Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Abstinenta sexuala. Cine si cum face? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15552)

Mihnea Dragomir 09.10.2012 21:21:25

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 475538)
De exemplu, sfantul Ioan Gura de Aur nu credea ca Maica Domnului era fara de pacat personal.

Un citat? O trimitere?

Demetrius 09.10.2012 21:30:08

Citat:

În prealabil postat de andreicosmovici (Post 475376)
...M-am tot întrebat, am tot întrebat, și nu am primit încă nici un răspuns consistent: de ce a lăsat Dumnezeu să existe o perioadă de infertilitate la femeie, în cadrul unui ciclu?...

Eu cred ca femeia nu are perioade de infertilitate.

Demetrius 09.10.2012 21:36:43

?
Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 475570)
aici Ioan Gura de Aur contrazice Biblia. Nunta este o taina Bisericii, SFINTITA de insusi Hristos...

Poti aminti un verset cumva? Sau daca e sfintita de preot(ceea ce nu-i totuna) atunci zici ca o sfinteste chiar Hristos?
Te intreb despre Biblie pentru ca nu-mi amintesc niciun verset anume legat de casatorie.

Miha-anca 09.10.2012 21:41:51

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 475570)
aici Ioan Gura de Aur contrazice Biblia. Nunta este o taina Bisericii, SFINTITA de insusi Hristos. Cum poate sa zica acest parinte al bisericii (asta in cazul in care el chiar o spune) ca, casatoria, NU poate sa scape de pangarire pe cel casatorit? Pe ce temei biblic face el o astfel de afirmatie?

Ai omis cuvatul "decat": nu poate decat sa scape de pangarire pe cel casatorit.
Iar in privinta parerilor personale ale lui Sf. Ap. Pavel, vezi ce spune Sf. Ioan Gura de Aur: de vreme ce in Pavel traia Hristos, nu traia el, Pavel, atunci si parerile personale exprimate nu sunt ale lui personale, ci cele, care i-au fost impartasite de Hristos dupa Inaltare.

Ar fi bine sa citim mai cu atentie ceea ce se scrie, ca sa nu fie nevoie de atatea reveniri.

Iar cine are o parere personala, aparte de cea a Sfintilor Parinti, sa-si mentina parerea. Eu nu incerc decat sa aduc argumente valabile, nu sa impun cuiva ceva.

Miha-anca 09.10.2012 21:55:10

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 475356)
????
In cazul asta, sa le zica cineva unor excelenti doctori de suflete si trupuri precum Ioan Cezar, reespectiv Mihnea Dragomir, care mai sunt si crestini adevarati, aflati clar pe drumul mantuirii, ca au devenit inutili. La ce bun psihologi si medici? Ia sa mai stea acasa, si sa o lase balta cu scamatoriile numite "sedinte terapeutice" si "consultatii", frectii la picioare de lemn. Noi vrem sa fim bolnavi, pentru ca placerea si sanatatea sunt capcanele urzite de Samael. Vrem sa ne mantuim, asa ca mai bine bolnavi. (!!!!!)
Stimata doamna, pe bune, chiar vi se pare boala si/sau batranetea lucru bun? Vizitati un spital, un azil sau o leprozerie. Acolo cuvintele devin grosiere ca substrat de comunicare. Veti avea doar stari si sentimente care, poate/sper, va vor pune pe ganduri inainte de a mai redacta un text precum cel citat...

Scuzati-ma, dar nu cred ca m-ati inteles.
Boala si batranetea nu mi se par placute, dar stiu acum ca isi au rostul lor bine stabilit de Dumnezeu.

Miha-anca 09.10.2012 21:57:56

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 475230)
pentru că cei căsătoriți nu pot să nu trăiască și firesc. Nu pot depăși firea așa cum o pot face monahii. Iar rugăciunea este peste fire.

JUST! In sfarsit un cuvant intelept!

andreicosmovici 09.10.2012 21:58:41

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 475409)
Nu există, în canoanele actuale referitoare la laici, opreliști de la viața conjugală în BC.

Asta este interesant, atata timp cat credem in acelasi Dumnezeu. Poate spune cineva că se mântuie ortodoxul, și nu catolicul, sau vice versa? Și atunci, pentru fiecare dintre noi, care este rostul unor reguli care sunt diverse, de la unii la altii? Totuși, ceea ce este imuabil nu contează mai mult? Mă refer la simplele, dar grelele porunci lăsate chiar de Isus (să vă iubiți precum v-am iubit), sau decalogul.

Citat:

Ce anume credeți că îndreptățește asemenea opinie conform căreia "cauză" înseamnă "drum" ?

Am spus aceasta fiindcă am văzut enciclica HV, ca de altfel tot catehismul sau toate pildele și sfaturile primite de la Dumnezeu, ca pe o recomandare (revelație) adresată libertății noastre. Seriis causis ne atrage atenția asupra unor aspecte care, daca sunt luate in seama, fac parte dintr-un ansamblu care definește un creștin. Ori, acest ansamblu poate fi privit ca pe un drum către Dumnezeu.

Citat:

Eu, dacă îmi propun să ajung undeva pe la ora 5, am șanse mari să ajung pe la 7. Dacă, însă, îmi propun să ajung la ora 11, s-ar putea să nu mai ajung de loc. Dar, pesemne că sunteți mai punctual...

Nu am spus că forțez răbdarea lui Dumnezeu.

Citat:

Clar este altceva: că, în Biserica Catolică, situația normală este atunci când un cuplu dă curs iubirii matrimoniale fără a se îngriji de depărtarea de zilele cu roșu în calendar și fără a cerceta mucusul cervical al nevestei.

Este un fel plastic de a exprima o idee, asa cum am facut si eu cand am vorbit de calculul matematic lunar. De altfle - ca sa lamuresc un aspect -, eu discut pe marginea ideilor, nu despre persoana care a emis acea idee. Daca cumva am depasit vreo limita, fara sa-mi dau seama, vă adresez scuzele mele în mod public, aici.

Citat:

Eu am spus că un cuplu este chemat să se întrebe: "avem noi vreun motiv grav ca luna aceasta să aplicăm metoda Rotzer ?"

Permiteți-mi sa vad putin altfel lucrurile, desi litera enciclicii este clara. Respectiv, abaterea de la normalitate (utilizarea perioadelor infertile) este admisa in cazuri grave. Dar, cum spuneam mai sus, nu se găsește nici măcar vreo recomandare din partea lui Dumnezeu în privința numărului de copii pe care ar trebui să-l aibă o anumită familie. Tocmai de aceea, aceeași enciclică HV a conturat pentru prima dată conceptul de paternitate responsabilă, fiindcă (Biserica) știa că sunt destule cazuri când, în mod obiectiv, o familie nu poate să aibă (încă) un copil (în plus). Ni s-a spus: iubiți-vă, așa cum v-am iubit. Dar nu se pomenește un număr de acte de caritate pe care trebuie să le facem. Singurul loc în care se pomenește de număr (sper să nu greșesc) este atunci când Isus vorbește de iertare (70x7), sau de rugăciune (2+ = Dumnezeu este prezent). Cred că fiecare, în cămăruța inimii, trebuie să se cerceteze permanent, să ceară de la Dumnezeu lumină și putere, ca să corespundă chemării adresate lui încă din eternitate. Și să nu utilizeze metodele naturale în mod egoist, ci deschis vieții. Dar, încă o dată: sunt încredințat că utilizarea libertății în direcția lui Dumnezeu reprezintă un drum de învățat, și că o idee destul de strictă (în prezentare, dar adevărată în esență), conform căreia la fiecare început de lună trebuie să cercetezi dacă poți avea (încă) un copil, nu reprezintă un approach stimulant. Soții ar trebui mai întâi să învețe să-și deschidă inima lui Dumnezeu, să înțeleagă chemarea înaltă (la sfințenie) care li se adresează, iar numărul final de copii pe care-l vor avea (de la Dumnezeu, evident) va rezulta din această schimbare interioară. Cu alte cuvinte, într-un anumit fel, aș inversa ordinea lucrurilor. Dacă ar trebui să gândesc o cateheză pentru proaspăt căsătoriți, aș proceda prin "deschiderea ochilor" în privința darului iubirii și al vieții veșnice, mai apoi ca să rezulte că un număr mare de copii înseamnă binecuvântare, și înseamnă și recunoștința pe care noi i-o putem întoarce lui Dumnezeu, pentru tot ceea ce primim.

Miha-anca 09.10.2012 21:59:24

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 474888)
Are rost, caci a ramas o problema nerezolvata. Ma folosesc de aceasta ocazie, ca sa aduc putina lumina in aceasta neintelegere mai veche, in care unii credeau ca sfaturile Sf. Apostol Pavel sunt de natura personala si nu au caracter de porunca pentru noi. Iata ce am gasit azi:

Sfaturile lui Pavel trebuie socotite drept sfaturile lui Hristos.
Cand Pavel spune: "Celor casatoriti le poruncesc, nu eu, ci Domnul" (I Cor. 7, 10), si: "Celorlalti le spun eu, nu Domnul" (I Cor. 7, 12), nu spune aceste cuvinte cu gandul de a arata ca altele sunt gandurile lui, si altele gandurile Domnului.

Ar putea oare rosti sau gandi altceva decat ce gandeste Hristos, mai cu seama cand da legi de conduita in viata, Pavel, in care graia Hristos; Pavel, care nu voia sa traiasca el, pentru a trai Hristos intr-insul; el, care punea si Imparatia cerurilor, si viata si ingerii si puterile si alta zidire si ingeneral totul in urma dragostei sale pentru Hristos?

