![]() |
Citat:
Daca fac un sondaj pe forum sa vad cati cunosc ce este mantuirea in conceptia ortodoxa, va dati seama ce ar iesi? Dvs cunoasteti definitia mantuirii? Sau altcineva? |
Fratelui meu...
OFF TOPIC
Public acum un gand al fratelui meu in Hristos, Ioan Cezar. In urma disputelor cu unii dintre confratii sai, Ioan Cezar alege sa se retraga de pe acest forum. Un suflet neinteles pentru ecumenismul Cristic pe care il promoveaza, fratele Ioan Cezar doreste sa stea deoparte pentru o vreme. Sustinator al bunei cuviinte si al convietuirii pasnice intre crestinii de toate denominatiunile, Ioan Cezar alege de data aceasta sa taca in dragostea lui pentru semenii sai. Regret faptul ca il cunosc de prea putin timp. Postez mai jos un gand al sau inaltat spre Domnul, pe care Il iubeste atat de mult. Sa urmarim. Ruga Ca pretutindeni Esti, si pururi Viu, Ca Esti in mine chiar - O, Doamne, stiu… Si inca mai cunosc, prin Voia Ta Ca-n piept imi sta un ghimpe. N-ar mai sta!… Un ghimpe care Te sluteste-n mine Cu fiecare gand ce-mi suna bine. Ca eu, cand licaresc, degraba fac In inselarea mea prosteasca: pui de drac. Iar Tu ma-ngadui… Ma gasesti din nou! Si nufar imi pui gandul, corn de bou Sa trag la jugul Tau usor, Sa merg si, cateodata, chiar sa zbor!… Cat ma vei mai rabda? Cat ma mai porti Din bob in bob, in cartea celor morti? Vad bine ca-Ti sunt scrum in biruinta. O Doamne, Doamne, naste-ma-n credinta! Ma-nvata ranile sa le iubesc! Ma-nvata asta-ntai! Asa-Ti cersesc… O, Tu asa ai suferit atunci? Da-mi laptele cel dulce, pentru prunci! Nu! Nu asa ai suferit, nici gand! Ai fost cu mult, cu totul mult mai bland... Puterea Ta sfintise suferinta, In ruga Ta spre Tatal: cu credinta… Imi amintesc, de-ngadui, Ghetsimanii Cand sange tu lasai, sa spele banii… Cand sabia in teaca o-ndemnai Ca loc sa-i fie,-n veci, smeritu-Ti “Vai!...” Imi pune deci ca nimb pe suferinta Un strop, Te rog, O, Doamne, de credinta. Nu fara ea sa-mi fie gandul lin! Stralumineaza, Doamne, prin pelin… Aud, imi pare, clinchet de pahar. Ingaduie sa-L port, o clipa, Doamne: Iar! |
Citat:
ce conteaza daca stie cineva ce inseamna mantuirea, important e sa stim ce inseamna respectarea poruncilor si faptele bune, plangerea pacatelor pentru ca mantuirea este un cadou pe care trebuie sa il primim cu bucurie fara sa credem ca il vom primi, sa luptam toata viata cu pacatul pentru a dobandi mantuirea. Dumnezeu ne-a lasat liberul arbitru pentru ca noi sa alegem cecredem ca e bine si ce e rau pentru noi, nu ne obliga sa ne mantuim, sa ajungem in Rai, e alegerea noastra, prin fapte bune, credinta si post putem obtine acest lucru, dar daca ne e bine aici si ne culcam pe o urcehe ca suntem mantuiti nu cred ca obtinem decat o viata linistita si atat, dincolo...Dumnezeu cu mila. ortodoxia nu este inchinare la idoli, sfintele icoane sunt lasate de insusi Dumnezeu. noi nu ne inchinam la icoane ci la cei ce sunt reprezentati in ele. cand ne rugam unui sfant nu il rugam sa ne ajute, sa ne faca si il rugam sa se roage Bunul Dumnezeu pentru nevoinetele noastre, pentru ca noi suntem neputiinciosi. dvs daca sarutati o fotografie cu cineva drag inseamna ca sarutati hartia, materialul? nu, e ceva simbolic fotografia, gandul va este la acea persoana, asa este si cu icoanele. iar fotografiile ar trebui sa lipseasca din casele dvs pentru ca sunt tot chip cioplit, dar banuiesc ca asa si este. |
Citat:
nici mie nu mi-a spus nimeni ca este buna si mantuitoare, eu singura am cautat sa aflu inca din copilarie. mergeam la Sfanta Biserica desi parintii mei nu erau deloc bisericosi si nimeni nu m-a invatat ce inseamna porunca, ce inseamna facere de bine, singura am cautat si niciodata nu mi-a trecut prin cap sa-mi schimb credinta desi invitatii la adunare am avut mereu si am si acum, numai ca mi-ar fi frica de Dumnezeu sa fac asta, n-as putea. |
Citat:
Spuneti intruna ca ortodoxia e mantuitoare. Eu nu va contrazic. Dar ce inseamna sa fii mantuit? Ce inseamna mantuire? |
Citat:
"Cel evlavios are evlavie in mod special la icoane. Si cand spunem ca “are evlavie la icoane”, ne referim la faptul ca are evlavie la persoana zugravita pe ele. Cand cineva are o fotografie a tatalui sau, a mamei sale, a bunicului, a bunicii sau a fratelui lui nu o poate rupe sau calca; cu cat mai mult o icoana. Martorii lui Iehova nu au icoane. Cinstea pe care o daruim icoanelor o considera idolatrie. Am spus odata unui martor a lui Iehova: “Dumneavoastra nu aveti fotografii in casele voastre?“. “Avem“, mi-a raspuns. “Ei bine, mama nu saruta fotografia fiului ei, atunci cand el este departe?“. “O saruta”, imi spune. “Saruta hartia sau copilul?“. “Pe copilul ei“, imi raspunde. “Ei, precum aceea atunci cand saruta fotografia fiului ei isi saruta fiul si nu hartia, asa si noi sarutam pe Hristos, si nu sarutam hartia sau scandura”. |
Citat:
|
Citat:
„Astfel, deci, prea iubiților, așa cum totdeauna ați fost ascultători, lucrați-vă mântuirea voastră, în teamă și tremur, nu doar când sunt eu de față, ci cu mult mai mult acum, în lipsa mea.” astfel, noi oamenii trebuie sa luptam pentru mantuirea sufletului nostru pana murim. Timotei 2 4:18 „Domnul mă va elibera de orice lucrare rea, și mă va mântui întru Împărăția Sa cerească, Căruia să-I fie gloria în vecii vecilor! Amin.” cand un om se simte mantuit el nu mai are nevoie de mila lui Dumnezeu, simte ca nu are pacate si cade in pacatul mandriei va adresez si eu acum aceeasi intrebare: ce este mantuirea in viziunea dvs? |
as vrea sa relatez o intamplare ,eram la lucru in italia ,plecam toamna la struguri si intr-un an mi-am luat o poza cu copiii si sotia.seara cand ma culcam ma rugam ma uitam la poza si chiar plangeam de dor,eu fiind mai sentimental.in anul urmator cu graba plecarii am uitat sa-mi iau vreo poza si tot asa ma rugam normal. dar inima mea nu mai era atinsa de poza aceea.m-am simtit mai bine ,mai tare.se intampla un fenomen care cel mai bine se poate vedea la cei care lesina la spectacole cand iubesc sau idolatrizeaza vreun cantaret.nu intru in amanunte dar organismul secreta niste hormoni care imbata,inunda creierul si il aduce pe om intr-un extaz care-l face sa lesine.e un lesin placut.sa nu mai zicem de microbisti care trec de la extaz la agonie in cateva clipe si-s gata sa te execute.ex biblicGalateni 5:24
,,Cei ce sunt ai lui Hristos Isus și-au răstignit firea pământească împreună cu patimile și poftele ei.,,sunt niste patimi,pofte care nu-s satisfacute decat daca te uiti la ceva frumos sa-ti placa, daca sotia mea mi-ar saruta chipul din poza si n-ar asculta de mine nu m-as bucura prea mult.poate sa fie ea indragostita de chipul meu, important e sa asculte.la asta se referea Domnul in Ioan 4:23 Dar vine ceasul, și acum a și venit, când închinătorii adevărați se vor închina Tatălui în duh și în adevăr; fiindcă astfel de închinători dorește și Tatăl.,,o inchinare care nu tine de loc |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Stie cineva? Citat:
|
|
Repost... mantuirea
Iertare pentru repost, da am gasit de cuviinta datorita discutiei aduse aici, sa re-postez un gand...
