![]() |
Opinie
Tin sa imi exprim dezacordul cu formularea din titlul acestui topic.
Expresia impersonala "atitudinea ortodoxa" nu poate fi decat paguboasa pentru bunul mers al discutiilor. O expresie mai aproape de realitate si care nu predispune la formulari sablon, consider ca ar fi fost: "atitudinea ortodocsilor". Eu, ca si orice alt user ortodox, asadar persoana concreta in carne si oase, imi pot exprima doar atitudinea mea individuala, de om ortodox, de persoana vie. Asadar, daca topicul voieste atitudine ortodoxa, atunci sa listeze cineva din canoane sau alte dispozitii, daca binevoieste. In acest caz dialogul pare secundar. Daca se voieste, insa, sa fie cunoscute si dezbatute opiniile noastre, ale credinciosilor ortodocsi, propun sa se schimbe, daca este posibil, titlul topicului. Propun varianta "atitudinea ortodocsilor", in loc de "atitudinea ortodoxa". Va multumesc! |
Citat:
In adevar, nu trebuie sa se considere ca univoca atitudinea "ortodoxiei" fata de oamenii din alte culte. Nu trebuie sa generalizam cata vreme sunt crestini ortodocsi care, indiferent de dispute (evident inerente), pastreaza bunul simt ca o masura a dialogului si a impreuna-convetuirii pe acest forum, si nu numai. Numai ca as adauga si eu ceva, si cu acordul autorului topicului si al dumneavoastra poate ajungem la un consens. Ce ziceti despre titlul "Atitudinea crestinilor ortodocsi fata de crestinii de alte culte"? ------------------------------------------------------------------------------------------------------ "Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis." (Ioan.17:21) |
Welcome!
Nimic mai potrivit, asa imi pare. Doamne ajuta! |
Citat:
Este membru sau fost membru? Ca nu e singurul care stie ca ceea ce stiti dvs. este fals. |
Citat:
|
Citat:
mai exact, ce inseamna sa intinzi mana? mie mi se pare ca ati terminat cu ce ati inceput si ca va contraziceti singur. daca nu intinzi mana nu primesti cadoul, iar aici este vorba de credinta noastra, daca suntem credinciosi si viata noastra este o lupta impotriva pacatelor, primim mantuirea, dar noi nu stim daca o primim sau nu decat dupa ce murim ca altfel n-ar mai avea sens sa luptam pentru mantuire pentru ca ori am avea incredere prea mare in bunatatea lui Dumnezeu, ori am deznadajdui din cauza pacatelor si astefel am incalca una din porunci si daca incalcam una din porunci le incalcam pe toate. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
credinta fara fapte bune este moarta. credinta si faptele bune sunt precum cele doua vasle la o barca. poate barca sa inainteze daca are doar o vasla? |
Tuturor, in loc de noapte buna...
"Ma culc, adorm si ma destept iarasi, caci Domnul este sprijinul meu." (Ps.3:5) |
Citat:
Vezi cum ne dam cu firma-n cap? Uite-asa: cum tocmai, prin sfatul nu stiu cui, tu tocmai ne-ai servit! Bucura-te!............ |
Citat:
Cu unii dintre ei chiar as vrea sa fiu "frate" dar nu stiu daca merit eu.Adica le admir conduita, atata cat poti admira si cunoaste o persoana virtuala.Cu altii pot fi tovaras de drum in functie de imprejurari.Dar cu o parte nu pot fi nici macar tovaras de drum.Nu pot fi frate cu cel care vinde droguri sau cu cel care e in aceeasi organizatie cu cel care vinde droguri.Nu pot pentru ca nu inteleg la ce naiba au mai stat unii oameni zeci de ani in pustie.Si atunci sant circumspect si chiar daca ma insel prefer sa ma insel dar sa judec cu capul meu. Daca intelegi ce am vrut sa scriu e bine daca nu imi cer scuze ca te-am suparat. |