Dar ce sens au cuvintele "eu" si "nu eu"? Unele legi si invataturi ni le-a dat insusi Hristos; pe altele ni le-a dat prin apostoli. Asculta ca insusi Hristos spune ca nu ne-a dat El insusi toate legile si toate invataturile. "Multe am inca a va spune, dar nu le puteti purta".

Hristos a legiuit mai inainte, inca pe cand era pe pamant, ca femeia sa nu se desparta de barbat. (Matei 19, 9) Din acesta pricina si Pavel spune: "Celor casatoriti le poruncesc, nu eu, ci Domnul". Femeia sa nu se desparta de barbat, iar de se va desparti, sa nu se marite, sau sa se impace cu barbatul sau; si barbatul sa nu-si lase femeia (I Cor. 7, 10-11).

Dar despre cei care aveau sotii necredincioase, Hristos nu a spus nimic cu gura Sa, ci a legiuit raporturile dintre ei, punand in miscare sufletul lui Pavel. Pentru aceasta Pavel spune: "Iar celorlalti le spun eu, nu Domnul: De are vreun frate femeie necredincioasa si ea va voi sa stea cu el, sa nu o lase; si femeia, de are barbat necredincios si acela va voi sa stea cu ea, sa nu-l lase. Pentur ca barbatul necredincios se sfinteste prin femeia credincioasa, iar femeia necredincioasa se sfinteste prin barbatul credincios." (I Cor. 7, 12-14)

Prin cuvintele "Nu Domnul, ci eu", Pavel n-a vrut sa arate ca spusele sale sunt omenesti, ci a vrut sa spuna numai, ca porunca aceasta n-a dat-o Hristos pe cand era cu ucenicii Sai, ci o da acum, prin el. Dupa cum cuvintele "Domnul, nu eu" nu sunt potrivnice poruncii lui Hristos, tot astfel nici cuvintele "Eu, nu Domnul", nu inseamna ca-si exprima gandul propriu, independent de voointa Domnului, ci arata numai, ca Hristos da acum prin el aceasta porunca.

Textul apartine Sf. Ioan Gura de Aur si sper ca este edificator.

Am reluat textul despre parerile personale ale Sf. Ap. Pavel pentru cei, care nu l-au citit.

Miha-anca 09.10.2012 22:10:27

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 475576)
pareri personale ale Sf. apostol Pavel: 1 Corinteni cap.7

Prin prisma spuselor Sf. Ioan Gura de Aur chiar si aceste asa-zise pareri personale ale Sf. Ap. Pavel sunt de fapt tot de la Hristos.
Cum credeti ca cineva, care a primit Duhul Sfant mai poate vorbi din imaginatie? Este exclus!

Mihailc 09.10.2012 22:21:47

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 475595)
Prin prisma spuselor Sf. Ioan Gura de Aur chiar si aceste asa-zise pareri personale ale Sf. Ap. Pavel sunt de fapt tot de la Hristos.
Cum credeti ca cineva, care a primit Duhul Sfant la Cincizecime, mai poate vorbi din imaginatie? Este exclus!

La Cinzecime, Saul, apostolul Pavel de mai târziu, se ocupa cu prigoana împotriva creștinilor, fiind chiar complice la supliciul întâiului mucenic.

Cred că mai smintiți decât decât neoprotestanții se dovedesc uneori ortodocșii care se apucă de comentarii patristice după ureche, fără o minimă cunoaștere a Scripturilor tâlcuite de Părinții.

Miha-anca 09.10.2012 22:55:27

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 475598)
La Cinzecime, Saul, apostolul Pavel de mai târziu, se ocupa cu prigoana împotriva creștinilor, fiind chiar complice la supliciul întâiului mucenic.

Cred că mai smintiți decât decât neoprotestanții se dovedesc uneori ortodocșii care se apucă de comentarii patristice după ureche, fără o minimă cunoaștere a Scripturilor tâlcuite de Părinții.

Da, scuze. Intr-adevar Sf. Apostol Pavel nu a fost la Cincizecime. Dar a primit Duhul Sfant, nu? Ma refeream doar la Sfantul Duh primit de ceilalti apostoli, pe care apoi l-a primit si Pavel.
Multumesc de atentionare.
In ceea ce priveste minima cunoastere a Scripturilor talcuite de Parinti, intr-adevar nu am, dar ma straduiesc. Tocmai de aceea nu ma abat de la ceea ce spun acestia.
Inca odata iertare.

Mihailc 09.10.2012 23:55:54

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 475609)
Da, scuze. Intr-adevar Sf. Apostol Pavel nu a fost la Cincizecime. Dar a primit Duhul Sfant, nu? Ma refeream doar la Sfantul Duh primit de ceilalti apostoli, pe care apoi l-a primit si Pavel.
Multumesc de atentionare.
In ceea ce priveste minima cunoastere a Scripturilor talcuite de Parinti, intr-adevar nu am, dar ma straduiesc. Tocmai de aceea nu ma abat de la ceea ce spun acestia.
Inca odata iertare.

Da, a primit Duhul Sfânt, la fel cum l-ai primit și tu, și eu, și mulți alții, prin mijlocirea Bisericii. N-a primit mai mult ca tine, ca mine sau ca alcineva, ci doar s-a folosit mai mult de darul primit. Ideea asta gnosticizantă că sfinții alcătuiesc un club ezoteric cărora li s-a încredințat secretele universului, iar ceilalți sunt niște plebei predestinați ascultării oarbe de ei, a făcut și face destule ravagii atât în Biserică cât și printre cei care și-au zidit altare în afara ei. Cea mai demonică formă de segregare eclezială o găsiți la catolici, în rețeaua lor labirintică de infailibilități și idolatrizări instituționale, de care s-au molipsit și ortodocșii după ce vocea, deopotrivă fermă și blândă a Tradiției, a fost acoperită de vociferările tradițiilor.

Păi nu-i de mirare că oamenii sunt vânați cu atâta ușurință de neoprotestanți. Ei au doar două surse infailibile: Noul și Vechiul Testament. Noi ortodocșii mai avem pe lângă acelea, pindalione, literatură patristică, horus-uri sinodale, interviuri cu duhovnici etc, o întreagă junglă autoritaristă față de care sărmanul om se simte total dezorientat și incapabil de reacție. Nu fără noimă poporul a inventat zicala "pînă la Dumnezeu te jupoaie sfinții", asta pentru că mulți analfabeți cu școală se întrec în a-i imagina ca pe niște securiști ai unui despotism de drept divin, de care dacă nu asculți, te bagă la Sighet sau la Gherla pentru veșnicie.

Fani71 09.10.2012 23:58:22

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 475571)
tocmai de aceea zic ca invataturile parintilor bisericii, daca NU au argument biblic, NU sunt de la Dumnezeu ci sunt pareri personale (de MULTE ori FOARTE bune). Si ei au fost oameni supusi greselii!

De fapt, scrierile parintilor cel mai adesea sunt comentarii si interpretari ale Scripturilor.

Ceea ce unii nu inteleg este ca fiecare comentariu dezvaluie un anume sens, el nu este echaustiv. Nu poate fi inteles ca o ecuatie: asa zice Sf X, deci asa si numai asa trebuie inteleasa Scriptura...
In plus, riscam sa idolatrizam sfintii daca atribuim valoare absoluta fiecarui cuvintel, scos din context. Ii tratam astfel drept infailibili, lucru cu care precis ei nu sunt de acord...

Fani71 10.10.2012 00:04:08

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 475613)
Da, a primit Duhul Sfânt, la fel cum l-ai primit și tu, și eu, și mulți alții, prin mijlocirea Bisericii. N-a primit mai mult ca tine, ca mine sau ca alcineva, ci doar s-a folosit mai mult de darul primit. Ideea asta gnosticizantă că sfinții alcătuiesc un club ezoteric cărora li s-a încredințat secretele universului, iar ceilalți sunt niște plebei predestinați ascultării oarbe de ei, a făcut și face destule ravagii atât în Biserică cât și printre cei care și-au zidit altare în afara ei. Cea mai demonică formă de segregare eclezială o găsiți la catolici, în rețeaua lor labirintică de infailibilități și idolatrizări instituționale, de care s-au molipsit și ortodocșii după ce vocea, deopotrivă fermă și blândă a Tradiției, a fost acoperită de vociferările tradițiilor.

Păi nu-i de mirare că oamenii sunt vânați cu atâta ușurință de neoprotestanți. Ei au doar două surse infailibile: Noul și Vechiul Testament. Noi ortodocșii mai avem pe lângă acelea, pindalione, literatură patristică, horus-uri sinodale, interviuri cu duhovnici etc, o întreagă junglă autoritaristă față de care sărmanul om se simte total dezorientat și incapabil de reacție. Nu fără noimă poporul a inventat zicala "pînă la Dumnezeu te jupoaie sfinții", asta pentru că mulți analfabeți cu școală se întrec în a-i imagina ca pe niște securiști ai unui despotism de drept divin, de care dacă nu asculți, te bagă la Sighet sau la Gherla pentru veșnicie.

Gand la gand... Vad ca am scris in acelasi timp cam aceeasi idee. Desi tonul tau este cam dur poate.

