Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Sarcina Violului- Dilema crestina sau rationala ... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17698)

Yasmina 13.02.2015 10:54:20

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 580914)
Așa cred și eu.
Iar în ce privește îmbrăcămintea, este adevărat, problema este mai complicată puțin, ea ținând de modul general în care se îmbracă „concurența”.

Însă, dacă am învăța ceva din obiceiurile care existau cândva la sate cred că n-ar fi rău. Fetele, până să se mărite, umblau cu capul descoperit, dar după măritiș, devenind femei, toate umblau acoperite, rezervând frumusețea doar pentru soț.

Sigur că nu vreau să spun că acum toate femeile ar trebui să poarte batic. Dar ar fi bine să aibă grijă să nu fie prea atrăgătoare pentru alți bărbați, să nu sugereze, fie și fără a conștientiza, că ar fi accesibile.

Problema este mai complicata decat atat!
Femeile trebuiesc sa fie atragatoare pt societate in general,nici macar pt barbati.
Mie mi-a fost comunicat la job de catre manager femeie sa ma prezint mai "ingrijit"-asta insemnand machiaj,fixativ de par,lac de unghii,tot tacamul...
Desigur ca pt dumneai eu par neingrijita de parca nu as fi spalata,pieptanata si cu unghiile curate...

In unele cazuri perfectiunea fizica care este accentuata de haine putine face parte din mecanismul setei de putere,trupul devenind un arsenal in lupta cu barbatul,pe care il supune cu acesta sau asa se crede,in tot cazul.
Asta este natura omului cazut si trebuie sa afisam multa intelepciune cand observam aceste aspecte in preajma noastra.
O detasare vecina cu indiferenta.

Yasmina 13.02.2015 10:56:52

Pana la urma,ma scuzati chiar si pe mine pt ce scriu.
Sunt atat de suparata ca nu m-ar mira sa am reactii destul de ciudate pe forum.
Nu va suparati!

bob2909 13.02.2015 12:10:29

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 580874)
O! ... lume, malaxor al vietii timpuri
Cum dezbraci a noastre ganduri
Si le faci sa fie visuri ...
.

Cum sa judeci toata lumea?
Cand pacatul si virtutea
Au nascut ipocrizia ...

Toate sentimentele-n multime
Ca-n tarana sa se adune
Cu o negura achitate...

Si de-a mediului greseala
Pedepsesc un prostovan
Ce-i asa mare scofala?

Ioan 3:
"17. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea.
18. Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a și fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu.
19. Iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume și oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele.
20. Că oricine face rele urăște Lumina și nu vine la Lumină, pentru ca faptele lui să nu se vădească.
21. Dar cel care lucrează adevărul vine la Lumină, ca să se arate faptele lui, că în Dumnezeu sunt săvârșite."

Atenție Ezio: crezi adevarul, cunoști adevarul - savarșești faptele in Dumnezeu.

P.S. tu ai scris poezia?

Ioan_Cezar 13.02.2015 15:24:42

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 580915)
Oare nu ar fi mai bine sa se poarte si ei ca Sfintii Parinti,ca monahii care isi ascund ochii de imagini pacatoase?Care isi intorc privirea sau lasa capul in jos la vederea ispitei?
Altfel este usor si comod sa-ti pui slabiciunile pe umerii altora!

Adica poti sa fi smintit fara voia ta?Nu stiu,intreb ...

Din păcate, soră dragă, se pare că de obicei ne smintim chiar așa: fără voia noastră.
Cine, voindu-și binele și știind că sminteala e ceva rău, se smintește cu voia lui?...:) Cine ar vrea să fie bolnav, nebun, știind că boala și nebunia sunt ceva rău? Cine voiește să moară știind că moartea e ceva rău?
Și totuși toți murim, toți ne îmbolnăvim etc.

