Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14465)

ioan cezar 16.02.2012 20:47:54

Opinie

Tin sa imi exprim dezacordul cu formularea din titlul acestui topic.
Expresia impersonala "atitudinea ortodoxa" nu poate fi decat paguboasa pentru bunul mers al discutiilor.
O expresie mai aproape de realitate si care nu predispune la formulari sablon, consider ca ar fi fost: "atitudinea ortodocsilor". Eu, ca si orice alt user ortodox, asadar persoana concreta in carne si oase, imi pot exprima doar atitudinea mea individuala, de om ortodox, de persoana vie.
Asadar, daca topicul voieste atitudine ortodoxa, atunci sa listeze cineva din canoane sau alte dispozitii, daca binevoieste. In acest caz dialogul pare secundar.
Daca se voieste, insa, sa fie cunoscute si dezbatute opiniile noastre, ale credinciosilor ortodocsi, propun sa se schimbe, daca este posibil, titlul topicului. Propun varianta "atitudinea ortodocsilor", in loc de "atitudinea ortodoxa".
Va multumesc!

ucenic 16.02.2012 23:26:48

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 430091)
Propun varianta "ortodocsilor", in loc de "ortodoxa".
Va multumesc!

Subscriu la cele observate de fratele meu in Hristos, Ioan Cezar.
In adevar, nu trebuie sa se considere ca univoca atitudinea "ortodoxiei" fata de oamenii din alte culte. Nu trebuie sa generalizam cata vreme sunt crestini ortodocsi care, indiferent de dispute (evident inerente), pastreaza bunul simt ca o masura a dialogului si a impreuna-convetuirii pe acest forum, si nu numai.

Numai ca as adauga si eu ceva, si cu acordul autorului topicului si al dumneavoastra poate ajungem la un consens.

Ce ziceti despre titlul "Atitudinea crestinilor ortodocsi fata de crestinii de alte culte"?

------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis." (Ioan.17:21)

ioan cezar 16.02.2012 23:36:10

Welcome!
Nimic mai potrivit, asa imi pare. Doamne ajuta!

AlinB 16.02.2012 23:41:19

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 430011)
Consider ca userul „profetul de carton” este un caz standard al hulei impotriva Duhului Sfant.
El a hulit si continua sa huleasca. Cel mai probabil stie ca Duhul Sfant lucreaza prin miracole si in Biserica Penticostala dar el atribuie satanei aceste minuni. Userul „profetul de carton” nu este singurul care afirma ca in bisericile penticostale lucreaza satana dar convingerea mea e ca multi din cei care fac astfel de afirmatii nu stiu ca spun neadevaruri. Este o diferenta fundamentala.

"Cel mai probabil stie" la ce va referiti?
Este membru sau fost membru?

Ca nu e singurul care stie ca ceea ce stiti dvs. este fals.

iuliu46 16.02.2012 23:57:48

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 430136)

Ce ziceti despre titlul "Atitudinea crestinilor ortodocsi fata de crestinii de alte culte"?

Ce ziceti de titlul "Atitudinea celor ce-si spun ortodocsi fata de adevaratii crestini din celelalte culte " ? :1:

ecaterina7 17.02.2012 00:03:17

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 429681)
Da doamnă și eu Îl "acuz" pe Dumnezeu de imparțialitate! Cu adevărat, Dumnezeu e imparțial în privința mântuirii, El dorește ca toți oamenii să ajungă la mântuire (2 Petru 3,9). Iar mântuirea este un dar acordat tuturor (Rom.6,23) și ca orice dar, este gratuit, nu trebuie să plătești pentru el... a plătit Altul în locul tău. Pentru a intra în posesia cadoului (χάρισμα Harul-Darul) trebuie doar să întinzi mâna credinței și să-l accepți.

mai exact, ce inseamna sa intinzi mana? mie mi se pare ca ati terminat cu ce ati inceput si ca va contraziceti singur. daca nu intinzi mana nu primesti cadoul, iar aici este vorba de credinta noastra, daca suntem credinciosi si viata noastra este o lupta impotriva pacatelor, primim mantuirea, dar noi nu stim daca o primim sau nu decat dupa ce murim ca altfel n-ar mai avea sens sa luptam pentru mantuire pentru ca ori am avea incredere prea mare in bunatatea lui Dumnezeu, ori am deznadajdui din cauza pacatelor si astefel am incalca una din porunci si daca incalcam una din porunci le incalcam pe toate.

ecaterina7 17.02.2012 00:11:59

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 430003)
Iar referitor la acest subiect,pentru ca derulam cateva pagini in urma si vedeam cum unele persoane se acuza reciproc de erezii si cate si mai cate sau cum pe alte topicuri se jignesc,se cearta si se amarasc unii pe altii,judecandu-si aproapele de vai de lume...
Din cate cunosc,Iisus nu a pronuntat vreodata cuvantul ortodox,catolic,evanghelic,penticostal,ba chiar a spus ca El nu a venit nici macar sa schimbe legea veche iudaica,ci pentru aceasta: ""Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul" (Ioan 13, 34)

"Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata veti avea? Au nu fac si vamesii acelasi lucru? Si daca imbratisati numai pe fratii vostri, ce faceti mai mult? Au nu fac si neamurile acelasi lucru? Fiti dar voi desavarsiti precum si Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este" (Matei 5, 46-48).

si daca cel de langa noi greseste si il mustram (ca daca nu il mustram inseamna ca suntem de acord si nu-l ajutam cu nimic sa se schimbe in bine) asta inseamna ca nu il iubim? una e sa urasti pacatul si alta e sa urasti pacatosul.

ecaterina7 17.02.2012 00:24:30

Citat:

În prealabil postat de nicolae44 (Post 429404)
multumesc florin sa ne traiasca la toti,mantuirea e totusi un dar,nu e o rasplata e f important de stiut lucrul acesta Domnul sa te binecuvanteze

mama mie nu-mi dadea daruri daca nu eram cuminte :))) chiar daca nu eram perfecta, ea aprecia ca ma straduiam macar sa-i fiu pe plac, sa imi aranjez hainutele, sa imi strang jucariile, sa imi fac temele, sa invat bine, desi poate de multe ori nu eram cea mai buna din clasa, mai era cate o jucarie in varful patului, dar 20 de jucarii erau in cos...

ecaterina7 17.02.2012 00:30:58

Citat:

