Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sunt ateu, intrebati-ma orice! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7949)

stereox 12.01.2010 01:12:30

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 199599)
crezi ca e vreun interes de tip "control mondial" la mijloc?

Nu cred. Cei mai multi sunt pur si simplu creduli, oameni care cauta cu disperare ceva in care sa creada. Mai exista si o minoritate care profita de cei multi si vand retete sau aparate minune pentru autovindecare, bioenergii si alte treburi asemanatoare.

topcat 12.01.2010 09:14:38

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 199611)
:)) nu-i doar atat.

dar pe aproape :)
http://www.eurekalert.org/pub_releas...-lai053105.php

umilul 12.01.2010 09:28:50

Iarta-ma !!

Pentru ,,ateul cel rau''. Sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu iti vei schimba parerea si vei crede !! E doar o chestiune de timp !! Sa dea Domnul ca aceasta lumina sa vina cat mai repede !! Pace tuturor si iertati-ma daca v-am gresit !!

bmadalin 12.01.2010 09:41:38

Intrebari pt ateu / atei

Acum raspune-mi si mie ateule:

1. Ce faci daca gasesti intr-o noapte, pe intuneric o gentuta cu un ipod, si un portofel care are 2000 Lire si un act de identitate.

2. Ce faci daca ceri o asigurare la masina pe 6 luni, o platesti si vezi ca pe hartie au trecut 1 an.

3. Ce faci daca esti esti primar, si moare cineva care sta intr-o casa nationalizata avand copiii, iar consilierii te consiliaza sa o iei tu pe mai nimic.

4. Ce faci daca ai fi pilot de vanatoare, romania ar avea cum de altfel are 3 avioane si am fi atacati de rusi cu 50 de avioane. Ai fi dispus ca sa fi unul din cei 3 care se ridica in aer?

PacatPacatPacat 12.01.2010 09:56:40

banat? pacat

nu am incalcat nici o regula a forumului. nu am jignit, dimpotriva, mi-am exprimat aprobarea pentru ce se-ntimpla aici, o discutie libera. ma-ndoiesc ca aveti un numar limitat de locuri de atei, iar posturile sint deja ocupate. nu aveti nici un motiv sa ma banati.
in plus, dumnezeu ne iubeste si ne primeste cu bratele deschise pe toti, indiferent cit de diversi sintem, nu?

acum, la subiect, c-am promis sa-i dau o mina de ajutor AteuluiCelRau cind si daca ma nimeresc pe-aici.
bmadalin? ce conteaza ce-as face ca ateu? vrei sa demonstrezi tuturor pe baza asta ca nu am reguli morale pentru ca nu am religie pe care sa le bazez? regulile morale nu sint bazate pe religie/credinta/biblie, ele vin de la un creier echilibrat si educat, si de la o personalitate cultivata, de la intelegere, dragoste si lipsa fricii, a constringerilor.
nu frica de dumnezeu ma impiedica sa nu fur, sa nu insel, si sa nu fac rau. respect aceste reguli pentru ca asa simt, ca fiinta care judeca, pentru ca astfel ma simt linistit si impacat, asa cum oamenii au procedat dintotdeauna, chiar de pina sa se formuleze religii. iar daca tu ai face-o pentru c-asa a zis dumnezeu, si ca sa ajungi in rai, ai fi un ipocrit.

ma opresc aici, ca sa nu adaug ca dogmele prost intelese si aplicate, imbratisate doar din necesitatea unui cod de reguli si neadaptate la realitatea in continua schimbare, pot face chiar mai mult rau decit insasi lipsa de moralitate.

maria-luisa 12.01.2010 10:00:09

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199665)

ca si concluzie a mea, tot ceea ce nu este in Dumnezeu, este trecator, dar Dumnezeu este dragostea care nu cunoate moartea.

topcat 12.01.2010 10:02:01

Citat:

În prealabil postat de bmadalin (Post 199677)

1. Ce faci daca gasesti intr-o noapte, pe intuneric o gentuta cu un ipod, si un portofel care are 2000 Lire si un act de identitate.

2. Ce faci daca ceri o asigurare la masina pe 6 luni, o platesti si vezi ca pe hartie au trecut 1 an.

3. Ce faci daca esti esti primar, si moare cineva care sta intr-o casa nationalizata avand copiii, iar consilierii te consiliaza sa o iei tu pe mai nimic.

4. Ce faci daca ai fi pilot de vanatoare, romania ar avea cum de altfel are 3 avioane si am fi atacati de rusi cu 50 de avioane. Ai fi dispus ca sa fi unul din cei 3 care se ridica in aer?

Nu exista o formula unica de raspuns, fiecare ateu gindeste altfel in acest tip de intrebari, mai ales ca fiecare e liber si fara constringeri. Te asigur insa ca raspunsurile, in general, nu iti vor fi pe plac.

topcat 12.01.2010 10:03:50

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 199689)
ca si concluzie a mea, tot ceea ce nu este in Dumnezeu, este trecator, dar Dumnezeu este dragostea care nu cunoate moartea.

eu credeam ca Dzeu reprezinta tot ceea ce exista

maria-luisa 12.01.2010 10:10:41

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199692)

Tot ce este bun...

topcat 12.01.2010 10:53:01

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 199694)
Tot ce este bun...

omniprezent, omniscient, iti spun ceva?

maria-luisa 12.01.2010 11:00:27

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199701)
omniprezent, omniscient, iti spun ceva?

