Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Libertatea crestinilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7746)

Miha-anca 13.12.2009 22:19:49

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 190838)
Imi pare rau pentru prietenul tau (sau cunoscutul tau). Stiu ce spui, din pacate. Poate sa faca altceva, intr-o asemenea situatie: sa dea intr-adevar pomelnice in tara, dar mai ales sa se roage, atunci cand nu poate sa dea de pomana lucruri materiale. Nu spun asta de la mine, pentru ca eu nu sunt decat o biata pacatoasa, dar spun asta din invataturile Sfantului Serafim de Sarov. Apoi, mai poate sa-i si viziteze pe cei singuri, asta daca nu sunt suspiciosi...

Multumesc, elizabeta; ii voi transmite...

elizabeta 13.12.2009 22:22:43

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 190844)
Multumesc, elizabeta; ii voi transmite...

...am uitat sa pun si linkul...
http://serafimdesarov.trei.ro/?cat=3
...uite, un mic pasaj: "Dobandeste harului Duhului Sfant si prin practicarea celorlalte virtuti, de dragul lui Hristos. Fa negot duhovnicesc cu ele; fa negot cu acelea care iti aduc profitul cel mai mare. Strange capital din belsugul harului lui Dumnezeu, aduna-l in banca cea vesnica a lui Dumnezeu, care iti va aduce dobanda nematerialnica, nu patru sau sase procente, ci suta la suta pentru o rubla duhovniceasca, si chiar nesfarsit mai mult decat atat. De pilda, daca rugaciunea si privegherea iti dau mai mult har de la Dumnezeu, roaga-te si privegheaza; daca postirea iti da mult din duhul lui Dumnezeu, posteste; daca milostenia iti da mai mult, fa pomeni. Masurati fiecare virtute facuta din dragoste pentru Hristos in acest fel."

Miha-anca 13.12.2009 22:32:10

Inca odata multumesc, elizabeta draga. Sf. Serafim de Sarov este Sfantul apropiat de sufletul meu, a carui viata am citit-o si m-a impresionat profund. Imi aduc aminte de acest sfat, dar uit de el, sau poate inca nu am ajuns sa excelez nici in rugaciune, nici nu sunt o postitoare desavarsita, si nici altele nu le fac cum ar trebui...
Iti multumesc si in numele prietenului nostru, care va fi cu siguranta foarte impresionat de gandul tau frumos de a-l ajuta.
Sa-ti rasplateasca bunul Dumnezeu gandurile tale frumoase pentru altii.
Doamne ajuta!

elizabeta 13.12.2009 22:36:40

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 190855)
Imi aduc aminte de acest sfat, dar uit de el, sau poate inca nu am ajuns sa excelez nici in rugaciune, nici nusunt o postitoare desavarsita, si nici altele nu le fac cum ar trebui...

Draga mea Anca, te rog din inima sa nu-ti mai faci atatea probleme; trebuie doar (sa incercam cu sinceritate) sa mergem cu simplitate pe calea Domnului, eu asa cred...de restul se va ocupa El...daca ne punem la dispozitia Lui...
Doamne ajuta!...si sa aveti parte de roade binecuvantate (atatea cate vor fi) dupa acest post!...

Miha-anca 13.12.2009 22:37:01

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 190724)
Duhovnicul te indruma, dar nu-ti cantareste iubirea
ca nu e Dumnezeu sa patrunda pana la despartitura duhului.

Duhovnici din acestia inca mai exista printre noi... cine ii cauta ii gaseste!

Miha-anca 13.12.2009 23:11:48

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 190856)
Draga mea Anca, te rog din inima sa nu-ti mai faci atatea probleme; trebuie doar (sa incercam cu sinceritate) sa mergem cu simplitate pe calea Domnului, eu asa cred...de restul se va ocupa El...daca ne punem la dispozitia Lui...
Doamne ajuta!...si sa aveti parte de roade binecuvantate (atatea cate vor fi) dupa acest post!...

