Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Sa ne impartasim des sau rar? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=756)

Florin-Ionut 29.11.2013 10:05:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 542039)
Confirmi de fapt ce am spus: in Romania, adica probabil in Timisoara, unde chiar fostul Mitropolit s-a impartasit la catolici, iar Peru si Italia sunt tari catolice. Iar eu am spus ca e o influenta de la catolici.
Sa nu uitam ca preotul are harul preotiei si daca e pacatos, noi nu suntem preoti.

Și grecii sînt influențați de catolici? Duhovnicul meu a stat vreo 8 ani în Atena și vreo 2 ani la Athos.

Voi încerca să-mi extind statisticile și în afara Banatului, ca să elimin și ”influențele catolice”. Deși va fi mai greu...

catalin2 29.11.2013 10:30:42

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 542049)
Care "fost" frate? E și acum.

Acum am aflat si eu, ramasesem la demisia de anul trecut: "La 11 iulie 2012, Corneanu a anunțat Patriarhia printr-o scrisoare că se retrage din funcție, motivele invocate fiind cele de sănătate, însă imediat s-a afirmat că s-ar fi răzgândit." E ca o telenovela activitatea Mitropolitului in toti anii acestia. Aici se ajunge daca nu se actioneaza din timp cu fermitate. Se stia ca a avansat in ierarhie cu sprijinul securitatii (chiar securitatea a scris in dosarul sau), s-a sustras pentru ca si-a cerut scuze. Normal era scuze si demisia, avand in vedere ca nu era doar un informator constrans de securitate, lua bani din notele informative si chiar securistii ii laudau excesul de zel. Dupa revolutie a retrocedat topate bisericile greco-catolicilor, desi probabil 90% din fostii greco-catolici si urmasii lor erau ortodocsi acum, practic si-a lasat credinciosii fara biserici, impingadu-i spre greco-catolici. Atat Mitropolitul Ardealului, cat si Patriarhul au fost in Mitropolia sa inainte de alegerea ca mitropoliti, posibil sa fi facut lobby pentru influentarea membrilor Sinodului, pentru a avea o ierarhie mai putin conservatoare (de aceea s-a opus si Mitropolitul Bartolomeu Anania). Se impartaeste apoi la catolici, ca sa dea un exemplu credinciosilor (vazand probabil ca nu se inghesuie sa devina greco-catolici, desi le luase bisericile). Scapa din nou pentru ca spune in cadrul Sinodului ca regreta gestul facut. La cateva saptami declara la un radio catolic ca nu ii pare rau si nu se pocaieste, bine ca a pacalit Sinodul. Apoi Sinodul Banatului cateriseste un preot pentru ca a slujit cu un preot greco-catolic, banuiesc ca Mitropolitul i-a ridicat pedeapsa, pentru ca e aratat ca slujea iar. Probabil din aceasta cauza Sfantul Sinod ii retrage dreptul de semnatura pe motiv de boala, domnia sa spune la scurt timp ca e sanatos tun. Acum se retrage, dar la scurt timp nu se mai retrage, e ca Piturca, pe care daca il pui antrenor nu mai pleaca nici fortat. E interesant de urmarit ce se mai poate intampla, banuiesc ca nu e ultimul episod.

Asadar, revenind la subiectul topicului, nu e greu de inteles de ce preoti si credinciosi din Mitropolia Banatului vor sa ii copieze pe catolici si sa nu se mai spovedeasca inainte de impartasanie.

catalin2 29.11.2013 10:35:56

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 542052)
Dvs constientizati cat de mult puteti sminti pe altii lasand sa se inteleaga ca omul s-ar putea invrednici vreodata pe sine de Sf Euharistie?
Lasati duhovnicii sa isi pastoreasca credinciosii dupa harul investit la hirotonie! Nu mai judecati dvs cine este vrednic sau nu sa primeasca Sfanta Impartasanie si in ce conditii! Numai preotii sint pusi de Dumnezeu sa se ocupe de impartasirea credinciosilor si pastorirea lor.

Nu cred ca ai urmarit toata discutia, acum nu mai e vorba de impartasirea deasa sau rara, s-a trecut la a nu mai fi necesar sa ne spovedim inainte de Impartasanie, decat atunci cand credinciosul crede ca a facut un pacat. Adica la fel ca la catolici.

Mosh-Neagu 29.11.2013 11:25:49

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 542052)
Nu este normal sa spui altora canonul tau primit de la duhovnic (sau sa-l discuti cu altii, poate mai rau - si aici nu ma refer la dvs pt ca nu va cunosc, ci la acea practica nefericita intre unii credinciosi, prin care s-a ajuns la aceasta situatie nefireasca de a se da sfaturi intre ei despre ce randuiala trebuie tinuta inainte de Impartasanie - iscodind ce canoane au primit altii pt aceleasi pacate, sau pt o falsa si inselatoare aparenta a unor "niveluri" similare de viata) si nu e normal sa sugerezi o generalizare cum ca "asa se face" ca sa te invrednicesti de Sfanta Impartasanie. Dvs constientizati cat de mult puteti sminti pe altii lasand sa se inteleaga ca omul s-ar putea invrednici vreodata pe sine de Sf Euharistie?
Lasati duhovnicii sa isi pastoreasca credinciosii dupa harul investit la hirotonie! Nu mai judecati dvs cine este vrednic sau nu sa primeasca Sfanta Impartasanie si in ce conditii! Numai preotii sint pusi de Dumnezeu sa se ocupe de impartasirea credinciosilor si pastorirea lor.

Frate Adam, daca cele spuse de mine aduc sminteala, sa-mi dea mie Dumnezeu dupa inima. Nu e nimeni vinovat pentru asta, ci doar eu! Despre canoane, iscodire si toate cate le spui, imi cer iertare, dar chiar nu inteleg unde bati? Eu vorbesc de oranduiala Bisericii Ortodoxe din Romania. Preotii STIU ca nu pot impartasi fara cele trei zile obligatorii de post, decat in cazuri cu totul speciale, care nu se pune problema sa se repete saptamanal. Ca a venit mos Gheorghe la manastire fara sa tina post si dupa ce s-a spovedit, Parintele (Arsenie Papacioc) i-a dat dezlegare la Sf Impartasanie, nu atat pentru batranetea lui, cat pentru faptul ca sotia lui era de multi ani trecuta la sectari, in timp ce el a ramas in sanul bisericii ortodoxe, este spre exemplu, un caz special... Ortodoxia nu e "Bau-Bau", dar nici nu amesteca sf. euharistie cu mizeriile omului modern, numai asa, ca vrea el sa se curateasca. Pentru astfel de curatire, este apa si sapun. Pentru Dumnezeu, e nevoie de smerenie si jertfa.
Dar vad ca se dau interpretari, nu doar diferite ci mai ales tendentioase, punandu-se pe seama unora, vorbe sau ganduri pe care cei vizati nu le-ar avea pentru nimic in lume. Pana la urma, daca fiecare face ascultare de duhovnicul lui, n-are decat sa se impartaseasca in orice conditii. Poate ca tocmai de aceea se spune ca iadul are mai multi preoti decat mireni. Bietii de ei, sunt cei mai expusi ispitelor grele, iar caderile lor nu prea au scuze fiindca zilnic sunt pe buze cu Adevarul lui Dumnezeu: "Cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie!" - Ps. 50

sophia 29.11.2013 12:55:46

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 542062)
Pe un incepator, care vine pe acest forum ca sa afle mai multe despre ce inseamna crediinta si ce trebuie sa faca, Moshul il poate sminti cu usurinta (sa creada ca trebuie sa tina post in alte zile decat cele randuite de biserica, sa isi formeze falsa opinie cum ca el trebuie sa se invredniceasca pe sine sa primeasca Sf Euharistie tinand post 3 zile si sa ajunga sa creada ca o primeste pe merit, sa se raporteze la ceilalti din jur ca la "mirenii obisnuiti" in loc sa nazuiasca cu ravna spre Dumnezeu si sa se raporteze la poruncile lui Dumnezeu si exemplul sfintilor, etc).

