Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cine este Mos Craciun? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14272)

Raoul 21.12.2011 15:39:14

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 417278)
Suprapune mental peste icoana, imaginea bradului cu ieslea nasterii Domnului refacuta sub el.

E o informatie oficiala a Bisericii sau e parerea ta strict subiectiva?

Daca ar fi sa fac un exercitiu de imaginatie imagine bradului as putea-o asocia cu alte mii de obiecte. Deci tot nu m-ati convins. Si repet,vreau sa vad pozitia Bisericii cu privire la acest subiect,nu ce va debiteaza voua mintea,texte kilometrice,povesti,legende si alte tampenii. V-am spus ca eu deja am vb. cu un monah de la manastire si pozitia lui a fost cat se poate de ferma!

ioanna 21.12.2011 15:41:02

Monahul acela se exprima in nume personal, nu uita asta. De asemenea el nu e infailibil, oricat de impecabil ar fi.

Raoul 21.12.2011 15:44:43

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 417285)
Monahul acela se exprima in nume personal, nu uita asta. De asemenea el nu e infailibil, oricat de impecabil ar fi.

Ok,ok,nu e infailibil,e in nume personal,e cum vrei tu!!! Numai raspunde-mi la intrebare te rog! Ca de atatea pagini numai pe langa subiect va invartiti... Concret: care e pozitia Bisericii?? Fara alte prostii,povesti,legende,presupuneri,de alde' "poate" etc. etc.

CelMandru 21.12.2011 15:46:58

Raoule, eu admit că sunt mândru și prea prost, dar te rog eu din toată inima mea de păcătos notoriu, fii mă și tu atent la cuvintele pe care le folosești. Că, dacă zici că te interesează Dumnezeu, fă și tu un mic efort și cântărește-ți vorbele mai cu grijă. De ce să agiți spiritele din nimic. Unuia poate i se învârtoșează inima, și începe să păcătuiască cu gândul când dialoghează cu tine, aici pe forum. Chiar vrei să dai așa cu bâta-n lac, și pe urmă să ne bălacim cu toții...

ioanna 21.12.2011 15:47:28

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 417286)
Ok,ok,nu e infailibil,e in nume personal,e cum vrei tu!!! Numai raspunde-mi la intrebare te rog! Ca de atatea pagini numai pe langa subiect va invartiti... Concret: care e pozitia Bisericii?? Fara alte prostii,povesti,legende,presupuneri,de alde' "poate" etc. etc.

Esti cam impertinent, baiatule. Atata timp cat bradul se impodobeste in unele parohii, inseamna ca Biserica nu se opune unui obicei laic, ce nu intra in contradictie cu invatatura crestina.

"Sarbatorile de iarna sunt, asa cum am vazut zugravit in universul colindelor noastre, o superba celebrare a puritatii. Nasterea Domnului din Preacurata Fecioara, prospetimea Anului Nou, apele sfintite ale Bobotezei, ingerescul chip al Sfantului Ioan, colindele, datinile, bradul de Craciun, toate sunt menite sa ne sustraga mizeriilor endemice si sa ne aduca aminte ca, cel putin doua saptamani din an, putem fi mai buni la inima, mai frumosi in gandire si mai curati la suflet.

Din pacate, exista printre noi destui crestini care sarbatoresc un Craciun fara Iisus, o Boboteaza fara aghiasma, un Sfant Ion fara Ioan si, mai ales, un An Nou intr’un revelion perpetuu, fara sfarsit, condimentat cu narcotice vaporoase, straie impudice si aburi etilici. Nimic alarmant, daca o astfel de petrecere in lant nu s’ar contura ca mod de viata al multora din tinerii nostri de azi, fara nici o aparare legiuita intr’un mediu din ce in ce mai agresiv si mai dizolvant." ( IPS Bartolomeu Anania)

Raoul 21.12.2011 16:34:22

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 417288)
Esti cam impertinent, baiatule. Atata timp cat bradul se impodobeste in unele parohii, inseamna ca Biserica nu se opune unui obicei laic, ce nu intra in contradictie cu invatatura crestina.

