Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Intrebari diverse (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17249)

gpalama 04.12.2014 10:32:25

Citat:

În prealabil postat de Marian Moraru (Post 574258)
Offff, greu, greu de ales graul de neghina. Acum citesc o cartulie scrisa de un grec despre indumnezeirea omului, interesant si chiar logic prin prisma Bibliei si a traditiei , dar privind din monoteismul strict al islamului, e un pic de .....nebunie.

Sf. Spiridon a facut o minune pentru a arata ce inseamna 3 persoane si un Dumnezeu, in fata a multora care nu intelegeau si se indoiau.

A luat in mana o caramadia, a facut semnul Sfintei Cruci peste ea, iar caramida s-a desfacut in pamant, apa si foc.

Da, este putina nebunie, dar Dumnezeu in marea lui iubire a nascut Fiul iar Duhul Sfant vine tot de la Tatal. Asta este iubire, sa creezi, sa dai nastere, sa vezi din mainile tale ca iese ceva.

Marian Moraru 04.12.2014 11:14:34

Da, am auzit vorbindu-se despre aceasta minune, dar nu stiam despre ce este vorba. Impresionant.

crinrin 04.12.2014 11:31:57

Citat:

În prealabil postat de Marian Moraru (Post 574262)
Da, am auzit vorbindu-se despre aceasta minune, dar nu stiam despre ce este vorba. Impresionant.

uite aici minunea relatata mai pe larg http://www.crestinortodox.ro/dogmati...ae-121987.html

catalin2 04.12.2014 12:00:15

Citat:

În prealabil postat de Marian Moraru (Post 574258)
Offff, greu, greu de ales graul de neghina. Acum citesc o cartulie scrisa de un grec despre indumnezeirea omului, interesant si chiar logic prin prisma Bibliei si a traditiei , dar privind din monoteismul strict al islamului, e un pic de .....nebunie.

Cei care vor sa afle despre credinta si sunt la inceput trebuie sa citeasca mai intai catehismul (adica ce spune crestinismul, pe scurt). Un catehism mai simplu: http://www.credo.ro/catehism.php
Altfel, daca nu stie lucrurile de baza, ii va fi greu sa inteleaga carti care expun invataturi mai profunde. De exemplu, in cazul indumnezeirii, trebuie inteles harul necreat. Harul necreat este o energie care izvoraste din Dumnezeu, prin aceasta se indumnezeiesc credinciosii. Harul acesta se da la Botez, de aceea a venit Iisus, nu doar ca sa aduca niste invataturi.

iustin10 04.12.2014 20:45:44

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 574266)
Altfel, daca nu stie lucrurile de baza, ii va fi greu sa inteleaga carti care expun invataturi mai profunde. De exemplu, in cazul indumnezeirii, trebuie inteles harul necreat. Harul necreat este o energie care izvoraste din Dumnezeu, prin aceast a se indumnezeiesc credinciosii. Harul acesta se da la Botez, de aceea a venit Iisus, nu doar ca sa aduca niste invataturi.

Poti citi de multe ori definitiile acestea ,sa le stii pe dinafara , dar nu automat sa le intelegi sau experimentezi.
Exista si invataturi mai simple, privind relatiile dintre oameni,care nu le respectam,d-apoi invataturi asa abstracte , ca cele privitoare la har.
Cred ca nu se poate intelege pina nu practici , pina nu simti ceva din acest har, oricat de bine ai cunoaste definitiile.

crinrin 04.12.2014 21:11:46

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 574294)
Poti citi de multe ori definitiile acestea ,sa le stii pe dinafara , dar nu automat sa le intelegi sau experimentezi.
Exista si invataturi mai simple, privind relatiile dintre oameni,care nu le respectam,d-apoi invataturi asa abstracte , ca cele privitoare la har.
Cred ca nu se poate intelege pina nu practici , pina nu simti ceva din acest har, oricat de bine ai cunoaste definitiile.

