Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Combaterea evolutionismului, in 29 de puncte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7369)

Anytza 26.07.2010 22:18:10

Deci nu stiti, habar nu aveti , dar credeti. cum puteti sa credeti si sa aparati cu atata hotarare, ceva ce nu stiti?
deci pe tine te deranjeaza mai mult ideea de Dumnezeu, nu conteaza ca alte teorii ar fi sau nu adevarate, ci doar ca nu vrei sa accepti ca un Dumnezeu exista...asta e alta problema

konijiro 27.07.2010 00:13:46

Citat:

Deci nu stiti, habar nu aveti , dar credeti.
Este vorba de ipoteze, nu de credinta la modul religios. Unele ipoteze sunt mai probabile decat altele, iar cele in favoarea carora exista suficiente dovezi sunt ridicate la rangul de teorii. In sensul in care cuvantul e folosit in stiinta, pe care sunt sigur ca il cunosti.

Faptul ca abordarea descrisa de mine mai sus functioneaza e evident. Tot ce te inconjoara in acest moment, care e construit de om, s-a realizat asa. Ca nu e perfect, ca nu se gasesc unele raspunsuri decat destul de lent, asta e. Progresul, uneori, necesita timp, si de asemenea, multi pasi gresiti. Pentru ca uneori, pentru a observa obstacolele, trebuie sa ne impiedicam de ele mai intai.

Din nou, nu vad ce e gresit in a spune "nu stiu" daca nu stii. Nu vad nici ce castig ar putea veni din a accepta un raspuns doar de dragul de a avea unul. Daca oamenii ar fi acceptat raspunsuri "de-a gata", fara sa incerce sa vada daca raspunsul ala chiar e corect, am locui inca in pesteri si am vana pentru mancare.

Citat:

cum puteti sa credeti si sa aparati cu atata hotarare, ceva ce nu stiti?
Din nou, nimeni dintre cei cu care te contrazici pe forum nu "credem" in stiinta la modul in care tu crezi ca o facem. De ce crezi neaparat ca raspunsul la o religie este... o alta religie?

Faptul ca T.E. e folosita cu succes in alte stiinte si se obtin rezultate predicitibile, chiar nu iti da de gandit? De la wikipedia citire:

Citat:

In fact, evolution is being put to practical use in industry and widely used on a daily basis by researchers in medicine, biochemistry, molecular biology, and genetics to both formulate hypotheses about biological systems for the purposes of experimental design, as well as to rationalise observed data and prepare applications. In 2009, there were 235,740 scientific papers in PubMed that mentioned 'evolution'. Corporations such as pharmaceutical companies utilize biological evolution in their development of new products.
Citat:

deci pe tine te deranjeaza mai mult ideea de Dumnezeu, nu conteaza ca alte teorii ar fi sau nu adevarate, ci doar ca nu vrei sa accepti ca un Dumnezeu exista...asta e alta problema
Total gresit. Asta e un thread despre evolutie, care este un domeniu care tine de stiinta. Nu vad de ce credinta mea intr-un zeu sau altul ar valida sau invalida o teorie stiintifica.

Realitatea e una, si nu se "muleaza" dupa ce cred eu sau tu. De aceea e foarte util sa aplicam un "reality check" asupra a orice credinte/pareri avem, si sa vedem daca sunt conforme cu realitatea. Daca nu sunt, prefer sa imi schimb parerea, in loc sa ignor realitatea.

Ti-am mai spus pe alt thread, si nu ai raspuns in legatura cu asta, Biserica Catolica nu are o problema cu evolutia, doar ca o considera ghidata de Dumnezeu. In ce fel s-a manifestat "ghidajul" asta, au omis sa explice, concret. Deci ipoteza ta conform careia ori crezi in Dumnezeu, ori in evolutie, e gresita. Si BC nu e singura biserica crestina mare care accepta evolutia.

Si revin la ceva ce e repetat des in asemenea dispute, si daca acceptam ca vreun zeu ar fi creat Universul (in ciuda lipsei dovezilor pentru asta, dar hai sa o facem de dragul argumentatiei), chiar nu iti dai seama ca asta ar ridica mai multe intrebari decat ar oferi explicatii? Lucru pe care nu il vad rau, in sine (pentru ca descoperirile noi genereaza intrebari noi), dar nu am inteles niciodata de ce acest "god did it" e afirmat cu acest caracter final, de parca ar explica tot. Nu o face, din contra.

Eugen7 27.07.2010 10:45:11

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 272088)
Total gresit. Asta e un thread despre evolutie, care este un domeniu care tine de stiinta. Nu vad de ce credinta mea intr-un zeu sau altul ar valida sau invalida o teorie stiintifica.

Realitatea e una, si nu se "muleaza" dupa ce cred eu sau tu. De aceea e foarte util sa aplicam un "reality check" asupra a orice credinte/pareri avem, si sa vedem daca sunt conforme cu realitatea. Daca nu sunt, prefer sa imi schimb parerea, in loc sa ignor realitatea.

Ti-am mai spus pe alt thread, si nu ai raspuns in legatura cu asta, Biserica Catolica nu are o problema cu evolutia, doar ca o considera ghidata de Dumnezeu. In ce fel s-a manifestat "ghidajul" asta, au omis sa explice, concret. Deci ipoteza ta conform careia ori crezi in Dumnezeu, ori in evolutie, e gresita. Si BC nu e singura biserica crestina mare care accepta evolutia.

Si revin la ceva ce e repetat des in asemenea dispute, si daca acceptam ca vreun zeu ar fi creat Universul (in ciuda lipsei dovezilor pentru asta, dar hai sa o facem de dragul argumentatiei), chiar nu iti dai seama ca asta ar ridica mai multe intrebari decat ar oferi explicatii? Lucru pe care nu il vad rau, in sine (pentru ca descoperirile noi genereaza intrebari noi), dar nu am inteles niciodata de ce acest "god did it" e afirmat cu acest caracter final, de parca ar explica tot. Nu o face, din contra.

imi place modul tau sincer si corect de abordare a problemei. felicitari.

pana in prezent stiinta nu a reusit sa infirme existenta lui Dumnezeu dar evident nici sa o confirme.
Pe de alta parte Sfanta Scriptura ne spuen cine este creatorul a tot ceea ce exista insa nu ne spuen CUM a facut Dumnezeu Universul spre exemplu.
Adevarurile din Sfanta Scripura sunt confirmate de descoperirile stiintifice. Spre exemplu:
1. timpul este relativ. universul este finit.
2. animalele si omul sunt facute din pamant (atomi... nu mai intram in amanunte) si evident din puct de vedere fizic (fiziologic) nu exista diferenta intre ele. (Diferenta intre om si animale, sustinuta de Sfanta Scriptura si evident de Biserica nu este nicidecum fiziologica ci este partea spirituala din sufletul omului, intrucat doar omul este rational, ganditor adica are minte).
3. exemplele ar putea continua...

