Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Dreptul la sinucidere (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=949)

Trandafir_Alb 07.05.2009 18:48:08

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 134534)
O fi porunca, dar este si un drept ce decurge din liberul arbitru.

Este un drept ce decurge din liberul arbitru si se loveste de o porunca, intai asculti de porunci, apoi iti vezi de drepturi...

scrabble 07.05.2009 20:21:25

Citat:

În prealabil postat de Trandafir_Alb (Post 134554)
Este un drept ce decurge din liberul arbitru si se loveste de o porunca, intai asculti de porunci, apoi iti vezi de drepturi...

Doar daca esti bun crestin, bineinteles.

Trandafir_Alb 07.05.2009 20:59:37

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 134585)
Doar daca esti bun crestin, bineinteles.

Da, dar nu neparat...adica, si daca nu esti crestin si nu cunosti poruncile, iti trece prin cap macar o data ideea ca :"poate nu-s pus eu degeaba pe planeta asta, hai sa vad daca am alta iesire decat sa-mi iau viata chiar daca nu ma impiedica nimeni si nimic sa fac asta..."

Luand-o oarecum logic, vrei sa rezolvi o problema prin sinucidere si creezi alte 1000 lasand in urma familie, prieteni care vor suferi toata viata din cauza asta, poate vor face chiar acelasi gest, mie mi se pare prea mare pretul si-n plus, nu cred ca in viata celui care are de gand sa faca asa ceva nu exista macar o singura persoana care sa vrea sa-l ajute.

Eu una, oricum as lua-o nu gasesc nicio scuza buna pentru sinucidere, din absolut niciun punct de vedere.

Trandafir_Alb 07.05.2009 22:38:36

...numai ca cel care chiar o face pentru razbunare nu mai apuca sa se si bucure de ea, deci oricat s-ar chinui sa vada in sinucidere cea mai buna solutie nu provoaca decat inzecit suferinta.

CosminPopescu 09.05.2009 13:48:48

Am o nelămurire în ce privește sinuciderea în situații speciale:
- Decebal s-a sinucis ca să nu fie prins de romani și plimbat în cușcă prin Roma;
- Crișan de frică să nu fie tras pe roată s-a sinucis;
- un soldat pe front e prins de dușmani, știe că sub tortură o să divulge anumite chestii, alege să se sinucidă;
- un hoț e prins în faptă și deși știe că e la etaju 8, preferă totuși să sară de la geam.

Pot fi aceste cazuri iertate ?

costel 27.04.2010 16:29:04

Oamenii de stiinta considera sinuciderea un gol in eul propriu, o criza existentiala, o stare de disperare, o agresivitate intoarsa contra sinelui, un act dureros de neimplinire umana, un esec de valorizare spirituala a existentei, o privare a devenirii.

Marea drama este aceea ca, de multe ori, strigatul lor de ajutor nu este auzit de nimeni. E bine sa luam aminte ca la judecata se va tine seama de orice raspuns al nostru.

Dumitru73 27.04.2010 17:03:30

Citat:

În prealabil postat de CosminPopescu (Post 135176)
Am o nelămurire în ce privește sinuciderea în situații speciale:
- Decebal s-a sinucis ca să nu fie prins de romani și plimbat în cușcă prin Roma;
- Crișan de frică să nu fie tras pe roată s-a sinucis;
- un soldat pe front e prins de dușmani, știe că sub tortură o să divulge anumite chestii, alege să se sinucidă;
- un hoț e prins în faptă și deși știe că e la etaju 8, preferă totuși să sară de la geam.

Pot fi aceste cazuri iertate ?

Exista sfinte care s-au aruncat de pe stanci pentru a nu fi violate si totusi sunt considerate sfinte.

Marius22 27.04.2010 17:42:01

Citat:

În prealabil postat de moriane (Post 9288)
Liertatea ne defineste ca oameni, si probabil de aceea dintre toate fiintele de pe pamant, omul inregisreaza cea mai mare rata la sinucideri. Avem libertatea de a ne sinucide. Dreptul la sinucidere rezulta din libertate. Motivele pentru care ne putem sinucide sunt variante, si importante, majoritatea cauzate de disperare.

Este complet gresit sa invocam libertatea ca temei al actelor de suicid. Probabil o am fi putut invoca daca in mod liber am fi hotarat fiecare, cu de la noi putere, sa venim la viata. Sinuciderea era acoperita moral, daca noi insine eram stapani asupra vietii si asupra mortii dar, din fericire, nu suntem.

Mihnea Dragomir 27.04.2010 18:00:06

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 240192)
Exista sfinte care s-au aruncat de pe stanci pentru a nu fi violate si totusi sunt considerate sfinte.

Ați putea găsi un singur exemplu ? Căutați, de preferință, o sfântă din perioada Bisericii Nedespărțite care să fi făcut chestia asta.

Dumitru73 27.04.2010 18:20:09

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 240202)
Ați putea găsi un singur exemplu ? Căutați, de preferință, o sfântă din perioada Bisericii Nedespărțite care să fi făcut chestia asta.

Sfinta mucenita Pelaghia din Tars - nu a sarit de pe stanca, dar a intrat singura in baia clocotita.
Sfanta Mucenita Drosida - despre care se spune ca ar fi fost fica Imparatului Traian, s-a aruncat singura in focul cuptorului.

Scena cu saritul de pe stanca am vazut-o intr-un film despre viata unei sfinte. Dar a fost mai de mult si nu mai imi aduc aminte numele ei. Dar asa s-a intamplat, niste talhari au prins-o si au vrut s-o violeze. Ca sa scape s-a aruncat de pe o stanca si a murit.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:09:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.