![]() |
Strajerul recomanda tuturor, in special membrilor mai noi, sa ii citeasca folositoarele sale postari!
Daca aveti nevoie de carti in PDF despre ortodoxie, apelati cu incredere la el! Are o intreaga biblioteca virtuala pe care o raspandeste cu mult drag. |
Citat:
Ia ține tot Postul Mare (cu postul cel adevarat) și când ajungi la capătul lui să vezi că toată lumea te alungă și te prigonește făcră motiv. Să te vad atunci creștine cât de adevarat ești! |
Citat:
|
Cum suport? Ca noi toți care suntem tari în cuvinte și neputincioși în fapte.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Trebuie sa fii o fericita! :) |
Citat:
|
Hai , să te cert !
Citat:
|
Citat:
Să avem rabdarea dreptului Iov (astăzi pomenit). Când oamenii îți închid o ușă Dumnezeu îți deschide zece. Cred că așa va fi și în Împărăția Cerurilor. Fiecare va petrece acolo unde a făcut fapta rea sau fapta bună spre viață veșnică sau spre osândire veșnică. |
Dumnezeu nu poate fi cuprins de mintea umana; daca ar fi cuprins, n-ar mai fi Dumnezeu. ( Evagrie din Pont)
Dumnezeu poate fi iubit, dar nu gândit. Poate fi prins si apropiat prin iubire, dar niciodata prin gândire. ( Norul Necunostintei) Tocmai neputinta de a-L întelege în toata întregimea Lui este aceea care ne face sa-L întelegem pe Dumnezeu în toata maretia Sa. ( Tertullian) Dumnezeu este în afara tuturor, neramânând în afara; este în toate, dar necuprins de ele; este mai presus de toate, fara înaltare; este mai jos de toate, fara coborâre; este în toate si, totodata, deasupra tuturor. ( Fericitul Augustin) Daca n-ar fi un singur Dumnezeu, n-ar fi Dumnezeu. ( Sfântul Efrem Sirul) Cunoastem firea divina prin lucrarile Sale. ( Sfântul Vasile cel Mare) Dumnezeu poate câte vrea, dar nu vrea câte poate. ( Sfântul Ioan Damaschin) Dumnezeu este Ratiune si pricina întregii miscari neîncetate si toate ratiunile îsi au în El stabilitatea neclintita si dinamismul fara de sfârsit. ( Nichita Stithatul) Dumnezeu este începutul, mijlocul si sfârsitul oricarui bine. ( Sfântul Marcu Ascetul) În Sine, Dumnezeu este Gândire necunoscuta, Cuvânt negrait si Viata necuprinsa. ( Sfântul Maxim Marturisitorul) Dumnezeu este asemenea unui cerc ale carui margini nu sunt nicaieri, iar al carui centru este pretutindeni. ( Fericitul Augustin) |
Citat:
Da, exista situatii in viata cand vorbirea de rau si ura din partea vrasmasilor lui Hristos sunt cea mai buna lauda pentru robii lui Dumnezeu... Nu trebuie sa iti fie rusine sa te socotesti credincios ortodox si om bisericesc. Nu alerga dupa slava cea inselatoare si trecatoare, silindu-te sa te dai drept un om modern si cultivat. Nu te teme sa aperi biserica lui Dumnezeu in tot locul si in toata vremea.`` din cartea ``1000 de intrebari si raspunsuri despre viata duhovniceasca Draga Dorina, sa nu te mai necajesti din cauza celor care se poarta urat fara motiv. Asa suntem noi oamenii pacatosi. Eu incerc mereu, cand cineva ma jigneste si pe drept si pe nedrept sa ma gandesc ca si eu sunt rea, ca am pacate si imi spun: nu ma mai gandesc la asta, nu ma tulbur, ma gandesc la Tine Doamne. Tu stii cum sunt, intareste-ma in credinta si da-mi putere sa ma indrept daca am gresit si sa uit ocara daca nu am gresit. |
"Dacă nu iertați din inimă celor care vă greșesc, rugăciunea voastră nu va trece de tavanul camerei."
