Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa si Massmedia (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=508)
-   -   Sfantul si Marele Sinod - anunțuri, stiri si comentarii de ultimă oră (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18523)

Mihnea Dragomir 22.07.2016 13:43:53

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 626376)
Va recomand Presbyterorum Ordinis si Sacrosanctum Concilium, si comentariile cardinalului Ratzinger din predica " Euharist, Comuniune si Solidaritate", ca sa va lamuriti cum e cu unitatea Bisericii.

Nu vad in ce fel aceste documente contrazic unitatea Bisericii Catolice. In fond, sustineti cu seriozitate ca Papa nu este catolic ?
La Vatican-2, spre deosebire de Creta-1, delegatii catolici care au putut veni au venit si in niciun caz nu se poate spune ca 70 la suta din Biserica Catolica nu a fost reprezentata.

Citat:

Intr-adevar, cand scoti restul directorilor dintr-o organizatie, eviti conflictele in conducere.
Adica ce vreti sa spuneti ? Ca patriarhii si mitropolitii catolici au fost scosi din functii ? Nu, domnule, sunt, bine mersi in functii si fiecare conduce sectorul lui. Dar nu in contra directorului general.
Problema Bisericilor ortodoxe este ca nimeni nu conduce totalitatea lor. Fiecare director se crede cap vazut al Bisericii, dar nu exista un cap vazut peste toate, motiv pentru care Bisericutele se si proclama, oficial, "autocefale". Oare nu vedeti ca nimeni nu conduce Biserica Ortodoxa in ansamblu ? Cand ii intrebi pe ortodocsi, iti raspund "Sinodul! la noi e conducere colectiva!". Dar, iata, se vede ca "Sinodul", fie el "Sfantul si Marele" nu prea e luat in serios de majoritatea ortodocsilor. Nu este orb mai mare decat cel care nu vrea sa vada! Si mai spuneti ca eu sunt cel orbit de "filocatolicismul meu masiv"!

crinrin 22.07.2016 14:16:14

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 626380)
Nu este orb mai mare decat

Decat tine!

1. Pavel, chemat apostol al lui Hristos, prin voia lui Dumnezeu, și fratele Sostene,
2. Bisericii lui Dumnezeu care este în Corint, celor sfințiți în Iisus Hristos, celor numiți sfinți, împreună cu toți cei ce cheamă numele Domnului nostru Iisus Hristos în tot locul, și al lor și al nostru:
3. Har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul nostru Iisus Hristos.
4. Mulțumesc totdeauna Dumnezeului meu pentru voi, pentru harul lui Dumnezeu, dat vouă în Hristos Iisus.
5. Căci întru El v-ați îmbogățit deplin întru toate, în tot cuvântul și în toată cunoștința;
6. Astfel mărturia lui Hristos s-a întărit în voi,
7. Încât voi nu sunteți lipsiți de nici un dar, așteptând arătarea Domnului nostru Iisus Hristos,
8. Care vă va și întări până la sfârșit, ca să fiți nevinovați în ziua Domnului nostru Iisus Hristos.
9. Credincios este Dumnezeu, prin Care ați fost chemați la împărtășirea cu Fiul Său Iisus Hristos, Domnul nostru.
10. Vă îndemn, fraților, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toți să vorbiți la fel și să nu fie dezbinări între voi; ci să fiți cu totul uniți în același cuget și în aceeași înțelegere.
11. Căci, frații mei, despre voi, prin cei din casa lui Hloe mi-a venit știre că la voi sunt certuri;
12. Și spun aceasta, că fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos!
13. Oare s-a împărțit Hristos? Nu cumva s-a răstignit Pavel pentru voi? Sau fost-ați botezați în numele lui Pavel?
14. Mulțumesc lui Dumnezeu că pe nici unul din voi n-am botezat, decât pe Crispus și pe Gaius,
15. Ca să nu zică cineva că ați fost botezați în numele meu.
16. Am botezat și casa lui Ștefana; afară de aceștia nu știu să mai fi botezat pe altcineva.
17. Căci Hristos nu m-a trimis ca să botez, ci să binevestesc, dar nu cu înțelepciunea cuvântului, ca să nu rămână zadarnică crucea lui Hristos.
18. Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu.
19. Căci scris este: "Pierde-voi înțelepciunea înțelepților și știința celor învățați voi nimici-o".
20. Unde este înțeleptul? Unde e cărturarul? Unde e cercetătorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înțelepciunea lumii acesteia?
21. Căci de vreme ce întru înțelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înțelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii.
22. Fiindcă și iudeii cer semne, iar elinii caută înțelepciune,
23. Însă noi propovăduim pe Hristos cel răstignit: pentru iudei, sminteală; pentru neamuri, nebunie.
24. Dar pentru cei chemați, și iudei și elini: pe Hristos, puterea lui Dumnezeu și înțelepciunea lui Dumnezeu.
25. Pentru că fapta lui Dumnezeu, socotită de către oameni nebunie, este mai înțeleaptă decât înțelepciunea lor și ceea ce se pare ca slăbiciune a lui Dumnezeu, mai puternică decât tăria oamenilor.
26. Căci, priviți chemarea voastră, fraților, că nu mulți sunt înțelepți după trup, nu mulți sunt puternici, nu mulți sunt de bun neam;
27. Ci Dumnezeu Și-a ales pe cele nebune ale lumii, ca să rușineze pe cei înțelepți; Dumnezeu Și-a ales pe cele slabe ale lumii, ca să le rușineze pe cele tari;
28. Dumnezeu Și-a ales pe cele de neam jos ale lumii, pe cele nebăgate în seamă, pe cele ce nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt,
29. Ca nici un trup să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.
30. Din El, dar, sunteți voi în Hristos Iisus, Care pentru noi S-a făcut înțelepciune de la Dumnezeu și dreptate și sfințire și răscumpărare,
31. Pentru ca, după cum este scris: "Cel ce se laudă în Domnul să se laude". (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, cap. 1)

27. Iar voi sunteți trupul lui Hristos și mădulare (fiecare) în parte. (cap. 12)

23. Pentru că bărbatul este cap femeii, precum și Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor și este. (Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel, cap 5)

Patrie si Credinta 22.07.2016 15:01:43

Citat:

Nu vad in ce fel aceste documente contrazic unitatea Bisericii Catolice. In fond, sustineti cu seriozitate ca Papa nu este catolic ?