Nu vad cu ce am negat ca Dumnezeu este omniprezent si omnistient?

topcat 12.01.2010 11:09:39

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 199702)
Nu vad cu ce am negat ca Dumnezeu este omniprezent si omnistient?

E o chestie pe care nu o inteleg, am mai avut acest tip de discutie, eu nu pot concepe o entitate omniprezenta si in acelasi timp prezenta numai intr-o anumita parte.

PacatPacatPacat 12.01.2010 11:15:08

raspunsuri pt bmadalin

Citat:

În prealabil postat de bmadalin (Post 199677)

ok, daca vrei raspunsuri concrete:

1. pentru ca stiu cine le-a pierdut si plinge dupa ele, le returnez proprietarului. mi s-a intimplat cu obiecte mai mult sau mai putin valoroase si, repet, n-am facut-o de dragul unei recompense (sau ca sa evit o pedeapsa) divine, ci pentru ca m-am pus in pielea bietului om si m-a durut sufletul. pe de alta parte, daca nu pot afla proprietarul, cu toata durerea din suflet, le pastrez.

2. ma bucur, desigur. nu este ca si cum as fura piine de la un om sarac. nu ma simt vinovata, dimpotriva, norocoasa ca n-am fost "jefuita" mai mult decit sint deja. companiile de asigurari nu sint decit un rau necesar, si traiesc bine mersi si cu doar jumatate din cotizatiile mele. iar daca nu, cu atit mai bine; sa dea faliment si sa se ridice altele, cu un sistem perfectionat si functionari mai atenti ;)

3. am avut cindva ocazia de-a cumpara un apartament foarte ieftin scos la licitatie de banca unui om ce nu-si putuse plati datoriile, si ceva m-a impiedicat. nu mi-as putea construi un cuib tihnit pe raul si nefericirea altora, e chestiune de... constiinta, energii, spune-i cum vrei. deci foarte probabil (nu suta la suta insa, depinde si de copii - daca sint miliardari pe coasta de azur, nu le-o las!) ca nu as vrea casa de care vorbesti.

4. aici nu prea ma ai. m-as oferi sa duc tratative. dar nu sa vars singe, si mai ales NU AL MEU! nu-nteleg sensul razboiului si al patriotismului fanatic. rusii, nu sint si ei tot crestini ortodocsi? ;) nu sint si ei tot oameni? atunci cu siguranta gindesc si inteleg de vorba buna. stii, foarte multe conflicte se rezolva cu reducerea pretentiilor materiale si a limitarilor (religioase, nationalistice, economice, etc.)

in final, asa cum a spus si topcat, nu exista un raspuns "tipic ateu" la intrebarile astea. altii ar raspunde altfel, tocmai fiindca nu exista o grila de alb sau negru care sa-ti dea din start raspunsurile si modul de a rezolva o problema reala. nu poti pune o grila pe realitate si sa incadrezi toate deposedarile la categoria furt de exemplu, dupa cum nu poti spune clar despre ceva ca e bine sau rau. poti spune ce avantaje si dezavantaje au consecintele faptelor tale asupra ta si-a celor din jur. si sa actionezi in functie de asta. deci sa actionezi conform propriei firi, mod de gindire, experiente anterioare si educatie (adica a propriei personalitati si moralitati).

AlinB 12.01.2010 11:19:06

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 199643)
Nu cred. Cei mai multi sunt pur si simplu creduli, oameni care cauta cu disperare ceva in care sa creada. Mai exista si o minoritate care profita de cei multi si vand retete sau aparate minune pentru autovindecare, bioenergii si alte treburi asemanatoare.

Disperarea asta se vede si la unii atei, nu se multumesc doar sa fie atei si sa-si vada de viata lor, asa cum fac unii care se considera credinciosi dar nu dau pe la biserica.

Ateii astia incearca sa-i provoace pe credinciosi, sa-i critice, sa-i combata, cauta argumente sa-si intareasca credinta (atee) etc. asa cum e nenea AteulCelRau.

Personal, eu ii consider pe astia superior credinciosilor de care vorbeam mai sus, pentru ca in mod clar, ei inca il cauta pe Dumnezeu, cand ceilalti l-au gasit (probabil) si il ignora.

AlinB 12.01.2010 11:20:45

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199692)

Asta este panteism, nu crestinism.
Dumnezeu nu se identifica cu lumea materiala.
Creatorul nu poate fi acelasi cu creatia.

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199705)
E o chestie pe care nu o inteleg, am mai avut acest tip de discutie, eu nu pot concepe o entitate omniprezenta si in acelasi timp prezenta numai intr-o anumita parte.

Este omniprezent dar nu in acelasi mod peste tot.. :)

Florin-Ionut 12.01.2010 11:28:33

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 199710)
Asta este panteism, nu crestinism.
Dumnezeu nu se identifica cu lumea materiala.
Creatorul nu poate fi acelasi cu creatia.

Este omniprezent dar nu in acelasi mod peste tot.. :)

Raspunsul corect este: nici eu nu inteleg cum este posibil, insa cred ca e asa.