Stiinta nu este impotriva lui Dumnezeu! insa ea poate fi folosita de cel rau impotriva omului si a lui Dumnezeu.
Intre adevarata stiinta si adevarata credinta cresina este concordanta nicidecum contradictie. Inca din Sec VIII d.Hr. Sfantul Ioan Damaschin scria in Dogmatica ortodoxa despre Big Bang: "la facerea universului am primit si facerea cerului" (adica a lumii nevazute) si descria un univers sferic in expanisune uniforma decoperit (mai bine zis confirmat fara echivoc cu dovezi fizice incontestabile) abia in sec XX de Edwin Hubble: "toti cei care sustun ca universul este sferic spun ca se departeaza in chip egal de Pamant in sus in laturi si in jos".

Anytza 27.07.2010 11:17:20

nu stiu d c imi amintesti de BC, eu nu-s catolic si nu stiu prea multe despre ea.
nu am emis nicio ipoteza...

cand am zis credeti, nu ma refeream la o credinta ca religie, ci la simplul fapt ca aveti teorii pe care le credeti ca adevarate fara sa fie verificate, pe motivul ca sunt mai probabile ca altele, ca nu accepti "God did it"(pe care tu l-ai adus in discutie, nu eu), si argumentul cu "nu stiu deci e ca mine" e cam stupid.
"Din nou, nu vad ce e gresit in a spune "nu stiu" daca nu stii. Nu vad nici ce castig ar putea veni din a accepta un raspuns doar de dragul de a avea unul."
cam asta se intampla, acceptati teorii pe care nu puteti sa le demonstrati, doar fiindca va deranjeaza ideea de divinitate. dar sa trecem mai departe.

citatul ala nu demostreaza nimic, nu zice decat ca se foloseste in biologie cu scopul de a formula ipoteze, si in industria farmaceutica se stie cum functioneza, si nu are legatura cu evolutia.
eu am impresia ca nu stiti prea multe despre evolutia asta, asa ca dati repede cautare pe wikipedia... mai da un "reality check"...

si ce vrei sa spui, ca eu nu gandesc?:23:

georgiana.gabriela 27.07.2010 13:08:55

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 272088)
Este vorba de ipoteze, nu de credinta la modul religios. Unele ipoteze sunt mai probabile decat altele, iar cele in favoarea carora exista suficiente dovezi sunt ridicate la rangul de teorii. In sensul in care cuvantul e folosit in stiinta, pe care sunt sigur ca il cunosti.

Faptul ca abordarea descrisa de mine mai sus functioneaza e evident. Tot ce te inconjoara in acest moment, care e construit de om, s-a realizat asa. Ca nu e perfect, ca nu se gasesc unele raspunsuri decat destul de lent, asta e. Progresul, uneori, necesita timp, si de asemenea, multi pasi gresiti. Pentru ca uneori, pentru a observa obstacolele, trebuie sa ne impiedicam de ele mai intai.

Din nou, nu vad ce e gresit in a spune "nu stiu" daca nu stii. Nu vad nici ce castig ar putea veni din a accepta un raspuns doar de dragul de a avea unul. Daca oamenii ar fi acceptat raspunsuri "de-a gata", fara sa incerce sa vada daca raspunsul ala chiar e corect, am locui inca in pesteri si am vana pentru mancare.

Din nou, nimeni dintre cei cu care te contrazici pe forum nu "credem" in stiinta la modul in care tu crezi ca o facem. De ce crezi neaparat ca raspunsul la o religie este... o alta religie?

Faptul ca T.E. e folosita cu succes in alte stiinte si se obtin rezultate predicitibile, chiar nu iti da de gandit? De la wikipedia citire:

Vezi, de aia sustii ceva total gresit, pentru ca nu crezi in Dumnezeu. Poate crezi in nu stiu ce zei de-ai tai, sau inventii. Cine nu crede in Dumnezeu, isi gaseste altceva in care sa creada. Stiu ca acum ma vei contrazice la nesfarsit, oricine isi sustine parerea sa. Si nu ma deranjeaza asta, pentru ca si eu imi sustin parerile si sonvinegrile mele. Isa imi pare rau pentru necredinta ta, sa te lumineze Dumnezeu.

konijiro 30.07.2010 00:19:56

Citat:

nu stiu d c imi amintesti de BC, eu nu-s catolic si nu stiu prea multe despre ea.
Pentru ca mi se pare relevant ca cea mai mare biserica crestina accepta evolutia. Asta mi-ar da de gandit, daca eram crestin.

Citat:

cand am zis credeti, nu ma refeream la o credinta ca religie, ci la simplul fapt ca aveti teorii pe care le credeti ca adevarate fara sa fie verificate
Serios acum, dupa toate discutiile de aici de pe forum, tot cu argumente din astea vii? Ma gandeam ca ai un pic de bunavointa sa te documentezi, daca tot iti place sa dezbati subiectul asta. De cate ori trebuie sa se repete ca in stiinta, o teorie stiintifica este cel mai aproape de "absolut" stadiu pe care il poate obtine o ipoteza? Si ca e departe de a fi neverificata?

Nu ti se pare ciudat ca oamenii astia de stiinta, asa nestiutori, cu teoriile lor neverificate, sunt cei care vindeca boli, construiesc avioane si nave spatiale, si descopera in fiecare zi ceva nou despre lumea in care traim?

Religia, nu stiinta, este cea care are luxul de a face afirmatii cu caracter absolut, pentru ca nu trebuie vreodata sa si aduca dovezi in sprijinul afirmatiilor respective.

Citat:

ca nu accepti "God did it"(pe care tu l-ai adus in discutie, nu eu),
L-am adus in discutie pentru ca cu cateva pagini in urma, ai adus vorba de Intelligent Design ca o alternativa la T.E. Sau te refereai cumva la un ID care sa nu implice "god did it"?

