Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Sa ne impartasim des sau rar? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=756)

Yasmina 06.08.2015 02:56:59

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 597011)
Dubioasa teologie.
Stie toata povestea sau doar varianta prescurtata?

Ba da,eu am citit despre aceasta "dezlegare a Sf.Euharistii" in cazuri majore, unul dintre ele fiind femeia insarcinata(care nu a mai apucat sa se indrepte sau sa se pocaiasca in conformitate cu dogmele ortodox)pt ca exista pericolul mortii la nastere.

Nu se impartaseste pt vrednicie(pana la urma rar se gasesc vrednici,in randurile sfintilor in viata),se impartaseste pt sufletul copilului care ar putea muri nebotezat si neimpartasit.
Dar si pt sufletul mamei,caci o femeie gravida este tratata in rand cu muribunzii,carora li se iarta si nu li se cere pocainta si canon chiar inaintea mortii.

Numai ca dupa nastere, aceasta dezlegare se sisteaza iar femeia este oprita din nou de la impartasanie pana cand rezolva motivul pt care a fost oprita si/sau canonul.

Nu o consider teologie dubioasa ci mai ales teologie logica :)
Are o logica si o iconomie :)
In fata mortii sau a probabilitatii de moarte nu mai suntem atat de rigizi cu canoanele.
In rest,cine-i tanar si sanatos merita sa fie pus la canon pana la indreptare,are cu ce :)

Yasmina 06.08.2015 03:01:52

http://ziarullumina.ro/raspunsuri-du...ide-54913.html

Mihnea Dragomir 06.08.2015 03:37:44

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 597247)

Dar articolul citat nu sustine aberatia teologica potrivit careia s-ar impartasi copilul din burta mamei.

De altfel, nu inteleg la ce ar putea folosi impartasirea nebotezatilor ? Asta nu mai e teologie, e nebunie.

Yasmina 06.08.2015 05:49:34

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 597249)
Dar articolul citat nu sustine aberatia teologica potrivit careia s-ar impartasi copilul din burta mamei.

De altfel, nu inteleg la ce ar putea folosi impartasirea nebotezatilor ? Asta nu mai e teologie, e nebunie.

Da,este adevarat articolul nu sustine asta iar eu m-am hazardat sa trag niste concluzii care nu cred ca sunt sprijinite de Biserica.Mea culpa.

Poate(iarasi, posibilitatea) ca pruncii morti la nastere,nebotezati dar din mame care au primit Sf.Taina in timp ce purtau pruncul,vor fi altfel socotiti/insemnati/desemnati printre randul celorlalti care nu au primit(pruncii mamelor necredincioase,atee etc ).

Dar asta,recunosc,este reflectie personala.

fallen 06.08.2015 07:22:47

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 597236)
Poate esti nitel incoerenta, poate n-am inteles eu bine.

Vechiul duhovnic din cate am inteles, nu-ti da dezlegare la Sf. Impartasanie pentru ca traiesti cu un barbat nefiind cununata cu el, ceea ce este perfect corect dpdv dogmatic si moral.

Daca am inteles bine, actualul iti da sub teologumena care mie cel putin mi se pare cel putin cam ciudata (as zice si mai mult, dar ma abtin) ca "nu tu te impartasesti ci copilul".

Acum daca lucrurile stau altfel, poate ar trebui sa faci precizarile de rigoare.

Ce ar trebui sa faci tu? Sa inceci sa respecti normele morale, sa nu te mai minti, etc.

