Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Adventistii neaga viata sufletului dupa moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4290)

liviu-sergiu 04.03.2009 14:10:31

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 120391)
Acum veniti cu o alta inventie: "sufletul care dispare in neant". Fiti sincer si recunoasteti ca este din capul dvs., nu de la vre-un seminar adventist. Orice prezentator a unui seminar nu are "curajul" sa treaca peste Sfanta Scriptura (risca sa fie luat la scuturat de adventisti - acestia fiind buni cunoscatori ai Scripturii).

"Pana nu se intoarce tarana in pamant si duhul (suflarea de viata) la Dumnezeu care l-a dat" (Eclesiastul 12:7)
Adventistii stiu si sustin, conform cu Sfanta Scriptura, ca suflarea de viata se intoarce la Dumnezeu, nu ca se pierde in neant.

Atunci de ce spun ca sufletul nu este nemuritor? Sa nu spui ca nici asta nu spun adventistii...

alx 04.03.2009 14:15:43

liviu-sergiu, departe esti de drumul catre Imparatia Cerurilor. Ai cazut in mana Diavolului, si acum face ce doresti din tine. Esti unealta lui, prin care isi varsa ura peste credinciosi. Cand Dumnezeu il va nimici, vei fi pierdut si tu pentru totdeauna in intunericul raului.

liviu-sergiu 04.03.2009 14:24:28

Citat:

În prealabil postat de alx (Post 120405)
liviu-sergiu, departe esti de drumul catre Imparatia Cerurilor. Ai cazut in mana Diavolului, si acum face ce doresti din tine. Esti unealta lui, prin care isi varsa ura peste credinciosi. Cand Dumnezeu il va nimici, vei fi pierdut si tu pentru totdeauna in intunericul raului.

Ce te face sa crezi asta? explica

liviu-sergiu 04.03.2009 14:29:18

pentru ALX

Sa inteleg ca si tu crezi ca sufletul "moare". Esti adventist?

alx 04.03.2009 14:34:29

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120408)

Pierduta e persoana in sufletul careia nu canta o melodie calma a sfintele scrieri, a Bibliei si Sfintilor Parinti. Te intrebi, pui cuvantul sfant la indoiala; nu poate fi decat lucratura Diavolului.
Doamne, ajuta-l pe Liviu sa ajunga pe calea cea dreapta, sa se bucure de creatia Ta.

monica.miholca 04.03.2009 14:38:46

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120408)

liviu-sergiu, alx rade de noi. nu e crestina, probabil crede in Zalmoxe...
a propos alx, iti place formatia Sfinx? si mie!

alx 04.03.2009 14:54:34

Zamolxis? Alta ispita a Diavolului, prin care sa ne indepartam de Lumina Tatalui. Eu nu ascult muzica, decat bisericeasca, si cea de la sfanta toaca.

vasinec 05.03.2009 11:10:38

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120404)
Atunci de ce spun ca sufletul nu este nemuritor? Sa nu spui ca nici asta nu spun adventistii...

Pentru ca Sfanta Scriptura spune:
"Sufletul care pacatuieste acela va muri"(Ezechiel 18:20)

"Singurul Stapanitor, Imparatul imparatilor si Domnul domnilor, singurul care are nemurirea" (1 Timotei 6:15,16)

Daca va ajuta, va dau si un citat din Sfantul Iustin Martirul.
“Sufletul traieste pentru ca Dumnezeu ii da viata. Caci sufletul nu traieste prin el insusi, cum traieste Dumnezeu. Singur Dumnezeu este nemuritor, iar toate celelelte… sunt nascute si stricacioase. Prin urmare, sefletele nu sunt nemuritoare, ci sufletele vor muri” (Citat de T. Bodogare, in “Apologetii in limba greaca”, 1980, Bucuresti, pag. 98,99.)

P.S. Nu faceti confuzie intre "suflet viu" si "duh de viata". Sfanta Scriptura ne spune ca sufletul moare iar duhul de viata ("ruah", in ebraica - o forma impersonala si inconstienta) se intoarce la Dumnezeu (Eclesiastul 12:7).

liviu-sergiu 06.03.2009 10:36:09

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 120574)
Pentru ca Sfanta Scriptura spune:
"Sufletul care pacatuieste acela va muri"(Ezechiel 18:20)

"Singurul Stapanitor, Imparatul imparatilor si Domnul domnilor, singurul care are nemurirea" (1 Timotei 6:15,16)

Daca va ajuta, va dau si un citat din Sfantul Iustin Martirul.
“Sufletul traieste pentru ca Dumnezeu ii da viata. Caci sufletul nu traieste prin el insusi, cum traieste Dumnezeu. Singur Dumnezeu este nemuritor, iar toate celelelte… sunt nascute si stricacioase. Prin urmare, sefletele nu sunt nemuritoare, ci sufletele vor muri” (Citat de T. Bodogare, in “Apologetii in limba greaca”, 1980, Bucuresti, pag. 98,99.)

P.S. Nu faceti confuzie intre "suflet viu" si "duh de viata". Sfanta Scriptura ne spune ca sufletul moare iar duhul de viata ("ruah", in ebraica - o forma impersonala si inconstienta) se intoarce la Dumnezeu (Eclesiastul 12:7).

Ai spus ca sufletul care va pacatui acela va muri (Ezechiel 18:20), bine ai spus.
Ai mai spus de asemenea "In locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune" (Eclesiastul 9:10) .
Oare nu te contrazici singur? Sufletul despartit de trup (adica dupa ce a murit omul) nu mai poate pacatui pt ca "In locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune" (Eclesiastul 9:10) .

“Sufletul traieste pentru ca Dumnezeu ii da viata(trup in carne si oase). Caci sufletul nu traieste prin el insusi (sufletul daca Dumnezeu nu-i da viata adica trup, nu poate face nici lucrare, nu poate face nici bine,nici pacatui,etc, adica nu este considerat viu), cum traieste Dumnezeu(sufletul nu poate capata trup cu de la sine putere). Singur Dumnezeu este nemuritor, iar toate celelelte… sunt nascute si stricacioase(suflet+trup=suflet viu). Prin urmare, sufletele nu sunt nemuritoare, ci sufletele vor muri(sufletul viu va muri)” (Citat de T. Bodogare, in “Apologetii in limba greaca”, 1980, Bucuresti, pag. 98,99.)

P.S. Nu faceti confuzie intre "suflet viu" si "duh de viata"(eu nu pot face diferenta, fa tu daca poti). Sfanta Scriptura ne spune ca sufletul moare (sufletul +trup=suflet viu) iar duhul de viata ("ruah", in ebraica - o forma impersonala si inconstienta) se intoarce la Dumnezeu (Eclesiastul 12:7).[/quote]
. "pana nu se intoarce tarana in pamant, cum a fost, si pana nu se intoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat." (Ecleziastul 12:7)
Tu tot imi spui de ruah, dar amice eu sunt roman. Da-mi exemple doar din Sfanta Scriptura cea romana, ca daca eu pun la indoiala Biblia si caut in dictionare tot ce nu-mi place ... atunci asta nu mai este credinta. Eu sunt un om din popor care nu are facultate, nu cunosc nici limba aramaica, nici ebraica, si apoi daca pun la indoiala tot ce scrie in Biblie si caut in dictionare, atunci mai pot scrie si alte Biblii care sa semene cu asta dar sa aiba intelesuri diferite. Mai bine lasa Biblia asa cum ne-a dat-o Bunul Dumnezeu.

Am inteles ca tu nu crezi ca sufletul dupa ce omul moare , poate vorbi, poate sa aiba stari de sete, poarta haine , vede , aude, desi ti-am dat exemple clare . Tu nu crezi ca sufletul omului poate ajunge in Rai sau in Iad dupa ce omul moare (amintesteti ce a spus Isus talharului de pe cruce- chiar astazi vei fi cu mine in rai). Problema ta daca tu nu crezi cuvintele Lui Isus asa cum sunt ele scrise in Biblia cea tradusa de Cornilescu. Pt mine Biblia este Sfanta si tot ce scrie in Ea eu nu pun la indoiala. Sa nu crezi ca omul de rand trebuie sa invete aramaica si ebraica ca sa poata citi si intelege Biblia; atunci unde ar mai fi mantuirea lui???

vasinec 06.03.2009 11:01:08

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120726)
Ai spus ca sufletul care va pacatui acela va muri (Ezechiel 18:20), bine ai spus.
Ai mai spus de asemenea "In locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune" (Eclesiastul 9:10) .
Oare nu te contrazici singur?

Dupa cum si dvs. aratati, nu am spus de la mine ci am dat citate din Sfanta Scriptura. Vreti sa demonstrati ca Scriptura se contrazice pe ea insasi?

vasinec 06.03.2009 11:35:13

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120726)
Tu nu crezi ca sufletul omului poate ajunge in Rai sau in Iad dupa ce omul moare (amintesteti ce a spus Isus talharului de pe cruce- chiar astazi vei fi cu mine in rai). Problema ta daca tu nu crezi cuvintele Lui Isus asa cum sunt ele scrise in Biblia cea tradusa de Cornilescu. Pt mine Biblia este Sfanta si tot ce scrie in Ea eu nu pun la indoiala. Sa nu crezi ca omul de rand trebuie sa invete aramaica si ebraica ca sa poata citi si intelege Biblia; atunci unde ar mai fi mantuirea lui???