Ori putin probabil ca un incepator sa fie interesat sau f ravnitor sa se impartaseasca saptamanal, deci e mai putin probabil sa fie smintit de Florin.

Invers, pe unul care e indelung mers pe la biserica, nu il mai poate sminti nici Florin, nici Mosul, pt ca are opinaia deja formata si practica deja stabilita de a se raporta la duhovnicul sau, nu la ce spun cei de pe forumuri.

Este al nu stiu catelea fir in care se discuta la infinit niste aspecte si nici acum nu sunt lamurite. De ce?
Pentru ca nici preotii in biserici nu spun clar, nu gasesti undeva scris clar si despre forumuri ce sa mai spun. Fiecare spune altceva si nici un preot nu intra sa aduca lumina.

Iti spun si tie din nou ceea ce se intelege din toate discutiile si scripturile. Eu una am cautat si incercat sa ma lamuresc si n-am reusit.
Deci: teoretic zilele de post ale mireanului sunt miercurea si vinerea. La manastire este si lunea.
Nu vorbim aici acum despre posturile mari din an, cand se posteste (cine poate) in fiecare zi.
Acum vorbim de postul obisnuit si de pregatirea pentru Sf. Impartasanie.
Deci avem miercuri si vineri.
Dar, si aici intervine zapaceala: daca e vorba sa ne impartasim la Sf. Liturghie trebuie sa tinem post pana ce o primim. Macar 3 zile inainte si se spune ca si macar 1 zi dupa.
Deci automat sambata si duminica devin de post, daca ne pregatim sa ne impartasim. Daca ne mai ducem la o Sf. Liturghie in timpul saptamanii (la vreo sarbatoare), atunci trebuie sa postim si inainte de ea, ca sa ne impartasim.

Eu vad asta la mine la biserica. Sunt cateva persoane care se impartasesc la fiecare slujba, inlcusiv la Craciun si pe 1 Ianuarie. Nu stiu cum pot. Dintre ele sunt si casatoriti.

Nu stiu cum fac ele (ca inseamna ca nu mananca nici de sarbatori de dulce, sau au dezlegare de la preot).

Asa ca nu Florin sau Mosu sunt cei care smintesc, ci lipsa unor reguli clare.
Eu indraznesc sa spun ca amandoi au dreptate in felul lor.

In plus exista aici mai multe aspecte care se amesteca si a cam iesit ghiveci:

1. Canonul acela se refera la a ramane pana la sfarsitul slujbei, dar nu arata obligativitatea impartasirii. Aceasta obligativitate nu poate exista, din moment ce unii nu au voie (dezlegare).

2. Despre impartasirea deasa sau rara exista multe discutii si in diverse link-uri citate aici am vazut ca exista tabere si opinii si nu exista unitate.
Fiecare preot sau monah recomanda altfel. Fiecare considera Sf. Impartasanie in alt fel.

3. Exista si discutia pregatirii pentru impartasire si legatura cu spovedania. Nici aici nu exista claritate (nici in biserica), in primul rand din cauza lipsei regulilor si apoi din cauze practice.

4. As vrea sa-i raspund lui Adam la inca un aspect mentionat de ea: nici omul care merge timp indelungat la biserica, regulat si are o oarecare experienta (sa zicem) in ale bisericii nu este mai breaz, mai luminat. Nu este o regula.
Multi se duc si fac ceea ce vad la altii, dar nu sunt lamuriti. Cine sa ne lamureasca?
Ar trebui ca preotii sa-si ia timp dupa slujba si sa se poarte discutii, sa poata intreba lumea, exact problemele pe care le ridicam aici.
Dar sunt ei lamuriti la randul lor?

Cred si eu ca preotii au regulile lor bine stabilite. Macar ei trebuie sa le aibe. Nu le stim noi. Pe unele le mai gasim in carti de liturgica (Braniste). Acolo scrie cum se pregatesc ei pentru Sf. Liturghie. In rest ii stie episcopul de care apartin.
Si nu cred ca trebuie sa ne comparam cu ei, sau sa avem aceleasi reguli. Ei trebuie sa aibe reguli mai stricte prin profesia lor. Au in mod obligatoriu duhovnic si se spovedesc si discuta cu acesta.

Noi nu avem toti duhovnici. Si aici apare prima diferenta.

Suntem milioane de mireni ortodocsi si sunt numai cateva mii de preoti!
Si din acestia, fiecare are parerea lui si sfatuieste pe fiecare in alt fel.

Revenind la problema firului:
Raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa si-l dea fiecare impreuna cu duhovnicul sau, cine are.

Ceea ce pot eu sa spun:

Sf. Impartasanie este Sangele si Trupul lui Iisus Hristos. Deci trebuie sa le respectam.
Se pune mai intai intrebarea pentru ce le luam.
As vrea sa-mi spuna cineva daca scrie undeva cum era la inceputuri, sau cum faceau apostolii, sau daca scrie undeva ca trebuie luate la fiecare slujba.

Mantuitorul insusi spune asa: "Luati si mancati... Luati si beti..."
Nu spune nimic de pregatire inainte, sau cat de des. Esste singura sursa directa de informare.

Exista trei variante (si am mai spus-o):

- ori ne impartasim pentru ca suntem pacatosi si ne-buni (scriu intentionat asa, nu e vorba de nebunie) si atunci trebuie sa o primim mereu si fara pregatire speciala si fara oprire. Ca pe un leac. Impartasire deasa.

- ori ne impartasim pentru ca meritam (ne-am pregatit in prealabil) si atunci o luam numai cei care merita si s-au pregatit (post si iertare de pacate). Impartasire rara.

- ori o luam ca pe o bombonica, tot timpul, ca e buna si noi am fost cuminti

Mai apare si problema respectului totusi: este trupul si sangele Lui. Si atunci trebuie sa o luam cu mult respect, mai rar si bine pregatiti inainte. Parerea mea.

Pregatirea inseamna: post de minimum 3 zile inainte (nu sunt lamurita de ce trebuie si dupa), pregatire spirituala: rugaciune, curatirea sufletului, impacare cu cei din jur de ex., anumite lucruri care trebuie facute tot timpul (mers regulat la biserica, fapte bune, cat mai putine pacate). Spovedania este cumva stampila ca suntem pregatiti spiritual.

Acum cei care se impartasesc des nu cred ca aduna ceva la activ intre doua slujbe. Daca da se duc si spun preotului. Daca nu, cred ca spovedania poate fi facuta mai rar.

Practic oamenii (multi dintre ei) ar vrea sa se impartaseasca mai des, dar nu pot din cauza pregatirii necesare: postul si pregatirea spirituala.