Si nu il accept pentru ca nu am nevoie de o explicatie supranaturala atunci cand am una perfect naturala, care explica mult mai multe decat cea supranaturala. De fapt, cea supranaturala nu explica mai nimic, dar e comod sa zici ca "stii" si sa o lasi asa.

Citat:

eu am impresia ca nu stiti prea multe despre evolutia asta, asa ca dati repede cautare pe wikipedia... mai da un "reality check"...
Eu am impresia ca te iei in piept cu T.E. fara sa ai idee cum lucreaza stiinta, si ce inseamna metoda stiintifica.
Pe celalat thread ti-am dat link catre Talk Origins, sunt curios cate minute ai petrecut pe acolo, incercand sa afli despre T.E. inainte sa vii si sa repeti, ca altii, ad nauseam, ca e doar o teorie.

Citat:

Vezi, de aia sustii ceva total gresit, pentru ca nu crezi in Dumnezeu.
Nu, eu sustin ceea ce sustin pentru ca punctul meu de vedere e sustinut de dovezi, care se tot acumuleaza de vreo suta de ani incoace. Daca e vreun caz in care credinta ne influenteaza gandirea, asta e cazul tau, nu al meu.

Citat:

Cine nu crede in Dumnezeu, isi gaseste altceva in care sa creada
Perfect eronat. Lipsa de credinta nu duce la un gol care trebuie umplut.

Citat:

Isa imi pare rau pentru necredinta ta, sa te lumineze Dumnezeu.
Multumesc, am cautat lumina de la Dumnezeu, si am gasit doar bezna. Din fericire, exista atata cunoastere pe Pamant, incat nu ii duc lipsa.

Anytza 30.07.2010 07:30:55

eu sunt ortodoxa.

departe de a fi neverificata? asta inseamna ca nu prea cunosti chestiile astea... ti-am mai zis, nu stiu de pe evolutie de pe net si nu am nevoie sa dau repede cautare... niciodata nu o sa vezi tu ca e o teorie absolut demonstrata si verificata. niciodata nu o sa zica "suntem absolut siguri, fara urma de indoiala, ca s-a petrecut exact asa", nu exista asa ceva, nu spun decat (dupa cum ai si recunoscut): e probabil ca, e posibil ca, presupunem ca, etc.... n-au ce sa verifice, fiindca nu pot observa un BB, sau formarea pamantului sau aparitia unei celule cu adn si informatie genetica din "flori" si alte chestii de genul... deci nu e nici pe aproape de a fi verificata. degeaba zici tu de teorie si ipoteze, ca nici in cadru stiintific nu se presupun a fi adevarate, fixe si de necombatut.

Tu confuzi doctorii si inginerii cu evolutionistii si ateii. gandeste-te cat se chinuie un inginer sa inventeze ceva care sa functioneze, sa fie sigur, cate materiale consuma, procesele de fabricatie, iti spun eu nu-i simplu, nu apare la intamplare, e nevoie de studiu, de proiect, desene peste desene, materii prime, combustibil, masini de prelucrare si o groaza de oameni care sa faca avioanele sa functioneze mecanici, electronisti, cate cabluri intra intr-un avion, cata gandire si munca... nu-i nimic la intamplare. si inginerii tot din natura s-au inspirat, tot dupa libelule si pasari si altele, si sunt oameni destepti, cu creier si constiinta si o gandire superioara, si tot n-au fost in stare sa copieze prea bine ceea ce poate un porumbel sa faca foarte simplu, care dupa atei, a aparut absolut la intamplare, fara ghidare si totusi fuctioneza de 1000 de ori mai eficient si mai bine. daca eram ateu, mi-ar da de gandit ...
(ID era pt ai2, care se pare n-a auzit de chestii de genu, teorii propuse de atei,"oameni de stiinta", nu de mine... orice, numai un Dumnezeu nu...)

ori vb despre ceva concret ori o lasam balta, fiindca ma contrazici, ca apoi sa-mi dai dreptate, vorbesti foarte ambiguu, cred ca e specialitatea ta...
Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 273173)
De cate ori trebuie sa se repete ca in stiinta, o teorie stiintifica este cel mai aproape de "absolut" stadiu pe care il poate obtine o ipoteza?

"ma iau in piept", mi-a placut asta :))

konijiro 30.07.2010 19:14:02

Citat:

eu sunt ortodoxa.
Asta am inteles :5:

Citat:

ti-am mai zis, nu stiu de pe evolutie de pe net si nu am nevoie sa dau repede cautare...
Dar de unde? Care sunt sursele tale de documentare?

Citat:

niciodata nu o sa vezi tu ca e o teorie absolut demonstrata si verificata.
Pe cand ID este in totalitate demonstrat si verificat. Si e mai ales teorie stiintifica curata, care face predictii si e si falsifiabila. Sau nu?

Citeste te rog aici, despre cum nu e verificat. Ti-am tot dat site-ul asta ca resursa, pentru ca e foarte bine documentat, dar nu stiu daca ai avut rabdarea sa citesti ceva de pe el.

http://talkorigins.org/faqs/evolution-fact.html

Si aici:

http://talkorigins.org/faqs/faq-misc...s.html#observe
http://talkorigins.org/faqs/comdesc/

Si despre speciatie:

http://talkorigins.org/faqs/faq-speciation.html

Citat:

n-au ce sa verifice, fiindca nu pot observa un BB, sau formarea pamantului sau aparitia unei celule cu adn si informatie genetica din "flori" si alte chestii de genul... deci nu e nici pe aproape de a fi verificata.
Asa e, unele din chestiile de mai sus nu au cum sa fie recreate. INCA. Cam de cate ori crezi ca au zis oamenii: "asta nu o vom putea face/explica vreodata", pentru ca alti oameni sa o faca/explice dupa o anumita perioada de timp? Probabilistic vorbind, raspunsurile vor fi gasite. E doar o problema de timp.

Citat:

Tu confuzi doctorii si inginerii cu evolutionistii si ateii
Nu, nu ii confund. Incerc doar sa iti spun ca si datele cu care lucreaza inginerii au fost descoperite tot prin metoda stiintifica, aceeasi pe care o dai la parte cand e vorba de evolutie.