Nu, eu zic ca unitatea se face prin Euharist, nu prin structuri piramidale.
Orice Biserica "particulara", ca sa folosesc terminologia catolica, este Biserica in plinatatea ei.
Citat:

La Vatican-2, spre deosebire de Creta-1, delegatii catolici care au putut veni au venit si in niciun caz nu se poate spune ca 70 la suta din Biserica Catolica nu a fost reprezentata.

Da, dar si cei care au refuzat sa semneze la aceste sinoade ecumenice....
Vezi Grigorie al II-lea

Citat:

Adica ce vreti sa spuneti ? Ca patriarhii si mitropolitii catolici au fost scosi din functii ? Nu, domnule, sunt, bine mersi in functii si fiecare conduce sectorul lui. Dar nu in contra directorului general.

Nu, ca Biserica Catolica a fost formata dintr-o singura patriarhie, cu influenta scaunelor din afara jurisdictiei sale din ce in ce mai slaba datorita distantei si limbajului, chiar si inainte de schisma, iar cele din interiorul sau au fost centralizate masiv, din motive intemeiate uneori.

"To understand the motives behind the growth of papal power, you have only to look at St Peter Damian. Born in Ravenna, he became a hermit, but was called from his hermitage to serve the pope. His theology was thoroughly patristic, his ecclesiology thoroughly eucharistic, his spirituality thoroughly monastic; but his main task was to lay the basis in Canon Law for a centralised papacy. He did so out of reforming zeal because church reform was impossible across boarders and corruption was protected by kings and warlords. For the same reason, local churches queued up to get the privilege of having their bishops chosen by the pope, because, in that way, they could escape the heavy hand of the local lord every time there was an election."-David Bird O.S.B.

Problema e, ca atunci pe masura ce timpul a trecut, modul de interactiune a Bisericii Romei cu episcopii Rasaritului a devenit din ce mai diferit. In timp ce Vaticanul delegase majoritatea atributiilor centrului si chiar isi formase propriul stat, prin Donatia din Sutri(din nou, o masura partial justificata de decaderea Bizantului si a asistentei sale militare, si ascensiunea lombarzilor), autoritatea Estului evoluase in cadrul Bisericilor mai stabile si mai conciliare, din interiorul imperiului.
Adauga peste asta diferenta culturale si lingvistice intre cele 2 foste parti ale Imperiului, si schisma a fost intr-un fel inevitabila.
Evolutia separata, fara comuniune, timp de sute de ani doar a exacerbat problema.
Dar exista si directii promitatoare. Existenta Bisericilor unite (indiferent din ce familie s-au desprins), a determinat Vatican din nou sa se gandeasca la Biserica ca la o comunitate de Biserici egale.

Citat:

Problema Bisericilor ortodoxe este ca nimeni nu conduce totalitatea lor. Fiecare director se crede cap vazut al Bisericii, dar nu exista un cap vazut peste toate, motiv pentru care Bisericutele se si proclama, oficial, "autocefale".

Iar acest cuvant este evolutia naturala a recunoasterii unor scaune ca primat regional.

catalin2 22.07.2016 23:32:33

Citat:

Problema Bisericilor ortodoxe este ca nimeni nu conduce totalitatea lor. Fiecare director se crede cap vazut al Bisericii, dar nu exista un cap vazut peste toate, motiv pentru care Bisericutele se si proclama, oficial, "autocefale". Oare nu vedeti ca nimeni nu conduce Biserica Ortodoxa in ansamblu ? Cand ii intrebi pe ortodocsi, iti raspund "Sinodul! la noi e conducere colectiva!". Dar, iata, se vede ca "Sinodul", fie el "Sfantul si Marele" nu prea e luat in serios de majoritatea ortodocsilor. Nu este orb mai mare decat cel care nu vrea sa vada! Si mai spuneti ca eu sunt cel orbit de "filocatolicismul meu masiv"!

Cum nu conduce nimeni Biserica Ortodoxa? Iisus conduce Biserica, nu poate fi un alt conducator pentru ca s-ar pune in locul lui Hristos. Catolicii spun ca Iisus S-a Inaltat, a plecat si a lasat un loctiitor. La ortodocsi nu a plecat niciunde, e acolo in Capul Bisericii, conduce efectiv Biserica (si nu e un post onorific).
Fiecare episcopie este Biserica, acolo unde este epicsopul este si Biserica.
Bisericile autocefale se conduc prin Sinod, la nivelul mitropoliilor si patriarhiilor. Sinoadele Ecumenice se intruneau cand aparea o erezie, nu erau o constanta. Chiar daca Patriarhul Ecumenic (unul din cei mai buni prieteni ai Papei francisc, mai putin al Patriarhilor) vrea sa se numeasca "primul fara egal" si sa convoace constant Sinodul ecumenic (la fel ca in cadrul Patriarhiilor).

Mihnea Dragomir 23.07.2016 00:37:39

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 626417)
La ortodocsi nu a plecat niciunde, e acolo in Capul Bisericii, conduce efectiv Biserica (si nu e un post onorific).

Problema, atunci, este ca intre Iisus, Capul Bisericii din Rusia si Iisus, Capul Bisericii din Grecia exista asemenea deosebiri de vederi incat cele doua capete nici nu vor sa se intruneasca.

Citat:

Fiecare episcopie este Biserica, acolo unde este epicsopul este si Biserica.
Asta, numai daca episcopul este de partea noastra. Daca e de partea lor, e un apostat farmazon vandut Satanei si care a luat bani de la iezuiti.

Citat:

Bisericile autocefale se conduc prin Sinod, la nivelul mitropoliilor si patriarhiilor.
Transmiteti chestia asta si la "Sfantul" Munte Athos.

