![]() |
Citat:
|
Citat:
Pai daca ar fi dupa tine, sa nu construim biserici, ca vin "neortodocsii" sa rada de noi...Ma "lesi"??? Poate vrei noi ca noi, ca ortodocsi, inchiriem templele lor (vezi Hateg, Arad, etc), nu?.... |
Aia nu e o biserica, aia e o manifestare de megalomanie.
Nu, nu mi se pare normal centralismul de la Bucuresti. La noi exista o concentrare cu totul nefireasca a resurselor in capitala. Poate se mai intalneste si in alta parte, dar asta nu e un argument si nu e nici cel mai fericit model. |
Citat:
De altfel, la cate de "plina de resurse" este Capitala, nu are inca o catedrala incapatoare. Presupun ca ai fost la catedrala patriarhala si ai vazut cat este de mare (acum se renoveaza).;) |
Si din resursele carei episcopii/mitropolii se construieste catedrala?
|
Citat:
Nu cred ca este necesara o discutie istorica despre Patriarhie - resedinta - Unire - etc. |
Sper ca pe linga CATEDRALA NEAMULUI, care suna foarte protocolar sa se construiasca si o Bolnita ceva de care sa se poata bucura si cei bolnavi, necajiti care din cauza suferintelor nu pot intra in biserica sau o cantina a saracilor.
Stie cineva, poate Mirean, daca complexul Patiarhal include asa ceva? |
Citat:
Spui tu..."complexul patriarhal"....ce este complexul patriarhal? |
Nu, de astea am auzit, eu vorbeam de cladirile de pe Dealul Mitropoliei daca includ asa ceva.
|
in ce fel ar putea schimba catedrala constiinta celor care o vad? Lumea se duce la slujba in biserica care ii este mai apropiata de casa nu neaparat la Catedrala. Existenta unor catedrale monumentale in alte tari nu a adus crestinii in biserici, nu a trezit/ mentinut constiinta acestora, multe au ramas goale/ tranformate in muzee etc
Daca ar fi fost contruita imediat dupa revolutie ar fi fost un simbol mult mai puternic fiindca ar fi fost o expresie a luptei impotriva comunismului etc. Istoric aparitia catedralelor a avut drept scop evidentierea puterii politice a imparatului considerat trimis a lui Dumnezeu pe pamant Prin urmare exista o stransa legatura intre identitatea unui popor si religie iar catedrala era cu adevarat un simbol al neamului. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:41:08. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.