Danut7 12.01.2010 11:33:22

Citat:

În prealabil postat de umilul (Post 199672)
Pentru ,,ateul cel rau''. Sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu iti vei schimba parerea si vei crede !! E doar o chestiune de timp !! Sa dea Domnul ca aceasta lumina sa vina cat mai repede !! Pace tuturor si iertati-ma daca v-am gresit !!

Eu cred ca el crede in Dumnezeu , insa se lupta sa nu creada.La fel majoritatea ateistilor, ei cred , dar vor sa nu creada si se agata de orice absurditate si teorie pentru a nu crede.

maria-luisa 12.01.2010 11:35:47

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199705)

Pai ce inteleg eu este ca daca traim intr-o lume duala ( bine/rau; intuneric/lumina; Dumnezeu/ cel rau ), avem intotdeauna de ales intre cele doua.

Danut7 12.01.2010 11:53:09

"Dumnezeu este în afara tuturor, nerămânând în afară; este în toate, dar necuprins de ele; este mai presus de toate, fără înălțare; este mai jos de toate, fără coborâre; este în toate și, totodată, deasupra tuturor." Sf. Augustin

topcat 12.01.2010 11:56:14

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 199715)
Pai ce inteleg eu este ca daca traim intr-o lume duala ( bine/rau; intuneric/lumina; Dumnezeu/ cel rau ), avem intotdeauna de ales intre cele doua.

Nu poti delimita clar binele de rau, binele si raul e relativ, ceea ce nu cred ca vrei sa spui despre Dzeu :)

maria-luisa 12.01.2010 12:01:04

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199722)
Nu poti delimita clar binele de rau, binele si raul e relativ, ceea ce nu cred ca vrei sa spui despre Dzeu :)

Nu, bineinteles. In ce fel zici tu ca binele si raul e relativ? este ori/ori.

maria-luisa 12.01.2010 12:10:28

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 199720)
"Dumnezeu este în afara tuturor, nerămânând în afară; este în toate, dar necuprins de ele; este mai presus de toate, fără înălțare; este mai jos de toate, fără coborâre; este în toate și, totodată, deasupra tuturor." Sf. Augustin

Eu inteleg din ce spune Sf. Augustin aici ca Dumnezeu cuprinde totul, dar nu este cuprins de nimic. Este nelimitat si este in toate care se vad si nu se vad. Gresesc?

PacatPacatPacat 12.01.2010 12:18:01

"disperarea" ateilor

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 199709)
Disperarea asta se vede si la unii atei, nu se multumesc doar sa fie atei si sa-si vada de viata lor, asa cum fac unii care se considera credinciosi dar nu dau pe la biserica.

Ateii astia incearca sa-i provoace pe credinciosi, sa-i critice, sa-i combata, cauta argumente sa-si intareasca credinta (atee) etc. asa cum e nenea AteulCelRau.

Personal, eu ii consider pe astia superior credinciosilor de care vorbeam mai sus, pentru ca in mod clar, ei inca il cauta pe Dumnezeu, cand ceilalti l-au gasit (probabil) si il ignora.

Alin, citi atei ai vazut tu care sa-si bata la usa ca sa-ti dea carticele cu crezul lor si sa te converteasca pe calea "cea buna"?

dimpotriva, mi se pare ca ateii sint prea finuti, tacuti si toleranti, si, avind in vedere ca-si petrec zilele in mijlocul unei majoritati credincioase, ajung la destul de putine conflicte cu aceasta.
ei nu se organizeaza sa faca tam-tam, pentru ca inteleg o libertate fundamentala a omului de-a-si alege modul de viata si regulile dupa care se ghideaza.
insa in anumite momente, cind autodestructivitatea religioasa ii afecteaza direct, e firesc sa-si exprime si sa-si apere ideile.

nu cred ca AteulCelRau scrie aici ca "sa-si intareasca credinta" (mai bine zis, NEcredinta). banuiesc ca a trecut de mult, ca si mine, de faza de credincios care nu mai da pe la biserica, fiindca are siguranta si linistea ca are raspunsurile, deci nu le mai cauta.
si inteleg ca la un moment dat i se mai termina si lui rabdarea la limitele si dogmele-astea absurde din jurul sau. precum o pisica in mijlocul unor copii care o trag de coada, si care se abtine sa zgirie tocmai pentru ca stie ca sint copii si ca se joaca. dar are totusi voie sa stucheasca si sa-si arate nemultumirea, intelegeti?

iar pisicile nu se string in turme. doar in mici familii, atunci cind le convine. de ce sa va simtiti amenintati de niste pisici?

PacatPacatPacat 12.01.2010 12:37:09

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 199723)
Nu, bineinteles. In ce fel zici tu ca binele si raul e relativ? este ori/ori.

binele si raul sint relative si nu numai ca sint decise de rezultatele actiunilor noastre, ci si de modul cum le privim. daca furtul ar fi un rau absolut, asa cum ne spune biblia, atunci Robin Hood ar fi un tilhar ordinar, si nu un erou/protector al saracilor. spune-i tigrului ca e "rau" sa ucida fiindca asa scrie in biblie. lui ii e foame, pentru el acesta este un bine. e "rau" sa refuzi, ca mama, sa aduci pe lume un al zecelea copil intr-o familie subnutrita si fara acces la cultura, dar in acelasi timp este un bine pe care ti-l faci tie (eviti disperarea de a asista lipsa de sanse si frustrarea copilului) si societatii (reduci sansa de foamete, subcultura, razboaie, etc).
este rau sa-ti pui intrebari care ti-ar putea zdruncina sistemul bisericesc de valori si care-ti aduc arderea pe rug, dar e in acelasi timp bine, fiindca afli ca pamintul se invirte in jurul soarelui si ca medicamentele vindeca boli care nu mai trebuie acceptate ce "pedepse divine".