În prealabil postat de nicolae44 (Post 429602)
religia nu mantuieste caci IIsus a zis Eu sunt calea adevarul si viata si nici o religie nu detine monopolul mantuirii.mantuirea e strict personala putem spune noi de altii ca sunt sau nu mantuiti??cu certitudine ca nu dar ce putem spune despre noi, despre mantuirea noastra,ce garantie avem noi??in inima noastra??Domnul IIsus vrea sa stim si iata una din dovezi
Faptele apostolilor 15:11
Ci credem că noi, ca și ei, suntem mântuiți prin harul Domnului Isus.”
neintelegerea e simpla :intai vine mantuirea iar prin fapte o sustii,o pazesti ,o dovedesti caci omul prin faptele lui nu poate capata mantuirea ex Efeseni 2:9
Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni....ce frumos scrie pavel ca mantuirea nu-i prin fapte
dar dupa ,trebuie sa o dovedesti e clar prin viata ta, dar si prin marturia cu gura ta daca asta crede omu nu-i asa?Domnul sa ne ajute pe toti

daca faci fapte bune nu te pune nimeni sa te lauzi, din contra ce dai cu stanga sa nu stie dreapta. am observat ca si persoanele de alta credinta din preajma mea gandesc la fel, n-ar da un capat de ata, mult mai important este sa semneze condica la adunare de 3 ori pe saptamana, sa-i vada 'fratii si surorile' ca sunt credinciosi si cum sunt recunoscatori ca sunt mai credinciosi ca altii.

credinta fara fapte bune este moarta. credinta si faptele bune sunt precum cele doua vasle la o barca. poate barca sa inainteze daca are doar o vasla?

ucenic 17.02.2012 00:36:38

Tuturor, in loc de noapte buna...

"Ma culc, adorm si ma destept iarasi, caci Domnul este sprijinul meu." (Ps.3:5)

ioan cezar 17.02.2012 01:54:25

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 430144)
Ce ziceti de titlul "Atitudinea celor ce-si spun ortodocsi fata de adevaratii crestini din celelalte culte " ? :1:

Vezi frate ortodox de-al meu cum ne facem singuri de ras?
Vezi cum ne dam cu firma-n cap?
Uite-asa: cum tocmai, prin sfatul nu stiu cui, tu tocmai ne-ai servit!
Bucura-te!............

iuliu46 17.02.2012 02:24:25

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 430160)
Vezi frate ortodox de-al meu cum ne facem singuri de ras?
Vezi cum ne dam cu firma-n cap?
Uite-asa: cum tocmai, prin sfatul nu stiu cui, tu tocmai ne-ai servit!
Bucura-te!............

Ioan eu prefer stilul direct al unora mai degraba decat stilul alunecos al altora.Eu nu am nici o problema cu cei din celelalte culte,cred ca ii inteleg si probabil ca si eu as face la fel, asa ca lasa-mi dreptul sa fiu circumspect.
Cu unii dintre ei chiar as vrea sa fiu "frate" dar nu stiu daca merit eu.Adica le admir conduita, atata cat poti admira si cunoaste o persoana virtuala.Cu altii pot fi tovaras de drum in functie de imprejurari.Dar cu o parte nu pot fi nici macar tovaras de drum.Nu pot fi frate cu cel care vinde droguri sau cu cel care e in aceeasi organizatie cu cel care vinde droguri.Nu pot pentru ca nu inteleg la ce naiba au mai stat unii oameni zeci de ani in pustie.Si atunci sant circumspect si chiar daca ma insel prefer sa ma insel dar sa judec cu capul meu.
Daca intelegi ce am vrut sa scriu e bine daca nu imi cer scuze ca te-am suparat.

ioan cezar 17.02.2012 02:28:14

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 430162)
Ioan eu prefer stilul direct al unora mai degraba decat stilul alunecos al altora.Eu nu am nici o problema cu cei din celelalte culte,cred ca ii inteleg si probabil ca si eu as face la fel, asa ca lasa-mi dreptul sa fiu circumspect.
Cu unii dintre ei chiar as vrea sa fiu "frate" dar nu stiu daca merit eu.Adica le admir conduita, atata cat poti admira si cunoaste o persoana virtuala.Cu altii pot fi tovaras de drum in functie de imprejurari.Dar cu o parte nu pot fi nici macar tovaras de drum.Nu pot fi frate cu cel care vinde droguri sau cu cel care e in aceeasi organizatie cu cel care vinde droguri.Nu pot pentru ca nu inteleg la ce naiba au mai stat unii oameni zeci de ani in pustie.Si atunci sant circumspect si chiar daca ma insel prefer sa ma insel dar sa judec cu capul meu.
Daca intelegi ce am vrut sa scriu e bine daca nu imi cer scuze ca te-am suparat.

Nu-i bai, frate, chiar ma deplang acum, ca poate te-am mahnit...
dar cugeta si tu: nu vezi ca ne frecam ridichile pe-aici?
oare nu ar fi de folos si alte raporturi?
Pana la marea induhovnicire, noi, astia din lume, farfurizii si catavencii, oare nu s-ar cuveni sa strangem un pic randurile?
Ce facem in schimb? Ne pierdem vremea, ca niste adolescenti rebeli, sau poate precum tancii de gradi, in mici grupari retardare...
Tie iti place jocu?
Mie imi repugna.
mai bine am deprinde impreuna-lucrarea, precum in Cer asa si pe pamant. Adica, smeriti, smeritei, sa punem vorba langa vorba, duh langa duh, om cu om, sa facem nitica zidire...
Doar boala ne indeamna la schisme, numai boala...
cat imi e de sila de "ortodocsii" de pe forum! cat de sila imi este, doar Domnul mai stie...

Kyrie Eleison 17.02.2012 02:45:24

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 430164)
Pana la marea induhovnicire, noi, astia din lume, farfurizii si catavencii, oare nu s-ar cuveni sa strangem un pic randurile?
Ce facem in schimb? Ne pierdem vremea, ca niste adolescenti rebeli, sau poate precum tancii de gradi, in mici grupari retardare...
Tie iti place jocu?
Mie imi repugna.
mai bine am deprinde impreuna-lucrarea, precum in Cer asa si pe pamant. Adica, smeriti, smeritei, sa punem vorba langa vorba, duh langa duh, om cu om, sa facem nitica zidire...
cat imi e de sila de "ortodocsii" de pe forum! cat de sila imi este, doar Domnul mai stie...

