta: [/SIZE][SIZE=2]"[/SIZE][SIZE=2]Ca voi sa mergeti si roada sa aduceti si roada voastra sa ramana.'" Se cuvine sa cercetam ce se arata prin aceasta. Ce se intelege si in ce sens se spune ca roada ucenicilor ramane? Socotesc ca Mantuitorul numeste roada care ramane pe cea produsa prin invatatura evanghelica, si nu pe cea a dreptatii celei din Lege. Caci aceea s-a invechit, deoarece nu poate implini nimic, caci [/SIZE][SIZE=2]"[/SIZE][SIZE=2]Legea n-a desavarsit nimic" dupa cuvantul lui Pavel (Evr. 7. 14). [/SIZE] [SIZE=2]De aceea, a odraslit si a rasarit una noua, care a invechit-o pe prima si a facut-o sa dispara, aducand roada care ramane si mantuieste cu adevarat. De aceea si dumnezeiescul Pavel, graindu-ne, spune foarte drept ca s-a pagubit de dreptatea din Lege, ca sa castige pe Hristos, adica, prin credinta in EL dreptatea si rodnicia evanghelica. O astfel de roada va ramane neincetat, putand face sufletul omului desavarsit in dreapta credinta si evlavie. Caci nu va veni o alta invatatura dupa propovaduirile evanghelice ca sa o invecheasca pe prima, cum s-a intamplat cu porunca data prin Moise, ci cuvantul Mantuitorului va sta in veac, cum zice si El insusi: [/SIZE][SIZE=2]"[/SIZE][SIZE=2]Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece" (Mc. 13. 31)."[/SIZE] |
Apostolul zilei: Să ne dăruim altora cu smerenie!
Deci, dacă este vreun îndemn în Hristos, dacă este vreo mângâiere a dragostei, dacă este vreo împărtășire a Duhului, dacă este vreo milostivire și îndurare, faceți-mi bucuria deplină, ca să gândiți la fel, având aceeași iubire, aceleași simțiri, aceeași cugetare. Nu faceți nimic din duh de ceartă, nici din slavă deșartă, ci cu smerenie unul pe altul socotească-l mai de cinste decât el însuși. Să nu caute nimeni numai ale sale, ci fiecare și ale altuia. Gândul acesta să fie în voi, care era și în Hristos Iisus, Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o știrbire a fi El întocmai cu Dumnezeu, ci S-a deșertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, și la înfățișare aflându-Se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, și încă moarte pe cruce. Pentru aceea, și Dumnezeu L-a preaînălțat și I-a dăruit Lui nume, care este mai presus de orice nume; ca întru numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cerești și al celor pământești și al celor de dedesubt. Și să mărturisească toată limba că Domn este Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu-Tatăl.“ (Filipeni 2, 1-11)
|
Evanghelia zilei: Înveșnicirea sufletului este prioritatea creștinului
Iisus a spus: „În acele zile, după necazul acela, soarele se va întuneca și luna nu-și va mai da lumina ei. Și stelele vor cădea din cer și puterile care sunt în ceruri se vor clătina. Atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori, cu putere multă și cu slavă. Și atunci El va trimite pe îngeri și va aduna pe aleșii Săi din cele patru vânturi, de la marginea pământului până la marginea cerului. Învățați de la smochin pilda: Când mlădița lui se face fragedă și înfrunzește, cunoașteți că vara este aproape. Tot așa și voi, când veți vedea împlinindu-se aceste lucruri, să știți că El este aproape, lângă uși. Adevărat grăiesc vouă că nu va trece neamul acesta până ce nu vor fi toate acestea. Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece“. (Marcu 13, 24-31)
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:23:23. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.