Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Crezi in evolutie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4604)

topcat 29.06.2009 11:22:13

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 148856)
Aveau acel organ: era insasi existenta lor in comuniune deplina cu Dumnezeu.

Poti extinde ideea? Nu inteleg nimic

C0rneliu 29.06.2009 11:31:15

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 148845)
Spune-mi te rog daca tie ti se pare logic ca Adam si Eva sa fie pedepsiti pentru ca au facut ceva rau, fara sa li se fi dat mai inainte un organ cu care sa distinga raul de bine.

Li s-a spus foarte clar ca vor cunoaste raul si binele daca vor manca din pomul interzis, asa ca l-au cunoscut. Care e problema?

Insa, eu vad ca tu doresti sa ti se raspunda intr-una la intrebarile tale, doresti sa ti se dea dreptate permanent, fara ca nici macar sa te obosesti macar din politete sa te opresti asupra raspunsurilor pe care le primesti. Cum se face una ca asta?

topcat 29.06.2009 11:55:57

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 148865)
Li s-a spus foarte clar ca vor cunoaste raul si binele daca vor manca din pomul interzis, asa ca l-au cunoscut. Care e problema?

Insa, eu vad ca tu doresti sa ti se raspunda intr-una la intrebarile tale, doresti sa ti se dea dreptate permanent, fara ca nici macar sa te obosesti macar din politete sa te opresti asupra raspunsurilor pe care le primesti. Cum se face una ca asta?

:)
de unde sa stie ei ca e rau sau bine sa asculte de Dzeu, daca nu stiau ce e bine si ce e rau?
Repet, se poate sa imi scape vreo intrebare, te rog sa mi-o indici si iti voi raspunde, daca pot

C0rneliu 29.06.2009 12:05:17

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 148870)
de unde sa stie ei ca e rau sau bine sa asculte de Dzeu, daca nu stiau ce e bine si ce e rau?
Repet, se poate sa imi scape vreo intrebare, te rog sa mi-o indici si iti voi raspunde, daca pot

Vezi postarea din celalalt thread.

topcat 29.06.2009 12:36:24

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 148874)
Vezi postarea din celalalt thread.

repet intrebarea: de unde sa stie ei ca e rau sau bine sa asculte de Dzeu, daca nu stiau ce e bine si ce e rau?

brunhilda 29.06.2009 20:58:31

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 148865)

citeam odata despre un experiment: unor copii, de gradinita pana in 5 ani, li s-a pus in fata o prajitura si li s-a spus ca daca nu mananca prajitura pana la un moment dat, vor fi rasplatiti cu o alta prajitura! alegerea era a lor, ori asteptau pana se intorcea educatoarea (asta era momentul) si primeau o alta prajitura ori o mancau imediat pe cea din fata si nu mai primeau altceva! scopul experimentului era... comportamentul in fata tentatiei.
dilema: sa zicem ca ai in casa o prajitura otravita si copilul tau evident nu vrei sa o manance. ce faci? ai trei variante de raspuns:
1-incui prajitura intr-o camera unde nu poate ajunge sub nici o forma si nici macar nu-i spui despre ea ca exista;
2-il avertizezi doar;
3-te gandesti ca o data avertizat isi va asuma raspunderea pt neascultare;

un alt exemplu. eu am pomi fructiferi langa gard. intr-o perioada a anului trebuiesc stropiti impotriva daunatorilor. am avertizat copii de pe strada, care aveau varste mai mari de 5 ani! am pus o placa pe care era scris ca fructele sunt otravite, am avertizat parintii.... rezultatul a fost ca au mancat din fructe!

ce reprezinta sarpele?
cine erau "heruvimii cu sabii invapaiate" care pazeau drumul catre pomul vietii "o alta prajitura" si mai ales...de cine? daca adam si eva erau imbracati in blanuri, erau oare atat de periculosi incat trebuia paza armata?
care a fost scopul creatiei?
ce inseamna "adam" si mai ales cum arata primul adam?
asta ca sa nu vorbim vorbe despre creatie!

