Florin-Ionut |
03.05.2010 14:52:45 |
Citat:
În prealabil postat de topcat
(Post 242154)
Deci nu putea (:66:) crea un univers liber, cu fiinte create dupa chipul si asemanarea sa, fara o jertfa. Am inteles bine? Si, ca sa existe o Jertfa, i-am spus: "jertfa Fiului catre Tata"?
|
Deja am intrat pe teritoriul speculatiilor crestine, filosofice, atee, ce mai conteaza de care? Putea sau nu, voia sau nu, ce-ar fi fost daca... Eu nu sunt teolog, nu pot sa ma pronunt decat in masura a ce am citit. Si mai am multe de invatat...
Cu IQul meu limitat, presupun asa: in sfatul mai inainte de veci, Tatal a propus sa creeze Universul. Asta presupune sa fie locuit de fiinte create dupa modelul divin si chemate spre asemanarea cu Divinitatea. Nu putem vorbi de timp cand discutam despre Dumnezeu. Oricum, in termeni "pamantesti", Dumnezeu a inteles instantaneu ca raul va intra in lume, ca omul va cadea si ca tot El va trebui sa-l scoata din ghearele raului. Deci Fiul (Cel ce este Amin) a fost de acord sa creeze lumea, fara sa predestineze nimic, si sa coboare in acea lume pentru a-i arata calea catre Viata, catre El, chiar de-ar fi cazut un ultimul grad de rautate. El, ca Ratiune a lucrurilor, a fost pregatit cu o solutie pentru orice istorie posibila ar fi urmat evenimentul prim al Creatiei. Asa ca a zis: Amin, sa fie! Si in "momentul" in care a gandit arithectura lucrurilor, Duhul Sfant a inceput lucrarea care este o lucrare vesnica, mai presus de presupunerile noastre si ale ingerilor necazuti si decazuti.
Citat:
În prealabil postat de topcat
Totodata, jertfa ne arata modul spre o viata desavirsita, probabil a universului fara libertate, pentru ca vom fi una cu Persoanele?
|
Nu exista Univers fara libertate, nici acum, nici in erele ce vor urma. Pentru ca Chipul divin este indistructibil in fiintele create.
Noi suntem si vom ramane persoane distincte de Persoanele Treimii. Nu ne vom contopi in absolut pierzandu-ne identitatea (atman-ul) in Brahman cel impersonal, cum cred hindusii, ci vom ramane intr-o comuniune de iubire reciproca intre noi, Biserica, si cu Persoanele Lui Dumnezeu.
|