Cata intensitate a trairii sta scrisa printre aceste randuri, transcede planului cu 2 coordonate al monitorului. Nu puteam sa nu-mi exprim alinierea la aceeasi lungime de unda. Rareori cineva spune un lucru mare, se cuvine a lua aminte.

iuliu46 17.02.2012 03:04:33

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 430164)
Tie iti place jocu?
Mie imi repugna.

Eu nu stiu daca exista smerenie pe internet.Nu stiu daca ajuta la ceva joaca asta.Eu am invatat multe lucruri noi aici, nici nu am devenit membru decat tarziu dar am intrat de multe ori si am citit.Dar daca ma intreaba cineva daca am devenit mai bun sau mai rau nu as sti ce sa-i raspund.
In rest face fiecare ce vrea.Eu de hora nu am chef, nici sa intru in ea nici sa ma uit cum joaca altii.Prefer sa admir din cand in cand cativa pasi de dans autentici ai unuia sau ai altuia.Sau cel putin sa cred ca aceia sant pasi autentici.Pana la urma fiecare intelege ce vrea si cat poate.

ioan cezar 17.02.2012 03:13:37

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 430168)
Eu nu stiu daca exista smerenie pe internet.Nu stiu daca ajuta la ceva joaca asta.Eu am invatat multe lucruri noi aici, nici nu am devenit membru decat tarziu dar am intrat de multe ori si am citit.Dar daca ma intreaba cineva daca am devenit mai bun sau mai rau nu as sti ce sa-i raspund.
In rest face fiecare ce vrea.Eu de hora nu am chef, nici sa intru in ea nici sa ma uit cum joaca altii.Prefer sa admir din cand in cand cativa pasi de dans autentici ai unuia sau ai altuia.Sau cel putin sa cred ca aceia sant pasi autentici.Pana la urma fiecare intelege ce vrea si cat poate.

Bine, bunule, bine, omeneste vorbim. Si totusi... Doar atat suntem dornici sa oferim? ...
Atunci, iarta-ma, dar cred ca noi nu suntem decat psihe, ne incadram singuri in patratul rectiliniu al manualelor de psihologie. Bune si astea, nu zic bai, macar ca doar sunt psiholog... dar dincolo, dincolo de asta, chiar nu mai e nimic intre noi?
Nu e nimeni?????
o, Doamne, sa fiu iertat, poate am indraznit prea mult...
Iertare, fratilor, sunt doar un pic mahnit. Iertare...

P.S. "Mahnirea are darul de a-mi deschide ochii spre interior, bucuria ma face de multe ori miop." cules arbitrar de pe net, in mahnirea mea momentana...:) Fiti binecuvantati, dragilor!:)

osutafaraunu 17.02.2012 05:43:24

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 430145)
mai exact, ce inseamna sa intinzi mana? mie mi se pare ca ati terminat cu ce ati inceput si ca va contraziceti singur. daca nu intinzi mana nu primesti cadoul, iar aici este vorba de credinta noastra, daca suntem credinciosi si viata noastra este o lupta impotriva pacatelor, primim mantuirea

Păi vedeți, aici este problema! Unii au impresia că nu e suficient să întinzi mâna și să iei Cadoul, mai trebuie să plătești și tu ceva bani pentru el.

Un drumeț cu o raniță imensă în spinare făcea hipo-stopul. Oprește o căruță și țăranul îl invită sus pe capră, iar drumețul nostru urcă păstrându-și ranița pe spate.
- Pune-ți omule ranița în căruță, de ce te spetești în continuare?!
- Păi vreau și eu să-l ajut pe sărmanul cal cu ceva, nu vezi ce greu trage la deal?

ecaterina7 17.02.2012 11:46:41

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 430177)
Păi vedeți, aici este problema! Unii au impresia că nu e suficient să întinzi mâna și să iei Cadoul, mai trebuie să plătești și tu ceva bani pentru el.

Un drumeț cu o raniță imensă în spinare făcea hipo-stopul. Oprește o căruță și țăranul îl invită sus pe capră, iar drumețul nostru urcă păstrându-și ranița pe spate.
- Pune-ți omule ranița în căruță, de ce te spetești în continuare?!
- Păi vreau și eu să-l ajut pe sărmanul cal cu ceva, nu vezi ce greu trage la deal?

depinde ce intelegeti prin a intinde mana, cine a spus ca trebuie sa dai ceva bani in schimb? am explicat intr-o alta postare cum vad eu 'cadoul'. nu e ceva ce mi se cuvine fara ca eu sa fac nimic si nu e vorba de ceva material. mantuirea pt dvs e ca si rugaciunea. ce rost are sa ne mai rugam Lui Dumnezeu pentru ca El oricum stie de ce avem noi nevoie.

ecaterina7 17.02.2012 11:53:40

am urmarit cu mare atentie tot ce s-a discutat si pot trage o concluzie: cei din alte culte citeaza foarte mult din Biblie, nu au o parere proprie pe care sa o argumenteze logic cu propriile cuvinte pentru a se face intelesi de ceilalti si daca intra intr-o discutie din care nu pot iesi pentru ca nu isi mai pot argumenta 'parerile' incep sa ii acuze pe ortodocsi de rea vointa, ca-i judeca, etc... as vrea sa va intreb eu pe voi ce intelegeti prin erezie???????? cu siguranta ca nu veti raspunde, asa ati facut mereu, nu ati avut amabilitatea sa ne raspundeti la intrebarile care nu va avantajau, e normal nefiind fata in fata, dar nu e firesc.

osutafaraunu 17.02.2012 11:57:17

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 430210)
depinde ce intelegeti prin a intinde mana, cine a spus ca trebuie sa dai ceva bani in schimb? am explicat intr-o alta postare cum vad eu 'cadoul'. nu e ceva ce mi se cuvine fara ca eu sa fac nimic si nu e vorba de ceva material. mantuirea pt dvs e ca si rugaciunea. ce rost are sa ne mai rugam Lui Dumnezeu pentru ca El oricum stie de ce avem noi nevoie.