Citat:

si tot n-au fost in stare sa copieze prea bine ceea ce poate un porumbel sa faca foarte simplu, care dupa atei, a aparut absolut la intamplare, fara ghidare si totusi fuctioneza de 1000 de ori mai eficient si mai bine. daca eram ateu, mi-ar da de gandit ...
Mi-a dat de gandit, si am citit despre asta. Trebuie ca gandirea ta e guvernata de o selectie observationala foarte bine impamantenita, daca tu crezi ca lumea asta arata ca si cum ar fi fost creata de un zeu omniscient, omnipotent si iubitor.
Sunt o groaza de exemple de design sub-optim in lumea animala. Din intamplare, T.E. le poate explica. Uite aici cateva exemple, departe de a fi catalogate drept creatie a unei fiinte divine omnipotente si mai ales iubitoare, asa cum se caracterizeaza zeul crestin:

http://talkorigins.org/faqs/jury-rigged.html

Dupa ce citesti asta, poate imi explici parte de "intelligent" din "intelligent design". Repet, toate exemplele din link-ul de mai sus pot fi explicate de evolutie, mai mult de atat, sunt perfect normale in contextul evolutionist.

Citat:

ori vb despre ceva concret ori o lasam balta, fiindca ma contrazici, ca apoi sa-mi dai dreptate, vorbesti foarte ambiguu, cred ca e specialitatea ta...
OK, ai vrut concret, ti-am dat surse care te contrazic. Sper ca acum nu ma vei acuza de ambiguitate.

O seara buna.

Alex.R 31.07.2010 11:42:36

Citat:

În prealabil postat de georgiana.gabriela (Post 272195)
Vezi, de aia sustii ceva total gresit, pentru ca nu crezi in Dumnezeu. Poate crezi in nu stiu ce zei de-ai tai, sau inventii. Cine nu crede in Dumnezeu, isi gaseste altceva in care sa creada. Stiu ca acum ma vei contrazice la nesfarsit, oricine isi sustine parerea sa. Si nu ma deranjeaza asta, pentru ca si eu imi sustin parerile si sonvinegrile mele. Isa imi pare rau pentru necredinta ta, sa te lumineze Dumnezeu.

Ai perfectă dreptate.De exemplu eu cred în FSM.(Flying Spaghetti Monster)

Anytza 31.07.2010 20:11:39

impamantenita, da, cum altfel... adica sunt spalata pe creier sau ceva, nu?
(lasa ID-ul, ca nu vb de ID, nu era pt tine, era pt altcineva, ok?)
eu stiu din multe,multe documentare, din scoala,ca si acolo te invata, si nu sunt asa de impamantenita, ca pana acu 4 ani si eu luam de bune chestiile astea, intotdeauna mi s-au parut interesante, chiar si acum.
daca observi bine, teoria asta se bazeaza in parte pe intamplare, si in parte pe natura, deci se recunoaste ca undeva e o "mana" conducatoare, asa ca se personifica natura: natura gaseste solutii, natura e ingenioasa, natura selecteaza ce e mai bun, etc... natura face de toate si inlocuieste un gol. sau legile naturii, legile fizicii...
dar de fiecare data cand am discutat chestii de genu cu cativa utilizatori, ati reusit sa ma faceti proasta, limitata, etc, asa ca nu ma mai obosesc...

konijiro 31.07.2010 20:23:14

Citat:

impamantenita, da, cum altfel... adica sunt spalata pe creier sau ceva, nu?
Nu am zis asta. Daca vroiam sa o zic, o ziceam.

M-ai acuzat de ambiguitate. Am revenit cu surse clare, ca raspuns la afirmatiile tale. Le-ai citit? Ca sa stiu daca chiar te intereseaza subiectul, sau discutam asa, ca sa ne aflam in treaba. Nu de alta, dar chiar am impresia ca nu stii atat de mult pe cat crezi ca stii despre subiect.

Citat:

daca observi bine, teoria asta se bazeaza in parte pe intamplare
Uite vezi, asta se intampla daca te documentezi despre evolutie pe site-uri creationiste. Multi dintre cei care fac site-urile respective nu inteleg nici ei evolutia, iar altii, ceva mai inteligenti, mint cu nerusinare.

Deci aveam dreptate, nu prea stii despre ce e vorba. Dar nu e nici o problema, uite aici un link, care vorbeste exact despre "intamplare":

http://www.talkorigins.org/faqs/chance/chance.html

Si inca unul:

http://www.talkorigins.org/faqs/faq-misconceptions.html

Si un citat din al doilea link:

Citat:

"The theory of evolution says that life originated, and evolution proceeds, by random chance."

There is probably no other statement which is a better indication that the arguer doesn't understand evolution. Chance certainly plays a large part in evolution, but this argument completely ignores the fundamental role of natural selection, and selection is the very opposite of chance
Deci, daca e sa vorbim despre evolutie, ce-ar fi sa vorbim despre ce T.E. este de fapt, nu despre ce zic creationistii ca ar fi T.E. Vrei? Nu de alta, dar asta ar fi abordarea onesta.

Citat:

dar de fiecare data cand am discutat chestii de genu cu cativa utilizatori, ati reusit sa ma faceti proasta, limitata, etc, asa ca nu ma mai obosesc...
Uite, eu nu te fac proasta. Dar observ ca nu te intereseaza de fapt subiectul ci doar discutiile pe care le genereaza. Pentru ca daca te interesa subiectul, aruncai un ochi pe linkurile alea.

Anytza 31.07.2010 20:27:37

am aruncat amandoi ochii si acum ma doare capul.
exact la citatul pe care l-ai dat ma refeream si eu, deci zice: "Chance certainly plays a large part in evolution".
tu nu intelegi ca eu nici nu stiu mai mult de 2 situri crestine? si nici macar nu am citit prea mult. eu stiu dupa discovery si national geographic si tot restul, nu din surse crestine.

konijiro 31.07.2010 20:30:55

Citat:

am aruncat amandoi ochii si acum ma doare capul.
Aha. Deci ajungem la un acord: nu e un subiect atat de simplu pe cat crede majoritatea.

Citat:

exact la citatul pe care l-ai dat ma refeream si eu, deci zice: "Chance certainly plays a large part in evolution".
Te-ai molipsit de la site-urile creationiste, de scoti citatele din context? Nu de alta, dar fix dupa aia zice asa: "but this argument completely ignores the fundamental role of natural selection, and selection is the very opposite of chance".

