Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   Botezul in BOR (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7256)

mihailt 24.01.2010 19:38:03

Da au avut in unele puncte pareri contrare Sfintii crestini ortodocsi dar niciun Sfant nu a fost de parere ca ajuta la mantuire sa te mandresti,sa clevesti,sa curvesti,sa osandesti pe altii,sa te numesti pe tine mantuit si pe ceilalti nemantuiti,sa fii nemilos,sa furi,sa nu te rogi sa urasti pe altii etc.Asa e bine sa cauti ce e comun in invatatura Sfintilor crestini ortodocsi ca sunt atat de multe comune si nu foarte putinele parerile care le-au avut contrare in mici puncte de credinta care nu sunt dogma.
Iata asa Sfantul Apostol Iacov credea de crestini neevrei ca trebuie sa se si taie imprejur,sa tina legea evreilor referitoare la mancari spurcate si curate etc iar Sfantul Apostol Petru,Sfantul Apostol Pavel ziceau ca nu trebuie acestea ci numea legea crestin ortodoxa cum o stim noi.
I-a numit Sfantul Apostol Iacov pentru aceasta pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel eretici si cazuti din har?Sau si-a facut Biserica separata?
In niciun caz.Ci s-au strans la un Sfant Sinod au discutat s-a adoptat o hotarare si aceea s-a tinut iar Sfantul Apostol Iacov a tinut aceea.

Ca daca unul a ajuns Sfant tinand asa (adica calendarul neindreptat) si altul a ajuns Sfant tinand altfel (adica calendarul indreptat) asta arata ca aceasta (calendarul) nu e dogma.
Cine crede ca bineplace lui Dumnezeu mai mult sa tina calendarul neindreptat cine crede ca nu are nimic sa tii calendarul indreptat sa tina pe cel indreptat.
Referitor la discutiile pentru aducerea altora de alte credinte la crestin ortodoxie asta e misiunea crestin ortodoxiei sa fie o credinta si propovaduitoare ca doar si Sfintii Apostoli au facut misiune.Este normal ca nu trebuie afectata dogma Bisericii.
Au fost Sfinti care nu au fost de acord cu ce se intampla uneori cu discutiile ecumenice dar care nu au parasit Biserica sa isi faca Biserica separata precum (Sfantul) Cuviosul Paisie Aghioritul si altii.
Daca tot se zice de aplicarea Sfintelor Canoane dupa unii nu e voie sa primesti la Sfanta Liturghie decat crestini ortodocsi.
Oare la asta se refera Sfantul Canon?
Ati vazut vreo Biserica Ortodoxa de la Bisericile Ortodoxe Canonice sau dela Bisericile Ortodoxe pe stil vechi sa iti ceara certificatul de botez crestin ortodox cand intri la Sfanta Liturghie si daca nu il ai sa nu te lase sa intri?
Eu nu cred ca e in vreo Biserica Ortodoxa asa ceva.Daca vrea sa intre sa asculte poate sa intre.
Normal nu iti va Sfanta Impartasanie decat daca ai fost spovedit si esti crestin ortodox,nu te va mirui decat daca esti crestin ortodox si altele ca acestea.

Daca fratele/sora orthodoxia chiar discuta asa concret pentru care motiv nu zice din ce Biserica face parte?
Nu cumva pentru ca Biserica lui crede contrar decat el in acest punct si anume ca Botezul in BOR e canonic?
Sa ne arate o hotarare data de un Sinod din Biserica ortodoxa din care face parte el care zice ca de ar veni cineva din BOR la ei trebuie rebotezat.
Te rog mai frate/soro Orthodoxia pune aci hotararea ca sa discutam concret nu asa sa enervezi pe membri BOR numindu-i eretici dupa propria ta parere.Pe urma daca pui asa ceva te rog sa pui si o copie a actului de botez al fratiei tale ca faci parte din acea Biserica.
Daca nu rog pe dl Admin sa te baneze ca faci tulburari nefolositoare de suflet pe forum numind crestini ortodocsi eretici si zicand ca Sfantul lor botez e fara har.

BogdanF2 24.01.2010 19:42:05

Despre anateme...

Dupa mintea mea proasta, sunt cam 2 feluri de anateme:

1. Anateme date unora deja rataciti, in care nu se ia Harul (ca nu omul il ia), ci doar se OBSERVA ca Dumnezeu si-a retras Harul de la ei. De ex. anatemele impotriva catolicilor.

2. Anateme date in viitor (de ex. cele din 1500 impotriva Pascaliei gregoriene) in care (daca inteleg eu bine) cei care le dau profetesc ca Dumnezeu isi va lua Harul de la cei care vor face un anumit lucru.

Acum hai sa presupunem ca ar fi anateme clare, date chiar de catre toate cele 7 Sinoade Ecumenice, impotriva celor care ar schimba in orice fel calendarul. Ei bine, chiar daca ar fi asa, tot Dumnezeu este Cel care hotaraste DACA si CAND sa isi retraga Harul, nu omul, ca Dumnezeu nu este supus nici unui om si nici unui Sinod.

Asa cum a spus Hristos ca "Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru sabat", si ca "Fiul Omului este Domn si al sabatului", asa cred si eu ca "Anatemele si canoanele au fost facut pentru om, iar nu omul pentru anateme si canoane" si ca "Hristos este domn si al anatemelor si al canoanelor".

Asa ca omule, daca Dumnezeu a hotarat sa nu-si retraga inca Harul de la BOR si celelalte Biserici, cine esti tu sa spui ca noi nu mai avem Har? Esti tu mai mare decat Dumnezeu?

Bogdan.

orthodoxia.i.thanatos 24.01.2010 20:52:35

Citat:

În prealabil postat de inorog (Post 204252)
@Botezul valid sau nu si daca sunt sigur sau nu.
Nu voi continua pe calea aceasta mai mult, dar va mai spun urmatoarele:

- Nu numai ca sunt sigur, ma tem ca ce am spus am spus conform Sf. Vasile cel Mare.
- Canoanele apostolice citate se refera la ereziile Trinitare sau la alte forme de erezie grava din crestinismul primar care deformasera formula botezului, asa incat nu era pronuntata corect.