Nu, ai inteles gresit, este unul si acelasi ( duhovnicul), nu l-am schimbat ( inca). Adica acelasi care m-a legat mi-a dat acum si dezlegare ( temporar). E drept ca nici eu nu am inteles exact daca ii foloseste copilului in caz ca moare nebotezat, sau daca nu vom fi noi in stare sa-l botezam, dar mi-a zis sa nu ma mai gandesc atat de departe... ( acum nici eu nu vreau sa ma gandesc ca nui foloseste, ce rost ar avea? Poate ii foloseste la ceva...)
Idea e ca nu stiu daca ma pot duce sa ma impartasesc undeva mai aproape de casa pt ca exista posibilitatea ca preotul de aici sa nu fie de acord cu " dezlegarea " mea, la fel cum nu ati fost nici voi, sau sa refuze chiar sa impadtaseasca pe cei care nu s-au spovedit la el personal...
Iar articolul din ziar mi se pare destul de clar, chiar si eu am priceput...nu inteleg de ce atatea indoieli la unii si la altii...
Ba chiar cred, dupa ce am citit, ca nu m-ar reuza nici preotul din cartuer, insa probabil m-ar sfatui daca inca mai am un alt duhovnic si pot ajunge la el, sa incerc sa o mai fac...

Copacel 06.08.2015 12:51:23

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 597256)
E drept ca nici eu nu am inteles exact daca ii foloseste copilului in caz ca moare nebotezat, sau daca nu vom fi noi in stare sa-l botezam,

Am inteles.Tu esti gravida, si ti s-a dat dezglegare temporara, ca sa te
impartasesti, pt ca orice gravida care va naste s-ar putea sa moara si
atunci daca moare sa fie inainte impartasita astfel incat sa ajunga in Rai.
Deci dezlegarea pt impartasanie a facut-o preotul pt ca exista posibilitatea
ca gravida sa moara la nastere.

ovidiu b. 06.08.2015 14:10:09

Sfânta Împărtășanie nu este un premiu pentru vrednicie, ci este Izvorul Vieții, este Însuși Iisus Hristos care se dăruiește celor care Îl doresc.

ovidiu b. 06.08.2015 14:41:53

Citat:

Și atunci din Sfânta Impărtășanie, care este Izvorul Vieții, nu primește viață și copilul?

Citat:

Atâta timp cât este în pântecele mamei, copilul este parte din trupul ei botezat.

Mihnea Dragomir 06.08.2015 17:54:39

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597276)
Atâta timp cât este în pântecele mamei, copilul este parte din trupul ei botezat.

Dar nu se boteaza trupuri, se boteaza persoane.

ovidiu b. 06.08.2015 18:35:24

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 597306)
Dar nu se boteaza trupuri, se boteaza persoane.

Tu vrei să insinuezi că Sfânta Împărtășanie nu ajută pruncul din pântecele mamei care se împărtășește. Ori noi știm tocmai invers.

DragosP 06.08.2015 19:00:23

http://www.doxologia.ro/familie/cres...sca-foarte-des

ovidiu b. 06.08.2015 19:06:34

Mno, păi domnul doftor e de altă părere, spune că e chiar o nebunie să crezi asta.

Yasmina 06.08.2015 19:15:49

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 597321)

Deci il ajuta pe copil?
Multam pt link.

GMihai 06.08.2015 19:21:46

Deci avem un copil impartasit cu Hristos.

Ce se intampla daca, mai departe, se naste si moare nebotezat ? Sau daca se naste, e botezat la catolici si apoi moare.

Intreb, nu dau cu parul. Eu opinia mea o am formata, sunt curios ce spune invatatura ortodoxa.

Copacel 06.08.2015 19:23:05

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597326)
daca se naste, e botezat la catolici si apoi moare.

Pai asta-i act de tortura. De ce ti-ai tortura propriul copil ?

GMihai 06.08.2015 19:27:54

Lasa ironiile, da raspunsul. Ce se intampla ?

Copacel 06.08.2015 19:35:42

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597330)
Lasa ironiile, da raspunsul. Ce se intampla ?

Pai din moment ce botezul la cataloci nu exista, este nevalid, este ca si cum
m-ai intreba:"Ce se intampla cu un prunc care a fost impartasit cu Hristos,
si a fost apoi cufundat in apa chioara si apoi moare ?"
Pai fiind impartasit cu Hristos automat este madular al Bisericii lui Hristos,
Hristos traieste in el, drept urmare pruncul se duce in Rai .

