![]() |
avva Polihronie, preotul noii Lavre, povestea zicand: pe cand sedeam odinioara, in Lavra Turnurilor, s-a savarsit un frate.
Iconomul mi-a spus: - Ai mila , frate si vino sa ducem lucrurile fratelui la iconomat. Dar cum am inceput sa caram lucrurile, il vad pe iconom plangand si-i spun: - Dar bine, avvo, pentru ce plangi asa? - Plang, mi-a raspuns el, pentru ca azi port in brate lucrurile acestui frate, iar dupa doua zile alti le vor purta pe ale mele. Si asa s-a intamplat, caci dupa doua zile a murit si iconomul , dupa cum a spus. |
Cum a ajuns sclav de bună voie un guvernator al Africii
Era odată un vameș pe nume Petru, care deși era foarte bogat și influent era necruțător cu cei sărmani. Era din Constantinopol și fusese numit de Împăratul Iustinian (527-565) ca să administreze provincia romană din Africa. Având un caracter dur și lipsit de compasiune a devenit curând a cunoscut sub numele de Petru „Avarul”.
Dacă vreun sărac îi bătea la ușă îl izgonea furios și niciodată nu făcuse vreo faptă de milostenie pentru nimeni. Odată unul dintre acești sărmani spuse cuiva: „Ce primesc dacă astăzi îl conving să îmi dea ceva de pomană?” Au pus rămășag și a mers la casa lui Petru. Sosind acasă, Petru îl văzu pe nevoiaș stând în fața casei sale. Negăsind o piatră cu care să arunce, iar cum servitorul său tocmai căra în casă niște pâini, a luat una și a aruncat-o în cerșetor. Acesta a prins-o, a mers la ai săi și le-a arătat pomana primită de la vameș. După două zile, vameșul, aflându-se pe patul morții a avut vis unde se făcea că se afla în fața Judecătorului și înaintea sa se afla o balanță. Niște demoni negri umpleau partea lor cu o mulțime de fapte rele în timp ce de partea cealaltă stăteau niște îngeri îmbrăcați în alb, triști pentru că ei nu aveau nimic să pună în balanță. Atunci unul dintre ei a spus: „Ce-i drept nu avem decât o pâine de grâu, pe care abia i-a dat-o lui Hristos acum două zile”. Și așezând pâinea în balanță, părea să egaleze faptele rele. Îngerii i-au spus: „Adaugă și alte fapte bune pe lângă această pâine sau demonii vor câștiga sufletul tău!” Vameșul s-a trezit vindecat din boală și a zis: „Dacă pâinea pe care am aruncat-o la mânie în omul acela m-a ajutat atât de mult, atunci dacă aș da tot ce am săracilor m-ar ajuta și mai mult”. Într-o zi, pe când se plimba îmbrăcat în cele mai bune haine ale sale, un om ce pierduse tot ce avea într-un naufragiu i-a cerut ceva de îmbrăcat. Acesta fără să stea pe gânduri se dezbrăcă de haina sa scumpă și i-a dat-o omului sărman, care la rândul său a vândut-o de cum a avut ocazia. Când vameșul a mers acasă și și-a văzut haina agățată la locul obișnuit, se întristă atât de tare că nu putea nici să mănânce gândind: „Nu am fost destul de demn pentru ca acel om să păstreze ceva care să îi amintească de mine”. Dar când a adormit, i-a apărut în vis cineva mai strălucitor decât soarele și îmbrăcat cu haina pe care el, Petru, i-o dăduse omului nevoiaș. „Petru, de ce plângi?” Atunci când Petru i-a explicat cauza și acela l-a întrebat: „Recunoști această haină?” „Da, Doamne,” a răspuns Petru. „De când mi-ai dat-o am purtat-o. „Îți mulțumesc pentru bunătate, îmi era frig iar tu m-ai îmbrăcat.” Petru s-a trezit și de atunci a început să se îngrijească de oamenii sărmani zicând: „Atât cât va exista Dumnezeu, nu voi muri până nu voi deveni ca ei.” Astfel a dăruit tot ce avea celor aflați în nevoință și a chemat notarul zicându-i: „Îți mărturisesc un secret, dar dacă sufli o vorbă sau dacă nu ești atent la ceea ce îți spun te trimit la barbari!” Apoi i-a dat trei kilograme de aur și i-a spus: „Du-te în Ierusalim și cumpără-ți ce vrei iar pe mine vinde-mă unui străin creștin și împarte prețul meu săracilor!” Notarul a refuzat dar Petru i-a zis: „Dacă nu faci ce îți spun, te voi vinde păgânilor!” Astfel, notarul l-a dus îmbrăcat în zdrențe ca pe unul din sclavii săi la un argintar, l-a vândut pentru 30 de arginți, a luat banii și i-a dat săracilor. Petru, devenit acum sclav făcea munca de jos, era disprețuit și lovit de ceilalți sclavi care îl considerau un neghiob. Mântuitorul însă îi apărea mereu în vise și îl îmbărbăta, arătându-i hainele și celelalte lucruri date de el sărmanilor. Între timp, împăratul și cei din jurul său regretau pierderea unui om atât de valoros. Niște vecini de-ai săi veniți din Constantinopol să viziteze locurile sfinte, au ajuns în cele din urmă ca oaspeți în casa stăpânului lui Petru. În timpul cinei aceștia își șopteau: „Servitorul acela seamănă cu prietenul nostru Petru, nu-i așa?” Pe când îl priveau cu mirare unul dintre ei zise: „Sigur este el, mă voi ridica și îl voi opri.” Dar Petru simțind ce se petrecea a fugit. Portarul nu avea auz și nici nu putea vorbi, iar ușa o deschidea numai la vederea unui semn, însă Petru i-a poruncit să deschidă vorbindu-i și nefăcându-i semne. Omul a auzit și a primit darul vorbirii, răspunzându-i și lăsându-l să iasă. Apoi, intrând în casă și trezind uimirea tuturor celor ce îl auzeau vorbind, le-a spus: „Sclavul care lucra la bucătărie, a fugit. Trebuie să fie un om al Domnului pentru că atunci când mi-a poruncit «Deschide!» un fulger a ieșit din gura sa atingându-mi urechile și limba și mi-am căpătat din nou auzul și graiul!” Cu toții au dat să meargă după Petru dar nu l-au mai găsit. Apoi toți slujitorii casei au fost pedepsiți pentru modul în care trataseră un om atât de bun. Au mers în căutarea lui Petru, dar degeaba. Sfântul a stat ascuns, și nimic nu s-a mai auzit de el până când a murit, și se spune că s-a întors la fosta sa casă din Constantinopol și a murit acolo. |
Fapta minunata a lui Avva Iiulian Stalpnicul
- N-avem grau! - Mergi, frate, i-a raspuns batranul, aduna graul pe care-l gasesti si macina-l! pentru maine se va ingriji Dumnezeu de noi. Tatal meu, suparat din pricina acestor cuvinte, caci stia ca numai lasase nimic in hambar, s-a dus la chilia lui. Dar pentru ca fratii n-aveau ce sa manance, batranul l-a chemat pana la el. Abia a sosit si i-a spus: -Frate Conon, du-te si fa de mancare fratilor cu graul pe care-l vei gasi! Tatal meu maniat oarecum, a luat cheile hambarului cu gandul sa-i aduca tarana. Dar cand a descuiat hambarul si a voit sa deschida usile, n-a putut caci era tot hambarul plin de grau. Cand a vazut aceasta, a cerut iertare batranului, slavind pe Dumenzeu. |
Viata preotului din orasul Mardaros
La zece mile de orasul Ega Ciliciei se afla satul Mardaros. In acest sat este biserica sfantului Ioan Botezatorul. Preot al acestei biserici este un calugar batran. Acesta avea o viata foarte imbunatatita. In una din zile locuitorii satului se duc si-l parasc pe batran la episcop zicandu-i:
- Ia de la noi pe batranul acesta, ca ne face numai suparari! Dumineca face slujba pe la ceasul trei dupa amiaza si nu pastreaza randuiala legiuita a sfintei slujbe. Episcopul l-a luat aparte pe calugar intrebandu-l: - Pentru ce faci asa, calugare? Sau nu cunosti randuiala sfintei Biserici? - Intr-adevar , Prea Sfintite, asa este si bine spui. Dar ce sa fac, nu stiu! Dupa ce citesc canonul de noapte al sfintei dumineci, stau alaturi de sfantul altar si pana nu vad pe Duhul cel Sfant umbrind sfantul altar nu incep slujba. Cand vad Pogorarea Duhului Sfant, atunci savarsesc sfanta Liturghie. Episcopul s-a minunat de virtutea batranului si a incredintat pe locuitorii satului ca preotul lor face slujba potrivit voii lui Dumnezeu. Si au plecat locuitori inpacati, slavind pe Dumnezeu. |
"La final vine prăjitura"
Sunt oameni pentru care moartea nu are nimic fioros sau înspăimântător. Pentru că știu că ceea ce au primit și au lucrat bun în viață se va prelungi în eternitate și chiar va fi cu mult mai mult răsplătit acolo.
