Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Intrarea femeilor in altar si a barbatilor care ajuta preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6576)

Fani71 01.07.2009 01:56:32

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 149266)
Auzisem din mai multe parti ca asa se procedeaza. Dar iata ca alte voci spun altceva:

"Cine poate face prescuri?

În ultimul timp s-a răspândit concepția că prescurile nu pot fi făcute de femeile care trăiesc o viață conjugală normală cu bărbații lor. Această concepție nu are însă nici o bază în tradiția Bisericii. Nu există nici un canon care să prevadă acest lucru, cu atât mai mult cu cât, mult timp, la Liturghie se folosea pâine din uzul comun.

Probabil la originea acestei concepții stă interdicția pentru cei ce au săvârșit păcate grave și sunt opriți de la împărtășanie de a-și aduce darul la altar. Dar a considera legăturile trupești ale soților cununați canonic drept păcat este în contradicție cu Scriptura și cu întreaga învățătură a Bisericii. Sfântul Pavel arătă clar că patul nunții este nespurcat (Evrei 13, 4) iar Canonul 4 Gangra îi osândește pe cei care ezită să primească Sfânta Împărtășanie de la clericii căsătoriți. Ori, dacă un preot căsătorit, având o viață conjugală normală, poate sluji Sfânta Liturghie cu vrednicie, de ce soția acestuia nu ar putea face prescurile pentru slujbă? Sau de ce o femeie căsătorită canonic, care se poate împărtăși, nu ar putea face prescuri?

Pe de altă parte este evident faptul că cei care se complac în păcate grave, care îi îndepărtează de la împărtășanie, nu numai că nu pot să facă prescuri ci, până când nu se pocăiesc, nu le pot aduce la altar nici pe cele făcute de alții.

Ca urmare pot face prescuri cei care, străduindu-se să ducă o viață curată, potrivit poruncilor lui Hristos, pot și să-și aducă darul la altar." Pr. Florin Botezan

Multumesc pt acest text care explica bine ideea de care vorbeam.

cristiboss56 01.07.2009 03:14:25

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 149317)
Oh, acum vad, linkul era de la bmd nu de la Cristi. Nu conteaza.

Nu se supără Marius , pentru că oricum suntem prieteni și prietenia nu are nume, granițe sau mai știu eu ce .
:108:

Anca-Miha 01.07.2009 18:32:36

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 149354)
Multumesc pt acest text care explica bine ideea de care vorbeam.

Cu o conditie, Fani, sa tinem patul nespurcat, ca de ispite nu duce lipsa lumea. Curatia omului nu va fi niciodata o cantitate neglijabila.

cristiboss56 01.07.2009 19:56:15

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 149509)
Cu o conditie, Fani, sa tinem patul nespurcat, ca de ispite nu duce lipsa lumea. Curatia omului nu va fi niciodata o cantitate neglijabila.

Depinde de la om la om !

Anca-Miha 01.07.2009 21:37:13

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 149520)
Depinde de la om la om !

La ce te referi?

cristiboss56 01.07.2009 21:48:52

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 149552)
La ce te referi?

La curăția omului în general ! Pentr unii această problemă nici nu există în viața lor, pentru că nu-i interesează efectiv, trecând nesimțitori peste toate ispitele ce vin asupra lor.

Anca-Miha 01.07.2009 23:35:40

Cristian, iar eu ma refeream putin mai sus la curatia omului din punctul de vedere al Bisericii, caci vorbeam de persoana, care poate face prescura.
Ca oamenii nu pun pret pe curatie, unii pe cea corporala, iar altii pe cea sufleteasca, este stiut, dar nu despre asta discutam aici.

Fani71 03.07.2009 11:40:50

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 149509)

Sigur.
'Pastrarea patului nespurcat' este o expresie care inseamna fidelitatea conjugala, pazirea de adulter. Evident, adulterul este un mare pacat, si daca il comiti nu poti sa te impartasesti, nici sa-ti aduci hertfa la altar, dupa sf. Pavel.

windorin 03.07.2009 11:44:53

Da, [COLOR=darkred]curatenia din casatorie[/COLOR] nu inseamna a lipsa celor trupesti, ci doar o curatenie a sufletului si a mintii in vremea lor, o vedere a acestora ca firesti, ca puse de Dumnezeu, fiind luate cu dreapta masura si cu multumire.

Este trista [COLOR=darkred]raportarea multor calugari la cei casatoriti[/COLOR], pe care ii vad curpinsi de toate poftele si de toti diavolii. Acelora trebuie sa li se spuna ca degeaba s'au facut calugari, ca nu au priceput nimic, ca tot din familie au iesit si ei, ca acea curatie ceruta crestinului au avut'o toate sfintele desfranate, care s'au intors la credinta, ca toate caderile mirenilor sunt si spre rusinea calugarilor, care nu au rugaciunea puternica, spre a ridica lumea, etc.

Nu problema trupului constituie piedica ori privilegiu in Biserica !!!

sophia 25.10.2009 18:59:15

Duminica trecuta s-a deschis putin usa la altar si am vazut si eu discul acela cu anafura pe el si ce facea parintele cu el. Am vazut numai cateva secunde si m-am bucurat.
Oricum este interesant si pacat ca noi nu putem vedea.
Si nu m-am lamuri cu unele aspecte: de ex. de unde stie preotul cati vor veni la impartasit ca sa taie atatea bucatele, sau cate taie de fapt pentru popor si cate pentru el si pentru...morti?
Of, tainele astea...

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:14:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.