|
Citat:
Primul semn al iertarii din inima este uitarea. Cat de multi oameni spun: iert dar nu te uit. Cat de multi oameni simt : iert dar nu uit. Atunci trebuie sa cerem ajutor Domnului sa schimbe inima. |
"A-I multumi lui Dumnezeu cand vantul este prielnic pe mare, nu este ceva deosebit, a-I multumi insa cand este furtuna, atunci se arata adevarata recunostinta." Sf. Ioan Gura de Aur
|
Staretul Sava de la Lavra Pecersk din Pskov
Cel care s-a dedicat voii lui Dumnezeu
Cu inima si sufletul, Acela si-a aflat pentru vesnicie Linistea launtrica. El a cunoscut,ca Mintea cea Mare Conduce aceasta lume, Si nimic din acest univers Nu este uitat de catre El. |
Sf Augustin
|
1000 de intrebari si raspunsuri despre viata duhovniceasca
Intrebare:
Cum sa te porti daca ti se spune ca esti inapoiat? Raspuns: Esti inapoiat la unele lucruri (in cele lumesti) , dar esti avansat in alte lucruri (in cele duhovnicesti) si in altele cu mult mai inalte. Daca, lepadandu-te de desteptaciunea lumeasca, nu ai izbuti sa dobandesti intelepciunea lui Dumnezeu, ar fi o mare paguba. Insa, daca te desavarsesti in intelepciunea lui Dumnezeu, nu vei suferi nici o paguba, ci vei dobandi mari avantaje. Desteptaciunea lumeasca este vremelnica, iar intelepciunea dumnezeiasca daruieste viata vesnica. Sfantul Teofan Zavoratul |
am primit de la un prieten
Ce credem că știe mama?
La 4 ani - Mama știe tot. La 8 ani - Mama știe multe. La 12 ani - Mama nu știe tot. La 14 ani - Mama mea nu știe nimic. La 16 ani - Mama mea ? Ce știe ea ?... La 18 ani - Bătrâna asta a copilărit cu dinozaurii... La 25 de ani - Posibil ca Mama să știe ceva despre asta... La 35 de ani - Înainte de a decide, vreau să mă sfătuiesc cu Mama. La 45 de ani - Precis ca Mama poate să mă îndrume... La 55 de ani - Ce-ar fi făcut Mama în acest caz ? La 65 de ani - De-aș fi putut să vorbesc despre asta cu Mama... Dedicat tuturor mamelor din lume -- UN FIU... |
Citat:
|
Din Pateric
Povesteau despre avva Macarie Egipteanul ca, odata a urcat de la Sketis pe Muntele Nitriei.
Cand s-a apropiat i-a zis ucenicului sau: "Mergi putin inainte". Mergand el inainte s-a intalnit cu un preot al grecilor, caruia ii striga: "Demone, demone, unde alergi?". Preotul s-a intors si i-a dat o mama de bataie sora cu moartea, apoi a luat toiagul si a fugit. Putin mai incolo, avva Macarie il intalneste alergand si-i zice: "Sa fii mantuit, sa fii mantuit, om obosit". Acela s-a mirat foarte tare, a venit la dansul si l-a intrebat: "Ce-ai vazut bun in mine, ca sa-mi vorbesti?". Batranul ii zice: "Te-am vazut obosit si nu stii ca te obosesti degeaba". Celalalt ii zice: "M-a strapuns pana la lacrimi salutul tau, indata mi-am dat seama ca vii din partea lui Dumnezeu. Adineauri m-am intalnit cu alt calugar, care m-a batjocorit si l-am batut de l-am lasat aproape mort". Batranul a priceput ca era ucenicul sau. Preotul i-a imbratisat picioarele si i-a zis: "Nu te las sa pleci, daca nu ma faci calugar". Si s-au dus impreuna unde se afla ucenicul, l-au luat in spate si l-au dus pana la biserica de pe munte. Fratii au ramas uimiti vazand cu ei un preot pagan. L-au calugarit si datorita lui multi pagani au devenit crestini. De atunci avva Macarie obisnuia sa zica: "Un cuvânt rău ii face răi chiar și pe cei buni, iar un cuvânt bun ii face buni chiar și pe cei răi". |
Eu de tine , numai de bine ! Tu de mine ?