O bătrână, pe patul de spital, vorbea senină cu preotul care venise s-o viziteze. „Domnul mi-a dat o viață foarte frumoasă. Sunt gata de plecare. Dar aș avea o ultimă dorință: când va fi înmormântarea mea, vreau să mi se pună în mână o linguriță.“ „O linguriță?“, se arătă surprins preotul. „Dar de ce vreți să fiți înmormântată cu o linguriță?“ „Întotdeauna mi-a făcut plăcere, atunci când eram tânără, să iau parte la nunți, iar acum, mai în vârstă, să particip la agapele organizate la biserică de hram sau alte sărbători. Și de fiecare dată când ajungeam la locul meu, mă uitam să văd dacă lângă farfurie era așezată lingurița. Știți ce însemna aceasta?“ „Nu“, răspunse preotul. „Asta însemna că la final trebuia să vină prăjitura și înghețata. Adică, ceea ce este mai bun vine la sfârșit. Tocmai aceasta vreau să spun la înmormântarea mea. Când va trece pe lângă sicriul meu, lumea se va întreba: «Pentru ce aici o linguriță?» Vreau ca dumneavoastră să le răspundeți că am lingurița în mână pentru că ceea ce este bun, de-abia de acum urmează.“ (Adaptare de Augustin Păunoiu după o povestire din volumul „Istorioare pentru suflet“, colecția „Duhovnicul meu“, Bruno Ferrero, Galaxia Gutenberg, 2007). |
CESCUTA
O familie a plecat intr-o excursie in Orient sa cumpere ceva dintr-un frumos magazin de antichitati, pentru celebrarea celei de a 25-a aniversari de la casatorie. Amandurura le placeau antichitatile si produsele din argila, ceramice, in special cestile de ceai. Au observat o ceasca exceptionala si au intrebat: |Putem sa vedem cescuta aceea? Nu am vazut niciodata ceva atat de frumos.| In timp ce doamna le oferea ceea ce cerusera, cescuta de ceai a inceput sa vorbeasca: Voi nu puteti sa intelegeti. Nu am fost de la inceput o cescuta de ceai. Candva am fost doar un bulgare de argila rosie. Stapanul m-a luat si m-a rulat, m-a batut tare, m-a framantat in repetate randuri, iar eu am strigat: |Nu face asta!|, |Nu-mi place!| , |Lasa-ma in pace!|, dar el a zambit doar si a spus cu blandete: |Inca nu!| Apoi, ah! Am fost asezata pe o roata si am fost invartita, invartita, invartita. |Opreste!| Ametesc! O sa-mi fie rau!| am strigat. Dar stapanul doar a dat din cap si a spus, linistit: |Inca nu.| M-a invartit, m-a framantat si m-a lovit, si m-a modelat pana a obtinut forma care i-a convenit si apoi m-a bagat in cuptor. Niciodata nu am simtit atata caldura. Am strigat, am batut si am izbit usa... |Ajutor! Scoate-ma de aici!| Puteam sa-l vad printr-o deschizatura si puteam citi pe buzele sale in timp ce clatina din cap dintr-o parte in alta: |Inca nu.| Cand ma gandeam ca nu voi mai rezista inca un minut, usa s-a deschis. Cu atentie, m-a scos afara si m-a pus pe raft... am inceput sa ma racoresc. O, ma simteam atat de bine! |Ei, asa este mult mai bine| m-am gandit. Dar, dupa ce m-am racorit, m-a luat, m-a periat si m-a colorat peste tot... mirosurile erau oribile. Am crezut ca ma sufoc.. |O, te rog, inceteaza, inceteaza!", am strigat... EL doar a dat din cap si a spus: |Inca nu!| Apoi, deodata, m-a pus din nou in cuptor. Numai ca acum nu a mai fost ca prima data. Era de doua ori mai fierbinte si simteam ca ma voi sufoca. L-am rugat. Am insistat. Am strigat, am plans, eram convinsa ca nu voi scapa. Eram gata sa renunt. Chiar atunci, usa s-a deschis si EL m-a scos afara si, din nou, m-a asezat pe raft, unde m-am racorit si am asteptat, si am asteptat intrebandu-ma: |Oare ce are de gand sa-mi mai faca?| O ora mai tarziu mi-a dat o oglinda si a spus: |Uita-te la tine.| Si m-am uitat. Aceea nu sunt eu; aceea nu pot fi eu... Este frumoasa. Sunt frumoasa!!! El a vorbit bland: |Vreau sa tii minte, stiu ca a durut cand ai fost rulata, framantata, lovita, invartita, dar, daca te-as fi lasat singura, te-ai fi uscat. Stiu ca ai ametit cand te-am invartit pe roata, dar, daca m-as fi oprit, te-ai fi desfacut bucatele, te-ai fi faramitat. Stiu ca a durut si ca a fost foarte cald in cuptor si neplacut, dar a trebuit sa te pun acolo, altfel te-ai fi crapat. Stiu ca mirosurile nu ti-au facut bine cand te-am periat si te-am colorat peste tot, dar, daca nu as fi facut asta, niciodata nu te-ai fi calit cu adevarat. Nu ai fi avut stralucire in viata. Daca nu te-as fi bagat pentru a doua oara in cuptor, nu ai fi supravietuit prea mult fiindca acea intarire nu ar fi tinut. Acum esti un produs finit. Acum esti ceea ce am avut in minte prima data cand am inceput sa lucrez cu tine...| Morala este aceasta: Dumnezeu stie ce face cu fiecare dintre noi. EL este OLARUL, iar noi suntem argila LUI. EL ne va modela, ne va face si ne va expune la presiunile necesare pentru a fi lucrari perfecte care sa implineasca buna, placuta, sfanta SA voie. Daca viata pare grea si esti lovit, batut si impins aproape fara mila; cand ti se pare ca lumea se invarteste necontrolat, cand simti ca esti intr-o suferinta ingrozitoare, cand viata pare cumplita, fa-ti un ceai si bea-l din cea mai draguta ceasca, aseaza-te si gandeste-te la cele citite aici si apoi discuta putin cu OLARUL. |
Un om, prins în cumpenele cele mari ale vieții, se gândea adânc: Cine oare mă va mângâia pe mine în ceasurile cele mai grele ale vieții mele?! Și cu acest gând adormi.
În vis, îi apăru un bărbat strălucitor și mândru, care-i zise: - Eu te voi mângâia… - Dar cine ești tu? - Eu sunt știința lumii acesteia. Omul îi răspunse: - Nu, nu mă poți mângâia, căci adeseori te-am urmat și mi-ai otrăvit cugetul și sufletul. Veni atunci o femeie orgolioasă și atrăgătoare și-i zise: - Eu îți voi putea aduce mângâierea. - Dar, cine ești tu?, întrebă omul. - Eu sunt slava oamenilor… Omul își acoperi fața să n-o mai vadă și zise: - O, te-am ascultat de multe ori și numai rău mi-ai făcut; pleacă din fața mea! Atunci veni un bărbat voinic, strălucitor, cu haină aurită, având în mână un buzdugan cu pietre scumpe și-i zise: - Eu te voi putea mângâia… - Dar cine ești? - Eu sunt Banu-Averea-Puterea. - Piei din fața mea, că tu mi-ai adus cele mai multe și mai grele suferințe. După ce plecă și acesta, apăru o femeie umilă, îmbrăcată simplu și cuviincios, dar care răspândea o lumină cerească și o pace binefăcătoare, și-i zise cu glas cald și blajin: - Eu sunt CREDINȚA, și glas bun îți aduc de la cel ce m-a trimis: ,,Veniți la Mine toți cei necăjiți și împovărați și vă voi mângâia, căci jugul Meu e dulce și sarcina Mea ușoară…” Omul se deșteptă și după câteva clipe de gândire își zise: ,,Da, tu singură grăiești adevărul, pe tine te voi urma”. Și într-adevăr CREDINȚA (și faptele CREDINȚEI) i-au adus omului mângâierea în întreaga lui viață și l-au însoțit și dincolo de mormânt. Amin. |
2 soimi
Un imparat a primit doi soimi. Unul a fost antrenat, despre celalalt i s-a spus ca refuza sa se dezlipeasca de creanga pe care statea. Unul dintre slujitori trebuia sa se catere in fiecare zi in copac sa-i duca de mancare. Dupa ce a incercat in fel si chip sa faca soimul sa zboare de pe creanga, imparatul si-a rugat supusii sa-l ajute. Un batran intelept s-a oferit sa faca el asta si, a doua zi cand s-a trezit, imparatul a vazut soimul zburand de colo-colo. - Cum ai facut? si-a intrebat supusul - A fost foarte simplu. Nu a trebuit decat sa ii tai craca de sub picioare. Morala: uneori Dumnezeu ne taie craca de sub picioare ca sa ne aducem aminte ca putem zbura. Casa Celor 1000 de oglinzi Cu mult timp in urma, intr-un satuc, se gasea un loc cunoscut drept “Casa celor 1000 de oglinzi”. Un catelus mititel, vesel din fire, afland de acest loc, s-a hotarat sa-l viziteze. Cand a ajuns, sarea fericit pe scari si a intrat in casa. S-a uitat pe hol cu urechiusele ciulite si dand din coada. Spre marea sa surpriza, s-a trezit privind la alti 1000 de catelusi fericiti, care dadeau din coada ca si el. A zambit, si a primit inapoi 1000 de zambete, la fel de calde si prietenoase. Cand a plecat, s-a gandit: “Este un loc minunat. Ma voi intoarce sa-l vizitez!”. In acelasi sat, alt caine, care nu era la fel de fericit ca primul, s-a hotarat si el sa viziteze casa. A urcat cu greu scarile, cu coada intre picioare, si capul lasat. Cand a vazut 1000 de caini neprietenosi uitandu-se la el, s-a speriat si s-a zbarlit pe spate, maraind. Cand ceilati 1000 de caini au inceput si ei sa maraie, a fugit speriat. O data iesit afara, s-a gandit: “E un loc ingrozitor, nu ma mai intorc acolo niciodata”. Morala: Toate chipurile sunt oglinzi. |
Fragmente din „Vorbe cu tâlc” ale poetului creștin român Vasile Militaru (1885-1959) decedat într-una din închisorile comuniste:
Pe copil să-l ții în frâie, de vrei om la toți să placă, Nu-l lăsa orice să-ngâne, nu-l lăsa orice să facă, Nu-l lăsa după plăcerea-i unde vrea el să se ducă, Din același lemn se face și icoană și măciucă. .................................................. .......................................... Când copilului nuiaua nu-i stă - sfânt - la poarta minții, Râde fericit copilul, dar la urmă plâng părinții! [ ... ] .................................................. .......................................... În răsfăț de-ți crești copilul și-l lași zilnic fără frâu, Tu ai semănat neghină, socotind că semeni grâu... Căci, precum îți crești copiii, vor fi oameni sau neoameni: Din ogor nicicând nu iese decât ceea ce sameni! .................................................. ........................................... Cei care trudesc o viață și comori mereu adună Ca să lase moștenire la copii o viață bună, Din copiii lor fac trântori care-și vor munci doar dinții Să mănânce toată viața ceea ce au strâns părinții. |
Îngerul din sufletul nostru
Soarele apune. Printre geamurile ferestrei, bunicul și nepoțica își flutură mâinile, în semn de rămas bun, către ultime raze de lumină.
În aer se simtea gingășia gestului lor… Fetița își lipește năsucul de geam: - Bunicule, ce este soarele pentru pământ? Privirea bunicului spunea multe…dar cum să-i explice micuței?. O chemă lângă el și-i mângâie codițele bălaie. Copila îi zâmbi din priviri. “Ce minune de copil!”, își spuse în gând bunicul… “cu codițele-i bălaie și cu ochișorii ei albaștri, parcă ar fi soarele și cerul”. De fapt ea era întregul univers al bunicului. El era prezent când fetița deschidea ochișorii leneș dimineața , cu el se ducea în parc la joacă, el o culca în fiecare seară și nu uita niciodată sa o îndemne să-și spună rugăciunea, “Îngerașul”. Fetiței îi plăceau mult poveștile despre îngeri. De multe ori își imagina că și ea e un înger. Un înger care aduce bucurie și pace altor copii. Se auzi din nou întrebarea: - Bunicule, ce este soarele pentru pământ? Fără a se mai gandi la răspuns, bunicul spuse ceea ce simțea: - Soarele este pentru pământ ceea ce sufletul este pentru om. Fetița zâmbi. Părea că întelege. - Bunicule, tu ai spus că, de câte ori avem nevoie de ajutor și ne rugăm, din lumea Tatălui Ceresc coboară câte un înger. Bunicul încuviință din cap. Micuța continuă, încurajată de gest. - Și tot tu spuneai că sufletul nostru are în el scânteia divină. Bunicul cuprinse umerii fetiței. - Bunicule, dacă în noi este tot lumea Tatălui Ceresc, nu-i așa că atunci când ne gândim cu drag la cineva, când ne rugăm pentru ajutorul cuiva, din sufletul nostru se ridică un înger și pleaca spre cel în nevoie? Ochii bunicului pluteau în lacrimi. - Da, așa este, micuțo! de câte ori dăruim cu iubire din sufletul nostru, din el se ridică un înger care pleacă în lume. Ce bine ar fi ca toți oamenii să vadă această lume, ca să o umple de îngeri! Copii, rugăciunea este darul vostru de iubire către cei care vă ajută, vă îngijesc și ocrotesc, vă încurajează, vă învață, vă iubesc. Orice rugăciune spusă cu iubire este apreciată de însuși Tatăl Ceresc. Acesta adună cu bucurie toate aceste rugaciuni și ți le va dărui chiar tie, atunci când vei reveni în lumea Sa. Suflet drag, dăruiește lumii cât mai multe rugaciuni pline de iubire și recunoștință… iar bucuria și iubirea, nu vor întârzia să vină în viața ta… |
Evreul și crucea
Se povestește că un evreu, care avea o prăvălie într-un sat moldovenesc, l-a tocmit odată pe un țăran ortodox pentru a-l duce la oraș cu căruța, pentru a cumpăra ceva marfă. Au hotărât asupra prețului, apoi au plecat la drum.