AlinB 10.10.2012 00:15:41

Dar a aruinca in derizoriu anumite texte care nu ne convin, nu este un pericol la fel de mare ca o interpretare eronata?

Facem caz de o extrema si alergam spre cealalta, luand pana la urma ce anume ca norma?

Subiectivismul personal?

Mie mi se pare ca asa e ok, deci asa trebuie sa fie, ceea ce suna a altceva, fie si de la un Sfant, cade in sfera aceluiasi subiectivism, si daca e sa aleg dintre subiectivismul meu si cel al unui Sfant, categoric al meu trebuie sa fie mai bun!

Mihailc 10.10.2012 00:53:13

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475620)
Dar a aruinca in derizoriu anumite texte care nu ne convin, nu este un pericol la fel de mare ca o interpretare eronata?

Citat:

Facem caz de o extrema si alergam spre cealalta, luand pana la urma ce anume ca norma?
Nu trebuie să alergăm spre cealaltă. Între a justifica hedomismul prin Biblie și a apăra o evlavie superliteralistă ca normă generală și obligatorie, sunt mai multe asemănări decât deosebiri.

Citat:

Subiectivismul personal?

Mie mi se pare ca asa e ok, deci asa trebuie sa fie, ceea ce suna a altceva, fie si de la un Sfant, cade in sfera aceluiasi subiectivism, si daca e sa aleg dintre subiectivismul meu si cel al unui Sfant, categoric al meu trebuie sa fie mai bun!
Poate că echilibrul și discernământul duhovnicesc ar fi o soluție. Sau să încetăm să interpretăm și noi Tradiția, precum interpretează neoprotestanții Scriptura, adică lăutărește.

Mihnea Dragomir 10.10.2012 01:14:40

Citat:

În prealabil postat de andreicosmovici (Post 475591)
Asta este interesant, atata timp cat credem in acelasi Dumnezeu. Poate spune cineva că se mântuie ortodoxul, și nu catolicul, sau vice versa? Și atunci, pentru fiecare dintre noi, care este rostul unor reguli care sunt diverse, de la unii la altii? Totuși, ceea ce este imuabil nu contează mai mult? Mă refer la simplele, dar grelele porunci lăsate chiar de Isus (să vă iubiți precum v-am iubit), sau decalogul.

Atributul imuabilității (judecată de existență) nu are consecințe asupra a "cât contează ceva" (judecată de valoare). Non sequitur. În cele citate, îmi face impresia că dv pierdeți din vedere că poruncile Bisericii vin de la Dumnezeu. În stabilirea poruncilor ei, prin natura lor mutabile (de exemplu vinerea ca zi de post, și nu joia) Biserica nu acționează ca putere suverană, ci ca putere delegată, vicarială. Pe când era pelerin pe pământ, vechiul popor ales a primit îndrumare de la Dumnezeu. Dar nu a existat un careu în care Dumnezeu să își adune poporul Său și să îi comunice ce și cum, ci Dumnezeu a preferat să își exercite funcția de conducător uneori prin Moise singur, alteori prin Moise și alții (Aaron, de exemplu). Lor, și nu tuturor, le-a transmis poruncile Sale, adresate poporului credincios. Mai constatăm, pe de altă parte, că nu chiar la fiecare pas Moise era un simplu transmițător, ceea ce nu diminua, însă, cu nimic importanța mesajelor sale. Cu alte cuvinte, poporul credincios nu stătea să întrebe: "măi Moise, asta ți-a spus ție Dumnezeu pe munte, sau asta vine de la tine ? Că dacă vine de la tine, nu facem !" Nu, ci Moise era văzut ca investit cu autoritate de Însuși Dumnezeu, iar pe cei care au contestat lucrul acesta i-a înghițit pământul (aluzie la iad).

Citat:

Am spus aceasta fiindcă am văzut enciclica HV, ca de altfel tot catehismul sau toate pildele și sfaturile primite de la Dumnezeu, ca pe o recomandare (revelație) adresată libertății noastre.
Eu văd acolo nu "recomandări", nici "sfaturi", ci porunci. Formulat altfel, recomandarea lui Dumnezeu este poruncă pentru mine. Asta nu diminuează cu nimic libertatea mea. Libertatea mea constă în a asculta sau nu de aceste recomandări-porunci. La rândul Lui, Dumnezeu are și El libertatea Lui, de exemplu de a mă lua sau nu în prietenia Lui în funcție de răspunsul meu.

Citat:

Permiteți-mi sa vad putin altfel lucrurile, desi litera enciclicii este clara. Respectiv, abaterea de la normalitate (utilizarea perioadelor infertile) este admisa in cazuri grave. Dar, cum spuneam mai sus, nu se găsește nici măcar vreo recomandare din partea lui Dumnezeu în privința numărului de copii pe care ar trebui să-l aibă o anumită familie.
Dar nici asupra numărului de Liturghii la care trebuie să asiste cineva de-a lungul vieții nu există o recomandare. Ceea ce există este porunca de a merge la Liturghie duminica. Unii, pe care Dumnezeu îi cheamă la El devreme, vor merge la mai puține Liturghii decât alții. Mai există și situația excepțională a unora, care fiind bolnavi, sau robiți muncii duminicale, sau în alte "seriis causis" care îi împiedică în mod obiectiv, nu vin în mod legitim la Liturghie duminica. Și aceia se vor mântui, sau cel puțin nu vor suferi damnarea din cauza acestui lucru. Totuși, Dumnezeu, prin Biserica Sa, trasmite tuturor următoarea recomandare-poruncă: "nu vă spun la câte Liturghii să mergeți, ci vă spun că, afară de motive grave, să veniți duminica la Liturghie". Acuma, din acest enunț simplu, apare următorul pericol dat de mintea umană înclinată să complice și să sucească legile, mereu simple, ale lui Dumnezeu:
-unii s-ar putea ascunde în spatele noțiunii de "binecuvântate pricini de a nu merge la Liturghie". Dacă nu merg fiindcă am picioarele amputate, e un caz clar de exonerare și nimeni cu gândire rezonabilă nu ar contesta asemenea lucru: includerea situației mele în "seriis causis". Dar, dacă, săptămână de săptămână, fiul meu minor participă la un curs de șah, taman pus (ca din întâmplare) duminica la ora Sfintei Liturghii ? Face parte această situație din "seriis causis" sau nu face ? Suntem aici într-o "zonă gri" și, știindu-ne imperfecți judecători în ceea ce ne privește pe noi (cu alții suntem mereu judecători foarte buni), am face bine să îl întrebăm pe spiritualul nostru. Știe și mai mult decât noi și este mai obiectiv decât noi.
-mai sunt și alții care ar putea spune: "ce obligație duminicală, domnule ? Asta vine de la Biserică, nu de la Dumnezeu ! E mutabilă. Ortodocșii nu o au. Adventiștii o au, dar sâmbăta. Totul e relativ. Și ortodocșii, și adventiștii se mântuiesc, ba chiar și budiștii. Toți ne mântuim ! Mai termină cu această matematică a poruncilor !"

Citat:

Dar, încă o dată: sunt încredințat că utilizarea libertății în direcția lui Dumnezeu reprezintă un drum de învățat, și că o idee destul de strictă (în prezentare, dar adevărată în esență), conform căreia la fiecare început de lună trebuie să cercetezi dacă poți avea (încă) un copil, nu reprezintă un approach stimulant. Soții ar trebui mai întâi să învețe să-și deschidă inima lui Dumnezeu, (...)
A-ți deschide inima lui Dumnezeu, a-L iubi pe Dumnezeu, a te afla mereu pe drumul Lui asta înseamnă: a asculta de poruncile Lui.
De unde știm asta ? De la Dumnezeu. A spus-o în mai multe feluri, ca să ne intre bine în capete, prevăzând înclinația noastră de a considera că iubirea lui Dumnezeu e așa, precum un approach spre un parfum de mimoză, ceva fără nimic obligatoriu decât obligația iubirii însăși, desigur, desigur, prezentă în inima noastră.

Dorindu-vă pacea lui Cristos, închei cu un extras de la "Ucenicul Iubit" citire:
Iată ce înseamnă iubirea de Dumnezeu: să respectăm poruncile sale, iar poruncile sale nu sunt grele (1 Ioan 5:3)

Miha-anca 10.10.2012 01:28:22

Citat:

Da, a primit Duhul Sfânt, la fel cum l-ai primit și tu, și eu, și mulți alții, prin mijlocirea Bisericii. N-a primit mai mult ca tine, ca mine sau ca alcineva, ci doar s-a folosit mai mult de darul primit.

Adica noi suntem niste mici apostoli? Interesant! Atunci, te rog sa ma programezi si pe mine, ca tare ma dor picioarele de la reumatism si sper ca trecand macar umbra sortului tau peste ele, sa ma vindec... daca tot te consideri cu aceleasi daruri ca si apostolii. Dar proorocii faci, Mihail?
Am fost si eu botezata, dar de atunci, in decursul anilor, Duhul s-a indepartat de mine din cauza pacatelor, din pacate.

Citat:

Noi ortodocșii mai avem pe lângă acelea, pindalione, literatură patristică, horus-uri sinodale, interviuri cu duhovnici etc, o întreagă junglă autoritaristă față de care sărmanul om se simte total dezorientat și incapabil de reacție. Nu fără noimă poporul a inventat zicala "pînă la Dumnezeu te jupoaie sfinții", asta pentru că mulți analfabeți cu școală se întrec în a-i imagina ca pe niște securiști ai unui despotism de drept divin, de care dacă nu asculți, te bagă la Sighet sau la Gherla pentru veșnicie.