Se prea poate ca dupa definitiile si invataturile Stilului Nou (creat de Masonerie in Ortodoxie in scopul sustinerii ecumenismului) ereziile sa fi insemnat numai apostazie la vremea cind s-au scris canoanele apostolice, dar in Biserica Ortodoxa, si in acceptiunea cvasigenerala erezia inseamna in primul rind abatere dogmatica. Ceea ce numiti “erezii trinitare”, adica renuntare la invatatura in Sfinta Treime, ca in cazul unitarienilor, pot fi numite erezii doar prin largirea sensului cuvintului. Sint foarte convins ca atunci cind au fost scrise, de exemplu, comentariile la Pidalion, exact acest inteles, de indepartare de la invatatura ortodoxa l-a avut “erezie” si pentru Sf. Nicodim Aghioritul in secolul al XVIII-lea.

In acest sens, in categoria erezii trinitare intra tocmai romano-catolicismul prin adoptarea lui Filoque, pentru ca el nu inseamna abandon a invataturii Bisericii, ci modificare a doctrinii cu privire la Sfinta Treime.

Un singur Domn, o singura Credinta, un singur Botez (Efesieni 4:5) contrazice total ideea dumneavoastra (ecumenista, in general) conform careia un botez facut intr-o Biserica Heterodoxa (eretica, in alte cuvinte), sau chiar de un crestin oarecare ar fi valid atita timp cit a fost savirsit in numele Treimii. Biserica Ortodoxa poate recunoaste cel mult forma de botez si atunci poate aplica ikonomie la primirea heterodocsilor in Biserica numai prin Mirungere.

Citat:

În prealabil postat de inorog
- Dumnezeu sa ne pomeneasca pe toti cu rugaciunile parintelui Paisie. Asta fiind zisa, cu regret, constat ca a) din crestinismul primar existau traditii apostolice care serbau praznice imparatesti in date diferite (am pomenit de discipolii Sf. Ev. Ioan care serbau Pastele in Vinerea Mare; nici Craciunul nu a fost serbat omogen pe 25 Decembrie decat dupa cateva secole in care au existat diferente) c) acribia pe tema impartirii timpului lumesc nu se refera la Hristos ci la astrele conform miscarii carora e masurat si ca urmare nu este slujire a lui Hristos ci a lui Cronos; daca se produce din greseala sau din zel binecuvantat nu constituie o erezie dar insistenta pe aceasta tema nu este nici canonica, nici ortodoxa si e in orice caz periculoasa. Concordant cu exprimarile in acest sens ale aproape tuturor duhovnicilor romani cunoscuti la noi pentru viata imbunatatita, inclusiv si mai ales Parintele Cleopa.

Biserica Ortodoxa de astazi este Biserica celor 7 Consilii Ecumenice. De aceea trimiterile pe care le faceti la primele secole de crestinism sint absolute gratuite. Biserica primara nu este si cea care a biruit ereziile primului mileniu, cu credinta bine definita si cu multa coeziune in ritual.

Ce spuneti despre calendar mi se pare… de-adreptul hilar. Adica, pastrarea cu sfintenie a Traditiei, dupa dumneavoastra, “nu este canonica”, “nici ortodoxa” si “in orice caz periculoasa”??!! Probabil n-ati auzit de anatemele puse de Sfintii Parinti impotriva celor care schimba Sfinta Traditie, a celor ce schimba Pascalia si Sinaxarul, de Hotarirea Sfintului Sinod BOR de la 1903 care arata cit se poate de clar ca schimbarea sau reformarea calendarului nu poate fi facuta fara modificarea Sfintei Traditii, dar ma vad nevoit sa ma abtin de la a le cita ca sa nu mai provoc minia revolutionara a tovarasului mihailt care, vigilent cum il stim, precis citeste si se alerteaza, ca intotdeauna, de altfel, cind i se repeta adevarul. Precizia astronomica o fi ea importanta pentru “astronomii ateisti” ai papei si pentru masonii si slugile lor din Ortodoxie, dar pentru drept-credinciosii din Biserica lui Cristos ea nu este decit amagire in spiritul acestei lumi.

Mai spuneti si ca obstinenta pentru calendar inseamna slujire lui Cronos (desi nu-i pentru calendar, ci pentru rinduiala lasata de Dumnezeu prin Sfintii Parinti), dar sa stiti ca atunci primul mare inchinator la Cronos a fost Insusi Dumnezeu, Cel care a lasat cu incapatinare (inclusiv a legiferat) ca tot a 7-a zi sa fie sfinta.

orthodoxia.i.thanatos 24.01.2010 21:00:47

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 204340)
Hai las-o balta. Act de "imputernicire" la cateva zeci de ani mai tarziu :) ?

Rizi tu, dar rizi de unul singur! Din 1960 pina in 1969 nu sint citeva zeci de ani mai tirziu. In ce-i priveste pe cei din BOSV si mateiti, daca pentru Romania nu cred ca mai are cineva nevoie de precizari, in Grecia persecutia violenta a calendaristilor a incetat de abia in 1954. Chiar si in 1961, cind Ps. Leotie a fost adus in Grecia pentru a hirotoni impreuna cu Ips Akakios a trebuit sa fie tinut ascuns prin manastiri pentru ca politia greaca prinsese de veste ca un episcop strain intrase in tara cu scopul de a strica rinduiala de drept.

inorog 24.01.2010 21:07:13

"Se prea poate ca dupa definitiile si invataturile Stilului Nou (creat de Masonerie in Ortodoxie in scopul sustinerii ecumenismului)"
Frate, vezi ca nu-s numai masonii. Sunt si bubulii, si reptilienii.
"Dumnezeu prin Sfintii Parinti), dar sa stiti ca atunci primul mare inchinator la Cronos a fost Insusi Dumnezeu, Cel care a lasat cu incapatinare (inclusiv a legiferat) ca tot a 7-a zi sa fie sfinta."
Ciudata chestie, masonul ecumenist Pavel a stricat-o in favoarea zilei zeului soare Duminica (adventistii cel putin exact asta balmajesc).
Hristos este vesnic. Ziua a 8-a e adevarata liturghie. Dogma nu reprezinta un obicei ci contemplarea adevarului vesnic intru zidirea fiintei umane si nici macar traditia liturgica nu e dogma, desi serveste implinirii lucrarii dogmatice, deci nu e un scop ci un mijloc. Orice alta discutie NU reprezinta ortodoxie.

orthodoxia.i.thanatos 24.01.2010 21:09:20

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 204344)
Ai mai scapat din verdere niste lucruri, de exemplu inlinarea axei Pamantului si faptul ca cele 2 orase nu se afla pe acelasi meridian, ceea ce poate influenta masuratoarea.