Citat:

Chiar daca Patriarhul Ecumenic (unul din cei mai buni prieteni ai Papei francisc, mai putin al Patriarhilor)
Pai, vazui ca e prieten si al unor patriarhi. De exemplu, al patriarhului Daniel.

dobrin7m 23.07.2016 04:28:51

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 626420)
Problema, atunci, este ca intre Iisus, Capul Bisericii din Rusia si Iisus, Capul Bisericii din Grecia exista asemenea deosebiri de vederi incat cele doua capete nici nu vor sa se intruneasca.

Urata rastalmacire. Hidoasa.

Hristos nu are mai multe capete, decat in mintea unui catolic unde Hristos, ca si conducator al Bisericii vazute este inlocuit de oameni. Da. atunci sunt mai multe capete, cati oameni atetea capete. Dar asta nu este Biserica ortodoxa , ci cea catolica.

La noi la ortodocsi, Biserica, atat vazuta cat si cea nevazuta, este condusa de Hristos, nu de oameni.

Apropo. Un confrate de-al d-vstra, Bogdan Duca, tocmai imi explica, cu foarte mare zel, ca nu Papa e infailibil, ci institutia papala. Care va sa zica institutia papala, are mai multe capete omenesti, ce se aduna acolo , si stabilesc adevaruri infailibile in Biserica catolica, si astfel L-a scos pe papa de sub jurisdictia infailibilului, asezandu-l sub umbrela institutiei papale.
care va sa zica, Biserica catolica este condusa de Institutia papala.
Ce "interesenta si ciudata" e institutia aceasta personalizata.

Mihnea Dragomir 23.07.2016 08:39:52

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 626421)
Apropo. Un confrate de-al d-vstra, Bogdan Duca, tocmai imi explica, cu foarte mare zel, ca nu Papa e infailibil, ci institutia papala. Care va sa zica institutia papala, are mai multe capete omenesti, ce se aduna acolo , si stabilesc adevaruri infailibile in Biserica catolica, si astfel L-a scos pe papa de sub jurisdictia infailibilului, asezandu-l sub umbrela institutiei papale.
care va sa zica, Biserica catolica este condusa de Institutia papala.
Ce "interesenta si ciudata" e institutia aceasta personalizata.

Nu sunt convins ca ati inteles bine ce sustinea dl Bogdan Duca. Lucru de mirare, fiindca vorbeste pe limba dv, avand in vedere ca dl Duca are studii de teologie ortodoxa si este fost activist ASCOR.

Chestia cu " institutia papala, are mai multe capete omenesti, ce se aduna acolo" apartine, probabil, in mod autentic dlui Bogdan Duca si este corecta, in timp ce "stabilesc adevaruri infailibile in Biserica catolica" este, probabil, interpolarea dv si nu este corecta.

Ce anume a vrut sa spuna dl Bogdan Duca ? Reconstituind, presupun ca a vrut sa spuna ca Papa obisnuieste sa lucreze prin Curia Romei, asa cum un rege lucreaza prin guvern si tot ce emana de la guvern este in numele regelui. Asta nu inseamna ca Biserica are mai multe capete, dupa cum un stat nu are atatia sefi cati ministri sunt, ci unul singur. Nu "institutia papala" este Capul vazut al Bisericii, ci Papa, tot asa cum nu "Institutia Prezidentiala" este seful statului roman, ci Presedintele.

AlinB 23.07.2016 10:55:04

Dna. Dobrin tine de o secta fara identitate precisa, cu multe idei preconcepute si o atitudine nu doar anti-catolica ci si anti-ortodoxa pe care cu singuranta nu are sensibilitatea necesara sa o perceapa ca atare.

Fiind din categoria activistilor ridicoli de pe Internet pentru o secta minoritara care, in buna traditie a sectelor se considera printre singurii ortodocsi autentici, adevaratii crestini, etc.

Smereniia si bunul simt fiindu-le straine, nu pot vedea imaginea de ansamblu, nu vor recunoaste niciodata ca au o problema si in consecinta nici nu vor schimba vreodata ceva.

Orice discurs este cvasi-inutil.

Chiar si cand le arati ca la ei e ceva e negru moral si la altii e alb, vor glorifica negrul si vor spune ca albul este expresia decadentei.

In termeni obiectivi, atitudinea unor asa zisi ortodocsi fata de Sinodul din Creta e jenanta, incepand cu neparticiparea in special.
Asta arata practic un dezacord fata de ideea de unitate a ortodoxiei in diversitatea autocefaliei si arata gradul in care anumite interese particulare, probabil de ordin politic, primeaza.

Daca ar fi venit si si-ar fi exprimat dezacordul, nu le-o putea lua nimeni in nume de rau, dadeau marturia corecta in acord cu convingerile lor.

Delegatia romana a fost acolo, a facut ce a trebuit, s-a intors - ce s-a intamplat rau cu asta?

Altii au fost si pe urma au exprimat nemultumuri chipurile "dogmatice" dar care nici macar nu le pot fundamenta dogmatic sau cu alte argumente obiective, de bun simt.

Deci, un spectacol destul de rusinos, acum nu ca n-ar avea si romano-catolicii hibele si dezacordurile lor, dar reusesc totusi se pare sa se dea mai putin in spectacol.

flying 23.07.2016 11:01:59

Citat:

Problema Bisericilor ortodoxe este ca

Vezi-ti domnle' de treaba ta...

antoniap 23.07.2016 13:41:07

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 626427)
Dna. Dobrin tine de o secta fara identitate precisa, cu multe idei preconcepute si o atitudine nu doar anti-catolica ci si anti-ortodoxa pe care cu singuranta nu are sensibilitatea necesara sa o perceapa ca atare.

Fiind din categoria activistilor ridicoli de pe Internet pentru o secta minoritara care, in buna traditie a sectelor se considera printre singurii ortodocsi autentici, adevaratii crestini, etc.

