Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sacrificiul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9251)

FiulRisipitor 30.04.2010 11:02:15

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240686)
Ma intrebam daca Dzeu cu totul a devenit om. In sensul daca a mai ramas cineva la haturile universului :)

Incep si eu sa ma obisnuiesc cu replicile tale si sa-mi imaginez unde vrei sa ajungi (evident ca nu pot spune cu certitudine). Probabil colegii de forum au obosit deja sa-ti dea explicatii, si sunt convins ca multi dintre ei ti-au dat deja explicatii mult mai bune ca ale mele. Dar daca tot ai intrebat o sa-ti raspund si eu....

Ti se pare foarte greu (ca sa nu zic imposibil) pentru Dumnezeu sa fie in acelasi timp si in "ceruri" dar sa fie in acelasi timp si Om pe pamant? Daca raspunsul tau e da, atunci cum ramane cu omnipotenta si omniprezenta? Nu stiu ce concept ai tu, sa nu zic despre Dumnezeu, ci despre divinitate. Ar trebui sa sti ca Dumnezeu nu este numai mai mult decat poate stiinta lumii explica ci chiar mai mult decat isi poate omul imagina.

eodor nastasa 30.04.2010 11:26:08

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240686)
Ma intrebam daca Dzeu cu totul a devenit om. In sensul daca a mai ramas cineva la haturile universului :)

"Eu sunt in toate si toate in Mine sunt". Cred ca asta ar trebui sa te lamureasca. Repet, cred, desi ma indoiesc ca poti sa intelegi.:39:

Florin-Ionut 30.04.2010 12:01:43

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 241168)
"Eu sunt in toate si toate in Mine sunt".

Unde scrie asta?

topcat 30.04.2010 12:23:06

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 241151)
chiar mai mult decat isi poate omul imagina.

De aceea foloseste termeni caracteristici umani (tristete, neputinta, sacrificiu etc) ;)
Nu mi se pare greu sa fie, ceva omniprezent, si aici si acolo, chiar mi se pare imposibil sa nu fie undeva

Nu, mi-ai dat explicatii din cele mai bune (care se pot da)

FiulRisipitor 30.04.2010 13:42:13

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 241196)
De aceea foloseste termeni caracteristici umani (tristete, neputinta, sacrificiu etc) ;)
Nu mi se pare greu sa fie, ceva omniprezent, si aici si acolo, chiar mi se pare imposibil sa nu fie undeva

Nu, mi-ai dat explicatii din cele mai bune (care se pot da)

Nu ma asteptam ca explicatia mea sa fie foarte buna sau convingatoare. Daca as fi ajuns la nivelul ala nu cred ca mai stateam pe forum.
Noi credem ca suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, iar pentru ca perceptia umana este limitata, explicatiile date de cei care L-au cunoscut pe Dumnezeu sunt date in termeni pe care noi (sau majoritatea oamenilor) putem sa-i intelegem.

topcat 30.04.2010 14:09:42

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 241238)
Nu ma asteptam ca explicatia mea sa fie foarte buna sau convingatoare. Daca as fi ajuns la nivelul ala nu cred ca mai stateam pe forum.
Noi credem ca suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, iar pentru ca perceptia umana este limitata, explicatiile date de cei care L-au cunoscut pe Dumnezeu sunt date in termeni pe care noi (sau majoritatea oamenilor) putem sa-i intelegem.

Nu am zis foarte buna sau convingatoare, am zis ca e printre cele mai bune ;)
E ceva mai completa dar contine in fapt aceleasi ilogisme.
Sper ca nu te-ai suparat :3:

FiulRisipitor 30.04.2010 14:18:26

Nu asteptam laude si evident nu ma supar asa de usor... ;)

topcat 03.05.2010 11:47:35

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 240847)
Deci Fiul se jertfeste Tatalui pentru ca libertatea sa fie posibila in Universul care va fi fost creat, pentru ca fiintele care-l locuiesc sa poata fi facute dupa chipul modelul lui Dumnezeu Insusi. Un alt fel de Univers ar fi fost un non-sens, un sistem automat, super-complex, dar mort...

Jertfa este metoda Fiului de a ne arata calea spre o viata desavarsita, spre iubirea perfecta la care am fost chemati. Jertfa ar fi avut loc chiar daca omul nu ar fi cazut in pacat (Parintele Galeriu sustine asta), ar fi fost un alt fel de a ne arata calea spre o mai buna viata, spre o iubire perfecta, comparabila cu iubirea Persoanelor divine.

Deci nu putea (:66:) crea un univers liber, cu fiinte create dupa chipul si asemanarea sa, fara o jertfa. Am inteles bine? Si, ca sa existe o Jertfa, i-am spus: "jertfa Fiului catre Tata"?
Totodata, jertfa ne arata modul spre o viata desavirsita, probabil a universului fara libertate, pentru ca vom fi una cu Persoanele?

Florin-Ionut 03.05.2010 14:52:45

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 242154)
Deci nu putea (:66:) crea un univers liber, cu fiinte create dupa chipul si asemanarea sa, fara o jertfa. Am inteles bine? Si, ca sa existe o Jertfa, i-am spus: "jertfa Fiului catre Tata"?

Deja am intrat pe teritoriul speculatiilor crestine, filosofice, atee, ce mai conteaza de care? Putea sau nu, voia sau nu, ce-ar fi fost daca... Eu nu sunt teolog, nu pot sa ma pronunt decat in masura a ce am citit. Si mai am multe de invatat...

Cu IQul meu limitat, presupun asa: in sfatul mai inainte de veci, Tatal a propus sa creeze Universul. Asta presupune sa fie locuit de fiinte create dupa modelul divin si chemate spre asemanarea cu Divinitatea. Nu putem vorbi de timp cand discutam despre Dumnezeu. Oricum, in termeni "pamantesti", Dumnezeu a inteles instantaneu ca raul va intra in lume, ca omul va cadea si ca tot El va trebui sa-l scoata din ghearele raului. Deci Fiul (Cel ce este Amin) a fost de acord sa creeze lumea, fara sa predestineze nimic, si sa coboare in acea lume pentru a-i arata calea catre Viata, catre El, chiar de-ar fi cazut un ultimul grad de rautate. El, ca Ratiune a lucrurilor, a fost pregatit cu o solutie pentru orice istorie posibila ar fi urmat evenimentul prim al Creatiei. Asa ca a zis: Amin, sa fie! Si in "momentul" in care a gandit arithectura lucrurilor, Duhul Sfant a inceput lucrarea care este o lucrare vesnica, mai presus de presupunerile noastre si ale ingerilor necazuti si decazuti.

Citat:

În prealabil postat de topcat
Totodata, jertfa ne arata modul spre o viata desavirsita, probabil a universului fara libertate, pentru ca vom fi una cu Persoanele?

Nu exista Univers fara libertate, nici acum, nici in erele ce vor urma. Pentru ca Chipul divin este indistructibil in fiintele create.

Noi suntem si vom ramane persoane distincte de Persoanele Treimii. Nu ne vom contopi in absolut pierzandu-ne identitatea (atman-ul) in Brahman cel impersonal, cum cred hindusii, ci vom ramane intr-o comuniune de iubire reciproca intre noi, Biserica, si cu Persoanele Lui Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:38:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.