Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14465)

Raoul 28.01.2012 22:55:01

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 425575)
Ptr. Raoul: frate in Hristos, intareste-te si imbarbateaza-te. Este nevoie de marturia ta aici, pe forumul acesta.

Aveti "pe Moise si pe prooroci."

Mai mult decat sfintii eu nu pot spune!

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 425582)
ei cunosc biblia pe derost si sa cunosti biblia pe derost nu e este o conditie pentru a te mantui.

Absolut! Si diavolu stie Scripturile pe dinafara,dar la ce-i foloseste? Am mai spus,multi vor intra in iad cu Biblia la sub-brat!

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 425590)
Iata un exemplu de a imprastia credinta impreuna cu dragostea .Si sa imi ziceti daca aici vedeti un razboinic,sau un lucrator al viei lui Dumnezeu ?

"Caci, desi sunt liber fata de toti, m-am facut rob tuturor, ca sa dobandesc pe cei mai multi;
20. Cu iudeii am fost ca un iudeu, ca sa dobandesc pe iudei; cu cei de sub lege, ca unul de sub lege, desi eu nu sunt sub lege, ca sa dobandesc pe cei de sub lege;
21. Cu cei ce n-au Legea, m-am facut ca unul fara lege, desi nu sunt fara Legea lui Dumnezeu, ci avand Legea lui Hristos, ca sa dobandesc pe cei ce n-au Legea;
22. Cu cei slabi m-am facut slab, ca pe cei slabi sa-i dobandesc; tuturor toate m-am facut, ca, in orice chip, sa mantuiesc pe unii.
23. Dar toate le fac pentru Evanghelie, ca sa fiu partas la ea."

Corniteni 1 ,

Frate,nu ai inteles citatul. Am citit in cartea cu parintele Adrian Fageteanu un exemplu de-al sfintiei sale care se potrivea cu ce ai spus tu. Ideea e ca trebuie sa stii cum sa-i iei pe oameni. E normal ca unui ateu sa-i spui ceva de genul: "da,si eu cred uneori ca e asa cum spui" etc. Daca voi da de citatul exact al parintelui il voi posta. Insa ideea am spus-o: trebuie sa ne adaptam sa putem sa-i invatam pe cei nestiutori,care nu au Legea. Dar cand cineva cunoaste datele problemei,a auzit de ortodoxie,de sfinti,are la indemana preoti,monahi si biserici,si se mai si autointituleaza "crestin"... nicio scuza nu poate fi asupra lui!

O noapte binecuvantata va doresc.

iustin10 28.01.2012 23:17:47

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 425605)
Frate,nu ai inteles citatul. Am citit in cartea cu parintele Adrian Fageteanu un exemplu de-al sfintiei sale care se potrivea cu ce ai spus tu. Ideea e ca trebuie sa stii cum sa-i iei pe oameni. E normal ca unui ateu sa-i spui ceva de genul: "da,si eu cred uneori ca e asa cum spui" etc. Daca voi da de citatul exact al parintelui il voi posta. Insa ideea am spus-o: trebuie sa ne adaptam sa putem sa-i invatam pe cei nestiutori,care nu au Legea. Dar cand cineva cunoaste datele problemei,a auzit de ortodoxie,de sfinti,are la indemana preoti,monahi si biserici,si se mai si autointituleaza "crestin"... nicio scuza nu poate fi asupra lui! O noapte binecuvantata va doresc.

Daca tu spui ca nu are nici o scuza,deja l-ai judecat. Daca te opreai la timp,si spuneai doar ca exemplele Bisericii, sfintii in general,i-ar fi utile pentru a vedea frumusetea Ortodoxiei,atunci intradevar dovedeai smerenie,pentru ca lasai sfintilor sa il calauzeasca,si dovedeai si inspiratie ,pentru ca el poate in sinea lui ii respecta pe sfintii ,caci aceeia sunt placuti tuturor oamenilor.

ecaterina7 28.01.2012 23:29:31

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 425614)
Daca tu spui ca nu are nici o scuza,deja l-ai judecat. Daca te opreai la timp,si spuneai doar ca exemplele Bisericii, sfintii in general,i-ar fi utile pentru a vedea frumusetea Ortodoxiei,atunci intradevar dovedeai smerenie,pentru ca lasai sfintilor sa il calauzeasca,si dovedeai si inspiratie ,pentru ca el poate in sinea lui ii respecta pe sfintii ,caci aceeia sunt placuti tuturor oamenilor.

