![]() |
Citat:
adevar=adevarul lor. Ca unul ce am stat mai multi ani printre ei, respectarea sambetei e o chestiune de morala net superioara celorlalte porunci. Adica daca nu faci nimic sambata esti pe calea mantuirii, fie ca respecti sau nu celelalte porunci. Insa daca nu respecti ziua sambetei esti, cu siguranta pierdut, ai primit semnul fiarei. |
Citat:
Mersi, astept raspuns de la Centesimus. Eventual dupa sabat. Dar tu cum de-ai scapat de obsesia adventista cu sabatul? Sau nu ajunsesei la asa indoctrinare ca Centesimus.. |
Citat:
Iar sfanta randuiala Dumnezeiasca pentru mine s-a ingrijit ca rabufnirea mea sa nu refuleze intr-o alta ratacire - cum mi-e teama ca se va intampla cu barsaumas -, si tocmai invatatura ortodoxa despre Maica Domnului mi-a inmuiat inima. Tocmai cea pe care o huleam S-A MILOSTIVIT DE MINE! Si Sfintele Icoanele au ajuns un balsam pentru sufletul meu, adevarate portite spre Rai! Ma cuprindea dorul dupa Cer cand ma uitam la ele! |
Citat:
Le-ai marturisit ulterior fostilor coreligionari despre Maica Domnului? Ce ti-au zis? Ca te-ai tacanit la cap? N-au incercat sa te impiedice? |
Citat:
Daca mahrama Veronicai o asociezi cu iepurasii din crâng, tot asa telegrafic o expediezi si pe cealalta icoana akeiropita (nefacuta de mana omeneasca), acea pânza a regelui Abgar al Edessei pe care Insusi Hristos si-a lasat chipul imprimat, si despre care istoricul Eusebiu de Cezareea si alti istorici, au dat referinte in istoria orasului Edessa, unde s-a pastrat pana in anul 944? Foarte pe scurt despre Icoana trimisa regelui Abgar al Edessei Printre icoanele nefacute de mana omeneasca, cea mai cunoscuta este icoana Sfintului Chip al lui Hristos, imprimat pe o panza, apoi pe o caramida, trimisa de Mantuitorul regelui Abgar. Aceasta nu are nici o atestare evanghelica sau apostolica. Eusebiu de Caesarea a inserat-o dupa o traducere siriaca in lucrarea Istoria Bisericeasca. In acesta lucrare ne este relatata corespondenta dintre regele Abgar si Hristos. Aflam ca regele ii trimite lui Hristos prin curierul Anania o scrisoare prin care ii cere sa vina la el sa-l videce de boala de care era cuprins si sa-l fereasca de prigonirile iudeilor. Mantuitorul ii raspunde ca nu poate veni, dar ca ii va trimite pe unul dintre ucenicii Sai, cu numele Tadeu sa-l vindece. Eusebiu nu ne relateaza ce a facut Abgar dupa primirea raspunsului de la Hristos. In lucrarea apocrifa Doctrina Addaei apostoli aflam ca Abgar a trimis un pictor ca sa zugraveasca fata Lui. Intrucat pictorul nu reuseste sa faca acest lucru, Hristos isi va pune panza pe fata si I se va intipari chipul pe ea. Sfantul Damaschin ne da o alta varianta - ne spune ca Hristos isi va intipari chipul Sau pe o bucata de panza din haina Sa si ca acesta panza va ajunge la Abgar prin Iuda Tadeul. Acesta icoana, pastrata dupa traditia orala la Edesa, a servit ca aparatoare a orasului. La inceput a fost pusa pe poarta de la intrarea in orasul Edesa, si mai tarziu in biserica Sfanta Sofia. Prima mentiune istorica despre existenta acestei icoane o face Evagrie Scolasticul, care atribuie victoria crestinilor asupra persilor datorita acestei icoane. "Icoana cea nefacuta de mana" a lui Hristos, s-a pastrat la Edesa, in catedrala orasului, pana in 944, cand a fost mutate de la Edesa la Constantinopol. Icoana a fost luata la 1204 din Constantinopol de cavalerii cruciadei a IV a si dusa in Occident. Copii mai mult sau mai putin exacte s-au raspandit in toata lumea bizantina sub numele de Sf.mandylion. Sursa - http://www.crestinortodox.ro/religie...sca-69260.html |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
2. De acord cu tine, ar trebui să cântăm mai corect, nu să ”zdrăngănim” ;) 3. Dacă sunt fără ilustrații ne dai voie? Mulțumim imens!http://yoursmiles.org/ssmile/pozitive/s0801.gif |