Și doamna Dobrin? :confused:
Eu credeam ca sunt singura sectanta în opinia ta... Nu cumva tu ești cel care habar nu are nici ce e Ortodoxia, nici ce sunt sectele? Și le confunda mereu... Cred ca te distrezi copios jucandu-te de-a ortodoxul pe forum...

catalin2 23.07.2016 21:46:39

Citat:

Raspunsul exista deja, l-am dat in mesajul precedent. Asadar, Sfantul Grigorie cel Mare spune in scrisoarea catre Patriarhul Ioan Postitorul (epistola 25, liber 1)Sf. Grigorie scrie: "Ce veti spune lui Hristos, Care e capul Bisericii universale, la judecata finalã, dacã prin titlul de universal v-ati supus toti membrii ei? (...) Petru, primul între apostoli, si membru al Bisericii sfinte si universale; Pavel, Andrei, Ioan nu sunt ei capi ai anumitor popoare? - si totusi toti sunt mebrii sub un singur Cap. )...) Nu sunt ei membrii ai Bisericii? Si totusi nici unul dintre ei n-a voit sã fie universal (...)."
In plus, canonul 34 Apostolic, care stabileste organizarea regionala a Bisericii.
Citat:

Asta, numai daca episcopul este de partea noastra. Daca e de partea lor, e un apostat farmazon vandut Satanei si care a luat bani de la iezuiti.

In ortodoxie daca episcopul spune ca adventismul este credinta adevarata credinciosii sunt indemnati sa nu-l creada orbeste.
Citat:

Pai, vazui ca e prieten si al unor patriarhi. De exemplu, al patriarhului Daniel.

Cred ca anul asta, in ianuarie s-au intalnit prima data. Iar la Sinodul din Creta unii spun ca cele doua delegatii nu au fost chiar in consens.

Romowe 23.07.2016 22:48:19

Domne', cit traiesc citesc lucruri noi! Clar!

Bunaoara, aflu ca PS Jar de Banceni s-o trezit sa declare ca episcopii care au participat la Sinodul de la Kolimbari, Creta, cica s-au dus cu Har si au plecat fara. No fuckin' kidding, you may check it out. Cred ca asa declaratii schismatoide l-ar face pe Glicherie al stilistilor sa se zgirie pe mecla.
Nu ma topesc dupa tot ce este oficial, de fapt detest tot ce este Stat si mizeriile componente, insa daca e vb de Biserica e cu totul altceva; sa zic asa de ierarhii Bisericii, ca asa mi-o tras un arhicon un vint prin partea goala, aia 90% unused din creier, e prea mult!
Aline, pariez cu tine pe un dell cu ultima Fedora preinstalata (prefer varianta "rolling", adica rawhide) ca urmatorul pas, odata ce sanchi, PS Jar dixit, cica "ierarhii nu mai au Har", e schisma?
Am simpatizat cu unii din ei, nu sint deloc un fan al protosului din Fanar, mosul Bartolomeu, dar ce fac zelotii e lipsa totala de bun-simt, nu mai zic de disciplina ecleziastica si demnitate episcopala, ca deja o dau in wishful thinking.

AlinB 24.07.2016 02:45:15

Nici eu nu ma dau in vant dupa lacrimile de crocodil ale Patriarhului Ecumenic vizavi de "unitatea Bisericii", adica Ortodoxa + Romano- Catolica, dar da, asta e mic copil pe langa astia "anti".

Macar acum ar trebui sa fie clar pentru tot "mintosu" ecumenist, ca sanse la niscai uniune, chiar si in sanul B.O. sunt cvasi-nule, ce sa mai zici intre B.O. si romano-catolici.

Desigur, sperante desarte, mai degraba o sa zica "heirup" si o sa zica ca e meritul lor, ca au indepartat pericolul. ca yoghinii asteroidul :21:

Romowe 27.07.2016 21:02:03

Nu ma asteptam la asa ceva...

...acest episcop deosebit face afirmatii smintitoare si incitatoare la schisma.

Are "harometru", sa zica cind si unde e Har si unde si cind nu (mai) este?! Wtf?!

https://ganduridinortodoxie.wordpres...istii-masonii/

dobrin7m 31.07.2016 02:21:15

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 626427)

Smereniia si bunul simt fiindu-le straine, nu pot vedea imaginea de ansamblu, nu vor recunoaste niciodata ca au o problema si in consecinta nici nu vor schimba vreodata ceva.

Orice discurs este cvasi-inutil.

Chiar si cand le arati ca la ei e ceva e negru moral si la altii e alb, vor glorifica negrul si vor spune ca albul este expresia decadentei.

In termeni obiectivi, atitudinea unor asa zisi ortodocsi fata de Sinodul din Creta e jenanta, incepand cu neparticiparea in special.
Asta arata practic un dezacord fata de ideea de unitate a ortodoxiei in diversitatea autocefaliei si arata gradul in care anumite interese particulare, probabil de ordin politic, primeaza.

Daca ar fi venit si si-ar fi exprimat dezacordul, nu le-o putea lua nimeni in nume de rau, dadeau marturia corecta in acord cu convingerile lor.

Delegatia romana a fost acolo, a facut ce a trebuit, s-a intors - ce s-a intamplat rau cu asta?

Altii au fost si pe urma au exprimat nemultumuri chipurile "dogmatice" dar care nici macar nu le pot fundamenta dogmatic sau cu alte argumente obiective, de bun simt.

Deci, un spectacol destul de rusinos, acum nu ca n-ar avea si romano-catolicii hibele si dezacordurile lor, dar reusesc totusi se pare sa se dea mai putin in spectacol.

alt atac la persoana fara argumente? "frumoasa" atitudine a unui om frustrat si plin de ura.

fac parte din Biserica ortodoxa, am un duhovnic calugar crestin ortodox traitor al unei manastiri din Romania , insa tu Aline, suferi crunt,. ai nevoie urgenta de ajutor.