Anyway, chiar presupunand ca distanta ar fi de 35,000 km cat spui tu, tot ar fi imposibil ca Soarele sa nu fie vizibil de pe TOT pamantul atunci cand este exact deasupra oricarui punct de pe Pamant.

Da, n-am tinut cont nici de inclinatia cu 5 grade a orbitei Lunii, dar nu cred ca introduc erori majore si cred ca am fost foarte clar atunci cind am spus ca simplific calculul pentru ca nu precizia intereseaza.

Ca cele doua orase nu se afla pe acelasi meridian, chiar nu are nici un fel de importanta pentru ca si orele la care se fac masuratorile de directie sint diferite (la rasaritul Lunii).

Daca distantele Pamint - Luna, Pamint - Soare, etc nu sint cele din manuale, atunci cu siguranta nici dimensiunile lor nu sint cele vehiculate, ci mult mai mici, ceea ce face ca sa nu fie vazute deodata pe tot Pamintul.

Tot nu m-ai lamurit cum are loc zborul intercontinental.

orthodoxia.i.thanatos 24.01.2010 21:10:21

Citat:

În prealabil postat de inorog (Post 204374)
"Se prea poate ca dupa definitiile si invataturile Stilului Nou (creat de Masonerie in Ortodoxie in scopul sustinerii ecumenismului)"
Frate, vezi ca nu-s numai masonii. Sunt si bubulii, si reptilienii.

Probabil. Voi stiti mai bine...

orthodoxia.i.thanatos 24.01.2010 21:14:33

Citat:

Ciudata chestie, masonul ecumenist Pavel a stricat-o in favoarea zilei zeului soare Duminica (adventistii cel putin exact asta balmajesc).
Nu a stricat-o Sf. Pavel, ci Dumnezeu, singurul care face si desface in Ortodoxie (evident, in afara astronomilor ateisti ai papei, a masonilor Metaxaxis si Cristea si a tututor slugilor lor).

mihailt 24.01.2010 21:18:00

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 204367)
Ce spuneti despre calendar mi se pare… de-adreptul hilar. Adica, pastrarea cu sfintenie a Traditiei, dupa dumneavoastra, “nu este canonica”, “nici ortodoxa” si “in orice caz periculoasa”??!! Probabil n-ati auzit de anatemele puse de Sfintii Parinti impotriva celor care schimba Sfinta Traditie, a celor ce schimba Pascalia si Sinaxarul, de Hotarirea Sfintului Sinod BOR de la 1903 care arata cit se poate de clar ca schimbarea sau reformarea calendarului nu poate fi facuta fara modificarea Sfintei Traditii, dar ma vad nevoit sa ma abtin de la a le cita ca sa nu mai provoc minia revolutionara a tovarasului mihailt care, vigilent cum il stim, precis citeste si se alerteaza, ca intotdeauna, de altfel, cind i se repeta adevarul. Precizia astronomica o fi ea importanta pentru “astronomii ateisti” ai papei si pentru masonii si slugile lor din Ortodoxie, dar pentru drept-credinciosii din Biserica lui Cristos ea nu este decit amagire in spiritul acestei lumi.

Rog sa fie banat fratele/sora Orthodoxia pentru ca m-a numit tovaras.
Sau sa isi ceara iertare.
Ma simt jignit!
M-a agresat emotional!
Sa plateasca si reparatia zugravelii vecinului de sub mine ca datorita agresiunii emotionale ce mi-a provocat-o am plans atat de mult ca s-au scurs lacrimile prin plafon si i s-a stricat zugraveala!

Aceasta pentru ca e bloc,construit din mila preabunului Dumnezeu Iisus Hristos,sub regimul comunist .
Iar nu ca in glorioasa civilizatie tarista unde statea fiecare om la cotetul sau pardon vroiam sa zic casa sa care uneori avea conditii de grajd sau mai rau de atat.
Ca si vacile sau porcii erau tratate mai bine de unii boieri inselati de draci decat unii oamenii de atunci.Vaca pentru ca dadea lapte iar porcul carne.

Sa fie debanat fratele Orthodoxia cand ne va zice si noua din ce Biserica face parte si va veni aci cu documente concrete in care sa arate ce zice Sinodul bisericii din care face parte referitor la botezul din BOR.

orthodoxia.i.thanatos 24.01.2010 21:20:13

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 204346)
[/right]

Vezi mai omule ca nici macar ROCOR-ul pe care il tot dai tu ca exemplu nu aplica canoanele asa 100% dupa litera, caci pe unii care veneau de la catolici sau protestanti (ex. Pr. Serafim Rose) nu ii mai botezau deloc.

Fii serios, n-a fost bagat in apa, dar i s-a facut Mirungere.

"Father Seraphim Rose, as I can demonstrate from personal correspondence, always regretted his reception into Orthodoxy by Chrismation, for which reason he unfailingly Baptized converts from Protestantism and Roman Catholicism, and this not a few in number." (Ips Chrysostom, http://www.orthodoxinfo.com/ecumenism/bapt_misund.aspx) - Cit se poate de clar, nu?

orthodoxia.i.thanatos 24.01.2010 21:25:25

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 204353)
Dupa mintea mea proasta, sunt cam 2 feluri de anateme:

1. Anateme date unora deja rataciti, in care nu se ia Harul (ca nu omul il ia), ci doar se OBSERVA ca Dumnezeu si-a retras Harul de la ei. De ex. anatemele impotriva catolicilor.

2. Anateme date in viitor (de ex. cele din 1500 impotriva Pascaliei gregoriene) in care (daca inteleg eu bine) cei care le dau profetesc ca Dumnezeu isi va lua Harul de la cei care vor face un anumit lucru.

Acum hai sa presupunem ca ar fi anateme clare, date chiar de catre toate cele 7 Sinoade Ecumenice, impotriva celor care ar schimba in orice fel calendarul. Ei bine, chiar daca ar fi asa, tot Dumnezeu este Cel care hotaraste DACA si CAND sa isi retraga Harul, nu omul, ca Dumnezeu nu este supus nici unui om si nici unui Sinod.