Adica o fi ea intamplare, dar evolutia nu se explica doar prin intamplare, ci si prin selectie naturala, care e fundamentala pentru evolutie, si deloc intamplatoare. Deci nu, evolutia nu e rezultatul intamplarii.

Anytza 31.07.2010 20:35:19

da, si eu am zis in parte, tu scoti din context, si apropo, glumeam mai sus....

konijiro 31.07.2010 21:39:04

Citat:

da, si eu am zis in parte,
Da, dar e evident ca tu crezi ca asta e partea definitorie, pentru ca foarte rar se mai aduce vorba si de selectia naturala, care suplineste cu eleganta necesitatea interventiei vreunui creator.

Citat:

si apropo, glumeam mai sus....
Imi pare rau, mi-a scapat:)

Anytza 31.07.2010 21:45:13

stii ce e evident? ca numai tu aduci in discutie pe Dumnezeu, ma contrazici desi eu nu zic de subiect, e evident ca te cam deranjeaza...
si mai e evident ca nu stii cum gandesc, desi am zis si de selectia "naturala"

konijiro 31.07.2010 21:49:05

Citat:

stii ce e evident? ca numai tu aduci in discutie pe Dumnezeu,
Cand ai zis asta:

Citat:

deci se recunoaste ca undeva e o "mana" conducatoare,
la ce te refereai? Nu de alta, dar fiind pe un forum ortodox, tu declarandu-te ortodoxa, atunci cand vorbesti de o "mana" conducatoare, ce ar trebui sa inteleg?

Citat:

si mai e evident ca nu stii cum gandesc, desi am zis si de selectia "naturala"
Nu te cunosc, asa ca singurul mod de a-ti intelege gandirea este sa citesc ceea ce postezi. Unde ai zis ce selectia naturala?

Anytza 31.07.2010 21:50:53

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 273650)
selectia naturala, care suplineste cu eleganta necesitatea interventiei vreunui creator.

aaaa, dar cel mai evident este ca recunosti, tot cu eleganta, ca inlocuiti pe Dumnezeu cu un proces al naturii. d c? fiindca e evident ca ceva intervine in evolutia asta...

konijiro 31.07.2010 21:54:40

Citat:

aaaa, dar cel mai evident este ca recunosti, tot cu eleganta, ca inlocuiti pe Dumnezeu cu un proces al naturii.
Nu il inlocuim, pentru ca nu noi l-am pus acolo, ci a fost adus in discutie de credinciosi. Nu e vorba de inlocuire, avand in vedere ca prezenta lui nu a fst niciodata necesara.

Anytza 31.07.2010 22:00:31

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 273661)
Nu il inlocuim, pentru ca nu noi l-am pus acolo, ci a fost adus in discutie de credinciosi. Nu e vorba de inlocuire, avand in vedere ca prezenta lui nu a fst niciodata necesara.

eee si zici ca nu esti ambiguu... nu o considerati necesara fiindca preferati sa credeti altceva, si nu, nu ma refer la o religie. dar din moment ce se vb de selectie naturala, opusul intamplarii, care e de fapt opusul? ceva planuit? dar de catre cine? natura, legile fizicii, etc?

konijiro 31.07.2010 22:06:35

Citat:

eee si zici ca nu esti ambiguu...
Nu, nu sunt. Nu sunt eu cel care am adus vorba de "maini" care ghideaza evolutia, si dupa aia sa ma mir, ca nu am mentionat nimic de vreun zeu.

Citat:

nu o considerati necesara fiindca preferati sa credeti altceva, si nu, nu ma refer la o religie.
Tu crezi ca treaba asta cu stiinta e bazata pe preferinte? Cred ca o incurci cu religia. In stiinta exista metoda stiintifica (ca metoda) si rezultatel obtinute. Poate sa nu iti placa ce gasesti, dar aia e realitatea. Care, din pacate, nu se muleaza dupa preferintele tale.

Citat:

dar din moment ce se vb de selectie naturala, opusul intamplarii, care e de fapt opusul?
Cine a zis ca e opusul? E evident ca sunt complementare.

Citat:

ceva planuit? dar de catre cine? natura, legile fizicii, etc?
Sa inteleg ca asta e unul dintre enunturile unde nu aduci vorba de Dumnezeu?

Anytza 31.07.2010 22:10:12

te faci ca nu intelegi ca sa ma faci p mine sa pierd tp paici? te distrezi?
"the fundamental role of natural selection, and selection is the very opposite of chance"

konijiro 31.07.2010 22:14:02

Citat:

"the fundamental role of natural selection, and selection is the very opposite of chance"
Nu sunt opuse in sensul ca nu se exclud reciproc, asta am vrut sa zic.

Anytza 31.07.2010 22:19:53

dar e the very opposite, do u not get it? deci ce inseamna opusul intamplarii? nu e ceva planuit dinainte?

konijiro 31.07.2010 23:32:43

Citat:

dar e the very opposite, do u not get it?
Serios acum, chiar trebuie sa explic asta? Mutatiile sunt intamplatoare, modul in care se transmit la generatiile urmatoare (prin selectie naturala) nu este. Mutatiile daunatoare dispar si nu se transmit, pentru ca individul nu supravietuieste, cele care sunt neutre (si sunt multe neutre) raman neutre, iar cele care constituie un avantaj reproductiv pentru individul care le poseda sunt transmise in numar mai mare, devenind dominante dupa un anumit numar de generatii. Deci nu e opus, e complementar. Pentru ca rezultatul (evolutia) nu vine din una sau alta, ci din amandoua.

Daca discutam despre un zeu omniscient si omnipotent care ia locul selectiei naturale, atunci da, nu numai ca e opus, dar si ucide ideea de "intamplare" din fasa, pentru ca nu exista "intamplare" daca ai calitatile alea. Dar aici nu discutam de o entitate, ci de un proces. De doua procese, mai exact, care "lucreaza" impreuna.

Asta ca sa nu zic ca e lumea vie e plina de "greseli de proiectare", perfect explicabile prin prisma evolutionista, dar cam greu de explicat daca vorbim de un zeu iubitor, omniscient si omnipotent. Poate poti tu sa le explici.