Tot practic nici nu prea se poate: nu se pot spovedi (ca lumea) toti enoriasii de la o biserica, in fiecare saptamana. Nu are cum sa cuprinda preotul.
Observ si eu ce probleme sunt in perioada posturilor mari de peste an cand multi doresc sa se spovedeasca. Preotul are si slujbe , spoveditul nu se poate face pe banda, dureaza.

Deci trebuie gasita la nivel de BOR o solutie practica.

Legat de post: am citit la parintele Cleopa ca inainte de Sf. Impartasanie trebuie 1 saptamana de post, sau "3 zile inainte si 3 dupa" (cam tot aia ar fi). Deci practic numai post (alimentar si trupesc).
Pe de alta parte si sfintia sa spune ca sotii au dezlegare marti si joi. Dar cum se impaca una cu alta, n-am inteles.

Undeva citeam ca grecii se impartasesc toti la fiecare slujba. Deci nu pun asa pret pe pregatire. Dar macar au o regula clara.

Mosh-Neagu 29.11.2013 13:39:51

Sophia, din cate am inteles eu, postul este cerut inainte si se refera la infranare, post, rugaciune curata, milostenie, smerenie, etc. In ziua in care primim Sf Impartasanie, "postul" are o alta conotatie. Oricum, pana la sfarsitul Sf Liturghii, nu ne putem impartasi decat din motive speciale. Iar la biserica nu mergem dupa ce ne-am servit cafeaua. Cele 3 zile de post de dupa, nu sunt sub aceleasi ingradiri. Trebuie sa ne bucuram, sa traim sarbatoarea in felul in care se asteapta Dumnezeu de la noi, dar asta nu inseamna ca facem sex, avand inca pe buze sf euharistie. De asemenea, oasele care raman (de la peste sau carne) nu se arunca la animale sau la gunoi, ci se infasoara frumos in servetel si se pun pe foc, cu prima ocazie apropiata, iar daca nu, se ingroapa intr-un loc curat. Rugaciunea va ramane in continuare in sufletul nostru, dar ne vom axa mai mult spre multumire pentru binefaceri si mila, si mai putin pentru iertarea pacatelor, fiindca se presupune ca, odata ce ne-am impartasit, ne-am si curatit! La asta se refera postul de dupa aceea, nicidecum ca ma intorc acasa in ziua de Craciun sau de Paste, si mananc tot fasole trei zile, ca abia m-am impartasit. Daca Mantuitorul spune femeilor mironosite "Bucurati-va!", deci si noua in aceiasi masura, atunci sa ne bucuram, dar sa o facem dupa cuviinta, nicidecum dezmat!

Florin-Ionut 29.11.2013 15:58:10

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 542069)
Asadar, revenind la subiectul topicului, nu e greu de inteles de ce preoti si credinciosi din Mitropolia Banatului vor sa ii copieze pe catolici si sa nu se mai spovedeasca inainte de impartasanie.

Și Petru Pruteanu, și Ioan Ică Jr. vor să-i copieze pe catolici? Și grecii de la Athos?

Florin-Ionut 29.11.2013 16:10:36

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 542070)
Nu cred ca ai urmarit toata discutia, acum nu mai e vorba de impartasirea deasa sau rara, s-a trecut la a nu mai fi necesar sa ne spovedim inainte de Impartasanie, decat atunci cand credinciosul crede ca a facut un pacat. Adica la fel ca la catolici.

Cătălin, există multe metode prin care primim iertarea de păcate, nu numai prin Spovedanie. Dar asta ne-au învățat preoții, asta știm, asta predicăm și noi, nu?

Printre altele, însăși participarea la Liturghie ne curăță de păcate atît pe noi, cît și pe preoții care iată că se împărtășesc neținînd 3 zile de post înainte și nu mai știu cîte după și nespovedindu-se înainte de fiecare împărtășire. Vezi la Nicolae Cabasila - ”Tîlcuirea dumnezeieștii Liturghii” și nu numai la el.

anita 02.12.2013 13:03:47

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 541954)
Anita,

Dacă vei aștepta să fii mai întîi sfințenia ca abia mai apoi să îndrăznești să te apropii de Potir, atunci faci o dublă greșeală. Prima e că nu pentru vrednicie / merite ni Se oferă Hristos în Împărtășanie și a doua deoarece niciodată un creștin nu va considera că nu pătătuiește măcar cu gîndul ca abia după acel nivel să aibă curajul să se apropie de Sfintele din Potir.

Dacă e cum zici tu, atunci NICIODATĂ nu ai voie să te împărtășești, indiferent dacă duhovnicul îți dă dezlegare. Pentru că, da, cu toții sîntem repetenți la păcate.

Ionut ,a spune rugaciunea lui Iisus cu buzele nu inseamna sfintenie ,ci e o conditie daca vrei sa nu pacatuiesti.
Tu ce tot sustii sa ne impartasim fara spovedanie ,daca duhovnicul nu da dezlegare ?
Din cate spui tu numai arh.Pruteanu sustine aceste idei si Nicolae Cabasila .
Sf.Ioan Gura de Aur spune altceva si restul preotilor duhovnici din vremurile noastre.
Ispitele sunt prea multe si nu cred ca acela care se impartaseste cum spui tu nu are parte de ispite.
Tu crezi ca esti mai sporit daca te impartasesti des ?
Automat te sfintesti impartasindu-te , daca nu ai un pic de smerenie sa treci mai intai pe la preot sa iti spui pacatele ,alea mici care zici tu ca nu trebuie spuse ?

anita 02.12.2013 13:08:58

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 542103)
Și Petru Pruteanu, și Ioan Ică Jr. vor să-i copieze pe catolici? Și grecii de la Athos?

Grecii de la sf.Munte ,nu Athos ,sunt calugari care stau acolo ,nu mireni.
Uite eu am incredere in ortodocsii rusi ,citeste acest articol :
http://www.ortodoxia.md/articole-pre...11-14-17-27-55

Florin-Ionut 02.12.2013 15:19:42

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 542431)
Ionut ,a spune rugaciunea lui Iisus cu buzele nu inseamna sfintenie ,ci e o conditie daca vrei sa nu pacatuiesti.

Poți cădea în păcat dacă spui rugăciunea cu buzele, derulînd metanierul, dar gîndurile-ți fug aiurea.

Citat:

Tu ce tot sustii sa ne impartasim fara spovedanie ,daca duhovnicul nu da dezlegare ?
Dacă duhovnicul nu dă dezlegare, nu te poți împărtăși.

Citat:

Din cate spui tu numai arh.Pruteanu sustine aceste idei si Nicolae Cabasila .
Apoi doar nu-i știu eu pe toți.

Citat:

Sf.Ioan Gura de Aur spune altceva si restul preotilor duhovnici din vremurile noastre.
Mai exact ce spune? Să ne împărtășim cît de des posibil, că oricine nu e ”vrednic” să se împărtășească de fiecare dată acela nu e ”vrednic” să se împărtășească nici de patru ori pe an. Nu așa?

Citat:

Ispitele sunt prea multe si nu cred ca acela care se impartaseste cum spui tu nu are parte de ispite.
Ridică ispitele și cine se va mîntui? De ispite nu e scutit nimeni.

Citat:

Tu crezi ca esti mai sporit daca te impartasesti des ?
Nu, dar așa trebuie să fac. Duhovnicul m-a bătut la cap ani de zile, dar eu eram încăpățînat că nu se poate fără Spovedanie, dar între timp am mai citit și la alții și m-am convins în sfîrșit că asta e normalitatea.