1. Daca Biblia pt. dvs. este Sfanta, atunci de ce vreti sa o contraziceti si cautati sa sustineti teoria spiritista a sufletului nemuritor?

2. Nu este adevarat ce spuneti (de altfel si titlul topicului sugereaza acelasi nedevar). Eu cred ca sufletul poate ajunge in rai sau in iad, dupa ce omul moare, dar cu conditia sa aiba loc INVIEREA si judecata.

3. Nu este frumos sa ma acuzati ca eu nu cred cuvintele Domnului Iisus Hristos.
Domnul Iisus Hristos ii spune talaharului: "Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu mine in rai" (Luca 23:43). Si totusi, Domnul Iisus Hristos nu s-a suit in aceeasi zi la Tatal: "Nu ma tinea", i-a zis Iisus, "caci inca nu m-am suit la Tatal Meu"(Ioan 20:17) A spus aceste cuvinte a treia zi, de la rastignirea si promisiunea facuta talharului. Cum explicati aceasta aparenta nepotrivire? Va dau niste sugestii Biblice, daca imi permiteti:
"Caci cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine"(Psalmul 6:5)
"Nu mortii lauda pe Domnul" (Psalmul 115:17)
"In locuinta mortilor in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune" (Ecelsiastul 9:10)

Dau si o varianta: avand in vedere ca in moarte nu este nici un fel de constientizare, talharul de pe cruce stie ca a inchis ochii, rastignit alaturi de Mantuitorul. Urmatorul moment este acela cand va deschide ochii, la inviere, inaintea Mantuitorului pentru a primi ceea ce i s-a promis, fara nici o intarziere. Cat timp a trecut (sau va mai trece) intre aceste momente (moarte si inviere) nu se stie. Pantru talhar nu este decat o clipeala de ochi.

liviu-sergiu 06.03.2009 13:17:46

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 120730)
Dupa cum si dvs. aratati, nu am spus de la mine ci am dat citate din Sfanta Scriptura. Vreti sa demonstrati ca Scriptura se contrazice pe ea insasi?

Nici decum nu vreau sa spun ca Biblia se contrazice pe ea insasi. Am vrut sa iti arat ca tu te contrazici singur si ti-am exemplificat de ce mai inainte. Daca nu ai inteles ... treaba ta.

liviu-sergiu 06.03.2009 13:49:38

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 120736)
1. Daca Biblia pt. dvs. este Sfanta, atunci de ce vreti sa o contraziceti si cautati sa sustineti teoria spiritista a sufletului nemuritor?

2. Nu este adevarat ce spuneti (de altfel si titlul topicului sugereaza acelasi nedevar). Eu cred ca sufletul poate ajunge in rai sau in iad, dupa ce omul moare, dar cu conditia sa aiba loc INVIEREA si judecata.

3. Nu este frumos sa ma acuzati ca eu nu cred cuvintele Domnului Iisus Hristos.
Domnul Iisus Hristos ii spune talaharului: "Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu mine in rai" (Luca 23:43). Si totusi, Domnul Iisus Hristos nu s-a suit in aceeasi zi la Tatal: "Nu ma tinea", i-a zis Iisus, "caci inca nu m-am suit la Tatal Meu"(Ioan 20:17) A spus aceste cuvinte a treia zi, de la rastignirea si promisiunea facuta talharului. Cum explicati aceasta aparenta nepotrivire? Va dau niste sugestii Biblice, daca imi permiteti:
"Caci cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine"(Psalmul 6:5)
"Nu mortii lauda pe Domnul" (Psalmul 115:17)
"In locuinta mortilor in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune" (Ecelsiastul 9:10)

Dau si o varianta: avand in vedere ca in moarte nu este nici un fel de constientizare, talharul de pe cruce stie ca a inchis ochii, rastignit alaturi de Mantuitorul. Urmatorul moment este acela cand va deschide ochii, la inviere, inaintea Mantuitorului pentru a primi ceea ce i s-a promis, fara nici o intarziere. Cat timp a trecut (sau va mai trece) intre aceste momente (moarte si inviere) nu se stie. Pantru talhar nu este decat o clipeala de ochi.

1. Arata-mi unde eu am zis ca Biblia se contrazice. Eu ti-am exemplificat de ce nu ai dreptate cu exemple din Biblie si nu mai reiau. Daca tu intelegi gresit tot ce iti explic eu... vorbesc la pereti atunci.
2. Nu mai reiau din urma:- ti-am aratat ca sufletele dupa ce mortii mor vorbesc , aud si asa mai departe;
-ti-am aratat ca Isus a spus talharului chiar astazi vei fi cu mine in rai. Tu ce intelegi prin cuvantul astazi? Asa scrie intradevar ca Isus nu a dat voie ca sa se atinga de el nimeni a treia zi. Te intreb atunci cand sa urcat la cer? Stii doar ca apostolul Toma a atins ranile Domnului si dupa 40 de zile de la inviere a avut loc inaltarea la cer.
3. Scopul meu nu este acela de a acuza pe nimeni dar este ciudat ca ti-am aratat ca oamenii dupa mor, sufletele lor vorbesc, aud, vad si asa mai departe. Daca lucrul acesta e scris in Biblie (nu eu l-am scris), atunci de ce insisti sa spui ca nu-i asa?
"Caci cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine"(Psalmul 6:5) se referea la mortii din cimitire.

"Nu mortii lauda pe Domnul" (Psalmul 115:17) are dublu sens:- morti deja, sunt toti cei care desi sunt vii, nu cunosc caile Domnului. Exemplu: lasa mortii sa-si ingroape mortii;
-si cei ce sunt in tarana pamantului.

Ti-am aratat ca mortii din morminte sunt doar tarana si nu stiu nimic.
ti-am aratat ca nici sufletele mortilor nu fac lucrari, ei nu mai fac nimic din ce pot face pe pamant, nu fac nici pacat , nu fac nici bine, dar asta nu inseamna ca ei nu vorbesc, nu aud, si asa mai departe.

Ai zis ca pt talhar este doar o clipa momentul mortii. Atunci ce intelegi prin cuvantul astazi? Totusi au trecut 2000 de ani si ziua aia e demult trecuta. Ai grija ce spui ca nu este bine sa avem interpretari dupa bunul plac.

liviu-sergiu 06.03.2009 14:13:21

Poti deasemenea sa citesti Evanghelia lui Nicodim , o gasesti pe internet(asta daca nu ai citit-o). Nu iti cer nici sa crezi ce scrie acolo, dar nici sa nu crezi. Doar Biblia iti cer sa o crezi

vasinec 06.03.2009 14:44:54

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120761)
- ti-am aratat ca sufletele dupa ce mortii mor vorbesc , aud si asa mai departe;

Am inteles ce mi-ati aratat: ca sufletele mortilor au forma trupeasca, parti trupesti si suferinte trupesti (sa ma corectati daca am inteles gresit). De asemena, sufletele sunt constiente si pot vorbi. Practic, aceste suflete ale mortilor, sunt fiinta umana in intregime si in viata.
Deci, dupa demonstratiile dvs., "omul cand moare de fapt nu moare"(am intalnit acasta expresie, care m-a socat putin, in lucrarea unui pastor baptist- Victor P.).
Ideea ca la moarte omul nu moare, ci doar se desparte de trupul sau, si traieste mai departe, este mai degraba de la cel rau:
"Atunci sarpele a zis femeii:"hotarat ca nu veti muri" (Facearea 3:4).

Eu as zice sa aprofundati mai bine problema mortii pentru ca sa dati importanta cuvenita INVIERII, care ne-a fost data ca nadejde prin invierea Domnului Iisus Hristos (1 Corinteni 15:12-34)

Eu raman la parerea Sfantului Iustin Martirul, care mi se pare in totala concordanta cu Cuvantul lui Dumnezeu.

vasinec 06.03.2009 14:56:06

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120761)
Ai zis ca pt talhar este doar o clipa momentul mortii. Atunci ce intelegi prin cuvantul astazi? Totusi au trecut 2000 de ani si ziua aia e demult trecuta. Ai grija ce spui ca nu este bine sa avem interpretari dupa bunul plac.

Ce treaba are talharul cu cei 2000 de ani. Un mort nu are notiunea timpului. Moartea, conform Sfintei Scripturi, este un somn fara urma de constienta. Talharul stie ca intre momentul in care a inchis ochii si momentul INVIERII sale in fata Mantuitorului, nu a trecut decat o clipa. Pentru el, se va implini ce a spus Hristos: "Azi vei fi cu mine in rai".