"Pana la Dumnezeu te jupoaie sfintii" se refera la cu totul altceva, mai degraba la birocratie, nu la lumea cereasca. Pidalionul se gaseste pe net, se poate citi si ne clarifica multe treburi. Tu l-ai citit? Daca nu, iti dau link-ul: http://ro.scribd.com/doc/2122526/1-P...rtodoxe-Romane
Iar in ceea ce-i priveste pe sfinti, ei atata asteapta sa le ceri ajutorul si in fuga se si prezinta pentru a te ajuta. Tu asa ii stii pe securisti?!?
In rest, daca te-am suparat cu ceva, te rog sa ma ierti.

Miha-anca 10.10.2012 01:43:32

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 475614)
De fapt, scrierile parintilor cel mai adesea sunt comentarii si interpretari ale Scripturilor.

Ceea ce unii nu inteleg este ca fiecare comentariu dezvaluie un anume sens, el nu este echaustiv. Nu poate fi inteles ca o ecuatie: asa zice Sf X, deci asa si numai asa trebuie inteleasa Scriptura...
In plus, riscam sa idolatrizam sfintii daca atribuim valoare absoluta fiecarui cuvintel, scos din context. Ii tratam astfel drept infailibili, lucru cu care precis ei nu sunt de acord...

Draga Fani, ne mai esti datoare cu doua raspunsuri la afirmatiile tale:

1. In ce lucrare afirma Sf. Ioan Gura de Aur ca nu credea ca Fecioara Maria ar fi fost fara pacat personal; si

2. Care sfant a spus sa nu luam chiar suta la suta ceea ce scriu ei in serios, ei nedorind sa fie considerati infailibili.

Astept cu nerabdare raspunsurile acestea, ca sa vedem pe ce se bazeaza asemenea afirmatii grave si cu repercusiuni pentru omenire.

Mihailc 10.10.2012 02:57:54

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 475629)
Adica noi suntem niste mici apostoli? Interesant! Atunci, te rog sa ma programezi si pe mine, ca tare ma dor picioarele de la reumatism si sper ca trecand macar umbra sortului tau peste ele, sa ma vindec... daca tot te consideri cu aceleasi daruri ca si apostolii. Dar proorocii faci, Mihail?
Am fost si eu botezata, dar de atunci, in decursul anilor, Duhul s-a indepartat de mine din cauza pacatelor, din pacate.

Ce scriu eu și ce înțelegi tu.... că mă consider cu aceleași daruri cu apostolii. Sunt în aceeași Biserică cu ei, chivernisită de același Duh Sfânt.
Păi citește și tu ce spune Pavel:

"Darurile sunt felurite, dar același Duh. Și felurite slujiri sunt, dar același Domn. Și lucrările sunt felurite, dar este același Dumnezeu, care lucrează toate în toți. Și fiecăruia se dă arătarea Duhului spre folos. Că unuia i se dă prin Duhul Sfânt cuvânt de înțelepciune, iar altuia, după același Duh, cuvântul cunoștinței. Și unuia i se dă întru același Duh credință, iar altuia, darurile vindecărilor, întru același Duh; Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi și altuia tălmăcirea limbilor. Și toate acestea le lucrează unul și același Duh, împărțind fiecăruia deosebi, după cum voiește. Căci precum trupul unul este, și are mădulare multe, iar toate mădularele trupului, multe fiind, sunt un trup, așa și Hristos. Pentru că într-un Duh ne-am botezat noi toți, ca să fim un singur trup, fie iudei, fie elini, fie robi, fie liberi, și toți la un Duh ne-am adăpat." ( 1Corinteni 12: 4.13 dar poți să citești și în continuare)

Iar roadele Duhului tot Pavel le enumeră:

"Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege. " (Galateni 5:22,23)

Ți-am dat exemplele astea ca să ieși puțin din prejudecata conform căreia darul Duhului Sfânt se manifestă doar prin show-uri taumaturgice pentru impresionarea oamenilor. Cred că cea mai mare minune este să vezi lucrând în mod natural și spontan în și între oameni cele enumerate în Galateni, nu neapărat demonstrațiile de putere asupra naturii de care înșiși sfinții se foloseau cu multă discreție și iconomie.

Citat:

"Pana la Dumnezeu te jupoaie sfintii" se refera la cu totul altceva, mai degraba la birocratie, nu la lumea cereasca. Pidalionul se gaseste pe net, se poate citi si ne clarifica multe treburi. Tu l-ai citit? Daca nu, iti dau link-ul: http://ro.scribd.com/doc/2122526/1-P...rtodoxe-Romane
Iar in ceea ce-i priveste pe sfinti, ei atata asteapta sa le ceri ajutorul si in fuga se si prezinta pentru a te ajuta. Tu asa ii stii pe securisti?!?
In rest, daca te-am suparat cu ceva, te rog sa ma ierti.
Din nou m-ai "onorat" cu o lectură total eronată.
Mai citește încă o dată pasajul : "Nu fără noimă poporul a inventat zicala "pînă la Dumnezeu te jupoaie sfinții", asta pentru că mulți analfabeți cu școală se întrec în a-i imagina ca pe niște securiști ai unui despotism de drept divin, de care dacă nu asculți, te bagă la Sighet sau la Gherla pentru veșnicie."
De unde numai dacă vrei nepărat să vezi fals și să înțelegi strâmb tragi concluzia că eu m-aș referi la lumea cerească și nu la cei care se străduie să falsifice imaginea sfinților în fața oamenilor într-un asemenea hal că încep să semene mai degrabă cu demonii decât cu îngerii.

Cât despre Pidalion, citește cu atenție canonul 51 apostolic și revizuiește-ți din perspectiva lui opiniile tale exprimate pe topicul de față.

Laura19 10.10.2012 06:50:48

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 475629)
Pidalionul se gaseste pe net, se poate citi si ne clarifica multe treburi. Tu l-ai citit? Daca nu, iti dau link-ul: http://ro.scribd.com/doc/2122526/1-P...rtodoxe-Romane

E Pidalionul intreg? Intreb, caci eu am un Padilion, dar are 656 de pagini. Hm.
De aici l-am luat: Pidalion (Carma Bisericii Ortodoxe) pdf si Pidalion- doc

Miha-anca 10.10.2012 11:06:06

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 475632)
Ce scriu eu și ce înțelegi tu.... că mă consider cu aceleași daruri cu apostolii. Sunt în aceeași Biserică cu ei, chivernisită de același Duh Sfânt.
Păi citește și tu ce spune Pavel:

"Darurile sunt felurite, dar același Duh. Și felurite slujiri sunt, dar același Domn. Și lucrările sunt felurite, dar este același Dumnezeu, care lucrează toate în toți. Și fiecăruia se dă arătarea Duhului spre folos. Că unuia i se dă prin Duhul Sfânt cuvânt de înțelepciune, iar altuia, după același Duh, cuvântul cunoștinței. Și unuia i se dă întru același Duh credință, iar altuia, darurile vindecărilor, întru același Duh; Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi și altuia tălmăcirea limbilor. Și toate acestea le lucrează unul și același Duh, împărțind fiecăruia deosebi, după cum voiește. Căci precum trupul unul este, și are mădulare multe, iar toate mădularele trupului, multe fiind, sunt un trup, așa și Hristos. Pentru că într-un Duh ne-am botezat noi toți, ca să fim un singur trup, fie iudei, fie elini, fie robi, fie liberi, și toți la un Duh ne-am adăpat." ( 1Corinteni 12: 4.13 dar poți să citești și în continuare)

Iar roadele Duhului tot Pavel le enumeră:

"Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege. " (Galateni 5:22,23)

Ți-am dat exemplele astea ca să ieși puțin din prejudecata conform căreia darul Duhului Sfânt se manifestă doar prin show-uri taumaturgice pentru impresionarea oamenilor. Cred că cea mai mare minune este să vezi lucrând în mod natural și spontan în și între oameni cele enumerate în Galateni, nu neapărat demonstrațiile de putere asupra naturii de care înșiși sfinții se foloseau cu multă discreție și iconomie.

Mai citește încă o dată pasajul : "Nu fără noimă poporul a inventat zicala "pînă la Dumnezeu te jupoaie sfinții", asta pentru că mulți analfabeți cu școală se întrec în a-i imagina ca pe niște securiști ai unui despotism de drept divin, de care dacă nu asculți, te bagă la Sighet sau la Gherla pentru veșnicie."
De unde numai dacă vrei nepărat să vezi fals și să înțelegi strâmb tragi concluzia că eu m-aș referi la lumea cerească și nu la cei care se străduie să falsifice imaginea sfinților în fața oamenilor într-un asemenea hal că încep să semene mai degrabă cu demonii decât cu îngerii.

Cât despre Pidalion, citește cu atenție canonul 51 apostolic și revizuiește-ți din perspectiva lui opiniile tale exprimate pe topicul de față.