maria-luisa 12.01.2010 12:47:35

Citat:

În prealabil postat de PacatPacatPacat (Post 199731)
binele si raul sint relative si nu numai ca sint decise de rezultatele actiunilor noastre, ci si de modul cum le privim. daca furtul ar fi un rau absolut, asa cum ne spune biblia, atunci Robin Hood ar fi un tilhar ordinar, si nu un erou/protector al saracilor. spune-i tigrului ca e "rau" sa ucida fiindca asa scrie in biblie. lui ii e foame, pentru el acesta este un bine. e "rau" sa refuzi, ca mama, sa aduci pe lume un al zecelea copil intr-o familie subnutrita si fara acces la cultura, dar in acelasi timp este un bine pe care ti-l faci tie (eviti disperarea de a asista lipsa de sanse si frustrarea copilului) si societatii (reduci sansa de foamete, subcultura, razboaie, etc).
este rau sa-ti pui intrebari care ti-ar putea zdruncina sistemul bisericesc de valori si care-ti aduc arderea pe rug, dar e in acelasi timp bine, fiindca afli ca pamintul se invirte in jurul soarelui si ca medicamentele vindeca boli care nu mai trebuie acceptate ce "pedepse divine".

Asta-i ceea ce crezi tu. pentru cel ce crede in Dumnezeu sunt alte valori. Daca toti ar gandi asa, am trai doar dupa "legea junglei" si ne-am manca unul pe altul. Noi avem un Mantuitor, care ne-a aratat o cale. Cam atat, ca povestele astea sunt inutile si nu duc la nimic bun si nu vreau sa iau numele Domnului in desert, vorbind aiurea.

AlinB 12.01.2010 12:50:23

Citat:

În prealabil postat de PacatPacatPacat (Post 199727)
Alin, citi atei ai vazut tu care sa-si bata la usa ca sa-ti dea carticele cu crezul lor si sa te converteasca pe calea "cea buna"?

Nu, ei nu actioneaza de jos in sus ci de sus in jur.
Vezi comunism, UE, scoaterea religie din scoli, a icoanelor, crucifixelor, interdictia de a preda creationismul ci doar evolutionismul, etc.

Citat:

dimpotriva, mi se pare ca ateii sint prea finuti, tacuti si toleranti, si, avind in vedere ca-si petrec zilele in mijlocul unei majoritati credincioase, ajung la destul de putine conflicte cu aceasta.
Ai uitat de Revolutia Franceza?
Ateismul n-a fost niciodata "finutz si tolerant".
La conflicte nu ajung din alte motive: sunt o minoritate si in general traiesc printre oameni prea putini credinciosi ca sa se ajunga la conflicte iar cei cu adevarat credinciosi nu ii baga in seama.

Citat:

ei nu se organizeaza sa faca tam-tam, pentru ca inteleg o libertate fundamentala a omului de-a-si alege modul de viata si regulile dupa care se ghideaza.
De obicei nu se organizeaza, dar cand o fac distrug biserici, omoara preoti si interzic manifestarea publica a credintei, dand in schimb dreptul homosexualilor sa si-o manifeste pe a lor.

Citat:

insa in anumite momente, cind autodestructivitatea religioasa ii afecteaza direct, e firesc sa-si exprime si sa-si apere ideile.
Ma minunez si intreb ce o fi aia "autodestructivitate religioasa".

Citat:

nu cred ca AteulCelRau scrie aici ca "sa-si intareasca credinta" (mai bine zis, NEcredinta).
"Nu cred"? Bine zici..uite ca si ateul este om credincios (opinii bazate pe credinta).
Daca e asa sau nu doar el stie, dar sunt sigur ca n-ar recunoaste-o. Poate nici nu o constientizeaza.
Dar in mod clar, framantarea interioara exista, altfel nu si-ar pierde timpul pe aici. Poate nici tu.

Citat:

banuiesc ca a trecut de mult, ca si mine, de faza de credincios care nu mai da pe la biserica, fiindca are siguranta si linistea ca are raspunsurile, deci nu le mai cauta.
Pune multe intrebari, deci cauta raspunsuri.

Citat:

si inteleg ca la un moment dat i se mai termina si lui rabdarea la limitele si dogmele-astea absurde din jurul sau.
Ori fi credinciosi cu "dogme absurde", dar si dogmele lui sunt absurde, a dovedit-o de multe ori..

Citat:

precum o pisica in mijlocul unor copii care o trag de coada, si care se abtine sa zgirie tocmai pentru ca stie ca sint copii si ca se joaca. dar are totusi voie sa stucheasca si sa-si arate nemultumirea, intelegeti?
Avea pretentia ca se trage din maimuta, dar se pare ca ai reusit sa-l impingi mai jos pe scara lui Darwin . :24:

Cu alte cuvinte, poate o matza nu poate alege locul unde se afla dar un om da, mai ales in cazul asta cand forumul se numeste cum se numeste, deci...