C0rneliu 29.06.2009 21:40:58

Cu certitudine iti spun ca nu cunosc toate raspunsurile. Multe dintre ele sunt o taina. Insa asta nu impiedica sa ma straduiesc sa fiu in masura in care pot un bun crestin.
Tu ca ateu, ai raspunsurile la toate intrebarile? De ce de exemplu, nu s-a ajuns la o teorie unificatoare a campurilor? Si nu-mi spune ca se va ajunge, pentru ca si eu iti voi raspunde ca voi afla raspunsurile la intrebarile mele, atunci cand voi muri...

topcat 29.06.2009 22:06:37

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 149059)
Cu certitudine iti spun ca nu cunosc toate raspunsurile. Multe dintre ele sunt o taina. Insa asta nu impiedica sa ma straduiesc sa fiu in masura in care pot un bun crestin.
Tu ca ateu, ai raspunsurile la toate intrebarile? De ce de exemplu, nu s-a ajuns la o teorie unificatoare a campurilor? Si nu-mi spune ca se va ajunge, pentru ca si eu iti voi raspunde ca voi afla raspunsurile la intrebarile mele, atunci cand voi muri...

Citeodata, drumul e mai frumos decit destinatia

ai2 30.06.2009 08:56:56

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 149059)

Noi nu avem pretentia ca avem toate raspunsurile chiar daca suntem catalogati aroganti.
Poate ca s-ar fi ajuns la o teorie a totului daca religia nu ar fi intunericit omenirea cam 1000 de ani in evul mediu. Gandeste-te ca stiinta moderna cu greu putem spune ca are 300 de ani. Si mai gandeste-te ce avans s-a luat in stiinta in ultimul secol. Daca n-am fi fost retardati cu un mileniu din punct de vedere stiintific cine stie unde eram acum. Nu pot sa-ti spun care ar fi fost stadiul actual pentru ca asa cum acum 50 sau 100 de ani unele lucruri nu erau nici macar proiect sau chiar "imposibile", astazi sunt banale sau perimate. Chiar nu cred ca imi pot inchipui unde se va ajunge dupa o alta suta de ani de dezvoltare tehnologica si stiintifica, daramite dupa un mileniu.

C0rneliu 30.06.2009 09:29:18

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 149133)
Noi nu avem pretentia ca avem toate raspunsurile chiar daca suntem catalogati aroganti.
Poate ca s-ar fi ajuns la o teorie a totului daca religia nu ar fi intunericit omenirea cam 1000 de ani in evul mediu. Gandeste-te ca stiinta moderna cu greu putem spune ca are 300 de ani. Si mai gandeste-te ce avans s-a luat in stiinta in ultimul secol. Daca n-am fi fost retardati cu un mileniu din punct de vedere stiintific cine stie unde eram acum. Nu pot sa-ti spun care ar fi fost stadiul actual pentru ca asa cum acum 50 sau 100 de ani unele lucruri nu erau nici macar proiect sau chiar "imposibile", astazi sunt banale sau perimate. Chiar nu cred ca imi pot inchipui unde se va ajunge dupa o alta suta de ani de dezvoltare tehnologica si stiintifica, daramite dupa un mileniu.

Ei bine daca stiinta face descoperiri, religia face profetii.

ai2 30.06.2009 10:07:57

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 149134)
Ei bine daca stiinta face descoperiri, religia face profetii.

Corect! Nici nu mai stiu de cate ori s-a profetit ca sfarsitul lumii este iminent pana sa treaca o generatie!

C0rneliu 30.06.2009 10:10:54

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 149137)
Corect! Nici nu mai stiu de cate ori s-a profetit ca sfarsitul lumii este iminent pana sa treaca o generatie!

Las' ca si stiinta a avut intotdeauna "succesuri" nebanuite.

ai2 30.06.2009 10:44:15

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 149138)
Las' ca si stiinta a avut intotdeauna "succesuri" nebanuite.