Citat:
|
Am citit in Pateric despre un avva care,fiind pe patul de moarte,inconjurat de frati,a fost intrebat ce vede.A spus ca vede ingerii venind si ca i-a rugat sa-l mai lase putin sa se pocaiasca.Mirati,fratii l-au intrebat ce nevoie mai are el de pocainta la ce viata sfanta a avut.Acel avva a raspuns: ,,Nici nu stiu daca chiar am inceput vreodata sa ma pocaiesc".
Avad in vedere acesta idee,tinand cont de sectiunea unde este deschis topicul si in contextul sugetiei pe care am primit-o de a posta la sectiunea potrivita,as dori,din perspectiva pocainta sa va spun cateva idei,atat cat ma duce si pe mine capul,dupa ani si ani de colindat lumea asta si de vazut mai mult decat am crezut ca exista si ca voi vedea. Daca,teoretic,ar aparea acum Mantuitorul pe cer,in toata slava si stralucirea Sa,si ne-ar spune ,,In 3 zile veti veni la Judecata" atunci sa vedeti pocainta.Sa vedeti ce rugaciuni fierbinti cu mainile ridicate spre cer,ce plansete si tanguri,ce strigate precum ale vamesului din Luca ,,Ai Doamne mila si de mine".Nu ar mai avea nimeni timp nici de criticat,nici de judecat,nici de indreptatit pe sine.S-ar vedea fiecare asa cum este si toti isi vor aduce aminte de cuvintele Celui de Sus care ne-a prevenit sa nu cumva sa credem ca EL procedeaza la fel ca noi,ca este la fel ca noi,ca acele cai ale noastre si sunt si ale Lui.Si ne-am mai spus,si toti vor vedea,ca tot ce am facut,absolut tot ce am facut cu vorba,gandul sau fapta ne va fi pus inainte si nimic nu va putea fi ascuns. Sa vedeti ca si-ar pune toti cenusa-n cap,ce s-ar baga in saci si s-ar tara pe jos stiind ce au facut si ca vor fi judecati cu masura cu care au judecat ei pe altii si mai putin pe ei insisi.S-ar sparge peretii la biserici si s-ar strecura oameni si prin tavan,precum acea scena cu Mantuitorul,numai sa se pocaiasca,sa se spovedeasca.Sa vedeti ce ,,Iarta-ma frate ca nu am stiut ce fac" ar rasuna lumea,ce ,,Te iubesc omule da am fost rau frate,rau de tot,si te-am urat,dar acum te iubesc".Ar alerga toti dupa saraci pe strada sa-si dea bunurile si ar spala picioarele celor mai nenorociti dintre ei. Nu ar mai zice nimeni ,,Domne,dar eu am fost corect"toti ar urla numai ,,Ai mila Doamne ca mult ti-am gresit si mult am nesocotit ce ne-ai spus". Ar albi paginile Bibliei si ale cartilor de invatatura ca sa vada ce au gresit si ce ii asteapta.Ar fi in stare sa faca orice ca sa rascumpere timpul,si abia atunci vom intelege ce a spus Hristos,,S-a implinit vremea, si Imparatia lui Dumnezeu este aproape. Pocaiti-va si credeti in Evanghelie." .Timpul nostru s-a scurtat din acel moment,mergem spre Judecata lumii si timpul este scurt,pentru ca la Cel de Sus nu curge la fel ca la noi.Si noi,toti oamenii,tot nu ne pocaim,tot pe caile noastre mergem,si credem ca suntem buni si drepti precum fariseul din pilda vamesului si a fariseului.Si vom vedea ca si fariseul, ca amaratul de langa noi,cel pe care il dispretuiam si ne consideram mai buni ca el,dar care s-a pocait sincer cand a trebuit va auzi : ,,Eu sunt Calea, Adevarul si Viata"iar noi,restul nepocaitilor dar pretinsi drepti si pocaiti vom auzi,,Plecati din fata mea blestematilor". A spus Hristos ,,Si cand va veni