*** Mantuirea... O, dar nemeritat care te-a dat Dumnezeu fiecarui om de pe acest pamant care te crede si te primeste. Atatea dispute in jurul tau. Mantuire tu, har minunat, atatea neintelegeri si tulburari in jurul tau...*** Fratilor in Hristos, toti cei ce Il marturisim pe El ca Dumnezeu, Domn si Mantuitor... sa ne purtam cu cinste unii fata de altii, in cinstea aceasta care ni s-a dat - sa fim fiii ai Celui PreaInalt. Haideti sa ne aplecam putin asupra acestui subiect ca sa intelegem ce ne invata Sf.Sriptura. Mantuirea inseamna izbavire, scapare, scoatere. Acum, mantuirea aceasta de care vorbeste fratele meu "Nicolae44", de care vorbesc eu si pe care a marturisit-o si Pavel este izbavirea de sub puterea celui rau, izbavirea de sub puterea pacatului. Atat. Insa Sf.Scriptura ne arata mai multe forme de mantuire, si de aici... controversele. Sa luam seama bine, la mantuire (izbavire, scapare) asa cum o gasim in Biblie: (1) Mantuirea - vindecarea, izbavirea de sub povara bolii: -"Du-te, credinta ta te-a mantuit." Indata orbul si-a capatat vederea si a mers pe drum dupa Iisus." (Marc.10:52) -"Scoala-te si pleaca; credinta ta te-a mantuit." (Luc.17:19) (2) Mantuirea - scoaterea pe sine a crestinului din mijlocul lumii, din randul oamenilor necredinciosi: -"Mantuiti-va din mijlocul acestui neam ticalos." (Fapt.2:40) -"...cautati sa mantuiti pe unii, smulgandu-i din foc..." (Iuda 23) (3) Mantuirea - izbavirea (data in dar) de sub puterea celui rau, de sub puterea pacatului - cea pe care o marturisim noi, eterodocsii: - "...am fost izbavit (mantuit) din gura leului." (2 Tim. 4:17) - "Ci credem ca noi, ca si ei, suntem mantuiti prin harul Domnului Iisus." (Fapt.15:11) - "Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu." (Efes.2:8) - "Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?" Pavel si Sila i-au raspuns: "Crede in Domnul Isus, si vei fi mantuit tu si casa ta." (Fapt.16:31) - "Daca marturisesti deci cu gura ta pe Iisus ca Domn si daca crezi in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti, vei fi mantuit." (Rom.10:9) -"El ne-a mantuit si ne-a dat o chemare sfanta, nu pentru faptele noastre, ci dupa hotararea Lui si dupa harul care ne-a fost dat in Hristos Isus, inainte de vesnicii, (2Tim.1:9)" (4) Mantuirea odata primita, trebuie pastrata: - "...duceti pana la capat mantuirea voastra, cu frica si cutremur..." (Fapt.2:12) (5) Mantuirea viitoare - izbavitoare - cea la care nadajduim cu totii si ortodocsii si eterodocsii: - "...Domnul ma va izbavi (scoate, scapa) de orice lucru rau si ma va mantui, ca sa intru in Imparatia Lui cereasca." (2 Tim. 4:18) - "De aceea lepadati orice necuratie si orice revarsare de rautate, si primiti cu blandete Cuvantul sadit in voi, care va poate mantui sufletele." (Iac.1:21) (6) Mantuirea finala, cea cu adevarat glorioasa si plina de biruinta de sub puterea mortii: -"Cand trupul acesta, supus putrezirii, se va imbraca in neputrezire, si trupul acesta muritor se va imbraca in nemurire, atunci se va implini cuvantul care este scris: "Moartea a fost inghitita de biruinta." (1Cor.15:54) --------------------------------- Mantuirea care aduce atata dezbinare nu este certitudinea mostenirii Imparatiei lui Dumnezeu, ca si cum deja, avand biletul rezervat noi suntem in avion. Nu. Nicidecum. Ci intelegerea faptului ca suntem izbaviti (mantuiti) de sub puterea celui rau, ca odata ce ne-am pocait, ne-am marturisit si am primit pe Hristos in viata noastra El lucreaza de-acum in noi, prin Duhul Sfant, omul cel nou. Noi marturisim ca am rastignit firea noastra cea veche: "Am fost rastignit impreuna cu Hristos, si traiesc… dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Si viata, pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit si S-a dat pe Sine insusi pentru mine." (Gal.2:20) Mantuirea aceasta ne obliga acum la umblarea in curatia data de El, in neprihanirea ceruta de El, in sfintenia in care El ne-a asezat "...sa ne