GMihai 06.08.2015 19:36:44

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597332)
Pai fiind impartasit cu Hristos automat este madular al Bisericii lui Hristos,
Hristos traieste in el, drept urmare pruncul se duce in Rai .

Fara Botez ?

Sau, hai s-o luam altfel, tinand cont ca e botezat la catolici, rezulta ca e catolic, deci admiti ca un catolic poate ajunge in Rai, chiar daca nu e botezat ortodox. Multumesc.

Mihnea Dragomir 06.08.2015 19:40:56

Vad ca sunt tot felul de derive in BOR. Unii au impresia ca impartasesc copii in pantecele mamei lor, altii aud ca fac pomeni cand omul e viu, ori altii ghicesc deschizand Biblia si cate si mai cate. Cum ajung astfel de oameni preoti, ba chiar gogeamitea arhimandriti ? Ceea ce-i lipseste BOR este o congregatie pentru doctrina credintei, fara de care astfel de bolunzii se raspandesc ca focul printre maracini.

ovidiu b. 06.08.2015 19:45:26

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 597336)
Vad ca sunt tot felul de derive in BOR.

Văd că sistematic și subtil denigrezi credința ortodoxă.

GMihai 06.08.2015 19:47:47

Citat:

ori altii ghicesc deschizand Biblia si cate si mai cate. .

Ati citit "I Fioretti di San Francesco", capitolul II ?

Copacel 06.08.2015 19:49:42

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597333)
Fara Botez ?

Pai are botez, pt ca inainte ca sa fie impartasit cu Sfintele Taine in pantecele
mamei, el deja este intr-o matca ortodoxa(mama fiind botezata ortodoxa).
Drept urmare el este botezat in chip tainic ortodox si apoi este impartasit.
El si-a inceput viata duhovniceasaca din pantece.

Citat:

Sau, hai s-o luam altfel, tinand cont ca e botezat la catolici, rezulta ca e catolic, deci admiti ca un catolic poate ajunge in Rai, chiar daca nu e botezat ortodox. Multumesc.
Un copil care se naste dintr-o mama ortodoxa care in prealabil, si-a impartasit pruncul in viata intra-uterina, iar acel pruncutz se intampla sa moara , acel pruncutz ajunge in Rai ca ortodox.Fiind bebelush el este asemenea cuviosilor si sfintiilor.Fara prihana.

La catolici nu exista botez.Este stropire cu apa de cismea si atata tot.
Nu primeste nici un botez catolic ca nu exista botez catolic.

Pe d-alta parte, insa daca matur fiind vrei sa-ti faci botez catolic, atunci se
intampla o chestie foarte curioasa:Tu prin liberul tau arbitru, te dezici de
botezul ortodox, deci te lepezi de Hristos.Practic iti pierzi botezul.Iti
concediezi ingerul pazitor. :D

ovidiu b. 06.08.2015 19:52:07

Citat:

Unii au impresia ca impartasesc copii in pantecele mamei lor

Iar unii au impresia că ar fi chiar o nebunie. Domnule Mihnea, mai ușor cu epitetele.

GMihai 06.08.2015 19:55:44

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597341)
Pai are botez, pt ca inainte ca sa fie impartasit cu Sfintele Taine in pantecele
mamei, el deja este intr-o matca ortodoxa(mama fiind botezata ortodoxa).
Drept urmare el este botezat in chip tainic ortodox si apoi este impartasit.

Si atunci, dupa nastere, de ce mai este nevoie sa fie botezat a doua oara ?

Copacel 06.08.2015 20:07:33

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597347)
Si atunci, dupa nastere, de ce mai este nevoie sa fie botezat a doua oara ?

In acest caz , ritualul de botez se completeaza cu mirungerea.

GMihai 06.08.2015 20:08:44

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597354)
In acest caz , ritualul de botez se completeaza cu mirungerea.

