![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cum va mai fi salvat omul acela din întuneric, când e banat? Cum se va mai bucura de cele ce a aflat? Avem nevoie de el, avem nevoie să moștenească cerurile ! Cu noi ! Acum, învățătura mântuitoare ce i-am scris-o, o va desconsidera, în mânia lui că a fost banat, nu va mai citi cu drag, nu va mai pune la inimă, nu se va mai gândi la ce i-am scris... Oricum în fața Adevărului, nu are nicio șansă, și tocmai aici e o cheie ermeneutică pentru sufletul și salvarea lui: are nevoie să audă Adevărul, să-i fie reamintit, ca să poată alege sănătos, că Adevărul-Hristos, nu fuge niciunde, e mereu acolo, la ușa inimii lui și bate. Și apoi, va avea de ales, mereu are de ales, să fie cu El, sau împotriva Lui, cum spune versetul. Și te rog ai grijă că ai smintit pe cei mici, "you two get a room" are conotație de desfrânare. Și Tesla nu-i sfânt. Glumim, dar nu cu Sfințenia. Nu că s-ar supăra Sfințenia, dar ne slăbim noi. Precum vezi, ai smintit pe frățiorii mai mici, care rătăcesc și risipesc. Ei nu citesc cu simplitate și dragoste, cu ci aroganță și orice amănunt nepotrivit, se împiedică de el și acuză-n gura mare, că așa-i învață jucăușii. Mare grijă, fratele meu drag. Citat:
Citat:
Teolog e cel îndumnezeit. Scriitorii Noului Testament sunt teologi. Și Sfinții Părinți. Atât. Sunt și alții la măsura teologilor, dar ei dacă n-au scris nimic, din mila Domnului, n-au nevoie de recunoașterea de Teolog, cu care-i împodobește Domnul, revelându-Se și dăruinduni-Se, prin aceste alese, mari și minunate vase prin care El lucrează pentru a înmulți cu libertate și dragoste, în Adevăr, Biserica Sa. Pomeniți și iertați. |
Pai eu te iert dar nici tu sa nu mai faci. :21:
Sa stii ca nu-i nici o problema daca nu intelegi ce a vrut sa spuna unul intr-o limba straina. Sau daca treci prea rapid peste cele scrise si intelegi exact pe dos ce a vrut sa spuna ala care a scris inaintea ta. E mai rau cand dupa ce ti s-a explicat ca ai inteles pe dos, sa te faci ca ploua si sa... scrii in continuare mesaje lungi fara ca de fapt sa spui nimic. :) |
Citat:
Dar mă silesc să fiu pe placul lui Hristos, cât mai mult, și al oamenilor, mai puțin... Pe lângă dulcea rugăciune, să ne ajute Dumnezeu să ne silim să smintim cât mai puțin posibil sau deloc. |
Pai unul din mijloacele prin care ne putem ajuta sa nu ne smintim pe noi si pe altii este sa avem simtul masurii, sa intelegem cand vorbim cu peretii si sa ne despartim de omul eretic dupa prima si a doua mustrare. Ca daca-l vezi ca scrie intr-una despre Sf. Luca fotograful, Verginica si trambita Udrea, e clar ca omul nu se mai indreapta nici daca dai cu agheasma. Si atunci te desparti de el. Nu il inviti sa-si scrie in continuare prostiile doar ca sa ti le poti scrie si tu pe ale tale. :)
|
Citat:
Acuma trebuie să alerg după tine să te aduc înapoi... :) Și mai ai și viteză... io' îs' tot ruginit, cum te prind mai prind eu acuma ? :) Cu Doamne miluiește te prind. Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește... Tu crezi și vrei ca toți să aibe același simț al măsurii? Asta-i măsură diabolică, ispită ce imită harul... ispită puternică și fină, de mătase... Printre cele mai periculoase... Da' ce crezi că suntem comuniști? Doamne ferește... Trebuie să-i nivelezi pe toți? Sau capitaliști? Fiecare ia de la fiecare, cu egoism, cât mai mult, apoi nu ne mai săturăm și ajungem să ne distrugem în războaie, cu interese, să luăm iar, și apoi să conducem lumea și apoi să conducem Universul? Astea-s boli. Ne ferim de ele. Deci, spune-mi ce știi tu despre "simțul măsurii" ? Cu ce măsură mărturisești tu pe Hristos? Cu ce măsură te sfințești? Cu ce măsură iubești? Cu ce măsură primești? Cu ce măsură dai? Cu ce măsură trăiești? Cu ce măsură înmulțești, ierți, te smerești, te mântuiești? Tu