El, va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata".Ne bate la toti judecata la usa,azi,maine sau peste o vreme.Dar va veni,pentu fiecare,si atunci sa vedeti ce planset si scrasnet din dinti,ce durere si regrete,cum va cadea fatarnicia umana in cenusa.Evanghelistul Ioan ne-a spus peste timp,si cu asta inchei lunga mea interventie: ,,Dar daca umblam in lumina, dupa cum El insusi este in lumina, avem partasie unii cu altii; si sangele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curata de orice pacat. Daca zicem ca n-avem pacat, ne inselam singuri, si adevarul nu este in noi.Daca zicem ca n-am pacatuit, Il facem mincinos, si Cuvantul Lui nu este in noi." Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa gasim pocainta pana nu va fi prea tarziu,caci ziua Judecatii nu stim cand este si nici nu stim ceasul cand vom pleca fiecare din acesta lume. |
Citat:
Nu stim sa apreciem ce mare dar ne-a facut Dumnezeu, ca putem vedea frumusetea creatiei, putem citi Biblia si alte lucruri de folos... Sa ii dam slava pentru aceste lucruri minunate! |
"Tu ce zici , Mirela ?"
Eu zic ca asta e mai mult voia omului, decat voia Domnului.
Multumesc pentru eseu Scotianului... cu adevarat nu cred ca am pus nici eu inceput, si mai grav, cred ca nici in acelea 3 zile n-as reusi cu adevarat. Daca nu m-ar ajuta Dumnezeu. Imi aduc aminte ca intr-o noapte am visat ca am murit. Si mi se facuse asa o frica ca parca paralizasem, in vis. N-am reusit decat sa zic : "Hristoase, nu ma lăsa!" si doar asa am reusit sa scap de cosmar. (apropo, ca tot se discuta pe alt thread, vreau sa mai zic ca asta nu e un limbaj pe care l-as folosi in viata de zi cu zi). |
niciodata nu-i prea tarziu
Citat:
|
Citat:
|
Adevărat !
Citat:
|
De pe site
Cand oferi ceva, bucuria sa fie mai mare decat darul!
|
Da , așa este !
Citat:
|
Din vorbele parintelui Arsenie Papacioc "sa nu lasi mana intinsa nici cand dai ,dar nici cand primesti"...
|
"Judecata este rapirea fara rusine a dreptului lui Dumnezeu, in timp ce osandirea inseamna pieirea sufletului celui care o rosteste;
*** Nu avem indreptatirea sa judecam pe nimeni, nici chiar starile de lucruri.Nici pe cei morti nu trebuie sa-i osandim, pentru ca din fericire sufletele tuturor oamenilor sunt in mainile lui Dumnezeu.Cand omul le vede pe toate prin prisma gandurilor bune, este curatit si fericit de Dumnezeu.Prin cugetele cele de stanga, omul ii osandeste si ii nedreptateste pe ceilalti impiedecand, astfel harul dumnezeiesc sa se apropie.Si diavolul vine si il ia in primire. *** Dumnezeu ne va judeca nu doar dupa felul pacatelor noastre, ci si in modul in care noi ii judecam pe ceilalti. *** Savarsirea oricarui pacat se datoreaza lipsei constiintei ca Dumnezeu este Judecatorul."(din Mica Filocalie, de Cuviosul Paisie Aghioritul) |
Nu putem fi crestini daca nu mergem la biserica, daca nu ne spovedim si nu ne impartasim, daca nu avem icoane sfintite in casa, daca nu folosim candela, tamaia, daca nu postim, daca nu facem o coliva pentru mosii nostri, daca nu ne rugam si nu ne crestem copiii in credinta. Iar tinerii sa posteasca si sa mearga la biserica, sa nu creada ca la batranete, cand nu vor mai avea corp si picioare zdravene, o sa se apuca sa faca si astea.
