![]() |
Marian, omul din Biserica nu da nastere la diverse asa zise "revelatii" ca in protestantism. El daca vietuieste in Biserica da marturie despre ceea ce se petrece in ea. E nevoie si de Sfanta Traditie pentru ca viata din Biserica e o viata de comuniune si iubire. Si acesta viata nu poate fi cuprinsa in intregime in cuvant. Cat despre faptul ca "sufletul hoinareste" tin sa te anunt ca nu e o dogma a Bisericii. Deci, nu exista nepotrivire intre cei ce traiesc in Biserica. Dimpotriva, nepotrivirea exista in cei ce sunt in afara Bisericii.
|
Citat:
Sau, sa se recunoasca faptul ca exista o mare nepotrivire intre aceasta traditie si Sfinta Scriptura. Sa discutam despre Biblie sau traditie. Despre protestanti se discuta pe alte topicuri. |
cu privire la sufletul dupa moarte exista si invatura cu vamile vazduhului, care este teologumena nu dogma.
|
Mariann, ca sufletul mortului se plimba in diferite locuri ce i-au fost dragi in cursul vietii sale pamantesti o spune Sfanta Traditie, pe care noi, ortodocsii, o respectam la fel de mult ca si Sfanta Scripptura.
Ca apoi in a noua zi se infatiseaza inaintea Mantuitorului, iar apoi merge, insotit de ingeri sa viziteze si grozaviile iadului pana aproximativ in a 40-a zi de dupa moarte, cand, iarasi insotit de ingeri ajunge la Tronul Mantuitorului pentru Judecata Particulara (cea de dupa moartea pamanteasca). Sufletul este judecat dupa dreptatea Domnului nostru Iisus Hristos si fie ca se va alatura in Rai ingerilor, dreptilor, cuviosilor, fie va fi condamnat sa ispaseasca in Iad pentru nelegiuirile faptuite in viata pamanteasca. Ca daca tu nu crezi in Sfanta Traditie, nu inseamna de acum ca Ea, Sfanta Traditie, nu exista...Iar protestantii vor da socoteala la judecata particulara a fiecaruia pentru faptul ca nesocotesc Traditia Uneia Sfinte, Sobornicesti si Apostolesti Biserici... Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri. -------------------------------------------------------------------------------------- Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul! |
Citat:
|
Citat:
Asadar, invatatura aceasta referitoare la hoinareala sufletului dupa moarte nu poate fi considerata Sfanta Traditie si nici crezuta. |
Sfanta Scriptura cuprinde diverse texte in care se descopera existenta Sfintei Traditii alaturi de Sfanta Scriptura:
1) Matei 28, 20: "Mergand invatati toate neamurile, botezandu-le... invatandu-le sa pazeasca toate cate Eu v-am poruncit voua, si iata Eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacului". Si atunci, care sunt acestea toate, de care vorbeste Mantuitorul insusi, poruncite si invatate ca sa fie tinute ? Negresit ca nu sunt numai cele scrise. Caci Mantuitorul nici n-a scris si nici n-a poruncit sa se scrie ce a facut si invatat. 2) Ioan 20, 30-31 : "Deci si alte multe minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta. Si acestea s-au scris ca sa credeti ca Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, si, crezand, sa aveti viata in numele Lui". Si : "Dar sunt alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris" (Ioan, 21, 25). 3) II Ioan 12 : "Multe am a va scrie, n-am,voit sa le scriu pe hartie si cu cerneala, ci nadajduiesc sa vin la voi, si sa vorbesc gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina". Avem aici motivul pentru care apostolul a consemnat cuvintele Mantuitorului: scrisul suplinea predica orala. 