pui măsura Sfintei Maria Egipteanca de exemplu, cu măsura Sfântului Ignatie Briancianinov, cu măsura tâlharului de pe Cruce, ce-a fost mântuit, cu măsura lui Pavel, a lui Ioan, a lui Toma și cu măsura creștinilor celor mulți? Creștini care, desigur, merg la Sfintele Liturghii, iau Sfânta Împărtășanie, dar își trăiesc viața cum pot și ei, mai o onomastică, se mai pilesc, mai cad pe sub masă, i-adevărat, se căiesc, le pare rău, Dumnezeu îi iartă spontan. Se mântuiesc? Sigur că da. Toți. Aceștia da, toți. Dar au măsuri diferite. Cu cât dai mai mult lui Dumnezeu, cu atât primești mai mult de la Dumnezeu. Și Domnul, oricât îi dai, e mulțumit. Și te răsplătește ce îi dai, însutit și în viața asta și în veșnicie. Deci cine dă și face măsura? Dragostea ce-o ai în tine, ce vrei s-o ai, ce o dorești, ce-o înmulțești, ce-o răspândești. Indirect, tu singur îți dai măsura. Înmulțirea talanților. Care sunt talanții? Fiecare virtute e un talant. Și îi avem toți, odată, toți talanții, dați tuturor oamenilor, la naștere. Unii sunt mai importanți ca alții, și mai importanți ca alții. Talanți. Dragostea e cel mai mare. Apoi credința. Și nădejdea. Dacă ai talantul milosteniei și ești musulman, nu te mântuiești. Fiindcă talantul -credinței- în Sfânta Treime, îl scuipi, îl batjocorești, îl hulești și-l îngropi, nu vrei s-auzi de el. Na, cu ce-i de vină Dumnezeu? Dacă acei 3 talanți mari lipsesc, nu poți primi har. Fără har, nu poți să te mântuiești. Și... mai sunt și jucăușii care imită harul... Ăla-i alt subiect... Deci ce spui? Vorbim cu pereții? Trebuie să ne despărțim de omul eretic? Da, așa spune versetul: "De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te" - Tit 3, 10 Daaa ! Perfect. Jucăușii știu toată Biblia pe de rost, cum ai citit versetul ăsta, prima dată apar ei. Fiindcă citind din Biblie, te deschizi harului, de-aia apar jucăușii foarte repede, ca să risipească harul din-lăuntrul tău și te închidă înapoi. Harul ți se dă ca să lucrezi cu el. Nu ca să te gâdile... E o unealtă. În fine, ăsta-i alt subiect. Cu harul lucrezi prin rugăciune. Primul pas. Apoi cu osârdia, stăruința, silirea în rugăciune, ceri dragoste și smerenie și ascultare de Biserică și de Sfinții. Când ai făcut chestia asta, dulcea rugăciune, care nu-i chestie, iertare, ceri ajutorul și rugăciunile Preacuratei și Sfinților. În momentul ăsta, jucăușii fug. Sfinții de la care ceri, încep rugăciunile pentru tine, în comuniune cu ei, înveți să lucrezi cu harul, jucăușii sunt înspăimântați că începi să lucrezi cu harul și mânioși și plini de ură, fugind cu promisiunea că se întorc, și întotdeauna își țin promisiunea. Se întorc mai mulți și mai hotărâți... Cu cât ceri cu mai multă smerenie, zdrobire, cu atât primești mai mult. De fiecare dată, pe lângă orice cer, să nu uiți să ceri dragoste. E ca un fel de ulei, care unge unealta harului, să lucrezi strună cu el. Deci citind versetul, te rogi. Dacă nu știi ce să spui, spune: "Doamne miluiește, Doamne iartă-mă, Doamne îți mulțumesc, Doamne slavă Ție, Doamne, fie-ți milă de mine și dă-mi dragoste și smerenie, ajută-mă să te slujesc cât mai bine pe Tine și pe oamenii pe care-i vrei în Împărăția Cerurilor, Doamne dă-mi dragoste și ajută-mă să înțeleg și să lucrez cu harul Tău, ajută-mă să iubesc, că eu nu pot nimic, Doamne și Tu poți toate, Doamne... Doamne miluiește..." Cu jertfă, cu lacrimi dacă poți, cu zdrobire, apoi fără să știi cum, harul Duhului Sfânt, va lucra în tine și vei primi ce ceri, dacă-ți este de folos spre mântuire. Dacă ceri: "Doamne, ajută-mă să-l biruiesc pe ereticul ălaaaaaaaaa, să-l zdrobesc, că Tu ai putere și vrei să arăți că ești puternic, prin mine, să mă faci puternic, pentru Tine..." și alte prostii, e ca și cum ceri un Lamborghini, primești zero. Harul pleacă, rămâi gol, și abea așteaptă