De la predica de azi, in care s-a facut un apel catre oameni sa vina la biserica si in zilele de sarbatoare, daca sunt liberi. Sa nu stea acasa sa doarma duminica sau sa se piarda in trafic catre mare sau munte, caci viata noastra e scurta si daca nu ii acordam Domnului nici ziua aceea pe saptamana pentru rugaciune, cum sa mai fim in comuniune cu El? |
"Să nu judecăm pe alții, dar, când arde casa vecinului, nu stau să mă rog și să mă îmbunătățesc, ci chem pompierii, alerg la cișmea. Altfel, se cheamă că sunt fudul și nu-mi iubesc aproapele." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
|
Mihai Eminescu
1 atașament(e)
" Un om intelept cunoaste pe un nerod, caci nerod a fost fiecare-n viata-i ; dar un nerod nu cunoaste pe un intelept , caci n-a fost niciodata intelept " .
|
Pr. Paraian
GINDITI FRUMOS - cuvintari la ocazii speciale
Fragmente: Oameni și flori Cinstiți părinți, iubiți frați și iubiți credincioși. Mai zilele trecute, de ziua mea, am primit multe flori. Unii dintre credincioșii care s-au gîndit la mine au socotit că își pot arăta simțămintele lor calde și limpezi pentru mine prin flori. Se obișnuiește ca la o împrejurare de felul acesta să se ofere flori. Și acum, în vremea noastră, există această posibilitate, nu numai vara cum era odinioară, ci și în vreme friguroasă, iarna, toamna, se pot oferii flori. Bineînțeles, se oferă flori de către aceia care au o considerație față de flori și au considerație față de oamenii la care le oferă flori. Floarea este ceva ce ne aduce aminte de frumusețe. Cel care oferă floarea oferă ceva din frumusețea sufletului său și vrea să înfrumusețeze, să adauge ceva la frumusețea celui care primește floarea, celui care primește flori. De fiecare dată cînd am primit o floare sau mai multe flori de ziua mea sau cu alte prilejuri, m-am gîndit să le ducem înaintea lui Dumnezeu. M-am gîndit la aceasta pentru că, odată, demult, în primii ani cînd am venit la mănăstire, mi‑a citit cineva o nuvelă scrisă de Gala Galaction. Scriitorul Gala Galaction a fost preot. Și el a scris o nuvelă, o schiță, nici nu știu ce este de fapt, intitulată „Trandafirii”. Și, în această schiță, scrie el, că o fată i-a oferit niște trandafiri. El a luat buchetul de trandafiri și l-a dus și l-a pus la o cruce. Lui Dumnezeu I se cuvine tot ce este frumos, tot ce este bun în această lume, pentru că „toată darea cea bună și tot darul desăvîrșit de sus este, pogorînd de la Părintele luminilor” (Iacob 1, 17). Asta o știm de la Sfîntul Apostol Iacob, a scris-o el în Epistola sa Sobornicească, dar o rostim și noi în rugăciune, la fiecare Sfîntă Liturghie, în Rugăciunea Amvonului cînd, adresîndu-ne lui Dumnezeu, zicem: „Toată darea cea bună și tot darul desăvîrșit de sus este, pogorînd de la Tine, Părintele luminilor”. Cinstiți părinți, iubiți frați și iubiți credincioși. Florile au darul lor. Florile sunt ceva ce nu poate fi comparat cu altceva. E ceva unic, o floare e ceva unic. Și asta ne aduce aminte nouă că și noi suntem ceva unic în lumea aceasta. Adică ceva ca fiecare dintre noi nu mai există în lumea aceasta. E ceva