Stiu ca pe dvs. va incurca versetele in care se arata ca Domnul Iisus Hristos nu s-a inaltat chiar in acea zi la Tatal (ex:Ioan 20:17). Cum explicati promisiunea facuta de Domnul Iisus Hristos ("astazi vei fi cu mine in rai") de vreme ce El s-a inaltat cateva zile mai tarziu?

ovidiu-s 06.03.2009 21:12:37

Citat:

În prealabil postat de vasinec
“Sufletul traieste pentru ca Dumnezeu ii da viata. Caci sufletul nu traieste prin el insusi, cum traieste Dumnezeu. Singur Dumnezeu este nemuritor, iar toate celelelte… sunt nascute si

Citat:

stricacioase. Prin urmare, sefletele nu sunt nemuritoare, ci sufletele vor muri”(Citat de T. Bodogare, in “Apologetii in limba greaca”, 1980, Bucuresti, pag. 98,99.)

De ce scoți din context niste citate pe care le dai, doar doar vor susține doctrina eretică cu care te-au familiarizat sectanții tăi?
Ce stii tu despre sf Iustin Martirul?
Sfântul Iustin scrie: „Dacă moartea ar duce la nesimțire, ea ar fi un avantaj pentru toți cei nedrepți. Dar, întrucât și simțământul le rămâne tuturor celor ce au trăit și pedeapsa veșnică îi așteaptă, nu neglijați de a fi convinși și de a crede că acestea sunt adevărate..., că sufletele, și după moarte, sunt în simțire." Iar în altă parte: „Sufletele celor pioși rămân într-un loc mai bun, iar cele nedrepte și rele într-unul mai rău, așteptând acolo momentul judecății. Sufletele vrednice de Dumnezeu nu vor muri, pe când celelalte vor fi pedepsite după voința lui Dumnezeu". Chiar dacă Sfântul Iustin s-a corectat de unele influențe și a aprofundat doctrina despre suflet, el nu acceptă sintagma de „suflet nemuritor", dar nu pentru că ar fi crezut, după cum am văzut din citatele de mai sus, că sufletul ar avea un sfârșit, ci pentru că, potrivit lui, nemuritor ar însemna și nenăscut, învățătură neconformă cu Ortodoxia. ("Eshatologia Părinților Apostolici și a apologeților" pr. Drd. Laurențiu NISTOR)

[COLOR=red]Așa că nu mai încercați să schimbați subiectul radicând false probleme pe care le-am mai reluat de câteva ori domnule vasinec și ocupați-vă de problemele aflate în discuție. Aștept răspunsuri logice și biblice la citatele de mai jos. Puteți să vă consultați și cu liderii sectari adventiști mai “bine pregătiți” decât dvs, pe care îi cunoașteți.[/COLOR]
[COLOR=red](Apoc. 6, 9-11). "Si cand a deschis pecetea a cincea, am vazut, sub jert[/COLOR][COLOR=red]felnic, sufletele celor injunghiati pentru cuvantul lui Dumnezeu si pentru marturia pe care au dat-o. [/COLOR]
[COLOR=red]Si strigau cu glas mare si ziceau: Pana cand, Stapane sfinte si adevarate, nu vei judeca si nu vei razbuna sangele nostru, fata de cei ce locuiesc pe pamant? Si fiecaruia dintre ei i s-a dat cate un vesmant alb si li s-a spus ca sa stea in tihna, inca putina vreme, pana cand vor implini numarul si cei impreuna-slujitori cu ei si fratii lor, cei ce aveau sa fie omorati ca si ei." [/COLOR]
[COLOR=red]1 Petru 3.18 „Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar VIU FĂCUT CU DUHUL, CU CARE S-A COBORÂT ȘI A PROPOVĂDUIT ȘI DUHURILOR ȚINUTE ÎN ÎNCHISOARE, care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă”. [/COLOR]
[COLOR=red]Am încercat să dau citatul complet. Sf. Petru se referă clar la cele trei zile ale Mântuitorului în care a fost mort cu trupul (pentru că spune clar “omorât cu trupul”) și la pogorârea Sa în Iad unde erau duhurile unor oameni care trăiseră demult pentru că face și precizarea „în zilele lui Noe”[/COLOR]
[COLOR=red]Apoi în aceași carte biblică și referindu-se la același episod sf. Petru face precizarea :[/COLOR]
[COLOR=red]1 Petru 4.5-6 „Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. Că spre aceasta S-A BINEVESTIT MORȚILOR, CA SĂ FIE JUDECAȚI CA OAMENI DUPĂ TRUP, DAR SĂ VIEZE DUPĂ DUMNEZEU CU DUHUL. “ În Biblia tradusă de B. Anania scrie “s-a bivestit CHIAR ȘI morților” iar în Biblia Cornilescu: “Ș[/COLOR][COLOR=red]I CELOR morți". Adică sensul e clar: pe lângă cei vii cărora le-a propovăduit Mântuitorul în timpul vieții pământești le-a propovăduit ȘI CELOR MORȚI în timpul coborârii în Iad.[/COLOR]
[COLOR=red]4 Regi 13.21 (sau 2 Imp.13.21-biblia sectantilor) "Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete și, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei.CĂZÂND ACELA, S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT ȘI S-A SCULAT PE PICIOARELE SALE". [/COLOR]
[COLOR=red]Puteau oasele unui sfânt decedat să facă minuni dacă sufletul acelui sfânt nu mai exista?[/COLOR]
[COLOR=red]De asemenea nu ați dat niciodată nici un răspuns plauzibil nici la citatele:[/COLOR]
[COLOR=red]Marcu 9.43-48 „Ș[/COLOR][COLOR=red]i de te smintește mâna ta, tai-o că mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE Și de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este ție cu un singur ochi în împărăția lui Dumnezeu, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE." [/COLOR]
[COLOR=red]Despre ce foc care nu se stinge și despre ce vierme e vorba aici, dacă voi adventiștii negați existența Iadului?[/COLOR]

[COLOR=red]Să ne oprim și la citatul din Apocalipsa 20.7-10 :[/COLOR]
[COLOR=red]„Ș[/COLOR][COLOR=red]i către sfârșitul miilor de ani, satana va fi dezlegat din închisoarea lui, Și va ieși să amăgească neamurile, care sunt în cele patru unghiuri ale pământului, pe Gog și pe Magog, și să le adune la război; iar numărul lor este ca nisipul mării. Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, ȘI VOR FI CHINUIȚI ACOLO ÎN VECII VECILOR". [/COLOR]
[COLOR=red]Aici Biblia susține clar existența veșnică a sufletelor și existența Iadului, referindu-se la pedeapsa antihriștilor și a celorlalți oameni amăgiți de diavol. Sunt curios să văd cum veti ocoli răspunsul la problema asta![/COLOR]
[COLOR=red]Să ne oprim și la definiția pe care o dă însăși Mântuitorul termenului de Înviere:[/COLOR]
[COLOR=red]Ioan 5.28-29 "vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui. Și vor ieși, CEI CE AU FĂCUT LUCRURI BUNE SPRE ÎNVIEREA VIEȚII ȘI CEI CE AU FĂCUT CELE RELE SPRE ÎNVIEREA OSÂNDIRII".[/COLOR]
[COLOR=red]Acesta e un alt citat pe care adventiștii îl ocolesc, pentru că argumentează existența Iadului.[/COLOR]
[COLOR=red]Să ne referim și la Schimbarea la Față a Domnului: [/COLOR]
[COLOR=red]Luca 9. 28-31"luând cu Sine pe Petru și pe Ioan și pe Iacov, S-a suit pe munte ca să Se roage. Și pe când se ruga El, chipul feței Sale s-a făcut altul și îmbrăcămintea Lui albă strălucind.ȘI IATĂ DOI BĂRBAȚI VORBEAU CU EL, CARE ERAU MOISE ȘI ILIE Și care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Lui"[/COLOR]
[COLOR=red]Evangheliile arată că Hristos a vorbit cu două personae care trăiseră demult. Ilie s-a înălțat la cer, dar Moise era mort. (Deut 24.5 "Ș[/COLOR][COLOR=red]i a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, în pământul Moabului, după Cuvântul Domnului") Cu cine a vorbit Hristos acolo la Schimbarea la față, dacă sufletul lui Moise nu mai exista conștient?[/COLOR]
[COLOR=red]Apoi, in epistola catre Evrei 12 ;22 "Ne-am apropiat de muntele Sion si cetatea Dumnezeului celui viu, de Ierusalimul cel ceresc si de zeci de mii de ingeri in adunare sarbatoreasca si de BISERICA CELOR INTAI NASCUTI care sunt injscrisi in ceruri si de DUHURILE DREPTILOR CELOR DESAVARSITI si de Iisus Mijlocitorul Noului testament"[/COLOR]
[COLOR=red]Se vede clar din acest pasaj in primul rand, timpul trecut "ne-am apropiat de Muntele Sion, deci nu ne v-om apropia intr-o epoca viitoare, si duhurile dreptilor celor desavarsiti care-l lauda pe Dumnezeu, deci e clar ca cineva intr-o stare de inconstienta nici nu poate avea inca aceste calitati de dasavarsiti ci le-ar primi atunci cand ar invia la a doua venire, si nici nu-l pot lăuda pe Dumnezeu.[/COLOR]
[COLOR=red]2 Cronici 33.6 “ Manase a adus oameni care chemau duhurile morților și fermecători; și a înmulțit relele împotriva Domnului, mâniindu-L.” [/COLOR]
[COLOR=red]Lev 20.27 “Bărbatul sau femeia, de vor chema morți sau de vor vrăji, să moară neapărat”[/COLOR]
[COLOR=red]Dacă vechii evrei nu credeau în existența sufletelor după moarte, atunci de ce le interzice D-zeu sub pedeapsa morții, spiritismul?[/COLOR]

[COLOR=red]Domnule vasinec, nu am mai adus argumentul Pildei săracului Lazăr de la Luca 16, în care se vorbește limpede de existența Iadului și a sufletelor după moarte, pentru că acolo ați venit cu niște comentarii de tot hazul, ba încă ați avut curajul să spuneți că nicăieri în Biblie nu se mai vorbește despre persoane decedate care vorbesc sau fac acțiuni. Deci când vă apucați la modul serios de citatele de mai sus??? Dacă ocoliți răspunsurile, o să le reiau la nesfârșit.[/COLOR]

punctulzero 06.03.2009 23:16:09

vreau sa invat!!!

