![]() |
La Sfanta Mirungere se unge cu Sfantul Mir:
pe frunte,pe ochi,pe nari,pe urechi,pe piept,maini si pe picioare. Deci toate simturile sunt sfintite. Dar la Sfintele Taine prin care e uns cineva preot sau arhiereu se fac aceste Sfinte Taine pe cap. |
Pt. Mihailt, sunt de acord cu tine frate,luind toata explicatia ta impreuna.Cred ca esti un om bun,dar cam acid. Nu este rau pt. ca vad ca ai si ...baze in tine si atunci se compenseaza totul si in final iese bine ! Iarta-ma daca te deranjez,nu asta am vrut.Este bine...
Pt. mirelat, hm,esti dulce. Bine incerc sa tin cont(adica doresc dar sper sa nu uit) ! |
Citat:
|
@Fani71: ai dreptate, si eu cred ca prezenta pe acest forum si pe altele asemenea ma ajuta sa cladesc pe scheletul ala de cunostinte, iar faptul ca pentru a da un raspuns (bineinteles nu ma refer aici la raspunsurile date din varful "pixului") trebuie sa te documentezi, sa-ti revezi anumite lecturi, sa structurezi o argumentati este intr-adevar ceea ce ma bucura. In felul acesta mi-am cristalizat multe din lecturile vechi, dialogul ajuta mult, chiar daca nu participi direct ci doar citesti pozitiile celorlalti participanti. Nu degeaba mari creiere luminate si-au structurat principalele opere sub forma unor dialoguri (Platon, dar si Augustin, ca tot l-ati pomenit, si multi altii).
@Mihailt: de ce te preocupa faptul ca ai fi sau nu inteligent? Si in fond ce e inteligenta? nu exista nici o unitate de masura pentru capacitatea mintii umane, deci inteligenta, ca si normalitatea, este o conventie relativa, nu are valoare absoluta, nu e un scor (sper din inima ca nu te-ai referit la IQ!). Spunea cineva ca esti bun la jurnaism? Da si tu niste link-uri cu articolede ale tale, eu personal nu am cunoscut jurnalisti buni pana in prezent in Romania (nu mai mult de 2-3 oricum) dar mai astept marea revelatie, cine stie... Sunt convinsa oricum ca esti mult mai inteligent decat iti imaginezi, iar studiile superioareoricum nu au nici o legatura cu asta. @zaharia_2009: Faci o greseala in modul de prezentare al ideilor tale. Ele pot fi bune, insa in momentul in care intri in capcana "personalului" nu mai vede nimeni daca sunt bune sau nu. Faptul ca ai sau nu anumite studii sau o experienta nu e deloc de neglijat, personal consider ca am mult mai multe de invatat de la un om cu experienta, dar nici relevant nu e intr-o opinie. Cineva spunea intr-un post anterior ca dezavantajul netului este ca nu te poti cunoaste cu cei ce posteaza fata-n-fata, eu te asigur ca asta e principalul avantaj pe care si-l doresc majoritatea celor care posteaza. Vor un schimb de idei neincarcat de identitatea celor care posteaza. din aceasta perspectiva atacurile personale, chiar si numai ca maniera defensiva, distrag atentia celui ce citeste de la idee catre autor. cred ca de aici au pronit toate conflictele de pe acest topic, si de pe altele. Sunt sigura ca atunci cand ai scris ca nu ai cu ce te lauda ai avut ca argument faptul ca lauda e rea in sine, ca altfel cred ca ai avea cu ce. Ideile tale sunt evident documentate, ai idei, altii nu au idei, caderea in atacuri personale sau remarci la adresa autorilor ce posteaza pe topic este singura lor sansa (fara sa atac pe nimeni aici). Daca ai stabilit un nivel al discutiei nu cobora stacheta! |
Citat:
|
@Anca-Miha: Nu sunt de acord cu optica ta, in ce priveste lucrarea lui Dumnezeu prin pacat. Chiar si faptul ca Dumnezeu ingaduie dracului sa ispiteasca omul spre pacat se poate considera lucrare divina deoarece are scop eminamente didactic. Si stim bine ca diavolul nu poate face decat ceea ce ii ingaduie Dumnezeu. Si apoi daca prin caderea in pacat, omul isi vede apoi greseala si se pocaieste, nu este si aici lucrarea lui Dumnezeu? Ar putea omul sa faca singur asta?
|
@traditie OK, am recitit postarea mea cu sfintii cocidentali, e drept ca nu era clar ca ma refeream la cei dinainte de schisma, cred ca se intelegea din context (mesajul precedent) dcar in fine, imi cer scuze, ma tragea baietelul de picior si nu am apucat sa recitesc bine.