Citat:
dar cugeta si tu: nu vezi ca ne frecam ridichile pe-aici? oare nu ar fi de folos si alte raporturi? Pana la marea induhovnicire, noi, astia din lume, farfurizii si catavencii, oare nu s-ar cuveni sa strangem un pic randurile? Ce facem in schimb? Ne pierdem vremea, ca niste adolescenti rebeli, sau poate precum tancii de gradi, in mici grupari retardare... Tie iti place jocu? Mie imi repugna. mai bine am deprinde impreuna-lucrarea, precum in Cer asa si pe pamant. Adica, smeriti, smeritei, sa punem vorba langa vorba, duh langa duh, om cu om, sa facem nitica zidire... Doar boala ne indeamna la schisme, numai boala... cat imi e de sila de "ortodocsii" de pe forum! cat de sila imi este, doar Domnul mai stie... |
Citat:
|
Citat:
In rest face fiecare ce vrea.Eu de hora nu am chef, nici sa intru in ea nici sa ma uit cum joaca altii.Prefer sa admir din cand in cand cativa pasi de dans autentici ai unuia sau ai altuia.Sau cel putin sa cred ca aceia sant pasi autentici.Pana la urma fiecare intelege ce vrea si cat poate. |
Citat:
Atunci, iarta-ma, dar cred ca noi nu suntem decat psihe, ne incadram singuri in patratul rectiliniu al manualelor de psihologie. Bune si astea, nu zic bai, macar ca doar sunt psiholog... dar dincolo, dincolo de asta, chiar nu mai e nimic intre noi? Nu e nimeni????? o, Doamne, sa fiu iertat, poate am indraznit prea mult... Iertare, fratilor, sunt doar un pic mahnit. Iertare... P.S. "Mahnirea are darul de a-mi deschide ochii spre interior, bucuria ma face de multe ori miop." cules arbitrar de pe net, in mahnirea mea momentana...:) Fiti binecuvantati, dragilor!:) |
Citat:
Un drumeț cu o raniță imensă în spinare făcea hipo-stopul. Oprește o căruță și țăranul îl invită sus pe capră, iar drumețul nostru urcă păstrându-și ranița pe spate. - Pune-ți omule ranița în căruță, de ce te spetești în continuare?! - Păi vreau și eu să-l ajut pe sărmanul cal cu ceva, nu vezi ce greu trage la deal? |
Citat:
|
am urmarit cu mare atentie tot ce s-a discutat si pot trage o concluzie: cei din alte culte citeaza foarte mult din Biblie, nu au o parere proprie pe care sa o argumenteze logic cu propriile cuvinte pentru a se face intelesi de ceilalti si daca intra intr-o discutie din care nu pot iesi pentru ca nu isi mai pot argumenta 'parerile' incep sa ii acuze pe ortodocsi de rea vointa, ca-i judeca, etc... as vrea sa va intreb eu pe voi ce intelegeti prin erezie???????? cu siguranta ca nu veti raspunde, asa ati facut mereu, nu ati avut amabilitatea sa ne raspundeti la intrebarile care nu va avantajau, e normal nefiind fata in fata, dar nu e firesc.
|
Citat:
Mântuirea noastră a fost câștigată prin jertfa Domnului nostru Iisus Hristos, iar noi nu am contribuit cu nimic la aceasta. |
Citat:
asta face pana la urma diferenta intre dvs si ortodocsii practicanti si chiar si cei care nu merg duminica de duminica la biserica tot dau, in schimb dvs nu dati pentru ca nu TREBUIE si daca nu trebuie ce rost are sa va cheltuiti banii. cunosc 2 persoane ca dvs si stiu ce vorbesc, stiu ce vad. si la intrebare tot nu mi-ati raspuns. ce inseamna EREZIA in conceptia dvs, inca astept raspuns, am mai adresat aceasta intrebare cu multe pagini in urma, dar niciunul nu are curajul sa raspunda pentru ca nu stiti ce sa raspundeti. veniti si ne dati citate din biblie si atat, sa stii biblia pe derost nu este o conditie pentru a intra in Rai. |
Ortodoxia este sau nu este "calea" mantuirii?