Nu prea stiu multe despre nemurirea sufletului si nici despre viata de dupa moarte! Sunt interesat despre subiect!

Am citit tot ce ati scris pe forum pe acest subiect(pareri pro si contra)!
O doctrina gresita distruge altele - niu se incadreaza in sistemul adevarului!
Intrebare: Ce doctrine distruge invatatura despre nemurirea sufletului? Dar cea despre moartea sufletului?

punctulzero 06.03.2009 23:21:37

astept

va rog sa binevoiti d-nii sergiu si vasinec

vasinec 07.03.2009 08:31:46

Citat:

În prealabil postat de punctulzero (Post 120846)
Nu prea stiu multe despre nemurirea sufletului si nici despre viata de dupa moarte! Sunt interesat despre subiect!

Cred ca dorinta dvs. de a cunoaste va fi rasplatita. Daca nu va veti lamuri pe acest forum, stati linistit; Dumnezeu nu lasa de izbeliste pe cei care cauta adevarul si are suficiente mijloace de a-l descoperi.

Titlul acestui topic este gresit. Acea grupare religioasa nu neaga viata sufletului dupa moarte. Dimpotriva, crede in viata vesnica. Dar, pentru ca un mort sa mosteneasca viata vesnica, este nevoie numaidecat de o INVIERE si o judecata. "Primul eveniment care are loc dupa ce omul a murit, este INVIEREA"-spunea Martin Luther. Consider corecta aceasta afirmatie.

Va multumesc pentru solicitarea dvs. Eu imi voi expune parerea si o voi argumenta cum ma pricep. Va doresc succes in cautarile dvs. si Domnul sa va lumineze.

liviu-sergiu 07.03.2009 15:36:36

Multumesc domnului Ovidiu-s pt completare si pt raspunsurile pline de adevar pe care lea scris mai sus. Nu sunt om cu facultate, dar nici Sfanta Scriptura nu o cunosc foarte bine si completarile de mai sus cred ca au facut mare lumina in aceasta problema. Atat cat am cunoscut am scris si cred ceea ce am scris. Nu am vrut sa aduc jignire si nici suparare nici unei religii dar cred ca este bine si corect ca noi oamenii sa nu fim dusi in eroare de noi insine; are cine sa ne duca in eroare asa ca intelept ar fi sa deschidem ochii mari si sa nu invatam gresit cumva si pe altii. Ferice de cine invata calea catre adevar si pe altii si nu o tin ascunsa pt ei, caci ei vor avea parte de mare bucurie in ziua platii.

vasinec 07.03.2009 16:03:41

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120931)
Multumesc domnului Ovidiu-s pt completare si pt raspunsurile pline de adevar pe care lea scris mai sus. Nu sunt om cu facultate, dar nici Sfanta Scriptura nu o cunosc foarte bine si completarile de mai sus cred ca au facut mare lumina in aceasta problema.

Nici unul din versetele postate de d-l Ovidiu nu arata ceea ce doreste dansul: nemurirea sufletului sau chinul vesnic.

Postarea d-lui Ovidiu se regaseste (in mod aproape sau chiar identic) ,pe acest topic (si pe altele) chiar de cate 2-3 ori pe aceeasi pagina, desi a primit raspunsuri in mod repetat. Este un mod de a-si manifesta neputinta Revedeti paginile 15, 17, 19, 21, 22, 23, 24, 26, 32, 34, 35, 36, 37, 41, 46, 47, de pe acest topic.

De dragul dvs.(si a altor persoane) si pentru a nu lasa lucrurile in ceata,am sa reincep sa raspund la problemele ridicate de d-l Ovidiu, dar pe rand. Va avertizez ca d-l Ovidiu va raspunde in acelasi stil: va reposta la nesfirsit acelasi articol lung, doar pentru a umple paginile si a face greu de urmarit discutia.

Eu o sa-mi expun parerile si interpretarile mele. Nu trebuie sa ma credeti dar nici sa-mi cereti alte explicatii "logice si biblice" (expresii apartinand d-lui Ovidiu). Treaba dvs. este sa cercetati si sa cautati cu sinceritate adevarul.

Nu totdeauna adevarul este cel care v-ati dori sa fie. Daca sunteti pregatit pentru asa ceva, este bine. Daca nu, inseamna ca de fapt nu cautati decat sa va argumentati unele pareri "intepenite".

vasinec 07.03.2009 16:18:40

Citat:

În prealabil postat de punctulzero (Post 120846)
Intrebare: Ce doctrine distruge invatatura despre nemurirea sufletului?

Pentru inceput am sa postez niste versete din Sfanta Scriptura (sunt putin presat de timp). Apoi voi comenta toate versete postate de d-l Ovidiu, care, aparent explica doctrina sufletului nemuritor (teorie specifica filozofiei grecesti si spiritiste) sau a chinului vesnic (specific religiilor orientale, cu zeitati nemiloase).

"Sufletul care pacatuieste acela va muri" (Ezechiel 18:20)

1.Cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine; si cine Te va lauda in locuinta mortilor? (Psalmul 6:5)
2. "Ce vei castiga daca-mi versi sangele, si ma pogori in groapa? Poate sa Te laude tarana? Poate ea sa vesteasca credinciosia Ta"?(Psalmul 30:9)
3. Oare pentru morti faci Tu minuni? Sau se scoala mortii sa Te laude? Se vorbeste de bunatatea Ta, in mormant si de credinciosia Ta, in adanc? Sunt cunoscute minunile Tale in intunerec si dreptatea Ta in tara uitarii?(Psalmul 88:10-12)
4. Nu mortii lauda pe Domnul si nici vreunul din cei ce se pogoara in locul tacerii.(Psalmul 115:17)
5. Cei vii, macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic.(Eclesiastul 9:5)
6. Tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta! Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune. (Eclesiastl 9:10)
7. Totus Tu esti Tatal nostru! Caci AVRAM NU NE CUNOASTE, si Israel nu stie cine suntem. (Isaia 63: 16). (AVRAM NU NE CUNOASTE - a se revedea pilda bogatului nemilostiv din Luca 16).
8. Caci nu locuinta mortilor Te lauda, nu moartea Te mareste; si cei ce s-au pogorat in groapa nu mai nadajduiesc nimic. (Isaia 38:18)
9. Dar omul cand moare, ramane intins; omul cand isi da sufletul, unde mai este?(Iov 14:10).
10. Pana nu se intoarce tarana in pamant, CUM A FOST, si pana nu se intoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat. (Eclesiastul 12:7) - Moartea descrisa ca fiind procesul invers creatiei. Era cineva constient inainte de a fi creat?
11. David a adormit cu parintii lui, si a fost ingropat in cetatea lui David (1 Imparati 2:10)
12. Caci David nu s-a suit la ceruri (Faptele apostolilor 2:34)- spune apostolul Petru.
13. IAR TU, DU-TE, PANA VA VENI SFARSITUL; TU TE VEI ODIHNI, SI TE VEI SCULA IARASI ODATA IN PARTEA TA DE MOSTENIRE, LA SFARSITUL ZILELOR"(Daniel 12:13)
14. Apoi a ingenuncheat si a strigat cu glas tare: "Doamne, nu le tinea in seama pacatul acesta"! Si dupa aceste vorbe, a adormit. (faptele apostolior cap 7:60 - moartea diaconului Stefan).

Iata si doua citate din scrierile Sfantului Iustin Martirul:

Iata ce spune si Sfantul Iustin Martirul, in lucrarea "Dialog cu iudeul Tryphon", cap. 80.
"DACA INTALNESTI PERSOANE CARE ISI ZIC CRESTINI, DAR CARE NEAGA INVIEREA MORTILOR SI SUSTIN, DIMPOTRIVA, CA SUFLETELE LOR VOR FI LUATE LA CER DE INDATA CE MOR, PE ACESTIA SA NU-I SOCOTESTI CRESTINI".