Da, dar de ce mai e necesar ritualul de botez ? De ce nu doar Mirumgerea ? De ce se boteaza a doua oara copilul deja botezat ?

Copacel 06.08.2015 20:12:08

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597355)
Da, dar de ce mai e necesar ritualul de botez ? De ce nu doar Mirumgerea ? De ce se boteaza a doua oara copilul deja botezat ?

Nu, botezul din pantecele mamei se completeaza cu mirungerea.

GMihai 06.08.2015 20:17:23

Deci la copii a caror mama s-a impartasit nu se mai face Botez, ci doar Mirungere ?

Copacel 06.08.2015 20:19:03

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597359)
Deci la copii a caror mama s-a impartasit nu se mai face Botez, ci doar Mirungere ?

Nu.Ci la copii care au fost impartasiti din pantecele mamei.

AlinB 06.08.2015 23:30:29

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597338)
Văd că sistematic și subtil denigrezi credința ortodoxă.

Din pacate am ajuns sa traim tragicile vremuri in care un romano-catolic sa cunoasca mai bine credinta ortodoxa decat ortodocsi get-beget-cu-pumnu-in-piept.

Pentru unii exista explicatii, pentru ca evident, dupa gogomaniile emise nu mai au toate tiglele pe casa, eu ma mir totusi in dreptul celor care par sanatosi si cu acoperisul intreg, de ce le iau apararea la astia gogonati..

AlinB 06.08.2015 23:34:09

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 597323)
Deci il ajuta pe copil?
Multam pt link.

Cred ca mai degraba caracterul asezat duhovniceste al mamei, care trebuie sadit cu mult inainte de cele 9 luni de sarcina.

In ceasul al 11lea si cu mama tot tulburata, ma tem ca mare lucru nu se poate schimba, nu in felul asta in orice caz.

AlinB 06.08.2015 23:40:07

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 597253)
Da,este adevarat articolul nu sustine asta iar eu m-am hazardat sa trag niste concluzii care nu cred ca sunt sprijinite de Biserica.Mea culpa.

Poate(iarasi, posibilitatea) ca pruncii morti la nastere,nebotezati dar din mame care au primit Sf.Taina in timp ce purtau pruncul,vor fi altfel socotiti/insemnati/desemnati printre randul celorlalti care nu au primit(pruncii mamelor necredincioase,atee etc ).

Dar asta,recunosc,este reflectie personala.

Nu sustine nici faptul ca o mama care este in stare de pacat e musai sa primeasca dezlegare pentru Sf. Impartasanie.

De altfel asta este in contradictie cu ideea de spovedanie.

Nu te poti spovedi de un pacat care de cand intri la spovedanie stii f. bine ca ai sa continui sa-l faci.

AlinB 06.08.2015 23:43:00

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597312)
Tu vrei să insinuezi că Sfânta Împărtășanie nu ajută pruncul din pântecele mamei care se împărtășește. Ori noi știm tocmai invers.

Daca ar fi legitim dpdv canonic sa fie Impartasit, la fel de bine ar putea fi Botezat imediat dupa momentul conceptiei, nu?

Nu m-ar mira sa apara si un trend teologic asemanator in definitiv pozitiile nu difera f. mult.

Mihailc 06.08.2015 23:45:03

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597341)
Un copil care se naste dintr-o mama ortodoxa care in prealabil, si-a impartasit pruncul in viata intra-uterina, iar acel pruncutz se intampla sa moara , acel pruncutz ajunge in Rai ca ortodox.Fiind bebelush el este asemenea cuviosilor si sfintiilor.Fara prihana.

Dumnezeule mare, nu-mi vine să cred ce citesc! Așa religious fiction aberant cum nu prea găsești nici măcar la neoprotestanții calcedonieni.