unic. Așa că este o legătură între flori și între noi. Florile sunt unice prin rosturile lor de a înfrumuseța lumea aceasta, pămîntul acesta. Și așa suntem și noi. Și noi avem destinația aceasta de la Dumnezeu, să înfrumusețăm pămîntul. Să aducem ceva din cer pe pămînt. Să înmulțim ceea ce este frumos. Să înflorim și noi ca florile. Să înflorim așa cum înfloresc florile, fără să știe pentru cine înfloresc. O floare, prin firea ei, înflorește. Există prin firea ei. Ea nu are cum să gîndească, să se realizeze pe sine, ca să fie pentru cineva anume. Și, bineînțeles, pentru că vine de la Dumnezeu, pentru că Dumnezeu face tot ce e frumos în lumea aceasta, floarea adaugă ceva la frumusețea lumii și, mai ales, îi desfată pe cei la care ajunge. O floare înflorește pentru ea în primul rînd, pentru că așa există, dar o floare înflorește și pentru oamenii care vin în legătură cu ea. Oriunde ar fi o floare, înflorește. O floare e floare pentru că înflorește. Este o floare care odinioară se numea Floarea Reginei, poate se numește și acuma de către mulți, iar într-o vreme se numea Floare de Colț. E același lucru. Ea crește pe munte. Crește în locuri la care se ajunge greu și, de aceea, este ceva ce se vede de către puțini și s-ar putea întîmpla să nu ajungă nimeni la Floarea de Colț, la Floarea Reginei, în anumite locuri, și ea totuși înflorește, pentru că e în firea ei să înflorească, pentru că așa a lăsat‑o Dumnezeu. Iar cînd ajunge cineva totuși la ea, înseamnă că a înflorit și pentru acela care o vede și care o culege. Așa trebuie să fim și noi. Fiind noi ceva unic, trebuie să avem și noi ceva din gingășia florii. De altfel și florile sunt de mai multe feluri. Gîndiți-vă la un bujor, de pildă, e așa, cu o floare mare, o floare mirositoare, plăcută, parcă ar vrea să spună ceva despre măreția lui Dumnezeu prin mărimea ei, prin mirosul ei. Sunt, însă, și flori plăpînde. Gîndiți-vă, de exemplu, la ghiocei, la brînduși, la muscele, gîndiți-vă la viorele. Cît sunt de plăpînde, cît sunt de mici și totuși, cît de minunat miros. Și mai ales în buchet, cînd aduni mai multe la un loc, au un miros mai puternic. Te desfată! Pentru că așa a vrut Dumnezeu. Ei, dacă noi ne asemănăm cu florile, și noi trebuie să fim așa. Și noi trebuie să aducem ceva nou în lumea aceasta, ceva care să se realizeze prin noi. Să oferim oamenilor din jurul nostru ceva din ceea ce purtăm sau am putea să purtăm în sufletul nostru. Florile aduc bucurie. Să aducem și noi bucurie. Florile aduc gingășie. Să aducem și noi gingășie. Florile cele plăpînde ne îndeamnă cumva la smerenie. Să avem și noi smerenie. Florile care sunt mai mari spun ceva despre măreția lui Dumnezeu. Să spunem și noi ceva despre măreția lui Dumnezeu. Florile mirositoare își revarsă mirosul. Să avem și noi miros de bună mireasmă duhovniceacă. Să oferim ceva din sufletul nostru cînd, cu darul lui Dumnezeu, putem să oferim și florile pe care le‑am primit de la alții, și le aducem lui Dumnezeu și zicem cumva, ca la Sfînta Liturghie: Doamne, Îți aduc ale Tale dintru ale Tale. De ce? Pentru că ceea ce ofer eu, ceea