Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Despre CATEDRALA (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2525)

cod_gabriel 03.12.2007 16:28:19

Citat:

În prealabil postat de Traditie
E nevoie de o biserica principala a românilor, asta va întari unitatea nationala.

Eu cred ca ea va apropia oamenii de biserica, pentru ca oamenii au nevoie de repere reprezentative.

Ce rost are o "biserica principala a romanilor"? Sa supere pe multi care si asa sunt detul de suparati pe centralismul de la Bucuresti? Sa indreptateasca pe toti neortodocsii care cartesc despre bogatia bisericii ortodoxe?

Mirean 03.12.2007 19:23:40

Citat:

În prealabil postat de cod_gabriel
Sa supere pe multi care si asa sunt detul de suparati pe centralismul de la Bucuresti? Sa indreptateasca pe toti neortodocsii care cartesc despre bogatia bisericii ortodoxe?

Nu ti se pare normal "centralismul de la Bucuresti" (intamplator aici e Capitala, putea fi oriunde...)? Exista o ierarhie, nu?

Pai daca ar fi dupa tine, sa nu construim biserici, ca vin "neortodocsii" sa rada de noi...Ma "lesi"??? Poate vrei noi ca noi, ca ortodocsi, inchiriem templele lor (vezi Hateg, Arad, etc), nu?....

cod_gabriel 03.12.2007 22:47:15

Aia nu e o biserica, aia e o manifestare de megalomanie.
Nu, nu mi se pare normal centralismul de la Bucuresti. La noi exista o concentrare cu totul nefireasca a resurselor in capitala. Poate se mai intalneste si in alta parte, dar asta nu e un argument si nu e nici cel mai fericit model.

Mirean 04.12.2007 10:45:33

Citat:

Aia nu e o biserica, aia e o manifestare de megalomanie.
Nu, nu mi se pare normal centralismul de la Bucuresti. La noi exista o concentrare cu totul nefireasca a resurselor in capitala. Poate se mai intalneste si in alta parte, dar asta nu e un argument si nu e nici cel mai fericit model.

Cum adica "o concentrare a resurselor la Bucuresti"? Exista autonomie, la nivel de episcopie/mitropolie...si asta presupune inclusiv o "autonomie" a resurselor...

De altfel, la cate de "plina de resurse" este Capitala, nu are inca o catedrala incapatoare. Presupun ca ai fost la catedrala patriarhala si ai vazut cat este de mare (acum se renoveaza).;)

cod_gabriel 04.12.2007 15:42:39

Si din resursele carei episcopii/mitropolii se construieste catedrala?

Mirean 04.12.2007 16:07:39

Citat:

Si din resursele carei episcopii/mitropolii se construieste catedrala?

A tuturor. Dar nu uita: este noua catedrala PATRIARHALA (cunoscuta mai ales cu numele de Catedrala Mantuirii Neamului)!
Nu cred ca este necesara o discutie istorica despre Patriarhie - resedinta - Unire - etc.

cozia 10.12.2007 18:52:15

Sper ca pe linga CATEDRALA NEAMULUI, care suna foarte protocolar sa se construiasca si o Bolnita ceva de care sa se poata bucura si cei bolnavi, necajiti care din cauza suferintelor nu pot intra in biserica sau o cantina a saracilor.
Stie cineva, poate Mirean, daca complexul Patiarhal include asa ceva?

Mirean 11.12.2007 10:42:45

Citat:

În prealabil postat de cozia
Sper ca pe linga CATEDRALA NEAMULUI, care suna foarte protocolar sa se construiasca si o Bolnita ceva de care sa se poata bucura si cei bolnavi, necajiti care din cauza suferintelor nu pot intra in biserica sau o cantina a saracilor.
Stie cineva, poate Mirean, daca complexul Patiarhal include asa ceva?

Ma mir ca nu ai auzit de Christiana (lant de spitale sustinut de Patriarhie), de Filantropia (asociatie ortodoxa care strange bani pentru nevioiasi, care sustine financiar, printre altele, cantine pentru saraci), ca nu amintesti de "Vale Plopului", de Fundatia Sf. Sava, din Buzau.... Sau de multimea de asociatii parohiale din Bucuresti infiintate cu scop caritabil....Si lista ar putea continua....
Spui tu..."complexul patriarhal"....ce este complexul patriarhal?

cozia 11.12.2007 15:28:13

Nu, de astea am auzit, eu vorbeam de cladirile de pe Dealul Mitropoliei daca includ asa ceva.

calator 11.12.2007 19:57:51

in ce fel ar putea schimba catedrala constiinta celor care o vad? Lumea se duce la slujba in biserica care ii este mai apropiata de casa nu neaparat la Catedrala. Existenta unor catedrale monumentale in alte tari nu a adus crestinii in biserici, nu a trezit/ mentinut constiinta acestora, multe au ramas goale/ tranformate in muzee etc

Daca ar fi fost contruita imediat dupa revolutie ar fi fost un simbol mult mai puternic fiindca ar fi fost o expresie a luptei impotriva comunismului etc.

Istoric aparitia catedralelor a avut drept scop evidentierea puterii politice a imparatului considerat trimis a lui Dumnezeu pe pamant Prin urmare exista o stransa legatura intre identitatea unui popor si religie iar catedrala era cu adevarat un simbol al neamului.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:41:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.