Puteti cerceta, comparativ, un articol ortodox intitulat "drumul sufletului dupa moarte". Il puteti gasi aici:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/drumul.htm

liviu-sergiu 07.03.2009 17:05:22

[quote=vasinec;120935]Nici unul din versetele postate de d-l Ovidiu nu arata ceea ce doreste dansul: nemurirea sufletului sau chinul vesnic.

Ce inseamna pt tine gheena in care focul nu se stinge, unde viermele lor nu moare? Inseamna doar o clipa cum ai raspuns mai devreme in cazul talharului de pe cruce cand I-a zis Isus ca astazi vei fi cu mine in rai?
45. Daca piciorul tau te face sa cazi in pacat, taie-l; este mai bine pentru tine sa intri in viata schiop, decat sa ai doua picioare, si sa fii aruncat in gheena, in focul care nu se stinge,

46. unde viermele lor nu moare, si focul nu se stinge.

Daca ar fi asa cum spui tu ca moartea inseamna doar o clipa... atunci crede-ma ca nu as avea frica de judecata si poate nu mi-ar mai pasa chiar asa de mult de viitor.
Dar cum vezi ca scrie in Marcu 9:45,46, focul nu se stinge NICIODATA. Isus a spus aceste cuvinte. Asa ca sa avem mare frica de ziua judecatii ca cine va fi aruncat acolo , v-a fi chinuit in vecii vecilor si nu doar o clipa.
10. Si diavolul, care-i insela, a fost aruncat in iazul de foc si de pucioasa, unde este fiara si proorocul mincinos. Si vor fi munciti zi si noapte in vecii vecilor (nu o clipa).

liviu-sergiu 07.03.2009 18:29:12

Mai am o intrebare. Vezi textul:
Geneza:9. Domnul a zis lui Cain: "Unde este fratele tau Abel?" El a raspuns: "Nu stiu. Sunt eu pazitorul fratelui meu?"

10. Si Dumnezeu a zis: "Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga din pamant la Mine.

Dupa toate cele explicate de tine pana acuma, spune-mi cum poate cineva sa mai strige la Dumnezeu daca este mort? Sa nu-mi mai spui ca si aici e vorba de "ruah " sau cine stie ce cuvinte mai gasesti prin dictionare. Citesti clar din Biblie ca sufletele celor morti vorbesc si tu zici ca nu vorbesc. Prietene sunt si versete poate mai greu de descifrat, dar asta nu inseamna ca sufletele celor morti mor odata cu trupul. Daca vrei sa vezi adevarul, atunci nu te mai lasa influentat de Ellen White si lasa teoriile ei, ca nu ea te mantuie. Sunt prea multe erori in scrierile ei si eu m-am ferit sa cred ce zice ea orbeste, de aceea am incercat sa nu ma las influentat si iata rezultatul, mi-am dat seama ca nu este proorocita sau cum o numiti voi.

vasinec 07.03.2009 21:46:43

[quote=liviu-sergiu;120943]
Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 120935)

Daca ar fi asa cum spui tu ca moartea inseamna doar o clipa... .

Ma refeream la moartea intaia, de care suferim in continuare toti, idiferent de starea noastra de sfintenie sau pacat. Nu de aceasta moarte, care este ca un somn de o clipa, ne-a scapat Hristos.

Din moartea intaia toti vom fi inviati, unii pentru osanda altii pentru viata vesnica.

Moartea a doua este pedeapsa pacatului, data in urma judecatii. Din aceasta moarte nu mai este inviere, nu mai este intoarcere. Pentru a ne scapa de aceasta moarte a fost rastignit Mantuitorul si a murit in locul nostru.

Exista si doua invieri. La revenirea Domnului Iisus Hristos va avea loc prima inviere. Va fi invierea celor mantuiti. "Intai vor invia cei morti in Hristos" (1 Tesaloniceni 4:16). Acestia, impreuna cu credinciosii in viata, vor fi ridicati la cer pentru a fi impreuna cu Domnul. "Apoi noi cei vii care vom fi ramas, vom fi rapiti toti impreuna cu ei (cei inviati) in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul" (1 Tesaloniceni 4:17)

Fericiti si sfinti cei ce au parte de de intaia inviere! Asupra lor, a doua moarte nu are nici o putere" (Apocalipsa 20:6)

Apoi, dupa o mie de ani (sau mii de ani -in alte traduceri), are loc a doua inviere: invierea celor osanditi pentru pacatele lor. "Ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani" (Apocalipsa 20:5)
Acestia vor fi aruncati in iazul de foc. "Iazul de foc este moartea a doua" (Apocalipsa 20:14)

Dupa cum ne arata Sfanta Scriptura, fiecare isi va primi rasplata si va merge unde merita, numai dupa revenirea Domnului Iisus, INVIEREA din moartea intaia (care este un somn - conform Cuvantului lui Dumnezeu), si judecata. Este total gresita ideea ca fiecare isi primeste rasplata in timpul mortii intaia si se duce, in aceasta prima moarte, in rai sau iad. Aceasta conceptie anuleaza importanta ideii de baza a crestinismului: INVIEREA.

"Iata, Eu vin curand; si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui"(Apocalipsa 22:12)

Fiecare-si va primi rasplata dupa revenirea Domnului Iisus Hristos. Pana atunci... unii asteapta in viata altii trec la "odihna". Si punct.

"Tu du-te, pana va veni sfarsitul; tu te vei odihni si te vei scula iaras odata in partea ta de mostenire, la sfarsitul zilelor"(Daniel 12:13)

Teoria conform careia ceva din cel mort mai traieste in mod constient si merge unde merita, este pur speculativa. De aici se pot naste o sumedenie de "basme" care nu au nimic cu credinta crestina. Puteti vedea un exemplu de "basm" pe acest link:

Rau este ca se incearca prostirea omului, introducand si versete din Biblie, care nu sustin nicicum aceasta "fantezie".

vasinec 07.03.2009 21:53:19

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120956)
10. Si Dumnezeu a zis: "Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga din pamant la Mine.

Dupa toate cele explicate de tine pana acuma, spune-mi cum poate cineva sa mai strige la Dumnezeu daca este mort?

Mai cunosc o grupare religioasa care atunci cand Scriptura vorbeste in mod simbolic ei inteleg literal iar cand trebuie sa inteleaga literal, o iau simbolic.

Chiar vreti sa luati literal expresia "Glasul sangelui fratelui tau striga din pamant la mine"(Facerea 4:10)? Este treaba dvs. dar in acest caz nu am cum sa va raspund la intrebare. Nu stiu cum ar putea sa strige sangele. Eu inteleg in mod simbolic versetul in discutie.

vasinec 07.03.2009 22:03:50

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120956)
Daca vrei sa vezi adevarul, atunci nu te mai lasa influentat de Ellen White si lasa teoriile ei, ca nu ea te mantuie. Sunt prea multe erori in scrierile ei si eu m-am ferit sa cred ce zice ea orbeste, de aceea am incercat sa nu ma las influentat si iata rezultatul, mi-am dat seama ca nu este proorocita sau cum o numiti voi.

Daca vreti sa barfiti despre Ellen White, alegeti-va ca parteneri de discutie pe domnii Ovidiu-s si Iustin 32. Eu habar nu am ce a spus Ellen White despre moarte si starea omului in moarte. Stiu foarte bine ce a spus Sfanta Scriptura.

Faptul ca Ellen White a facut unele greseli (mai ales la inceput), este bine stiut. Ce ati vrea? Sa fie infailibila? Si profetul Natan a gresit. Si Apostolii Pavel si Petru au gresit.

Daca totusi va pasioneaza calitatea profetiilor Ellenei White, cititi cartile ei de sanatate, scrise cu 100 de ani in urma si care sunt apreciate de medicii de astazi.