Tocmai din aceste considerente care țin de realitatea efectivă, experiată de oameni mereu, Părinții au pus mare accent pe profilaxie, pe prevenirea căderilor, prin programul de disciplină ascetică al vieții creștinești.
Paza bună trece primejdia rea, spunem. Iar frica păzește pepenii.
În oala acoperită nu intră musca (după cum, așa cum atrăgea atenția Dragoș printr-o plastică metaforă, pe un alt topic, nu intră nici harul proniator...:))

Părinții ne vorbesc, ne scriu multe despre cultivarea vituților avînd ca bază paza și trezvia minții, apoi spovedania imediată și, desigur, rugăciunea permanentă.

Problema e mereu atenția, mai exact atragerea involuntară a atenției, captarea și menținerea ei. Orice om care trăiește într-un mediu bogat în stimulări de tot felul va fi atras, la nivelul atenției involuntare, spre stimuli nu tocmai sfințitori și dătători de pace. Sunt distractori atenționali, a căror funcționare este potențată nu doar prin meșteșuguri externe (contrast, intensitate etc.) ci și prin trebuințele și motivele naostre aflate în stare de excitabilitate crescută, prin repetare deasă ori prin îndelungă-frustrare.

Să facem o plimbare prin oraș, fie și o oră, dacă se poate seara, și să vedem ce fel de stimuli ne captează atenția involuntară:
- pe bulevard, sute de reclame luminoase, în culorile cele mai contrastante și violente, ne fură automat privirea - înainte ca noi să apucăm să spunem "nu vreau" sau "nu mă interesează";
- unul lângă altul se oferă ochilor noștri buticurile cu "splendorile" lor: vrafuri de pachete de țigări frumos ornamentate (câtă inteligență creativă e pusă în zămislirea unor etichete cât mai atractive pe pachetele de țigări, câți absolvenți de Belle Arte își dăruiesc talantul pentru a confecționa tablouri mișcătoare și provocatoare, care te cheamă să tragi din lulea), tone de sticle cu băuturi alcoolice care mai de care mai frumos bibilite, colorate, deformate (unele pântecoase, altele suple etc.); vitrine cu haleală savuroasă, de la munții de ciocolate la hălcile de cărnuri superpreparate; produse din gama sexshop, anunțate prin lumini speciale care îți fură ochii înainte să apuci să îi pui în pământ ș.a.m.d.
- lângă tine, înainte și înapoi, fete care își exprimă "personalitatea" prin tot ce apucă: farduri, țoale, bijuuri, piciorușe, sânișori, gurițe, ochișori, râsulețe, ocheade, moliciuni de tot felul, glăsulețe, vocabular ș.a.m.d.
- mirosuri
- muzichii
- gâdilături
- râgâituri
.........hooo, ajunge că abuzezi deja, colegul!

Apoi hai acasă și deschide tvul, dacă mai deții încă. Tot ce era pe stradă năvălesște acum pe mica fereastră colorată și frumos ornamentată. Aia la care plătim cablul ca să ne aducă și mai multe stimulări.

Apoi lasă tvul că e nașpa și hai mai bine pe net că poți controla cu mouseul și cu tastatura ce vrei să vezi, ce vrei să auzi. Pe bune? Păi lângă o știre de la Basilica te pomenești imediat cu o "frumoasă" care îți surîde dulcic. Lângă un citat din Sfântul Maxim îți și apare nevinovatul Ronaldinio jonglînd o țâră mingea pe țurloaie și pă piept. Lângă o fotografie cu biserica cutare îți surîde ștrengar și o echipă de fete, animatoare la hotelul x, care te invită la un ceai, un biscuit ronți, un masaj erotic și alte alea care te așteaptă dacă vii cu noi pe mașinuța asta decapotabilă. Ba chiar și Ilie Năstase îți mai face cu mâna arătîndu-ți spre un vole pe care nu-l vei returna niciodată....

Nimic din toate acestea nu le-a voit voia mea.
Și totuși, așa fără voia mea, aceste stimulări au format deja pe ochii minții mele imagini bine structurate, apoi mintea a și început să rumege, în virtutea automatismelor ei funcționale, apoi emoțiile au și zvâcnit pe ici pe colo, iar apoi voința s-a și calibrat așa cum îi spune firescul funcționării minții, etc. etc. etc.

