Eugen7 |
15.09.2010 00:14:09 |
Citat:
În prealabil postat de adiandrea6
(Post 288512)
... Intrebarea era pe bune, nu eram prea lamurita ce este Harul raportat la Sfanta Treime, eu intelegeam ca Harul este Duhul Sfant. ...
|
Harul nu este tot una cu Duhul Sfant. Duhul Sfant este Dumnezeu adevarat, una din persoanele Sfintei Treimi.
HAR, haruri, s. n. 1. (În religia creștină) Dar2, ajutor spiritual, grație divină acordată omului. ◊ Expr. (Cu sensul religios atenuat sau pierdut) Har Domnului! exclamație prin care cineva își exprimă satisfacția pentru reușita unui lucru; slavă Domnului! ♦ Puterea sacramentală a preoților de a oficia actele de cult. 2. Calitate, însușire, dispoziție naturală care face pe cineva vrednic de admirație; p. ext. talent, vocație, dar2. 3. (Înv.) Dar2 sau răsplată acordată cuiva ca un semn de bunăvoință, ca o favoare deosebită. – Din sl. chari.
Harismă
http://ro.orthodoxwiki.org/Harism%C4%83
Noțiunea de harismă poate fi întâlnită de 17 ori în Noul Testament și în toate locurile ea subliniază caracterul de "dar" dat de Dumnezeu; ...
Noțiunea de harismă are o arie semantică foarte largă în Noul Testament, ea putând să desemneze toate darurile pe care Dumnezeu le dă celor ce cred în El, cât și harul mântuitor. Legătura dintre cei doi termeni, harismă și har, în gândirea Sfântului Apostol Pavel nu este deloc întâmplătoare, deoarece apostolul dorește să sublinieze că și harul mântuitor este și el tot un dar (Romani 5, 15-16).
"2. Dacă în adevăr ați auzit de iconomia harului lui Dumnezeu care mi-a fost dat mie pentru voi, ...
7. Al cărei slujitor m-am făcut după darul harului lui Dumnezeu, ce mi-a fost dat mie, prin lucrarea puterii Sale;
8. Mie, celui mai mic decât toți sfinții, mi-a fost dat harul acesta, ca să binevestesc neamurilor bogăția lui Hristos, de nepătruns,
9. Și să descopăr tuturor care este iconomia tainei celei din veci ascunse în Dumnezeu, Ziditorul a toate, prin Iisus Hristos, " Efeseni cap 3
|