Citat:
Daca ortodoxia nu este însăși "calea" mântuirii, cum se mai susține afirmația de mai sus, de la pct. 2? Mulțumesc anticipat pentru raspuns. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
"Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui." (Ioan 14,21 - versiunea Sinodală) Citat:
Ontopic: nici acest lucru nu-l fac pentru a-și plăti mântuirea. Citat:
Ontopic: dacă este să vă dau citatul din Biblie "și atât" trebuie să vă spun că "omul eretic" (Tit 3,10) de care ortodoxul este sfătuit să se depărteze, înseamnă altceva decât se crede în general în Biserica Ortodoxă. O simplă privire asupra contextului ne lămurește că nu e vorba de omul de altă confesiune, ori de Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase, ci de creddinciosul (mai corect necredinciosul) din propria biserică. Citat:
Ontopic: neoprotestanții în general și adventiștii în special nu consideră că-și pot plăti mântuirea prin studiul Scripturii. |
Citat:
Citat:
exact ce spuneam mai devreme, cum nu mai aveti argumente cum ne acuzati ca va judecam, eu imi cer scuze daca a parut asa, nu e vorba de judecata, pur si simplu mi-am sustinut parerea. cunosc un adventist care ma judeca pentru faptul ca am ales sa tin post pe principiul ca nu conteaza ce bagi in gura ci ce scoti din gura, in schimb nu mananca, carne de porc, iar pe Maica Domnului o considera o femeie oarecare. |
Citat:
Uite eu vorbeam cu un strain si el ma tot intreba de ce nu judec eu cu capul meu.De ce anume urmez o invatatura.E o tema pe care o sa o regasesti de fiecare data in discutiile cu ceilalti : "Dumnezeu nu a creat biserica Ortodoxa sau Catolica , lasa invataturile deoparte si judeca singur ce e scris in Carte ".Si intreb in care Carte ? Zic uite Cartea mea are si alte carti pe care Cartea ta nu le are.Cand anume au disparut ? Uite biblia KJV veche avea cele 14 carti incluse dar tu nu le ai . Si omul ala care ma indemna sa uit invatatura si sa judec cu capul meu s-a dus si a copiat de pe un site neoprotestant argumentele lor impotriva celor 14 carti.:1: Deci despre ce vorbim ? Daca maine cineva decide ca numai A doua Epistola a lui Ioan e " inspirata " ? O sa fii frate si cu acela ? Stiu ca si noi santem rai , mi se rupe inima cand ma uit cat de rau sant eu si cat de rai sant altii dar lasa-ma sa separ lucrurile asa cum cred eu.Sant frate cu toti ca om si sant tovaras de drum cu toti cei care cred in Dumnezeu pentru ca avem unele interese comune.Si cel mai mare interes este sa ne pastram dreptul la credinta pentru ca ni-l pierdem in fiecare zi. |
Citat:
Cat priveste duhul, aici e pe de o parte invatatura Bisericii, pe care eu nu o contest (ce exprimare si pe mine, acum...! - cum as putea sa o contest tocmai eu???), pe de alta parte legatura personala a fiecaruia cu Dumnezeu. Vroiam ceea ce am voit mereu: sa nu omoram buna vietuire ca oameni intre oameni in numele asazisei credinte. Altfel trecem la jihad, la musulmanii care au daramat Gemenii cu avioane. Asa voiti sa fim? Eu nu voiesc. Fiecare cum voieste, cum considera. Alegerea e personala, desigur. Biserica e alcatuita din oameni. De aici mare variabilitate. Nu imi plac extremele, decat in directia sfintilor... Ori aici nu a sfintenie miroase, cat mai degraba a osindire permanenta si alte lucruri cu totul necompatibile cu conditia de crestin. Ma tin cat pot deoparte. Uneori cad si eu. sa fiu iertat. |
Citat:
Dar trebuie sa stim ca toate invataturile BO au un scop si de asta trebuie sa le marturisim de cate ori putem.Cum putem impaca asta cu incercarea de a nu osandi depinde de fiecare dintre noi.Sant persoane pe forum chiar si din afara BO care reusesc lucrul asta. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Cât privește iubirea lui Dumnezeu față de noi e mai mult necondiționată: El îi iubește și pe cei buni și pe cei răi: "Dar Dumnezeu Își arată dragostea Lui față de noi prin aceea că, pentru noi, Hristos a murit când noi eram încă păcătoși." (Rom.5,8 - versiunea Sinodală) Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
ati spus ca dati 10% la adunare, inafara adunarii inteleg ca nu dati...