Citat:

deci ce inseamna opusul intamplarii?
Zeul tau e opusul intamplarii, dupa cum am zis mai sus, dar dupa cum am zis si mai sus, selectia naturala explica procesul, nu e nevoie de vreo explicatie supranaturala. Deci prezenta zeului tau in toata treaba asta e redundant.

Serios acum, inteleg ca nu accepti evolutia, dar daca astea sunt ideile pe care le ai despre T.E., nu pot sa zic decat ca nu intelegi ce este T.E. Fara ironie sau misto, te rog, daca vrei sa vorbim, citeste linkurile pe care ti le-am dat. E un site bine documentat, cu bibliografie solida. Uita-te mai ales la "Index to Creationist Claims", nu de alta, dar multe din chestiile pe care le aduci drept argumente sunt demontate acolo. Si am obosit sa iti tot dau link-uri pe care tu nu te obosesti sa le citesti.

Anytza 01.08.2010 16:06:15

tu tot repeti si eu te tot intreb, daca nu-s intamplatoare, cine le controleaza? sau ce, daca te deranjeaza termenul de "cine".
am inteles si cu jumi-juma si cu mutatii, tu nu intelegi care este nedumerirea mea.
se alege numai cele care-s mai bune, mai destepte, dar cum? cu ce fel de gandire? cum se stabileste ce e bun si ce nu?
sunt niste pasari in america, fac oua si pui, apoi ii parasesc si zboara in Hawaii 80 de km, dar puii raman, se apuca de mancat , cresc, fac oua, pui si pleaca in Hawaii la randul lor. de unde stiu ei cum sa ajunga in Hawaii? ce fel de selectie naturala face asta? asta asa, ca un exemplu, ca tot amintesti de animale...

konijiro 01.08.2010 17:16:49

Citat:

tu tot repeti si eu te tot intreb, daca nu-s intamplatoare, cine le controleaza? sau ce, daca te deranjeaza termenul de "cine".
Mutatia care constituie un avantaj se transmite generatiilor urmatoare, cea care nu, nu. Este foarte simplu. Chiar e. Nu e nevoie de nimic supranatural. De-aia iti tot spun ca selectia naturala nu e intamplatoare.

Citat:

se alege numai cele care-s mai bune, mai destepte, dar cum? cu ce fel de gandire? cum se stabileste ce e bun si ce nu?
Despre ce gandire vorbesti? Cine sa gandeasca? Tu crezi ca animalele evolueaza pentru ca vor? LOL.
Serios acum, daca ti-am dat link catre un site care chiar explica toate aceste nelamuriri, de ce ma tot intrebi? Pierzi timp scriind pe forum, eu pierd timp raspunzand. Ce rost are, atata timp cat ai informatiile la un click distanta si nu te intereseaza sa le cauti?

Citat:

sunt niste pasari in america, fac oua si pui, apoi ii parasesc si zboara in Hawaii 80 de km, dar puii raman, se apuca de mancat , cresc, fac oua, pui si pleaca in Hawaii la randul lor. de unde stiu ei cum sa ajunga in Hawaii? ce fel de selectie naturala face asta? asta asa, ca un exemplu, ca tot amintesti de animale...
Nu stiu, dar presupun ca as putea afla. Mi-ar lua vreo 5 minute, pe Google. De ce nu o faci tu? Ce sens are sa tot pui intrebarile astea, la care raspunsul e atat de usor de gasit?

Lasa-ma sa ghicesc: acum ca am zis ca nu stiu, asta inseamna ca "mana" aia despre care nu vrei sa imi explici ce inseamna a facut-o, nu?

georgiana.gabriela 01.08.2010 18:01:22

Citat:

Pentru ca mi se pare relevant ca cea mai mare biserica crestina accepta evolutia. Asta mi-ar da de gandit, daca eram crestin.

Da, dar noi suntem ortodocsi, nu catolici, asa ca noi nu avem treaba cu ei. Daca ei o accepta, treaba lor.

Citat:

Nu ti se pare ciudat ca oamenii astia de stiinta, asa nestiutori, cu teoriile lor neverificate, sunt cei care vindeca boli, construiesc avioane si nave spatiale, si descopera in fiecare zi ceva nou despre lumea in care traim?

Bolile tot Dumnezeu le vindeca. Plantele medicinale din care se fac medicamentele, cine le-a lasat? Ei? Le-au creat ei? Ei doar le-au descoperit, ceea ce inseamna ca Cineva le-a creat mai inainte.
Si ce folos sa aflam ceva "nou" despre lumea in care traim, daca aceste sisteme duc la distrugerea planetei?

Citat:

Religia, nu stiinta, este cea care are luxul de a face afirmatii cu caracter absolut, pentru ca nu trebuie vreodata sa si aduca dovezi in sprijinul afirmatiilor respective.

Ai dreptate, afirmatiile sunt cu caracter absolut, asa cum ne-au fost lasate de la Hristos. Dovezile sunt vizibile cu ochiul liber, nu este nevoie de argumente verbale. Daca unii sunt asa de intunecati la minte de nu le vad, atunci vorbele nu mai au nicun rost.

Citat:

Eu am impresia ca te iei in piept cu T.E. fara sa ai idee cum lucreaza stiinta, si ce inseamna metoda stiintifica.
Pe celalat thread ti-am dat link catre Talk Origins, sunt curios cate minute ai petrecut pe acolo, incercand sa afli despre T.E. inainte sa vii si sa repeti, ca altii, ad nauseam, ca e doar o teorie.

Vorbesti de parca ai cunoaste toate secretele stiintei

Citat:

Nu, eu sustin ceea ce sustin pentru ca punctul meu de vedere e sustinut de dovezi, care se tot acumuleaza de vreo suta de ani incoace. Daca e vreun caz in care credinta ne influenteaza gandirea, asta e cazul tau, nu al meu.

Corect. Credinta imi influenteaza gandirea, dar si stiinta sustine credinta, asa ca nu sunt chiar pe dinafara.

Citat:

Perfect eronat. Lipsa de credinta nu duce la un gol care trebuie umplut.

Ba inca la cate goluri duce...

Citat:

Multumesc, am cautat lumina de la Dumnezeu, si am gasit doar bezna. Din fericire, exista atata cunoastere pe Pamant, incat nu ii duc lipsa.

