![]() |
Citat:
Ca am fost expusa poluarii si hranita de sistem cu E-uri?Desigur asta se intelege din postarea ta,ca este problema noastra directa daca nu"inghitim"mancarea traditionala. Daca nu fac fata mancarurilor traditioanale,este vremea sa ma trezesc sa trag semnalul de alarma si sa incerc ceva mai sanatos.De ce sa tin cu tot dinadinsul sa mananc traditional daca nu-mi face bine? Adica cotletul gras de porc parca se potriveste mai bine cu modul de viata al unui miner care munceste din greu in frig sau al unui constructor decat cu mine care fac efort minim si-mi petrec cel mai mult din timpul liber la computer.De frig nu mai zic. Ar fi culmea la stilul meu de viata cu munca putina,activitate fizica putina si conditii meteorologice de vacanta sa mananc mancarea de acum 100 de ani a unui muncitor ,pe timp de iarna. Chiar nu sesizezi diferentele? Iar despre sistemul imunitar...sa stii ca 70% din sistemul imunitar se gaseste in sistemul digestiv, in matze(asa popular). Faptul ca mananci prostii,mancare gatita cu orele fara enzyme(moarta dpdv enzymatic),chimicale si pesticide...asta face sa sistemul imunitar sa nu-si mai faca treaba. Nu stiu cum sa apreciez mesajul tau si al lui Dragos...ofensiv ca intotdeauna. Practic este vina noastra ca nu putem manca grasime cu lingura,carne cu galeata si tot felul de prajeli toxice. De parca asta este regula si masura,mancarea traditioanala romaneasca.... |
Citat:
Strabunicii au murit amandoi aproape de 100 :) Bunicul dinspre mama,a murit mai "tinerel"la 75 ,de Alzheimer,altfel nu suferea de nimic. Bunica este inca in viata,la 85 acum. Sora ei este inca in viata la 84 si este foarte plimbareata,merge in fiecare an in USA la fiica-sa,in vacante in Grecia si Turcia,arata cu 15 ani mai tanara. Mama arata si dansa cu 15 ani mai tanara,decat varsta reala 65. Secretul familiei este mult mers pe jos si mancare usoara de legume,cat mai des posibil :) Si bineinteles relatia cu Dumnezeu. |
Acum am spanacul pe foc. Adaug orezul mai tarziu. ;) Vrobim dupa ce inchid focul. Oricum, nu halesc incepand cu ora 18,00, decat fructe si legume crude.
|
pentru Sophia dar si ceilalti
http://ortodox.md/despre-postul-mare...rci-si-legume/
o reteta de chiftelute din vegetale. Cat si un articol foarte bun despre mancare de pe Moldova Ortodoxa. http://ortodox.md/articole/masura-pe...-despre-hrana/ |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
( problema e ca uneori nici chiar medicii nu reusesc sa faca diferenta intre una si alta, dau imunostimulente impreuna cu imunosupresoare, si n plus fata de asta, se poate trece relativ usor de la o stare la alta, adica sa tratezi o conditie hiperimuna, o atopie, etc, si sa dai in imunosupresie...) Pe de alta parte, ma uimeste ce ne face postul asta...observ cu uimire ca de 2 pagini incoace se vorbeste numai de mancare...))) |
Citat:
|
Citat:
* Nu stiu ce intelegi prin mancare romaneasca, care include si mancare de post. Acele cateva feluri de mancare care se consuma la greu in ziua de azi, da, nu sunt prea sanatoase, mai ales in consum mare. Insa, in trecut cand se tinea post serios, nu abuza nimeni de mancarile grele. Si se tinea post f.strict, nu ca acum. Ah, si oamenii erau f.activi si muncitori, nu ca noi. Si depinde si unde locuiesti. Daca ai animale si muncesti pamantul ca bunica mea, crede-ma ca nu poti sa faci treaba doar cu orez. |
Citat:
Uite niste exemple: ciulama,ardei umpluti,sarmale,tocana,musaca,fasole batuta cu ceapa calita si usturoi,carne la ceaun,ciorba de burta(galbena de grasime),ceafa de porc,snitel,chiftele,peste prajit cu mujdei... Deschide un menu de restaurant romanesc si te lamuresti care sunt mancarurile romanesti cele mai apreciate de romani. Ca doar nu vb aici de ghiveci calugaresc,mancare de vinete impanate cu usturoi,salata orientala, ciorba de fasole verde,de sfecla,de loboda,de fasole uscata,de ciuperci sau de mancare de conopida,de ciuperci scazute,de linte,de spanac,de varza,orez sarbesc?? Cine le mai gateste pe astea din urma??? Tocmai ca am copilarit cu rude credincioase care fie tineau post negru vineri fie post aspru si munceau pamantul,aveau vie,gradina,animale,copiii,nepoti.Aveau o gramada de treaba si in plus trebuiau sa se deplaseze pe jos. Desigur nu traiau cu orez dar nici cu mancaruri inecate in ulei,rantasuri cu ceapa prajita,sosuri cu faina calita sau tocana care sta pe foc pana se maruntesc toate inauntru si nu mai ramane nimic folositor(enzime). La tara se faceau ciorbe de sezon cu bors de casa,unele cu ou,altele cu smantana,altele doar de post,uneori bunica facea si paine si taitei de casa. Legumele erau intotdeauna din curte : fasole galbena,ardei,rosii,vinete,castraveti,cartofi,bame ,varza,mazare,ceapa,usturoi si tot felul de verdeturi. Avem o tufa de tarhon care este in acelasi loc de 20 de ani,secretul este s-o acoperi toamna cu talas si folie. Si acum cand vad tarhon proaspat in magazin cumpar ca sa fac ciorba de vara ca aia din copilarie: dovlecei,fasole verde,cartofi,rosii si tarhon,acrita cu zeama de lamaie. Aveam meri multi din care faceam otet de mere(nu-mi placea pe atunci). Se facea mult magiun si dulceata de cirese,visine,piersici,caise si struguri-care se manca dimineata cu paine neagra la ceai. Facea bunica-mea un ceai dupa care imi este tare dor... Un amestec de tei,menta,musetel si sunatoare. Aveam pana si menta si musetel in gradina...Apoi capsuni,tufe de zmeura,de mure...Era o bogatie de nedrescris. Diverse soiuri de cirese de la Reinier pana la cirese salbatice,mici,negre si amarui(de dulceata),peri,meri,corcodusi,pruni,piersici,caisi ba chiar smochin,lamai si nectarin. Pai cu asa culturi si bogatie sa-ti mai stea gandul la mici,chiftele,ceafa de porc,carnati si tocana? Se mancau si astea dar rar,din an in Paste... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:09:23. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.