Citat:

iar pisicile nu se string in turme. doar in mici familii, atunci cind le convine. de ce sa va simtiti amenintati de niste pisici?
Pai nu ne simtim amenintat, doar ne este mila cand vedem cum matza isi baga gheara in gat..incercam sa o ajutam cum putem.
Unii mai inspirat, altii mai putin..dar incercam ca ne pasa de bietul matzoi.

AlinB 12.01.2010 12:59:15

Citat:

În prealabil postat de PacatPacatPacat (Post 199731)

Robin Hood nu face parte din valorile crestine si nu cred ca a fost sanctificat :)
Reprezinta e adevarat o valoare sociala, dar e una sociala si cam atat.

Morala biblica nu se adreseaza tigrului (animalelor) ci omului.

Romanii ca popor au supravietuit tocmai asa cum al zecelea copil adus pe lume intr-o familie subnutrita si fara acces la cultura.

De 20 ani procedam inversam, ucidem fiecare al doilea, treilea daca nu primul copil si o ducem mai rau ca oricand iar consecintele inca nu ne-au ajuns, o sa vedem mai incolo cand 2 milioane de oameni au sa trebuiasca sa intretina 12 milioane de pensionari (mai mult sau mai putin metaforice cifrele). Sa vezi tu atunci cum o sa arate foamea, pentru ca acum vorbesti despre ea dar nu stii sensul cuvantului.

Ca sa nu mai vorbim ca nu accesul la cultura s-a redus ci s-a produs devalorizarea culturii care e mai rea decat lipsa de acces.

In ceea ce priveste razboiale, sunt din alte motive cel putin la ora actuala au ca motiv tocmai dezvoltarea economica excesiva care nu are in centru omul ci banul.

Citat:

este rau sa-ti pui intrebari care ti-ar putea zdruncina sistemul bisericesc de valori si care-ti aduc arderea pe rug, dar e in acelasi timp bine,
Intrebari desigur, poti sa-ti pui, intrebarea este daca obtii raspunsurile corecte sau stii unde sa le cauti, ori din cate vad nu prea stii..

Citat:

fiindca afli ca pamintul se invirte in jurul soarelui
Asa, si asta te-a facut mai destept sau mai bun? Eu cred ca nu.

Citat:

si ca medicamentele vindeca boli care nu mai trebuie acceptate ce "pedepse divine".
Asa, si cine e contra din motivele expuse de tine? Asta e inventia ateilor ca nu mai stiu ce sa puna in carca credinciosilor ca deh, pana si ateul are nevoie de motivatii pentru a ura pe cineva. Iar daca nu exista, se inventeaza.

AlinB 12.01.2010 13:01:42

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199722)

Un ateu nu poate delimita clar binele de rau, totul sta in dispozitia sa, pentru ca repere morale absolute nu exista iar asta face morala atee indoielnica.

topcat 12.01.2010 13:14:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 199739)
Un ateu nu poate delimita clar binele de rau, totul sta in dispozitia sa, pentru ca repere morale absolute nu exista iar asta face morala atee indoielnica.

Facind abstractie de ratiune, un ateu poate delimita binele de rau exact asa cum o face un animal care, de exemplu, nu isi omoara aproapele in schimb nu are vreo remuscare cu privire la ceilalti.
Nici un credincios nu poate stabili ceva CLAR, dovada e ca spune ca numai Dzeu stie anumite chestii.

anaana71 12.01.2010 14:02:10

Citat:

În prealabil postat de AteulCelRau (Post 195249)
Am venit aici pe forum sa lamuresc orice intrebari ati avea in privinta ateilor, nu cred ca am sa ma cert cu voi ca eu nu am nimic de castigat si voi aveti posibil ceva de pierdut, dar daca vreti dezbatere facem si asta. Intrebati orice.

Cateva lucruri care sa va supere dar daca vreti va explic de ce am opinia care o am. Sunt Pro avort, pro legalizarea prostitutiei si drogurilor usoare. Deasemenea am sa spun ceva care probabil va va tulbura pe multi, din punctul meu de vedere Credinta, Patriotismul si Religia sunt niste aberatii care ar trebui sa dispara de pe fata pamantului pentru ca noi toti sa traim intr-o lume mai buna si sa fim mai fericiti si uniti cu totii.

Crezi ca fara credinta, patrotism si religie lumea va fi mai buna si noi mai fericiti? sunt multi care nu au credinta, din ce in ce mai multi, dar in pargul mortii 80% din ei se roaga lui Dumezeu. n-am sa inteleg niciodata de ce. ai intrat vreodata in biserica (nunti, botezuri, inmormantari)? Cu ce ai inlocui credinta?

topcat 12.01.2010 14:27:45

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 199761)
in pargul mortii 80% din ei se roaga lui Dumezeu. n-am sa inteleg niciodata de ce.

In pragul mortii creierul nu mai functioneaza la fel. Faptul ca unii dintre atei devin mistici nu are nici o relevanta.

stereox 12.01.2010 14:38:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 199736)
Nu, ei nu actioneaza de jos in sus ci de sus in jur.
Vezi comunism, UE, scoaterea religie din scoli, a icoanelor, crucifixelor, interdictia de a preda creationismul ci doar evolutionismul, etc.