Asa e dar stiinta a invatat din greseli.

C0rneliu 30.06.2009 11:42:06

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 149139)
Asa e dar stiinta a invatat din greseli.

De acord, dar sa nu uitam nici de profetiile Bibliei care s-au implinit.

ai2 30.06.2009 11:53:03

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 149151)
De acord, dar sa nu uitam nici de profetiile Bibliei care s-au implinit.

Profetiile interpretabile evident ca se implinesc mai devreme sau mai tarziu, mai ales daca interpretezi si intamplarea. Pentru o carte care se pretinde de la D-zeu are o rata cam mica de succes!

ai2 30.06.2009 11:55:29

Si cutremurele se tot prezic si pana la urma normal ca cineva nimereste un cutremur si uite ce mare minune daca uitam celelalte nspe mii de predictii.

C0rneliu 30.06.2009 12:08:15

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 149154)
Profetiile interpretabile evident ca se implinesc mai devreme sau mai tarziu, mai ales daca interpretezi si intamplarea. Pentru o carte care se pretinde de la D-zeu are o rata cam mica de succes!

Hmm, un 666 de acum 2000 de ani ar trebui sa ne puna pe ganduri. Si de asemenea venirea Mantuitorului nostru profetita inca de acum 3000 ani, pentru mine sunt de ajuns... Plus detaliile la aceste profetii. Pentru mine sunt mai mult decat suficiente...
Pentru tine? :)

ai2 30.06.2009 12:26:43

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 149157)
Hmm, un 666 de acum 2000 de ani ar trebui sa ne puna pe ganduri. Si de asemenea venirea Mantuitorului nostru profetita inca de acum 3000 ani, pentru mine sunt de ajuns... Plus detaliile la aceste profetii. Pentru mine sunt mai mult decat suficiente...

Pentru mine faptul ca evreii nu l-au recunoscut drept mantuitor pe Iisus spune multe. Si procesul mantuitorului care contine elemente grecesti intr-o lume guvernata de romani iarasi spune multe. Scrierile despre implinirea profetiei au aparut la cateva zeci de ani dupa implinire. Scuze dar sunt cam sceptic cand apar unii care au prezis cutremurul din '77!
P.S.: Ne indepartam de subiectul topicului!

brunhilda 30.06.2009 15:57:22

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 149157)

haide fii serios! acest 666 care este un numar de om, detaliu foarte important, trecut cu vederea evident, intentionat sau nu, nu prea stie nimeni ce este. sau poate stie, dar a uitat sa ne anunte si pe noi. ori acum, pentru orice este motiv de legat de aceasta cifra. posibil sa fie 666-care reprezinta ceva, posibil sa fie scris repetitiv si sa reprezinte altceva.
dat fiind faptul ca biblia a fost foarte mult modificata, atat intentionat cat si neintentionat-de catre traducatori si scribii care probabil nu au inteles anumite lucruri-pana la o explicatie sigura eu zic sa te racoresti!

C0rneliu 30.06.2009 16:18:55

Citat:

În prealabil postat de brunhilda (Post 149219)
haide fii serios! acest 666 care este un numar de om, detaliu foarte important, trecut cu vederea evident, intentionat sau nu, nu prea stie nimeni ce este. sau poate stie, dar a uitat sa ne anunte si pe noi. ori acum, pentru orice este motiv de legat de aceasta cifra. posibil sa fie 666-care reprezinta ceva, posibil sa fie scris repetitiv si sa reprezinte altceva.
dat fiind faptul ca biblia a fost foarte mult modificata, atat intentionat cat si neintentionat-de catre traducatori si scribii care probabil nu au inteles anumite lucruri-pana la o explicatie sigura eu zic sa te racoresti!