Daca ai fi cautat mai bine, si cu inima curata, cu siguranta ai fi gasit-o. Dar rabdarea nu este usoara, asa ca te-ai facut comod si ai renuntat. Crestinii adevarati lupta pana la capat. Totusi, sper ca te vei "vindeca" de otrava vorbelor tale. Dumnezeu sa-ti ierte necredinta!

Anytza 01.08.2010 18:33:35

.....lol.....

Anytza 01.08.2010 21:09:37

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 273831)
Mutatia care constituie un avantaj se transmite generatiilor urmatoare, cea care nu, nu. Este foarte simplu. Chiar e.

chiar asa?
The most recognizable and most common form of dwarfism is achondroplasia, which accounts for 70% of dwarfism cases. Achondroplasia is a mutation in the fibroblast growth factor receptor gene 3 , which is an inhibitor that regulates bone growth.
Noonan Syndrome (NS) is a relatively common autosomal dominant congenital disorder considered to be a type of dwarfism , that affects both males and females equally.
Recurrence in siblings and apparent transmission from parent to child has long suggested a genetic defect with inheritance and variable expression. A person with NS has up to a 50% chance of transmitting it to a child.
Primordial dwarfism is a rare form of that results in a smaller body size in all stages of life beginning from before . It is known that PD is caused by inheriting a mutant gene from each parent.
alte exemple:
Trei studii au relevat pentru prima oara asocierea dintre mutatiile unor gene si autism, descoperirea fiind un prim pas catre rezolvarea misterului acestei boli care afecteaza milioane de copii din intreaga lume.
Cercetatorii cred ca exista anumite mutatii genetice care sunt responsabile de aparitia autismului. Autismul se transmite ereditar. Autismul care se manifesta prin foarte slabe relatii si interactiuni sociale si de comunicare, afecteaza 1 persoana din 1.000.

Pana acum, greutatea peste medie, chiar obezitatea copiilor, era pusa pe seama dietei defectuoase si a lipsei de miscare. Insa un nou studiu arata ca, in realitate, cauzele ar putea fi genetice. Daca unul dintre parinti este obez, riscul caruia este expus copilul este de 40% de procente, in timp ce in cazul ambilor parinti obezi, acesta creste la 70%.
Mai precis, conform unui studiu realizat la Universitatea Cambridge, multora dintre copiii obezi le lipseste un segment-cheie din ADN, dupa cum relateaza BBC.
Comparand ADN-ul celor 300 de copii obezi monitorizati cu cel al altor copii cu greutate normala, s-a observat ca anumite parti din genomul copiilor "cu greutate" lipsesc. Este vorba despre cromozomul 16 (SH2B1), care regleaza greutatea si tine zaharul din sange sub control.
Toti specialistii au cazut de acord ca o predispozita ereditara este des intalnita in caz de obezitate. Se pare ca 1 din 6 oameni poarta o “gena a obezitatii” fiind predispus la aceasta evolutie . Teoria supraponderalitatii sugereaza ca fiecare individ are o greutate genetica determinata, deci greutatea este deja scrisa in gena, de la nastere.

Traditie1 01.08.2010 22:02:57

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 273831)
Mutatia care constituie un avantaj se transmite generatiilor urmatoare, cea care nu, nu. Este foarte simplu. Chiar e. Nu e nevoie de nimic supranatural. De-aia iti tot spun ca selectia naturala nu e intamplatoare.

Tot repeți prostia asta cu selecția care nu e întâmplătoare. Nu mai prelua nemestecat tot ce citești pe siturile ateiste, încearcă să judeci cu mintea ta, oamenii de știință pot fi și proști. Așa cum ți-au arătat alții, selecția naturală e o teorie greșită, natura nu selectează atât de strict cum vor ateii. Și îți repet fiindcă nu ți-a intrat în cap: ca un organ să fie un avantaj, trebuie să fie funcțional, dacă nu e funcțional el constituie un dezavantaj, ori formarea unui organ prin o serie mare de mutații întâmplătoare cere o perioadă mare de timp (nu știu dacă ți-ajung ălea 4 miliarde de ani), timp în care organul este nefuncțional, un rudiment infim (fiindcă mutațiile reprezintă variații extrem de mici de obicei). Și ia în calcul și ce înseamnă mutație, adică un accident și faptul că mutațiile se pot manifesta în absolut orice direcție, nu în direcția dorită de evoluționiști. În cazul unui organ complex ca ochiul, vedem clar cât de absurdă e această credință (nu că în cazul celorlalte organe nu ar fi absurdă).

Tot ce spun aici ia în calcul lucrurile din perspectiva evoluționistă, ceea ce reprezintă o concesie față de cei mai slabi la înțelegere, la atei. O abordare matură și obiectivă pleacă de la considerarea lucrurilor în esența lor, așa cum au făcut Kant și alți filozofi. Ideea că studiind lumea materială putem pricepe sensul lucrurilor e deja o greșeală, fiindcă nu se explică de ce există aceste lucruri și legile după care ele se manifestă.

Citat:

Nu stiu, dar presupun ca as putea afla. Mi-ar lua vreo 5 minute, pe Google. De ce nu o faci tu? Ce sens are sa tot pui intrebarile astea, la care raspunsul e atat de usor de gasit?

Lasa-ma sa ghicesc: acum ca am zis ca nu stiu, asta inseamna ca "mana" aia despre care nu vrei sa imi explici ce inseamna a facut-o, nu?
Asta dovedește credința ta că știința a răspuns sau va răspunde la tot. Ar fi trebuit să știi că știința are enorm de multe necunoscute, iar credința ta e de natură superstițioasă (irațională).

ai2 02.08.2010 09:39:05

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 273818)

De ce crezi ca e nevoie de cineva care sa controleze anumite procese? Ploaia vine si fara sa fie cineva care sa scuture norii. Tot soiul de lucruri pur si simplu se intampla respectand anumite legi.

Anytza 02.08.2010 10:11:20

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 273998)
De ce crezi ca e nevoie de cineva care sa controleze anumite procese? Ploaia vine si fara sa fie cineva care sa scuture norii. Tot soiul de lucruri pur si simplu se intampla respectand anumite legi.

legi de unde? au aparut din ce? cum exista "legile" aste atat de bine definite ca sunt urmate de orice lucru viu sau nu? cum de au aparut? asa spuff? super....

ai2 02.08.2010 12:45:23

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 274012)
legi de unde? au aparut din ce? cum exista "legile" aste atat de bine definite ca sunt urmate de orice lucru viu sau nu? cum de au aparut? asa spuff? super....