Ai uitat de Revolutia Franceza?
Ateismul n-a fost niciodata "finutz si tolerant".
La conflicte nu ajung din alte motive: sunt o minoritate si in general traiesc printre oameni prea putini credinciosi ca sa se ajunga la conflicte iar cei cu adevarat credinciosi nu ii baga in seama.

Ce treaba are comunismul si Revolutia Franceza cu ateismul?
Iar scoaterea religiei din scoli e o chestie care tine de separarea bisericii de stat, ar fi un act de normalitate.
Interdictia de a preda creationismul in scoli se datoreaza necesitatii ca scoala sa ofere cunostinte concrete si utile elevilor. Pentru creationism sau orice alte invataminte religioase exista sistem de educatie separat (seminar, facultati de teologie).

Citat:

De obicei nu se organizeaza, dar cand o fac distrug biserici, omoara preoti si interzic manifestarea publica a credintei, dand in schimb dreptul homosexualilor sa si-o manifeste pe a lor.

POFTIM??? Ateii se organizeaza si omoara preoti?

Citat:

"Nu cred"? Bine zici..uite ca si ateul este om credincios (opinii bazate pe credinta).
Daca e asa sau nu doar el stie, dar sunt sigur ca n-ar recunoaste-o. Poate nici nu o constientizeaza.
Dar in mod clar, framantarea interioara exista, altfel nu si-ar pierde timpul pe aici. Poate nici tu.

E mai usor sa negi realitatea cand aceasta nu-ti convine. Problema e ca daca inchizii ochii, nu e obligatoriu ca realitatea sa si dispara. Un nene de care mie-mi place foarte mult a spus ca "realitatea e lucrul acela care nu dispare atunci cand nu mai crezi in el".

Nu exista atei, nu... ei sunt de fapt credinciosi care au o suferinta personala si acum se revolta impotriva lui Dumnezeu.
Nu exista atei, nu... sunt doar niste pusti rebeli, vor creste ei si vor intelege.
Nu exista atei, nu... de fapt ateismul e tot o religie.
Nu exista atei, nu... etc.
Imi pare rau, dar noi suntem aici si avem opinii. Nu poti sa le minimalizezi repetand de o mie de ori "nu exista atei, nu exista atei, nu exista atei...".

stereox 12.01.2010 14:39:49

Citat:

Pai nu ne simtim amenintat, doar ne este mila cand vedem cum matza isi baga gheara in gat..incercam sa o ajutam cum putem.
Unii mai inspirat, altii mai putin..dar incercam ca ne pasa de bietul matzoi.

Vreti sa ne ajutati? Ok, avem nevoie de ajutorul vostru.
Uite, nu va mai impuneti valorile cu forta in societate. Nu mai impuneti statutul de religie oficiala si nu mai spuneti niciodata ca daca nu esti crestin ortodox atunci nu esti roman. Eu sunt roman, parintii si bunicii mei la fel, dar nu sunt crestin ortodox.

Nu ne mai bateti la cap ca "o sa ardem in iad" daca nu traim asa cum vreti voi.
Nu luati unor oameni dreptul la mostenire sau la credit bancar doar pentru ca familia pe care vor sa o intemeieze nu coincide cu modelul vostru de familie.

Cei care ajungeti parlamentari, nu mai dati declaratii publice la televiziuni ca "ateii sunt oameni periculosi". Pai daca suntem periculosi, luati niste masuri: puneti-ne o insigna in piept ca sa fim recunoscuti pe strada sau construiti niste baraci izolate la marginea oraselor ca sa nu punem in pericol pe nimeni.

Puteti face astea pentru noi (si pentru altii)?
Multumim pentru ajutor!

bmadalin 12.01.2010 14:43:25

Citat:

În prealabil postat de PacatPacatPacat (Post 199685)
nu am incalcat nici o regula a forumului. nu am jignit, dimpotriva, mi-am exprimat aprobarea pentru ce se-ntimpla aici, o discutie libera. ma-ndoiesc ca aveti un numar limitat de locuri de atei, iar posturile sint deja ocupate. nu aveti nici un motiv sa ma banati.
in plus, dumnezeu ne iubeste si ne primeste cu bratele deschise pe toti, indiferent cit de diversi sintem, nu?

acum, la subiect, c-am promis sa-i dau o mina de ajutor AteuluiCelRau cind si daca ma nimeresc pe-aici.
bmadalin? ce conteaza ce-as face ca ateu? vrei sa demonstrezi tuturor pe baza asta ca nu am reguli morale pentru ca nu am religie pe care sa le bazez? regulile morale nu sint bazate pe religie/credinta/biblie, ele vin de la un creier echilibrat si educat, si de la o personalitate cultivata, de la intelegere, dragoste si lipsa fricii, a constringerilor.
nu frica de dumnezeu ma impiedica sa nu fur, sa nu insel, si sa nu fac rau. respect aceste reguli pentru ca asa simt, ca fiinta care judeca, pentru ca astfel ma simt linistit si impacat, asa cum oamenii au procedat dintotdeauna, chiar de pina sa se formuleze religii. iar daca tu ai face-o pentru c-asa a zis dumnezeu, si ca sa ajungi in rai, ai fi un ipocrit.

ma opresc aici, ca sa nu adaug ca dogmele prost intelese si aplicate, imbratisate doar din necesitatea unui cod de reguli si neadaptate la realitatea in continua schimbare, pot face chiar mai mult rau decit insasi lipsa de moralitate.