Ma bucur ca printre noi exista si unii "racoriti", dar pentru mine coincidenta este prea mare... Prefer cel putin sa stau ceva mai atent.
O "explicatie sigura"... Hmm, din partea cui? Trebuie sa fii naiv sa crezi ca exista "explicatii sigure". Cam cum erau acelea din anii 90': "Dormi linistit! FNI vegheaza pentru tine."
De-a dreptul hilara, observatia ta.

brunhilda 30.06.2009 17:10:31

asa cum trebuie sa fii naiv sa nu crezi ca exista "explicatii sigure"!

C0rneliu 30.06.2009 17:13:27

Citat:

În prealabil postat de brunhilda (Post 149241)
asa cum trebuie sa fii naiv sa nu crezi ca exista "explicatii sigure"!

Daca ele vin din parte unor oameni care nu-l au in minte si in inima pe Dumnezeu, acele explicatii sunt de prisos.

ai2 30.06.2009 19:18:28

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 149243)
Daca ele vin din parte unor oameni care nu-l au in minte si in inima pe Dumnezeu, acele explicatii sunt de prisos.

Atac la persoana. Argument invalid.

C0rneliu 30.06.2009 20:12:24

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 149271)
Atac la persoana. Argument invalid.

Depinde de persoana: pentru tine este, pentru mine nu este.

ai2 30.06.2009 22:13:27

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 149275)
Depinde de persoana: pentru tine este, pentru mine nu este.

Depinde de persoana? Adica tu daca ii spui cuiva ca e prost, aceasta afirmatie este o jignire sau nu depinzand de acel cineva? crede-ma ca nu! Si nici de cel care face afirmatia nu depinde. Ca sa intelegi mai bine, afirmatia intoarsa impotriva credinciosilor ar suna cam asa: Toate afirmatiile credinciosilor sunt fara folos. Dupa care spun ca pt mine nu e atac la persoana. Cum ti se pare?
Tu ai negat afirmatiile celor care nu cred la fel ca tine si prin asta ar trebui sa-ti dai seama ca e ceva in neregula cu argumentatia ta. Uneori se intampla sa nu avem dreptate pur si simplu iar afirmatiile unora care "nu-l au in minte si in inima pe Dumnezeu" nu sunt intotdeauna gresite si nici absolut nefolositoare. Apropo, si inventiile celor fara D-zeu sunt tot fara folos?

cristiboss56 30.06.2009 22:22:01

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 149295)
Depinde de persoana? Adica tu daca ii spui cuiva ca e prost, aceasta afirmatie este o jignire sau nu depinzand de acel cineva? crede-ma ca nu! Si nici de cel care face afirmatia nu depinde. Ca sa intelegi mai bine, afirmatia intoarsa impotriva credinciosilor ar suna cam asa: Toate afirmatiile credinciosilor sunt fara folos. Dupa care spun ca pt mine nu e atac la persoana. Cum ti se pare?
Tu ai negat afirmatiile celor care nu cred la fel ca tine si prin asta ar trebui sa-ti dai seama ca e ceva in neregula cu argumentatia ta. Uneori se intampla sa nu avem dreptate pur si simplu iar afirmatiile unora care "nu-l au in minte si in inima pe Dumnezeu" nu sunt intotdeauna gresite si nici absolut nefolositoare. Apropo, si inventiile celor fara D-zeu sunt tot fara folos?

Un "folos"trecător este până la urmă , tot far de folos !

C0rneliu 30.06.2009 22:25:38

Daca primesc "explicatii sigure" despre 666 din partea unor oameni care sunt atei, pentru mine ele sunt de prisos. Despre asta vorbeam, te rog rezuma-te la acest lucru.

ai2 30.06.2009 22:37:55

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 149303)
Daca primesc "explicatii sigure" despre 666 din partea unor oameni care sunt atei, pentru mine ele sunt de prisos. Despre asta vorbeam, te rog rezuma-te la acest lucru.