Pe lîngă atît de ignoratul Canon 9 Apostolic, mai sînt și altele locale care confirmă necesitatea împărtășirii foarte dese:

Canonul 2 al Sinodului din Antiohia (341) excomunică pe cei care „se feresc de Sfânta Euha*ristie potrivit unei neorânduieli”, iar Canonul 80 Trulan (691‑692) caterisește clericul și excomunică mireanul care trei duminici la rând a lipsit de la biserică și s‑a lipsit de Sfin*tele Taine, fără a avea un motiv binecuvântat. Același lucru îl pre*vede și Canonul 11 de la Sardica (343).

Citat:

Automat te sfintesti impartasindu-te , daca nu ai un pic de smerenie sa treci mai intai pe la preot sa iti spui pacatele ,alea mici care zici tu ca nu trebuie spuse ?
Anita, spune-mi dacă atunci cînd te rogi zilnic tu și crezi că ești iertată de păcate. Atunci, pe loc și cu smerenie, cum bine spui. Pentru ca dacă cerînd curățire, iertare, miluire, mîntuire, cercetare, vindecare nu crezi că le vei primi, atunci nu le primești. Da, sînt multe moduri în care primim iertarea păcatelor, nu doar prin Spovedanie. Spovedania nu e de neglijat, dar nici nu e obligatoriu să ne spovedim de fiecare dată cînd ne împărtășim decît dacă o facem rar sau nu acceptă duhovnicul altfel sau dacă am comis vreun păcat de moarte sau mai grav...

Vrei citate din Sfînta Tradiție ca suport pentru ce scriu mai sus? Pot să revin cu ele.

anita 02.12.2013 16:39:18

Eu am dat un link al unui articol scris in Rusia ortodoxa
L-ai citit ?
Daca spui rugaciunea lui Iisus ,chiar daca te gandesti la altceva ,in minte nu iti vin ganduri pacatoase
Nu te lasa numele lui Hristos.
Daca duhovnicul iti spune sa te impartasesti des ,fara spovedanie ,nu te impiedica nimeni .
Lasa pe ceilalti sa faca asa cum spune duhovnicul lor.
Nu am vazut aici pe forum sa fie prea multi de acord cu tine.
De altfel in acel link spune ca spovedania trebuie sa premearga Sfintei Impartasanii.

anita 02.12.2013 16:43:58

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 542460)

Ridică ispitele și cine se va mîntui? De ispite nu e scutit nimeni.

Eu spun una ,tu imi raspunzi alta.
E vorba ca nu putem sa nu gresim ,tinand cont ca sunt multe ispite.
Mai ales pe masura ce vrem sa ne imbunatatim duhovniceste.
Daca ai curaj numai cu rugaciunea sa te consideri vrednic de sf.Impartasanie ,foarte bine ,mergi inainte.

Florin-Ionut 02.12.2013 17:04:06

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 542466)
Eu am dat un link al unui articol scris in Rusia ortodoxa
L-ai citit ?
Daca spui rugaciunea lui Iisus ,chiar daca te gandesti la altceva ,in minte nu iti vin ganduri pacatoase
Nu te lasa numele lui Hristos.
Daca duhovnicul iti spune sa te impartasesti des ,fara spovedanie ,nu te impiedica nimeni .
Lasa pe ceilalti sa faca asa cum spune duhovnicul lor.
Nu am vazut aici pe forum sa fie prea multi de acord cu tine.
De altfel in acel link spune ca spovedania trebuie sa premearga Sfintei Impartasanii.

Hai să ne înțelegem. Pocăința presupune printre altele și Taina Spovedaniei din cînd în cînd, nu o anulează nimeni. Pocăința nu se identifică doar cu Spovedania. Plus că pentru creștinii de ocazie, Spovedania rară făcută automat, fără conștientizare și [po]căință, urmată de Împărtășanie și apoi de revenirea la ignoranța dintre posturi, e periculoasă.

Mai zic și eu rugăciunea Lui Iisus, dar de cîteva ori pe zi, nu mă forțez s-o spun tot timpul. În lume e cam imposibil așa ceva, din cîte am înțeles de la Gheron Iosif isihastul. Dacă duhovnicul ți-a dat canon sau binecuvîntare, poți încerca, de ce nu? Și pe tema asta sînt discuții lungi.

Oricine e liber să discute cu propriul duhovnic pe tema desei împărtășiri. Cred că s-ar bucura să vadă că dorința ta e să te apropii mai des de Potir.

Dacă 98 susțin că știu adevărul și 2 zic invers, nu e neapărat obligatoriu ca majoritatea să aibă dreptate.

Ce spunea în acel link contrazice Canoanele Bisericii. Cum de preoții și diaconii nu se spovedesc de fiecare dată înainte de a se împărtăși de mai multe ori pe săptămînă? Îți zic eu, pentru că nu e obligatoriu. De ce preoții spun atîtea rugăciuni de curățire înainte de a săvîrși Jertfa nesîngeroasă pe Altar? Pentru că au păcate și au nevoie de iertare ca să se apropie de cele sfinte și pentru că nu sînt spovediți de duhovnicii lor imediat înainte de Liturghie.

Florin-Ionut 02.12.2013 17:07:19

Anita,

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 542460)
spune-mi dacă atunci cînd te rogi zilnic tu și crezi că ești iertată de păcate. Atunci, pe loc și cu smerenie, cum bine spui. Pentru ca dacă cerînd curățire, iertare, miluire, mîntuire, cercetare, vindecare nu crezi că le vei primi, atunci nu le primești. Da, sînt multe moduri în care primim iertarea păcatelor, nu doar prin Spovedanie. Spovedania nu e de neglijat, dar nici nu e obligatoriu să ne spovedim de fiecare dată cînd ne împărtășim decît dacă o facem rar sau nu acceptă duhovnicul altfel sau dacă am comis vreun păcat de moarte sau mai grav...

Vrei citate din Sfînta Tradiție ca suport pentru ce scriu mai sus? Pot să revin cu ele.

Dacă nu-mi vei răspunde, deși mai aștept, măcar sper că te-am pus pe gînduri.

Florin-Ionut 02.12.2013 17:14:15

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 542468)
E
Daca ai curaj numai cu rugaciunea sa te consideri vrednic de sf.Impartasanie ,foarte bine ,mergi inainte.

Repet, ca să nu încapă dubii: nimeni nu exclude Taina Spovedaniei, a Maslului și însăși Taina Împărtășaniei ca metode diferite de rugăciunea particulară sau publică de cerere prin care, da, primim iertarea păcatelor. Prin fiecare din ele, dar funcție de severitatea / gravitatea păcatelor. Adică nu-ți recomand să mergi direct la împărtășit dacă ai făcut un avort sau te-ai bătut cu cineva sau dacă nu ai plătit salariile angajaților fără motiv bine întemeiat.

anita 03.12.2013 13:54:05

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 542474)
Prin fiecare din ele, dar funcție de severitatea / gravitatea păcatelor. Adică nu-ți recomand să mergi direct la împărtășit dacă ai făcut un avort sau te-ai bătut cu cineva sau dacă nu ai plătit salariile angajaților fără motiv bine întemeiat.