Dar, pe când încă în sat fiind, au trecut pe lângă biserică. După ce au trecut de biserică, evreul s-a adresat speriat țăranului: - Bade, oprește, întoarce, că nu mai mergem!... - Dar ce s-a întâmplat, jupâne? - Nimic, nimic, dar nu mai merg cu dumneata… A întors țăranul și, pe când îl lăsa la poartă pe evreu, l-a întrebat ce s-a întâmplat, de ce nu a mai vrut să-și continue drumul. - Păi cum puteam să mai merg cu dumneata? zise evreul. Ai trecut prin fața bisericii și nu ți-ai făcut cruce. Religia ta îți spune să îți faci cruce, iar dumneata nu-ți asculți religia, iar aceasta înseamnă că ești un om periculos, nu ai teamă de Dumnezeu. Puteai să mă omori într-o pădure și să îmi iei banii! - Cum așa jupâne? - Da, eu nu am încredere în dumneata. Dacă nu ai teamă de Dumnezeu, poți face orice, mă pot aștepta la orice de la dumneata! |
Trandafiri pentru mama
În drum de la serviciu spre casă, un bărbat cu soția lui trecură pe la o florărie. Voiau să comande un buchet care să fie trimis mamei soțului. Ea locuia la vreo 120 de km distanță. A doua zi împlinea 65 de ani.
După ce coborâră din mașină, cei doi soți au văzut în fața florăriei o tânără stând pe trotuar și plângând. O întrebară de ce e așa tristă și aflară că fata voia să-i ia mamei sale un trandafir roșu, dar nu avea bani decât pentru jumătate din prețul unui trandafir. Mișcați de lacrimile fetei, au luat-o cu ei în florărie, și-i achitară ei trandafirul. După ce plăti și buchetul pentru mama lui și-i lăsară vânzătoarei adresa la care trebuia să ajungă a doua zi florile, soțul, împreună cu soția sa, se oferi s-o ducă pe fată cu mașina acasă. Pe drum, fata îi rugă pe cei doi să oprească, spunându-i că a ajuns la mama ei. Le mulțumi celor doi, coborî din mașină și intră pe poarta unui cimitir. Atunci cei doi soți au înțeles unde se afla mama fetei; se uitară unul la altul și, fără să vorbească, se întoarseră la florărie. Acolo au anulat comanda, au cumpărat un buchet de trandafiri și au mers cu mașina împreună cei 120 de kilometri până la mama soțului acasă, ca să-i ofere florile în persoană, bucurându-se că dânsa este încă în viață… |
Viața
Demult, a venit la un călugăr, un om tare necăjit și l-a întrebat:
- Ce este rău cu mine ? De ce nu îmi găsesc liniștea ? De ce nu sunt mulțumit de viața mea ? Bătrânul călugăr a luat, atunci, o sticlă și, după ce a umplut-o pe jumătate cu apă, a pus-o în fața omului și l-a întrebat: - Cum e această sticlă ? - Este pe jumătate goală! - Vezi, i-a mai spus călugărul - eu o văd pe jumătate plină. În viață, trebuie să vezi partea frumoasă a lucrurilor. Nu este greu, mai ales că în toate există ceva frumos. Dacă vom ști să privim natura, vom vedea frumusețe și bogăție. Dacă vom ști să-l privim pe om, în adâncul lui, vom vedea bunătate și dragoste. Privind astfel viața și oamenii, devenim noi înșine mai frumoși, mai bogați și mai buni. † "Fii totdeauna cu Dumnezeu, dacă vrei ca Dumnezeu să fie totdeauna cu tine!” ( Sfântul Ioan Gură de Aur ) |
Lingușirea
Un rege al Persiei, voind să-și aleagă un sfetnic bun, a chemat la palat într-o zi cinci dintre cetățenii cei mai de vază din oraș și le-a zis:
- Iată, am cinci inele strălucitoare pe degetele mele; ele vor fi plata sincerității voastre. Spuneți-mi fără lingușire: ce credeți voi despre puterea și mărirea mea? Primii patru, uluiți de frumusețea diamantelor de pe inele și voind să le aibă, răspunseră regelui cu multe laude, pe care nu se cuvenea să le spună decât lui Dumnezeu. Regele părea mulțumit și dădu pe rând câte un inel celor patru care îl lăudaseră. Pentru că al cincilea, tăcea, regele l-a îndemnat să-și spună părerea. - Eu cred, zise acesta, altfel decât cred cei care au vorbit înaintea mea. Eu cred, o rege, că toată puterea o ai de la Dumnezeu, și că ți-a fost dată pentru binele poporului ce-l stăpânești și odată va trebui să dai socoteală de felul în care ai întrebuințat-o. - Și eu cred tot așa, zise regele cu mulțumire. Dar ție nu-ți dau inelul ci încrederea și prietenia mea. Vei sta mereu lângă mine, ca sfetnic al meu, căci în tine am găsit omul și prietenul sincer pe care-l căutam. A doua zi cei patru veniră foarte grăbiți să spună că inelele cu diamante, pe care le primiseră, sunt false. Iar regele le zise: - Ce, credeți că eu nu știu că diamantele sunt false? Eu le-am comandat astfel. V-am plătit cinstit. Voi mi-ați dat laude false, eu v-am dăruit inele false. V-am plătit cu aceeași măsură, de ce vă mai plângeți?! |
PENTRU SUFLET !
Un călugăr bătrân, după ce și-a învățat timp de mai mulți ani ucenicii tainele credinței, i-a trimis în lume să împărtășească ceea ce au învățat. După zece ani de misiune printre oameni, trei dintre ucenici s-au întors să-și viziteze părintele duhovnicesc. Acesta își trăia ultimii ani țintuit într-un pat din cauza unei boli de picioare. Fiecare începu să povestească ce făcuse în ultimii zece ani: - Eu, zise primul cu mulțumire de sine, am scris zece cărți și le-am vândut într-o mulțime de exemplare. - Ai umplut așadar, lumea de hârtie, zise bătrânul. - Eu, luă cuvântul al doilea la fel de satisfăcut de el însuși, am ținut multe predici în fața a mii de oameni. - Tu ai umplut lumea de vorbe, răspunse duhovnicul. Al treilea ucenic, începu să desfacă un pachet și scoase din el o pernă, și zise: - Eu, părinte, n-am făcut nimic bun, dar ți-am adus această pernă ca să ai de ce să-ți sprijini picioarele când te dor. - Tu, zise bătrânul călugăr, tu l-ai găsit pe Dumnezeu. Așadar, cel mai corect bilanț pe care omul și-l poate face din când în când, nu este să-și contabilizeze realizările, ci să se cerceteze cât de capabil a fost să împartă iubire în jurul lui |
“Să nu ne mai judecăm, dar, unii pe alții. Ci mai bine judecați să nu faceți nimic care să fie pentru fratele vostru o piatră de poticnire sau un prilej de păcătuire.”(Romani 14.13)
Sa nu ne grabim in a judeca oamenii pentru ca de cele mai multe ori putem judeca fara sa cunoastem explicatia reala a situatiei, pentru ca vedem numai la suprafata. Domnul sa ne dea o inima inteleapta pentru a ne apropia de oameni cu dragoste si duh de blandete, sa ne vedem mai bine greselile si sa nu facem nimic care sa dea prilej de pacatuire in vorba sau fapta fratelui nostru. Nu judecati, ci iubiti! Isorioara de mai jos ne va ajuta sa intelegem mai bine acest lucru. Zi de sărbătoare. Oamenii intrau pe rând în biserică. Cu toții au zărit pe scări un om rezemat de zid. Avea hainele murdare, pantofii rupți și o pălărie trasă pe ochi, dar nu era unul dintre cerșetorii obișnuiți ai bisericii. Nu zicea nimic, părea să doarmă. Nici unul dintre credincioșii veniți la slujbă nu s-a arătat interesat de el. Fiecare își zicea în sine: o fi vreun om al străzii, și-l ocolea ca să nu-i simtă mirosul greu. Înăuntru, slujba nu începuse. La un moment dat pe ușă intră chiar boschetarul cu pălăria trasă pe ochi, se îndreptă spre altar și înainte să intre își descoperi capul. Toți și-au dat seama în acel moment că omul pe care-l ocoliseră la intrarea în biserică era preotul lor. Slujba a început și la momentul predicii, părintele a ieșit și le-a spus credincioșilor: "astăzi nu vreau să vă spun decât atât: dacă îi judecați pe oameni, nu mai aveți timp să-i iubiți.” |
Crucea înseamnă iertare
Împăratul Franței, Ludovic al XII-lea, după ce și-a ocupat tronul, a făcut o listă a tuturor vrăjmașilor pe care știa că îi are în țara lui. Apoi, în dreptul numelui fiecăruia dintre ei a făcut câte o cruce. Auzind de aceasta, cu toții au fugit să se ascundă care încotro, crezând că semnul crucii din dreptul numelor lor, înseamnă de fapt că vor fi omorâți. Dar împăratul le-a trimis vorbă să stea liniștiți în țară, căci crucea pe care a pus-o lângă numele lor înseamnă iertarea lor.