OK atunci! Pe alt topic! Eu la cat am citit de evolutionism n-am intalnit niciun 666 deci nu cred sa aiba vreo legatura cele doua subiecte.

glykys 29.12.2009 14:49:16

Referitor la titlul topicului.... imi intreb eu părintele odata: parinte, credeti in telepatie? si imi raspunde: eu cred in Unul Dumnezeu.

topcat 30.12.2009 11:17:20

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 194879)
Referitor la titlul topicului.... imi intreb eu părintele odata: parinte, credeti in telepatie? si imi raspunde: eu cred in Unul Dumnezeu.

intreaba-l daca crede in persoana proprie

glykys 30.12.2009 12:45:31

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 195169)
intreaba-l daca crede in persoana proprie

Oooo, bine ai revenit, Topcat! :) O sa il intreb candva, dar va trebui sa astepti... ;)

topcat 30.12.2009 13:14:21

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 195218)
Oooo, bine ai revenit, Topcat! :) O sa il intreb candva, dar va trebui sa astepti... ;)

Pai ti-am spus ca va las o vreme :), sa va bucurati de sarbatoare, desi data la care o faceti e total eronata ;)

glykys 30.12.2009 13:25:47

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 195239)
Pai ti-am spus ca va las o vreme :), sa va bucurati de sarbatoare, desi data la care o faceti e total eronata ;)

Dar sarbatoreste si tu cu noi, draga Topcat, ca nu te da nimeni afara! Te primim cu bratele deschise! Aha, deci e bine ca sarbatorim Nasterea Domnului, insa ea s-a petrecut in alta zi? Deci recunosti si tu ca s-a nascut Hristos!!!! Buuun. ma bucur tare mult.

http://www.youtube.com/watch?v=BJlPR83OX_8

topcat 30.12.2009 13:39:09

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 195248)
Dar sarbatoreste si tu cu noi, draga Topcat, ca nu te da nimeni afara! Te primim cu bratele deschise! Aha, deci e bine ca sarbatorim Nasterea Domnului, insa ea s-a petrecut in alta zi? Deci recunosti si tu ca s-a nascut Hristos!!!! Buuun. ma bucur tare mult.

http://www.youtube.com/watch?v=BJlPR83OX_8

Pai am sarbatorit si eu, ca doar nu era sa stau la servici :) Eu asa sarbatori in fiecare zi, nu conteaza ce :)
Ma bucur ca te bucuri, stii ca gasesc asta un lucru bun. Nu am nimic impotriva la a presupune ca a existat un personaj istoric ce a inspirat scrierile ulterioare :)

glykys 30.12.2009 19:05:13

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 195262)
Pai am sarbatorit si eu, ca doar nu era sa stau la servici :) Eu asa sarbatori in fiecare zi, nu conteaza ce :)

Creștinul nu trebuie să prăznuiască sărbătorile numai în anumite zile, ci tot anul trebuie să fie pentru el sărbătoare. Cum însă trebuie să fie sărbătoarea care se cuvine lui? Pavel zice: „Să prăznuim nu întru aluatul cel vechi, nici întru aluatul răutății și al vicleșugului, ci întru azimele curăției și ale adevărului” (I Corinteni 6, 8). Dacă ai conștiința curată, tu serbezi în toate zilele, săturându-te cu nădejdile cele slăvite și îndestulându-te cu așteptarea bunurilor viitoare. Iar dacă nu ai conștiința liniștită și ești împovărat cu multe păcate, atunci poți să ții mii de sărbători, că nu te vei afla mai bine decât cel ce jelește. Căci ce-mi folosește mie o zi senină, când conștiința mea este întunecată?