AlinB 06.08.2015 23:45:27

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 597256)
Nu, ai inteles gresit, este unul si acelasi ( duhovnicul), nu l-am schimbat ( inca). Adica acelasi care m-a legat mi-a dat acum si dezlegare ( temporar). E drept ca nici eu nu am inteles exact daca ii foloseste copilului in caz ca moare nebotezat, sau daca nu vom fi noi in stare sa-l botezam, dar mi-a zis sa nu ma mai gandesc atat de departe... ( acum nici eu nu vreau sa ma gandesc ca nui foloseste, ce rost ar avea? Poate ii foloseste la ceva...)
Idea e ca nu stiu daca ma pot duce sa ma impartasesc undeva mai aproape de casa pt ca exista posibilitatea ca preotul de aici sa nu fie de acord cu " dezlegarea " mea, la fel cum nu ati fost nici voi, sau sa refuze chiar sa impadtaseasca pe cei care nu s-au spovedit la el personal...
Iar articolul din ziar mi se pare destul de clar, chiar si eu am priceput...nu inteleg de ce atatea indoieli la unii si la altii...
Ba chiar cred, dupa ce am citit, ca nu m-ar reuza nici preotul din cartuer, insa probabil m-ar sfatui daca inca mai am un alt duhovnic si pot ajunge la el, sa incerc sa o mai fac...

Rareori un preot la oras cunoaste pe toti cei care ii impartaseste, daca are suspiciuni de obicei cu o intrebare cvasi-formala daca ai binecuvantare, te impartaseste, nu trebuie sa repeti spovedania.

Daca preotul respectiv ti-a dat dezlegare, asta e, daca nu-ti va fi cu folos ci dimpotriva, el va da socoteala.

AlinB 06.08.2015 23:47:12

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 597410)
Dumnezeule mare, nu-mi vine să cred ce citesc! Așa religious fiction aberant cum nu prea găsești nici măcar la neoprotestanții calcedonieni.

Citit in afara contextului si nestiind cine este autorul da, dar dupa ce faci legatura, te linistesti, dat fiind ca e in firea lucrurilor, ca sa zic asa :)

Copacel 06.08.2015 23:54:12

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 597410)

Deci sa inteleg ca la tine dupa ce te impartasesti te duci in Iad. Foarte Bine.
Drum bun.

Mihailc 07.08.2015 00:10:06

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597414)
Deci sa inteleg ca la tine dupa ce te impartasesti te duci in Iad. Foarte Bine.
Drum bun.

Mulțumesc, asemenea! Dar nu era vorba de iad ci de tâmpenia pe care ai debitat-o, cu botezul și împărtășania intrauterină. Ca să nu mai zic "sfințenia" pruncilor nenăscuți...

De fapt ce să mă mai mir, pe alt topic ai plonjat direct în origenismul vulgar al pietiștilor.

Copacel 07.08.2015 00:17:48

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 597417)
Mulțumesc, asemenea! Dar nu era vorba de iad ci de tâmpenia pe care ai debitat-o, cu botezul și împărtășania intrauterină. Ca să nu mai zic "sfințenia" pruncilor nenăscuți...

Pai de fapt "tampenia" nu-mi apartine.
http://www.doxologia.ro/familie/cres...sca-foarte-des
Deci Arhimandrit Ioachim Pârvulescu in "Sfaturi Duhovnicesti"
spune despre impartasania copilului in viata intra-uterina.O spune cu subiect
si predicat.
Acum, din ce spune arhimandritul nostru si din faptul ca nu poti sa ai impartasanie inainte de botez , rezulta ca acel prunc este botezat in chip tainic in pantecele mamei inainte sa fie impartasit in pantecele mamei.

Faptul ca nu esti de acord, este o problema intre tine si un arhimandrit.
Arhimandrit = cel mai înalt rang onorific bisericesc care se conferă monahilor, de regulă pentru merite duhovnicesti / sau administrative deosebite.
Se pare ca arhimandrit is a "big-boss " level.
Cearta-te cu el, nu cu mine.

Ioan_Cezar 07.08.2015 00:22:52

Dar cu sfințenia pruncilor nenăscuți cum rămâne?

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:24:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.