Suntem păcătoși? Suntem și noi pe lista Împăratului Ceresc având câte o cruce pusă înaintea numelui nostru? Ne-a pus păcatul în vrăjmășie cu Împăratul Hristos și acum ne temem de pedeapsa Sa? Să privim numaidecât în sus la Crucea Lui, care înseamnă iertarea păcatelor noastre. Oricât de păcătoși am fi, Împăratul Hristos vrea să ne ierte, căci nu are pe nimeni de pierdut și pe toți ne cheamă în Împărăția Sa, dacă și noi ne-am hotărât să ne căim și să ne îndreptăm |
O povestioara cu minunile Sfantului Spiridon
Insula Ciprului era patria minunatului Spiridon, care, născându-se din părinți simpli, era și el smerit cu inima și bun cu viața. În copilăria sa a fost păstor de oi și, crescând, s-a împărtășit nunții celei legiuite și s-a făcut tată de copii. El viețuia cu cinste și cu plăcere de Dumnezeu, urmând lui David în blândețe, lui Iacob în simplitatea inimii și lui Avraam în iubire de străini. Dar nu după mulți ani, murindu-i soția, cu osârdie slujea lui Dumnezeu prin fapte bune, iar averea sa o cheltuia spre odihna străinilor. În lume atât de mult a plăcut lui Dumnezeu, încât s-a învrednicit cu darul facerii de minuni, căci vindeca tot felul de boli, din cele cu anevoie de vindecat și izgonea duhurile rele din oameni, cu cuvântul. Pentru aceasta a fost ales episcop al cetății Trimitundei, care era o cetate vestită a Ciprului, în împărăția marelui Constantin și a lui Constantie, fiul său, unde făcea minuni preaslăvite. Oarecând era în ostrovul acela secetă mare și uscăciune, iar uscăciunii îi urmă foametea și foametei, moartea; căci mulțime de popor murea de foame. Pentru acea închidere a cerului, trebuia un Ilie sau un altul asemenea lui, ca să-l deschidă cu rugăciunea. Unul ca acela s-a arătat Sfântul Spiridon, care, văzând nevoia ce venea asupra poporului și milostivindu-se părintește spre cei ce piereau de foame, s-a rugat cu sârguință către preabunul Dumnezeu, Care îndată a umplut cerul cu nori, adunându-i de la marginile pământului. Apoi a fost lucrul cel mai minunat, ca să nu socotească cineva că ploaia s-a făcut din stihii, în chip firesc, căci multă vreme norii n-au dat ploaie, până ce iarăși sfântul a mai făcut rugăciune cu fierbințeală și atunci s-a vărsat ploaie mare pe pământ și n-a încetat multe zile, până când iarăși s-a rugat sfântul și s-a făcut senin.
Pământul s-a adăpat cu îndestulare și și-a dat roadele sale, căci s-au îmbelșugat țarinele, au rodit sadurile și grădinile și a fost după foametea aceea îndestulare multă prin rugăciunile plăcutului lui Dumnezeu, Spiridon. Peste câțiva ani, prin voia lui Dumnezeu, pentru păcatele oamenilor, s-a făcut foamete în latura aceea și se bucurau bogații vânzători de grâu, pentru acea scumpete, căci aveau grâu strâns de mulți ani și, deschizându-și hambarele, au început a-l vinde scump. Atunci era în cetatea Trimitundei un vânzător de grâu, nesățios de iubirea de argint și plin de lăcomie. Acela, câștigând cu neguțătoria prin alte părți mult grâu și aducându-l cu corabia în cetate, nu voia să-l vândă cu acel preț, cu care se vindea în cetate, ci l-a pus în hambare, până când se va înmulți foametea în cetate, pentru ca să-l vândă mai scump și să câștige avere mai multă. Fiind foamete mare și din zi în zi înmulțindu-se, bogatul acela a început a vinde grâul său foarte scump. Atunci a venit la dânsul un sărac, cerând și rugându-l cu lacrimi să-l miluiască și să-i dea puțin grâu, pentru ca să nu moară de foame cu copiii și femeia sa. El, fiind cuprins de nemilostivire și de pofta aurului, n-a vrut să miluiască pe sărac, ci a zis către dânsul: “Să mergi ca să aduci prețul și vei avea ceea ce vei cumpăra”. Săracul, slăbind de foame, a venit la Sfântul Spiridon cu plângere spunându-i despre sărăcia lui și despre nemilostivirea bogatului. Iar sfântul a zis: “Nu plânge, ci mergi în casa ta, pentru că așa grăiește Duhul Sfânt, că dimineața se va umple casa ta de grâu; iar pe bogatul acela îl vei vedea rugându-se de tine și dându-ți grâu fără plată”. Săracul, socotind că i-a zis sfântul aceasta numai pentru mângâierea necazului său, văzându-și deșartă și fără folos nădejdea sa, precum i se părea, s-a dus la casa sa suspinând. Cum s-a făcut noapte, prin porunca lui Dumnezeu s-a vărsat ploaie mare pe pământ, iar hambarele bogatului nemilostiv și iubitor de argint au căzut și apa a luat tot grâul. Nemilostivul vânzător de grâu, cu ai săi, a alergat prin toată cetatea, strigând și rugând pe toți ca să-i dea ajutor, spre a nu ajunge sărac. Dar oamenii, văzând grâul risipit pe drumuri, au început a-l strânge și a-l duce la casele lor. Asemenea și săracul acela care ceruse ieri, și-a adunat grâu din destul, pe care, văzându-l bogatul, a început a-l ruga să ia cât va voi. Așa a pedepsit Dumnezeu nemilostivirea bogatului, iar sărăcia și foametea săracului a mângâiat-o, după proorocirea sfântului. Un plugar oarecare cunoscut sfântului, în acea vreme de foamete, a mers la același nemilostiv bogat, care încă mai avea alte hambare pline de grâu, cerând pentru hrană grâu pe datorie, făgăduind că-i va da cu dobânda în vremea secerișului. Acela, neînvățându-se minte cu pierderea grâului celui dintâi, neschimbându-se din zgârcenia sa și neîndreptându-se, și-a închis inima cu nemilostivire și înaintea acestui sărac, încât nu voia să audă de rugămintea lui, cea cu sârguință și a zis către dânsul: “Nu vei lua de la mine fără aur nici un bob de grâu”. Auzind săracul acestea, lucrător de pământ fiind, a mers plângând la arhiereul lui Hristos, Spiridon, spunându-i necazul său. Arhiereul, mângâindu-l cu cuvintele sale, i-a dat drumul acasă. Apoi a doua zi a mers singur la plugarul acela, ducându-i un bulgăre mare de aur. De unde a luat aurul acela mai pe urmă se va vedea. Deci, punând aurul acela în mâinile plugarului, a zis: “Du-te, frate, la bogatul vânzător de grâu și dă-i acest bulgăr de aur ca zălog, ca să-ți dea pe datorie grâu, cât va fi spre trebuința ta. Și când va veni secerișul și te vei îndestula cu pâine, atunci, răscumpărând zălogul acesta, iarăși îl vei aduce la mine”. Luând săracul aurul din mâinile arhiereului, s-a dus cu sârguință la acel bogat. Acela, cum a văzut aurul, s-a bucurat, fiind iubitor de aur și îndată a dat pe datorie grâu săracului cât îi trebuia. După aceasta, trecând vremea foametei, apoi fiind îmbelșugare și sosind secerișul, plugarul a dat cu dobânda grâul bogatului și răscumpărând zălogul, l-a dus cu mulțumire Sfântului Spiridon. Sfântul, luând aurul, s-a dus în grădina sa și l-a luat cu sine și pe plugar, zicând: “Vino cu mine, frate, ca să dăm acesta împreună Celui ce cu bună îndurare ni l-a dat nouă cu împrumut”. Deci, intrând în grădină împreună cu plugarul și punând aurul lângă gard și-a ridicat ochii în sus, zicând: “Doamne Iisuse Hristoase, Care numai cu singură voia Ta, toate le faci și le prefaci; Cela ce odinioară în fața împăratului Egiptului, toiagul lui Moisi l-ai prefăcut în șarpe, Însuți și aurul acesta, precum atunci l-ai prefăcut într-acest chip, așa și acum poruncește să se întoarcă la chipul său cel dintâi, pentru ca și acest om să cunoască, cita purtare de grijă ai Tu pentru noi și cu fapta să se învețe ceea ce este scris în dumnezeiasca Scriptură: Că toate oricâte voiește Dumnezeu, le face. Astfel, rugându-se el, îndată aurul acela luând puterea de ființă, a început a se mișca și se vedea întorcându-se și târându-se ca un șarpe. Și așa, șarpele care mai înainte se făcuse aur prin atingerea mâinilor sfântului, prin minune iarăși s-a prefăcut șarpe, din aur. Plugarul, văzând acea minune, tremura de frică și căzând la pământ, se socotea pe sine nevrednic de o facere de bine ca aceea. Deci, șarpele acela a intrat în vizuina sa, iar plugarul s-a întors la casa sa cu mulțumire, înspăimîntîndu-se de mărimea minunilor lui Dumnezeu, care s-au făcut prin rugăciunile sfântului. |
Ca albina sau ca musca - o povestioara spusa de Cuviosul Paisie Aghioritul
“Mi-au spus unii că se smintesc pentru că văd multe lucruri strîmbe în Biserică. Iar eu le-am spus: “Dacă vei întreba o muscă: «Sunt flori în locul acesta?», ea îți va spune: «Nu știu. Ci știu numai că acolo jos, în groapă, sunt cutii de conserve, gunoaie, necurații», și îți va înșira toate murdăriile pe care a stat. Dar dacă vei întreba o albină: «Ai văzut vreo necurăție în locul acesta?», ea îți va spune: «Necurăție? Nu, nu am văzut nicăieri. Aici locul este plin de flori bine mirositoare», și îți va enumera o grămadă de flori de grădină și sălbatice. Vezi, musca știe numai unde există gunoaie, in timp ce albina știe că acolo este un crin, mai departe o zambil㔦”.
După cum mi-am dat seama, unii oameni seamănă cu albina, iar alții cu musca. Cei care seamănă cu musca in orice situație caută să afle ce rău există și se preocupă de el; nu văd nicăieri nici un bine. Cei care seamănă cu albina află peste tot orice bine există. Omul stricat gîndește, pe toate le interpretează de-a stînga și le vede anapoda. In timp ce acela care are gînduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, își va pune în minte gîndul cel bun. Odată un copil de clasa a șasea a venit la Colibă și a bătut cu ciocănelul în poartă. Aveam de citit un sac de scrisori, dar mi-am spus să ies să văd ce vrea. “Ce este, voinice?”, îl întreb. “Aceasta este Coliba Părintelui Paisie?” ““ mă întreabă. “Vreau să-l văd pe Părintele Paisie”. “Aceasta este, dar el nu este aici; s-a dus să cumpere țigări”, îi spun. “Se vede că s-a dus ca să cumpere pentru cineva”, îmi spune el cu gînd bun. “Nu, ci pentru el s-a dus să cumpere, îi spun. I s-au terminat și făcea ca un nebun. Pe mine m-a lăsat aici singur și nici măcar nu știu cînd se va întoarce. Dacă văd că întîrzie, o să plec de aici”. Atunci băiatului i s-au umplut ochii de lacrimi și iarăși a spus cu gînd bun: “Il obosim pe Părintele”. “Dar ce vrei cu el?”, l-am întrebat din nou. “Vreau să iau numai binecuvîntarea lui”, mi-a răspuns. “Ce binecuvîntare să iei, copile! Acesta este un înșelat. Nu-i bun de nimic. Eu îl știu bine. Nu aștepta degeaba, pentru că atunci cînd se va întoarce va fi nervos, poate chiar și beat, căci mai și bea”. Dar acel copil punea mereu gîndul cel bun. “In sfîrșit, îi spun, eu voi mai aștepta puțin, ce vrei să-i spun?”. “Am să-i dau o scrisoare, îmi spune, dar voi aștepta să iau și binecuvîntarea lui”. Ati văzut? Orice îi spuneam, el o primea cu gîndul cel bun. I-am spus: “Făcea ca un nebun pentru că nu avea țigări”, iar sărmanul a suspinat și a lăcrimat. “Cine știe, poate s-a dus să cumpere pentru cineva”. Alții citesc atîtea, iar acela, un copilaș de clasa a șasea, să aibă gînduri atît de bune! Să-i strici gîndul și el să și-l facă și mai bun și să tragă o concluzie mai bună. M-am minunat de aceasta! Pentru prima dată am văzut un astfel de lucru!” |
Rugăciunea cizmarului
La un duhovnic vine un creștin care avea un atelier de cizmărie:
- Părinte, spune-mi ce pot să fac în legătură cu rugăciunea mea de dimineață. Am atât de mult de lucru încât nu reușesc s-o zic de la un cap la altul. Clienții mei sunt oameni săraci. Au o singură pereche de pantofi. Mi-aduc încălțările să le repar seara și eu trebuie să le termin, pentru ca dimineața oamenii să poate merge la muncă. Duhovnicul îl întrebă pe cizmar: - Dar până acum cum ai procedat? - Păi, răspunse omul spășit, sunt zile în care mă scol foarte de dimineață, zic în grabă rugăciunea și mă apuc de lucru. Dar sunt zile când n-o mai zic de loc, pentru că mă așteaptă mulți pantofi să-i repar. În acele zile mă simt un mare păcătos. De fiecare dată când ridic ciocanul să bat cuie în pantofi, inima îmi oftează și gândesc că sunt un mare ticălos devreme ce nu sunt în stare să-mi zic rugăciunea de dimineață. Părintele se uită la el cu o privire compătimitoare: - Fiule, datori suntem să ne rugăm neîncetat, ziua și noaptea, căci nu Dumnezeu are nevoie de rugăciunea noastră, ci noi avem nevoie să ne miluiască Stăpânul, dar să știi că te poți ruga și când lucrezi, și când mergi, și oriunde ai fi, zicând din inimă „Doamne Iisuse…” Să știi, însă, că, uneori, oftatul tău din inimă, părerea ta de rău că nu ai putut să te rogi mai mult, e tot o rugăciune și face mai mult decât o rugăciune de dimineață zisă în grabă și cu mintea împrăștiată. Totuși, la rugăciune nu trebuie să renunțăm. Roagă-te cum poți, dar roagă-te! |
Cutia cu piersici
Un profesor a dat fiecarui student ca tema pentru lectia de saptamana viitoare sa ia o cutie de carton si pentru fiecare persoana care ii supara, pe care nu pot sa o sufere si sa o ierte sa puna in cutie cate o piersica, pe care sa fie lipita o eticheta cu numele persoanei respective.