Si pentru viitor. Ellen White a facut o profetie nebuneasca pentru vremea in care a trait. A profetizat o unire intre America protestanta si Vatican (doar un nebun putea sa spuna asa ceva, acum cca.100 de ani). Apoi, va urma o lege administrativa prin care va fi obligatorie pazirea duminicii (conform profetiei Ellenei White). Urmariti mersul istoriei. Sa vedem daca se vor implini aceste profetii sau nu.

ovidiu-s 08.03.2009 00:12:28

Citat:

1.Cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine; si cine Te va lauda in locuinta mortilor? (Psalmul 6:5)

Citat:

2. "Ce vei castiga daca-mi versi sangele, si ma pogori in groapa? Poate sa Te laude tarana? Poate ea sa vesteasca credinciosia Ta"?(Psalmul 30:9)
3. Oare pentru morti faci Tu minuni? Sau se scoala mortii sa Te laude? Se vorbeste de bunatatea Ta, in mormant si de credinciosia Ta, in adanc? Sunt cunoscute minunile Tale in intunerec si dreptatea Ta in tara uitarii?(Psalmul 88:10-12)
4. Nu mortii lauda pe Domnul si nici vreunul din cei ce se pogoara in locul tacerii.(Psalmul 115:17)
5. Cei vii, macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic.(Eclesiastul 9:5)
6. Tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta! Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune. (Eclesiastl 9:10)
7. Totus Tu esti Tatal nostru! Caci AVRAM NU NE CUNOASTE, si Israel nu stie cine suntem. (Isaia 63: 16). (AVRAM NU NE CUNOASTE - a se revedea pilda bogatului nemilostiv din Luca 16).
8. Caci nu locuinta mortilor Te lauda, nu moartea Te mareste; si cei ce s-au pogorat in groapa nu mai nadajduiesc nimic. (Isaia 38:18)
9. Dar omul cand moare, ramane intins; omul cand isi da sufletul, unde mai este?(Iov 14:10).
10. Pana nu se intoarce tarana in pamant, CUM A FOST, si pana nu se intoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat. (Eclesiastul 12:7) - Moartea descrisa ca fiind procesul invers creatiei. Era cineva constient inainte de a fi creat?
11. David a adormit cu parintii lui, si a fost ingropat in cetatea lui David (1 Imparati 2:10)
12. Caci David nu s-a suit la ceruri (Faptele apostolilor 2:34)- spune apostolul Petru.
13. IAR TU, DU-TE, PANA VA VENI SFARSITUL; TU TE VEI ODIHNI, SI TE VEI SCULA IARASI ODATA IN PARTEA TA DE MOSTENIRE, LA SFARSITUL ZILELOR"(Daniel 12:13)
14. Apoi a ingenuncheat si a strigat cu glas tare: "Doamne, nu le tinea in seama pacatul acesta"! Si dupa aceste vorbe, a adormit. (faptele apostolior cap 7:60 - moartea diaconului Stefan).

[COLOR=#ff0000]Domnule vasinec, arătați-ne unde scrie aici că odată cu moartea omului, sufletul încetează să mai existe, unde scrie că sufletul își pierde simțurile odată cu trupul?[/COLOR] Într-un verset aruncat de tine scrie că își „dă sufletul” locuțiune egală cu verbul „a muri”, „a deceda”, nu are înțelesul de a anula existența sufletului după moarte. Iar în versetul în care scrie că: „in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune”, este vorba de moartea fizică a trupului și a simțămintelor sale, nu de dispariția totală a sufletului.
În jumătățile de versete pe care le-ai dat este vorba fie despre moartea fizica a trupului, fie este vorba de starea de moarte a simțămintelor de apropiere de Dumnezeu, moarte a stării de credință, nu de moarte a sufletului cum susțin adventiștii. Sensul în care e folosit cuvântul moarte in citatele care le-ai dat este folosit și de Hristos:
Mat.8.21 “Un altul dintre ucenici I-a zis: Doamne, dă-mi voie întâi să mă duc și să îngrop pe tatăl meu. Iar Iisus i-a zis: Vino după Mine și LASĂ MORȚII SĂ-ȘI ÎNGROAPE MORȚII LOR.”
Și de Pavel la 1 Tim.5.5-6 “Cea cu adevărat văduvă și rămasă singură are nădejdea în Dumnezeu și stăruiește în cereri și în rugăciuni, noaptea și ziua. Iar cea care trăiește în desfătări, DESI E VIE, E MOARTA.”
Este vorba aici de persoane care viețuiesc, dar dacă nu au credință sunt ca și moarte, acesta este sensul pe care il are cuvântul “moarte” și în versetele pe care l-ai înșiruit domnule vasinec, nu acela că sufletul omului moare odată cu trupul său cum susțin adventistii tăi.

ovidiu-s 08.03.2009 00:15:42

Citat:

Nici unul din versetele postate de d-l Ovidiu nu arata ceea ce doreste dansul: nemurirea sufletului sau chinul vesnic.Postarea d-lui Ovidiu se regaseste (in mod aproape sau chiar identic) ,pe acest topic (si pe altele) chiar de cate 2-3 ori pe aceeasi pagina, desi a primit raspunsuri in mod repetat. Este un mod de a-si manifesta neputinta Revedeti paginile 15, 17, 19, 21, 22, 23, 24, 26, 32, 34, 35, 36, 37, 41, 46, 47, de pe acest topic.

[SIZE=3][COLOR=red]Foarte bine domnule Vasinec! Atunci dacă spuneți că ați comentat versetele de mai sus vă rog să aveți bunăvoința de a explica aceste versete în spiritul sectei adventiste, adică acela al negării sufletului după moarte si al negării chinurilor veșnice. Eu consider ca domnul Liviu-Sergiu se poate bucura de acest merit, de a avea "explicațiile" dvs. Așa că reiau versetele. Vă rog să le comentati, ca domnul Liviu Sergiu să știe cu cine are de-a face.:22: Succes![/COLOR] [/SIZE]

[COLOR=black][SIZE=1][/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black][SIZE=1](Apoc. 6, 9-11). "Si cand a deschis pecetea a cincea, am vazut, sub jertfelnic, sufletele celor injunghiati pentru cuvantul lui Dumnezeu si pentru marturia pe care au dat-o. [/SIZE][/COLOR][SIZE=1][COLOR=black]Si strigau cu glas mare si ziceau: Pana cand, Stapane sfinte si adevarate, nu vei judeca si nu vei razbuna sangele nostru, fata de cei ce locuiesc pe pamant? Si fiecaruia dintre ei i s-a dat cate un vesmant alb si li s-a spus ca sa stea in tihna, inca putina vreme, pana cand vor implini numarul si cei impreuna-slujitori cu ei si fratii lor, cei ce aveau sa fie omorati ca si ei." [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]1 Petru 3.18 „Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar VIU FĂCUT CU DUHUL, CU CARE S-A COBORÂT ȘI A PROPOVĂDUIT ȘI DUHURILOR ȚINUTE ÎN ÎNCHISOARE, care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă". [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Am încercat să dau citatul complet. Sf. Petru se referă clar la cele trei zile ale Mântuitorului în care a fost mort cu trupul (pentru că spune clar "omorât cu trupul") și la pogorârea Sa în Iad unde erau duhurile unor oameni care trăiseră demult pentru că face și precizarea „în zilele lui Noe"[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Apoi în aceași carte biblică și referindu-se la același episod sf. Petru face precizarea :[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]1 Petru 4.5-6 „Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. Că spre aceasta S-A BINEVESTIT MORȚILOR, CA SĂ FIE JUDECAȚI CA OAMENI DUPĂ TRUP, DAR SĂ VIEZE DUPĂ DUMNEZEU CU DUHUL. " În Biblia tradusă de B. Anania scrie "s-a bivestit CHIAR ȘI morților" iar în Biblia Cornilescu: "ȘI CELOR morți". Adică sensul e clar: pe lângă cei vii cărora le-a propovăduit Mântuitorul în timpul vieții pământești le-a propovăduit ȘI CELOR MORȚI în timpul coborârii în Iad.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]4 Regi 13.21 (sau 2 Imp.13.21-biblia sectantilor) "Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete și, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei.CĂZÂND ACELA, S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT ȘI S-A SCULAT PE PICIOARELE SALE". [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Puteau oasele unui sfânt decedat să facă minuni dacă sufletul acelui sfânt nu mai exista?[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]De asemenea nu ați dat niciodată nici un răspuns plauzibil nici la citatele:[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Marcu 9.43-48 „Și de te smintește mâna ta, tai-o că mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE Și de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este ție cu un singur ochi în împărăția lui Dumnezeu, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE." [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Despre ce foc care nu se stinge și despre ce vierme e vorba aici, dacă voi adventiștii negați existența Iadului?[/COLOR][/SIZE]