Se impodobeste pentru copii de cele mai multe ori! Eu nu am zis ca e pacat,sau ca nu te poti numi crestin daca ai impodobit brad,insa NU e ceva cu radacini crestine! Este o traditie occidentala si punct! Indiferent ca va convine sau nu!

@CelMandru,cum ai vrea sa vorbesc? De 10 pagini incoace mi se dau numai replici la misto,raspunsuri pe langa,reprosuri,critici etc. Si pentru ce? Pentru mandria de a nu recunoaste sub nicio forma ca bradul nu are niciun fundament crestin?? Priveste problema mai in ansamblu. Daca si un copilas de 7 ani a constientizat si rationat ca NU e normal ca un brad sa fie taiat pentru o pofta de-a noastra de 2 saptamani,si mai ales ca nu e deloc necesar,de ce noi,cei care ne numim "maturi",nu putem atinge macar nivelul acelui biet suflet nevinovat,ce numara nu mai mult de 7 primaveri?

Eu sunt dispus si sa cred ca aveti dreptate,daca imi veti aduce argumente cu fundament crestin,teologic. Insa voi continuati cu mandrie sa ma faceti pe mine in toate felurile si tineti mortis la punctul vostru de vedere,desi culmea,nu are nicio legatura cu crestinismul!

AlinB 21.12.2011 17:35:59

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 417245)
Se spune despre brad că este un pom al vieții datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos, veșnic viu.

Te referi la bradul care dupa doua saptamani se usuca si se scutura si sfarseste la gunoi?
Intr-adevar, frumoasa metafora despre credinta cladita in jurul bradului.

Citat:

Despre obiceiul bradului de Crăciun nu se știe exact de unde a luat naștere. Se bănuiește că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul acest obicei a intrat și în tradiția creștină.
Exact..e in rand cu iepurasul de Pasti.

Citat:

În România bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.
Speram sa fie totusi o traditie mai veche, chiar daca o tradtie macar una romaneasca..

AnnaKarenina90 21.12.2011 17:57:19

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 417300)
Se impodobeste pentru copii de cele mai multe ori! Eu nu am zis ca e pacat,sau ca nu te poti numi crestin daca ai impodobit brad,insa NU e ceva cu radacini crestine! Este o traditie occidentala si punct! Indiferent ca va convine sau nu!

@CelMandru,cum ai vrea sa vorbesc? De 10 pagini incoace mi se dau numai replici la misto,raspunsuri pe langa,reprosuri,critici etc. Si pentru ce? Pentru mandria de a nu recunoaste sub nicio forma ca bradul nu are niciun fundament crestin?? Priveste problema mai in ansamblu. Daca si un copilas de 7 ani a constientizat si rationat ca NU e normal ca un brad sa fie taiat pentru o pofta de-a noastra de 2 saptamani,si mai ales ca nu e deloc necesar,de ce noi,cei care ne numim "maturi",nu putem atinge macar nivelul acelui biet suflet nevinovat,ce numara nu mai mult de 7 primaveri?

Eu sunt dispus si sa cred ca aveti dreptate,daca imi veti aduce argumente cu fundament crestin,teologic. Insa voi continuati cu mandrie sa ma faceti pe mine in toate felurile si tineti mortis la punctul vostru de vedere,desi culmea,nu are nicio legatura cu crestinismul!