Iarăși puneți problema greșit. Nu am spus nimic de bani pentru mântuire, în ilustrația folosită convențional de noi era vorba de bani pentru cadou . Echivalentul ar fi faptele [bune] (care oricum suntem datori să le facem, dar nu pentru câștigarea mântuirii), "nevoințele" și asceza. Dacă cineva are impresia că ar putea câștiga mântuirea plătind cu această "monedă", se înșeală amarnic...
Mântuirea noastră a fost câștigată prin jertfa Domnului nostru Iisus Hristos, iar noi nu am contribuit cu nimic la aceasta.

ecaterina7 17.02.2012 12:52:20

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 430212)
Iarăși puneți problema greșit. Nu am spus nimic de bani pentru mântuire, era vorba de bani pentru cadou în ilustrația folosită convențional de noi. Echivalentul ar fi faptele [bune] (care oricum suntem datori să le facem, dar nu pentru câștigarea mântuirii), "nevoințele" și asceza. Dacă cineva are impresia că ar putea câștiga mântuirea plătind cu această "monedă", se înșeală amarnic...

ba la bani v-ati referit, asa i-ati numit. peste tot in biblie spune ca trebuie sa facem fapte bune, sa ne cercetam aproapele la necaz (la bucurie il cerceteaza prietenii intresati), sa avem grija de batrani (am putea sa nu avem grija), sa ne iubim aproapele ca pe noi insine. daca vedem pe cineva in necaz ii sarim in ajutor nu pentru a primi o rasplata si pentru ca asa trebuie sa ne dicteze inima noastra de crestin. si puteti sa priviti pana la urma si ca pe o obligatie, cele 10 porunci nu le respectati ca pe o obligatie sau sunteti desavarsit si le respectati din instinct?

asta face pana la urma diferenta intre dvs si ortodocsii practicanti si chiar si cei care nu merg duminica de duminica la biserica tot dau, in schimb dvs nu dati pentru ca nu TREBUIE si daca nu trebuie ce rost are sa va cheltuiti banii. cunosc 2 persoane ca dvs si stiu ce vorbesc, stiu ce vad.

si la intrebare tot nu mi-ati raspuns. ce inseamna EREZIA in conceptia dvs, inca astept raspuns, am mai adresat aceasta intrebare cu multe pagini in urma, dar niciunul nu are curajul sa raspunda pentru ca nu stiti ce sa raspundeti. veniti si ne dati citate din biblie si atat, sa stii biblia pe derost nu este o conditie pentru a intra in Rai.

andreicosmovici 17.02.2012 13:20:41

Ortodoxia este sau nu este "calea" mantuirii?

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 425032)
1. Catolicii se pot mantui (...)
2. Protestantii, neoprotestantii, ateii etc nu se pot mantui atata timp cat mor in religia lor si refuza ortodoxia.

De ce ar fi privilegiati catolicii in fata refuzului ortodoxiei, iar protestantii etc nu? Din afirmatia de mai sus de la pct. 2, rezulta ca ortodoxia nu este "o cale" a mantuirii, ci este insasi "calea". Si atunci, de ce catolicii nu ar fi conditionati, ca si protestantii, de acceptarea ortodoxiei pentru a fi mantuiti?

Daca ortodoxia nu este însăși "calea" mântuirii, cum se mai susține afirmația de mai sus, de la pct. 2?

Mulțumesc anticipat pentru raspuns.

Dumitru73 17.02.2012 15:57:33

Citat:

În prealabil postat de andreicosmovici (Post 430222)
De ce ar fi privilegiati catolicii in fata refuzului ortodoxiei, iar protestantii etc nu? Din afirmatia de mai sus de la pct. 2, rezulta ca ortodoxia nu este "o cale" a mantuirii, ci este insasi "calea". Si atunci, de ce catolicii nu ar fi conditionati, ca si protestantii, de acceptarea ortodoxiei pentru a fi mantuiti?

Daca ortodoxia nu este însăși "calea" mântuirii, cum se mai susține afirmația de mai sus, de la pct. 2?

Mulțumesc anticipat pentru raspuns.

diferente de dogma ... dar uitam ca dogma nu mantuie pe nimeni.

osutafaraunu 17.02.2012 16:22:17

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 430221)
ba la bani v-ati referit, asa i-ati numit.

Îmi cer mii de scuze, am verificat acum și într-adevăr am scris "Cadou" cu C mare, deci se poate înțelege că e vorba de Har/Dar și nu de un simplu pachețel. Deși unii creștini au înțeles că și mântuirea se poate cumpăra cu bani: vezi indulgențele și plata acatistelor (a fost chiar un scandal legat de aceasta pe portalul CreștinOrtodox). Eu mă gândeam de fapt la comparația Harului/Darului/Mântuirii cu cadourile făcute între noi. Cum s-ar simți ființa iubită dacă ai scoate portofelul să-i plătești cadoul făcut cu atâta dragoste? Cam așa cred că Se simte ofensat Dumnezeu când creștinul are impresia că poate plăti darul mântuirii prin asceză și fapte bune.

Citat:

peste tot in biblie spune ca trebuie sa facem fapte bune, sa ne cercetam aproapele la necaz (la bucurie il cerceteaza prietenii intresati), sa avem grija de batrani (am putea sa nu avem grija), sa ne iubim aproapele ca pe noi insine. daca vedem pe cineva in necaz ii sarim in ajutor nu pentru a primi o rasplata si pentru ca asa trebuie sa ne dicteze inima noastra de crestin.

Vă aprob întrutotul.

Citat:

si puteti sa priviti pana la urma si ca pe o obligatie, cele 10 porunci nu le respectati ca pe o obligatie sau sunteti desavarsit si le respectati din instinct?

Nici nu-mi pot imagina un creștin care nu păzește cele 10 Porunci. Nu sunt nici desăvârșit, nici nu respect poruncile din "instinct", dar nu pot fi de acord că păzirea acestora ar putea plăti mântuirea noastră. Noi nu păzim poruncile pentru a fi mântuiți , ci pentru că suntem mântuiți. Este pur și simplu răspunsul nostru la dragostea lui Dumnezeu, răspuns din iubire la iubire:

"Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui." (Ioan 14,21 - versiunea Sinodală)

Citat:

asta face pana la urma diferenta intre dvs si ortodocsii practicanti si chiar si cei care nu merg duminica de duminica la biserica tot dau, in schimb dvs nu dati pentru ca nu TREBUIE si daca nu trebuie ce rost are sa va cheltuiti banii. cunosc 2 persoane ca dvs si stiu ce vorbesc, stiu ce vad.

Mă judecați fără să mă cunoașteți și de fapt fără să-i cunoașteți pe adventiști. Pentru simpla dumneavoastră informare (nu ca o laudă), adventiștii pe lângă darurile de ajutorare la diverse proiecte sociale și umanitare, dau și 10% din tot câștigul lor.
Ontopic: nici acest lucru nu-l fac pentru a-și plăti mântuirea.