Daca tu consideri ca numai pt pacate strigatoare la cer trebuie sa ne spovedim inseamna ca ar trebui sa trecem cam rar pe la par.duhovnic.
Ai deschis linkul din Rusia ?

anita 03.12.2013 14:05:04

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 542472)
Hai să ne înțelegem. Pocăința presupune printre altele și Taina Spovedaniei din cînd în cînd, nu o anulează nimeni. Pocăința nu se identifică doar cu Spovedania. Plus că pentru creștinii de ocazie, Spovedania rară făcută automat, fără conștientizare și [po]căință, urmată de Împărtășanie și apoi de revenirea la ignoranța dintre posturi, e periculoasă.

Mai zic și eu rugăciunea Lui Iisus, dar de cîteva ori pe zi, nu mă forțez s-o spun tot timpul. În lume e cam imposibil așa ceva, din cîte am înțeles de la Gheron Iosif isihastul. Dacă duhovnicul ți-a dat canon sau binecuvîntare, poți încerca, de ce nu? Și pe tema asta sînt discuții lungi.

Oricine e liber să discute cu propriul duhovnic pe tema desei împărtășiri. Cred că s-ar bucura să vadă că dorința ta e să te apropii mai des de Potir.

Ce spunea în acel link contrazice Canoanele Bisericii. Cum de preoții și diaconii nu se spovedesc de fiecare dată înainte de a se împărtăși de mai multe ori pe săptămînă? Îți zic eu, pentru că nu e obligatoriu. De ce preoții spun atîtea rugăciuni de curățire înainte de a săvîrși Jertfa nesîngeroasă pe Altar? Pentru că au păcate și au nevoie de iertare ca să se apropie de cele sfinte și pentru că nu sînt spovediți de duhovnicii lor imediat înainte de Liturghie.

Noi trebuie sa ne pocaim permanent pt pacatele facute ,adica sa regretam din suflet .
Daca nu le spovedim eu nu le consider iertate si asta o dovedeste starea de bucurie pe care o are crestinul cand pleca de la spovedanie
Parintele meu duhovnic recomanda spovedanie la 40 zile ,nu cred ca s-ar bucura sa merg mai des la impartasit ,eu fiind un om obisnuit. Am incredere in recomandarile dumnealui .
Daca ai spune mai des rugaciunea lui Iisus ar fi mai bine pt tine ,nu trebuie sa te fortezi ,cand esti singur striga la Hristos sa te miluiasca.
E buna si forma scurta pt inceput .Cu timpul rugaciunea va veni singura .Chiar daca nu te vei desavarsi , sigur vei pacatui mai putin.

DragosP 03.12.2013 14:51:34

Am fost azi special la duhovnicul meu și am discutat pe această temă, după ce i-am dat să citească articolul ieromonahului.
Pe scurt: nu-i de acord cu nici un punct din cele 4. Sau mă rog, e de acord cu obiecții.

O idee desprinsă din discuție: nu are cum face altfel decât îi zice/face episcopul locului.

mirel_b 04.12.2013 17:38:33

sa ajutam la canonizarea parintelui Arsenie Boca semnand aceasta petitie

http://www.petitieonline.net/petitie/38760052

Florin-Ionut 05.12.2013 06:43:43

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 542538)
Daca tu consideri ca numai pt pacate strigatoare la cer trebuie sa ne spovedim inseamna ca ar trebui sa trecem cam rar pe la par.duhovnic.
Ai deschis linkul din Rusia ?

Nu eu consider, așa era odată. La început creștinii nu se spovedeau decît pentru păcatele alea nasoale, de moarte, pe care nici azi un creștin nu le-ar face. Așa a fost, nu e simpla mea părere.

Nimeni nu te împiedică să te spovedești tot atît de frecvent ca și pînă acum, să zicem o dată la o lună jumate sau o dată la trei luni. Iarăși, nimeni nu e împiedicat să mărturisească toate păcatele duhovnicului, care trebuie să le știe pentru a ne oferi ajutor spre îndreptare. Dar între timp, cu binecuvîntarea lui, te poți teoretic împărtăși săptămînal, dacă te lasă conștiința. Așa fac și preoții înșiși.

Dacă te referi la o anumită informație din link, citeaz-o te rog aici.

Florin-Ionut 05.12.2013 06:57:16

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 542539)
Noi trebuie sa ne pocaim permanent pt pacatele facute ,adica sa regretam din suflet .

Amin!

Citat:

Daca nu le spovedim eu nu le consider iertate si asta o dovedeste starea de bucurie pe care o are crestinul cand pleca de la spovedanie
Încep să cred că e o eroare generală la ortodocși cel puțin. Ca și cum Maslul și Împărtășania nu ne curăță de păcate, ca și cum Sfinții Părinți se înșeală cînd susțin că așa trebuie să ne rugăm: cu credința că Domnul ne iartă atunci, pe loc (Sfîntul Ioan Gură de Aur, Sfîntul Ioan Carpatul în Filocalie, autorul anonim al Pelerinului rus, Sfîntul Nicolae Cabasila și alții). Tot zici de rugăciunea Lui Iisus, dar dacă aștepți iertare abia la următoarea Spovedanie, pentru ce te mai rogi pînă atunci (mă refer strict la rugăciunile de cerere pentru milă, iertare, curățire, vindecare șamd)?

Citat:

Parintele meu duhovnic recomanda spovedanie la 40 zile ,nu cred ca s-ar bucura sa merg mai des la impartasit ,eu fiind un om obisnuit. Am incredere in recomandarile dumnealui .
Dar ai vorbit cu el pe tema asta? Pînă una-alta e prsupunerea ta că nu s-ar bucura ca tu să vrei a te apropia mai des de Potir, eventual de fiecare dată cînd el te invită la fiecare Liturghie.

Citat:

Daca ai spune mai des rugaciunea lui Iisus ar fi mai bine pt tine ,nu trebuie sa te fortezi ,cand esti singur striga la Hristos sa te miluiasca.
E buna si forma scurta pt inceput .Cu timpul rugaciunea va veni singura .Chiar daca nu te vei desavarsi , sigur vei pacatui mai putin.
Prefer versiunea originală și completă care se spune că a fost așa:

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu Celui viu, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Deci nu uita ce spune Hristos:

”De aceea vă spun: Pe toate câte le cereți rugându-vă, să credeți că le-ați și primit, și le veți avea.”

catalin2 05.12.2013 13:56:45

Chiar citeam azi un pasaj din Sfantul Ioan Gura de Aur: "Să vă curățați des de murdăria păcatelor, prin spovedanie."
Cred ca e clar.

catalin2 05.12.2013 14:03:06

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 542103)

Dsepre parintele Pruteanu am si spus ca ajungea ca considere si pe cei necasatoriti la Biserica vrednici de impartasanie, practic nu mai ramanea niciun pacat pentru care ar trebui sa se spovedeasca cineva, doar un omor.
S-a ajuns de la impartasania deasa, la impartasania fara spovedanie si apoi la impartasania fara sa conteze nici pacatele.
Diac. Ica a spus si el asa ceva? Da, are unele influente moderniste, dar nu stiu sa fi spus ca ne putem impartasi fara spovedanie. Grecii de la Munthele Athos sunt calugarii. Spui ca duhovnicul a fost la Muntele Athos, merg si catolici, si protestanti la Muntele Athos. Daca Biserica spune ca nu mai e nevoie de spovedania decat cand ne trezim noi atunci, da, putem discuta. Daca 1-2 preoti spun altceva decat ce spun ceilalti si Biserica, atunci nu, nu prea avem nici macar ce discuta.

anita 05.12.2013 15:22:24

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 542705)
Nu eu consider, așa era odată. La început creștinii nu se spovedeau decît pentru păcatele alea nasoale, de moarte, pe care nici azi un creștin nu le-ar face. Așa a fost, nu e simpla mea părere.