Timp de o saptamana, studentii au avut obligatia sa poarte permanent cutia cu ei: in casa, in masina, la lectii, chiar si noaptea sa si-o puna la capul patului. Studentii au fost amuzati de lectie la inceput, si fiecare a scris cu ardoare o multime de nume, ramase in memorie inca din copilarie. Apoi, incetul cu incetul, pe masura ce zilele treceau studentii adaugau nume ale oamenilor pe care ii intalneau si care considerau ei ca au un comportament de neiertat. Fiecare a inceput sa observe ca devenea cutia din ce in ce mai grea. Piersicile asezate in ea la inceputul saptamanii incepusera sa se descompuna intr-o masa lipicioasa, cu miros dezgustator, si stricaciunea se intindea foarte repede si la celelalte. O problema dificila mai era si faptul ca fiecare era dator sa o poarte permanent, sa aiba grija de ea, sa nu o uite prin magazine, in autobuz, la vreun restaurant, la intalnire, la masa, la baie, mai ales ca numele si adresa fiecarui student, ca si tema experimentului, erau scrise chiar pe punga. In plus, cartonul cutiei se stricase si ea ajunsese intr-o stare jalnica: cu mare greutate mai putea sa faca fata sarcinii sale. Fiecare a inteles foarte repede si clar lectia pe care a incercat sa le-o explice profesorul cand s-au revazut dupa o saptamana, si anume ca acea cutie pe care o carasera cu ei o saptamana intreaga nu a fost decat expresia greutatii spirituale pe care o purtam cu noi, atunci cand strangem in noi ura, invidie, raceala fata de alte persoane. De multe ori credem ca a ierta pe cineva este un favor pe care i-l facem acelei persoane. In realitate insa, acesta este cel mai mare favor pe care ni-l putem face chiar noua insine. In cutia ta cate piersici sunt… si ce ai de gand sa faci cu ele?? |
Judecata cea Mare
Câțiva oameni, ca să râdă de un creștin care tocmai ieșea de la biserică, i-au spus:
- Măi Vasile, dar bun stomac trebuie să ai, de poți să înghiți atâtea slujbe și atâtea rugăciuni… Însă el, fără să se supere, le-a spus: - Dragii mei, eu am un proces foarte greu și mă tem tare mult de judecată… De aceea merg în fiecare Duminică și sărbătoare la Acela care mă va judeca pe mine, ca să-L rog să fie îngăduitor cu mine. Atunci, unul dintre aceia îl întrebă: - Ce proces și ce judecată zici că vei avea?! - Iată, e vorba de procesul și Judecata pe care le vom avea fiecare dintre noi pentru păcatele noastre. Iar Judecătorul Se află în Biserică. El este Însuși Hristos Mântuitorul, Căruia mă rog zilnic să-mi ierte păcatele mele și să mă învrednicească și pe mine de fericirea cea veșnică. Oamenii, devenind dintr-odată serioși au început fiecare dinte ei să cugete la păcatele sale, în timp ce Vasile adăuga: - Mergeți cât încă mai e vreme, căci la urmă va fi cu neputință, iar osânda va fi mare și Judecata nepărtinitoare! http://cristiboss56.blogratuit.ro/Pr...i-b1-p1891.htm |
"De data aceasta vreau să vă spun o mică poveste. Și ea începe în felul următor:
O tânără soție însărcinată a fost dusă la spital pentru o simplă criză de apendicită. Medicii au fost nevoiți să-i pună ghiață pe stomac, iar la finalul acestor tratamente medicii i-au recomandat să avorteze copilul. I-au spus că aceasta e cea mai bună soluție pentru că pruncul se va naște sigur cu o anumită dizabilitate / infirmitate. Dar tânara și curajoasa soție a decis să nu facă avortul și copilul s-a născut. Acea femeie era mama mea și acel copil eram eu. Poate sunt subiectiv dar cred că ea a făcut alegerea potrivită. Și sper că această poveste să fie un îndemn pentru acele mame care se află uneori în momente dificile, în momente de viață complicate, dar vor să-și salveze viața copilului. Ca rămas bun vă voi cânta o melodie foarte îndrăgită de copii mei și sper că vă place și vouă și am inclus-o pe ultimul album. Cântare e frumoasă pentru că e veselă, o cântare care exprimă fericirea." (Andreea Bocelli) http://www.youtube.com/watch?v=6QfKCGTfn3o Preluat de pe http://www.ortodoxiatinerilor.ro/avo...ments#comments Nota mea: Andrea Bocelli s-a nascut, intr-adevar, cu niste probleme oftalmologice si a orbit de tot la 12 ani. Cu toate acestea, a ajuns Andrea Bocelli. |
Cel mai rău om...
Într-o istorioară se spune că Dumnezeu i-a cerut lui Moise să aleagă din poporul lui 1000 de oameni cei mai buni la suflet. Moise a făcut ascultare și i-a ales pe cei 1000.
Dumnezeu i-a cerut apoi ca din aceștia să aleagă doar 10 cei mai buni dintre cei buni. Moise a făcut întocmai. Dumnezeu i-a mai cerut însă ceva: ca din cei 10 să-l aleagă pe cel mai bun, dintre cei buni. Moise l-a ales, dar Domnul a vrut să vadă dacă a făcut alegerea corectă. Și i-a zis lui Moise: „Trimite-l pe omul pe care l-ai ales în lume să-l găsească pe cel mai rău dintre oameni”. Și a umblat bietul om în lung și-n lat. Și când găsea un om hain, se îndoia că acesta ar putea fi cel mai rău. „De unde știu eu, își spunea el, că răutatea acestuia nu e decât o aparență? Poate că în sinea lui e un om drept.” Și a căutat până i-a venit vremea să se întoarcă la Moise cu rezultatul. Omul ajunsese să se îndoiască și de sine că este cel mai bun, devreme ce nu reușise să împlinească cererea lui Dumnezeu. S-a întors la Moise și i-a spus: „L-am găsit pe cel mai rău om. Eu sunt”. Dumnezeu i-a vorbit atunci lui Moise: „Ai ales bine. Cu adevărat acesta este cel mai bun om, pentru că nu a putut să-i judece pe alții.” |
https://lh3.googleusercontent.com/-Y...y-in-plant.jpg
Traditia crestina ne spune ca aceasta floare, supranumita “apostolul sperantei invesmintat in alb”, a rasarit in gradina Ghetsemani, din picaturile de sudoare cazute de pe fruntea lui Hristos in ceasurile de agonie ce au precedat arestarea sa. Biserica a continuat aceasta traditie. Astfel, in zilele de Paste, altarele si icoanele sunt impodobite cu buchete de crini albi, simbol al invierii lui Hristos si al sperantei de viata dupa viata. O alta istorioara ne povesteste ca, pe cand Domnul nostru Iisus Hristos era dus spre locul rastignirii, il duceau pe un drum pe marginea caruia era si un crin alb. Mergand Iisus cu crucea in spate, cum era obosit si schingiuit, un strop de sange de pe fruntea insangerata de coroana de spini pica pe crinul cel alb care s-a facut rosu, rosu ca sangele lui Iisus. Daca crinul alb este semnul Bunei-Vestiri, crinul rosu aminteste neincetat de cutremuratoarea zi a rastignirii. Rastignirea a deschis drumul omului spre mantuire, schimband totul in lume si devenind piatra de hotar in viata oamenilor. https://lh5.googleusercontent.com/-p...0b0edd9692.jpg Tot in traditia crestina, crinul alb este floarea Fecioarei Maria. In iconografie, Arhanghelul Gavriil este prezentat aducandu-i un crin alb Fecioarei atunci cand o anunta ca Ea il va naste pe Hristos. Din acest motiv, in fata icoanelor ortodoxe sau a statuilor catolice reprezentand-o pe Sfanta Maria, credinciosii aduc, drept ofranda, crini albi. Florile albe de crin sunt astfel un simbol al puritatii, inocentei si starii virginale, dar si al iubirii divine, triumfatoare datorita abandonarii fiintei in harul si splendoarea iubirii Divine. Buna-Vestire e ziua in care s-a zamislit Domnul Iisus Hristos, ziua binecuvantata cand Sfantul Arhanghel Gavriil a adus Sfintei Fecioare vestea ca Duhul lui Dumnezeu o va umbri si din ea se va naste Mesia, Mantuitorul lumii. Intr-o manastire traia un calugar tanar care avea o vorba cu care intampina pe oricine: „Bucura-te Nascatoare!” El trai nesmintit in canoanele smereniei manastiresti intreaga lui viata. Era un exemplu pentru toti. Si, cu vremea, nevoindu-se el pe trudnicul drum al smereniei, ajunse sa raspunda la orice i s-ar fi spus: „Bucura-te Nascatoare!” Erau singurele lui cuvinte, caci de rugat se ruga in gand... Nebanuite sunt caile Domnului... Dupa o viata inchinata lui Dumnezeu, calugarul muri. La scurta vreme, pe mormantul lui crescu o floare care, prin voia Domnului, era aidoma celei cu care Sfantul Gavriil venise la Fecioara. De atunci este pe lume crinul alb. Oamenii l-au dus in cele patru zari impreuna cu povestea smeritului calugar si a minunii facute de Dumnezeu pentru pomenirea smereniei lui. https://encrypted-tbn1.gstatic.com/i...lrRLpzKkXMMkmu O legenda afirma ca la inceput crinii au fost galbeni dar s-au transformat in crini albi cand au fost culesi de Fecioara Maria. O alta poveste ne spune ca, Iosif si Maria fugeau cu pruncul lisus in brate pentru a-l proteja de calaii lui Irod. Era o arsita mare, iar lui Iisus i s-a facut foame. Maica Domnului a coborat de pe asin, in desert, pentru a-l hrani. In timp ce pruncul sugea, ochii Mariei erau plini de lacrimi si se gandea de ce oare acei oameni doreau sa-i ucida fiul. A luat scufita copilului si si-a sters cu ea lacrimile. Scufita s-a umezit si, pentru a o usca, a pus-o pe un spin uscat. Dupa ce a hranit copilul, s-a pregatit de plecare dar, cand sa ia scufita, ce vazu? Minune! Tulpina uscata a spinului se prefacuse intr-o planta verde, iar in locul scufitei aparuse o floare alba ca neaua, deschisa ca un potir de cristal. Asa s-a nascut crinul, floare care aduna in cupa imaculata primele lacrimi de roua ale diminetii. Bunul Dumnezeu si Maicuta Domnului sa va binecuvanteze. Doamne ajuta! http://cristiboss56.blogratuit.ro/Pr...n-b1-p1895.htm |
Importanța duhovnicului
http://www.crestinortodox.ro/comunit...2845/32629.jpg În Postul Mare, în timpul vecerniei, la Vechiul Russikon, Domnul i-a dat unui monah să vadă pe ieromonahul Avraamie în chipul lui Hristos. Bătrânul duhovnic luase epitrahilul și se pregătea să-l mărturisească. Când monahul acela a venit în locul unde se fac mărturisirile, s-a uitat la duhovnic, un bătrân cu părul alb, și a văzut că fața lui era tânără ca a unui băiat și strălucea cu totul și era asemenea lui Hristos. Atunci monahul a înțeles că duhovnicul stă [își săvârșește slujirea sa] în Duhul Sfânt și că prin Duhul Sfânt îi sunt iertate păcatele celui ce se pocăiește.