Ma refer la toata droaia de sfinti mai ales din primele secole, martirii de pe aici de exemplu, de la inceputurile crestinismului in occident. |
Citat:
Dumnezeu ingaduie ispitele, caci nimic necurat nu trebuie sa intre in rai. |
pt. cristinamaria
Sper sa nu gresesc ca nominalizez si ca abia acum iau in discutie 2 atitudini:
- andreicozia era f. suparat ca avantajul netului este ca imi permite sa ma ascund si nu ma poate cunoaste el bine,nu ma poate masura cum vrea el.De aceea nu ma crede pina nu ma vede,fiind in lume Toma necredinciosul 100% si eu poate Petru cel prost ! - cristiboss era pe invers : ii parea rau ca acesta este dezavantajul netului ca nu pot afla eu cine este el cu adevarat,caci cu marea majoritate a forumistilor se cunoaste ,este cunoscut si eu sa o las mai usor vis-a-vis de el ca nu stiu ce trairi are,ce aspiratii,ce nevointe ,ce rezultate,etc.La un moment dat am crezut ca am intrat pe o retea de cartier. Parerea mea este (este un fel... elegant de a spune pt. ca in realitate banuim toti)ca destul de bine putem aproxima cam cum suntem in realitate,dupa ce scriem. Cred ca defapt fiecare se bucura sincer de faptul ca nu ne putem vedea(precum ai spus) si de tot ceea ce decurge de aici. Da, lauda este rea in sine,ai inteles sau ai intuit bine.Fara sa o mai lungesc spun asa:,,...taci tu,sa vorbeasca faptele tale" cum spunea Hristos.Dupa asta ma iau eu,dupa asta ii judec pe altii.Am spus judecat in sensul de ,,observat", ,,evaluat". Scopul meu nu este sa transmit idei,sa primesc da,sa corectez pe cineva sau sa invat pe cineva ortodoxie.Asta cel mai bine o fac profesorii de teologie(te invata cine este si ce vrea sa fie ortodoxia)si duhovnicii(acestia te invata sa TRAIESTI ortodoxia,pt. ca doar ei stiu corect asta). Scopul meu este sa marturisesc ortodoxia asa cum a lasat-o Hristos: nemodernizata ,neactualizata ,neecumenizata,nerelaxata,neadaptata.Ma comport ca atare,imi spun parerile si le motivez.Uite iti dau 2 exemple,desi stiu ca ai inteles f. bine:daca te imbolnavesti si pt. boala ta iti trebuie un medicament precis, cum ar fi ca doctorul sa-ti dea ceva asemanator,aproximativ,mai relaxat si oarecum adaptat la nevoia ta,crezi ca ar merge bine? Eu am indoieli. Clalalt,valabil mai ales pt. sora Fani: daca esti profesor si asculti un elev sa-ti spuna ceva din lectie,precis ,cum i l-ai spus tu si el(nepregatit) incepe sa o ia un pic pe alaturi ,sa te invirta un pic ,sa dea cu ceva asemanator,asa cu parerile lui personale despre un lucru spus precis de tine(m-am repetat) motivind insa o dorinta sustinuta despre subiect desi tu vezi clar ca este cam pe linga ... cum ar fi? Pai nu este clar ! Si acestea au fost 2 exemple simplute nu chiar ,,elevate". Ei cam asta sunt si fac eu ,pe scurt... Ce zici ? |
@Anca_Miha: Nu ne obliga nimeni sa pacatuim, si Dumnezeu nu incurajeaza pacatul, dar ingaduie ispita, si o ingaduie stiind ca omul ar putea cadea in pacat, de fapt tocmai de aceea o ingaduie, pentru ca omul sa vada singur intr-un final caresunt limitele sale si unde greseste si sa se pocaiasca. nu cred ca omul pacatuieste pentru ca nu recunoaste posibilitatea mantuirii, ci pentru ca cauta in permanenta o "scurtatura" cum au facut si Adam si Eva, vrea sa ajunga la mantuire mai repede si mai usor, pentru ca acea cale indicata de Dumnezeu este lunga, grea si anevoioasa. ceea ce face in permanenta Dumnezeu, ingaduind ispita si dandu-i omului posibilitatea