Asa cum a spus Hristos ca "Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru sabat", si ca "Fiul Omului este Domn si al sabatului", asa cred si eu ca "Anatemele si canoanele au fost facut pentru om, iar nu omul pentru anateme si canoane" si ca "Hristos este domn si al anatemelor si al canoanelor".

Asa ca omule, daca Dumnezeu a hotarat sa nu-si retraga inca Harul de la BOR si celelalte Biserici, cine esti tu sa spui ca noi nu mai avem Har? Esti tu mai mare decat Dumnezeu?

Eu nu afirm decit ceea ce spun Sfintii Parinti: nu exista Har Mintuitor in tainele savirsite de eretici!

inorog 24.01.2010 21:40:15

Pai zi, frate, zi. Doar e duminica vamesului si fariseului. Se depun aplicatii la biroul dominican-ortodox pentru pozitia de inchizitor-detector de erezie si proiecte pentru caramida ortodoxa de batut in piept framantata cu lut canonic. Sau lamureste-ne ce rol ai tu personal in toata treaba asta, ca de cetit pe net stiu toti fratii care au computer si copy paste nu reprezinta nici o taina ortodoxa.
Dupa care poate ne lamuresti ce stii tu despre doctrina validitatii tainelor si de unde stii.

Antoni0 24.01.2010 21:46:18

Citat:

În prealabil postat de inorog (Post 204337)
Ca sa nu rezulte ca-s vreun nene cu nasul sus, uite cum cred eu ca stau lucrurile: Ia un manual de teologie ortodoxa, uita-te prin el, ca n-ai nevoie de mine ca profesor si nici nu-s calificat pentru asta si vezi acolo ce inseamna "dogma", ce inseamna "liturgica" si ce inseamna "parere personala" (teologumena). Ai sa gasesti cu siguranta ca, atata vreme cat formularea ramane corecta dogmatic, liturgica in sine e la latitudinea arhiereului. In practica n-a indraznit nimeni sa se considere mai bun ca Sfintii Trei Ierarhi din motive lesne de inteles. In teorie insa arhiereul e liber sa ceara sa i se descopere liturghia lui individuala. In trecutul bisericii apostolice asta se si intampla. Ca urmare nu numai ca existau variatii de cult, erau considerate intrucatva marca faptului ca arhiereul locului are indrazneala si indreptatire sa i se descopere direct cele sfinte.
Mai aproape de vremurile noastre, orice lucru facut si de arhierei si mai ales de un sinod de biserica autocefala trece prin niste proceduri canonice. Angajarea raspunderii sinodului e serioasa si nu poate face obiectul "translatarii" altor situatii. "Am vazut noi la greci ca e asa si gata, e valabil si pentru... si pentru..." Nici macar Ioan la Apocalipsa vorbind cuvintele dumnezeiesti catre "ingerii bisericilor" nu ia in discutie vreo generalitate. Primul lucru pe care esti dator sa-l afli daca e vreo acuzatie de ratacire este ce rol ai tu in povestea asta. Altfel, sa fereasca Dumnezeu de rusinea celui care scotea demoni in numele lui Iisus si al lui Pavel si s-a trezit atacat si intebat "pe Iisus il stiu si pe Pavel de asemenea, dar tu cine esti". Ori la noi deja e o alunecare clara si din litera si din spirit, ca n-ai sa pretinzi ca e "duhovnicesc" si "canonic" sa-i "photoshopeze" Patriarhului stele in 6 colturi sau mistrii si compasuri pe camilafca si aceiasi care fac asta sa "condimenteze" aceasta frateasca indreptare cu citate ale parintilor Muntelui si Pustiei. Daca nu e destul, hai sa vedem ce urmeaza, dar pana aici nu suna de bine deloc.
Acuzatiile de "necanonicitate" nu sunt sustinute corect, pentru ca se bazeaza pe generalitati. La modul la care vorbesti, iti repet, era necanonic si proorocul David iar Elisei a dat aparent "dezlegare la idolatrie" lui Neeman. Nu se judeca in felul asta, chiar cand e un pericol manifest, pentru ca Satan atata asteapta, sa vina doctori prosti la o boala grava.
Iar daca ai nevoie de inca un exemplu ce inseamna sa stii sa agati pestele de unde e nevoie, Pavel a pornit predica lui catre elini de la "monumentul dumnezeului necunoscut". Iata deci ca atunci cand calca intre cei mai necredinciosi, cei care cu adevarat inteleg duhul nu litera stiu de unde sa plece. Ar fi culmea sa-l acuzi pe Pavel ca era... sincretist. Sa avem in vedere scopul, nu mijloacele.

Ti-am mai spus si'ti repet din nou: NU EXISTA JUSTIFICARE PENTRU ECUMENISM, istoric vorbind! Ecumenistii tot incearca ei sa caute prin vietile Sfintilor "dialogurile" acestora cu ereticii si sa le arate "poporului" ca o justificare! Dar am explicat de ce actualul ecumenism eretic nu este patristic, nu este ORTODOX!

Avem Ortodoxia DESCOPERITA NOUA, prin cele 7 Sfinte Soboare Ecumenice (ultimul numit si omega)! "E Traditia, nu mai cauta"; asta spune Sfantul Ioan Gura de Aur! Adevaratii Crestin-Ortodocsi pastreaza Sfanta Traditie cu sfintenie, nestirbind sau adaugand nimic, vazand ca Sfintii prin puterea Duhului Sfant au explicat tot ce era de explicat!

Insa, tu si prietenii tai ecumenisti ce faceti? Vreti inovatii! Vreti sa schimbati Pascalia! Vreti sa "reformati" Ortodoxia! Vreti unirea cu ereticii! Vreti modernismul in Biserica!

orthodoxia.i.thanatos 24.01.2010 21:50:05

Citat:

În prealabil postat de inorog (Post 204393)
Pai zi, frate, zi. Doar e duminica vamesului si fariseului. Se depun aplicatii la biroul dominican-ortodox pentru pozitia de inchizitor-detector de erezie si proiecte pentru caramida ortodoxa de batut in piept framantata cu lut canonic. Sau lamureste-ne ce rol ai tu personal in toata treaba asta, ca de cetit pe net stiu toti fratii care au computer si copy paste nu reprezinta nici o taina ortodoxa.
Dupa care poate ne lamuresti ce stii tu despre doctrina validitatii tainelor si de unde stii.