ce-Ți ofer eu Ție, acum, Tu mi-ai dat. Floarea nu-i creată de mine. Mi-au dat‑o prietenii mei. Mi-au dat-o cei care mă iubesc. Floarea aceasta mi-au dat-o cei care mă cinstesc. Și eu, Doamne, le-am primit pe toate acestea și acum Ți le ofer Ție, odată cu sufletul meu, odată cu inima mea. Primește‑le pe ele cum m-ai primi pe mine (Epistola către Filimon). Poetul Vasile Militaru are o rugăciune-poezie, o rugăciune de seară, în care sunt pomenite și florile. El zice: „Cu de lacrimi gene ude, înalță rugă Domnului/ Sufletul, păzește-mi Doamne, în tot ceasul somnului/ Gîndurile ce mă tulbur cu‑al Tău duh înfrîngele,/ Trupului meu dă-i odihnă, răcorește-mi sîngele.” Fiți atenți ce frumos urmează acuma: „Somn ușor să mă cuprindă, să dorm lin ca florile,/ Și cu inimă curată, să mă scoale zorile./ Rugăciuni să-nalț spre Tine și să-ți cînt poruncile,/ Precum cîntă ciocîrlia peste toate luncile./ Să pornesc la muncă sfîntă, cum pornesc albinele/ Să pot umple ca și ele, fagurii cu binele./ Și să Te slăvesc pe Tine, de pe valea plîngerii,/ Dumnezeule din slavă, ce-L slăvesc toți îngerii”. Este o alcătuire gingașă ca florile. Este o alcătuire pe care o poți oferii lui Dumnezeu în rugăciunile de seară. Cînd Îi spui lui Dumnezeu că dorești ca în lumea aceasta să se înmulțească binele, „Să pornesc la muncă sfîntă cum pornesc albinele,/ Să pot umple ca și ele fagurii cu binele,/ Și să te slăvesc pe Tine – din lumea aceasta – de pe valea plîngerii,/ Dumnezeule din slavă, ce-L slăvesc toți îngerii”. Să mă unesc cu îngerii întru a Te preaslăvi, și pentru florile acelea ca și care doresc să fiu și eu cu gingășie, cu delicatețe, cu smerenie, cu mărturisire. Să înfloresc și eu ca florile pentru cei din jurul meu, să aduc și eu un spor de bucurie, un spor de mulțumire, să nu fiu ca buruienile pe care le smulg oamenii pentru că n-au treabă cu ele, ci să fiu ca florile pe care le iubesc oamenii, pe care le oferă oamenii, pe care le primesc oamenii, pe care le sădesc oamenii, pe care le seamănă oamenii, ca să fie mai multă bucurie, ca să fie mai multă frumusețe în lumea aceasta. Astfel de gînduri mi-au venit în minte acum cînd ne pregătim pentru Sfînta Spovedanie și cînd ar trebui să spunem dacă suntem ca florile, dacă oferim ceva pentru binele altora, cînd ar trebui să spunem dacă suntem delicați, dacă suntem sau nu suntem gingași, cînd ar trebui să spunem dacă înmulțim binele sau nu-l înmulțim, dacă avem conștiința că am putea să fim sau chiar suntem ca florile și, din această situație, să aducem mai mult bine în lumea aceasta. Pentru că am fost creați ca să înmulțim binele, am fost creați ca să fim și noi ca florile, bineînțeles oameni fiind și nu numai flori, am fost creați ca să învățăm de la flori să fim curați, să fim luminați, am fost creați să ne bucurăm de ceea ce oferă Dumnezeu în lumea aceasta prin florile care cresc, dar și prin ceea ce aducem noi, din sufletul nostru, spre mărirea lui Dumnezeu, așa cum aduc florile, și spre desfătarea noastră. Amin. Dumnezeu să ne ajute! |
"Cu cel cuvios, cuvios vei fi; și cu omul nevinovat, nevinovat vei fi.