De aceea Părinții ne-au sfătuit mereu să ne ferim, cu scop profilactic, de mediile încărcate în stimuli prea mundani, prea excitanți, prea ispititori.
Și tot ei ne povățuiesc mereu să supraveghem cu mare băgare de seamă încotro ne fuge atenția și să o deturnăm de acolo când ea s-a așezat pe o sursă de plăcere, după care o știm bine, vine și durere.

Da, monahii își păzesc simțurile, tocmai pentru a nu fi duși prin jocul mecanismelor minții noastre în lumea deșertăciunii sufletești.
Da, monahii își păzesc gândurile, tocmai pentru a nu ajunge să gândească răul și păcatul.
Da, monahii au o disciplină a întregii conduite, altminteri ea o poate lua cu totul razna, purtînd pe om în burta chitului tuturor plăcerilor și poftelor inimii rele.
Da, monahii se păzesc cu frică, știind din cercare și din învățătură că omul e ființă pe tât de slabă și sugestionabilă cătr moarte, pe atât de capabilă să aleagă calea spre curăție și viață.

Paza simțurilor și rugăciuena permanentă feresc pe om de alunecarea în moliciune și putregai, chiar de ar locui în miezul iadului. Stă în puterea oamenilor să realizeze această luptă ascetică, această disciplină fortificatoare și salvatoare, dacă voiesc să învețe meșteșugul păzirii de la Părinți și de la Bunul Dumnezeu, Proniatorul nostru.

Ioan_Cezar 13.02.2015 15:35:14

Ar mai fi multe de spus, pe tema smintelii noastre involuntare. Și totuși putem bate involuntarul acesta, prin deprinderea/învățarea voluntară și sistematică a unor măsuri de prevenire a căderilor și de menținere a curăției, a sănătății, a virtuții. Ne arată cum să facem, ne spune și ne dovedește prin frații noștri sporiți în virtute, dintotdeauna Biserica.
Scriptura și alte cărți precum și păstorii noștri duhovnicești ne predau mereu meșteșugul păzirii și al liniștirii. De aceea și avem Predanie.
Rămâne să alegem calea pe care voim cu adevărat să umblăm.
Doamne ajută!

Corinusha 14.02.2015 08:43:06

Adevarul e ca si mie imi atrag atentia fetele prea putin imbracate, cu toate ca-s femeie. Pur si simplu imi "zboara ochii". Si ma mir, ba ca nu ingheata (la -12 grade sa vezi una cu o fusta cat o palma si o gecuta scuuurta de tot te cam intrebi asta), ba cum de are curaj sa iasa asa (dati-va seama daca mie, ca femeie imi fug ochii, cum fug ochii unui barbat in directia lor).

Si fardurile pot fi folosite cu masura, astfel incat sa pari a nu prea purta machiaj; la fel cum le poti folosi sa devii un clown. Sunt si in machiaj niste reguli care muuulte fete/femei nu le respecta deloc (exemplu: daca machiezi mai puternic ochii, atunci buzele sa ramana naturale si daca iti faci buzele cine stie ce cuyloare puternica, un rimel ajunge la ochi); dar nuuu, vezi mini clowni la tot pasul (buze rosii/toz intens si ochi negrii/albastrii/moc/orice alta culoare super intensa)... Si ne miram ca ne fug ochii? La asta cu machiajul mie imi fug ochii de obicei si ma oripilez; prea putin vad pe cineva machiat frumos, "cu regula".

Apoi ce zice yasmina si Ioan_Cezar e la fel de adevarat...

abaaaabbbb63 14.02.2015 09:33:48

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 580977)
Adevarul e ca si mie imi atrag atentia fetele prea putin imbracate, cu toate ca-s femeie. Pur si simplu imi "zboara ochii". Si ma mir, ba ca nu ingheata (la -12 grade sa vezi una cu o fusta cat o palma si o gecuta scuuurta de tot te cam intrebi asta), ba cum de are curaj sa iasa asa (dati-va seama daca mie, ca femeie imi fug ochii, cum fug ochii unui barbat in directia lor).