Dacă oamenii ar vedea în ce slavă slujește preotul, atunci la această vedere ar cădea la pământ; și dacă preo*tul însuși s-ar vedea în ce slavă cerească stă [își săvârșește slujirea sa], ar deveni un mare nevoitor [ascet], ca să nu întristeze cu nimic harul Duhului Sfânt care viază în el. Scriu aceste rânduri și duhul meu se bucură că păstorii noștri sunt asemenea Domnului Iisus Hristos. Dar și noi, oile, chiar dacă nu avem decât puțin har, suntem însă toți asemenea Domnului. Oamenii nu cunosc aceste taine, dar Ioan Teologul a spus limpede: „Vom fi asemenea Lui” [1 In 3, 2], și aceasta nu numai după moarte, ci încă de acum, fiindcă Domnul Cel Milostiv a dat pe pământ pe Duhul Sfânt și Duhul Sfânt viază în Biserica noastră; El viază în păstorii cei neprihăniți, viază în inima credincioșilor și învață sufletul nevoința [asceza], dă puterea de a împlini poruncile Domnului, ne conduce la tot adevărul și îl face pe om atât de frumos, încât omul se face asemenea Domnului. Întotdeauna trebuie să ne aducem aminte că duhovnicul își săvârșește slujirea sa în Duhul Sfânt și de aceea trebuie să avem evlavie față de el. Credeți, fraților, că dacă s-ar întâmpla cuiva să moară de față cu un duhovnic și cel ce moare spune: „Părinte sfinte, dă-mi binecuvântare să văd pe Domnul în împărăția cerurilor”, iar duhovnicul spune: „Du-te, copile, și vezi pe Domnul”, va fi după binecuvântarea duhovnicului, pentru că Duhul Sfânt în cer și pe pământ Același este. |
Sa aveti un post binecuvantat !
|
Un creștin călătorind odată printr-o țară îndepărtată și întâlnind acolo un băștinaș, acela l-a întrebat pe creștinul nostru:
- Ești un om credincios? Și creștinul i-a spus că da, este, iar acela a continuat: - Ești credincios fiindcă ești slab… Cauți la Dumnezeu mângâiere… Vrei să te țină cineva de mână? - Mă tem că greșești, i-a răspuns creștinul. Nu caut la Dumnezeu mângâiere, ci putere. Nu vreau ca Dumnezeu să mă țină de mână, ci vreau să-mi întărească brațul, să pot da o mână de ajutor celorlalți. Nu vreau ca El să-mi șteargă lacrimile, ci vreau să-mi dea o batistă, cu care eu să pot șterge lacrimile altora… Când Sfântul Apostol Pavel se sprijinea pe Hristos în slăbiciunea sa, nu o făcea pentru a dobândi mângâiere, ci pentru a fi în stare să meargă la ceilalți cu vestea cea bună a puterii lui Dumnezeu oferită ajutor în slăbiciunea noastră. |
Sfanta simplitate...
Un preot de la tara, mergand cu treburi spre satul vecin, a vazut o femeie din parohia sa spalandu-si rufele in rau si, apropiindu-se, a intrebat-o:
- Duminica, la slujba, am vazut ca nu m-au ascultat toti cu atentie. Poate am vorbit lucruri prea savante si ma gandesc, duminica asta, sa vorbesc mai pe intelesul oamenilor. Spune-mi, dumneata ce-ai inteles din ce-am spus eu la predica ? - Parinte, i-a raspuns cu smerenie femeia, eu n-am multa carte, dar as vrea sa va intreb si eu ceva: vedeti panzele ce le spal eu acuma ? Apa trece prin ele si le curata. Credeti ca au ele habar de cum le-a curatat apa ? Si cu toate astea, devin albe si frumoase. Nu inteleg eu, in biserica, tot cuvantul sfintiei tale, dar simt in suflet caldura Duhului Sfant, Care ma curateste de pacat, asa cum apa aceasta curata panzele mele. Tare multumit a plecat preotul vazand un om care nu e doar cu gandul la cele sfinte, ci si cu sufletul. "La Dumnezeu ajungem printr-un anume mod de viata, nu printr-un anume fel de a gandi." |
"În anul 2000, nașii de cununie, mi-au dăruit mie și soției mele o candelă identică cu acea, care ardea neîncetat în casa lor, spunându-ne:
- Dragii noștri să nu uitați că Părintele Cleopa a zis: "Fericită e căsuța unde arde căndeluța!". De aceea vă îndemnăm să țineți mereu candela aprinsă! Am așezat în inimă acest cuvânt și am încercat sa-l împlinim cu toate că nu a fost deloc simplu. La început nu știam cum să așezăm fitilul, cât de mare să-l lăsăm, cât și ce fel de ulei să punem ... dar mai ales ne lupta gândul: "Cum să lăsăm candela aprinsă pe timpul nopții, dacă se întâmplă ceva și ia casa foc!" Cu toate acestea, în scurtă vreme ne-am obișnuit cu ea și ne-a devenit foarte dragă. Lumina ei ne făcea somnul mai odihnitor. Cât de frumos este chipul lui Hristos luminat de o candelă, cât de dulce e rugăciunea vegheată de lumina ei smerită, cât de fericită e căsuța unde arde căndeluța! A trecut un an de atunci și noi așteptam venirea pe lume a primului copil. Treceam printr-o perioadă grea dar cu un farmec aparte. Era toamnă târzie cu ploaie și frig. O zi de miercuri ... aproape de-nserat. Și atunci ne hotărâm: - Să mergem la biserică la vecernie! În acel an eram încă studenți în Arad și eu și soția, în acelați an dar secții diferite. Stăteam în gazdă la doi bătrânei, soț și soție foarte credincioși ce aveau în curtea lor două case, într-una stăteam noi și în cealaltă stăteau ei. Când plecam undeva, aveam obiceiul să le spunem și lor. Așa am făcut și de data această ... și am plecat! În acest timp, țeava ce alimenta soba cu gaz metan, s-a fisurat, iar camera a început să se umple cu gazul otrăvitor. Gazda noastră știa că noi ținem mereu candela aprinsă, așa că ori de câte ori noi plecam, ea mai venea să mai verifice din când în când dacă totul e în regulă, că de ... "Doamne ferește!". Intrand ea, de afară în casă a simțit mirosul greu perceptibil de gaz și a înțeles ce s-a întamplat. Noi veneam de la biserică, fără nici o grijă ... când ajungem acasă, ce vedem ... cu geamurile și ușile deschise, echipa de la intervenții muncea de zor să schimbe țeava fisurată! Și am stat noi și ne-am gândit: Dacă noi nu am fi plecat la biserică, nu am fi simțiti mirosul de gaz ... și adormind nu ne-am mai fi trezit ... dacă nu era candela, gazda nu ar mai fi intrat la noi după ce am plecat ca să sesizeze la timp scurgerea de gaz iar noi venind, nebăgănd de seama poate aprindeam becul și sărea casa în aer! Au trecut aproape 13 ani de atunci și dacă veți trece pe lângă căsuța noastră noaptea, veți vedea licărind o luminiță plăpândă, ce arde liniștit în fața icoanei lui Hristos. E candela ce mi-a salvat candva viața!" Cu dragoste Părintele Ciprian! |
Un frate a întrebat pe oarecare din Sfinții Bătrâni zicând: Ia-tă mi se întâmplă să văd pe cineva făcând oarecare lucru și eu spun aceasta la altul, fără să judec în inima mea pe acela. Oare nu este asta clevetire ?
Și i-a răspuns Bătrânul: “Dacă vorbești cu patimă, ca și cum ai avea ceva asupra lui, atunci este clevetire. Iar de nu este în inima ta nici o pornire rea, adică nici o simțire pătimașă, atunci ești fără de păcat. Însă chiar dacă nu este vorba ta cu gând de clevetire, dar ca să nu răssară răul, mai bine este a tăcea”. Un bătrân oarecare ședea în Siria, aproape de Antiohia. Acesta avea un frate gata spre a judeca, când vedea pe un frate greșind. Deci de multe ori îl învăța pe dânsul zicând: “Cu adevărat, fiule, te înșeli și îți pierzi în zadar sufletul tău. Căci nimeni nu știe ce este în inima omului, fără numai duhul care este întru dânsul. Pentru că de multe ori sunt unii care săvârșesc cele rele înaintea oamenilor, iar în taină se pocăiesc lui Dumnezeu. Noi vedem adică păcatele lor, iar faptele cele bune și pocăința lor, numai Dumnezeu le știe. Pentru aceasta și cu ochii de vei vedea pe cineva păcătuind, nicidecum să nu-l judeci sau să-l clevetești pe el, căci numai Unul Dumnezeu este Judecătorul. Tot omul care judecă pe altul, este ca un “anticrist” adică ca un potrivnic lui Dumnezeu, devreme ce i-a răpit dregătoria și stăpânirea, făcându-se el judecător mai înainte decât dânsul” (că spune la Sf. Evanghlie, că Tatăl cel ceresc toată judecata a dat-o Fiului). |
Trăia odată un rege atât de nedrept și crud încât toți slujitorii săi îi doreau moartea sau detronarea.