Ai terminat, romane, argumentele de-ai si trecut la asasinare de caracter?!

inorog 24.01.2010 21:56:44

Auzi, ia hai sa perii eu putin mizeriile pe care le povestesc popii tai "ultras", ca vad ca nu ne intelegem. Si daca gresesc cu ceva, sa ma judece duhovnicii ortodoxiei romanesti singura si una, iar daca au gresit ei cu ceva, sa ne ierte pe toti Dumnezeu.
Teoriile despre masonerie au doua surse, in doua relicte ale imperialismului teocratic desuet. Prima dateaza de la secularizarea averilor manastiresti de catre Cuza, cand Athosul, Sinaiul si inca cateva "republici monahale" mari ajunsesera sa detina cam 1/4 din suprafata arabila a Principatelor. Cum le-au confiscat dulcile beneficii feudale, "sfintii si de argint neiubitorii parinti" au inceput cu racnetele ca masonul Cuza si masonul Kogalniceanu distrug ortodoxia.
Imperialismul rus deghizat in sutana a avut de la Regulamentul Organic si pana dupa Stalin nenumarate "fratesti" fitile spre Dealul Mitropoliei. Intensificarea lor la paroxism in ultima perioada a coincis cu refuzul Patriarhiei Romane de a binevoi si cabulipsi sa puna strambe autocefaliei ucrainiene si evident "nerusinarii" "ecumenistilor eretici romani" de a pretinde ca Basarabia n-are ce cauta sub opinca vladicii (sic!) de la Moscova. Daca-ti inchipui altceva, eu imi inchipui ca parintii Cleopa, Sofian si altii zambesc despre asa niste baliverne de pe lumea cealalta, iar Arsenie cred ca-si rade in barba de pe lumea asta. Ca stiu ei ce stiu... desi poate ei sunt cu mult pogoramant si si-au stins pacatul maniei in viata pamanteasca, ei bine, cu regret, pe mine cateodata ipocrizia "sfanta" a haitelor care vor sa defaime ortodoxia romaneasca dupa ce au supt bine-merci de pe pielea romanilor varii avantaje ma fac sa fierb. Care canonicitate, ce-s basmele astea. Ce dogme, care sfinte taine. Pe greci i-a smintit ramasita imperialismului bizantin si rusilor le fierbe taratza in gusa de faramiturile celui tarist. Sa-si vada de ale lor. Si daca chiar ai chef de cearta, hai s-o lasam aici pana nu ajungem sa spunem altele mai necuvenite.

mihailt 24.01.2010 23:03:36

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 204387)

"Father Seraphim Rose, as I can demonstrate from personal correspondence, always regretted his reception into Orthodoxy by Chrismation, for which reason he unfailingly Baptized converts from Protestantism and Roman Catholicism, and this not a few in number." (Ips Chrysostom, http://www.orthodoxinfo.com/ecumenism/bapt_misund.aspx) - Cit se poate de clar, nu?

Da mai frate/soro Orthodoxia este cat se poate de clar si din acel link ca Bisericile Ortodoxe Canonice din care face parte si BOR au Sfinte Taine valide.
" Father Seraphim Rose, as I can demonstrate from personal correspondence, always regretted his reception into Orthodoxy by Chrismation, for which reason he unfailingly Baptized converts from Protestantism and Roman Catholicism, and this not a few in number."
(chrismation inseamna Sfanta Mirungere.)
Puteti vedea ca parintele (Sfantul) Serafim Rose nu a considerat vreodata Bisericile Ortodoxe Canonice lipsite de har,sau BO Rusa.
Acolo in link se vorbeste de primirea la crestin ortodoxie a protestantilor,neoprotestantilor,catolicilor si vorbeste un ierarh din BO Greaca pe stil vechi care cum se poate observa recunoaste Sfintele Taine ale Bisericilor crestino-ortodoxe oficiale ca BO Greaca,BOR,etc.
din link:"to quote the words of the Constantinopolitan ecumenists about us Greek Old Calendarists (or "Calendarists," as I see us called in the queer lexicon of some), I often tell people, when they ask what I am, that I belong to what is considered a "sect" of the Greek Orthodox Church. I do not, of course. I am a True Orthodox Christian. But a man who knows himself can afford the doubt of others. And when I am asked about my position, I am never silent."
Iar la sfarsit se citeaza dintr-un studiu al lui IPS Kalistos Ware episcop din Patriarhia Constantinopolului.
Nu prea inteleg mai frate/soro Orthodoxia ce doresti fratia ta sa zici.

BogdanF2 24.01.2010 23:32:33

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 204377)
Tot nu m-ai lamurit cum are loc zborul intercontinental.

Cu avionul. Subiect incheiat.

BogdanF2 24.01.2010 23:33:47

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 204387)

Exact, nu a fost re-botezat, contrar canonului dat ca exemplu de tine. My point remains, canoanele nu se aplica 100% literar, cum spui tu.

BogdanF2 24.01.2010 23:37:12

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 204390)
Eu nu afirm decit ceea ce spun Sfintii Parinti: nu exista Har Mintuitor in tainele savirsite de eretici!

Nu ai dreptate intru totul, pentru ca interpretezi gresit spusele Parintilor. In vest au existat erezii timp de sute de ani, si Harul nu i-a parasit. In afara de asta, nu Estul s-a separat de Vest, ci mai intai Vestul de Est. Daca nu gresesc, Papa a fost cel care l-a anatemizat primul pe Patriarhul Constantinopolului, nu invers. Deci nu Biserica cea Adevarata din Est a rupt legatira cu ereticii din Vest din proprie initiativa, ci Vestul a rupt legatura.

In afara de asta, te abati de la subiect. Esti tu (sau canoanele si sinoadele invocate de tine) mai mare decat Dumnezeu, ca sa stii cand si daca isi retrage Dumnezeu Harul? Este Dumnezeu supus canoanelor sau sinoadelor, fie ele si cele 7 Sinoade Ecumenice?

BogdanF2 24.01.2010 23:45:02

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 204390)

Noi nu suntem eretici. Eretic s-ar putea sa fii tu, daca negi si hulesti Biserica lui Hristos. Am impresia ca sunt niste anateme mult mai vechi si mult mai serioase impotriva unora care faca asta, ai grija sa nu cazi sub ele.