Și cu cel ales, ales vei fi; și cu cel îndărătnic Te vei îndărătnici." Psalmul 17:28-29 |
Din Pateric, despre avva Arsenie
Au venit odată oarecari bătrâni la avva Arsenie si mult l-au rugat ca să se întâlnească cu dânsul. Iar el le-a deschis lor. Si l-au rugat pe el să le spună lor cuvânt pentru cei ce se linistesc si cu nimeni nu se întâlnesc. Si le-a zis lor bătrânul: «Când fecioara este în casa tatălui său, multi vor să se logodească cu dânsa. Iar după ce va lua bărbat, nu place tuturora; unii o defăimă, iar altii o laudă si n-are cinste asa multă ca întâi când era ascunsă! Asa si cele ale sufletului: după ce se vor vădi, nu pot să încredinteze pe toti».
|
Citat:
"Si nu uita, mama, sa fii bun!" - i-a spus mama sa, la plecarea in calugarie. Si n-a uitat, parintele! Har, smerenie si jertfa de sine. |
Echilibru intre munca si rugaciune
Intr-o manastire a venit din alta parte un monah foarte evlavios, in cautarea de atmosfera mai monahala decat in manastirea din care a plecat. I-a spus staretului ca el doreste sa traiasca dupa Scripturi, numai cu cuvantul lui Dumnezeu; asa ca sa i se ingaduie linistea cuvenita lecturii si rugaciunii. In manastiri este o regula: oricine vine este primit si omenit ca oaspete trei zile. Dupa trei zile trebuie sa ia parte la munca impreuna cu obstea monahilor, care traiesc dupa principiul din vechime stabilit, "ora et labora" " roaga-te si munceste”. Staretul l-a primit pe calugarul nostru, dar dupa trei zile calugarul s-a trezit cu economul manastirii care i-a spus cu binisorul: "Dupa traditia noastra, fii Cuviosia ta bun fi du-te la camp cu fratii si cu calugarii nostri. Acum ai implinit trei zile de cand ai venit, asa cu daca vrei sa mai ramai, asta-i randuiala din vechime". Calugarul i-a spus cu blandete si evlavie: - "Parinte econoame, am plecat din manastirea cealalta pentru ca eu vreau sa traiesc numai cu cuvantul lui Dumnezeu, cu lecturi sfinte si in rugaciune, si acolo nu puteam. Nu ma tulburati. Parintele staret mi-a ingaduit sa tin regula mea". Economul se sfatuise inainte cu staretul, asa ca, ingaduitor, n-a insistat. "Bine, parinte, stai, citeste si roaga-te". A venit vremea mesei. S-au dus toti calugarii la masa, au mancat, dar pe el l-au lasat in chilie sa citeasca si sa se roage. Asa s-a petrecut si la masa de seara, pana ce l-a razbit foamea si, suparat, s-a dus la staret spunandu-i: - "Parinte, staret, mi se pare ca Prea Cuviosiile Voastre mancati de doua ori pe zi". - "Da, mancam". - "Dar pe mine de ce nu ma cheama trapezarul la masa? Sunt flamand de doua zile". - "Eu i-am spus sa nu te cheme. Nu mi-ai spus Prea Cuviosia ta ca esti unul dintre aceia care traiesc numai cu cuvantul lui Dumnezeu? Eu am inteles: nu esti un pacatos ca noi, care trebuie sa si muncim, ca sa mancam. Ca noi avem nevoie si de mancare. Noi am fost la camp, am muncit, dupa aceea ne-am dus si am mancat din rodul muncii mainilor noastre. Pe Prea Cuviosia Ta, daca traiesti numai cu cuvantul lui Dumnezeu, te-am lasat sa te hranesti cu el!" Tanarul monah si-a cerut iertare si a mers cu ceilalti la munca! Si apoi si la masa. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:33:15. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.