Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Biserica si modernitate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1276)

iosif 07.05.2007 18:46:41

Ceea ce erau arenele in antichitate, sunt astazi unele televiziuni. Nu vor prezenta decat circ! Nu sunt interesate sa promoveze valorile, ci sa denigreze oamenii, sa incurajeze oamenii la barfa si la rautate. Asa ca greu vei gasi o emisiune in care sa fie prezentati oameni de seama. Plus de asta, preotii smeriti si plini de dar raman de multe ori in anonimat. Ii descoperi, asa cum frumos a spus Anca, in biserica, in spovedanie mai ales.

Cel mai greu lucru penru un preot este sa spovedesti oameni, sa le auzi toate spurcaciunile, sa le dai degraba uitarii, sa te feresti de judecata si sa le daruiesti de indata pe Hristos, Cel Ce i-a iertat si i-a primit. Multi iesind de la spovedanie, uita de pacatele lor si incep a judeca si condamna pe aproapele lor.

A fi realist nu inseamna a judeca. Granita dintre aceste doua lucruri este f sensibila.

Mirean 08.05.2007 15:58:27

Citat:

În prealabil postat de ancah
Cred ca e cazul sa-i cautam pe preoti in biserica, atunci cand slujesc, atunci cand mergem la spovedanie. Sa ne gandim cu totii la saracii preoti, cam cate rele trebuie sa auda de la noi. Noi nu ne ferim de a face rele si mergem apoi si aruncam pe preoti toata duhoarea faptelor noastre reprobabile. Sa ne gandim la acest lucru. Iar ei, in loc sa arunce cu pietre in noi de scarba si lipsa de rabdare, ne asculta si cu glas bland ne iarta. Cam cata forta spirituala trebuie sa aiba un preot, ca sa-si tina cumpatul la toate spurcaciunile pe care le aud? Ne asculta, ne iarta, ne sfatuiesc de bine. Iar noi ce facem, iesim din biserica usurati de propriile noastre fapte si in loc de recunostinta, incepem sa dam cu pietre in preoti, pentru ca nu sunt asa cum vrea fiecare dintre noi in parte. De parca noi am fi cum ar vrea preotul sa fim.

Vorbesti de preoti la modul ideal...

Mirean 08.05.2007 16:01:44

Citat:

În prealabil postat de iosif
Ceea ce erau arenele in antichitate, sunt astazi unele televiziuni. Nu vor prezenta decat circ! Nu sunt interesate sa promoveze valorile, ci sa denigreze oamenii, sa incurajeze oamenii la barfa si la rautate. Asa ca greu vei gasi o emisiune in care sa fie prezentati oameni de seama. Plus de asta, preotii smeriti si plini de dar raman de multe ori in anonimat. Ii descoperi, asa cum frumos a spus Anca, in biserica, in spovedanie mai ales.

Cel mai greu lucru penru un preot este sa spovedesti oameni, sa le auzi toate spurcaciunile, sa le dai degraba uitarii, sa te feresti de judecata si sa le daruiesti de indata pe Hristos, Cel Ce i-a iertat si i-a primit. Multi iesind de la spovedanie, uita de pacatele lor si incep a judeca si condamna pe aproapele lor.

A fi realist nu inseamna a judeca. Granita dintre aceste doua lucruri este f sensibila.

Nu te obliga nimeni sa te uiti la TV, iti poti petrece timpul exclusiv in biserici.
Am vazut si o specie aparte de circ la TV: popi beti, la sex-shop, scandalagii, iubitori de arginti, curvari. Am vazut si preoti buni, care au construit orfelinate, cate un azil pentru batrani.

cozia 08.05.2007 16:08:56

Citat:

În prealabil postat de Mirean
la TV: popi beti, la sex-shop, scandalagii, iubitori de arginti, curvari.

Eu cind vad aceste lucruri ma gindesc la neputintele mele si cit de mult sunt mai rau decit ei:(
Multumim TV pentru ca ne reamintiti de pacatele noastre:(

Mirean 08.05.2007 17:44:45

Citat:

În prealabil postat de cozia
Citat:

la TV: popi beti, la sex-shop, scandalagii, iubitori de arginti, curvari.

Eu cind vad aceste lucruri ma gindesc la neputintele mele si cit de mult sunt mai rau decit ei:(
Multumim TV pentru ca ne reamintiti de pacatele noastre:(

???

iosif 04.06.2007 19:32:39

Ce poate face Biserica pentru a combate partile negative ale modernitatii? Cred ca o parte esentiala a modernitatii este tehnologia. Sigur tehnologia avansata ii da omului modern sentimentul ca este intr-un proces sigur de dobandire a atotputerniciei. Se va vedea insa daca este asa.

Exista doua grupari: una pentru modernitate, entuziasta de schimbarile aduse, de noutati, de largirea posibilitatile de alegere si cealalta, nostalgica, traditionalista, rezervata, suspicioasa, conservatoare care este antagonica modernismului. Avantaje sunt si intr-o parte si in cealalta.