Însă, într-o zi, îi surprinde pe toți când anunță că de acum înainte va face doar binele. “Gata cu cruzimea și nedreptatea!” promite regele. Cuvântul i-a făcut cinste, căci a ajuns să fie cunoscut ca ‹‹Monarhul Blând››. După multe luni de la această schimbare, unul dintre slujitorii săi își face curaj și îl întreabă ce l-a determinat să își schimbe atitudinea. Și atunci regele i-a răspuns: “În timp ce călăream prin pădurile mele , am văzut o vulpe care era fugărită de un câine. Vulpea a scăpat în vizuina ei, dar nu înainte să o muște câinele de picior și să o schilodească pe viață. Mai târziu am ajuns într-un sat unde am văzut același câine; lătra la un om care după scurt timp a luat o piatră și a aruncat-o în câine, rupându-i piciorul. Nu merge mult omul și este lovit de un cal. Genunchiul îi este sfărâmat și cade pe jos, ologit pe viață. Calul fuge, dar în timp ce alerga, nimerește într-o vizuină și își rupe piciorul. Reflectând asupra celor ce s-au întâmplat, m-am gândit: ‘Răul naște rău. Dacă voi continua în căile mele rele, cu siguranță voi fi copleșit de rău’. Așa că m-am decis sa ma schimb”. Slujitorul a plecat convins că acum era momentul când regele este vulnerabil și poate cuceri tronul. Cufundat în complot, nu vede treptele din fața lui și cade, rupându-și gâtul. https://www.facebook.com/AsociatiaARCEN |
Citat:
|
"Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!"
La un moment dat un circar din SUA, mergator pe sarma, s-a gandit sa treaca pe sarma de partea cealalta a cascadei Niagara. Circarul i-a intrebat pe oamenii aflati acolo: Credeti voi ca eu pot sa fac asta? Cam 10%au zis da, ceilalti nu. Omul a inceput sa mearga pe sarma si a trecut de cealalta parte a Niagarei. Ajuns pe partea celalalta, i-a intrebat din nou: Credeti ca pot eu sa trec iarasi pe malul celalalt? 50% au zis da, 50% nu. Omul era profesionist si a ajuns pe sarma inapoi, pe celalalt mal. Circarul a plusat: credeti ca pot sa trec cu o roaba in mana pe malul celalalt? Oamenii erau din ce in ce mai entuziasmati, asa ca 80% au zis da, credem. Trece omul pe sarma ducand in maini o roaba. Acum insa vine o noua provocare: Credeti ca pot sa trec de pe un mal pe celalalt pe sarma cu un om pe roaba? Multimea fremata si toti ziceau: sigur ca poti face si asta! Atunci circarul a intrebat: cine vrea sa urce in roaba? Toata multimea a ramas muta. Toti spuneau ca se incred, dar cand a venit timpul sa isi demonstreze credinta, nu voia nimeni sa isi puna viata in pericol. Dar din multime a iesit un copil care a acceptat sa fie dus pe sarma in roaba. Omul l-a pus in roaba si a trecut pe sarma cu el pe malul celalalt al Niagarei, in uralele publicului. Un reporter a intrebat copilul: bine, dar nu ti-a fost frica? acesta a raspuns: cum sa imi fie frica? E tata. "Credinta aceasta a multimii se aseamana, nu de multe ori, cu credinta noastra. Si noi spunem despre Dumnezeu Tatal ca este Tatal nostru din cer, dar ne purtam de prea putine ori ca adevarati fii ce, recunoscand ca odata luati in brate de Tatal, putem trece fara probleme peste toate malurile vietii." (pr. C. Necula, Cantare de biruinta cantand, p. 83-84). |
Taina vindecarii
“Dacă cineva îi cere lui Dumnezeu curaj sau putere, Dumnezeu nu-i dă curaj sau putere, ci oportunități în care să descopere că are curaj, că are putere!”
A fost odată un rege care avea o fiică deșteaptă foc și foarte frumoasă. Prințesa suferea însă de o boală misterioasă. Pe măsură ce creștea, mâinile și picioarele-i slăbeau, în timp ce auzul și văzul i se împuținau. O mulțime de doctori încercaseră să o vindece, dar în zadar. Într-o zi, la curte sosi un bătrân despre care se spunea că ar cunoaște secretul vieții. Toți curtenii se grăbiră să-l roage să vină în ajutorul prințesei bolnave. Bătrânul îi dădu copilei un coșuleț de nuiele cu capac, și-i spuse: - Ia-l și ai grijă de el. Te va vindeca… Nerăbdătoare și plină de bucurie, prințesa deschise capacul, dar ceea ce văzu o umplu de uimire și de tristețe. În coșuleț era un copil, doborât de boală, și mai nenorocit și mai suferind decât ea. Prințesa își lăsă sufletul cuprins de compătimire și, în ciuda durerilor, luă copilul în brațe și începu să-l îngrijească. Trecură luni, iar prințesa nu avea ochi decât pentru copil. Îl hrănea, îl mângâia, îi surâdea, îl veghea nopțile, îi vorbea cu duioșie, chiar dacă toate acestea îi pricinuiau o mare suferință și oboseală. La aproape șapte ani după acestea… se petrecu ceva de necrezut. Într-o dimineață, copilul începu să zâmbească și să meargă. Prințesa îl luă în brațe și începu să danseze râzând și cântând, ușoară și nespus de frumoasă cum nu mai fusese de multă vreme. Fără să-și dea seamă se vindecase și ea… “Doamne, când mi-e foame, trimite-mi pe cineva care are nevoie de hrană; când mi-e sete, trimite-mi pe cineva care are nevoie de apă; când mi-e frig, trimite-mi pe cineva care trebuie încălzit; când sufăr, trimite-mi pe cineva pe care să mângâi; când crucea mea începe să fie prea grea, dă-mi crucea altuia s-o împart cu el; când sunt sărac, adu-mi pe cineva care este în nevoie; când nu am timp, dă-mi pe cineva pe care să-l ajut o clipă; când mă simt descurajat, trimite-mi pe cineva pe care să-l încurajez; când simt nevoia de a fi înțeles, dă-mi pe cineva care să aibă nevoie de înțelegerea mea; când aș vrea ca cineva să aibă grijă de mine, trimite-mi pe cineva de care să am grijă; când mă gândesc la mine, îndreaptă-mi gândurile către alții…” |
Fabula de azi este scrisă de Lev Tolstoi: "Stăpânul și argatul"
La o nuntă veni multă lume. Vecinul celui cu nunta îl chemă la el pe argatul său și îi spuse: - Du-te și vezi câți oameni s-au adunat la nunta vecinului. Argatul se duse pe seară la casa vecinului și puse în fața intrării un butuc. El se așeză pe prispă, așteptând ceasul când oaspeții vor începe să se împrăștie pe la casele lor. În sfârșit, oaspeții începură să plece. De cum ieșea din casă, fiecare se împiedica de butuc, scăpa câte o sudalmă și pleca mai departe. O singură bătrână, după ce se împiedică de butuc, îl luă și îl duse din fața intrării. Argatul se întoarse la stăpânul său. Acesta îl întrebă: - Au fost mulți oameni ? - Numai unul, răspunse argatul, o bătrână ! - Cum așa ?! - Ei bine…Am așezat un butuc în fața ușii, toți s-au împiedicat de el, dar au mers mai departe, ca oile. Numai o bătrână l-a luat și l-a tras deoparte. Așa procedează doar oamenii, deci a fost un singur om ! (https://www.facebook.com/AsociatiaARCEN) |
Veșnic să fii fericit, să nu te temi niciodată că ai să ajungi sărac, să nu-ți fie frică niciodată că ai să te îmbolnăvești, să nu te zavistuiasca nimeni, să nu te ispitească nimic, să nu ți se ofilească trupul și frumusețea, să nu mai mori niciodată, pururea să fii fericit, totdeauna să ai de toate și fără de sfârșit să te îndulcești de frumusețile fericirii VESNICE-ACESTA ESTE RAIUL!
mesaj Totul in viata este o lupta pentru ceea ce crezi, pentru ceea ce vrei, totul este despre a iti face visele sa devina realitate, pacat ca majoritatea oamenilor fac exact invers; isi fac realitatea un vis. Totul in viata este o lupta pentru a invinge partea noastra rea, de a invinge raul din noi, partea noastra animalica, cea inferioara, in acest fel invingand aceasta, partea cealalta, partea cea divina ii va lua locul. Tu poti crede ca esti doar un singur om dar in realitate tu esti lumea intreaga, tu esti intregul univers si ai o putere inimaginabila. Totul in viata este despre a lupta de partea buna, de partea divina nu de partea animalica, materiala, ci de partea spirituala, de a lupta pentru adevar si pentru iubire, sa fii drept adevarat cu tine insuti, sa te iubesti, astfel vei putea sa-i iubesti si sa fii adevarat si drept si cu ceilalti si cu viata ta, vei avea o viata plina de iubire, dreapta si adevarata. Exista o regula in tot universul: energia creeaza materie nu materia creeaza energie. |
O lectie de viata.