Citat:
|
Citat:
|
Cred că pe lângă reperele obișnuite în abordarea icoanei creștine (mă refer în primul rând la textul Biblic și la o mulțime de aprecieri/interpretări ale icoanei făcute de sumedenie de teologi binevoitori sau nu) ar merita acordată o mai mare atenție:
a) iconarilor, trăitorilor asceți iubitori de liniștire (isihie); b) edificiului mai cuprinzător din care face parte icoana, anume Sfânta Liturghie. Ignorînd aceste două "cuibare" germinative ale icoanei (ascetul isihast și Liturghia) riscăm să nu înțelegem nici zămislirea, nici autenticitatea, nici sfințenia, nici rosturile icoanei creștine... Ci să ne afundăm în polemici destul de obiectualiste și formale. |
Citat:
Adevarul e doar icoanele pictate in stil bizantin merg la suflet. Cele copte parca sunt facute de copii de grupa mijlocie, iar cele catolice, desi deseori superbe, prea seamănă cu niÈte fotografii. |
Nici nu a fost teren de dispută ceea ce spuneți dvs. mai sus. Probabil așa s-a și întâmplat ca în izolare sau în ritualul oficierii liturghiilor să se fi născut ideea icoanei. Chestiunea e că Hristos nu ne-a învățat nici izolarea de lume, El nici nu a oficiat liturghii, iar apostolii Săi asemenea. Monahismul, liturghiile și icoanele lipsesc cu desăvârșire din practica creștină a Noului Testament; ele fac parte dintr-un ciudat Al Treilea Testament probabil acea ”altă Evanghelie” de care amintea sf. ap. Pavel...
|
Citat:
Iti dai seama ca nu le-am spus de Maica Domnului: le-as fi dat un prilej in plus sa o huleasca! Dar nici nu cred ca s-a simtit lipsa mea printre ei, ca dovada ca nu prea m-au cautat nici ei: e la ei, intr-adevar, o partasie frateasca de Doamne fereste! |
Citat:
Pentru că așa ai fost învățat de ereticii neo-protestanți. |
Citat:
Te-a întrebat și Alin B, și Delia, acum și eu, n-ai mai răspuns. Să știi că nu ne supărăm dacă nu răspunzi. Nu ești obligat la nimic. Dar nu judeca dacă nu poți înțelege. Respectiv, dacă nu înțelegi și nu accepți, nu simți și nu trăiești, că în Sfintele Icoane, este viu Dumnezeu și Sfinții Lui, și ne închinăm lor, deci lui Dumnezeu, în duh și adevăr, e opțiunea și alegerea ta, pentru care vei răspunde lui Hristos și Sfinților Lui, când vei fi judecat. Iar iluminatu, nu reprezintă opinia Bisericii. El este un binecuvântat că a ieșit din erezii. Va moșteni cerurile. Dar tu, Centesimuse, te agăți de orice, ca să susții nimic. Hristos trebuie reprezentat după un canon al picturii, se numește ermeneutica picturii creștine sau bizantine, sau răsăritene. Că de acolo, din răsărit, provine creștinismul. Deci Hristos trebuie reprezentat, cu barbă scurtă, cu ochi căprui, tenul creol, că așa sunt oamenii în zonele acelea, nu fiecare după cum îl taie capul. De acolo, din Răsărit, a ales Dumnezeu Tatăl să trimită și să ridice pe Hristos. Pentru că evreii, erau un popor nomad, fără țară, fără absolut nimic. Cei mai smeriți oameni de pe pământ, erau evreii. Avraam, din Adam, era cel mai sărac și smerit om de pe pământ. Iar prin cei slabi, îi va rușina pe cei tari, spune Biblia. Cine nu cinstește Sfintele Icoane, nu le înțelege cultul prin care vine sfințenie, înseamnă că acel om, nu se supune Bisericii lui Hristos, care prin Sfântul Sinod al VII-lea ecumenic, a pus hotarul dogmei mântuitoare a Sfintelor Icoane față de erezie. |
Citat:
Ai putea, te rog, cand nu ti se cere sa faci comparatii, sa muti reflectorul de pe cat de „gresit” fac ortodocsii si sa te focalizezi pe cat de „corect” va inchinati voi in duh si in adevar. Asta era intrebarea. Concret, concret. Cum te inchini tu lui Hristos pentru a te conforma Scripturii ca „cei ce I se închină trebuie ca'n duh și'n adevăr să I se închine"? La partea cu inchinarea in duh, inteleg unde bati, dar nu mi-e clar la partea cu inchinarea in adevar. Care adevar? Adevarul ca Hristos e chipul vizibil al Dumnezeului celui invizibil, intra aici? De adevarul ca odata cu Intruparea, Dumnezeu are un chip, trebuie tinut cont atunci cand e vorba de inchinarea in duh si in adevar? Daca da, cum? Daca nu, de ce? Tu cum anume te inchini partii vizibile a lui Hristos? Sau inchinarea in duh si in adevar, inclusiv acest adevar despre chipul Lui vizibil, le-a fost rezervata doar contemporanilor Lui spatio-temporali. Pentru ne-contemporanii lui Hristos nu exista nicio modalitate de a I se inchina atat in duh, cat si in adevar, acest adevar ca are un trup vizibil cu un chip vizibil? Astept raspuns nu despre cat de „rau” fac ortodocsii, ci despre alternativa pe care o considerati voi corecta. Da’ concret. Despre akeiropita trimisa regelui Abgar al Edesei n-ai nimic de obiectat? Sau n-ai citit postarea? Sau esti de acord cu ea? |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Inchinarea in duh si in adevar
1. Închinarea în duh
Închinarea in duh NU inseamnă negarea implicării trupului in inchinare. Inseamnă că, in actul inchinării, duhul are prevalentă. Starea duhului ar trebui să fie grija prioritară a inchinătorului. In timpul Mantuitorului Hristos, samarinenii, ca si iudeii de altfel, puneau mare accent pe formele fizice al inchinării, pe locurile sfinte, pe ritualurile prestabilite. Mantuitorul vorbeste despre inchinarea in duh si in adevăr in momentul in care răspunde la intrebarea samaritencei: 'unde trebuie să ne inchinăm, pe muntele nostru sau in templul vostru?'. Domnul răspunde că nu locul inchinării e important. Inchinarea in duh este deci inchinarea in care duhul omului are comuniune cu Dumnezeu. Noi, pentru o perioadă de timp, traim in trup. Atunci cand ne inchinăm, avem o pozitie a trupului (in picioare, ingenunchiati, etc.) avem locuri dragi nouă (clădiri speciale, locuri geografice, etc), avem un ambient favorabil (artă plăcută sufletului, etc.). Insă toate aceastea sunt in planul secund, sunt subsecvente comuniunii in duh. 2. Inchinarea in adevar Inchinarea in adevăr este inchinarea omului care are o perceptie corectă, dreaptă, adevărată, despre Dumnezeu. Unii cred că e suficient să fii sincer. Insă poti fi sincer si gresit in acelasi timp. Este de datoria omului să caute in permanentă Adevărul. Să caute continuu să-L cunoască pe Hristos. Si, cel mai deplin, cel mai corect, cel mai sigur mod în care Hristos poate fi cunoscut este in Cuvântul revelat al lui Dumnezeu: Biblia. Inchinarea in adevăr este inchinarea după standardele cerute de Dumnezeul adevărat în Cuvântul sau adevărat: Scriptura. Dacă ar fi să actualizăm cuvintele Mantuitorului pentru topicul nostru, dupa mine, ele ar suna cam asa: Samariteanca: |
Citat:
Deci, la ce te-am intrebat mai sus, raspunsul adventist e nu. Desi, formal, nu negi adevarul ca Hristos are o parte vizibila, consideri ca acest adevar poate fi ignorat in actul inchinarii in duh si in adevar. Si atunci, mai esti in Adevarul intreg? Citat:
Si atunci, de ce ar fi pretins Dumnezeu ca aceia care i Se inchina sa o faca in duh si in adevar, daca prezenta Lui reala nu ar fi accesibila oamenilor cat sunt pe pamant? Temeiul pt. care avem icoane e oricum mult, mult mai profund, si altele ar trebui sa fie reperele discutiei, cum zicea anterior Ioan Cezar, dar vad ca nici o sansa pana acum sa ne apropiem cat de cat de subiect. Vroiam doar sa inteleg cum intelegeti voi aporia asta in care v-ati instalat asa confortabil. Cum poti sa zici ca te inchini in duh si in adevar, ignorand o buna parte a Adevarului? |
În paralel cu firul principal al dezbaterii, îngăduiți fraților și surorilor, pentru înseninarea cugetului nostru să postez câteva texte scrise chiar de iconari.