Nu ne sileste nimeni sa credem si sa urmam dreapta credinta, insa nu avem nicio scuza daca refuzam sa ascultam si sa invatam, eu nu vad nicio judecata aici. Daca n-ar stii sa citeasca, daca n-ar putea sa mearga la biserica din motive medicale, daca n-ar avea urechi sa auda, apai atunci ar avea o scuza a nestiintei.

iustin10 28.01.2012 23:48:40

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 425618)
Nu ne sileste nimeni sa credem si sa urmam dreapta credinta, insa nu avem nicio scuza daca refuzam sa ascultam si sa invatam, eu nu vad nicio judecata aici. Daca n-ar stii sa citeasca, daca n-ar putea sa mearga la biserica din motive medicale, daca n-ar avea urechi sa auda, apai atunci ar avea o scuza a nestiintei.

Eu nu il scuz pe acel user ,dar nici nu il acuz.Ma multumesc doar sa il inteleg.Fiecare are motivele lui,pentru fiecare Dumnezeu are planul sau .
Atunci cand va gasi cu cale Dumnezeu,acela poate fi un credincios mult mai mare decat oricare din noi. Judecam pe cei din jur,de parca am fi terminat toate afacerile cu noi insine,si doar aceasta ne a mai ramas, sa ii facem pe ei buni ca si noi. Nu e aceasta mandrie? Nu e oare suficient sa explicam de ce e mai buna ortodoxia,de ce e ea infailibila,de ce doar ea aduce mantuirea ,si de ce doar prina ea ajungem la iubirea adevarata? De ce trebuie sa si emitem aprecieri asupra celorlalti ?De ce nu lasam asta in seama lui Dumnezeu? Rostul luminii este sa lumineze,si atunci toti oamenii se vor aduna linga ea. Asa si noi ,rostul nostru e doar sa aratam ce e frumos in ortodoxie,si nu sa ne pierdem vremea judecand ce este in afara.
Ca nu noi indreptam oamenii ,ca nici pe noi nu ne-am indreptat noi insine ,ci harul lui Dumnezeu a lucrat cu vointa noastra
Noi doar trebuie sa dam un exemplu bun si placut tuturor, caci daca noi cultivam dragostea si pacea,atunci cu atat mai mult si Duhul lui Dumnezeu va lucra in lume.

Doriana 29.01.2012 00:09:39

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 425556)
atunci care este raspunsul corect? si pe ucenic l-am intrebat si nu mi-a raspuns, inteleg ca nici voi nu stiti ce cautati aici....

De exemplu, eu postez acum ca sa va raspud dvs la intrebare. Nu am mai scris de mult pe forum, dar intrand pe aici am vazut ca se discuta despre "Atitudinea ortodoxa fata de oamenii din alte culte" si mi s-a parut interesant. Citind ca sa aflu aceasta atitudine am gasit intrebarea dvs. Deci, azi am intrat pe forum ca sa aflu atitudinea ortodocsilor fata de noi. Si inca urmaresc sa vad care e concluzia.

Multi intram aici ca sa raspundem intrebarilor sau provocarilor care ni se fac. Daca suntem vorbiti pe la spate, nu aflam, dar cand suntem vorbiti pe un forum public, avem si dreptul sa raspundem. Desigur, e un defect al omului faptul ca nu rabda batjocura in tacere.
Altii insa intra pe forum doar pentru placerea de a discuta sau din simpatie pentru ortodocsi si ortodoxie sau, pur si simplu pentru ca sunt oameni capabili sa relationeze. Probabil unii intra sa faca prozelitism sau sa se contrazica; ramane ca dvs sa deosebiti care si cum.

Acum am si eu o intrebare, daca nu va suparati: De ce se mira ortodocsii cand vorbesti cu ei? Ar fi mult mai normal sa ii ocolesti?

ecaterina7 29.01.2012 00:28:13

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 425627)
De exemplu, eu postez acum ca sa va raspud dvs la intrebare. Nu am mai scris de mult pe forum, dar intrand pe aici am vazut ca se discuta despre "Atitudinea ortodoxa fata de oamenii din alte culte" si mi s-a parut interesant. Citind ca sa aflu aceasta atitudine am gasit intrebarea dvs. Deci, azi am intrat pe forum ca sa aflu atitudinea ortodocsilor fata de noi. Si inca urmaresc sa vad care e concluzia.

Multi intram aici ca sa raspundem intrebarilor sau provocarilor care ni se fac. Daca suntem vorbiti pe la spate, nu aflam, dar cand suntem vorbiti pe un forum public, avem si dreptul sa raspundem. Desigur, e un defect al omului faptul ca nu rabda batjocura in tacere.
Altii insa intra pe forum doar pentru placerea de a discuta sau din simpatie pentru ortodocsi si ortodoxie sau, pur si simplu pentru ca sunt oameni capabili sa relationeze. Probabil unii intra sa faca prozelitism sau sa se contrazica; ramane ca dvs sa deosebiti care si cum.