Un om pios statea de vorba cu Dumnezeu si i-a spus: - Doamne as vrea sa stiu cum e Raiul si cum e Iadul. Dumnezeu l-a condus pe om catre doua usi. A deschis una dintre usi iar omul a privit inauntru. In mijlocul incaperii se afla o mare masa rotunda. Pe masa se afla un vas mare cu tocana, care mirosea foarte bine si care l-a facut pe om sa ii lase gura apa. Oamenii care stateau la masa erau slabi si bolnaviciosi. Pareau a fi infometati. Tineau linguri cu manere foarte lungi care le erau legate de brate si astfel putea ajunge la vas pentru a le umple cu tocana dar din cauza manerelor mai lungi decat propriile maini, nu puteau duce la gura lingurile pline. Omul pios s-a infiorat la vederea suferintei lor.. Atunci Dumnezeu a spus: "Acum ai vazut Iadul" Au mers apoi catre cealalata camera si au deschis usa : arata la fel ca si prima. Se gasea acolo o masa mare si rotunda cu un vas mare de tocana care iti lasa gura apa. Oamenii de la masa erau echipati cu acelasi gen de linguri dar acestia pareau bine hraniti si durdulii, radeau si vorbeau intre ei. Omul pios a spus: "nu inteleg"... "Este foarte simplu" a spus Dumnezeu. "Este nevoie insa de abilitate. Acesti oameni sanatosi au invatat sa se hraneasca unul pe celalalt, in timp ce ceilalti se gandeau doar la ei insisi". |
Iubirea și iertarea pot schimba orice suflet
Într-o casă sărăcăcioasă trăia odată o tânără de o frumusețe răpitoare, împreună cu tatăl ei; frumusețea exterioară era însă umbrită de cea interioară. Tânăra avea un suflet curat, inocent, plin de iubire pentru Dumnezeu, pentru semenii ei și nu se trudea pentru a-și menține frumusețea exterioară, pentru ea contând doar sufletul omului. Spre deosebire de fiica sa, tatăl era un om morocănos, căruia nu îi convenea niciodată nimic și era mereu pus pe ceartă. Văzând credința fetei, adesea izbucnea hulindu-l pe Dumnezeu sau bătându-și joc de comportamentul singurei lui fiice. Într-o zi, înainte de a sosi vremea Sfintei Liturghii, fata gătea tocăniță de legume. Nu terminase însă pregătirea ei, când toaca a bătut; neavând cui să îi lase în grijă tocănița, a lăsat-o și a mers la biserică. Vrăjmașul diavol îi șoptește viclean la ureche, îndemnând-o să plece înainte de terminarea slujbei. - Ești o fată săracă. Acele legume sunt unică hrană a ta și a tatălui tău pe următoarele zile. Du-te acasă să vezi dacă nu cumva s-a prins mâncarea și miroase urât... biserica nu pleacă nicăieri și vei mai putea veni la slujbă și altă dată. Dându-și seama de la cine vin gândurile, tânăra răspunde: - Dumnezeu Care hrănește orice făptură a Sa va avea grijă și de mâncarea mea. După ce și-a făcut semnul Sfintei Cruci, a ascultat cu atenție slujba până la sfârșit. S-a întors acasă liniștită, cu pace în suflet dar când deschide ușa, minune mare: în loc de mirosul urât care ar fi fost normal din cauza mâncării arse, în aer plutea o mireasmă deosebită, nelumească. Uimită s-a întors în bucătărioară; ridicând ochii, vede un tânăr frumos, cu fața strălucitoare și cu o privire blândă care purta un veșmânt dumnezeiesc. Mâneca dreaptă îi era suflecată și în mână ținea o lingură cu care amestecă mâncarea. După puțin timp, minunatul bucătar gustă din mâncare iar apoi scoate din sânul său o batistă mică de unde ia niște mirodenii și le aruncă cruciș în oală. Zâmbindu-i, îndată își desface aripile și zboară spre Cer. Speriată, tânăra se întoarce spre răsărit și începe să se roage lui Dumnezeu. - Doamne, nevrednicia mea este mult prea mare... cine sunt eu pentru a-L trimite pe îngerul Tău să aibă grija mea? Îți mulțumesc pentru iubirea Ta nemăsurată, îți mulțumesc pentru purtarea Ta de grijă, îți mulțumesc pentru că, deși sunt o păcătoasă care nu merită să îți fie fiică, m-ai primit în brațele Tale ocrotitoare. În timp ce se ruga, se aud zgomote puternice afară; tatăl sosise acasă... o stare de nervozitate îl stăpânea determinându-l să urle și să dea cu piciorul în tot ce îi ieșea în cale. - Mi-e foame, vreau să mănânc! Se auzi vocea groasă și impunătoare a bărbatului. Trântește ușa. - Unde este mâncarea și ce este cu mirosul acesta? Smerită, fata îi servește mâncarea fără să scoată nici o vorbă. Îndemnat de un gând rău, fără nici un motiv, tatăl izbucnește când vede mâncarea din fața lui. - Eu nu mănânc o asemenea porcărie. Ridică vasul și-l întoarce cu fața-n jos... vroia ca mâncarea să cadă pe podea, dar aceasta nu căzuse. Intrigat, aruncă cu putere farfuria în perete, dar în loc ca mâncarea să se împrăștie aceasta rămânea intactă la fel ca și farfuria. Turbat de furie, o apucă strâns de brațe pe fiica lui: - Ce ai făcut? Farmece? - Eu.. eu... - Ți-am zis să nu te mai rogi Dumnezeului tău. Uite ce s-a întâmplat din vina ta. Precum o fiară, se îndreaptă spre camera fetei, dorind să rupă crucea ce se odihnea pe perete, însă când luă crucea în mână, o arsură cumplită îi cuprinde întreg trupul, făcându-l să se zvârcolească de durere. Tânăra, cu lacrimi în ochi, fuge în fața singurei icoane pe care o avea, în afară de cruce, și căzând în genunchi, se roagă duios. - Dumnezeule, iartă-l, nu știa ce face. Te rog, oprește-i durerea sau dă-mi-o mie, dar nu îl lăsa să sufere așa. Te rog, Doamne, fie-Ți milă de el... suspinând ușor, continuă rugăciunea. Facă-se voia Ta și iartă-mă pentru această îndrăzneală. Răspunsul îl primește îndată. O voce îi șoptea în suflet și în minte să ia crucea care căzuse alături de tatăl ei și să-l atingă cu ea. Fata a urmat vocea lui Dumnezeu și durerea tatălui ei a dispărut. Fără a scoate vreo vorbă, acesta se ridică și pleacă, lăsându-și fată singură în cameră micuță. După vreo două ore, se întoarce... ochii îi erau înlăcrimați iar în mână ținea o micuță icoană pe care o cumpărase din banii care își pusese în gând, înainte să-i cheltuiască pe băutură. Fata, care rămăsese în același loc, așteptându-și tatăl, îl privește uimită. - Primește această iconiță, fetița mea. Primește-mi și iertarea. - Nu am pentru ce să te iert, tăticule. Mulțumesc! Zise, îmbrățișându-l bucuroasă. - Vino în bucătărie, nu ai mâncat nimic. Mâncarea își păstrase dumnezeiasca mireasmă. Gustând din ea, o dulceață nespusă îi cuprinde, toate simțurile lor preschimbându-se și dobândind ceva dumnezeiesc. Iubirea și iertarea sunt flori ale sufletului iar dacă ai aceste flori, poți alunga iarna cumplită care îngheață multe inimi înveninându-le cu trufie, mâhnire, cruzime și ură. Dumnezeu să ne dea puterea de a ne scoate inimile din iarnă grea și să sădim în ele florile atât de necesare udate de ploaia credinței.! Să credem cu toată ființa noastră în Dumnezeu care toate le poate câte le voiește. "Iar Iisus le-a răspuns: Pentru puțina voastră credință. Căci adevărat grăiesc vouă: Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință” (Matei 17, 21) |
O poveste cu talc (singuratatea)-Poveste despre feciorul imparatului
Traia odata un imparat mare, care stapanea o imparatie, ce se intindea pe mai bine de jumatate din tot pamantul. Si avea el un baietel, unicul lui copil, ce-i era mai drag ca ochii din cap. Imparatul il alinta si-i daruia cele mai scumpe jucarii, care se puteau gasi in lume. Si erau asa de multe, ca ocupau cinci, poate chiar sase camere! Dar iata, s-a intamplat odata o nenorocire. Micutul s-a imbolnavit. Au fost invitati cei mai renumiti medici, pentru a-l vindeca pe print, nimeni nu-l putea ajuta. Nici ceaiurile, nici picaturile, nici pastilele, sau vitamina C, nu i-au ajutat, nici chiar aerul curat, sau baile in mare; toate erau inutile. Imparatul si imparateasa erau tare necajiti si oftau, vazand ca incercarile lor de a-l ajuta pe fiu, sunt zadarnice. Si iata ca odata, cand nefericitii parinti, isi pierdusera deja orice speranta, sfetnicii i-au spus imparatului despre un cizmar intelept si foarte sarac, care locuia in oras si care, ar putea fi in stare sa-l vindece pe print. -Un oarecare cizmar saracacios, sa-mi salveze mie, copilul? s-a mirat imparatul. In timp ce cei mai vestiti medici ridica neputinciosi din umeri? Insa nu a avut incotro si a trebuit sa-l invite pe omul cel intelept. Cizmarul a consultat copilul si a spus: - Copilul este absolut sanatos. Insa sufera cumplit de [COLOR=#000000]singuratate[/COLOR]. Printul se usuca, la fel ca o floare neudata, deoarece este lipsit de fericirea de a se juca impreuna cu alti copii. - Nu s-a mai auzit asa ceva! Unde s-a mai vazut!? Ce prostie! strigau intr-un glas, cu totii, imparatul, imparateasa, sfetnicii si toti cei de la curtea imparateasca. - Printul marelui imparat sa se joace cu copiii prostimii?! Asta nu se va intampla! Printului i se cuvine sa stea in curtea imparateasca si sa se joace cu cele mai importante jucarii, nu cu toti mucosii, in nisip! Toti s-au retras, iar imaratul a trantit usa, de-a cazut un tablou - bum! Inteleptul a ridicat din umeri si s-a intors la casa lui. Insa din zi in zi printul se simtea tot mai rau. Nu au mai ramas medici la care sa nu se fi adresat imparatul. In zadar! Toate leacurile erau fara niciun folos. Imparatul s-a luat cu mainile de cap: ce-i de facut? Atunci, si-a amintit de sfatul cizmarului si a hotarat, ca trebuie sa incerce propunerea lui. Cizmarul cel intelept a venit la print, l-a luat de mana si l-a scos din palatul imparatesc, ducandu-l in oras. Au ajuns repede la terenul de joaca al copiilor. -Uita-te! i-a zis inteleptul. Sub ochii printului fremata viata. Copiii se jucau veseli, in nisip, construiau turnuri, tunele si drumuri. Ei strigau, erau galagiosi si foarte bucurosi impreuna. La inceput feciorul de imparat a strambat din nas. Copiii i s-au parut murdari, si erau mult mai prost imbracati decat el. Dar, mai ales, el nu stia cum ar trebui sa se comporte cu ei. Deoarece pana atunci el se jucase numai singur. Printul deja voia sa se intoarca la palat, cand cizmarul l-a ridicat in brate si l-a asezat direct in mijlocul copiilor. Ei l-au primit in joaca lor, si si-au impartit jucariile, lopetile si caldarusele. Toti construiau un oras mare si le trebuia un sofer de camion, care transporta nisipul. Printul, nici n-a bagat de seama cand s-a prins in jocul lor. S-a dovedit ca joaca cu copiii era foarte captivanta si interesanta, asa ca, toate bolile si durerile au disparut ca prin minune, de parca nici nu ar fi existat vreodata. In veselia si zgomotul ce-l inconjurau, printul a uitat de tot necazul. Cand a venit seara el s-a uitat cu dragoste la toti noii sai prieteni. Tare nu vroia sa-i lase, dar tocmai si-a amintit cate jucarii stateau la palat fara ca nimeni sa se joace cu ele. Ele vor fi indeajuns pentru toti copiii din oras, a gandit printul. Intorcandu-se la palat i-a rugat pe imparat si imparateasa, ca a doua zi de dimineata, toate jucariile sale sa fie impartite pe la toate locurile de joaca din oras. Vazandu-si fiul insanatosit, parintii s-au bucurat nespus si au fost de acord cu el. Ei au multumit inteleptului cizmar si chiar i-au cerut scuze ca nu l-au ascultat de la bun inceput. -De-acum incolo am sa ascult orice intelept, chiar daca e cizmar, s-a gandit printul. Si mare sarbatoare a fost a doua zi, in tot orasul, si toti copiii, s-au jucat imparateste! http://cristiboss56.blogratuit.ro/Pr...ui-b1-p239.htm |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:32:47. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.