Pai postul este: <<domnu' e ateu si ne raspunde la toate intrebarile>>. Si vad ca mai mult intreaba.
Am si eu niste intrebari.
Daca nu raspunde, de ce se mai numeste asa postul?
Pana faceti altul, respectati numele titlului.

Mai am si alta intrebare, care-mi vina in minte:
Daca lucrezi la o companie unde lucreaza si prietena unui bun tovaras care stii ca e inebunit dupa ea, si impreuna cu alti colegi sunteti trimisi la un training la Paris. Iar intr-o seara si tu si ea vreti sa cumparati cateva cadouri pt cei dragi. Dar din vorba in vorba prin magazine trece timpul, vi se face foame, mai beti si cate un pahar de vin impreuna. Apoi o ajuti sa care sacosele pana la camera ei, unde te invita sa intri.
Daca are 1.80, 52kg, conformatie atletica si te ia cu o mana de gat in timp ce ochii albastrii si zambetul fermecator te ademeneste tu ce faci? O lasi sa te sarute?

Asa ca domnule ateu, daca tot te declari moral, macar respecta prima promisiune pe care o a-ti pus-o la topic. Doar nu sunteti mincinosi, nu?

Si inca alta ca mai am:
Daca a 2 zi la acel training, organizatorul va invita la un restaurant unde mai toti danseaza numai "bunaciunea" de la intrebarea anterioara te fixeaza de la masa alaturata si o alta colega, cu ochelari cat fundurile de sifon sta trista ca pe ea n-a bagat-o nimeni in seama , pe care ai invita-o invita la dans?

topcat 12.01.2010 15:01:29

Citat:

În prealabil postat de bmadalin (Post 199776)
Pai postul este: <<domnu' e ateu si ne raspunde la toate intrebarile>>. Si vad ca mai mult intreaba.
Am si eu niste intrebari.
Daca nu raspunde, de ce se mai numeste asa postul?
Pana faceti altul, respectati numele titlului.

Mai am si alta intrebare, care-mi vina in minte:
Daca lucrezi la o companie unde lucreaza si prietena unui bun tovaras care stii ca e inebunit dupa ea, si impreuna cu alti colegi sunteti trimisi la un training la Paris. Iar intr-o seara si tu si ea vreti sa cumparati cateva cadouri pt cei dragi. Dar din vorba in vorba prin magazine trece timpul, vi se face foame, mai beti si cate un pahar de vin impreuna. Apoi o ajuti sa care sacosele pana la camera ei, unde te invita sa intri.
Daca are 1.80, 52kg, conformatie atletica si te ia cu o mana de gat in timp ce ochii albastrii si zambetul fermecator te ademeneste tu ce faci? O lasi sa te sarute?

Asa ca domnule ateu, daca tot te declari moral, macar respecta prima promisiune pe care o a-ti pus-o la topic. Doar nu sunteti mincinosi, nu?

Si inca alta ca mai am:
Daca a 2 zi la acel training, organizatorul va invita la un restaurant unde mai toti danseaza numai "bunaciunea" de la intrebarea anterioara te fixeaza de la masa alaturata si o alta colega, cu ochelari cat fundurile de sifon sta trista ca pe ea n-a bagat-o nimeni in seama , pe care ai invita-o invita la dans?

Poate e in imposibilitate obiectiva de a scrie pe forum.

AlinB 12.01.2010 15:02:49

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199743)
Facind abstractie de ratiune, un ateu poate delimita binele de rau exact asa cum o face un animal care, de exemplu, nu isi omoara aproapele in schimb nu are vreo remuscare cu privire la ceilalti.

Ba da, tocmai ca isi omoara aproapele daca simte nevoia care poate fi una fiziologica sau doar un moft.

Dar in orice caz, tu nu vezi nici o problema cu asta?

Citat:

Nici un credincios nu poate stabili ceva CLAR, dovada e ca spune ca numai Dzeu stie anumite chestii.
Ceva clar, ce anume mai exact, tinand cont de contextul discutiei?

bmadalin 12.01.2010 15:05:22

a, scuze, acuma vad, mai exista si o ateita.
Si ea a raspuns.
Scuze, sunt pe mobil in deplasare, si s-a scris cateva postari.

Deci ideia e asa, ca sa rezum:
Voi ateii sunteti morali ca si cainii, pana la "mancare". Adica pana la sacrificiu. P-ala nu puteti sa-l faceti. Ca si cainii, se joaca, se ling da' cand vine vorba de mancare scot coltii.

Rar vezi un caine mai mare care sta cum mananca altii mai mici.
Rar vezi un ateu care sa sacrifica ca sa-i fie altuia mai bine decat el. Sau macar cat lui. Si atunci il vezi decat pentru ca si ei au chipul Domnului in ei. Dar nu pot face asta decat pana la un punct.
Rar vezi un frate care zice, casa de la mama, ia-o tu, ca eu am muncit mai mult in viata si sunt bogat, tu esti sarac, ai mai mare nevoie de ea.

Fara sacrificiu, e legea junglei, cel mai tare castiga, prin orice mijloace. Ca la caini.
Aia nu e lumea mai buna si mai fericita de care vb in primul post. De fapt cand n-o mai fi credinta o sa fie game over si pt voi cu lumea voastra.