Acum am si eu o intrebare, daca nu va suparati: De ce se mira ortodocsii cand vorbesti cu ei? Ar fi mult mai normal sa ii ocolesti?

nu mi s-a raspuns la intrebare, de ce va e rusine cu credinta voastra? de ce nu spuneti: sunt adventist, sunt ..., sunt..., mie nu imi e rusine cu religia mea.
pe mine ma mira ca intrati pentru ca voi, cei care ati parasit dreapta credinta va credeti mai buni in adancul sufletului, cum am spus, cunosc cateva persoane ca si voi si stiu ce este in mintea lor, asta pe de o parte, pe de alta parte eu nu as intra sa citesc invataturi ale altor religii, nici macar din curiozitate, pur si simplu nu mi se pare normal, pai ori sunt ortodoxa ori ce sunt, ce trebuie sa citesc de la altii ca sa imi intaresc credinta? eu consider ca este pierdere de timp.

degeaba va suparati, este o reactie normala, daca nu am avea reactia asta ar insemna ca suntem de acord cu voi.

ecaterina7 29.01.2012 00:39:05

Fragmente din predicile Sfintitului Parinte Ilie Cleopa

<“De omul eretic (sectar) dupa intaia si a doua mustrare departeaza-te” (Tit 3, 10). Pe omul sectar dupa mustrare il parasesti si-ti este tie ca un pagan.

Cand este vorba sa-l ajuti pe fratele tau, ajuti pe orice om din lume, e in boala, se ineaca da-i mana, e in primejdie ajuta-l, dar cand este vorba de credinta il urasti, caci ei sectarii urasc adevarul. Hristos a zis: “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata!“. Iar in Psalmul 138 se spune: “Pe cei ce Te urasc pe Tine, i-am urat” si zice si Psalmul: “Cu ura desavarsita i-am urat pe ei, caci neprieteni mi s-au facut mie“. Pentru ca ei urasc adevarul n-avem voie sa-i iubim. In privinta credintei nu discutam, ii spui asa: “Mai, eu discut cu tine cel mult odata, de doua ori, pe urma imi esti pagan si vames!”.

Ei zic, ca sunt frati cu noi. Eu nu sunt frate nici cu lupul, nici cu cainele, nici cu porcii, nici cu lupii imbracati in piei de oaie, nici cu leii, nici cu vulpile, eu sunt prieten numai cu oamenii, voi sectarii nu sunteti oameni. Voi sunteti draci fara de coarne, ca voi cautati sa distrugeti Biserica si sa-i rupeti pe oameni de ea, ca sa-i duceti in iad. Macar dracii au coarne, iar voi nu aveti desi faceti ca ei.

Dar voi sunteti aproapele meu? Pe eretici, sectari, Scriptura nu-i numeste oameni, ci caini, porci, vulpi, lupi imbracati in piei de oi, lei insetati, pui de vipere, asa sunteti voi, cum sa-i iubesc eu pe acestia?>

eu ma retrag la somn, maine cu ajutorul lui Dumnezeu merg la Sfanta Liturghie.

Doamne ajuta!

Doriana 29.01.2012 00:45:06

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 425629)
nu mi s-a raspuns la intrebare, de ce va e rusine cu credinta voastra?

Intrebarea dvs a fost aceasta:
Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 425549)
fiind un site ortodox voi de ce postati? vreti sa adunati convingeri ca e bine ca nu sunteti ortodocsi, vreti sa ii faceti pe altii sa renunte la ortodoxie sau nu sunteti convinsi ca alegerea facuta de voi (de a depasi dreapta credinta) este una corecta? te rog ca intrebarea sa o iei ca atare, este o simpla curiozitate. multumesc anticipat pentru raspuns.

La aceasta intrebare am raspuns mai sus. Daca acum vreti sa aflati altceva, nu trebuie decat sa intrebati ce religie suntem. Nu ne e rusine, am spus-o de multe ori pe forum, numai ca nu ati auzit dvs.

Citat:

pe mine ma mira ca intrati pentru ca voi, cei care ati parasit dreapta credinta va credeti mai buni in adancul sufletului, cum am spus, cunosc cateva persoane ca si voi si stiu ce este in mintea lor,

Eh, acum... Nu ma cunoasteti, nu ati ghicit macar ce religie sunt, dar stiti deja ce e in mintea mea. Haideti, va rog, sa pastram onestitatea in discutie.