[SIZE=1][COLOR=black]Să ne oprim și la citatul din Apocalipsa 20.7-10 :[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]„Și către sfârșitul miilor de ani, satana va fi dezlegat din închisoarea lui, Și va ieși să amăgească neamurile, care sunt în cele patru unghiuri ale pământului, pe Gog și pe Magog, și să le adune la război; iar numărul lor este ca nisipul mării. Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, ȘI VOR FI CHINUIȚI ACOLO ÎN VECII VECILOR". [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Aici Biblia susține clar existența veșnică a sufletelor și existența Iadului, referindu-se la pedeapsa antihriștilor și a celorlalți oameni amăgiți de diavol. Sunt curios să văd cum veti ocoli răspunsul la problema asta![/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Să ne oprim și la definiția pe care o dă însăși Mântuitorul termenului de Înviere:[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Ioan 5.28-29 "vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui. Și vor ieși, CEI CE AU FĂCUT LUCRURI BUNE SPRE ÎNVIEREA VIEȚII ȘI CEI CE AU FĂCUT CELE RELE SPRE ÎNVIEREA OSÂNDIRII".[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Acesta e un alt citat pe care adventiștii îl ocolesc, pentru că argumentează existența Iadului.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Să ne referim și la Schimbarea la Față a Domnului: [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Luca 9. 28-31"luând cu Sine pe Petru și pe Ioan și pe Iacov, S-a suit pe munte ca să Se roage. Și pe când se ruga El, chipul feței Sale s-a făcut altul și îmbrăcămintea Lui albă strălucind.ȘI IATĂ DOI BĂRBAȚI VORBEAU CU EL, CARE ERAU MOISE ȘI ILIE Și care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Lui"[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Evangheliile arată că Hristos a vorbit cu două personae care trăiseră demult. Ilie s-a înălțat la cer, dar Moise era mort. (Deut 24.5 "Și a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, în pământul Moabului, după Cuvântul Domnului") Cu cine a vorbit Hristos acolo la Schimbarea la față, dacă sufletul lui Moise nu mai exista conștient?[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Apoi, in epistola catre Evrei 12 ;22 "Ne-am apropiat de muntele Sion si cetatea Dumnezeului celui viu, de Ierusalimul cel ceresc si de zeci de mii de ingeri in adunare sarbatoreasca si de BISERICA CELOR INTAI NASCUTI care sunt injscrisi in ceruri si de DUHURILE DREPTILOR CELOR DESAVARSITI si de Iisus Mijlocitorul Noului testament"[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Se vede clar din acest pasaj in primul rand, timpul trecut "ne-am apropiat de Muntele Sion, deci nu ne v-om apropia intr-o epoca viitoare, si duhurile dreptilor celor desavarsiti care-l lauda pe Dumnezeu, deci e clar ca cineva intr-o stare de inconstienta nici nu poate avea inca aceste calitati de dasavarsiti ci le-ar primi atunci cand ar invia la a doua venire, si nici nu-l pot lăuda pe Dumnezeu.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]2 Cronici 33.6 " Manase a adus oameni care chemau duhurile morților și fermecători; și a înmulțit relele împotriva Domnului, mâniindu-L." [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Lev 20.27 "Bărbatul sau femeia, de vor chema morți sau de vor vrăji, să moară neapărat"[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Dacă vechii evrei nu credeau în existența sufletelor după moarte, atunci de ce le interzice D-zeu sub pedeapsa morții, spiritismul?[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Domnule vasinec, nu am mai adus argumentul Pildei săracului Lazăr de la Luca 16, în care se vorbește limpede de existența Iadului și a sufletelor după moarte, pentru că acolo ați venit cu niște comentarii de tot hazul, ba încă ați avut curajul să spuneți că nicăieri în Biblie nu se mai vorbește despre persoane decedate care vorbesc sau fac acțiuni. Deci când vă apucați la modul serios de citatele de mai sus??? Dacă ocoliți răspunsurile, o să le reiau la nesfârșit.[/COLOR][/SIZE]

vasinec 08.03.2009 09:04:12

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 121008)

[COLOR=#ff0000]Domnule vasinec, arătați-ne unde scrie aici că odată cu moartea omului, sufletul încetează să mai existe, unde scrie că sufletul își pierde simțurile odată cu trupul?[/COLOR] Într-un verset aruncat de tine scrie că își „dă sufletul” locuțiune egală cu verbul „a muri”, „a deceda”, nu are înțelesul de a anula existența sufletului după moarte. Iar în versetul în care scrie că: „in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune”, este vorba de moartea fizică a trupului și a simțămintelor sale, nu de dispariția totală a sufletului.
În jumătățile de versete pe care le-ai dat este vorba fie despre moartea fizica a trupului, fie este vorba de starea de moarte a simțămintelor de apropiere de Dumnezeu, moarte a stării de credință, nu de moarte a sufletului cum susțin adventiștii.

Domnule Ovidiu, dupa felul cum puneti intrebarea, imi dau seama ca dvs. nu ati inteles ce inseamna moartea, asa cum o explica Sfanta Scriptura. "Omul a fost facut un suflet viu"(Facerea 2:7). Dumnezu l-a facut din doua elemente. Trup (tarana) si suflare de viata (Facerea 2:7). Omul este un suflet viu numai cand aceste doua elemente sunt impreuna; adica trupul cu suflare de viata. Acest suflet viu este supus mortii. "Sufletul va muri"(Ezechiel 18:20). Ce se intampla cand omul (sufletul viu) moare? Exact procesul invers creatiei. Trupul se intoarce in tarana si suflarea de viata (sau duhul de viata) se intoarce la Dumnezeu care l-a dat (Eclesiastul 12:7).

Dvs. ati mai adaugat un element (ceva nemuritor - specific filozofiei grecesti). Este vorba despre o entitate nemuritoare, vesnic constienta, cu simturi si parti trupesti. De unde ati scos-o dvs. stiti cel mai bine. Probabil din amagirea diavolului: "Hotarat ca nu veti muri"(Facerea 3:4). Si-mi cereti mie sa va arat unde scrie ca acea inventie a dvs. moare.

vasinec 08.03.2009 09:53:03

[quote=liviu-sergiu;120943]
Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 120935)
Ce inseamna pt tine gheena in care focul nu se stinge, unde viermele lor nu moare?

Faceti referire la versetele din Evanghelia dupa Marcu cap 9:44,46,48. Vreti sa argumentati existenta chinul vesnic pentru cei care au pacatuit in timpul unei vieti de om si ale caror pacate nu au fost iertate.

Eu nu cred asa ceva. Cred ca Dumnezeu, in dragostea Lui, va oferi o viata vesnica deosebita celor care-L cauta."Lucruri pe ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc."(1 Corinteni 2:9). Cat priveste pe cei osanditi, cred ca este suficient numai sa le arati ce au ratat pentru placeri de o clipa, si chinul lor va fi imens.

Dvs. nu trebuie sa credeti la fel ca mine. Am sa incerc sa arat cum am inteles versetele pe care le-ati postat (cele din Marcu).

"Viermele", in Sfanta Scriptura este ceva asociat cu moartea.
"Cand strig gropii:"Tu esti tatal meu!" si viermilor "voi sunteti mama mea si sora mea" (Iov 17:14).
"Cum sorb seceta si caldura apele zapezii, asa inghite locuinta mortilor pe cei ce pacatuiesc. Pantecele mamei il uita, viermii se ospateaza cu el, nimeni nu-si mai aduce aminte de el!" (Iov 24:19,20)
"Stralucirea ta s-a pogorat si ea in locuinta mortilor, cu sunetul alautelor tale; asternut de viermi vei avea si viermii te vor acoperi" (Isaia 14:11).

Sfanta Scriptura ne prezinta doua morti. Moartea intaia, care este o consecinta a pacatului (traim intr-o lume a pacatului in care totul se degradeaza si tot ce e viata piere) si din care exista inviere (deci nu are un caracter vesnic). Si, moartea a doua, care este pedeapsa pacatului si din care nu mai este intoarcere.
Unde se spune ca "virmele nu va pieri" este vorba de moartea a doua, care este pentru totdeauna si din care nu mai este intoarcere. Doar nu va imaginati o scena in care viermii vor manca o vesnicie dintr-un om.

"Focul vesnic" (sau focul care nu se stinge), este un alt simbol al mortii a doua. Este expresia nimicirii pentru totdeauna. Apostolul Iuda (a nu se confunda cu Iuda iscarioteanul) ne da o explicatie destul de clara, despre ceea ce inseamna focul vesnic.
"Tot asa, [COLOR=blue]Sodoma si Gomora[/COLOR] si cetatile dimprejurul lor, care se dadusera ca si ele la curvie si au poftit dupa trupul altuia, [COLOR=blue]ne stau inainte ca o pilda, suferind pedeapsa unui foc vesnic."([/COLOR]Iuda vers.7)

Cred ca este limpede intelesul pildei. Sodoma si Gomora au suferit pedeapsa unui foc vesnic. Asta nu insemna ca acel foc inca mai arde (s-a stins de mult). Dar consecintele acelui foc sunt vesnice. Sodoma si Gomora au ars pentru totdeauna si nu vor mai fi ridicate niciodata (puteti avea incredere in Cuvantul lui Dumnezeu).

Tot asa si cu cei care vor arde intr-un "foc care nu se stinge". Vor fi nimiciti complet si pentru totdeauna.

liviu-sergiu 08.03.2009 10:07:16

[quote=vasinec;120978]
Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120943)

Ma refeream la moartea intaia, de care suferim in continuare toti, idiferent de starea noastra de sfintenie sau pacat. Nu de aceasta moarte, care este ca un somn de o clipa, ne-a scapat Hristos.

Din moartea intaia toti vom fi inviati, unii pentru osanda altii pentru viata vesnica.

Moartea a doua este pedeapsa pacatului, data in urma judecatii. Din aceasta moarte nu mai este inviere, nu mai este intoarcere. Pentru a ne scapa de aceasta moarte a fost rastignit Mantuitorul si a murit in locul nostru.