Dumnezeu sa iti ajute sa poti sa depasesti stadiul de a vedea in fratii tai ortodocsi - sectari, iar in protestanti si catolici - frati intru Hristos.

dobrin7m 31.07.2016 02:34:39

https://www.youtube.com/watch?v=4oEtDcX60LA

dobrin7m 31.07.2016 02:40:27

https://www.youtube.com/watch?v=chD21moX7C4

Asadar, intelept este sa stam linistiti si sa recunoastem propriile greseli, in legatura cu Sinodul din Creta, sa aceptam cu totii ca marele Sinod panortodox inca nu a avut loc. Este cel mai intelept, ca sa evitam asezarea crestinilor ortodocsi, la nivel mondial, in extreme de-a dreapta si de-a stanga de unde sa strige , ca pierduti din minti , unii la altii.

AlinB 31.07.2016 08:20:04

Cum se impaca asta?

Citat:

fac parte din Biserica ortodoxa, am un duhovnic calugar crestin ortodox traitor al unei manastiri din Romania , insa tu Aline, suferi crunt,. ai nevoie urgenta de ajutor.
Cu asta:

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 627244)
alt atac la persoana fara argumente? "frumoasa" atitudine a unui om frustrat si plin de ura.

Si asta:

Citat:

Dumnezeu sa iti ajute sa poti sa depasesti stadiul de a vedea in fratii tai ortodocsi - sectari, iar in protestanti si catolici - frati intru Hristos.
Eu cred ca ar trebui sa te uiti in alta parte dupa "ura".

Si sa-ti aduci aminte de pilda cu samariteanul cel milostiv, ca sa-ti raspunzi mai bine la intrebarea "cine e aproapele meu"?

Poate ar trebui sa schimbi duhovnicul. Sau sa-l vizitezi mai des.

AlinB 31.07.2016 08:24:12

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 627246)
Asadar, intelept este sa stam linistiti si sa recunoastem propriile greseli, in legatura cu Sinodul din Creta, sa aceptam cu totii ca marele Sinod panortodox inca nu a avut loc.

Cu asa "ortodocsi" nu o sa aiba loc nici peste 1000 ani.

Citat:

Este cel mai intelept, ca sa evitam asezarea crestinilor ortodocsi, la nivel mondial, in extreme de-a dreapta si de-a stanga de unde sa strige , ca pierduti din minti , unii la altii.
Pai nu cu asta va ocupati voi?

dobrin7m 03.08.2016 05:13:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 627250)
Cum se impaca asta?

Cu asta:

Si asta:

Eu cred ca ar trebui sa te uiti in alta parte dupa "ura".

Si sa-ti aduci aminte de pilda cu samariteanul cel milostiv, ca sa-ti raspunzi mai bine la intrebarea "cine e aproapele meu"?

Poate ar trebui sa schimbi duhovnicul. Sau sa-l vizitezi mai des.

Ce jocuri de cuvinte.
ia spune cine sunt fratii intru credinta? si cine sunt aproapele?

una este sa iubesti oamenii, indiferent de credinta si alta este sa stii cine sunt fratii tai intru credinta.

E greu sa intelegem cum sa iubim oamenii fara sa ne manjim de pacatele omenirii.

<<Iubirea reprezintă împlinirea „chipului lui Dumnezeu” în om, ea constituind sănătatea omului. Omul care a dobândit-o este chemat să sfințească lumea nelăsându-se contaminat de accesele sau predispozițiile ei maladive. Aceasta este și marea taină a iubirii (și a lucrării ei tămăduitoare): a-L urma pe Hristos, a păși pe urmele Lui, asumând viața celuilalt (însă fără păcatul lui), sacrificându-ne, chiar murind pentru el (renunțând complet la sine și răstignindu-ne pentru celălalt).>>

nu sunt cuvintele unui sfant, sunt ale unei persoane simple, o ortodoxa, care a inteles cum sa ne raportam la aproapele.

dobrin7m 03.08.2016 05:18:31

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 627251)
Cu asa "ortodocsi" nu o sa aiba loc nici peste 1000 ani.

Pai nu cu asta va ocupati voi?

Nu iti fie teama. de va ingadui Dumnezeu , va avea loc indiferent de cine si cati se vor opune.
Eu am incredere deplina in Dumnezeu. Nu lasa Domnul sa se strecoare erezii in Biserica Lui.

Care voi? ai facut imparteala? noi si voi?

Noi ne ocupam de una voi de alta?

si vorbesti de altii ca separa Biserica?

Sa ne smerim mai bine si sa ne recunoastem greselile, vizavi de Sinod, raportat la canoanele Bisericii si la celelalte Sfinte sinoade ecumenice.

AlinB 03.08.2016 06:09:05

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 627560)
Ce jocuri de cuvinte.
ia spune cine sunt fratii intru credinta? si cine sunt aproapele?

una este sa iubesti oamenii, indiferent de credinta si alta este sa stii cine sunt fratii tai intru credinta.

E greu sa intelegem cum sa iubim oamenii fara sa ne manjim de pacatele omenirii.

<<Iubirea reprezintă împlinirea „chipului lui Dumnezeu” în om, ea constituind sănătatea omului. Omul care a dobândit-o este chemat să sfințească lumea nelăsându-se contaminat de accesele sau predispozițiile ei maladive. Aceasta este și marea taină a iubirii (și a lucrării ei tămăduitoare): a-L urma pe Hristos, a păși pe urmele Lui, asumând viața celuilalt (însă fără păcatul lui), sacrificându-ne, chiar murind pentru el (renunțând complet la sine și răstignindu-ne pentru celălalt).>>

nu sunt cuvintele unui sfant, sunt ale unei persoane simple, o ortodoxa, care a inteles cum sa ne raportam la aproapele.

Lasa textele, citeste pilda.
Desi la cat de ultraortodoxa esti, trebuia sa o ultracunosti deja.

mihai07 03.08.2016 13:39:35

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recom...ie-aghioritul/
Un articol lamuritor.

vsovi 03.08.2016 14:06:07

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 627565)
Citat:

În prealabil postat de dobrin7m
Nu iti fie teama. de va ingadui Dumnezeu , va avea loc indiferent de cine si cati se vor opune.
Eu am incredere deplina in Dumnezeu. Nu lasa Domnul sa se strecoare erezii in Biserica Lui.