Daca eu te-am inteles gresit, atunci iarta-ma.
Dar daca tu ai inteles gresit cele scrise pe acest topic de Sf. Ioan Gura de Aur, pe care l-am citat fara adaugire, lucru indicat de mine cu numele lucrarii din care am copiat raspunsul, atunci tu ce ar trebui sa faci?!?
Cred ca tonul cu care raspunzi este unul nepotrivit si daca persisti, te voi ignora.

ioan cezar 10.10.2012 14:56:55

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 475656)
Daca eu te-am inteles gresit, atunci iarta-ma.
Dar daca tu ai inteles gresit cele scrise pe acest topic de Sf. Ioan Gura de Aur, pe care l-am citat fara adaugire, lucru indicat de mine cu numele lucrarii din care am copiat raspunsul, atunci tu ce ar trebui sa faci?!?
Cred ca tonul cu care raspunzi este unul nepotrivit si daca persisti, te voi ignora.

E pe forum un obicei bine inradacinat: cand unul ceva mai luminat (ca s-o fi muncit omul, ani intregi, sa priceapa cum vin unele lucruri si s-o fi canonit sa vietuiasca crestineste, adica o fi tins omul la insanatosire, cu harul lui Dumnezeu) aduce un reper sanatos, deodata se cabreaza orgoliile celor care mai degraba s-ar cuveni sa fie recunoscatori...
Si, hodoronc-troc, in plina lamurire a unei cestiuni care tine de Biserica, incepe lamuritul sa reproseze ca de fapt resimte nu stiu ce atac la persoana etc. Ce sensibili devenim, brusc, cand suntem invitati sa ne largim perspectivele! Ce delicateta avem si ce grosolani ii aratam a fi pe cei care tocmai ne-au miluit cu finetea cuvantului lor de indreptare...
Ca intelegem gresit sau incomplet ceva, treaca-mearga. De-aia ne si intalnim aici, ca sa ne mai lamurim unii pe altii, sa ne sprijinim in nazuinta noastra catre dreapta-credinta, dreapta-invatatura, dreapta-vietuire.
Dar ca, dupa ce a primit lamurire si orizont nou, sa se mai tina omul si mandru, si sa faca pe victima ranita.... ei bine asta nu o mai pricep. In orice caz, nu o accept. Pentru ca e urat, duhneste a mandrie si stupiditate, iata de ce. Iar cand vine si din partea femeilor, atunci chiar mi se face greata. Intrucat detest latura asta a feminismului.

Nu voiesc sa spun cele cateva proverbe romanesti care se cam potrivesc pe tema asta...
Le-a spus inaintea mea intelepciunea populara bine unsa, pe vremuri, cu uleiul bisericesc...

Eugen7 10.10.2012 15:15:41

Citat:

Da, a primit Duhul Sfânt, la fel cum l-ai primit și tu, și eu, și mulți alții, prin mijlocirea Bisericii. N-a primit mai mult ca tine, ca mine sau ca alcineva, ci doar s-a folosit mai mult de darul primit.

Consider ca trebuie sa ne indreptam atentia in acest context catre invatatura Sfantului Simeon Noul Teolog, conform careia harul Duhului Sfant nu trebuie "vazut" cantitativ ci calitativ, potential-dinamic.

Astfel toti primim "samanta" harului Duhului Sfant prin Sfintele Taine, insa depinde de noi cum (con)lucram cu harul Duhului Sfant pentru a potentarea (sporirea) harul lui Dumnezeu in noi, in persoana noastra.

Prin comparatie cu samanta semanata in pamant... daca pamantul este bun si daca omul lucrator al pamantului stie si vrea sa lucreze adecvat, atunci samanta aduce roada buna si multa... insa daca samanta ajunge in pamant "neroditor" sau arid (si nu poate prinde radacini) si/sau daca omul lucrator al pamantului fie nu stie sa lucreze fie nu vrea sa lucreze adecvat (si adopta stilul "merge si asa...") atunci samanta nu aduce roada corespunzatoare... ba chiar poate sa "moara".
a) samanta este harul Duhului Sfant spre viata duhovniceasca a omului (psiho-somatica, adica trup si suflet spiritual)
b) pamantul este inima "omului" (... duhovniceasca): constiinta, cognitia (intelectual-afectiva) realitatii (mai ales a celei duhovnicesti)...
c) omul lucrator este constitutia psiho-somatica a omului, indeosebi capacitatea volitiva, liberul-arbitru.

Concluzia: omul lucreaza in el insusi mantuirea prin si intru Hristos Iisus (Biserica Sa, Sfintele Taine) prin (con)lucrarea cu harul Duhului Sfant. Astfel sfintenia nu tine de timp, epoca... ci de dorinta omului de hristificare, de sfintire, de conlucrare cu harul Duhului Sfant in Sfanta Biserica prin Sfintele Taine.

"Hristos Iisus si ieri si astazi si in veci este acelasi" Evrei 13,8... si evident ca si harul si sfintenia este aceeasi (atemporala) contand doar dorinta omului de hristificare, sfintenie, indumnezeire prin har: "Nu mai traiesc eu ci Hristos Iisus traieste in mine" (Galateni 5)

De aceea avem si astazi Sfinti "Mari" adica care pot fi pusi alaturi de Sfintii Parinti din vechime. Amintesc doar cateva nume: Sfantul Luca al Crimeii, Sfantul Ioan Iacov Hozevitul, Sfantul Serafim de Sarov, Sfantul Siluan Atonitul...

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruaisca Domnul Iisus Hristos.

Eugen7 10.10.2012 15:22:43

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 475715)
E pe forum un obicei bine inradacinat: cand unul ceva mai luminat (ca s-o fi muncit omul, ani intregi, sa priceapa cum vin unele lucruri si s-o fi canonit sa vietuiasca crestineste, adica o fi tins omul la insanatosire, cu harul lui Dumnezeu) aduce un reper sanatos, deodata se cabreaza orgoliile celor care mai degraba s-ar cuveni sa fie recunoscatori...
Si, hodoronc-troc, in plina lamurire a unei cestiuni care tine de Biserica, incepe lamuritul sa reproseze ca de fapt resimte nu stiu ce atac la persoana etc. Ce sensibili devenim, brusc, cand suntem invitati sa ne largim perspectivele! Ce delicateta avem si ce grosolani ii aratam a fi pe cei care tocmai ne-au miluit cu finetea cuvantului lor de indreptare...
Ca intelegem gresit sau incomplet ceva, treaca-mearga. De-aia ne si intalnim aici, ca sa ne mai lamurim unii pe altii, sa ne sprijinim in nazuinta noastra catre dreapta-credinta, dreapta-invatatura, dreapta-vietuire.
Dar ca, dupa ce a primit lamurire si orizont nou, sa se mai tina omul si mandru, si sa faca pe victima ranita.... ei bine asta nu o mai pricep. In orice caz, nu o accept. Pentru ca e urat, duhneste a mandrie si stupiditate, iata de ce. Iar cand vine si din partea femeilor, atunci chiar mi se face greata. Intrucat detest latura asta a feminismului.

Nu voiesc sa spun cele cateva proverbe romanesti care se cam potrivesc pe tema asta...
Le-a spus inaintea mea intelepciunea populara bine unsa, pe vremuri, cu uleiul bisericesc...

Subscriu asertiunii tale frate Ioan Cezar, binevenita in acest context.

Cat despre feminism... iata de ce barbatii nu pot fi misogini (intrucat... nu au cum "pierde"):
"Daca barbatul se casatoreste si are o sotie buna atunci este fericit, daca nu atunci ajunge filozof" (Socrate)

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.

Eugen7 10.10.2012 15:32:05

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 475632)

In asentimentul tau frate Mihailc, reamintesc spusele Sfatnului Ioan Gura de Aur despre cele mai dorite minuni: "cele mai mari minuni pe care le putem trai sunt acelea in care Hristos se milostiveste de noi cu dragoste si ajutati de harul Duhului Sfant vedem: minunea ca ochilul nostru nu se mai uita la femeie cu ganduri de desfranare; minunea ca mana noastra nu mai fura; minunea ca inima noastra nu mai este lipita de bani; minunea ca gura noastra nu mai slobozeste judecata, manie, invidie, vorbe grele asupra aproapelui... sau chiar asupra lui Dumnezeu; minunea ca mainile noastre lucreaza si nu mai lenevesc; minunea "cand ne venim in fire" si constientizam ca fara Hristos Iisus nu "putem face NIMIC" "... si chiar noi insine suntem nimc fara harul lui Dumnezeu care da viata: atat biologica cat si duhovniceasca
Acestea sunt marile minuni pe care sa ne rugam sa ni le daruaisca Domnul Iisus Hristos in Sfanta Sa Biserica.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruaisca Domnul Iisus Hristos.

vsovivivi 10.10.2012 15:39:49

Pofta ochiului și trufia vieții.

Păi ca să scapi de patimă: 'taie biserica să se vadă biserica!' e o parafrază după un părinte care a zis cuiva: 'taie nucii ca să se vadă biserica'.

Abstinența ortodoxă o poți împlini abea atunci când nu mai vrei să te înalți în sine, în egoismul din sine însuți, alintat și mituit în deșert că ești marfarul cel mai bun și cel mai de calitate care lucește de atâta înțelepciune și de atâtea fapte bune pe care le face cărând și adunând deșertăciuni. Abea atunci când încetezi să vrei să fi marfa cea mai de calitate căreia îi faci reclamă pentru cucerirea altor mărfuri, abea atunci începi să te liniștești.

Spune mereu gândului viclean-ochi: Nu vreau să te... nu vrea s-o... pe aia sau pe aia, nu vreau să descopăr tot felul de poziții cu soția... nu vreau să văd filme sau reviste cu tot felul de descoperiri, dezveliri, goliciuni.