Nimeni nu te împiedică să te spovedești tot atît de frecvent ca și pînă acum, să zicem o dată la o lună jumate sau o dată la trei luni. Iarăși, nimeni nu e împiedicat să mărturisească toate păcatele duhovnicului, care trebuie să le știe pentru a ne oferi ajutor spre îndreptare. Dar între timp, cu binecuvîntarea lui, te poți teoretic împărtăși săptămînal, dacă te lasă conștiința. Așa fac și preoții înșiși.

Dacă te referi la o anumită informație din link, citeaz-o te rog aici.

De ce vrei sa fii ca preotii ?
Chiar luna trecuta am fost la parastasul unui sfant parinte si era un domn ,acolo care spunea ca cineva care se spovedea des a avut ceva necazuri ,nu a fost ferit .Acela , personal a avut parte de ceva neplacut.
Deci atentie cum te impartasesti .
Parintele meu duhovnic a spus impartasanie la 40 zile ,ce rost are sa il intreb ?
Eu fac ascultare.

georgeval 06.02.2014 15:50:42

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 542763)
Dsepre parintele Pruteanu am si spus ca ajungea ca considere si pe cei necasatoriti la Biserica vrednici de impartasanie, practic nu mai ramanea niciun pacat pentru care ar trebui sa se spovedeasca cineva, doar un omor.
S-a ajuns de la impartasania deasa, la impartasania fara spovedanie si apoi la impartasania fara sa conteze nici pacatele.
Diac. Ica a spus si el asa ceva? Da, are unele influente moderniste, dar nu stiu sa fi spus ca ne putem impartasi fara spovedanie. Grecii de la Munthele Athos sunt calugarii. Spui ca duhovnicul a fost la Muntele Athos, merg si catolici, si protestanti la Muntele Athos. Daca Biserica spune ca nu mai e nevoie de spovedania decat cand ne trezim noi atunci, da, putem discuta. Daca 1-2 preoti spun altceva decat ce spun ceilalti si Biserica, atunci nu, nu prea avem nici macar ce discuta.

Mitropolitul Serafim Joanta recomanda deasa impartasanie, pentru mine acest mitroplit este un mare traitor. Iata si argumentarea parintelui Petru Pruteanu"Din ea fac parte cei care promovează ideea unei împărtășiri dese sau chiar sistematice, cu posibilitatea(!), pentru cei mai râvnitori și conștienți, de a se împărtăși pe perioada a 2-4 săptămâni cu o singură spovedanie. Nu toți credincioșii activi sunt pregătiți pentru o așa abordare, dar de aceștia sunt destul de mulți, iar libertatea duhovnicească care li se oferă întărește mai mult conștiința și evlavia lor. Eu sunt adeptul acestei „tabere”, iar singurul risc pe care-l văd este acela de a nu ști când omul este pregătit să treacă de la spovedania înainte de fiecare împărtășire, recomandabilă într-o primă etapă, la împărtășirea de câteva ori cu aceeași spovedanie. Riscul este însă mult mai mic decât dacă s-ar merge pe ideile promovate de prima și a doua „tabără”, iar rezultatele pozitive pot fi observate în mai multe comunități unde se lucrează intens și conștient în această direcție."

Annyta 11.04.2014 05:57:08

Citat:

În prealabil postat de Saurian (Post 5649)
Asculta de duhovnicul tau. Parintele Rafail Noica (un adept al impartasaniei dese) si parintele Cleopa (un adept la impartasaniei rare) spuneau ca noi trebuie sa ne impartasim dupa sfatul duhovnicului. In primele veacuri erau impartasiri dese deoarece oamenii erau vrednici de aceasta (nu ca ar putea sa fie cineva vrednic de Impartasanie) dar dupa ce a devenit crestinismul religia oficiala a imperiului roman au aparut necazurile. Aceasta deoarece unii pagani nu treceau la crestinism din dragoste de Hristos; atunci se facea crestinarea la toti locuitorii imperiului. Asa ca Biserica vazand ca unii crestini nu realizeaza importanta Sf. Impartasaniei s-a recurs la anumite obiectii fata de cat de des ne impartasim. Sau primii crestini ca si romanii din Ardeal se impartaseau des deoarece erau deseori in pericol de moarte (crestinii in privinta paganilor iar romanii in privinta catolicilor) pe cand cei din Moldova n-aveau astfel de probleme fiind intr-o tara ortodoxa. Dar cel care mananca se nu judece pe cel care nu mananca si invers.

Iată că acum câțiva ani erau răspunsuri mai echilibrate pe forum.
Am aflat de curând că prin Ardeal se practică împărtășirea mai deasă.
Aveți (mai multe) explicații - de ce în Ardeal mai des decât în alte regiuni ale țării?

Yasmina 11.04.2014 08:55:55

La biserica ortodoxa greaca pe care o frecventez,oamenii se impartasesc cu aceiasi lejeritate cu care beau apa sfintita.
Nu se spovedesc inainte,nu tin post de hrana(nu stiu daca si trupesc);cand vad ca toata biserica se ridica sa se impartaseasca cu mic si mare,imi este neclar daca fiecare este chiar vrednic-nu dpdv al judecatii aproapelui ci din motivul respectarii canoanelor ortodoxe.

Parascheva16 11.04.2014 09:26:31

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 556339)
Iată că acum câțiva ani erau răspunsuri mai echilibrate pe forum.
Am aflat de curând că prin Ardeal se practică împărtășirea mai deasă.
Aveți (mai multe) explicații - de ce în Ardeal mai des decât în alte regiuni ale țării?

Pai Ardealul a fost mult timp sub Austria si Ungaria, ortodoxia nefiind recunoscuta. Cei care au citit istoria Ardealului, inclusiv pe cea spirituala, stiu cate au avut de patimit ortodocsii. Catolicii au adus pana si Inchizitia. Stiti ce s-a intamplat cu greco catolicii si Imparateasa Tereza etc. Apoi, romanii din Ardeal erau tratati ca si indineii din America.

Annyta 11.04.2014 09:37:27

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 556351)
Pai Ardealul a fost mult timp sub Austria si Ungaria, ortodoxia nefiind recunoscuta. Cei care au citit istoria Ardealului, inclusiv pe cea spirituala, stiu cate au avut de patimit ortodocsii. Catolicii au adus pana si Inchizitia. Stiti ce s-a intamplat cu greco catolicii si Imparateasa Tereza etc. Apoi, romanii din Ardeal erau tratati ca si indineii din America.