Care voi? ai facut imparteala? noi si voi?

Noi ne ocupam de una voi de alta?

si vorbesti de altii ca separa Biserica?

Sa ne smerim mai bine si sa ne recunoastem greselile, vizavi de Sinod, raportat la canoanele Bisericii si la celelalte Sfinte sinoade ecumenice.

Lasa textele, citeste pilda.
Desi la cat de ultraortodoxa esti, trebuia sa o ultracunosti deja.

Păi a fi ultra-ortodox sau extrem de ortodox e ceva bun și de urmat căci a fi extrem de drept sau ultra drept e ceva foarte bine, înseamnă că nu rămîi urmînd pe Dumnezeu în vreun mare viciu sau că te molipsești de la alții de vreun păcat ci înseamnă că așa de bine urmezi Domnului încît nu faci nici măcar vreo greșală oricît de mică ar fi în iubirea și în viața ta.

Problema ultra-ortodoxie ca talibanism trufaș e atunci cînd cazi dea-dreapta în amestec cu false dreptăți că atunci te crezi atît de ultra-ortodox încît ai impresia că ai dreptate și cînd stai în viciile gLumii și cînd păcătuiești peste măsură și cînd greșești și calci peste mai mic sau mai mare în ciuda cuviinței și a bunului simț ce decurge din scriptură.

Iar citatul acestei creștine oarecare este foarte frumos.

<<Iubirea reprezintă împlinirea ''chipului lui Dumnezeu'' în om, ea constituind sănătatea omului. Omul care a dobândit-o este chemat să sfințească lumea nelăsându-se contaminat de accesele sau predispozițiile ei maladive. Aceasta este și marea taină a iubirii (și a lucrării ei tămăduitoare): a-L urma pe Hristos, a păși pe urmele Lui, asumând viața celuilalt (însă fără păcatul lui), sacrificându-ne, chiar murind pentru el (renunțând complet la sine și răstignindu-ne pentru celălalt).>>

E ceva cu adevărat divin și povățuitor acest citat... deși nu este chemat să sfințească gLumea ci s-o lepede pentru Dumnezeu și pentru aproapele său.

Și e bun și sfatul ei:
Citat:

Asadar, intelept este sa stam linistiti si sa recunoastem propriile greseli, in legatura cu Sinodul din Creta, sa aceptam cu totii ca marele Sinod panortodox inca nu a avut loc. Este cel mai intelept, ca sa evitam asezarea crestinilor ortodocsi, la nivel mondial, in extreme de-a dreapta si de-a stanga de unde sa strige , ca pierduti din minti , unii la altii.
Nu mă amestec în discuție fiindcă cred că se știe din proorocii că viitorul sinod ecumenist-eretic va fi unul tîlhăresc, din proorociile făcute de sute de ani dacă nu de mii de ani... oricît încearcă unii să dreagă ''busuiocul''.

Vor amesteca lucrurile și va ieși un aluat toxic... dar e traba lor... ei își vor pierde puterea... Credinței, putînd fi mai ușor stăpîniți de cel rău... deci e treaba lor... și vor și tîrî după ei pe drept-credincioși mințindu-i că e de bine.

Orice amestec al Adevărului cu minciuna, al Credinței cu gLumea, al binelui cu răul nu e de la Dumnezeu.

dobrin7m 04.08.2016 04:48:52

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 627615)

da, am citit. perfect de acord.

"Poziția oficială a Sfântului Munte Athos în privința Sinodului din Creta rămâne, până la noi documente, documentul promulgat de Sfânta Chinotită înainte de lucrările sinodului în care expune amendamentele de rigoare relativ la documentele pregătitoare pentru lucrările sinodului."

ati citit documentul? si amendamentele?

Nu au fost luate in seama de Sinod. Vom avea si o analiza , cat de curand, a Sfintei Chinonite asupra celor hotarate la Sinod. Aceasta este ultimul lor anunt.

Iubitilor, parintii indeamna la calm, pentru a nu aparea, Doamne fereste, vreo scindare, din prea mult zel. Nu apare. Oamenii vor intelege ca nu este nici un motiv de scindare, Sinodul.
4 Biserici nu au participat, asta nu inseamna ca , credinciosii acestor Biserici, de altfel in numar foarte mare, nu mai sunt ortodocsi.
celelalte biserici participante, iarasi nu pot fi blamate, socotind , ca ortodocsii lor, nu mai sunt ortodocsi.

In Biserica luptatoare nu toti au puterea sa lupte. asta nu ii face neortodocsi si nu ii aseaza in afara Bisericii.
Priviti ortodoxia la nivel mondial, fratilor, Priviti si pe rus ca frate al vostru , ca este. Priviti cu atentie la toata ortodoxia noastra si veti intelege in alt context Sinodul.
Debarasati-va de filetism, si priviti clar la intreaga Biserica ortodoxa.

cand noi avem frati peste tot pamantul, si cand la o adunare , nu vin toti fratii, asta este. inseamna ca adunarea nu a fost completa. asta nu inseamna ca cei ce nu au venit nu mai sunt frati si nici cei ce au venit nu sunt mai frati ca fratii.
sa se gandeasca bine, fratii ce au venit, ce au gresit , de nu au venit ceilalti frati ai lor. Ca in familie. iubitilor.

mihai07 04.08.2016 09:32:04

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 627717)

Iubitilor, parintii indeamna la calm, pentru a nu aparea, Doamne fereste, vreo scindare, din prea mult zel. Nu apare.

Ia uite aici zel: http://www.apologeticum.ro
http://www.apologeticum.ro/2016/07/f...ednic-anaxios/

dobrin7m 04.08.2016 10:09:36

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 627723)

pai apologeticum de mult e asa, nu doar de acum si nu s-a intamplat nimic.