Lasa-l, e foarte bine ca l-a indemnat sa citeasca din Catehism. Cineva care isi pune intrebari "grele" trebuie sa inceapa cu abecedarul, ca sa poate asimila si alte informatii, fiindca a lua in mana "o cartulie despre indumnezeirea omului" poate fi totuna cu a-i da unui bebe sa manance sarmale, cand el abia suporta laptele.
Difinitiile acelea ... intrebarile si raspunsurile din Catehism, plictisitoare pentru unii, n-ai idee ce impact pot sa aiba asupra unui om, daca exista deschidere, fireste. Stiu o persoana, mare devoratoare de carti, care citea orice-i pica in mana si care nu avea treaba cu biserica. Printr-o imprejurare, i-a picat in mana tocmai acest Catehism Ortodox. Stii ce marturisea mai tarziu? Ca nu a putut sa o lasa din mana, ca i se parea ca nu citese niciodata o astfel de carte, se minuna cate a putut sa afle din ea .. si de acolo i s-a deschis apetitul catre credinta si devorarea cartilor duhovnicesti.

iustin10 04.12.2014 21:24:23

Citat:

În prealabil postat de crinrin (Post 574296)
Lasa-l, e foarte bine ca l-a indemnat sa citeasca din Catehism. Cineva care isi pune intrebari "grele" trebuie sa inceapa cu abecedarul, ca sa poate asimila si alte informatii, fiindca a lua in mana "o cartulie despre indumnezeirea omului", poate fi totuna cu a-i da unui bebe sa manance sarmale, cand el abia suporta laptele.
Difinitiile acelea ... intrebarile si raspunsurile din Catehism, plictisitoare pentru unii, n-ai idee ce impact pot sa aiba asupra unui om, daca exista deschidere, fireste. Stiu o persoana, mare devoratoare de carti, care citea orice-i pica in mana si care nu avea treaba cu biserica. Printr-o imprejurare, i-a picat in mana tocmai acest Catehism Ortodox. Stii ce marturisea mai tarziu? Ca nu a putut sa o lasa din mana, ca i se parea ca nu citese niciodata o astfel de carte, se minuna cate a putut sa afle din ea .. si de acolo i s-a deschis apetitul catre credinta si devorarea cartilor duhovnicesti.

Da ,e foarte util catehismul. Dar unele notiuni sunt doar aruncate semintele acolo.Desi dpdv logic sunt f clare ,si poti sa le stii pe dinafara, ele pot rodi mult mai tarziu

Yasmina 04.12.2014 21:28:30

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 574259)
Sf. Spiridon a facut o minune pentru a arata ce inseamna 3 persoane si un Dumnezeu, in fata a multora care nu intelegeau si se indoiau.

A luat in mana o caramadia, a facut semnul Sfintei Cruci peste ea, iar caramida s-a desfacut in pamant, apa si foc.

Da, este putina nebunie, dar Dumnezeu in marea lui iubire a nascut Fiul iar Duhul Sfant vine tot de la Tatal. Asta este iubire, sa creezi, sa dai nastere, sa vezi din mainile tale ca iese ceva.

Frumoasa coincidenta!
Chiar ma intrebam zilele acestea de ce Sf.Spiridon este infatisat cu o bucata de oaresce material in mana,din care ies flacari?!
Stiam ca se afla un talc si am tot amanat sa caut...

catalin2 05.12.2014 17:30:37

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 574299)
Frumoasa coincidenta!
Chiar ma intrebam zilele acestea de ce Sf.Spiridon este infatisat cu o bucata de oaresce material in mana,din care ies flacari?!
Stiam ca se afla un talc si am tot amanat sa caut...

La Sinodul I ecumenic a facut sfantul minunea.

catalin2 05.12.2014 17:45:11

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 574294)

Eu ti-am scris si datile trecute ca invatatura de credinta cuprinde o serie de afirmatii in care credem. Nu tin prea mult de experimentare, ci de crezut in ele. De exemplu cum experimentezi ca Duhul Sfant purcede din Tatal, sau ca Iisus a venit in timpul lui Pilat din Pont. Si la scoala, nu faci practica la istorie, sau ce experimentezi din faptul ca leopardul are patru picioare?
Unii spun de ortodoxie si ortopraxie. Faptele noastre in cazul invataturii sunt sa cunoastem invatatura si sa o credem. In rest faptele noastre sunt rugaciunea, primirea Sfintelor Taine, milostenia si practicarea virtutilor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:21:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.