eu cred ca orice om, bun sau rau, isi doreste sa ajunga in rai dupa ce moare, asa ca e bine sa nu-l judecam pe cel din carciuma ca vrea sau nu sa se mantuiasca, el poate are sansa sa se caiasca, sa se intoarca la Dumnezeu. inteleg ca dvs nu incalcati niciodata poruncile pentru ca ati acceptat darul mantuirii? mandria este pacatul cel mai mare, iar din replicile ironice pe care mi le-ati dat eu asta vad, dar Dumnezeu stie mai bine sufletul omului. care este diferenta intre faptul ca eu dau 1 leu in cutia milei in Biserica si faptul ca dvs dati 10% din venituri la adunare, cu ce vi se pare ca eu sunt mai prejos? va spun eu care e diferenta. dvs dati 10% din venituri pentru ca daca dati mai putin se uita fratii stramb ei stiind ca aveti un venit mai mare, la noi in schimb nu trebuie sa dam socoteala nimanui, macar ca ne trece prin gand, dam cat ne da mana, cat ne permitem. as vrea sa va intreb ce se intampla cu sufletul unei persoane care moare inainte sa primeasca botezul Domnului. |
Citat:
cand intervine ironia si se incing spiritele prefer sa ma retrag pentru ca singurul care se bucura de toata aceasta disputa este dracu. era vorba despre atitudinea ortodocsilor fata de alte culte si de fiecare data se ajunge prin a incerca cineva sa ne convinga ca nu credem in ce trebuie ca altfel de ce ati parasit ortodoxia daca nu o considerati ca fiind buna, mantuitoare. |
Citat:
Citat:
"Nu știți, oare, că nedrepții nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu? Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții, nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu." (1 Cor. 6,9-10 - versiunea Sinodală) Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
ps: nu astept nici un raspuns din partea celor afectati...era doar o simpla parere... |
Citat:
|
Citat:
de ce nu ii spuneti pe nume? sau nu vrem sa recunoastem ca el exista si tot ce nu facem noi cum trebuie este 'datorita' lui? si dvs l-ati bucurat mult prin mandria dvs, este foarte fericit acum. nu ati spus ca sunt eu mai prejos, dar m-ati acuzat ca dau bani cu acatistele la Biserica, este acelasi lucru cu ce faceti dvs numai ca la noi nu se discuta acest lucru dpdv procentual. dvs ce garantie aveti ca acei bani pe care ii dati ajung la oameni nevoiasi si nu in vila pastorului? nu v-ati pus intrebarea asta? eu nu ma gandesc daca ajung banii la PDL, PSD, PCR, nu-mi pasa, eu ce fac, fac in numele Domnului. e ca si cum nu dau 1 leu unui amarat ca poate merge la jocuri de noroc cu leul de la mine. cand am spus leu a fost mai mult metaforic, sigur ati inteles, dar vreti sa ma sicanati incercand sa pareti bun si spunand ca dvs dati si mai putin. daca nu mi-as apara credinta si religia m-ati pune pe aceeasi linie cu cel din carciuma, daca o apar cu dintii va judec, cine sa va mai inteleaga? |
Citat:
|
Atitudinea ortodoxă față de oamenii de alte culte religioase...
|
Citat:
|
Spunea un teolog foarte frumos intr-o cuvantare, ca daca noi am reveni la crestinismul autentic, noi astazi am fi trait ceea ce ne spun Scripturile, fara a le mai citi si apoi sa spunem sa le punem in practica..atunci nu toti stiau sa citeasca, insa, traiau mullllt mai intens fata de noi cei de astazi care avem zeci de posibilitati de a ne documenta, insa greu le punem si in practica. Este dureros insa faptul ca noi nu vom fi intrebati la judecata cat si ce am citit, ci cum am trait...deci putem fi doxa de teorie, daca nu le punem si in practica.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:17:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.