Copacel 04.08.2016 13:37:12

Citat:

Ceva ciudat se intampla in muntele Athos, sau asa lasa sa se pare la prima impresie.

veilur 04.08.2016 15:15:08

Ce se intimpla ciudat la muntele Athos? Nu inteleg de ce tine acest sinod? As aprecia un rezumat intr-o idee, nu am rabdare sa citesc pagini.

DragosP 04.08.2016 15:46:54

Păi ciudații ăia fac sute de Sfinte Liturghii zilnic, se țin de rugăciune, ciudățenii d'astea....:77:

veilur 04.08.2016 15:53:53

Ma refeream in afara de activitatile cotidiene, ori daca nu esti vreun troll.

DragosP 04.08.2016 16:32:54

Ori sau poate.

veilur 04.08.2016 18:24:04

Da, bine. Ce intreb si ce se raspunde. Dar fie, te las in aerele tale, ca nu am chef sa-mi iau ban.

cristiboss56 04.08.2016 20:01:54

Citat:

În prealabil postat de veilur (Post 627783)
Ce se intimpla ciudat la muntele Athos? Nu inteleg de ce tine acest sinod? As aprecia un rezumat intr-o idee, nu am rabdare sa citesc pagini.

odata cu inchiderea lucrarilor Marelui Sinod panortodox din Creta, a avut loc si lansarea Mesajului oficial pregatit de reprezentantii Bisericilor Ortodoxe locale care au ales sa participe la intrunirea considerata "istorica" de unii credinciosi, iar de altii doar o simpla intalnire pregatitoare pentru un viitor Mare si Sfant Sinod panortodox la care ar trebui sa participe, intr-adevar, toate Bisericile Ortodoxe.
Va prezentam, mai jos, ideile principale ale Mesajului mult asteptat:
- Principala prioritate a Sfântului și Marelui Sinod a fost proclamarea unității Bisericii Ortodoxe, aceasta exprimandu-si unitatea și sobornicitatea prin intermediul Sinodului;
- Trebuie continuata Liturghia de după Sfânta Liturghie, marturisind tuturor Credinta Ortodoxa;
- Biserica acordă o mare importanță dialogului cu alte confesiuni crestine, fara compromis in credinta, fiind deschisa unei cunosteri reciproce a invataturilor, traditiei si experientei.
- Biserica condamna fundamentalismul, sustinand dialogul interreligios: "Explozia fundamentalismului care se observă în sânul diferitelor religii reprezintă expresia unei religiozități morbide".
- Secularizarea contemporană urmărește departarea omului de Hristos și de influența duhovnicească a Bisericii, pe care o identifică arbitrar cu conservatorismul.
- Biserica Ortodoxă consideră relația indisolubilă de dragoste dintre bărbat și femeie „o taină mare… în Hristos și în Biserică”, iar familia o „biserică mică”, rezultată din căsătorie, fiind singura garanție pentru creșterea copiilor.
- În relațiile cu științele naturale, "Biserica Ortodoxă evită plasarea investigațiilor științifice sub tutelaj și nu adoptă o poziție cu privire la fiecare problemă științifică".
- "Este limpede că situația de criză ecologică de astăzi se datorează unor cauze spirituale și morale".
- "Ortodoxia propune respectul pentru caracteristicile personale ale oamenilor și popoarelor. Se opune autonomizării economiei din cauza nevoilor umane de bază și transformării acesteia într-un scop în sine".
- "Biserica Ortodoxă nu se implică în politică. Vocea ei rămâne distinctă dar și profetică".
- "Biserica Ortodoxă se adresează tinerilor, care caută deplinătatea vieții în libertate, dreptate, creativitate, dar și iubire".
- "Sfântul și Marele Sinod a deschis orizonturile noastre către lumea contemporană diversă".
Mesajul a fost tradus si publicat integral de Agentia oficiala de stiri a Patriarhiei Romane,
Basilica

AlinB 04.08.2016 21:28:02

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 627728)
pai apologeticum de mult e asa, nu doar de acum si nu s-a intamplat nimic.

Pai astia sunt de ai tai, "nu facem schisma, doar aparam ortodoxia".
Si e fix invers.

Copacel 04.08.2016 23:30:32

Citat:

- Trebuie continuata Liturghia de după Sfânta Liturghie, marturisind tuturor Credinta Ortodoxa;
Cand o fraza incepe cu "trebuie" avem de-a face cu Jean Gheorghiu.
Ceausescu si poporu'...Ceausescu si poporu'....parca asa era
Citat:

- Biserica acordă o mare importanță dialogului cu alte confesiuni crestine, fara compromis in credinta, fiind deschisa unei cunosteri reciproce a invataturilor, traditiei si experientei.
Asta-i ecumenism pe fatza.Biserica Ortodoxa nu trebuie sa fie deschisa cunoasterii invataturilor altor eretici
Citat:

- Biserica condamna fundamentalismul, sustinand dialogul interreligios:
Bre orice dialog se sustine cu bani.Nema bani, nema dialog.
Citat:

"Explozia fundamentalismului care se observă în sânul diferitelor religii reprezintă expresia unei religiozități morbide".
Fundamentalismul asta poate fi o reactie la moartea duhovniceasca a altora
din sanul bisericii
Citat:

- Secularizarea contemporană urmărește departarea omului de Hristos și de influența duhovnicească a Bisericii, pe care o identifică arbitrar cu conservatorismul.
Pai cum ramane cu deschiderea catre alte invataturi ?(vezi mai sus).Astea
nu duc la departarea omului de Hristos ?
[quote]
Citat:

- În relațiile cu științele naturale, "Biserica Ortodoxă evită plasarea investigațiilor științifice sub tutelaj și nu adoptă o poziție cu privire la fiecare problemă științifică".
Adica se departeaza de Creationism.Stiinta , bah, cah nu stim noi d-astea.
Noi nu "este" evoluati inca.
Citat:

- "Este limpede că situația de criză ecologică de astăzi se datorează unor cauze spirituale și morale".
Ce constatare.Pai tot din cauze spirituale si morale a venit si Hristos acum 2000 de ani.
Citat:

- "Ortodoxia propune .....
Deja suna a limbaj de lemn gen Iohannis-Ilieskovici.