Voi stiti ce faceti? Vorbiti de pace, dragoste si moralitatea dar faceti bombe din ce in ce mai mari.

topcat 12.01.2010 15:09:50

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 199786)
Ba da, tocmai ca isi omoara aproapele daca simte nevoia care poate fi una fiziologica sau doar un moft.

Omoritul propriilor pui e o exceptie de la regula si natura regleaza de la sine un asemenea comportament aberant. Gena care face ca un animal sa isi omoare puii nu e "buna", si ea va disparea de la sine.

Citat:

Dar in orice caz, tu nu vezi nici o problema cu asta?

La animale, nu, ea nu este apriori exclusa.
La om, cum am mai spus, unde informatia se transmite si altfel decit genetic, e alta problema.

Citat:

Ceva clar, ce anume mai exact, tinand cont de contextul discutiei?

Pai tie ti-e clar daca uciderea e un lucru bun sau rau?

topcat 12.01.2010 15:14:16

Citat:

În prealabil postat de bmadalin (Post 199787)
a, scuze, acuma vad, mai exista si o ateita.
Si ea a raspuns.
Scuze, sunt pe mobil in deplasare, si s-a scris cateva postari.

Deci ideia e asa, ca sa rezum:
Voi ateii sunteti morali ca si cainii, pana la "mancare". Adica pana la sacrificiu. P-ala nu puteti sa-l faceti. Ca si cainii, se joaca, se ling da' cand vine vorba de mancare scot coltii.

Rar vezi un caine mai mare care sta cum mananca altii mai mici.
Rar vezi un ateu care sa sacrifica ca sa-i fie altuia mai bine decat el. Sau macar cat lui. Si atunci il vezi decat pentru ca si ei au chipul Domnului in ei. Dar nu pot face asta decat pana la un punct.
Rar vezi un frate care zice, casa de la mama, ia-o tu, ca eu am muncit mai mult in viata si sunt bogat, tu esti sarac, ai mai mare nevoie de ea.

Fara sacrificiu, e legea junglei, cel mai tare castiga, prin orice mijloace. Ca la caini.
Aia nu e lumea mai buna si mai fericita de care vb in primul post. De fapt cand n-o mai fi credinta o sa fie game over si pt voi cu lumea voastra.

Voi stiti ce faceti? Vorbiti de pace, dragoste si moralitatea dar faceti bombe din ce in ce mai mari.

Rar vezi si credinciosi care se sacrifica, ar trebui sa vedem multi care se sacrifica, fiind ei cu mult mai multi decit ateii. Ateii nu se sacrifica de dragul sacrificiului, in nici un caz pentru o recompensa dupa moarte.
A face bombe si a le folosi sint doua lucruri diferite.

AlinB 12.01.2010 15:35:22

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199772)
In pragul mortii creierul nu mai functioneaza la fel. Faptul ca unii dintre atei devin mistici nu are nici o relevanta.

Iarasi un crez ateu :)
Experienta medicala, stiintifica daca vrei demonstreaza altceva..
Vezi "experiente in pragul mortii" este o carte despre asa ceva.

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199790)
Omoritul propriilor pui e o exceptie de la regula si natura regleaza de la sine un asemenea comportament aberant. Gena care face ca un animal sa isi omoare puii nu e "buna", si ea va disparea de la sine.

Sa dai vina pe gene pentru un comportament aberant este inca o dovada a caracterului derizoriu pe care il induce credinta atee, ceea ce pune pe individ in imposibilitatea de a primi o educatie morala, singura in stare sa o accepte fiind cea impusa prin constrangere.

Citat:

La animale, nu, ea nu este apriori exclusa.
La om, cum am mai spus, unde informatia se transmite si altfel decit genetic, e alta problema.
La om, ateii pun problema la fel ca la animale. Determinism genetic, relativitatea valorilor morale, bla bla.

Citat:

Pai tie ti-e clar daca uciderea e un lucru bun sau rau?
Da.
Daca Dumnezeu are initiativa/decizia, este un lucru bun pentru ca El are discernamantul necesar pentru a sti cand este nevoie de acest act extrem.

Daca omul are initiativa, poate fi un lucru rau, pentru ca omul are vedere scurta.

Insa cel mai bine este ca fiecare sa judece in dreptul sau, nu situatii abstracte sau in dreptul altora cu atat mai putin de dragul unei discutii sterile.

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 199793)
Rar vezi si credinciosi care se sacrifica, ar trebui sa vedem multi care se sacrifica, fiind ei cu mult mai multi decit ateii. Ateii nu se sacrifica de dragul sacrificiului, in nici un caz pentru o recompensa dupa moarte.
A face bombe si a le folosi sint doua lucruri diferite.

Aici intervine subiectivismul tau, faptul ca tu nu vezi te face sa zici: "rar vezi", cand de fapt ar trebui sa spui "rar am vazut", daca ti-ar fi draga corectitudinea, dar ma rog, esti ateu n-ar trebui sa-ti cerem asa ceva, cine estie poate ai o gena care te opreste de la asta, nu? :)

Ateii se sacrifica doar din slabiciune, pentru ca procesul rational (daca l-ar avea in acel moment) le-ar spune ca nu trebuie sa faca niciodata asta, propria persoana este cea mai importanta din tot universul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:49:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.