Nu vreau să fiu pedofil sau malahienă încântată și mulțumită de sine!

Necredință, mâncare, neascultare, răzbunare... NU!

Dacă reușești să te abții Luni, Miercuri, Vineri, de sâmbătă seara, de la apusul soarelui și până Duminică după ora 3 ești deja pe calea cea bună!

Dacă reușești apoi să te împreunezi numai cu soția respectând posturile e aproape bine.

Dacă reușești să faci copii și să nu te împreunezi 2 ani cât ea e gravidă și dă să sugă copilului e perfect.

Dacă reușești să folosești prezervativul cu soția doar când nu te mai poți abține sau când apar ispite mari aproape că ai învins patima.

Dacă renunți și la prezervativ și respecți ce am scris mai sus și-ți asumi răspunderea faptelor și te împreunezi cu soția doar dacă ea vrea să facă copii sau dacă vrea ea să te culci cu ea, atunci gata, te-ai mântuit și ai scăpat de năravul ăsta.

Însă n-ai voie să ai relații stradale din priviri și din ochi cu nimeni, căci o relație din priviri e mai gravă ca o înșelare, e păcatul cel mai mare, e pofta întâmplătoare a ochiului lacom și pervers care se crede deștept și puternic și drept. Și nici să cauți din priviri sau să-ți închipui poziții sau plăceri nu ai voi nici pe stradă și nici noaptea în pat și nici când faci dragoste. Nu imitați pofticioșii și înșelătorii vicleni ce se dau puternici, liberi sau rebeli căci nemulțumirea și mulțumirea de sine stârnesc stârlicii poftelor, cearta și iscodirea violului și al certei și bârfelor mudare ce stârnesc pofte și ispite care apar din priviri și închipuiri și din patima dulceții și a obijnuinței păcătuirii.

Cercuiește-ți bârna din ochi... și ascultă de scriptură și de Harul Divin fără ca să dorești să primești slavă de la oameni, de la draci sau de la tine însuți!:67:

Supune-te șefilor și oricui însă fără să le faci lor pe placul păcatelor căci e păcat să te supui păcatelor și să le faci și tu ca să scapi de răspundere. Ca să scapi de un stress nu face un păcat cerut de gLume că n-ai să scapi! Scapi de dracul și dai de tacsu', cazi din lac în puț!

Dar pentru a reuși trebuie să crezi și să fii conștient că ai nevoie de ani de zile de încercări și de multă răbdare!
Cu Dumnezeu toate sunt cu putință! Deci renunțați la grijile necredinței!

Fani71 10.10.2012 15:52:03

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 475630)
Draga Fani, ne mai esti datoare cu doua raspunsuri la afirmatiile tale:

1. In ce lucrare afirma Sf. Ioan Gura de Aur ca nu credea ca Fecioara Maria ar fi fost fara pacat personal; si

2. Care sfant a spus sa nu luam chiar suta la suta ceea ce scriu ei in serios, ei nedorind sa fie considerati infailibili.

Astept cu nerabdare raspunsurile acestea, ca sa vedem pe ce se bazeaza asemenea afirmatii grave si cu repercusiuni pentru omenire.

1. Nu mai stiu in care lucrare. Nu ma pasioneaza neaparat greselile sfintilor parinti ca subiect.. Dar a scris, asta o pot confirma si alti cunoscatori.
Iar sf. Grigore de Nyssa credea in apocatastaza, doctrina considerata ca eretica ulterior. Asta se poate citi de exemplu in lucrarea lui despe Invierea trupului.

2. Pai, mai bine ar fi sa intoarcem intrebarea: care sfant scrie 'eu vorbesc de la Duhul sfant, sa nu care cumva sa nu credeti ca ceea ce zic eu este adevarat ca Scriptura? Tocmai, ca sfintii aveau smerenie si nu pretindeau asa ceva. Cred ca ar fi socati sa vada cum sunt idolatizati de unii ortodocsi.

Traditia Bisericii ar trebui sa fie pentru noi ca aerul pe care il respiram, nu ca o sabie deasupra capului.
Ar trebui sa ne hranim cu aceste scrieri si prin darurile Duhului Sfant sa ne dezvoltam cu ajutorul lor discernamantul duhovnicesc, pentru a putea judeca in duhul Parintilor, nu a le copia pur si simplu spusele si a le aplica asa cum ni se pare noua ca ii intelegem.

Iti amintesc si ca in orice lectura este si o subiectivitate. O scriere teologica nu este inechivoca precum declaratia de impozit. Tu ai ales sa intelegi anumite lucruri, desi mai multi din cei de aici ti-au spus ca nu ai inteles bine.
Nu ar fi bine totusi sa vezi daca nu este ceva adevarat in ce incercam sa iti spunem?
Poate ti-ar ajuta sa citesti si alte comentarii ale parintilor, nu numai parintele Staniloae care este si destul de greu de citit.
Uite, de exemplu Romanides a scris o carte despre Pacatul originar si urmarile lui. Cred ca a fost tradusa si pe romaneste. Mai este si o carte de Panaiotis Nellas, 'Omul, animal indumnezeit'.
In ceea ce priveste casatoria ca mod de sfintire, sunt multe carti. Parintele Vasile Gavrila de exemplu, ca sa ramanem pe un teren neminat nu iti recomand autori din occident..

vsovivivi 10.10.2012 16:11:08

Pofta ochiului și trufia vieții!

Păi ca să scapi de patimă: 'taie biserica să se vadă biserica!' e o parafrază după un părinte care a zis cuiva: 'taie nucii ca să se vadă biserica'.

Abstinența ortodoxă o poți împlini abea atunci când nu mai vrei să te înalți în sine, în egoismul din sine însuți, alintat și mituit în deșert că ești marfarul cel mai bun și cel mai de calitate care lucește de atâta înțelepciune și de atâtea fapte bune pe care le face cărând și adunând deșertăciuni. Abea atunci când încetezi să vrei să fi marfa cea mai de calitate căreia îi faci reclamă pentru cucerirea altor mărfuri, abea atunci începi să te liniștești.

Spune mereu gândului viclean-ochi: Nu vreau să te... nu vrea s-o... pe aia sau pe aia, nu vreau să descopăr tot felul de poziții cu soția... nu vreau să văd filme sau reviste cu tot felul de descoperiri, dezveliri, goliciuni.

Nu vreau să fiu pedofil sau malahienă încântată și mulțumită de sine!

Necredință, mâncare, neascultare, răzbunare... NU!

Dacă reușești să te abții Luni, Miercuri, Vineri, de sâmbătă seara, de la apusul soarelui și până Duminică după ora 3 ești deja pe calea cea bună!

Dacă reușești apoi să te împreunezi numai cu soția, iubita, femeia ta respectând posturile e aproape bine.

Dacă reușești să faci copii și să nu te împreunezi 2 ani cât ea e gravidă și dă să sugă copilului e perfect.

Dacă reușești să folosești prezervativul cu soția, iubita, femeia ta doar când nu te mai poți abține sau când apar ispite mari aproape că ai învins patima.

Dacă renunți și la prezervativ și respecți ce am scris mai sus și-ți asumi răspunderea faptelor și te împreunezi cu soția, iubita, femeia ta doar dacă ea vrea să facă copii sau dacă vrea ea să te culci cu ea, atunci gata, te-ai mântuit și ai scăpat de năravul ăsta.

Însă n-ai voie să ai relații stradale din priviri și din ochi cu nimeni, căci o relație din priviri e mai gravă ca o înșelare, e păcatul cel mai mare, e pofta întâmplătoare a ochiului lacom și pervers care se crede deștept și puternic și drept. Și nici să cauți din priviri sau să-ți închipui poziții sau plăceri nu ai voi nici pe stradă și nici noaptea în pat și nici când faci dragoste. Nu imitați pofticioșii și înșelătorii vicleni ce se dau puternici, liberi sau rebeli căci nemulțumirea și mulțumirea de sine stârnesc stârlicii poftelor, cearta și iscodirea violului și al certei și bârfelor mudare ce stârnesc pofte și ispite care apar din priviri și închipuiri și din patima dulceții și a obijnuinței păcătuirii mai ales obijnuința de a păcătui pervers cu atenția și neatenția cea vicleana și ascunsă ce vine din firea căzută a omului curios și naiv.

Cercuiește-ți bârna din ochi... și ascultă de scriptură și de Harul Divin fără ca să dorești să primești slavă de la oameni, de la draci sau de la tine însuți!:67:

Supune-te șefilor și oricui însă fără să le faci lor pe placul păcatelor căci e păcat să te supui păcatelor și să le faci și tu ca să scapi de răspundere. Ca să scapi de un stress nu face un păcat cerut de gLume că n-ai să scapi! Scapi de dracul și dai de tacsu', cazi din lac în puț!

Dar pentru a reuși trebuie să crezi și să fii conștient că ai nevoie de ani de zile de încercări și de multă răbdare!
Cu Dumnezeu toate sunt cu putință! Deci renunțați la grijile necredinței!