Fara noutate, schimbare nu exista progres, dar si fara trecut nu se poate. Revenim iarasi la cumpatare, la echilibru, la intelepciunea de care avem nevoie pentru a pastra mostenirea secolelor trecute si pentru a face loc lucrurilor bune din prezent.

ancah 04.06.2007 22:44:02

Citat:

Citat:

Cred ca e cazul sa-i cautam pe preoti in biserica, atunci cand slujesc, atunci cand mergem la spovedanie. Sa ne gandim cu totii la saracii preoti, cam cate rele trebuie sa auda de la noi. Noi nu ne ferim de a face rele si mergem apoi si aruncam pe preoti toata duhoarea faptelor noastre reprobabile. Sa ne gandim la acest lucru. Iar ei, in loc sa arunce cu pietre in noi de scarba si lipsa de rabdare, ne asculta si cu glas bland ne iarta. Cam cata forta spirituala trebuie sa aiba un preot, ca sa-si tina cumpatul la toate spurcaciunile pe care le aud? Ne asculta, ne iarta, ne sfatuiesc de bine. Iar noi ce facem, iesim din biserica usurati de propriile noastre fapte si in loc de recunostinta, incepem sa dam cu pietre in preoti, pentru ca nu sunt asa cum vrea fiecare dintre noi in parte. De parca noi am fi cum ar vrea preotul sa fim.

Vorbesti de preoti la modul ideal...

Mirean: eu asemenea preoti am intalnit: adevarati sfinti. Daca lumea ar fugi de la preotii care nu le plac, poate s-ar "cuminti" si cei care mai gresesc. Dar eu nu am intalnit asemenea preoti.

ancah 08.06.2007 00:15:23

IAta un citat gasit pe acest site, si care este concluzia la articolul "Identitate si ecumenism", autor Pr. Ion Bria:
"Problemele de ansamblu ale societatii constituie acum probleme de ansamblu ale Bisericilor. Evolutia sociala si culturala a tarii nu este un fapt "extern", ci se reflecta in evolutia interna a Bisericilor. De fapt, Bisericile nu pot fi "comunitati slujitoare" decat daca si-au asumat, dupa modul lor propriu si specific, mutatia pe care a parcurs-o societatea in care ele traiesc si lucreaza. Fiti siguri ca tot mai multe Biserici din comunitatea ecumenica vor sa inspire din experienta ecumenismului din tara noastra, o experienta dominata de simtamantul ca exista noi cai si noi posibilitati pentru o slujire crestina autentica. "

Societatea este in continua schimbare. Sa intelegem deci ca pe masura ce societatea se schimba, biserica va urma cursul luat de societate, venind cu un sir nesfarsit de innoiri?!?
Ma intreb ca o nestiutoare, si ma ingrozesc totodata, caci dus la extremis, acest lucru inseamna pentru mine, ca daca din n motive nu merg la biserica, risc, ca atunci cand revin sa gasesc asemenea schimbari , incat sa ma simt pierduta intr-un spatiu, pe care nu-l mai recunosc. Ori biserica pentru mine este spatiul, mereu acelasi, in care Il intalnesc pe Dumnezeu.
Nu-mi pot deloc imagina, de ex. o biserica decorata cu grafitti...

iosif 08.06.2007 11:22:58

Schimbarile la care se adapteaza Biserica nu se refera la astfel de lucruri. Este vorba aici de adaptarea mesajului la nevoile oamenilor moderni, la adpatarea propovaduirii la cerintele timpului. Nu va mai fi suficient sa povestim din amintiri, ci oamenii vor fi tot mai pretentiosi vizavi de mesaj, vor dori un mesaj mult mai clar, mult mai bine argumentat.

Totusi cred ca in Romania lucrurile stau foarte bine in comparatie cu alte tari si aceasta situatie trebuie bine valorificata si pentru viitor.

cozia 08.06.2007 17:34:12

Citat:

... incat sa ma simt pierduta intr-un spatiu, pe care nu-l mai recunosc.

Nu-mi pot deloc imagina, de ex. o biserica decorata cu grafitti...

Anca, in situatia descrisa de tine, noi macar o sa mai avem un punct de reper, Biserica Ortodoxa actuala, a lui Hristos neschimbata de 2000 de ani, insa gindeste-te la miile de tineri care cuprinsi de frici de tot felul se vor adresa bisericii pentru vindecare si nici nu vor stii ca Ea sarmana este modificata, modernizata, "actualizata" si in loc sa se adreseze lui Hristos si Maicii Domnului, se vor adresa Antihristului pentru ajutor si deasemenea banuiesc ca aceiasi tineri cuprinsi de mindrie se vor uita la noi ca la felul 14-shpe cind vom incerca sa-i indrumam spre Liturghia noastra "demodata"

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:14:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.