Bogdan.

orthodoxia.i.thanatos 25.01.2010 00:27:51

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 204417)
Da mai frate/soro Orthodoxia este cat se poate de clar si din acel link ca Bisericile Ortodoxe Canonice din care face parte si BOR au Sfinte Taine valide.
" Father Seraphim Rose, as I can demonstrate from personal correspondence, always regretted his reception into Orthodoxy by Chrismation, for which reason he unfailingly Baptized converts from Protestantism and Roman Catholicism, and this not a few in number."
(chrismation inseamna Sfanta Mirungere.)
Puteti vedea ca parintele (Sfantul) Serafim Rose nu a considerat vreodata Bisericile Ortodoxe Canonice lipsite de har,sau BO Rusa.
Acolo in link se vorbeste de primirea la crestin ortodoxie a protestantilor,neoprotestantilor,catolicilor si vorbeste un ierarh din BO Greaca pe stil vechi care cum se poate observa recunoaste Sfintele Taine ale Bisericilor crestino-ortodoxe oficiale ca BO Greaca,BOR,etc.
din link:"to quote the words of the Constantinopolitan ecumenists about us Greek Old Calendarists (or "Calendarists," as I see us called in the queer lexicon of some), I often tell people, when they ask what I am, that I belong to what is considered a "sect" of the Greek Orthodox Church. I do not, of course. I am a True Orthodox Christian. But a man who knows himself can afford the doubt of others. And when I am asked about my position, I am never silent."
Iar la sfarsit se citeaza dintr-un studiu al lui IPS Kalistos Ware episcop din Patriarhia Constantinopolului.
Nu prea inteleg mai frate/soro Orthodoxia ce doresti fratia ta sa zici.

Nu prea cred ca ai inteles despre ce se se vorbeste in articol. Cei doi ierarhi ii raspund unui Pr John argumentind ca Mirungerea nu este standardul prin care ereticii sint primiti inapoi la Biserica, ci doar aplicare a ikonomiei.

La fel, nu sesizezi ironia din vorbele Ips. Chrysostom.

De retinut, in contextul discutiei cu BogdanF2 este faptul ca Pr. Rose insusi a facut botez complet heterodocsilor care se converteau la ortodoxie.

orthodoxia.i.thanatos 25.01.2010 00:29:47

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 204426)
Cu avionul. Subiect incheiat.

Bine, daca nu vrei sa discutam putem sa-i punem punct, numai ca, nu uita, tu ai provocat dialogul pe tema asta.

orthodoxia.i.thanatos 25.01.2010 00:36:29

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 204427)
Exact, nu a fost re-botezat, contrar canonului dat ca exemplu de tine. My point remains, canoanele nu se aplica 100% literar, cum spui tu.

Canoanele sint canoane, adica standarde, masuri ale Ortodoxiei. Continutul lor nu se discuta, dar de aplica cu ikonomie sau akrevia (n-am afirmat nicodata altceva). Mirungerea este o parte a botezului. Discutia a pornit de la afirmatia facuta de inorog dupa care orice botez facut in numele Sfintei Treimi ar fi valabil in Biserica Ortodoxa.

orthodoxia.i.thanatos 25.01.2010 00:45:35

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 204428)
Nu ai dreptate intru totul, pentru ca interpretezi gresit spusele Parintilor. In vest au existat erezii timp de sute de ani, si Harul nu i-a parasit. In afara de asta, nu Estul s-a separat de Vest, ci mai intai Vestul de Est. Daca nu gresesc, Papa a fost cel care l-a anatemizat primul pe Patriarhul Constantinopolului, nu invers. Deci nu Biserica cea Adevarata din Est a rupt legatira cu ereticii din Vest din proprie initiativa, ci Vestul a rupt legatura.

In afara de asta, te abati de la subiect. Esti tu (sau canoanele si sinoadele invocate de tine) mai mare decat Dumnezeu, ca sa stii cand si daca isi retrage Dumnezeu Harul? Este Dumnezeu supus canoanelor sau sinoadelor, fie ele si cele 7 Sinoade Ecumenice?

Am mai discutat despre Filoque (vezi aici, punctul 2) si cind erezia devine oficiala de nenumarate ori; nu stiu de ce insisti sa ma convingi de ceea ce nu pot fi convins.

Eu nu stiu cind Dumnezeu isi retrage Harul, dar, dupa cum vad, tu nu ai nici un fel de retineri:
Citat:

In vest au existat erezii timp de sute de ani, si Harul nu i-a parasit.

mihailt 25.01.2010 00:55:55

Mai frate/soro Orthodoxia acum sincer pe fratia reprezinti oficial pozitia vreunei Biserici Ortodoxe pe stil vechi ?
Eu nu cred.
Ce zici aci este parerea fratiei tale,care dupa cum se observa nu coincinde cu pozitia majoritatii Bisericile ortodoxe zise pe stil vechi.

Arata-mi fratia ta acolo unde ar zice acel arhiereu ca membri BO Rusa daca ar fi venit in ROCOR ar fi trebuit rebotezati.
Eu nu vad.E destul de clar ca atunci cand se refera la crestin ortodoxie se include si IPS Kalistos Ware.

orthodoxia.i.thanatos 25.01.2010 00:57:54

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 204431)
Noi nu suntem eretici. Eretic s-ar putea sa fii tu, daca negi si hulesti Biserica lui Hristos. Am impresia ca sunt niste anateme mult mai vechi si mult mai serioase impotriva unora care faca asta, ai grija sa nu cazi sub ele.

Minunat! Am ajuns exact acolo unde am vrut, sa te fac sa realizezi ca nu poti fi antiecumenist, rezistent, razboinic intru cuvint sau cum v-o fi mai placind sa va amagiti rugindu-va si impartasindu-va cu ecumenistii impotriva canoanelor si a invataturii si exemplului Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe.

Vrei sa stai acolo, foarte bine! Singura solutie e sa crezi ca in locul in care te afli nu exista erezie.

orthodoxia.i.thanatos 25.01.2010 01:08:04

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 204479)
Mai frate/soro Orthodoxia acum sincer pe fratia reprezinti oficial pozitia vreunei Biserici Ortodoxe pe stil vechi ?
Eu nu cred.
Ce zici aci este parerea fratiei tale,care dupa cum se observa nu coincinde cu pozitia majoritatii Bisericile ortodoxe zise pe stil vechi.