sa aleaga singurca sa se convinga ca daca alege pacatul, acesta nu duce unde trebuie, este de fapt sa ne arate ca nu exista alta cale, mai usoara, si trebuie sa ne nevoim, asa cum ne-a spus el. Comenius are o carte Didactica magna, care chjiar daca nu e exact pe acest subiect, spune intr-un pasaj ca, asa cum omul sta 9 luni in [pantecele mamei sale pentru a dobandi un trup suficient de puterni ca sa poata primi in el sufletul harazit de Dumnezeu, la fel si omul zaboveste in viata aceasta pana ce dobandeste, prin eforturi, un suflet suficient de puternic pentru a primi dupa moarte darurile lui Dumnezeu, mantuirea, raiul. Tot ce face Dumnezeu este sa ne reaminteasca in permanenta ca daca nu ne nevoim, nu vom putea sa dobandim acest suflet suficient de puternic si nu vom fi pregatiti pentru a ne mantui. Si dupa mine faptul ca ingaduie ispita arata ca lucreaza si prin pacat. La fel si faptul ca oamenii dupa ce pacatuiesc se pocaiesc, si aici e tot lucrarea lui Dumnezeu, si mai e lucrare si in pacatul insusi daca il desfacem si pe acesta in particele, caci omul nu e capabil, si nici diavolul, sa faca raul pur, 100%, deci si raul savarsit contine o mica particica de bine, iar inea este lucrarea lui Dumnezeu.
|
@zaharia_2009: nu conteaza cine anume si ce a zis, chiar nu e relevant daca unii au avut motive intemeiate sau nu. Ceea ce am incercatsa spun este ca, pe un forum, este o infruntare de idei, nu de oameni. Doar ideile conteaza, nu si autorii lor. Putem argumenta ca ar putea conta legitimitatea anumitor opinii, adica experienta sau pregatirea care permite anumitor autori sa exprime anumite pareri, dar tot nu conteaza autorii in sine, ca vor sa nu sa ii cunoasca personal pe ceilalti sau sa ii masoare. Aici se masoara doar ideile.
In antichitate cei ce scriau carti nu le semnau, considerandu-se ca produsul intelectual, chiar daca e izvorat dintr-o singura minte, nu apartine doar acelei minti, nu ar putea nimeni sa aiba un "drept de proprietate" asupra ideilor respective, cei ce le-au inspirat sau chiar intreaga societate avand un drept de paternitate, chiar si partial, in ideile respective. Cred ca netul aduce si frustrari, deoarece intr-adevar necunoscandu-se intre ei, vorbitorii nu pot convinge pe ceilalti de meritele proprii sau realizarile lor, decat prin ideile exprimate, si asta nu e intotdeauna usor. Dezbaterile de idei insa, pentru a aduce foloase tuturor celor implicati, trebuiesc sustinute cu inima si mintea deschisa, fiind in permanenta dispusi sa invatam unii de la altii, sa ne schimbam punctul devedere daca argumentatia altuia este mai puternica decat a noastra, de a convinge de adevarul celor spuse de noi, altfel nu mai e vorba de o dezbatere de idei si dialogul se transforma intr-un monolog. Ideea de baza intr-un dialog de idei este ca toti participantii sunt egali. Asta nu e intotdeauna comod pentru toti, dar asta e. cam asta am avut de zis pe subiect. |
Ce va distrati voi aici, deja de cateva zile tot topicul asta e in top :))
|
Citat:
http://www.scribd.com/doc/249275/Pr-...ntru-imparatie |
Voi incerca sa citesc insa m-ar ajuta mai mult daca ai rezuma tu punctul de vedere pe scurt (nu stiu cand voi avea timp sa citesc, am o saptamana foaaarte aglomerata inainte, poate doar noaptea).
|
pt. cristina maria
Iti spun aici si citeva vorbe de la topicul celalalt(ce va place...)pt. ca desi este f. tirziu sunt relaxat datorita lui LapetiteMoc.