Exista si doua invieri. La revenirea Domnului Iisus Hristos va avea loc prima inviere. Va fi invierea celor mantuiti. "Intai vor invia cei morti in Hristos" (1 Tesaloniceni 4:16). Acestia, impreuna cu credinciosii in viata, vor fi ridicati la cer pentru a fi impreuna cu Domnul. "Apoi noi cei vii care vom fi ramas, vom fi rapiti toti impreuna cu ei (cei inviati) in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul" (1 Tesaloniceni 4:17)

Fericiti si sfinti cei ce au parte de de intaia inviere! Asupra lor, a doua moarte nu are nici o putere" (Apocalipsa 20:6)

Apoi, dupa o mie de ani (sau mii de ani -in alte traduceri), are loc a doua inviere: invierea celor osanditi pentru pacatele lor. "Ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani" (Apocalipsa 20:5)
Acestia vor fi aruncati in iazul de foc. "Iazul de foc este moartea a doua" (Apocalipsa 20:14)

Dupa cum ne arata Sfanta Scriptura, fiecare isi va primi rasplata si va merge unde merita, numai dupa revenirea Domnului Iisus, INVIEREA din moartea intaia (care este un somn - conform Cuvantului lui Dumnezeu), si judecata. Este total gresita ideea ca fiecare isi primeste rasplata in timpul mortii intaia si se duce, in aceasta prima moarte, in rai sau iad. Aceasta conceptie anuleaza importanta ideii de baza a crestinismului: INVIEREA.

"Iata, Eu vin curand; si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui"(Apocalipsa 22:12)

Fiecare-si va primi rasplata dupa revenirea Domnului Iisus Hristos. Pana atunci... unii asteapta in viata altii trec la "odihna". Si punct.

"Tu du-te, pana va veni sfarsitul; tu te vei odihni si te vei scula iaras odata in partea ta de mostenire, la sfarsitul zilelor"(Daniel 12:13)

Teoria conform careia ceva din cel mort mai traieste in mod constient si merge unde merita, este pur speculativa. De aici se pot naste o sumedenie de "basme" care nu au nimic cu credinta crestina. Puteti vedea un exemplu de "basm" pe acest link:

Rau este ca se incearca prostirea omului, introducand si versete din Biblie, care nu sustin nicicum aceasta "fantezie".

vasinec 08.03.2009 10:17:58

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 121011)

[SIZE=1][COLOR=black]1 Petru 3.18 „Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar VIU FĂCUT CU DUHUL, CU CARE S-A COBORÂT ȘI A PROPOVĂDUIT ȘI DUHURILOR ȚINUTE ÎN ÎNCHISOARE, care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă". [/COLOR][/SIZE]

Apostolul Petru descrie o lucrare facuta de Domnul Iisus Hristos pe vremea lui Noe, cand doar opt suflete au ascultat si s-au mantuit. Domnul Iisus Hristos prin Duhul i-a avertizat pe oameni despre ceea ce avea sa se intample. Unii au crezut si s-au urcat in barca altii nu au vrut sa creada si au pierit. Apostolul Petru nu ne spune ca Domnul Iisus Hristos s-a mai dus inca o data, in timpul mortii sale, sa le vorbeasca celor care au refuzat mantuirea. Soarta lor a fost pecetluita la vreama aceea. Doar opt suflete s-au mantuit, spune Sfantul Apostol.

Ceea ce s-a intamplat pe vremea lui Noe, se va repeta (sau, chiar se repeta). "Cum s-a intamplat in zilele lui Noe, aidoma se va intampla si la venirea Fiului Omului" (Matei 24:37). Lucru care se vede. Cei care vor crede din toata inima in jertfa mantuitoare a Domnului Iisus Hristos (barca noastra), vor fi mantuiti. Duhul lui Hristos vorbeste tuturor. "Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si va deschide usa, voi intra la el." (Apocalipsa 3:20)

liviu-sergiu 08.03.2009 10:18:02

Nu am inteles nimic din cele spuse de tine mai sus.

liviu-sergiu 08.03.2009 10:23:55

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 120979)
Mai cunosc o grupare religioasa care atunci cand Scriptura vorbeste in mod simbolic ei inteleg literal iar cand trebuie sa inteleaga literal, o iau simbolic.

Chiar vreti sa luati literal expresia "Glasul sangelui fratelui tau striga din pamant la mine"(Facerea 4:10)? Este treaba dvs. dar in acest caz nu am cum sa va raspund la intrebare. Nu stiu cum ar putea sa strige sangele. Eu inteleg in mod simbolic versetul in discutie.

Daca tu iei in mod simbolic tot ce vrei tu, sa iti convine tie... treaba ta. Pt mine simbolic sunt doar acele verseta unde Isus compara imparatia Lui Dumnezeu cu tarina, cu graul, si cu multe alte lucruri de pe pamant pt ca noi oamenii sa putem intelege mai usor tainele Scripturii.

vasinec 08.03.2009 10:36:31

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 121011)

[SIZE=1][COLOR=black]Să ne referim și la Schimbarea la Față a Domnului: [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Luca 9. 28-31"luând cu Sine pe Petru și pe Ioan și pe Iacov, S-a suit pe munte ca să Se roage. Și pe când se ruga El, chipul feței Sale s-a făcut altul și îmbrăcămintea Lui albă strălucind.ȘI IATĂ DOI BĂRBAȚI VORBEAU CU EL, CARE ERAU MOISE ȘI ILIE Și care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Lui"[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Evangheliile arată că Hristos a vorbit cu două personae care trăiseră demult. Ilie s-a înălțat la cer, dar Moise era mort. (Deut 24.5 "Și a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, în pământul Moabului, după Cuvântul Domnului") Cu cine a vorbit Hristos acolo la Schimbarea la față, dacă sufletul lui Moise nu mai exista conștient?[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black].[/COLOR][/SIZE]

"Cu cine a vorbit Hristos acolo la Schimbarea la fata, daca sufletul lui Moise nu mai exista constient?", intrebati dvs.
Raspuns: foarte simplu, cu Moise cel inviat. Sau preferati sa considerati ca Domnul Iisus Hristos vorbea cu mortii decat sa acceptati ca Dumnezeu poate sa invie oricand, pe cine vrea.

Este absurd sa crezi, ca pe muntele schimbarii la fata, Domnul Iisus Hristos statea de vorba cu un suflet viu (Ilie, care a fost rapit la cer cand inca era in viata) si cu un mort (Moise, care murise inainte de intrarea in Canaan). Apostolul Iuda ne vorbeste despre lupta, pentru trupul lui Moise, dintre arhanghelul Mihail si diavol. De ce vroia Arhanghelul, trupul lui Moise? Pentru ca o inviere presupune unirea dintre trup si duhul de viata. Moise a fost inviat.

In plus, Domnul Iisus Hristos ar fi savarsit un pacat de moarte daca ar fi incercat sa vorbeasca cu duhurile mortilor. Saul a murit pentru acasta.(1 Cronici 10:13)

Incercati sa renuntati la doctrina "sufletului nemuritor"(doctrina de origine pagana sau spiritista, inspirata de cel rau) si sa imbratisati doctrina crestina a INVIERII. Dumnezeu, daca vrea sa comunice cu un suflet care a murit, il poate INVIA.

vasinec 08.03.2009 10:45:14

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 121056)
Nu am inteles nimic din cele spuse de tine mai sus.

Cred ca va trebui sa le iau pe bucatele. Am incercat sa vorbesc despre multe, intr-o singura postare. Prima inviere, a doua inviere, prima moarte, a doua moarte: sunt termeni din Sfanta Scriptura bine explicati de Cuvantul lui Dumnezeu. Eu am incercat sa dau si niste repere dar nu stiu cat de bine am facut acest lucru.

vasinec 08.03.2009 10:56:05

Citat:

Nu sunt om cu facultate, dar nici Sfanta Scriptura nu o cunosc foarte bine si completarile de mai sus cred ca au facut mare lumina in aceasta problema. .

"Unde este inteleptul? Unde este carturarul? Unde este vorbaretul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu intelepciunea lumii acesteia? "
"Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele intelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii ca se le faca de rusine pe cele tari. Si Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii, si lucrurile dispretuite, ba inca lucrurile care nu sunt ca sa le nimiceasca pe cele care sunt." (1 Corinteni 1:20, 27-28).

vasinec 08.03.2009 11:06:19

Citat:

Multumesc domnului Ovidiu-s pt completare si pt raspunsurile pline de adevar pe care lea scris mai sus. .

Urmariti, in continuare, postarile idolului dvs. (d-l Ovidiu-s). Va reamintesc ce v-am spus intr-o postare recenta:

"Va avertizez ca d-l Ovidiu va raspunde in acelasi stil: va reposta la nesfirsit acelasi articol lung, doar pentru a umple paginile si a face greu de urmarit discutia."

Sa vedem daca am dreptate. Eu m-am apucat sa iau "la explicat", asa cum ma pricep, toate fragmentele postate de d-l Ovidiu. Nu voi rata nici unul. Dar, treba rea este ca nici nu o sa apuc sa raspund la toate fragmentele, ca paginile topicului vor fi iar umplute de aceeasi si aceeasi postare lunga si savanta a d-lui Ovidiu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:22:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.