Si fardurile pot fi folosite cu masura, astfel incat sa pari a nu prea purta machiaj; la fel cum le poti folosi sa devii un clown. Sunt si in machiaj niste reguli care muuulte fete/femei nu le respecta deloc (exemplu: daca machiezi mai puternic ochii, atunci buzele sa ramana naturale si daca iti faci buzele cine stie ce cuyloare puternica, un rimel ajunge la ochi); dar nuuu, vezi mini clowni la tot pasul (buze rosii/toz intens si ochi negrii/albastrii/moc/orice alta culoare super intensa)... Si ne miram ca ne fug ochii? La asta cu machiajul mie imi fug ochii de obicei si ma oripilez; prea putin vad pe cineva machiat frumos, "cu regula".

Apoi ce zice yasmina si Ioan_Cezar e la fel de adevarat...

Pai da, si poti sa spui " isi cauta raceala cu lumanarea", "sunt un pic (mai mult) indecente" sau "machiajul are o limita". Dar e cale lunga pana sa spui " isi cauta violul cu lumanarea".

Cum am zis, chiar daca merge cea mai frumoasa femeie goala pe strada, ar trebui cel mult sa primeasca o amenda de la politie, si in acest caz poti sa zici "si-a cautat-o". Dar daca facea asta, si este violata de un barbar, si tu zici " si-a cautat-o", pai imi pare rau dar nu cred ca multa lume o sa mai vrea sa mai aiba de a face cu tine, pentru ca este un rationament foarte ingust.

Corinusha 14.02.2015 10:21:23

^Bine zis aabaaa...
Subscriu in totalitate.

EzioAuditore 14.02.2015 11:50:36

Citat:

În prealabil postat de bob2909 (Post 580922)
Ioan 3:
"17. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea.
18. Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a și fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu.
19. Iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume și oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele.
20. Că oricine face rele urăște Lumina și nu vine la Lumină, pentru ca faptele lui să nu se vădească.
21. Dar cel care lucrează adevărul vine la Lumină, ca să se arate faptele lui, că în Dumnezeu sunt săvârșite."

Atenție Ezio: crezi adevarul, cunoști adevarul - savarșești faptele in Dumnezeu.

P.S. tu ai scris poezia?

Cand ne nastem si vedem tot ce tine de placeri
Inghititi de soarta fara sa gandim macar,
Ne cufundam privirea in orizontul de pareri
Judecata, tu nu stii ca viata asta-i un trial?
Si cu patima adanca am trai fara dureri
La a vocei tinerete cand in inima-ti tresar
Doruri vii de nemurire cu a boltei de luceferi
Ne-nmultim si vrem copii intr-un final.

Si pe acest pamant cand viata inca n-a dospit
Suntem purtati de vant, pe al patriei vesmant
Si cu gandu-n alt taram, judecat-am adormit
Si vazand ca prin vis cum pierim, salivand
Asteptandu-L pe Messia care inca n-a venit.
Astfel miliarde inecandu-se-n iluzii, sperand
Clipesc la nemurire in mormantul de granit
Pentru a alesilor destin ce ei nu au avut.

Dar atuncea ce va fi?
Cand vei vedea ca omul nu va imbatrani.
Au meritat aceste miliarde de stramosi
Sa parcurga anii grei si intunecosi?
Iar o stea ca sa se nasca
Nori de praf se dezintegreaza.

P.S. Da.

Barsaumas 14.02.2015 14:55:32

Consiliul compus din mine, blatidele locale si tabletele mele, precum si acest computer, il propune in unanimitate pe colegul nostru pentru premiul Ileana Albu, pentru poezie nihilista.
Acum, vorbidn serios. Colegul are talent, insa nu e clar ce crede de fapt despre tema topicului.
Chestiunile abstracte sunt prea inalte pentru mine. Pur si simplu, fineturi gen liber arbitru, jucator captiv, pronie divina, opresiune diabolica, etc., ma lasa rece. Ma rog Dumnezeului meu, Care a creat Natura si Omul, si gata.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:35:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.