Esti pe drumul cel bun ;).

topcat 30.12.2009 23:04:22

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 195434)
Creștinul nu trebuie să prăznuiască sărbătorile numai în anumite zile, ci tot anul trebuie să fie pentru el sărbătoare. Cum însă trebuie să fie sărbătoarea care se cuvine lui? Pavel zice: „Să prăznuim nu întru aluatul cel vechi, nici întru aluatul răutății și al vicleșugului, ci întru azimele curăției și ale adevărului” (I Corinteni 6, 8). Dacă ai conștiința curată, tu serbezi în toate zilele, săturându-te cu nădejdile cele slăvite și îndestulându-te cu așteptarea bunurilor viitoare. Iar dacă nu ai conștiința liniștită și ești împovărat cu multe păcate, atunci poți să ții mii de sărbători, că nu te vei afla mai bine decât cel ce jelește. Căci ce-mi folosește mie o zi senină, când conștiința mea este întunecată?

Esti pe drumul cel bun ;).

Atunci iti explici de ce pastile ortodoxe si catolice nu se potrivesc defel? De ce aici conteaza data si ora?

glykys 30.12.2009 23:08:18

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 195585)
Atunci iti explici de ce pastile ortodoxe si catolice nu se potrivesc defel? De ce aici conteaza data si ora?

Da, da, sigur...
Trebuie sa fim constienti de faptul ca Hristos se jertfeste si invie mereu pentru noi, la fiecare Sf. Liturghie.
cat despre ortodocsi si catolici, fiecare serbeaza in legea lui. Conteaza cand se aprinde Sf. Lumina la Sf. Mormant.

topcat 31.12.2009 09:43:35

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 195586)
Da, da, sigur...
Trebuie sa fim constienti de faptul ca Hristos se jertfeste si invie mereu pentru noi, la fiecare Sf. Liturghie.
cat despre ortodocsi si catolici, fiecare serbeaza in legea lui. Conteaza cand se aprinde Sf. Lumina la Sf. Mormant.

Se pare ca si Sf.Lumina stie de corectiile de ora ale astronomilor atei:)

padreati 31.12.2009 11:12:48

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 195650)
Se pare ca si Sf.Lumina stie de corectiile de ora ale astronomilor atei:)

Nu e singura varinata. Ar putea de exemplu sa fie influentata de altceva, de momentele de comuniune spirituala, de momentele cat foarte multi cu inima curata se roaga lui Dumnezeu. Ca idee.

11111111 02.01.2010 14:56:56

Citat:

În prealabil postat de radugherasim (Post 93585)
Evolutionismul este o "teorie" care spune k viata s-a facut pe pamant acu cateva milioane. Teoria Big Bang-ului care spune ca totul s-a facut din nimic, mi se pare absurda. Unii spun ca materie mereu a existat si datorita "cuplarii" lor s-a format cea ce azi numim viata.
Grav este ca multi oameni cred in asa ceva, iar crezand in asa ceva, ei uita de Dumnezeu si de prfetiile Sale, iar in final toti ajung sa faca ce vor.
Oameniii de stiinta cred ca viata s-a format din intamplare, ca noi cei pe forum suntem din intamplare prezenti si ca nu avem niciun scop in viata.
Parerea mea este ca Timpul, Materia si Spatiul sunt finite pentru ca: daca timpul este infinit atunci el de unde a inceput? daca materia mereu a existat atunci de unde a provenit? iar daca spatiul este infinit inseamna ca de undeva a inceput totul.

Voi ce spuneti? Credeti in evolutie?

Despre evolutionism

Evolutionismul ateist este ipoteza care afirmă că speciile de animale s-au transformat unele în altele, de la primele unicelulare până la maimută si om, în miliarde de ani, prin procese întâmplătoare; mai afirmă că speciile de plante au evoluat de la fonnele unicelulare până la plantele cu flori.

Evolutionismul provine din vechile conceptii păgâne.

In mitologia sumeriană, oamenii si zeii au apărut prin amestecul apei dulci cu apa sărată.

Anaximandru (610-546 î.Hr.) credea că animalele au apărut din mare, datorită căldurii solare; că la început erau acoperite cu o scoartă de spini, pe care apoi au pierdut-o.