Frustrarile sunt evidente,incepind cu mine vezi destul de des si asta ,dupa parerea mea si la mai versatii topicului.Nu am dorit sa le tulbur linistea ,,patriarhala" dar nici sa o ,,mermelesc" cind cu Hristos ,cind cu parerile mele de ,,invatat" cind sa devin contribuabil la marea cooperativa contemporana de explicarea ortodoxiei.O spun a nu stiu cita oara,este explicata ,gata,trebuie doar traita.Este loc in lumea asta pt.toti,incapem toti asa ca ...fiecare cu marturisirea lui ! Cred ca peste tot in viata si cu atit mai mult aici unde nu ne privim ochi in ochi trebuie sa fim sinceri,corecti,cinstiti,linistiti,sa marturisim Adevarul asa cum ne-a spus el,politicosi ,eleganti,toleranti,adica cu inima plina de dragostea aproapelui iar cu mintea deschisa ...la unghiul la care a fost ea antrenata.Este o chestie mai mult decit de bun simt ca atunci cind vezi ca celalalt este mai aproape de adevar decit tine sa cedezi cu eleganta.Ei, dar chestia cu egalitatea merge mai greu pt. ca ea este segregata pe vechime.Veteranii,culmea ,frizind parca spusele Mintuitorului vor locurile din fata. Pai daca asta vor eu zic ca le cedez,ca asa e politicos,fara a mai vorbi de alte virtuti crestine ! Este tirziu in noapte sau in dimineata.Ma opresc aici.Iti doresc o noapte linistita si un somn odihnitor.Pe miine . Doamne ajuta ! |
Din fericire nu e nimeni atat de "veteran" incat sa nu lase loc si pentru cei mai noi.
|
Da, bine zis,din fericire !Ca din firesc... ce sa vorbim?
|
Citat:
|
Citat:
TREBUIE SA FACEM TREBUIE SA DREGEM TREBUIE SA FIM ASA SI PE DINCOLO Esti nou si cu multa experienta! Povesteste-ne ceva despre tine sau ce te-a incintat in toti acesti ani de studiu ( toti am facut-o treptat) |
pt. cristiboss56
Ai dreptate si este o observatie justa dar te rog fi mai... un pic mai amabil/elegant la scriere. Poate si noi... si noi,cu totii, cu bunavointa vom sterge incet,incet acest neajuns.Sa nu intelegi ca urmaresc sa te afrontez,nu ,este o propunere.
|
Pt. andreicozia
Doamne ajuta ! O zi cu pace iti doresc !
Daca vrei sa-mi spui fie si inditect(,,toti am facut-o treptat")ca faci studii,mi-ai spus-o ! Daca doresti sa te felicit pt. asta, te felicit ! Dar daca doresti sa fi ironic... treaba ta ! Urmareste cu rabdare ceea ce postez. Nu uita scopul/numele topicului ! Am insa o intrebare: tu cind ai invatat teologia ai invatat ca se marturiseste la modul :,, va recomandam sa..." sau ,, parerea noastra este ca...",etc sau ai invatat ca Hristos se marturiseste intr-un singur fel :,,trebuie sa traim si sa invatam ca El,strict ca El" altminteri marturisim altceva ? In medicina de cele mai multe ori trebuie sa faci intr-un mod anume,recomandat dar tot ca in teologie nu esti obligat sa faci asa,poti face cum vrei tu ,dar tot ca in teologie facind dupa capul tau poti ajunge la un alt rezultat decit cel pe care ai fost invatat sa-l obti! |
Citat:
|
Citat:
Vrem sa auzim despre trairile TALE nu ale altora RE-povestite de tine Nu-i nimic ironic in ce te-am rugat, la asta faceam referire cind spuneam ca toti de aici au povestit despre ei ..treptat Multumesc si tie! Pace si bunavoire! |
Viata pe care o traim aici pe pamant are farmecul ei.In ea se afla o frumusete anume, potrivita intregii frumuseti pamantesti.De aceea noi,oamenii ne permitem sa pacatuim , si prin inclinarea lipsita de masura pentru asa zise "distractii", parasim ceea ce este mai bun si mai inalt:pe Tine Doamne Dumnezeul nostru, dreptatea Ta si legea Ta.