Mulțumesc pentru răspuns. Și totuși, de ce se împărtășesc mai des? Pentru a fi (fost) mai întăriți împotriva pericolelor, pentru a se delimita mai clar de alte confesiuni?
Sau, așa cum scria Saurian, obiceiul era justificat pe vremea când pericolul de a fi fost uciși era mare, și s-a perpetuat așa...

fallen 11.04.2014 12:20:52

La biserica greceasca la care am fost eu singura data (la Atena), la sfarsit (pe la 10) nu s-au miruit, in schimb toata lumea a luat anafura direct din mana preotului. De impartasit nu mai stiu, parca doar un bebe am vazut (noi am ajuns pe la "tatal nostru", la 9.40-45. In schimb, la catolici am auzit ca te poti impartasii de cate ori vrei (dar pe nemancate) neconditionat de spovedanie (la spovedanie primesc canon de rugaciune, pe care il fac in timp, nefiind opriti de la sf impartasanie- poate doar pt pacate grave???) insa la ei mirenii se impartasesc doar cu Trupul Domnului..(ceea ce ar fi mai asemanator cu anafura noastra???). La noi, s-ar putea ca copiii trecuti de 7 ani, sa se poata impartasi de mai multe ori in urma unei spovedanii, dar nu sunt sigura (presupun ca pana la o varsta, sau dc te spovedesti f des, nu ai pacate prea multe si te poti spovedi in cateva minute, la inceputul slujbei, si poti lua sf impartasanie cand e momentul). Mai am prietene care oricum se spovedesc si se impartasesc la cateva saptamani, maxim o luna, ceea ce dp meu de vedere e destul de des :) (le spune duhovnicul la spovedanie cam dupa cat timp sa mai vina iar). . Deci e f posibil ca cei pe care ii vedem impartasindu-se sa se fi spovedit cu 1 zi sau 2 inainte sau chiar in ziua respectiva (mai ales unde sunt mai multi preoti slujitori). Desigur exista si posibilitatea nefasta (mai ales acum inainte de Pasti, cand e lume multa) ca unii sa se duca la impartasit fara sa se mai spovedeasca inainte, mai ales acolo unde sunt mai multi preoti, sperand ca n-o sa-i intrebe preotul crezand ca s-a spovedit la colegul, sau sa spuna ca s-au spovedit in alta parte, dc ii intreaba (sau de Craciunul trecut, si de atunci n-au mai pacatuit :)), dar asta desigur e foarte gresit.

fallen 11.04.2014 13:12:15

La biserica greceasca la care am fost eu singura data (la Atena), la sfarsit (pe la 10) nu s-au miruit, in schimb toata lumea a luat anafura direct din mana preotului. De impartasit nu mai stiu, parca doar un bebe am vazut (noi am ajuns pe la "tatal nostru", la 9.40-45. In schimb, la catolici am auzit ca te poti impartasii de cate ori vrei (dar pe nemancate) neconditionat de spovedanie (la spovedanie primesc canon de rugaciune, pe care il fac in timp, nefiind opriti de la sf impartasanie- poate doar pt pacate grave???) insa la ei mirenii se impartasesc doar cu Trupul Domnului..(ceea ce ar fi mai asemanator cu anafura noastra???). La noi, s-ar putea ca copiii trecuti de 7 ani, sa se poata impartasi de mai multe ori in urma unei spovedanii, dar nu sunt sigura (presupun ca pana la o varsta, sau dc te spovedesti f des, nu ai pacate prea multe si te poti spovedi in cateva minute, la inceputul slujbei, si poti lua sf impartasanie cand e momentul). Mai am prietene care oricum se spovedesc si se impartasesc la cateva saptamani, maxim o luna, ceea ce dp meu de vedere e destul de des :) (le spune duhovnicul la spovedanie cam dupa cat timp sa mai vina iar). . Deci e f posibil ca cei pe care ii vedem impartasindu-se sa se fi spovedit cu 1 zi sau 2 inainte sau chiar in ziua respectiva (mai ales unde sunt mai multi preoti slujitori). Desigur exista si posibilitatea nefasta (mai ales acum inainte de Pasti, cand e lume multa) ca unii sa se duca la impartasit fara sa se mai spovedeasca inainte, mai ales acolo unde sunt mai multi preoti, sperand ca n-o sa-i intrebe preotul crezand ca s-a spovedit la colegul, sau sa spuna ca s-au spovedit in alta parte, dc ii intreaba (sau de Craciunul trecut, si de atunci n-au mai pacatuit :)), dar asta desigur e foarte gresit.

CristianR 12.04.2014 11:34:45

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 556374)
insa la ei mirenii se impartasesc doar cu Trupul Domnului.(ceea ce ar fi mai asemanator cu anafura noastra???).

Nu, nu este asemănător cu anafura. Din păcate, am mai întâlnit această confuzie între anafură (cu atât mai mult când este și înmuiată în vin sfințit) și sfânta împărtășanie.
Anafura, deși sfințită (binecuvântată), rămâne pâine, vinul sfințit rămâne vin, însă sfânta împărtășanie nu mai este doar pâine și vin, ci este trupul și sângele Domnului, în mod minunat (tainic), dar real (nu simbolic). Prin ea ne unim nemijlocit cu Hristos.

ovidiu b. 12.04.2014 19:38:39

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 556353)
Și totuși, de ce se împărtășesc mai des?

Care e scopul împărtășirii?

ovidiu b. 12.04.2014 19:47:14

Împărtășania rară produce mare vătămare - Sfântul Nicodim Aghioritul: http://sfantulmunteathos.wordpress.c...im-aghioritul/

”Imi ies din mine însumi [de uimire] și sunt nedumerit cum ar putea creștinii acum să prăznuiască fie duminicile, fie celelalte sărbători ale anului și să se bucure duhovnicește cu adevărata bucurie, daca nu se împărtășesc încontinuu din dumnezeiasca Cuminecatură, care e cauza și prilejul oricărei sărbători și prăznuiri?

Prin urmare, cu cea mai mare siguranță cei ce nu se impărtășesc încontinuu se lipsesc de toate aceste bunuri cerești si dumnezeiești; si, pe lângă aceasta, sunt, cum spuneam mai sus, si călcători ai poruncilor și hotărârilor stăpânești ale Domnului și ai canoanelor apostolice și sinodale și ale tuturor sfinților Părinții in parte, la care ne-am referit; și sunt supuși îndepărtării/afuriseniei pe care o hotărăsc dumnezeieștii Apostoli și sinodul de la Antiohia, precum am arătat pe larg mai înainte.

Pe langă aceasta, prin zăbava lor la Cuminecare unii ca aceștia dau permisiune și loc diavolului să-i tragă în felurite păcate și în multe alte ispite, cum spune dumnezeiescul Chiril al Alexandriei: “Cei ce se depărtează de Biserică și de Cuminecare se fac vrăjmasi ai lui Dumnezeu și prieteni ai demonilor”. Iar dumnezeiescul Hristos zice: “Ca nu cumva stând prea mult deoparte de cuminecarea cu Tine sa ajung prada vînării lupului gândit cu mintea” (în rugaciunea de la împărtășire). Cu alte cuvinte: de aceea mă apropii în continuare de sfintele Taine și mă împărtașesc din ele, pentru că mă tem ca nu cumva îndepărtându-mă multă vreme de sfânta Cuminecare cu El, să nu ma găsească lupul gândit cu mintea diavol dezbrăcat de harul ei și să mă omoare. Iar Cuviosul Paladie povestește despre avva Macarie Egipteanul [+ 390] ca, după ce a vindecat-o pe femeia aceea care prin conlucrarea diavolului apărea oamenilor ca un cal, i-a dat următorul sfat și i-a spus: “Niciodată sa nu lipsești de la Cuminecarea cu Tainele lui Hristos, ci să te împărtășești frecvent, fiindcă această lucrare diavolească ți-a venit fiindcă nu te-ai impărtașit cinci săptămâni și, plecând de aici, demonul a găsit loc și te-a ispitit”. La fel și dumnezeiescul Hrisostom, vindecând un demonizat în ziua în care a fost hirotonit, l-a povățuit să vină necontenit la biserica și la dumnezeieștile Taine cu post și rugăciune, ca să nu-l mai ispitească demonul său.
[...]
Ah!, frații mei, de-am vedea o dată cu ochii minții sufletului nostru de ce bunuri înalte și mari ne lipsim neîmpărtășindu-ne încontinuu, atunci am face tot ce ne stă în putință să ne pregătim și să ne împărtășim, dacă s-ar putea în fiecare zi!

