![]() |
Catismele 18,19 si 20 le vrea fratele Ion si familia.
|
Multumim.
Mai avem catismele 16 si 17. |
Mda !, ma misca acest pacifism, ma induioseaza religiozitatea atator prieteni, insa ma intristeaza in continuare, realitatea romaneasca, mai ales pe gerul acesta in care zac atatea suflete neincalzite, atati copii misunand ca sobolanii prin canalizari si atata, dar atata nepasare " ortodoxa ", o nepasare pe care, din pacate constat ca Psaltirea si catismele robotic enuntate nu prea o schimba.
Hai sa salvam Romania, dandu-i intr-o mana carticica de rugaciuni, iar in cealalta cartea educatiei sociale, sa salvam Romania de habotnicisme si aforisme inutile, sa-i dam romanului, daca este nevoie, si cate un prezervativ, daca chiar nu poate apela la abstinenta, un prezervativ poate salva un copil de traiul prin canalizare si injosirea cumplita a vietii de mizerie. Dati-i romanului certitudinea ca poate fi mandru daca incearca sa realizeze ceva pentru societate si pentru semeni, astfel isi va spori energia constructiva catre aceasta cale. Dati-i romanului siguranta ca din constiinciozitate proprie poate schimba ceva in jur si nu dintr-o constrangere spirituala sau fizica trebuie infaptuita aceasta. Dati-i romanului libertatea de gandire si discernamant fata de ceea ce-l inconjoara si, poate, poate-si va forma din individualitate un asternut mai placut, sufleteste si trupeste. Dati-i romanului solutii si nu povesti, pentru a face ceva cu resursele pe care le detine, si nu a visa in vant, lasandu-le si pe acestea jos din lasitate. Daca vrei ca rugaciunea sa-i sporeasca, i-al pe om asa cum este el, prin particularitatea lui, cu neputinta si calitatea lui, fara sa-i bagi cu forta in minte interminabile teorii mistice, invinuindu-l permanent, blestemandu-l si urandu-l in virtutea unei presupuse credinte care loveste si nu incalzeste. Dati-i omului increderea ca inseamna ceva si el va face mult mai mult, injosirea reprezinta mai degraba calea spre cadere si nu spre inaltare, fie ea si religioasa. Injosirea, de regula, are ca scop supunerea si stapanirea unei fiinte in anumite scopuri mai putin morale, si nu vindecarea si castigarea acesteia. |
poi... Îi dăm românului...
dar nu uitați ce a zis Hristos despre taxe și impozite: „la ce mă ispitiți fățarnicilor? a cui este diadema și înscrisul? au raspuns ei: ale Cezarului... deci dacă sunt ale Cezarului atunci dați Cezarului ce este al Cezarului și Lui Dumnezeu ce este al Lui Dumnezeu, a continuat El, după care le-a zis ucenicilor să pescuiască... și ei au prins un pește mare; le-a zis apoi să caute în el căci o să găsească un ban și să-l dea pe acela celor ce adunau dările pentru stăpânire” deci o să îi dăm și noi românului ce este al românului... dar asta nu e suficient ci mai ales acolo zice Hristos că atunci degeaba o faceți dacă nu dați și Lui Dumnezeu ce este al Lui Dumnezeu... dar oare ce este al lui Dumnezeu? pe vremuri era întâiul nascut din orice animal, din orice dobitoc și orice copil care se va naște în casa ta... dar vremurile pare că s-au schimbat... s-au învârtoșat, s-au mânvârtit ca date pe linghisșpil... până te cuprinde amețeala... până te ia... |
Citat:
Nimeni nu se asteapta la schimbari radicale peste noapte, prin sarguinta catorva naivi (nici macar recunoscuti ca fiind patrunsi de harul Duhului Sfant), dar eu personal consider ca este cea mai de dorit optiune, si mai la indemana orisicui. Stiu, sunt multe, multe lucruri inacceptabile pentru majoritatea din jurul nostru. Poate din lipsa de informatie REALA, poate din lipsa de educatie... Fiecare are propria experienta de viata si astfel se raporteaza la tot ceea ce a avut efect si l-a facut SA CREADA in ceva. Se intampla des, din pacate, sa auzim mereu ca cineva s-a imbolnavit de cancer. Din 100, 99 alearga la tratament radioactiv sau oricum extrem de toxic pentru organismul oricum slabit si in mare haos. Unul, il alege pe Dumnezeu si Natura Mama, care are resurse inepuizabile de regenerare. N-am intalnit cazuri concrete la care medicina sa fi avut succes, chiar daca in aparenta, analizele par la un moment dat perfecte. In scurt timp, dezastrul reapare cu putere insutita. Dar am intalnit multe cazuri (eu sunt unul dintre ele) prin care Dumnezeu si Natura-Mama, au rezolvat aproape gratuit ceea ce medicina clasica crede ca rezolva, cu cheltuieli mari si dezastre sufletesti ce se lungesc pe cativa ani, pana la fiasco final. Partea proasta este ca omul nu are incredere decat in ceea ce a fost invatat sa creada. La fel si cu relatia Om-Dumnezeu. Multi spun: "Mda, e ceva, desigur, dar Dumnezeu e cu treaba Lui, noi cu a noastra!..." Daca nu-i deschidem usa sufletului, sa nu ne asteptam sa ne schimbam, fiindca intotdeauna vom gasi altceva mai pragmatic de facut, decat umilitorul gest de a cere ajutor... 21 de persoane (pentru unii - dubioase!!!) nu inseamna mare lucru, dar e mai mult decat NIMIC. Ce se va intampla dupa aceea, probabil ca putini vor fi capabili sa simta ca si schimbare. Dar merita, macar ca experienta, pe marginea careia vom putea purta... dezbateri dupa ce va mai trece o vreme! |
In ce priveste salvarea Romaniei dandui romanului(adica noua)intr-o mana cartea de rugaciuni si cu cealalta educatia sociala,sunt de acord.
|
Citat:
|
Citat:
Daca vreti va fac eu un "documentar" cu romanii si romancele de prin Madrid,nu toti bineanteles,care au un limbaj "foarte select" greu de reprodus aici pe forum.Suntem putini cei atat de bine educati,priviti doar cozile la ambasade cand se voteaza.Iar cu dictatura...o spun doar cei nostalgici,am intanlit si eu de acestia.Si inca odata iertare,insa nu vad cum e posibil ca un om bine educat social poate fi mincinos,parsiv... |
Citat:
Citat:
"Capsunarii" ca si esalon de educatie sociala, nu mi se pare de loc edificator. Sa-i vezi pe englezi sau pe americani cam de cata prostie dau dovada, chiar si cei care se pretind a fi cat de cat umblati si educati... Sa-i vezi pe unguri - de la cel mai mic la cel mai in varsta - cam ce-i la gura lor in materie de vulgaritate!... Englezii, din 5 vorbe, 3 deriva din "fuk"... Ei, si? Ii arata cineva cu degetul? Nuuu! Ei stiu extrem de bine sa-si mascheze putregaiurile societatii, pe cand la noi se face mare teraboi si dezbatere televizata si daca divorteaza Monica de sot!... Este ceea ce ne intereseaza AICI, nu in alta parte... Societatea suntem noi, iar prin audienta show-rilor televizate, dam eticheta negativa acestei societati. Ne "prinde" barfa, suntem saraci, dar parca ne sticlesc ochii cand auzim ca nici altii care-s bogati, n-o duc prea bine!... Si iar revin: daca ne-am ruga mai mult, ajungem sa nu ne mai intereseze deloc viata celorlalti, ca si element de divertisment!... |
Citat:
Dar tu ce ti-ai propus sa faci, practic, petnru salvarea Romaniei? Poate ne inspiri pentru restul anului; acum insa suntem in pragul Postului Mare si ne organizam pentru mai multa rugaciune, spre folosul nostru si al tarii noastre. Cine poate, poate da acatiste in acest sens la biserica. Esti bineinteles invitata sa participi si tu la rugaciune, fie cu o catisma, sau cu orice alte rugaciuni, pe care le preferi tu. Important e sa fim cat de multi, care se roaga Domnului. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:06:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.