Azi voi face și o mică introducere, prezentînd câteva date personale despre primul iconar pe care inima mea l-a rugat să poposească între noi. Se considera un neisprăvit, găsind că nu e bun de nici o treabă pe lumea asta. Copil fiind, micuțul botezat cu numele Apostolului Toma, alerga plin de suferință pe câmp, sub un copac, și acolo, în rouă, cel mai însingurat copil din lume se ruga Domnului să-i dea mângâiere - "să facă Domnul așa încât să fie și el o dată folositor la ceva." Nefiind de vreo ispravă nici la munca câmpului, a fost dat să învețe meșteșugul croitoriei la o Școală de Meserii. Dar nici în această muncă nu s-a arătat priceput... Ajuns, prin purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu Care pe toate le rânduiește cu minunată înțelepciune, în obștea unei mânăstiri, fratele s-a arătat însă nevrednic în toate ascultările. Via nu o păzea (hoții au furat tot rodul într-un an, pe când el dormea), oile nepăzite s-au împrăștiat și au făcut pagube prin recoltele vecinilor mai ceva decât Bisisica lui Niculae Moromete (a adormit pe când citea din Ceaslov), asemenea altădată s-au împrăștiat și vacile. Făcea boacăne atât de mari încât numai bunătatea nesfârșită a celorlalți călugări le putea acoperi...:) Mult trebuie să fi suferit viitorul iconar și stareț văzînd că, parcă, el nu era făcut pentru această lume. Ei bine, văzînd Domnul că omul acesta este într-adevăr un neisprăvit (și cum oare să fie viii, din moment ce doar morții sunt cu totul isprăviți!...:), a hotărât să îl facă ...iconar! Doar-doar o ajunge să fie și bietul creștin de vreun folos sub soare. Proaspăt tuns în monahism, fratele va termina școala de iconografie și va deprinde tainele pictării icoanelor. * Și totuși, nici aici călugărul nu își vedea, uneori, de treabă. În timp ce plivea grădina, spre supărarea iconomului se lua cu vorba îndeosebi cu unul dintre ieromonahi, sporovăind despre Viețile Sfinților și despre Sfinții Părinți - partenerul de isprăvi fiind nimeni altul decât tânărul, pe atunci, Sfântul Ioan Maximovici...:) * El era iconar. Obișnuia să trăiască în tovărășia îngerilor... Chiar și mai târziu, când jugul stăreției îl apăsa, avea să trudească din greu pentru a nu părăsi lumea de unde vin icoanele: Cerul. Ori pentru a se reîntoarce în ea, fiind altminteri cu neputință a trăi cu adevărat creștinește și a zămisli sfinte icoane. Odată, după o luptă grea cu gândurile, se afla sub o povară lăuntrică atât de mare încât a trebui să dea fuga la o mânăstire vecină unde "s-a spovedit unuia dintre ucenicii săi". Cultiva smerenia, fratele, știind cât de mare și neprețuit este darul acesta. După spovedanie înaintea ucenicului, iconarul s-a învrednicit de încă o vedenie cerească, anume, trezindu-se cu totul smerit și întărit în chilie aude în minte un glas ceresc care îi spune: "Așa trebuie să te odihnești: nu lua peste măsură asupra ta grijile lumii acesteia, ci păzește-ți pacea și viețuiește cu Dumnezeu." * Tânjea după liniștire, după nevoințele isihiei, ca astfel să se poată dedica pe de-a-ntregul vieții în Dumnezeu și pictării icoanelor. Prețuia mult cuvântul Sfântului Isaac Sirul: "Împacă-te cu tine însuți și atunci și cerul și pământul se vor împăca cu tine!" Spunea tuturor, pe de altă parte: "După ce vom cunoaște că suntem iubiți de Dumnezeu? Iată după ce: dacă Domnul ne poartă prin multe necazuri, multe suferințe și multe dureri de inimă, înseamnă că suntem dragi lui Dumnezeu." Dar era adeseori neascultător, fugea mereu de stăreție. "Când am fost pus la stăreția Mănăstirii Pokaița, cu greu am primit această slujire. Mă temeam de primejdiile și ispitele pe care mi le pregăteau locuitorii din jurul mânăstirii. Atunci mi S-a înfățișat Domnul însuși, în vis, și m-a mustrat. M-am aflat dintrodată înaintea Lui. Priveam: Domnul avea pe El epitrahil, omofor peste umeri și peste omofor încă un epitrahil. Stăteam