Arata-mi fratia ta acolo unde ar zice acel arhiereu ca membri BO Rusa daca ar fi venit in ROCOR ar fi trebuit rebotezati.
Eu nu vad.E destul de clar ca atunci cand se refera la crestin ortodoxie se include si IPS Kalistos Ware.

Nu cred ca cei doi ierarhi si-au propus sa trateze felul in care sint primiti cei din vechile patriarhii ortodoxe (ecumeniste). Discutia a venit ca o reactie la modul in care acele patriarhii inteleg de la o vreme sa primeasca pe heterodocsi, numai prin mirungere ca si norma.

Daca Ips Ware este ecumenist, nu inseamna ca tot ce spune el si face este erezie. La fel de adevarata este afirmatia pentru orice crestin.

Ips Chrysostom nu apartine majoritatii, ci minoritatii ciprianite. Iar in ce ma priveste, da, sint in ton cu pozitia Bisericii Ortodoxe (de Stil Vechi, daca vrei neaparat).

mihailt 25.01.2010 01:09:16

Mai frate Orthodoxia da cand s-a rugat fratele Bogdan cu ereticii?
Ai fratia ta ceva poze care il arata pe fratele Bogdan rugandu-se impreuna cu un ne-crestin ortodox?
Daca ai pune pozele aci sa le vedem,desi eu cred ca nici macar nu stii cum arata fratele Bogdan.
Eu cred ca (Sfantul) parintele Serafim Rose a fost primit asa la sfatul Sfantul Ioan Maximovici,adica numai prin Sfanta Mirungere.Dealtfel asa scrie si pe acolo.
Topicul aceste este despre Sfantul Botez in BOR iar nu despre cum se primesc eterodocsi adica ne-crestinii ortodocsi la Sfanta crestin ortodoxie.

orthodoxia.i.thanatos 25.01.2010 01:16:50

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 204487)
Mai frate Orthodoxia da cand s-a rugat fratele Bogdan cu ereticii?
Ai fratia ta ceva poze care il arata pe fratele Bogdan rugandu-se impreuna cu un ne-crestin ortodox?
Daca ai pune pozele aci sa le vedem,desi eu cred ca nici macar nu stii cum arata fratele Bogdan.
Eu cred ca (Sfantul) parintele Serafim Rose a fost primit asa la sfatul Sfantul Ioan Maximovici,adica numai prin Sfanta Mirungere.Dealtfel asa scrie si pe acolo.

Nu, nu stiu cum arata, dar stiu, din propriile-i afirmatii din ce Biserica face parte.

BogdanF2 s-a rugat si s-a cuminicat cu ereticii pina acum 10 minute. Acum nu o mai face pentru ca acolo unde se afla el nu exista erezie.

Da, Pr. Rose a fost primit in ROCOR prin aplicarea ikonomiei, adica prin Mirungere; nimeni nu sustine altceva.

inorog 25.01.2010 01:33:23

"Minunat! Am ajuns exact acolo unde am vrut, sa te fac sa realizezi ca nu poti fi antiecumenist, rezistent, razboinic intru cuvint sau cum v-o fi mai placind sa va amagiti rugindu-va si impartasindu-va cu ecumenistii impotriva canoanelor si a invataturii si exemplului Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe."

Hai ca n-am terminat. Nu vrei sa ne vorbesti de curentul "demascarii masoneriei si evreilor" prin care Ohrana a intoxicat poporul rus, redactand texte false precum faimosul "protocol al inteleptilor sionului" (o mascareala grosolana), instigand la asasinarea tarului si apoi, culmea, acuzand evreii de treaba, o lovitura "misto" la maxim, prin care oculta sefarazilor s-a descotorosit de evreii ashkenazi, in acelasi timp a sufocat reformele, a patat Biserica, a starnit confuzie si practic a aruncat Rusia in mainile comunistilor? Nu vrei sa vorbesti de faptul ca bisericile de care spui ca sunt "canonice" sunt infiltrate de la origine cu baieti "veseli" pusi pe creat false tinte? Cu ce biserica vii tu sa scuipi in obraz ortodoxia romaneasca in corpore, cu cea a emigratiei tariste, cu cea a bolsevicilor taristi sau cu cea a bizantinistilor rasuflati greci, ca de fapt despre ciozvartele astea fals-rigoriste vorbim, oameni experti in inghitit camila si strecurat tantarul. De aproape un secol masoneria (care rade in barba ce false tinte v-a bagat pe gat) zice-se ca ucide ortodoxia, de aproape un secol vine Antihrist si de aproape un secol ortodoxia isi vede vocatia misionara slabita de certuri de cuvinte pentru teologumene si amanunte de cult. In plus, o gramada de inselati ca tine fac un scandal grotesc si pe langa o gramada de deservici vizibile dreptei credinte, care devine un fel de "hai sa vedem ce poticneli mai gasim" mai aduceti "ocultei" un serviciu nepretuit: afla de la voi tot ce contine pretios ortodoxia in interior dar si tot ce contine vulnerabil, pentru ca, departe de a fi soldati buni si a apara vreun meterez, voi lasati usile cetatii vraiste ba faceti si scandal unde sunt transeele, unde e artileria, cine e puternic pe metereze si cine nu, si daca din incercarea lui Dumnezeu puteti ispiti un duhovnic sa declanseze tunurile, bucurie mai mare in tabara spurcatilor: artileria grea a cetatii trage in muste. Si nu folositi pe nimeni cu nimic, pentru ca de la Pavel incoace stim ca nu se lupta batand vazduhul cu mainile. Daca te-as intreba cine si de unde a infiintat dupa Revolutie cele mai multe loji masonice nu cred ca ai sti sa raspunzi. Si cu dogmatica vs. teologumene ramane fix cum am stabilit: ai citit si tu canoane pe wikipedia.

mihailt 25.01.2010 01:34:38

Pai nu ai vazut mai frate Orthodoxia postul meu anterior?
Din BOR,care e Biserica Ortodoxa in care preabunul si preamilostivul Dumnezeu lucreaza.
Fratia ta mai frate Orthodoxia stii exact ca fratele Bogdan s-a rugat si s-a cuminicat cu iereticii pan acu` 10 minute?