După Empedocle (483-423 î.Hr.), viata s-a născut din mâlul încălzit din care au iesit segmente de fiinte vii, membre izolate, ochi fără cap etc. El credea că fiintele vii se obtineau prin asocierile întâmplătoare ale acestor segmente.

Democrit (460-370 î.Hr.) considera că omul s-a plămădit, ca un viermisor, din mâl.

Aristotel (384-322 î.Hr.) considera că s-a trecut spontan de la neviu la viu prin niste elemente intermediare. Mai credea că plantele sunt verigi intermediare între obiectele neînsufletite si animale.

Teofrast din Eresos (370-287 î.Hr.) considera că plantele se pot metamorfoza spontan.

Lucretiu (98-55 î.Hr.) afirma că speciile au apărut prin combinarea întâmplătoare a unor elemente.

Albertus Magnus (1193-1280) era convins că plantele pot trece dintr-o specie în alta sub influenta solului, a nutritiei sau a altoirii. Credea că orzul se poate transforma în grâu, iar stejarul în vită de vie.

Filosofii medievali încercau să obtină soareci din făină de grâu si cârpe murdare.

Buffon (1707-1788) presupunea că din putregai se pot naste tenii, omizi, gândaci si păduchi.

Diderot (1713-1784) credea că vietătile apar spontan prin combinatii chimice întâmplătoare.

Lamark (1744-1829) considera că vietătile au apărut spontan si apoi au evoluat de la simplu la complex.

Cabanis (1757-1808) aprecia că materia în miscare produce forme de viată.

Erasmus Darwin (1731-1802), bunicul lui Charles Darwin, gândea si el că viata a apărut spontan. Mai credea că vietătile au evoluat datorită dorintelor lor si eforturilor de vointă. In acea epocă multi oameni erau convinsi că animalele cu dinti au apărut din cele fără dinti, din dorinta lor de a mesteca hrana.

In acest context s-a format (adică s-a deformat) gândirea lui Charles Darwin, considerat "părintele evolutionismului". El credea că omul descinde dintr-un mamifer păros, cu coadă si urechi ascutite, care trăia în copaci.

Charles Darwin a folosit teoria sa pentru a explica progresul societătii. El aprecia că lupta pentru existentă are rol decisiv. De aceea, indignat de grija pe care oamenii o arătau fată de bolnavi, a afirmat că "oricine s-a ocupat de reprodictia animalelor domestice stie, fără doar si poate, cât poate fi de dăunătoare rasei umane această perpetuare a fiintelor debile." Atât comunistii, cât si capitalistii au dezvoltat această conceptie, din interese politice si economice.

Toate ideile ciudate, prezentate până acum se găsesc astăzi în biologia evolutionistă care se predă în scoli, licee si facultăti. Elevii sunt învătati că "materia vie este rezultatul evolutiei, în anumite conditii, a materiei lipsite de viată" si că "viata este o etapă calitativ superioară în evolutia formelor de miscare a materiei". Se mai spune că viata a apărut spontan, în mediul acvatic, prin combinatii chimice întâmplătoare, în prezenta luminii solare. Elevii sunt învătati că plantele si animalele au evoluat de la unicelulare la pluricelulare, de la inferioare la superioare. Se spune că pestii s-au transformat în amfibieni, amfibienii în reptile, reptilele în păsări si mamifere, până la maimută si om. In clasa a XII-a elevii învată că "specia hominidelor a pierdut haina de blană naturală a maimutelor, devenind o maimută nudă".

Mai grave decât afirmatiile biologilor atei sunt cele ale unor filosofi contemporani cu pretentii teologice. Acestia, crezând că teoria evolutiei este corectă, s-au grăbit să o interpreteze teologic, amestecând-o cu învătătura Bisericii Ortodoxe. Asa au ajuns să spună că Adam a avut strămosi animali, că omul provine prin binecuvântare dintr-un mamifer etc. In felul acesta a apărut evolutionismul teist, folosit de New Age.

Ion VLĂDUCĂ

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:03:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.