Citat:

si la intrebare tot nu mi-ati raspuns. ce inseamna EREZIA in conceptia dvs, inca astept raspuns, am mai adresat aceasta intrebare cu multe pagini in urma, dar niciunul nu are curajul sa raspunda pentru ca nu stiti ce sa raspundeti. veniti si ne dati citate din biblie si atat

N-am remarcat ca această întrebare să-mi fie adresată direct mie, de aceea am lăsat pe alții să răspundă. Bref, în concepția mea, erezia este depărtarea de învățătura Scripturii. Poate nu vă va satisface această tentativă de definiție personală, dar aceasta este opinia mea pentru că mi-ați cerut-o...
Ontopic: dacă este să vă dau citatul din Biblie "și atât" trebuie să vă spun că "omul eretic" (Tit 3,10) de care ortodoxul este sfătuit să se depărteze, înseamnă altceva decât se crede în general în Biserica Ortodoxă. O simplă privire asupra contextului ne lămurește că nu e vorba de omul de altă confesiune, ori de Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase, ci de creddinciosul (mai corect necredinciosul) din propria biserică.

Citat:

sa stii biblia pe derost nu este o conditie pentru a intra in Rai.

Desigur.
Ontopic: neoprotestanții în general și adventiștii în special nu consideră că-și pot plăti mântuirea prin studiul Scripturii.

ecaterina7 17.02.2012 17:32:58

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 430250)
Îmi cer mii de scuze, am verificat acum și într-adevăr am scris "Cadou" cu C mare, deci se poate înțelege că e vorba de Har/Dar și nu de un simplu pachețel. Deși unii creștini au înțeles că și mântuirea se poate cumpăra cu bani: vezi indulgențele și plata acatistelor (a fost chiar un scandal legat de aceasta pe portalul CreștinOrtodox). Eu mă gândeam de fapt la comparația Harului/Darului/Mântuirii cu cadourile făcute între noi. Cum s-ar simți ființa iubită dacă ai scoate portofelul să-i plătești cadoul făcut cu atâta dragoste? Cam așa cred că Se simte ofensat Dumnezeu când creștinul are impresia că poate plăti darul mântuirii prin asceză și fapte bune.

cum dati dvs 10% pentru taxele pe care le platiti, observ ca aveti o cota nu cat doriti, adica daca nu aveti e grav, asa dau eu la Sfanta Biserica, dar nu-i dau cu acatistul ci ii pun in cutia milei, daca nu am nu dau, daca vreau sa ajut nu ajut numai cum ajutati dvs pe cei din adunarea dvs, eu ajut pe oricine are nevoie de ajutor. dvs faceti cadouri unor persoane fara ca acestea sa le merite sau mai exact fara nicio ocazie? daca unul va injura dvs va duceti si-i cumparati o paine? va spun eu ca mai avem mult pana la a nu mai judeca pe ceilalti, de aceea numai Dumnezeu ne judeca sau ce rost mai are judecata, ce rost mai are iadul daca toata lumea primeste cadouri si e fericita in carciuma, dar mantuita? stiu ca nu credeti in viata dupa moarte, dar la judecata de apoi cine va fi judecat daca cei care au judecat nu?

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 430250)
"Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui." (Ioan 14,21 - versiunea Sinodală)
.

deci, ca o concluzie, cel ce pazeste poruncile va fi iubit de Dumnezeu, este o conditie, daca nu pazim poruncile si nu-l iubim pe Fiul Sau nu vom primi rasplata.

exact ce spuneam mai devreme, cum nu mai aveti argumente cum ne acuzati ca va judecam, eu imi cer scuze daca a parut asa, nu e vorba de judecata, pur si simplu mi-am sustinut parerea.

cunosc un adventist care ma judeca pentru faptul ca am ales sa tin post pe principiul ca nu conteaza ce bagi in gura ci ce scoti din gura, in schimb nu mananca, carne de porc, iar pe Maica Domnului o considera o femeie oarecare.

iuliu46 17.02.2012 20:34:42

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 430169)
Bine, bunule, bine, omeneste vorbim. Si totusi... Doar atat suntem dornici sa oferim? ...
Atunci, iarta-ma, dar cred ca noi nu suntem decat psihe, ne incadram singuri in patratul rectiliniu al manualelor de psihologie. Bune si astea, nu zic bai, macar ca doar sunt psiholog... dar dincolo, dincolo de asta, chiar nu mai e nimic intre noi?
Nu e nimeni?????
o, Doamne, sa fiu iertat, poate am indraznit prea mult...
Iertare, fratilor, sunt doar un pic mahnit. Iertare...

P.S. "Mahnirea are darul de a-mi deschide ochii spre interior, bucuria ma face de multe ori miop." cules arbitrar de pe net, in mahnirea mea momentana...:) Fiti binecuvantati, dragilor!:)

Ioan eu nu inteleg ce ar trebui sa fac mai mult.Aici nu e vorba de politica sau afaceri nu e : mai lasa tu un pic, mai las si eu si hai sa descoperim ceea ce ne uneste.Aici fiecare are convingerile lui si nu da nici un pas inapoi.
Uite eu vorbeam cu un strain si el ma tot intreba de ce nu judec eu cu capul meu.De ce anume urmez o invatatura.E o tema pe care o sa o regasesti de fiecare data in discutiile cu ceilalti : "Dumnezeu nu a creat biserica Ortodoxa sau Catolica , lasa invataturile deoparte si judeca singur ce e scris in Carte ".Si intreb in care Carte ? Zic uite Cartea mea are si alte carti pe care Cartea ta nu le are.Cand anume au disparut ? Uite biblia KJV veche avea cele 14 carti incluse dar tu nu le ai . Si omul ala care ma indemna sa uit invatatura si sa judec cu capul meu s-a dus si a copiat de pe un site neoprotestant argumentele lor impotriva celor 14 carti.:1:
Deci despre ce vorbim ? Daca maine cineva decide ca numai A doua Epistola a lui Ioan e " inspirata " ? O sa fii frate si cu acela ?
Stiu ca si noi santem rai , mi se rupe inima cand ma uit cat de rau sant eu si cat de rai sant altii dar lasa-ma sa separ lucrurile asa cum cred eu.Sant frate cu toti ca om si sant tovaras de drum cu toti cei care cred in Dumnezeu pentru ca avem unele interese comune.Si cel mai mare interes este sa ne pastram dreptul la credinta pentru ca ni-l pierdem in fiecare zi.