Mai frate/soro Orthodoxia fratia ta n-ai fi cumva vazatoriu cu duhu`?

Fratia ta zici ca reprezenti pozitia Bisericilor pe stil vechi?
Da acte ai, vro hartie semnata de vrun arhiereu prin care esti trimis sa faci misiune printre noi pacatosi si intunecati sa ne mai luminezi oleac`?
Sau daca ti-a dat numai binecuvantare graita apoi cine iaste sa ne confirme si noua ca tea trimes aicea.

Antoni0 25.01.2010 22:25:29

De pe razbointrucuvant, o marturie despre Sfantul Laurentiu al Cernigovului:

“In orasul Kiev niciodata nu a fost patriarh. Patriarhii au trait la Moscova. Sa va paziti de grupa (biserica) autocefalilor ucraineni si de uniatie”.

Loctiitorul Lavrei Pesterilor din kiev, parintele Cronid a replicat spunand ca autocefalii si uniatii au disparut din Ucraina. Parintele a raspuns cu tristete si amaraciune:

“Demonul va intra in ei si cu o rautate satanica se vor napusti impotriva credintei si a Bisericii Ortodoxe, dar vor avea un sfarsit infamant, iar urmasii lor vor primi pedeapsa cereasca de la Domnul si Imparatul puterilor”.

Parintele a prevazut si a stiut dinainte totul. Acum a aparut un arhiereu ucrainean autocefal, numindu-se patriarhul Kievului. Dar unde? In America. Dar el nu stie sau a uitat ca la Kiev nu a fost niciodata patriarh… Trebuie sa fim atenti, de unde poate fi in America un patriarh al Kievului?! Iar unii spre moartea lor vesnica si spre rusinea lor striga: “patriarhul nostru”.

Parintele ne avertiza sa fim credinciosi Patriarhiei de la Moscova si sa nu intram in niciun fel de schisma.

Feriti-va de asa numita biserica de peste hotare si sa stiti ca ea nu este amintita in dipticele Bisericilor Ortodoxe. Ea nu este o biserica [separata], ci o parte a Bisericii Ruse. Multpatimitoarea noastra Biserica a rezistat intr-un stat ateu. (…) Se duc la eretici si la schismatici doar cei nevrednici de mila lui Dumnezeu si marii pacatosi care nu vor sa stie Cred intr-una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica si ca Biserica Ortodoxa este Trupul lui Hristos, care nu poate fi impartit. Biserica este camasa lui Hristos, care nu poate fi rupta in bucati. Nu isi amintesc ca este un Domn, o credinta si un botez. Domnul Iisus Hristos a zidit o singura Biserica (nu biserici), pe care nu o vor birui nici portile iadului. Este o singura Biserica Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Celelalte, care se numesc biserici, nu sunt biserici, ci neghinele din grau si adunatura diavolului”.

Din acest discurs inteleg ca acest Sfant a fost impotriva autocefaliei pentru ucraineni!
Nu m'ar mira ca din punctul sau de vedere, si Basarabia e "ruseasca" si cine merge cu "romanii" e tradator, s.a.m.d.! Filetism clar...

Deci, acest Sfant a fost de partea lui Serghei! Asta inteleg din discursul de sus! Daca gresesc, va rog sa'mi aratati unde o fac!
Revenind la subiect, ma intreb iarasi retoric, oare cum va sta in Ceruri acest sfant care afirma "Feriti-va de asa numita biserica de peste hotare si sa stiti ca ea nu este amintita in dipticele Bisericilor Ortodoxe si Sfantul Ioan Maximovic care a fost in ROCOR sau Sfantul Mitropolit Filaret sau Sfantul Mitropolit Iosif sau Chiril! Din punctul de vedere al acestui sfant acestia sunt "schismatici", vazand ca n'au ascultat de PM!

Insa, ce bine ca Dumnezeu este Judecator si nu oamenii...

Privind situatia in Rusia, parerile Sfintilor se bat cap in cap! Citind acest fragment, cred ca Sfantul privea Biserica din Catacombe ca schismatica! Avea oare dreptate?

Ceva off-topic: mai toti Sfintii rusi scriu despre Sfanta Rusia! Poate pentru ei, Sfanta Rusia a insemnat ceva, insa pentru bietul roman, moldovean mai bine zis, a insemnat doar persecutie si sclavagie! Oare n'avem si noi Romania noastra? Doar ei au "Sfanta Rusie" a lor? ...

mihailt 25.01.2010 23:32:12

Pai mai frate Antonio doar ai si subliniat Sfantul Lavrentie zice de ROCOR ca e parte a BO Rusa,adica a Patriarhiei Moscovei:
" Ea nu este o biserica [separata], ci o parte a Bisericii Ruse."
Nu trebuie confundat ce au facut duhurile rele prin unii pe care i-au inselat din Rusia precum Stalin sau altii cu BO Rusa si cu poporul rus.
Imi cer iertare ca am sustinut bolsevismul mai inainte.

Antoni0 25.01.2010 23:44:07

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 204832)
Pai mai frate Antonio doar ai si subliniat Sfantul Lavrentie zice de ROCOR ca e parte a BO Rusa,adica a Patriarhiei Moscovei:
" Ea nu este o biserica [separata], ci o parte a Bisericii Ruse."
Nu trebuie confundat ce au facut duhurile rele prin unii pe care i-au inselat din Rusia precum Stalin sau altii cu BO Rusa si cu poporul rus.
Imi cer iertare ca am sustinut bolsevismul mai inainte.

Atunci de ce afirma:

Feriti-va de asa numita biserica de peste hotare si sa stiti ca ea nu este amintita in dipticele Bisericilor Ortodoxe.?!?

Miha-anca 26.01.2010 01:33:12

Citat:

În prealabil postat de Antoni0 (Post 204834)
Atunci de ce afirma:

Feriti-va de asa numita biserica de peste hotare si sa stiti ca ea nu este amintita in dipticele Bisericilor Ortodoxe.?!?

Diptice:
Pergament alcatuit, din doua foi, pe care erau scrise, in stanga, numele celor vii ale unei comunitati crestine primare, iar in dreapta numele mortilor pomeniti la slujbele bisericesti.

Va rog spuneti-mi si mie ce inseamna "dipticele Bisericilor Ortodoxe".

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:07:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.