Raoul... trage adanc aer in piept, numara pana la 10 si linisteste'te! Pe langa ca ne iei pe toti de parca ti-am fi net inferiori nici macar nu observi ca te faci de ras cu comportamentul tau.
Da, tinem mortis la punctul nostru de vedere, asa cum tii si tu. E normal ca fiecare sa ne aparam parerile proprii, insa trebuie sa le respectam si pe ale celorlalti. Nu cred ca cineva, aici, pe forum, ti-a acordat vreun apelativ neplacut din simplul motiv ca tu nu iti impodobesti un brad de Craciun. Daca ti s-a spus "in toate felurile" a fost din cauza comportamentului tau cel putin pueril si uneori chiar ofensiv. Nici Anna21 si nici Yasmina nu sunt de acord cu acest obicei al impodobirii pomului de Craciun, dar nu le vezi pe niciuna facandu-ne cu ou si cu otet, pentru ca, vezi Doamne, sunt "realiste" si "mature". Te consideri matur pentru ca zeflemesti traditii ce ti se par copilaroase? Te inseli! Ai da dovada de putina maturitate daca ai respecta alegerile celor din jur, care nu te afecteaza in niciun fel.

S-a spus ca impodobirea bradului nu e un obicei de origine crestina. S-a mai spus si ca in unele biserici se respecta aceasta traditie, ceea ce raspunde la intrebarea ta referitoare la pozitia Bisericii fata de pomul de Craciun. Asadar, ai primit mult-asteptatele raspunsuri, care, in fapt, ti-au fost oferite de mult, numai ca tu, din ce observ, nu poti sa extragi sensul si informatiile dintr-un mesaj, decat ad literam.

Acum, dragul meu Raoul, iti urez un Craciun fericit, cu sau fara brad si alte "tampenii"! Am speranta ca iti putea bea vinul linistit chiar daca eu, impreuna cu alte cateva milioane de oameni ne vom impodobi pomul in seara de Craciun. Asa cum si eu voi sta foarte linistita, chiar daca tu, impreuna cu multi altii, nu o veti face!

Raoul 21.12.2011 18:09:08

Citat:

În prealabil postat de AnnaKarenina90 (Post 417324)
S-a spus ca impodobirea bradului nu e un obicei de origine crestina.

Felicitari ca recunosti,atat am vrut. Dar de ce spui la trecut? Care dintre voi,adeptii bradului,a spus asta? Imi poti da citatul te rog? Ce frumos ai raspuns in cateva cuvinte,nu texte kilometrice cu teorii,povesti si presupuneri,cum mi-au oferit ceilalti colegi. Ca in fond asta e tot ce am primit,pentru asta m-am "aprins". Altfel spuneam "Subject closed" dupa primul reply.

Citat:

Acum, dragul meu Raoul, iti urez un Craciun fericit

Asemenea si tie :1:

Citat:

Am speranta ca iti putea bea vinul linistit chiar daca eu, impreuna cu alte cateva milioane de oameni ne vom impodobi pomul in seara de Craciun. Asa cum si eu voi sta foarte linistita, chiar daca tu, impreuna cu multi altii, nu o veti face!

Hai ca ai dat cu bata in balta taman' la sfarsit. De parca in lipsa bradului consta presupusa mea nefericire... :43:

AnnaKarenina90 21.12.2011 18:20:33

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 417326)
Felicitari ca recunosti,atat am vrut. Dar de ce spui la trecut? Care dintre voi,adeptii bradului,a spus asta? Imi poti da citatul te rog? Ce frumos ai raspuns in cateva cuvinte,nu texte kilometrice cu teorii,povesti si presupuneri,cum mi-au oferit ceilalti colegi. Ca in fond asta e tot ce am primit,pentru asta m-am "aprins". Altfel spuneam "Subject closed" dupa primul reply.

Eu, adepta bradului, am spus clar ca toate obiceiurile acestea de Craciun, precum si data sarbatorii in sine, au radacini pagane. De unde tu, om realist si matur, puteai sa deduci ca raspunsul tau la "are legatura bradul cu crestinismul?" era "nu". Acum ti-am dat-o mura in gura, sper ca ai priceput.

Citat:

Hai ca ai dat cu bata in balta taman' la sfarsit. De parca in lipsa bradului consta presupusa mea nefericire... :43:
Nu am dat cu nicio bata in nicio balta. Pur si simplu ai inteles iar pe dos.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:08:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.