"Tragi domni-tovarasi trebuie sa ne propunem sa ramanem in continuare
ortodocsi, ca sa fie bine, ca sa nu fie rau.Ca daca e bine atunci nu e rau
si daca e rau atunci nu e bine.Adica vice-versa.
Avem, n-avem treaba noi trebuie sa dovedim lumii ca ne aflam in treaba,
ba chiar si in treaba altora.Ca o societate fara moral si principii ca va sa zica
nu le are"

Cu bani astia irositii pe aceasta deplasare mai bine hranea niste saraci sau le
platea medicamentelor pensionarilor muritori de foame care sustin cutia milei.

Romowe 05.08.2016 01:25:29

Citat:

Mă tem că acei de acolo, de la stupidologeticum, sînt filoegionari. Legionarii au fost fasciști. Legionarii au fost și eretici, bisericește vorbind: ultrafiletiști. "Mișcarea Legionară" a fost un soi de societate criminalo-mistică, iar defunctul ei căpitan cezeceu, care a murit moartea pe care o cerea pentru alții, un asasin și instigator public la violență, război civil și genocid etnic.

vsovi 05.08.2016 15:09:22

Citat:

odata cu inchiderea lucrarilor Marelui Sinod panortodox din Creta, a avut loc si lansarea Mesajului oficial pregatit de reprezentantii Bisericilor Ortodoxe locale care au ales sa participe la intrunirea considerata "istorica" de unii credinciosi, iar de altii doar o simpla intalnire pregatitoare pentru un viitor Mare si Sfant Sinod panortodox la care ar trebui sa participe, intr-adevar, toate Bisericile Ortodoxe.
Păi ori e sinod ori e întîlnire pregătitoare... defapt cred că e diversiune, se petrece ceva în ascuns și ca să nu poți zice nici că e cînd te critică unii și nici că nu e cînd te aplaudă alții atunci zici că e ceva și că va mai fi... încă ceva dar nu e chiar un sinod.

Cred că defapt e un sinod ascuns... așa făcut să nu să știe dedesubturile și nici contractele, actele ce s-au semnat și nici consecințele ce decurg.

E ca la guvernanții ce vor să ascundă profiturile necurate făcute cu băieții deștepți din energiei. Se fac contracte cu clauze ascunse și peste toată unitatea se înscăunează un nou papă... apare un supra sinod... care va avea puteri mai mari decît sinoadele locale, decît patriarhiile, decît mitropoliile și episcopiile și iată cum biserica ortodoxă devine un fel de ONU condus de dalalai-blama.

Citat:

Va prezentam, mai jos, ideile principale ale Mesajului mult asteptat:
- Principala prioritate a Sfântului și Marelui Sinod a fost proclamarea unității Bisericii Ortodoxe, aceasta exprimandu-si unitatea și sobornicitatea prin intermediul Sinodului;
- Biserica condamna fundamentalismul, sustinand dialogul interreligios: "Explozia fundamentalismului care se observă în sânul diferitelor religii reprezintă expresia unei religiozități morbide".
- Biserica Ortodoxă consideră relașia indisolubilă de dragoste dintre bărbat și femeie ''o taină mare'' în Hristos și în Biserică'', iar familia o ''biserică mică'', rezultată din căsătorie, fiind singura garanție pentru creșterea copiilor.
- "Ortodoxia propune respectul pentru caracteristicile personale ale oamenilor și popoarelor. Se opune autonomizării economiei din cauza nevoilor umane de bază și transformării acesteia într-un scop în sine".
- "Biserica Ortodoxă nu se implică în politică. Vocea ei rămâne distinctă dar și profetică".
- "Biserica Ortodoxă se adresează tinerilor, care caută deplinătatea vieții în libertate, dreptate, creativitate, dar și iubire".
- "Sfântul și Marele Sinod a deschis orizonturile noastre către lumea contemporană diversă".
Mesajul a fost tradus si publicat integral de Agentia oficiala de stiri a Patriarhiei Romane,
Basilica
Ideile par pozitive dar cred că sunt date doar ca să-ți ia ochii... Eu aș vrea să știu ce s-a semnat și ce se va mai semna și cu cine și să pot citi în clar toate chichițele și clauzele ascunse și tot ce decurge din ce s-a semnat.

Aș vrea să fie făcute publice și puse transparent pe site, toate actele ce s-au semnat și toate clauzele ascunse care au putere de lege pentru ortodocși.

În proorocie se spune că e sau că va fi un sinod tîlhăresc prin care se va înscăuna antihrist peste ortodocși...

Deci eu ca mirean din BOR și de dragul patriarhului Daniel și a multor arhierei pe care îi cinstesc votez contra pustiirii bisericii ortodoxe în care m-am născut... și votez contra semnării și respectării unor astfel de închinăciuni și biruri făcute la înalta și larga poartă!

ioan67 05.08.2016 15:42:42

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 627906)
... clauzele ascunse care au putere de lege pentru ortodocși.

Tocmai de puterile astea de lege se agata si formalismul...

Care legi? Ce e aia "legi pentru ortodocsi"?
Legile sunt ale lumii, ale lumescului, pentru oarecare randuiala in sotietate.
In iubire, insa... Iubirea insasi e Legea si nu mai are nevoie de alte legi si clauze ascunse...:)

veilur 05.08.2016 16:46:43

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 627913)
Tocmai de puterile astea de lege se agata si formalismul...

Care legi? Ce e aia "legi pentru ortodocsi"?
Legile sunt ale lumii, ale lumescului, pentru oarecare randuiala in sotietate.
In iubire, insa... Iubirea insasi e Legea si nu mai are nevoie de alte legi si clauze ascunse...:)

Pentru raspunsul tau:

https://cdn.meme.am/instances/400x/44613977.jpg

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:35:17.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.