|
Regret , nu stiu sa corectez, sa sterg acel emoticon care din greseala a aparut in locul literei "p" in postarea de mai sus.
|
ce ne supara
ne supara anunturi din ziare, in mica publicitate apar asemenea anunturi: citez "in premiera pe tara maicuta tereza va schimba viata prin puterea ei miraculoasa .... sunatti-0 cu cea mai mare incredere si va va rezolva indiferent de problema TEL 0745 903 642" sau in aceas ziar (aradexpres-13 iul. 2009): maicuta alexandra, text asemanator la tel 0751 852955. garantat 100%. este revoltator !
|
Citat:
|
Citat:
- Chipul lui Dumnezeu in om reprezinta capacitatea acestuia de a ajunge la indumnezeire; - de "intelegerea inaltata" sau "injosita" a omului atarna credinta sau necredinta lui; "Cred in Hristos cei, care cred in propria indumnezeire". |
@andreicozia: eu apreciez mesajele tale, dar as aprecia si mai mult daca in loc de "ne" ai scrie "ma" si te-ai referi la ale tale puncte de vedere si pareri, care sunt valoroase in sine, nu ai nevoie si de cele ale altor colegi de forum pentru a le evidentia. Nu e bine sa vorbesti in nume colectiv, parerea mea.
@zaharia_2009: gresesti, si gresesti din 2 puncte de vedere, parerea mea desigur (si numai a mea!). In primul rand din nou, dupa cum am mai mentionat, nu reusesti sa extragi "personalul" din ideile expuse. Invariabil ajungi la polemici pe teme care implica autorii posturilor si nu ideile lor. Imagineaza-ti ca pui un diagnostic. Daca autorul diagnosticului este un om arogant, vanitos sau animat de ambitii marunte asta nu schimba cu nimic calitatea diagnosticului. asa si cu ideile. Faptul ca "unii" fac sau dreg sau "junorii" si "seniorii" nu fac sau fac ceva nu altereaza cu nimic continutul ideilor lor. aici se dezbat doar ideile. Cu argumente In privinta explicarii credintei sau a ortodoxiei, poate pentru tine lucrurile sunt clare, pentru ca ai parcurs deja explicatiile. dar din modul de argumentare al multor autori de pe acest forum inclin sa cred ca nu toti au doar certitudini la acest capitol (si eu ma includ aici) si ca aceasta explicare le este necesara si aduce lumina in mintea si inima lor, daca este nepartinitoare si venita din dragoste adevarata, frateasca. Eu una din acest motiv ma aflu pe acest forum in loc sa ma uit la filme sau sa fac altceva. Ma preocupa aceste explicatii, le caut, vreau sa le inteleg si sa le gasesc pe cele bune, sa invat din ele. vreau sa ajung la certitudini. Nu tin sa invat pe nimeni nimic din ceea ce stiu, poate tocmai pentru ca nu am atat de multe certitudini iar dubiile mele nu cred ca merita impartasite (dubii are toata lumea). |
pt. cristinamaria
Cred ca-mi scapa ceva.Formuleaza te rog o exprimare mai detaliata.Nu inteleg ,se intimpla ceva .Punemi-o pe privat.