Citat:

degeaba va suparati, este o reactie normala, daca nu am avea reactia asta ar insemna ca suntem de acord cu voi.

Ne suparam?? Daca ne suparam nu mai pierdeam timpul cu raspunsul la intrebari in miez de noapte. Mai ales ca intrebati una, vi se raspunde si apoi spuneti ca de fapt ati intrebat alta.

Cat despre fragmentul cu porcii...il cunoastem de mult. Pentru binele dvs insa, cand mergeti la Sf Liturghie lasati ura la usa. Ati pus o intrebare, vi s-a raspuns sincer si cu respect; drept rasplata faceti oamenii caini si porci, va faceti o Sf Cruce si va pregatiti de Sf Liturghie. Nu as vrea sa fiu cu dvs in biserica. In plus, nu aveti nici o dovada ca suntem mai porci sau mai caini ca dvs. Citatul din pr Cleopa pe care il fluturati cand nu indrazniti sa-i injurati pe oameni in fata este ocolit de orice ortodox serios si este nereprezentant pentru ortodoxie, pe care cred ca o cunosc mai bine deca dvs tocmai pentru ca am intrat pe forumuri sa cunosc, nu sa fac oamenii porci.
Deja imi pare rau ca v-am raspuns.

Ma rog, fie... Imi ramane insa aceasta curiozitate in eventualitatea in care se gaseste cineva suficient de sincer ca sa raspunda:
Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 425627)
De ce se mira ortodocsii cand vorbesti cu ei? Ar fi mult mai normal sa ii ocolesti?

ecaterina7 29.01.2012 01:05:05

eu am dat un citat din care in mod normal trebuia sa se inteleaga esenta. eu nu am facut porc pe nimeni, v-ati bagat in seama dupa ce deja adresasem o intrebare de 2 ori, puteti sa cititi din urma. l-am intrenat pe ucenic ce religie este si vazand ca nu-mi raspunde am continuat cu intrebare la care dvs ati raspuns desi nu va era adresata personal.

nu stiu de ce trebuie sa ma justific pentru ce am spus, oricum de acord cu voi nu sunt, sunteti foarte inversunati sa stati departe de Biserica si nimic nu va opreste sa o faceti, de aceea avem liberul arbistru.

eu nu urasc pe nimeni, ce drept am eu sa fac asta? La sfanta Liturghie merg sa ma rog pentru toata lumea, pentru familie, prieteni, dusmani si pentru rataciti, pentru mine. sunt impotriva pacatului nu si a pacatosului.

daca citeati mai atenta ati fi vazut ca nu ne sfatuieste nimeni sa nu dam ajutor, sa nu iubim, dar cand este vorba de credinta noastra ortodoxa trebuie sa fim fermi. evident ati extras din context doar ce v-a avantajat si ca de obicei rastalmaciti vorbele.

O noapte linistita va doresc! Doamne-ajuta!

ecaterina7 29.01.2012 01:13:36

<<Nu cumva socotind noi că iubim pe aproapele, să ne lăsăm călcati de cei străini de dreapta credintă în Hristos, care voiesc a ne depărta pe noi de la Ortodoxie si a ne impune credinta lor cea strâmbă si eretică. Iar dacă voiesc a ne ataca credinta noastră cea sfântă sau Sfânta Traditie a Bisericii Ortodoxe, atunci trebuie să o apărăm cu toată puterea până la moarte, după cum zice Sfântul Nicodim Aghioritul în Războiul nevăzut.

Se cade, asadar, oricărui preot ortodox si oricărui crestin al Bisericii noastre dreptmăritoare, să fie un bun ostas al lui Hristos cu toată evlavia si cu mânie bărbătească si tare să apere, prin cuvânt si prin scris, adevărul dreptei noastre credinte. Nu se cuvine a fi blând acolo unde nu trebuie a te purta cu blândete. Acelasi lucru ne învată si Sfântul Pimen cel Mare, zicând: "Se cade nouă a răbda toate, măcar de ne-ar scoate cineva si ochii sau ne-ar tăia mâna noastră cea dreaptă, iar dacă cineva voieste a ne depărta si a ne despărti pe noi de Dumnezeu, atunci să ne mâniem" (Pateric, Cuvântul 118). Si iarăsi zice: "Întâia oară fugi, a doua oară fugi, a treia oară fă-te sabie cu cel ce vrea să te despartă pe tine de dreapta credintă". >>

titlul topicului este atitudinea ortodocsilor fata de alte culte. am mai spus ca am in familie persoane din alte culte si cunosc atitudinea lor in fata ortodoxiei desi sunt din culte diferite, de aceea am scris la acest topic.

....

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:37:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.