înaintea Lui și El mi-a zis: "Pentru ce te lupți, dacă nu dai ascultare? Oriunde ai fost pus ca stareț, M-ai supărat cu cereri ca să fii slobozit. Să nu mai faci asta. Să știi că fiecare ascultare dată trebuie împlinită cu dragoste deplină, cu râvnă și credincioșie, neluînd aminte la pizma și răutatea care ne înconjoară și ne năpădește." Apoi a făcut semnul Sfintei Cruci asupra mea de trei ori, de la cap până la picioare, a luat epitrahilul și l-a pus peste mine: "Aceasta este crucea pe care trebuie s-o porți." Cum să nu rabde robul crucea pe care i-a dat-o Însuși Cel răstignit? ("Cum îți sunt gândurile așa îți este și viața" - Starețul Tadei de la Mânăstirea Vitovnița) |
Citat:
Wishfull thinking! Tema icoanei e atat de adanca si tainica, chiar si pentru cinstitorii ei. Discutia de aici despre inchinarea in duh si in adevar, e doar tangentiala. Eu vroiam doar sa inteleg cum de necinstitorii icoanei nu-si sesizeaza propriile contradictii. Ma minunez de fiecare data si ma intristez de puterea seducatoare a ereziilor de tot felul care-i tin pe oameni departe de Biserica si ii fac sa aiba asa cugetare alambicata. Asa ca interventia ta nici nu defineste , nici nu stabileste, nici nu va justifica. Confirma doar seductia ereziei. Nu era cazul sa-ti faci cont doar pentru atata lucru. Ce va scapa voua, np, e ca nu noi mergem pe forumurile voastre sa va vorbim despre icoane, ci voi veniti aici sa ne tot ziceti ca nu-i bine sa le avem in biserica. Si inca insistent, dupa n banari, aceleasi si aceleasi interpretari reductioniste. Pt. Ioan Cezar Iarta-ma ca dupa frumusetea graiului din textul tau, am intervenit si eu, asa tehnic, conceptual. Numai atat am mai avut de zis. De acum, neoprotestanti care cititi pe aici, luati bine aminte la ce adancimi se ascund in postarile lui Ioan Cezar. |
Citat:
încât ceea ce scriu eu este, precum ziceam, un oarecare acompaniament. Sper doar să fie cât de cât potrivit și să nu atragă atenția prin el însuși mai mult decât o face îndeobște un ...simplu ison...:) Doamne ajută! |
Citat:
Eu le-am vazut inauntru. Cum adica nu se roaga inaintea lor, cand este fix in fatza lor? |
Citat:
Am spus ca iconodulia este optionala dar iconoclasmul este profund gresit. Citat:
Am mai spus, si voi faceti reprezentari fara a avea pretentia ca seamana cu modelul real si totusi le gasiti utile. |
Citat:
Rolul chivotului era acelasi ca cel al icoanei, de legatura materialnica cu Cel nematerial. Omul are nevoie de asa ceva si chiar si voi o recunoasteti folosind acele imagini religioase. |
Citat:
Pai parca era misiunea ta declarata sa fii convingator in directia asta ori pana acuma...cam slabutz tare. |
Citat:
Pai nici El nici apostolii n-au adunat zeciuiuala, n-au impartit Biblii, n-au proclamat "Sola Scriptura", n-au tinut "cursuri biblice" sau controlau chipurile tensiunea ateriala ca pretext sa vada carti ale unei "profetese" si altele asemenea. Deci voi sunteti cei care acuzati pe altii de "inovatii"? Fazele astea din care "Testament" ar face parte? A lui MIller? White? |
Citat:
|
Citat:
Si atunci cui te inchini in astfel de conditii cand nu-L vezi "palpabil"? Sau tu nu te inchini pentru ca nu-L vezi? Atunci de ce ingenunchezi? Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Insasi existenta trupului e dovada impotriva ideilor tale.Credinta insasi vine prin trupul tau prin vedere(citirea Bibliei) sau auzire (marturia celor credinciosi despre credinta).Problema caderii omului adica a coborarii si atasarii sufletului de trup are rezolvare in sens invers dar tot prin mijloace materiale pe care le intelege sufletul trupesc...si cum toti oamenii sunt cazuti(“trupesti“ cu intelegerea) toti au nevoie de mijloace trupesti pentru reintoarcerea in “patrie“. |
Citat:
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:52:51. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.