curatam de orice intinaciune a carnii si a duhului si sa ne ducem sfintirea pana la capat, in frica de Dumnezeu." (2Cor.7:1) Aceasta este credinta noastra dar cum ramane cu faptele? -"Si Dumnezeu poate sa va umple cu orice har, pentru ca, avand totdeauna in toate lucrurile din destul, sa prisositi in orice fapta buna,." (2Cor.9:8) -"Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna si orice lauda, aceea sa va insufleteasca." (Filip.4:8) -"Dar va zice cineva: "-Tu ai credinta, si eu am faptele." "-Arata-mi credinta ta fara fapte, si eu iti voi arata credinta mea din faptele mele." (Iac.2:18) Acum... noi nu mai gresim? Din pacate, da. "Toti gresim in multe feluri...." (Iac.3:2) insa iata si nadejdea noastra cu care venim sa ne marturisim (spovedim) inaintea Lui, si prin care capatam iertare: "Dar, daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor, pe Iisus Hristos, Cel Neprihanit." (1Ioan.2:1) --------------------------------- Dumnezeu "voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa vina la cunostinta adevarului." (1Tim.2:4) |
Citat:
|
Citat:
mantuirea este viata vesnica in imparatia cerurilor, acesta trebuie sa fie scopul vietii noastre, dobandirea vietii vesnice. toata viata trebuie sa luptam cu pacatul pentru a o dobandi si asta numai cu ajutorul lui Dumnezeu vom reusi. ma retrag si ma rog Domnului sa va dea sanatate si pace in suflet. Doamne-ajuta! |
Citat:
|
Citat:
Ati gasit aceasta mantuire in BO? A gasit-o cineva? Cei care au gasit-o se cunosc de departe. Citat:
Multumesc frumos. Asemenea si dvs. |
Citat:
ps: un sfat: a sta pe forum 24 din 24 de ore și a combate ideile altor confesiuni nu este egal cu intenția ta de a-L apăra pe Dumnezeu, ești departe de această intenție...ți-o spun ca unui frate...de aici denotă încă o dată "adevărul" în care te afli...te rog ia-le ca pe niște sfaturi si puncte de vedere izvorâte din compasiune și dragoste pentru un frate și fiu al lui Dumnezeu. |
Citat:
la intrebarea dvs am sa va raspund astfel: am fost mantuira prin indurarile si viata Domnului nostru Iisus Hristos acum 2000 de ani, ma mantuiesc in masura in care cooperez cu Dumnezeu si fac voia lui si sper ca ma voi mantui pentru ca Dumnezeu este credincios celor credinciosi Lui, rugandu-ma sa raman credincioasa Lui si apeland la mila lui care poate acoperi nimicia mea. cum va dati dvs seama de un om ca este mantuit? |
Citat:
Mantuit/nemantuit.. spuneti dvs ""Cei care au gasit-o se cunosc de departe"", ca si cum am zice vaccinat/nevaccinat... Mantuirea o considerati o eticheta? un numar matricol? un... ceva vizibil, pipaibil? Mantuirea este o taina si un dar de la Dumnezeu, nimeni nu se poate mantui singur, si daca este o taina nu e dat a ne fi cunoscuta atata timp cat suntem pe pamant...Vom afla cand nu vom mai fi aici....Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa primim toti acest dar al Sau. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Desigur ca Dumnezeu ofera mantuirea, dar Biserica este instrumentul prin care Dumnezeu lucreaza pentru mantuirea oamenilor. Citat:
Desigur ca numai la sfarsitul vietii se va vedea daca acel om a ramas in Hristos, primind viata vesnica. Pana atunci insa, Hristos il elibereaza continuu din pacat prin puterea mantuirii sale. P.S. Am scris in graba, intr-un limbaj simplu, asa cum vad eu lucrurile. Ca sa sune mai teologic ar fi trebuit probabil sa dau vreun copy-paste sau un link. Imi cer scuze daca felul meu de a prezenta lucrurile nemultumeste pe cei ce tin la cuvinte exacte. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Este uleiul din candelele fecioarelor intelepte din parabola cunoscuta. Harul se poate primi doar prin Botezul si Mirungerea in BO, iar apoi se dezvolta de fiecare prin fapte si cu ajutorul Impartasaniei. |
Citat:
deci, cumva este asta: http://ro.orthodoxwiki.org/%C3%8Endumnezeire ? |
Citat:
Biserica ne ofera mantuirea daca noi vrem sa o acceptam, in Biserica invat Sfanta Scriptura, nu o interpretez dupa cum ma duce capul, mergand la Sfanta Liturghie mi-am dat seama ca multe pilde pot fi interpretate gresit foarte usor. normal ca daca mergi din obligatie pentru ca trebuie si nu simti o sete de cunoastere degeaba mergi. conosc o doamna care nu e ortodoxa si merge la adunare de 3 ori pe saptamana ca sa nu zica surorile ceva si cand vine de acolo incepe si barfeste si spune de altii ca nu-i pot da lectii de credinta pentru ca ea stie tot, sunt convinsa ca sunt multi asa si daca ii iei la bani marunti iti spun ca sunt si ei tot oameni, dar mai bine om ortodox, cum m-a lasat Dumnezeu decat om sectar. nu ati raspuns, cum ne dam seama de un om ca este mantuit? daca unui om ii merge foarte rau, se imbolnaveste, isi pierde casa, etc etc, ii merge foarte rau, iar altuia ii merge bine si are tot ce-si doreste, dvs care dintre cei 2 credeti ca se poate mantui? ca am inteles ca se vede omul mantuit. |
Citat:
Va intreb si pe dvs ce inseamna erezia dpdv al dvs. Cum ne ofera credinta dvs mantuirea?, concret la subiect. |
Citat:
Asa am inteles eu mantuirea din Biblie. Nu este invatatura primita de la vreun om ci cuvantul asa cum l-am descoperit, l-am inteles si mi l-am insusit din Sf.Scriptura. |
Citat:
am intrebat-o pe dna Doriana pentru ca a afirmat ca isi da seama cum arata un om mantuit si banuiesc eu ca si dumneaei e mantuita. |
Citat:
|
Duminica Infricosatei Judecati
Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale. Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre. Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga. Atunci va zice imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii. Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit; gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine. Atunci dreptii Ii vor raspunde, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si Ti-am dat sa bei? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am imbracat? Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine? Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei: Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintre-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut. Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui. Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa minanc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau; strain am fost si nu M-ati primit; gol si nu M-ati imbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat. Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand, sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu Ti-am slujit? El insa le va raspunde zicand: Adevarat zic voua: Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut. Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica."
ca tot spunea cineva pe aici ca faptele nu conteaza. ei bine noi in fiecare dintre semenii nostri trebuie sa-l vedem pe Domnul Iisus, iar semenii nostri nu sunt numai cei din Biserica sau adunarea de care apartinem ci toti oamenii indiferent de credinta pe care o au. eu simt la cei din alte culte ca au o afinitate crescuta fata de cei din adunarea lor, iar fata de ceilalti sunt foarte reci de parca nu ar fi aproapele lor, de parca i-ar considera pacatosi, nu-i judec, e doar o concluzie la care am ajuns in timp. |
Citat:
|
Citat:
Apostolul Iacov a inteles foarte bine necesitatea faptelor izvorate din credinta. Credinta noastra sa se vada din faptele noastre. Asemeni lui Iacov, Sf.Ap.Petru ne scrie: "uniti cu credinta fapta". Fapte? Dar si ateii fac fapte, si budistii si musulmanii fac fapte... tot asa si curvarii si ucigasii etc. Nu de fapte ducem lipsa ci de acele "fapte vrednice de pocainta", izvorate din credinta. Domnul Iisus, acelasi care spune "Credinta ta te-a mantuit" ne spune si "Faceti, dar, roade vrednice de pocainta voastra." Si Domnul sa ne ajute la aceasta! Amin. |
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:42:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.