Prin urmare, dacă pînă acum am arătat o nepăsare atât de mare față de sfânta Cuminecare, de acum mai departe însă, rogu-va în suspine pornite din măruntaiele unei iubiri frățești, să ne trezim din somnul cel greu al indolenței, să arătăm înflăcărare și purtare de grijă. Și dacă cineva din cei ce au puterea duhovnicească [clerici] ar voi să ne împiedice de la acest lucru plăcut lui Dumnezeu, să nu ne răcim de îndată căldura înflăcărării noastre și să ne neliniștim; nu, ci căzând la picioarele lui, să-l chemăm cu căldura ca și cananeanca, să-i sărutăm picioarele ca și desfrânata și să stăruim bătând la ușa și cerând permisiune. Și cu siguranță nu cred că se va găsi vreodată cineva atât de învârtoșat la, inimă care, văzând inflăcărarea pe care o avem față de sfânta Cuminecătură, să ne împiedice, ci am certitudinea că, oricât de aspru ar fi, oricât s-ar teme de răul obicei care stăpânea acest lucru, inima i se va înmuia să ne dea permisiunea să săvârșim lucrul dorit."

ovidiu b. 12.04.2014 19:47:56

Când și cum să ne împărtășim - Ierom. Petru Pruteanu: http://www.sfintiiarhangheli.ro/cand...-ne-impartasim

”Majoritatea Sfinților Părinți însă, în baza tradiției apostolice și a părinților din primele veacuri (Ignatie Teoforul, Irineu de Lyon ș.a.), a practicat și a recomandat „oamenilor obișnuiți” (fără o harismă specială) împărtășirea deasă și chiar foarte deasă – sau mai corect: sistematică, considerând Împărtășania ca fiind „singurul remediu” împotriva patimilor, dar nu fără o nevoință ascetică[/b][7]. De aceea considerăm necesară prezentarea învățăturii Sfinților Părinți ai Răsăritului vizavi de această problemă, făcând abstracție de orice interpretări inovatoare scolastice, atât de mult prezente în teologia noastră. Vom argumenta prin texte liturgice și patristice, nu prin sofisme și raționamente omenești nefondate. Să vedem așadar ce zice Biserica!

Sfinții Părinți, fără excepții, au văzut drept prim scop al Liturghiei împărtășirea clerului și a credincioșilor mireni cu Trupul și Sângele Domnului.[8] Ca dovadă, atât textul Sfintei Liturghii, cât și Sfinții Părinți nu concepeau participarea la Liturghie fără împărtășire.

Este clar deci că însăși săvârșirea Liturghiei e legată de împărtășirea credincioșilor. Chiar dacă se oficiază zilnic sau numai în anumite zile din săptămână, Liturghia nu poate fi concepută fără împărtășire și acest lucru e confirmat și de Sfântul Ioan Gură de Aur în Omilia III la Efeseni prin următoarele cuvinte: Văd că se face multă neorânduială la Împărtășire. În celelalte zile ale anului nu vă împărtășiți chiar dacă adeseori sunteți curați [adică nu aveți păcate opritoare – n.n.], iar când vin Paștile (și alte sărbători), chiar dacă ați făcut ceva rău, îndrăzniți să vă împărtășiți?! Vai de nepriceperea voastră și de răul vostru obicei! În zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășiți[18]… Acestea le spun nu ca să vă împărtășiți oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceți vrednici. Omule, nu ești vrednic să te împărtășești? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei [credincioșilor – n.n.] nu ești vrednic să le auzi…, deci, dacă (zici că) nu ești vrednic să te apropii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumeii, pentru că nu te deosebești cu nimic de ei…”

ovidiu b. 12.04.2014 19:57:38

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 542542)
Am fost azi special la duhovnicul meu și am discutat pe această temă, după ce i-am dat să citească articolul ieromonahului.
Pe scurt: nu-i de acord cu nici un punct din cele 4. Sau mă rog, e de acord cu obiecții.

O idee desprinsă din discuție: nu are cum face altfel decât îi zice/face episcopul locului.

Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Ortodoxiei din anul Domnului 2014: http://acvila30.ro/pastorala-sfantul...domnului-2014/

"[...]Nu trebuie să uităm, așadar, că în Biserică Îl avem prezent pe Hristos, Care Se Jertfește pentru noi la fiecare Sfântă Liturghie și ne așteaptă să redevenim icoană a Sa, prin primirea Sfintei Împărtășanii, prin cunoașterea și împlinirea prin fapte a învățăturilor Sale, pentru că „oamenii care se împărtășesc cu Trupul cel Sfânt al lui Hristos și beau Sângele Lui participă și devin părtași firii dumnezeiești, căci se unesc cu Dumnezeirea după ipostas, iar cele două firi sunt unite după ipostas, în chip nedespărțit, în Trupul lui Hristos, cu care ne împărtășim”(Ibidem, p. 145.).

Aceasta, însă, va fi posibil dacă ne pocăim pentru păcatele noastre, asemenea vameșului din Evanghelie, a cărui pildă ne-a fost prezentată în prima săptămână a Triodului, și dacă ne îndreptăm, cu smerenie, pașii către Dumnezeu-Părintele Ceresc, asemenea fiului risipitor, despre care am auzit în săptămâna a doua a Triodului, întorcându-ne din țara cea îndepărtată a păcatului și a morții; dacă vom mărturisi înaintea Tatălui ceresc greșelile noastre, prin Taina Sfintei Spovedanii, amintindu-ne că păcatul slăbește în om iubirea față de Dumnezeu și de semeni și împiedică dobândirea mântuirii și a vieții veșnice.

Și, pentru că anul 2014 este și Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii), se cuvine, cu atât mai mult, să ne apropiem de aceste Sfinte Taine, printr-o cercetare atentă a conștiinței noastre în fața duhovnicului și împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, fără de care nu ne putem bucura deplin de lumina Învierii și de iubirea Preasfintei Treimi.

Annyta 12.04.2014 20:04:04

Citat:

În prealabil postat de Saurian (Post 5649)
Asculta de duhovnicul tau. Parintele Rafail Noica (un adept al impartasaniei dese) si parintele Cleopa (un adept la impartasaniei rare) spuneau ca noi trebuie sa ne impartasim dupa sfatul duhovnicului.

O părere la care ader.

Și voi înceta de a mai scrie pe acest subiect.

Mihailc 12.04.2014 22:29:07

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 556510)
Care e scopul împărtășirii?

Dar care-o fi mai mare: ascultarea de duhovnic sau de ideile teologice corecte?

AlinB 12.04.2014 23:25:09

Pai cred ca cel mai mare si mai tare e ala care demonstreaza duhovnicii cu impartasania rara - adica majoritatea se pare, sunt intr-o grava greseala.
Nu?

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:59:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.