Mosh-Neagu 10.10.2012 18:50:53

Frate Cezare, iar nu esti consecvent. Iarta-ma fiindca par ca stau cu lupa pe tine, desi stie Dumnezeu ca nu-i adevarat, dar chiar daca pe alocuri impartasesc aceleasi pareri cu tine, nu sunt totusi de acord cu reactia ta. Fiindca atitudinea ta este amplificata tot de sensibilitate, duritate, lipsa de rabdare si intelegere fata de cei mai "slabi" decat noi. Maica Siluana spunea la un moment dat "Spune-mi cum vorbesti despre femei, ca sa-ti spun ce fel de barbat esti!" Nu-i corect sa generalizam. Daca o femeie, la o suparare, ar incepe cu ce stim si mai ales cu ce nu stim noi despre barbati (adica nu numai "toti barbatii e porci" ca in general cu asta suntem si noi de acord)... probabil am considera ca acea femeie are o problema... La tine ceva nu "se aseaza" chiar corect in pagina cand spui

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 475715)
Iar cand vine si din partea femeilor, atunci chiar mi se face greata. Intrucat detest latura asta a feminismului.

Dupa care minunata ta semnatura
Citat:

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.
Iarta-ma, frate, si nu ma intelege gresit. Vreau numai sa-ti spun ca din exterior, mesajul tau nu se deosebeste cu nimic de al acelor persoane, din punct de vedere ortodox, mai ales cand vorbim despre greata si detestare... Ma intreb ce oare le-a facut pe anumite sfinte cuvioase sa paraseasca lumea cu ale ei si sa aleaga pustia? Oare dispretul fata de barbati? Oare greata?
Mult timp mi-am atras antipatie in momentul cand ziceam cuiva ca nu e bine sa spuna "Am pretentia ca...", sau "Merit macar atata lucru!" Suntem ceea ce suntem, fie ca meritam sau nu, cat despre "pretentie", ce sa mai vorbim?...

Miha-anca 10.10.2012 19:14:44

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 475721)
1. Nu mai stiu in care lucrare. Nu ma pasioneaza neaparat greselile sfintilor parinti ca subiect.. Dar a scris, asta o pot confirma si alti cunoscatori.
Iar sf. Grigore de Nyssa credea in apocatastaza, doctrina considerata ca eretica ulterior. Asta se poate citi de exemplu in lucrarea lui despe Invierea trupului.

2. Pai, mai bine ar fi sa intoarcem intrebarea: care sfant scrie 'eu vorbesc de la Duhul sfant, sa nu care cumva sa nu credeti ca ceea ce zic eu este adevarat ca Scriptura? Tocmai, ca sfintii aveau smerenie si nu pretindeau asa ceva. Cred ca ar fi socati sa vada cum sunt idolatizati de unii ortodocsi.

Traditia Bisericii ar trebui sa fie pentru noi ca aerul pe care il respiram, nu ca o sabie deasupra capului.
Ar trebui sa ne hranim cu aceste scrieri si prin darurile Duhului Sfant sa ne dezvoltam cu ajutorul lor discernamantul duhovnicesc, pentru a putea judeca in duhul Parintilor, nu a le copia pur si simplu spusele si a le aplica asa cum ni se pare noua ca ii intelegem.

Iti amintesc si ca in orice lectura este si o subiectivitate. O scriere teologica nu este inechivoca precum declaratia de impozit. Tu ai ales sa intelegi anumite lucruri, desi mai multi din cei de aici ti-au spus ca nu ai inteles bine.
Nu ar fi bine totusi sa vezi daca nu este ceva adevarat in ce incercam sa iti spunem?
Poate ti-ar ajuta sa citesti si alte comentarii ale parintilor, nu numai parintele Staniloae care este si destul de greu de citit.
Uite, de exemplu Romanides a scris o carte despre Pacatul originar si urmarile lui. Cred ca a fost tradusa si pe romaneste. Mai este si o carte de Panaiotis Nellas, 'Omul, animal indumnezeit'.
In ceea ce priveste casatoria ca mod de sfintire, sunt multe carti. Parintele Vasile Gavrila de exemplu, ca sa ramanem pe un teren neminat nu iti recomand autori din occident..

1. Daca nu stii in ce lucrare, macar nu mai face afirmatii din acestea la adresa Maicii Domnului, chiar punandu-le in gura Sf. Ioan Gura de Aur. Iti dai seama cu ce pacat te incarci? Te rog nu mai repeta acest lucru absolut nefondat, caci nu putea Sf. Ioan Gura de Aur sa spuna asa un neadevar despre Maica Domnului, care s-a invrednicit tocmai datorita curateniei sale sufletesti si trupesti sa devina Nascatoare de Dumnezeu.

2. Care sfant? De exemplu Sf. Apostol Pavel. Cum altfel s-ar fi putut include in Biblie parerea "personala" a apostolului?!?
Am dat de doua ori citatul din Sf. Ioan Gura de Aur, in care acesta explica acest lucru; deci nu e cazul sa reiau.

Fani, eu aici vin cu afirmatii si citate, nu cu bibliografie. Deci, daca ai citit ceva, care este interesant, te rog sa expui ideile, intrucat nu se stie daca acele carti sunt la indemana oricui. Mi-am notat autorii, dar nu stiu cand voi gasi cartile. Si apoi, nu conteaza cati afirma aceeasi idee. Ca sa mi-o insusesc trebuie sa ma si convinga.

Poate ca Pr. Staniloae este poate mai greu de citit, dar nu imposibil. Ceea ce imi place la acesta este, ca trateaza o problema in mod exhaustiv, la fel ca si Sfintii Parinti. Poate ca unii nu ii considera exhaustivi, nu este insa si parerea mea. Si fac aceasta afirmatie pentru ca am citit cate ceva din acesti autori bisericesti.
In rest, suflu si in iaurt, ca doar ne aflam in vremuri de apostazie, in care valorile s-au inversat.

Miha-anca 10.10.2012 19:23:45

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 475625)
Nu trebuie să alergăm spre cealaltă. Între a justifica hedomismul prin Biblie și a apăra o evlavie superliteralistă ca normă generală și obligatorie, sunt mai multe asemănări decât deosebiri.

Interesant! Te rog aprofundeaza.

Fani71 10.10.2012 21:38:43

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 475755)
1. Daca nu stii in ce lucrare, macar nu mai face afirmatii din acestea la adresa Maicii Domnului, chiar punandu-le in gura Sf. Ioan Gura de Aur. Iti dai seama cu ce pacat te incarci? Te rog nu mai repeta acest lucru absolut nefondat, caci nu putea Sf. Ioan Gura de Aur sa spuna asa un neadevar despre Maica Domnului, care s-a invrednicit tocmai datorita curateniei sale sufletesti si trupesti sa devina Nascatoare de Dumnezeu.

2. Care sfant? De exemplu Sf. Apostol Pavel. Cum altfel s-ar fi putut include in Biblie parerea "personala" a apostolului?!?
Am dat de doua ori citatul din Sf. Ioan Gura de Aur, in care acesta explica acest lucru; deci nu e cazul sa reiau.

Fani, eu aici vin cu afirmatii si citate, nu cu bibliografie. Deci, daca ai citit ceva, care este interesant, te rog sa expui ideile, intrucat nu se stie daca acele carti sunt la indemana oricui. Mi-am notat autorii, dar nu stiu cand voi gasi cartile. Si apoi, nu conteaza cati afirma aceeasi idee. Ca sa mi-o insusesc trebuie sa ma si convinga.

Poate ca Pr. Staniloae este poate mai greu de citit, dar nu imposibil. Ceea ce imi place la acesta este, ca trateaza o problema in mod exhaustiv, la fel ca si Sfintii Parinti. Poate ca unii nu ii considera exhaustivi, nu este insa si parerea mea. Si fac aceasta afirmatie pentru ca am citit cate ceva din acesti autori bisericesti.
In rest, suflu si in iaurt, ca doar ne aflam in vremuri de apostazie, in care valorile s-au inversat.

Anca, poae nu m-am facut inteleasa. Eu nu am zis despre Maica Domnului asa ceva, ci ca sf. Ioan Gura de Aur ar fi zis. Promit ca atunci cand o voi gasi referinta o voi da.
Exemplu nu l=am dat ca sa il denigrez pe acest mare sfant, ci ca sa arat ca si un mare sfant se mai poate insela.

Pai spune acolo sf. Pavel ca el nu se inseala? Nu inteleg argumentul tau.
Oricum, cu Scrittura e altceva. Eu vorbeam de sfintii parinti, care comenteaza scriptura, nu fac parte din ea.

Ai dreptate, ar trebui sa dau si citate din cartile de care vorbesc. Problema e ca nu am timp. Si Romanides il am in engleza, si pe hartie, deci nu pot copia usor. Dar daca o sa am timp zilele astea, o sa citez ce scrie despre chestiunea in discutie.
De multe ori, cartile la care am eu acces nu sunt pe romaneste. de asta este mai greu sa dau citate direct.
Si recunosc ca nu am o memorie prea buna pentru a gasi la cerere referintele.
Am tendinta sa integrez ce am citit si sa spun cu cuvintele mele. De multe ori simplific poate, defect de profesor la scoala.
Ai dreptate sa sufli in iaurt. Dar sa stii ca si tu faci interpretari, ca si ceilalti. deci si tu te folosesti in felul tau de darul de 'preot imparatesc' al fiecarui om botezat. Nu inseamna ca daca citezi, nu o faci.

andreicosmovici 10.10.2012 22:15:10

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 475583)
Eu cred ca femeia nu are perioade de infertilitate.