ioan cezar 17.02.2012 20:54:38

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 430307)
Ioan eu nu inteleg ce ar trebui sa fac mai mult.Aici nu e vorba de politica sau afaceri nu e : mai lasa tu un pic, mai las si eu si hai sa descoperim ceea ce ne uneste.Aici fiecare are convingerile lui si nu da nici un pas inapoi.
Uite eu vorbeam cu un strain si el ma tot intreba de ce nu judec eu cu capul meu.De ce anume urmez o invatatura.E o tema pe care o sa o regasesti de fiecare data in discutiile cu ceilalti : "Dumnezeu nu a creat biserica Ortodoxa sau Catolica , lasa invataturile deoparte si judeca singur ce e scris in Carte ".Si intreb in care Carte ? Zic uite Cartea mea are si alte carti pe care Cartea ta nu le are.Cand anume au disparut ? Uite biblia KJV veche avea cele 14 carti incluse dar tu nu le ai . Si omul ala care ma indemna sa uit invatatura si sa judec cu capul meu s-a dus si a copiat de pe un site neoprotestant argumentele lor impotriva celor 14 carti.:1:
Deci despre ce vorbim ? Daca maine cineva decide ca numai A doua Epistola a lui Ioan e " inspirata " ? O sa fii frate si cu acela ?
Stiu ca si noi santem rai , mi se rupe inima cand ma uit cat de rau sant eu si cat de rai sant altii dar lasa-ma sa separ lucrurile asa cum cred eu.Sant frate cu toti ca om si sant tovaras de drum cu toti cei care cred in Dumnezeu pentru ca avem unele interese comune.Si cel mai mare interes este sa ne pastram dreptul la credinta pentru ca ni-l pierdem in fiecare zi.

Frate sunt cu tot muritorul. Cu tot ce vine din tarana si se intoarce in tarana sunt frate, intrucat asa sunt si eu intocmit. Asta mai intai.
Cat priveste duhul, aici e pe de o parte invatatura Bisericii, pe care eu nu o contest (ce exprimare si pe mine, acum...! - cum as putea sa o contest tocmai eu???), pe de alta parte legatura personala a fiecaruia cu Dumnezeu.
Vroiam ceea ce am voit mereu: sa nu omoram buna vietuire ca oameni intre oameni in numele asazisei credinte. Altfel trecem la jihad, la musulmanii care au daramat Gemenii cu avioane. Asa voiti sa fim? Eu nu voiesc.
Fiecare cum voieste, cum considera. Alegerea e personala, desigur.
Biserica e alcatuita din oameni. De aici mare variabilitate. Nu imi plac extremele, decat in directia sfintilor... Ori aici nu a sfintenie miroase, cat mai degraba a osindire permanenta si alte lucruri cu totul necompatibile cu conditia de crestin. Ma tin cat pot deoparte. Uneori cad si eu. sa fiu iertat.

iuliu46 17.02.2012 21:06:10

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 430314)
Frate sunt cu tot muritorul. Cu tot ce vine din tarana si se intoarce in tarana sunt frate, intrucat asa sunt si eu intocmit. Asta mai intai.
Cat priveste duhul, aici e pe de o parte invatatura Bisericii, pe care eu nu o contest (ce exprimare si pe mine, acum...! - cum as putea sa o contest tocmai eu???), pe de alta parte legatura personala a fiecaruia cu Dumnezeu.
Vroiam ceea ce am voit mereu: sa nu omoram buna vietuire ca oameni intre oameni in numele asazisei credinte. Altfel trecem la jihad, la musulmanii care au daramat Gemenii cu avioane. Asa voiti sa fim? Eu nu voiesc.
Fiecare cum voieste, cum considera. Alegerea e personala, desigur.
Biserica e alcatuita din oameni. De aici mare variabilitate. Nu imi plac extremele, decat in directia sfintilor... Ori aici nu a sfintenie miroase, cat mai degraba a osindire permanenta si alte lucruri cu totul necompatibile cu conditia de crestin. Ma tin cat pot deoparte. Uneori cad si eu. sa fiu iertat.

Total de acord cu tine cu deosebirea ca trebuie sa fim atenti la nuante.Si eu cred ca nu este rolul nostru sa osandim, sa trimitem lumea in iad sau in rai dar toti gresim.E o istorie cu o persoana care facea asta si l-a intrebat Domnul .A murit X unde il trimit in iad sau in rai ? :1:
Dar trebuie sa stim ca toate invataturile BO au un scop si de asta trebuie sa le marturisim de cate ori putem.Cum putem impaca asta cu incercarea de a nu osandi depinde de fiecare dintre noi.Sant persoane pe forum chiar si din afara BO care reusesc lucrul asta.

osutafaraunu 17.02.2012 22:22:58

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 430272)
cum dati dvs 10% pentru taxele pe care le platiti, observ ca aveti o cota nu cat doriti, adica daca nu aveti e grav

Cred că n-ați înțeles principiul zecimii. Dacă îi spune zecime, înseamnă că e a zecea parte (1/10 sau 10%) deci "cota"- cum îi spuneți e variabilă în funcție de câștig. Dacă aveți salariu de 1.000 RON, zecimea va fi 100 RON; iar dacă nu câștigați nimic 10% din 0, e tot 0... deci nu e "grav" deloc dacă nu ai și nu dai...

Citat:

daca vreau sa ajut nu ajut numai cum ajutati dvs pe cei din adunarea dvs, eu ajut pe oricine are nevoie de ajutor.

V-am mai spus că nu mă cunoașteți și nu cunoașteți nici sistemul dăruirii în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, așa că faceți constatări gratuite și fără temei.

Citat:

ce rost mai are iadul daca toata lumea primeste cadouri si e fericita in carciuma, dar mantuita?

Nu prea înțeleg ce-ați vrut să spuneți, dar mi-e greu să cred că cei din "cârciumă" au înțeles pe deplin Harul lui Dumnezeu, ori că-și doresc cu adevărat mântuirea.

Citat:

stiu ca nu credeti in viata dupa moarte

Cred în viața de după moarte, dar nu cred în viața din timpul morții.

Citat:

deci, ca o concluzie, cel ce pazeste poruncile va fi iubit de Dumnezeu, este o conditie

Concluzia versetului e puțin mai altfel: cine păzește poruncile demonstrează că-L iubește pe Iisus.
Cât privește iubirea lui Dumnezeu față de noi e mai mult necondiționată: El îi iubește și pe cei buni și pe cei răi:

"Dar Dumnezeu Își arată dragostea Lui față de noi prin aceea că, pentru noi, Hristos a murit când noi eram încă păcătoși." (Rom.5,8 - versiunea Sinodală)

Citat:

daca nu pazim poruncile si nu-l iubim pe Fiul Sau nu vom primi rasplata.