4) I Petru 5, 12 : "V-am scris aceste putine lucruri... ca sa va indemn si sa va marturisesc ca adevaratul har al lui Dumnezeu este acesta in care stati". Apostolul scrie in probleme mai grele si delicate, celelalte, deja propovaduite, erau cele in care destinatarii epistolei "stateau"; 5) Efes. 3, 3 : "Ca prin descoperire mi s-a dat in cunostinta aceasta taina, precum v-am scris inainte, pe scurt". Dar acestora le predicase vreme indelungata, caci preotilor din Efes, adunati la Milet, le spune: "drept aceea, privegheati, aducandu-va aminte ca eu, timp de trei ani, n-am incetat, noaptea si ziua, sa va indemn, cu lacrimi, pe fiecare dintre voi" (Fapte 20, 31). 6) Sfantul apostol Pavel scrie ascultatorilor sai, atunci cand nu poate sa le graiasca "gura catre gura" : "Celelalte pricini le voi randui cand voi veni la voi" (I Cor. 11, 34). 7) Invataturile nescrise ale Sfintei Traditii au aceeasi valoare si obligativitate, ele venind de la Hristos : "Deci, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat fie prin cuvant, fie prin epistola noastra" (II Tes. 2, 15). "O, Timotei, pazeste comoara ce ti s-a incredintat, departandu-te de vorbirile desarte si lumesti si de impotrivirile stiintei mincinoase" (I Tim., 6, 20). "Si cele ce ai auzit de la mine, cu multi martori de fata, le incredinteaza la oameni credinciosi, care vor fi destoinici sa invete si pe altii" (II Tim. 2, 2). Deci, prin episcopi se transmit cele lasate oral, prin episcopi si preoti, ca "cei care sunt imputerniciti spre aceasta lucrare" (Matei 28, 18-20). Cele transmise prin Traditie au aceeasi valoare : "Tu insa ramai in cele ce ai invatat si de care esti incredintat, deoarece stii de la cine ai primit invatatura" (II Tim.3,14). 8) Sfanta Scriptura este scrisa pe temeiul Sfintei Traditii, care la in*ceput a fost Predania orala, si apoi in parte a devenit Sfanta Scriptura. Caci sunt lucruri neamintite nicaieri in Scriptura, ci doar citate de Scrip*tura din Traditie. Intre acestea amintim : a) Iuda, vers. 9 : "Dar Mihail Arhanghelul, cand se impotrivea dia*volului, certandu-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a indraznit sa aduca judecata de hula, ci a zis : Sa te certe pe tine Domnul!". b) Iuda, vers. 14-15 : "Dar si Enoh, al saptelea de la Adam, a proo*rocit despre acestia zicand : Iata a venit Domnul cu zecile de mii de sfinti ai Lui, ca sa faca judecata impotriva tuturor si sa mustre pe toti nele*giuitii de toate faptele nelegiuirii lor...". |
Citat:
Eu am pus in discutie o invatatura care nu numai ca nu se armonizeaza cu Sfanta Scriptura ci este chiar contrara. Despre traditia treferitoare la ceea ce se spune ca se intampla cu sufletul dupa moarte se discuta. Nu despre Sfanta Traditie, in general. Hai sa discutam despre aceasta traditie gresita. Apoi, mai pot fi si alte exemple. Ca sa fiu mai clar: Sfanta Scriptura ne arata ca procesul mortii este procesul invers creatiei. Dumnezeu l-a facut pe om din tarana si i-a suflat in nari suflare de viata. La moartea omului are loc procesul invers: "tarana se intoarce in pamant, cum a fost, si duhul se intoarce la Dumnezeu care l-a dat".(Eclesiastul cap. 12:7). "In locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune!"(Eclesiastul cap. 9:10) "Caci cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine; si cine Te va lauda in locuinta mortilor?" (Proverbe sau Pilde cap 6:5) Nu mai dau versete, deocamdata (ocup prea mult spatiu). Toata Scriptura descrie prima moarte ca pe un somn. Nici vorba de vre-o hoinareala a sufletului. |
Marian, sufetul nu "hoinareste" dupa moarte. Dar nu e nici in stare de somn. El se bucura sau sufera nedeplin. Deplin va fi dupa judecata universala.
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:17:30. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.