In cadrul fiecarui ciclu, indiferent de lungimea acestuia, femeia are, grosso modo, o perioada de fertilitate, urmata de una de infertilitate, care se termina la urmatoarea menstruate. Aceasta însăși (perioada de menstruație) reprezintă o perioadă infertilă în proporție de 99,8%, într-o lungime variabilă (de la 4 la 6 zile, aprox, care se suprapun cu sangerarea). Sunt informatii cunoscute in detaliu, nu exista nici un dubiu asupra acestor realitati.

Ori, tocmai din această cauză mi-am pus întrebarea despre sensul pentru care, totuși, Dumnezeu a dorit să fie așa. Despre multe alte lucruri ne întrebăm sau ne minunăm, zicând: "Oare de ce a făcut Dumnezeu acest lucru în acest fel?". De ce, așadar, să nu extindem această întrebare și asupra alternanței de fertilitate și infertilitate din cadrul unui ciclu al femeii?

Demetrius 10.10.2012 22:51:58

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 475799)
Anca, poae nu m-am facut inteleasa. Eu nu am zis despre Maica Domnului asa ceva, ci ca sf. Ioan Gura de Aur ar fi zis. Promit ca atunci cand o voi gasi referinta o voi da.
Exemplu nu l=am dat ca sa il denigrez pe acest mare sfant, ci ca sa arat ca si un mare sfant se mai poate insela...

Oricum ai suci-o este unul si acelasi lucru.
Sfintii Parinti au autoritate aproape ca si Scriptura pentru ca au trait conform cu ea si de aceea credinta ortodoxa se bazeaza si pe Sfintii Parinti si pe Scriptura.

P.S. Referinta aceea nu o vei gasi pentru ca nu exista; n-are rost s-o cauti.

ioan cezar 10.10.2012 23:07:50

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 475745)
Frate Cezare, iar nu esti consecvent. Iarta-ma fiindca par ca stau cu lupa pe tine, desi stie Dumnezeu ca nu-i adevarat, dar chiar daca pe alocuri impartasesc aceleasi pareri cu tine, nu sunt totusi de acord cu reactia ta. Fiindca atitudinea ta este amplificata tot de sensibilitate, duritate, lipsa de rabdare si intelegere fata de cei mai "slabi" decat noi. Maica Siluana spunea la un moment dat "Spune-mi cum vorbesti despre femei, ca sa-ti spun ce fel de barbat esti!" Nu-i corect sa generalizam. Daca o femeie, la o suparare, ar incepe cu ce stim si mai ales cu ce nu stim noi despre barbati (adica nu numai "toti barbatii e porci" ca in general cu asta suntem si noi de acord)... probabil am considera ca acea femeie are o problema... La tine ceva nu "se aseaza" chiar corect in pagina cand spui

Dupa care minunata ta semnatura

Iarta-ma, frate, si nu ma intelege gresit. Vreau numai sa-ti spun ca din exterior, mesajul tau nu se deosebeste cu nimic de al acelor persoane, din punct de vedere ortodox, mai ales cand vorbim despre greata si detestare... Ma intreb ce oare le-a facut pe anumite sfinte cuvioase sa paraseasca lumea cu ale ei si sa aleaga pustia? Oare dispretul fata de barbati? Oare greata?
Mult timp mi-am atras antipatie in momentul cand ziceam cuiva ca nu e bine sa spuna "Am pretentia ca...", sau "Merit macar atata lucru!" Suntem ceea ce suntem, fie ca meritam sau nu, cat despre "pretentie", ce sa mai vorbim?...

Pai tocmai din acest motiv am pus si semnatura: pentru cazurile cand mi-o ia iritarea pe dinainte si imi acopera mesajul...
Fiind, asadar, constient ca uneori imi ies din pepeni. Ce sa fac..., mai am de lucru inca.
Multumesc pentru apostrofare! O primesc cum se cuvine sa fie primita mustrarea de la frati in credinta si nevointa crestina. Cu recunostinta, adica.

cristiboss56 10.10.2012 23:16:56

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 475844)
Pai tocmai din acest motiv am pus si semnatura: pentru cazurile cand mi-o ia iritarea pe dinainte si imi acopera mesajul...
Fiind, asadar, constient ca uneori imi ies din pepeni. Ce sa fac..., mai am de lucru inca.
Multumesc pentru apostrofare! O primesc cum se cuvine sa fie primita mustrarea de la frati in credinta si nevointa crestina. Cu recunostinta, adica.

"Ce inima ai avut, omule, cand ai facut aceasta
"
Cezar I.:9:

Mihnea Dragomir 10.10.2012 23:27:15

Citat:

În prealabil postat de andreicosmovici (Post 475816)
Ori, tocmai din această cauză mi-am pus întrebarea despre sensul pentru care, totuși, Dumnezeu a dorit să fie așa. Despre multe alte lucruri ne întrebăm sau ne minunăm, zicând: "Oare de ce a făcut Dumnezeu acest lucru în acest fel?". De ce, așadar, să nu extindem această întrebare și asupra alternanței de fertilitate și infertilitate din cadrul unui ciclu al femeii?

Perioada de infertilitate este perioada de predominanță progesteronică. După cum arată însăși denumirea de "progesteron", este vorba de un hormon care pune organismul femeii în condiții optime pentru "prinderea", creșterea și dezvoltarea sarcinii (=gestației). Acest hormon produce numeroase efecte, care converg în direcția acestui scop. Spre exemplu, temperatura bazală a corpului femeii crește peste palierul de 37 de grade, pentru eficiența clocirii. Oricum femeile au dorință de căldură mai mare decât bărbații. Spermiilor le convin temperaturi mai joase, de aceea locul lor de formare este oarecum în afara corpului; dimpotrivă, oălor fecundate le convin temperaturi mai înalte. Uterul însuși suferă modificări în această perioadă, interiorul lui devine mai "stufos", mai "afânat", mai capabil să primească embrionul. Femeia devine mai susceptibilă la retenția de lichide (uneori, de exemplu, apare umflarea ciclică a picioarelor). Pe de altă parte, faza progesteronică o predispune spre mai multă irascibilitate, uneori fiind mai puțin dispusă spre actul matrimonial, deoarece organismul "presupune" că fecundația este în curs sau foarte recent constituită. Când lucrul acesta nu se întâmplă, are loc menstruația și ciclul se reia cu faza estrogenică.

Deci, venirea menstruației reprezintă, de fapt, eșecul unei sarcini. Cu fiecare ciclu, organismul se pregătește, cu răbdare și speranță, pentru o sarcină.

Acum înțelegem de ce Dumnezeu a așezat o perioadă naturală de infertilitate. În vederea sarcinii și nicidecum, așa cum ar putea sugera unii în mod empiric, în vederea contracepției.

In Christo,
M. Dragomir
medic de familie
atestat în planning familial.

Mihailc 11.10.2012 06:42:58

Pentru a pune capăt controverselor sterile cu unii colegi de forum, o să încerc să fac câteva precizări de ansamblu asupra poziției, în mod vădit ingrate, adoptate de subsemnatul pe acest forum.

Am spus că o să încerc, deoarece observ că e foarte dificil pentru unii dintre noi să citească în mod corect și onest exprimarea unei atitudini în propriul ei sistem de referință.

Într-un studiu de teorie a lecturii, Umberto Eco observa că majoritatea cititorilor manifestă o tendință de a compensa subiectiv aparenta incompletitudine a unui text cu o contribuție proprie prin care lectorul încearcă să-și lămurească, cu mijloacele culturale din dotare, fapte și idei lăsate deliberat în suspensie de autor. Consecința aceste carențe de percepție este o înțelegere (auto)falsificată asupra mesajului, urmată de eroarea de opinie și, în caz că opinia este exprimată public, dispersia în cascadă a unei întregi suite de minciuni cu efect de infecție informațională asupra altora.

Din abundența de variațiuni a compensației subiective în lectura unui text, evidențiez doar două modele generice, foarte "bine reprezentate" pe forumul acesta:

1. Lectura de tip oglindă. Acest mod eronat de a citi este propriu persoanelor care sunt captive unui sistem închis de idei. Aceștia nu caută să înțeleagă ceea ce vrea să spună interlocutorul textual, ci urmăresc doar dacă mesajul lui încape, fără să rămână ceva pe dinafară, în propriul lor lagăr mentalitar. Dacă autorul are o credibilitate obligatorie, cum este cazul sfinților pentru unii creștini, textul este ajustat/amputat în așa fel încât orice detaliu care nu poate fi înghesuit în cămașa de forță a propriei înțelegeri să pară că-i nesemnificativ sau subordonat părții "arestabile". Protagoniștii acestei autoînșelări perceptive sunt oameni fragili care-și construiesc în timp un mic templu numai a lor, ticsit cu idoli mentali cărora le aduc constant jertfe și închinare la orice confruntare cu alteritatea, întrucât pentru ei mediul exterior este totuna cu haosul infernal al nesiguranței și a lipsei de sens. Partea proastă al acestui mod handicapat (în sens pur "tehnic", nu peiorativ) de relaționare cu semenii este faptul că victimele acestei erori fac eforturi uriașe să dea un sens universal micii lor religii individuale, fiindcă formele folosite în devoțiunea lor idolatră sunt adesea preluate dintr-o rețea vastă de informații care au realmente o relevanță universală, cum este Tradiția Bisericii.

(Întrerup aici postarea din criză de timp, dar revin.)

MihaiG 11.10.2012 07:38:16

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 475755)

Omilii la Evanghelia după Ioan, cap. 21.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:32:11.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.