Ok, am ajuns la intrebari chiar grele. Totusi nu vad de ce raspunsul la aceste intrebari ar fi un zeu care se uita la tine in dormitor!

georgiana.gabriela 02.08.2010 20:56:26

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 274071)
Ok, am ajuns la intrebari chiar grele. Totusi nu vad de ce raspunsul la aceste intrebari ar fi un zeu care se uita la tine in dormitor!

Pentru atei sunt intrebari grele, intr-adevar, chiar tu o recunosti, pentru crestini raspunsul e simplu: Dumnezeu, El este Cel care controleaza totul si ne poarta de grija tuturor.
Ai inca ceva, Dumnezeu nu e pervers, daca asta vrei sa insinuezi cu "uitatul in dormitor", numai o minte cu o imaginatie destul de bogata si in acelasi timp boplnava, "luminata" de diavol, ar gandi asa ceva. Diavolul e cu pacatele, si, dupa cum stin, Dumnezeu e opusul diavolului, deci nu poate fi asa cum gandesc mintile limitate.

Anytza 02.08.2010 21:56:25

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 273707)
Pentru ca rezultatul (evolutia) nu vine din una sau alta, ci din amandoua.
dar daca astea sunt ideile pe care le ai despre T.E., nu pot sa zic decat ca nu intelegi ce este T.E. Fara ironie sau misto,

konjirule, nu pot sa spun decat ca nu stii evolutia prea bine, in afara site-ului care am observat ca iti cam place tie. tot ceea ce cercetatorii presupun ca s-a intamplat de la bb incoace o pun pe seama intamplarii. de cand s-a format pamantul, si a aparut prima bacterie, si intamplator a "invatat" sa faca fotosinteza, desi oxigenul era toxic pt toate si au murit, intamplator cateva au "invatat" sa traiasca cu oxigen, si asa mai departe. nu exista nicio lege, oricare ai vrea tu, care sa faca sa-i creasca creier unei bacterii, sau care sa forteze primata sa mearga p 2 picioare sau sa-i creasca deget opozabil? ce lege i-a dat degete ca sa faca ce vrea? ce lege a naturii face chestii de genu? sau care sa faca un dinozaur sa se arunce din copac si sa zboare? tu stii cat timp le ia pasarilor cand sunt mici sa invete sa zboare, si mai ales sa aterizeze? dar dinozaurelul asta era foarte smecher, si-a dat drumul si gata, rezolvat!

Anytza 02.08.2010 22:14:44

..........

konijiro 08.08.2010 17:42:30

Citat:

Și îți repet fiindcă nu ți-a intrat în cap: ca un organ să fie un avantaj, trebuie să fie funcțional,
Dupa cum ai comis-o pe thread-ul celalalt, ar trebui sa te retragi din discutiile despre evolutie. Dar e ok, ca emiti afirmatii gresite in serie, ceea ce arata cam cat de mult intelegi dintr-un subiect pe care nu te sfiesti sa il combati de parca chiar ai stii despre ce e vorba.

Din pacate, perseverenta nu tine loc de documentare, sau de intelegere a informatiilor. De exemplu, treaba din citatul de mai sus a fost explicata foarte bine (pe intelesul celor interesati de biologie, nu a biologilor), de Dawkins, in "Climbing mount improbable". Presupun ca nu ai citit-o, asa-i? La fel cum nu ai citit nici alte surse care explica de ce treaba cu "organul functional" e o prostie.

Citat:

konjirule, nu pot sa spun decat ca nu stii evolutia prea bine, in afara site-ului care am observat ca iti cam place tie.
Site-ul respectiv e o sursa excelenta de informatii centralizate despre evolutie, pe care cred ca nu ai petrecut mai mult de cateva minute.

Citat:

tot ceea ce cercetatorii presupun ca s-a intamplat de la bb incoace o pun pe seama intamplarii. de cand s-a format pamantul, si a aparut prima bacterie, si intamplator a "invatat" sa faca fotosinteza, desi oxigenul era toxic pt toate si au murit, intamplator cateva au "invatat" sa traiasca cu oxigen, si asa mai departe. nu exista nicio lege, oricare ai vrea tu, care sa faca sa-i creasca creier unei bacterii, sau care sa forteze primata sa mearga p 2 picioare sau sa-i creasca deget opozabil?
Nu stiu cum se face, ca fiecare lucru pe care il scrii aici, probabil crezand ca scrii argumente, e o dovada ca nu intelegi T.E.

De fapt, nici nu cred ca te intereseaza sa intelegi ceva, avand in vedere faptul ca ignori orice surse de informatie care iti sunt oferite.

Scotianul 09.08.2010 13:29:55

As dori si eu o opinie evolutionista despre cele scrise in articolul din acest link
http://www.newgeology.us/presentation32.html
Articolul are si bibliografie asa ca este usor pt orcine sa verifice sursele.Mi-as dori ca cineva care este pasionat de evolutionism sa-l studieze fara graba si sa argumenteze,concret,punct cu punct daca cele scrise in el sunt false sau reale.Nu este nici o graba si tocmai de aceea,ca sa evitam raspunsuri superficiale,mi-as dori o analiza fara a fi un termen in timp.Nu ma grabesc.

Multumesc anticipat.

ai2 11.08.2010 10:20:13

Citat:

În prealabil postat de Scotianul (Post 276176)
As dori si eu o opinie evolutionista despre cele scrise in articolul din acest link
http://www.newgeology.us/presentation32.html
Articolul are si bibliografie asa ca este usor pt orcine sa verifice sursele.Mi-as dori ca cineva care este pasionat de evolutionism sa-l studieze fara graba si sa argumenteze,concret,punct cu punct daca cele scrise in el sunt false sau reale.Nu este nici o graba si tocmai de aceea,ca sa evitam raspunsuri superficiale,mi-as dori o analiza fara a fi un termen in timp.Nu ma grabesc.

Multumesc anticipat.

Asta merita un topic nou.
Totusi, mi-e greu sa cred ca o sa stea cineva sa discute articolul integral. E cam lung! Oricum de undeva trebuie sa incepem.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:24:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.