Iti multumesc, elizaveta, ca ma mangai si pe mine cu cuvintele tale de imbarbatare. Multa lume asteapta rezolvari de tot felul dupa acest Post... si eu la fel.
Sa te auda bunul Dumnezu si sa ne aduca tuturor usurare si iesire din impas, odata cu bucuria Sarbatorii Venirii Lui printre oameni.
Da, stiu si simt ca El le face pe toate, atunci cand lucrurile se insiruie atat de neasteptat de frumos... dupa un drum greu, pe care cu greu m-am tarat de la o zi la alta. Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

MariS_ 13.12.2009 23:19:03

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 190857)
Duhovnici din acestia inca mai exista printre noi... cine ii cauta ii gaseste!

Cred ca ai dreptate...m-am pripit cu afirmatia!
Iertare.

Fani71 13.12.2009 23:48:19

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 190674)
Iubirea fata de Dumnezeu înseamna slujirea Lui. Este o iubire manifestata prin fapte, dupa cum zice Domnul: (Ioan 14, 21) Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește.

Între aceste porunci este si iubirea aproapelui, dar aceasta iubire nu este porunca cea mai importanta, asa cum se exagereaza inclusiv pe acest topic. Porunca cea mai importanta este renuntarea la lume, la viata de acum.

Vedem cum au trait Sfintii, renuntând la posesiunile lor materiale, unii simulând nebunia pentru a fi lipsiti de orice mângâiere venita din partea oamenilor. Niciunul nu a dus o viata confortabila asa cum vrem noi sa ducem. Aceasta este slujirea lui Dumnezeu, ei sunt singurul model.

Ai dreptate, dragostea de Dumnezeu vine mai intai, dar ea se incarneaza in dragostea pentru aproapele.
Din pildele despre judecata, ce reiese?
Vom fi primiti in Imparatie daca
- acceptam inviatia la 'nunta'
- avem vesmant potrivit (iar pt asta ne rugam de Paste 'lumineaza haina sufletului meu...')
- ne purtam cu aproapele de parca ar fi Hristos
- nu suntem nesimtitori la suferinta celui de langa noi (Lazar)
- folosim bine darurile pe care ni le da Dumnezeu, unuia mai multe, altuia mai putine (pilda talantilor)
- nu judecam, iertam (pilda celui care nu iarta datornicului)
- ne nastem din apa si din Duh si mancam Trupul Lui

Am uitat ceva? Precis...
Nu ma simt bine azi, iertati - n-am apucat sa citesc tot ce s-a scris.

Miha-anca 14.12.2009 01:10:44

Fani draga, cred ca "incarneaza" nu e cuvantul cel mai potrivit; si poate duce in eroare. Poate ca "se reflecta" ar fi mai potrivit, caci daca eu imi arat dragostea fata de aproapele rugandu-ma pentru el, nu putem vorbi de o incarnare...nu?

eduardd 14.12.2009 09:19:42

"In dragostea noastra catre aproapele se ascunde marea noastra dragoste catre Dumnezeu"
Pr. Paisie Aghioritul. (Cartea "Patimi si Virtuti")

Citesc de cateva zilele postarile voastre si ma bucur... Unii sunt rationali altii sunt sensibili. Dar toti aveti in fata Iubirea Lui Hristos. Foarte frumos subiect!
Ieri am gasit acest cuvant al parintelui nostru drag, Gheronda Paisie. Am simtit ca reprezinta o insumare (daca-mi este permis sa ma exprim astfel) a tuturor discutiilor de pe acest topic. De aceea vi-l daruiesc!
Bucurie!

ps- potrivit este si cuvantul pr Arsenie "Orice suspin poate fi o rugaciune si orice rugaciune un suspin"
Suspin=Jerfta daruita aproapelui ajutand trupeste cu si din iubire
Rugaciunea= Jertfa daruita aproapelui priveghind nopti in sir ptr el cu si din din iubire
Insumarea?
"In dragostea noastra catre aproapele se ascunde marea noastra iubire catre Dumnezeu"

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:47:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.