Da, putem spune și așa. Această ne-păzire a poruncilor demonstrează faptul că noi nu am acceptat darul mântuirii și nu am apreciat ce a făcut Hristos pentru noi.

Citat:

exact ce spuneam mai devreme, cum nu mai aveti argumente cum ne acuzati ca va judecam

Iar dumneavoastră mă acuzați că vă acuz că mă judecați, etc...:40:Nu e mai bine să lăsăm judecata în seama lui Dumnezeu?

Citat:

eu imi cer scuze daca a parut asa

Da, așa a părut și vă accept scuzele.

Citat:

nu e vorba de judecata, pur si simplu mi-am sustinut parerea.

OK, puteți să vă susțineți părerea, însă dacă nu mă cunoașteți nu puteți avea nicio părere despre mine și despre cât dau și cum dau și dacă... dau...

Citat:

cunosc un adventist

Vă asigur că nu sunt eu acela...:3:

ecaterina7 17.02.2012 23:17:34

ati spus ca dati 10% la adunare, inafara adunarii inteleg ca nu dati...

eu cred ca orice om, bun sau rau, isi doreste sa ajunga in rai dupa ce moare, asa ca e bine sa nu-l judecam pe cel din carciuma ca vrea sau nu sa se mantuiasca, el poate are sansa sa se caiasca, sa se intoarca la Dumnezeu.

inteleg ca dvs nu incalcati niciodata poruncile pentru ca ati acceptat darul mantuirii? mandria este pacatul cel mai mare, iar din replicile ironice pe care mi le-ati dat eu asta vad, dar Dumnezeu stie mai bine sufletul omului. care este diferenta intre faptul ca eu dau 1 leu in cutia milei in Biserica si faptul ca dvs dati 10% din venituri la adunare, cu ce vi se pare ca eu sunt mai prejos? va spun eu care e diferenta. dvs dati 10% din venituri pentru ca daca dati mai putin se uita fratii stramb ei stiind ca aveti un venit mai mare, la noi in schimb nu trebuie sa dam socoteala nimanui, macar ca ne trece prin gand, dam cat ne da mana, cat ne permitem.

as vrea sa va intreb ce se intampla cu sufletul unei persoane care moare inainte sa primeasca botezul Domnului.

ecaterina7 17.02.2012 23:40:03

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 430346)
Vă asigur că nu sunt eu acela...:3:

si atunci ce i-a folosit ca a parasit credinta unde Dumnezeu a randuit sa fie? de ce parasesc oamenii ortodoxia? pentru ca este 'invechita' pentru ca e greu sa tii post, e greu sa dai fara sa ceri ceva in schimb, e greu sa faci o pomenire pentru aproapele dupa ce acesta nu mai este, sa mergi la cimitir sa-i aprinzi o lumanare, e prea josnic sa saruti mana preotului si sa-i mai spui si 'sarut mana parinte', ce sa mai zicem de sfanta spovedanie, e mare rusine sa afle un alt om ce pacate avem mai ales ca noi nu ni le recunoastem pentru ca suntem mantuiti si pazim poruncile fara sa le incalcam. e mult mai simplu sa luam Sfanta Scriptura si sa o interpretam dupa bunul plac, sa luam numai ce ne convine, sa fim fatarnici.

cand intervine ironia si se incing spiritele prefer sa ma retrag pentru ca singurul care se bucura de toata aceasta disputa este dracu.

era vorba despre atitudinea ortodocsilor fata de alte culte si de fiecare data se ajunge prin a incerca cineva sa ne convinga ca nu credem in ce trebuie ca altfel de ce ati parasit ortodoxia daca nu o considerati ca fiind buna, mantuitoare.

osutafaraunu 17.02.2012 23:49:45

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 430364)
ati spus ca dati 10% la adunare, inafara adunarii inteleg ca nu dati...

Cu amărăciune constat că dialogul acesta devine absurd... Dumneavoastră dați banii pentru cutia milei la biserică ori în afara ei (de exemplu în fondul PDL)?

Citat:

eu cred ca orice om, bun sau rau, isi doreste sa ajunga in rai dupa ce moare, asa ca e bine sa nu-l judecam pe cel din carciuma ca vrea sau nu sa se mantuiasca, el poate are sansa sa se caiasca, sa se intoarca la Dumnezeu.

De bună seamă are această șansă, însă atâta vreme cât este și rămâne în cârciumă ("cârciuma" fiind numele generic pentru "Biserica Bețivilor") nu are cum:

"Nu știți, oare, că nedrepții nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu? Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții, nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu." (1 Cor. 6,9-10 - versiunea Sinodală)

Citat:

inteleg ca dvs nu incalcati niciodata poruncile pentru ca ati acceptat darul mantuirii? mandria este pacatul cel mai mare, iar din replicile ironice pe care mi le-ati dat eu asta vad

Nu știu dacă ați înțeles chiar bine... Caut cu ajutorul Domnului să nu calc... cel puțin să n-o fac premeditat și repetat. Dacă încerc să vă exemplific (în special cu două din cele 10 porunci), probabil o să vă mâniați mai rău și o să mă judecați iar ca fiind mândru. Așa că mai bine tac și încerc să-mi imaginez că dumneavoastră le păziți mai abitir decât mine... Asta desigur vă dă și dreptul de a mă judeca în continuare...

Citat:

care este diferenta intre faptul ca eu dau 1 leu in cutia milei in Biserica si faptul ca dvs dati 10% din venituri la adunare, cu ce vi se pare ca eu sunt mai prejos?

Nu am spus că sunteți mai prejos. De fapt nici nu am dezvăluit cuantumul zecimii mele. Dacă sunt fără venituri, 10% din nimic este nimic; deci mai puțin decât leul dumneavoastră...:58:

Citat:

va spun eu care e diferenta. dvs dati 10% din venituri pentru ca daca dati mai putin se uita fratii stramb ei stiind ca aveti un venit mai mare, la noi in schimb nu trebuie sa dam socoteala nimanui

Stimată doamnă, continuați inutil să mă judecați pe mine și pe frații mei, neștiind că zecimea se dă în plic și poate fi dată anonim fără a da socoteală cuiva (în afara lui Dumnezeu bineînțeles).