|
Citat:
La asta nu m-am putut abtine! Asta e parerea/experienta unui barbat!!! Pentru o femeie poate dura mai multe ore (rafinandu-se, devenind diafana), uneori chiar zile... iar amintirea te poate infiora mult timp dupa. Altfel, nu sustin ideea ca placerea rgasmului e gustare a raiului... poate doar placerea sufleteasca, mentala a apropierii nesfarsite... dar pentru acesta placere nu este atat de mare nevoie de descacarea orgasmului, ci de mare iubire pentru celalalt, de un mare foc care exista uneori (nu totdeauna din pacate) atunci cand are loc contopirea trupeasca. |
Citat:
De asemeni exagerezi si cu apropierea sufleteasca. Chiar într-un cuplu, Dumnezeu trebuie sa primeze, nu partenerul de viata. "Te înseli amarnic crezând ca Dumnezeu cere mai mult de la monah decât de la cei din lume! Singura diferenta între ei este celibatul, în rest, ei sunt supusi acelorasi exigente: înlaturarea mâniei, a privirilor vinovate, a râsului peste masura, a distractiilor murdare. Scripturile nu cunosc aceasta distinctie între monahi, pe de o parte, si crestinii din lume, pe de alta parte. Aceasta deosebire a fost introdusa prin motivatie omeneasca, însa Scriptura proclama ca toti sa traiasca viata calugarilor, chiar daca sunt casatoriti. Cei doi, monahul si cel din lume, merg pe aceeasi culme, iar pentru aceleasi greseli primesc si unul si altul, aceleasi pedepse." Sf. Ioan Gura de Aur |
Citat:
|
Citat:
Citeste din nou mesajul meu, ma referam la controlul propriilor trairi, nu la anularea casatoriei sau a actelor sexuale. |
Citat:
Actele sexuale presupun trairi. Daca unii nu au decat trairi rusinoase, murdare, pervertite e o neputinta a lor, probabil consecinta a unor greseli de tinerete. A reduce iubirea trupeasca la impreunare cu scopul strict al reproducerii e la fel de degradant cu a o murdari cu perversiuni sau consum de pronografie. Dorinta dupa cel iubit (iubire ce e binecuvantata in biserica), ca si bucuria intalnirii trupesti trebuie traite si transfigurate. A anula aceste trairi, ca si a le murdari nu este de folos. |
Citat:
Traditie: sigur ca mantuirea este intotdeauna esentialul, adica apropierea de Dumnezeu. Dar eu am impresia ca tu mereu o pui in opozitie cu alte trairi, in special cu cea a oamenilor casatoriti. Zici mereu de renuntare, de rastignire.. Sigur, sunt si astea aspecte ale vietii de cuplu, dar exista si aspectul de unire si de unire trupeasca, de care vorbim noi, si este esential pentru casatorie. |
Într-adevar o pun în opozitie cu ORICE traire fiindca vietuirea crestina pe lumea aceasta înseamna moarte de fiecare secunda, mortificare. Si asta sunt datori atât calugarii cât si mirenii, casatoriti sau nu.
Ceea ce Cristina spune si Fani admite, ca trebuie sa existe si o traire a apropierii celor doi dovedeste ca ele vorbesc despre ceva produs de om, nu de ceva ce vine involuntar, de la Dumnezeu. Adica ele cauta ceva ce depinde de vointa omului si asa ceva la nivelul trairilor e o facatura, ceva neautentic. Aspectul de unire sunt de acord ca trebuie sa existe, inclusiv trupeasca, dar ce e produs de om prin înclinatia spre senzatii si gânduri e o cadere, nu e îndreptat spre persoana celuilalt fiindca spre persoana celuilalt nu ne îndreptam prin miscari ale vointei, simturilor sau mai stiu ce. Spre persoana celuilalt ne îndreptam ramânând în noi însine pentru ca este o convingere a mea, ca noi oamenii nu traim în lumea materiala ci în Dumnezeu si nu putem avea contact cu ceilalti decât prin, în Dumnezeu, nu în afara Lui. |
Traditie, chiar daca digestia imi functioneaza involuntar, de la Dumnezeu, nu inseamna ca si a baga mancarea in gura ar trebui sa fie involuntara. La fel e si in dragoste, exista un amestec de lucruri involuntare si voluntare, si nu trebuie suprimate.
|
Anna, nu exista "în dragoste", actiunile noastre trebuie sa fie dictate de voia lui Dumnezeu, nu de alte principii.
Iar voia lui Dumnezeu presupune mai întâi omorârea vointei proprii. |
Bine, data viitoare o sa-mi opresc stomacul si inima de la functiune, ca sa nu mai existe nici "in digestie" si nici "in circulatie" :21:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:02:58. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.