Citat:

as vrea sa va intreb ce se intampla cu sufletul unei persoane care moare inainte sa primeasca botezul Domnului.

Aceasta e treaba lui Dumnezeu, nu pot să știu eu. Conform Scripturii, eu știu de destinația unei singure persoane care a murit înainte de a primi botezul Domnului. Întâmplător sau nu, tocmai pentru acea persoană a garantat chiar Domnul că va fi în Rai.

osutafaraunu 17.02.2012 23:54:33

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 430370)
prefer sa ma retrag pentru ca singurul care se bucura de toata aceasta disputa este dracu.

Bine faceți! Poate era mai bine de nu emiteați atâtea judecăți îmbucurându-l astfel pe susnumitu'... Era mai simplu să mă întrebați că văd că nu știați. Eu oricum am căutat să vă răspund... iertare dacă v-am supărat!

ovidiu b. 17.02.2012 23:55:36

Citat:

si atunci ce i-a folosit ca a parasit credinta unde Dumnezeu a randuit sa fie? de ce parasesc oamenii ortodoxia?

Au gasit ceva mai modern, mai comod, mai placut, mai nou (parca anul 1844, imi cer scuze daca gresesc)...sfintii parinti, calugarii, preotii - cine sunt astia? hai sa ne facem noi propia credinta, astia de 2000 de ani vorbesc prostii!

ps: nu astept nici un raspuns din partea celor afectati...era doar o simpla parere...

cristiboss56 18.02.2012 00:12:50

Citat:

de ce parasesc oamenii ortodoxia? pentru ca este 'invechita' pentru ca e greu sa tii post, e greu sa dai fara sa ceri ceva in schimb, e greu sa faci o pomenire pentru aproapele dupa ce acesta nu mai este, sa mergi la cimitir sa-i aprinzi o lumanare, e prea josnic sa saruti mana preotului si sa-i mai spui si 'sarut mana parinte',

. . . e greu fara tigare , alcool , femei usoare , dezmat . . . , tare greu , si atunci solutia salvatoare o gaseste dracul , caci multi sunt chemati , dar putini sunt alesi , precum multi sunt chemati de drac , si multi raspund chemarii lui !

ecaterina7 18.02.2012 00:13:30

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 430376)
Bine faceți! Poate era mai bine de nu emiteați atâtea judecăți îmbucurându-l astfel pe susnumitu'... Era mai simplu să mă întrebați că văd că nu știați. Eu oricum am căutat să vă răspund... iertare dacă v-am supărat!

m-ati suparat, dar v-am iertat. eu nu v-am judecat, eu doar am concluzionat ceva, ca de-aia am minte ca sa gandesc, la ce ati spus dvs, vedeti cum ma judecati ca va judec?
de ce nu ii spuneti pe nume? sau nu vrem sa recunoastem ca el exista si tot ce nu facem noi cum trebuie este 'datorita' lui? si dvs l-ati bucurat mult prin mandria dvs, este foarte fericit acum.

nu ati spus ca sunt eu mai prejos, dar m-ati acuzat ca dau bani cu acatistele la Biserica, este acelasi lucru cu ce faceti dvs numai ca la noi nu se discuta acest lucru dpdv procentual. dvs ce garantie aveti ca acei bani pe care ii dati ajung la oameni nevoiasi si nu in vila pastorului? nu v-ati pus intrebarea asta? eu nu ma gandesc daca ajung banii la PDL, PSD, PCR, nu-mi pasa, eu ce fac, fac in numele Domnului. e ca si cum nu dau 1 leu unui amarat ca poate merge la jocuri de noroc cu leul de la mine. cand am spus leu a fost mai mult metaforic, sigur ati inteles, dar vreti sa ma sicanati incercand sa pareti bun si spunand ca dvs dati si mai putin.

daca nu mi-as apara credinta si religia m-ati pune pe aceeasi linie cu cel din carciuma, daca o apar cu dintii va judec, cine sa va mai inteleaga?

ecaterina7 18.02.2012 00:23:55

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 430379)
Au gasit ceva mai modern, mai comod, mai placut, mai nou (parca anul 1844, imi cer scuze daca gresesc)...sfintii parinti, calugarii, preotii - cine sunt astia? hai sa ne facem noi propia credinta, astia de 2000 de ani vorbesc prostii!

ps: nu astept nici un raspuns din partea celor afectati...era doar o simpla parere...

nici nu va vor da un raspuns pentru ca nu este in favoarea lor, ce sa spuna? ca aveti dreptate? eu cred ca multi isi dau seama de greseala pe care au facut-o parasind Biserica si nu se intorc la dreapta credinta de rusine ca nu cumva sa rada oamenii de ei, ceea ce mi se pare o prostie pentru ca nu avem timp de pierdut, nu stim cate zile avem de la Domnul si poate nu mai avem timp sa ne intoarcem la Tatal.

osutafaraunu 18.02.2012 00:29:04

Atitudinea ortodoxă față de oamenii de alte culte religioase...

ovidiu b. 18.02.2012 00:59:42

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 430387)
nici nu va vor da un raspuns pentru ca nu este in favoarea lor, ce sa spuna? ca aveti dreptate?

Uite cum isi gasesc ei raspunsul...imediat ataca, nu lasa nimic iertat...insa ei nu-si dau seama cat ataca prin modul lor agresiv de a-si provodadui credinta, citand mereu din Biblie si interpretand-o fiecare dupa propiul model...cei care au talmacit si au trait cu adevarat crestinismul in primele veacuri nici macar nu aveau nevoie de Scripturi pentru ca ei le traiau...Scripturile au fost lasate pentru noi astia slabi in credinta sa nu ne pierdem, iar talmacirea scrierilor a fost facuta tocmai sa nu se trezeasca fiecare cu o interpretare propie...

ovidiu b. 18.02.2012 01:22:30

Spunea un teolog foarte frumos intr-o cuvantare, ca daca noi am reveni la crestinismul autentic, noi astazi am fi trait ceea ce ne spun Scripturile, fara a le mai citi si apoi sa spunem sa le punem in practica..atunci nu toti stiau sa citeasca, insa, traiau mullllt mai intens fata de noi cei de astazi care avem zeci de posibilitati de a ne documenta, insa greu le punem si in practica. Este dureros insa faptul ca noi nu vom fi intrebati la judecata cat si ce am citit, ci cum am trait...deci putem fi doxa de teorie, daca nu le punem si in practica.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:17:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.