jucăușii să pună pe tine, și-apoi tu singur te pedepsești prin asta. Primești nimic și apoi te învață jucăușii să-L acuzi tot pe Dumnezeu, parcă El ar fi de vină cu ceva, din nerozia ta... Nu mai lungesc, citești versetul acela Tit 3, 10, cu rugăciune, ceri dragoste, smerenie, ascultare, în pronia Domnului te pui în mâinile Domnului, și îți vine răspunsul în conștiința care ai curățit-o. Și uite, eu, când m-am rugat, am primit în har, răspunsul în conștiința mea, care spunea: "dar n-am spus cât să dureze nici întâia, nici a doua mustrare". Și mi s-a dat să înțeleg "măsura". Aceea de care vorbeai tu mai sus. Și observ că măsura ta e mică. Foarte mică. Fiindcă dragostea ta e mică, puțină. Răbdarea ta e și mai mică. Fugi de jertfă, de răstignire, și-atunci cum să te mai deschizi harului? Iar dacă te deschizi puțin, jucăușii aleargă foarte repede să închidă înapoi ce-ai deschis, și dacă nu știi să deschizi, să ții deschis, să lărgești inima, să o ții deschisă, să ții harul înăuntrul, să lucrezi cu el, atunci cum te mai faci unealta Domnului? Vas al Domnului? Măcar de lemn, dar să fi vas. Dacă n-ai dragoste, rugăciune, smerenie, ascultare, credință, nădejde, nici de lemn nu poți să fi. Abea o să te ții tu pe drumul spre mântuire. Dacă o să te ții. Și-atunci cât să dureze o mustrare? Durează câtă dragoste ai: un minut, o oră, o zi, o săptămână, o lună, un an, 5 ani, 10 ani, 50 de ani, toată viața... :) Depinde și în ce îmbraci mustrarea: în dreptatea cu care vrei să tai, în jertfa cu care vrei să te smerești, în milostenia cu care vrei să mângâi. Cu discernământ, trebuie toate, în măsuri diferite, în circumstanțe diferite... Măsurile... Mare taină... La alte versete, după rugăciune, primești alte răspunsuri, în conștiința ta, din har, să citești mai mult, să mergi la Sfinții Părinți, să te rogi mai mult, să te smerești mai mult... Uneori Duhul Sfânt îți ia harul, brusc, spontan, ca să vadă cum reacționezi, ce faci, să te încerce, să te călească ca aurul în topitoare, te lasă deschis și gol, să vadă ce faci, cum lupți, ce spui, ce gândești, ce fapte ai, ce dorești, ce înmulțești. Biruiești sau nu. Și depinde ce faci, harul vine înapoi mai puternic, mai limpede, sau vine mai slab, că tu l-ai slăbit, credeai că ți se cuvine ceva... Eh, multe... multe și sunt taine. Nu îți pot spune prea multe, trebuie să le trăiești tu, să le experimentezi tu. Citește din Noul Testament, din Sfinții Părinți. Îndrăgostește-te de Hristos... Doamne miluiește... Doamne miluiește... Doamne miluiește... BA CHIAR PENTRU CEI CE VOR TRECE PE AICI, SĂ CITEASCĂ ÎN ACEST TOPIC, JUCĂUȘII (demonii) ÎI VOR SPUNE ACELUIA: nu citi aici, a scris mult și a scris numai prostii, copilării, tu poți mai mult de atât. ȘI MULȚI NU VOR CITI. PREA MULȚI VOR FI AMĂGIȚI AȘA... DAR... CU MILA DOMNULUI TOATE... :) De ce am scris cu litere mari și îngroșate aceste rânduri? Nu să ies eu în evidență, ci să ajut, să îndemn la citit, că poate am greșit ceva pe undeva și cineva vrea să mă ajute. Ți-aș mai scrie, dar am spus ce trebuia spus... Fă acestea și vei fi viu. Iartă-mă și pomenește-mă. |
Doamne miluiește, Doamne miluiește, ... miluiește!
|
Vezi tu, simtul masurii inseamna sa intelegi ca exista ispite care vin din partea dreapta si sa incerci sa ramai cu picioarele pe pamant. Nu sa incerci sa le demonstrezi celorlalti ca esti vreun sfant stalpnic coborat din Filocalii direct pe forumul crestin ortodox. :21:
Indiferent daca incerci sa o ascunzi in spatele unei false smerenii, mandria ta razbate prin toti porii. Nu ar strica sa te smeresti in liniste si sa ceri ajutor de la parintele din parohia ta. Pentru ca mi se pare ca nu doar ca vrei sa-l ajungi din urma pe vsovivivi, dar sunt sanse chiar sa-l intreci, daca nu cumva ai facut-o deja. Trambitele sunt deja arvunite, asa ca incearca sa-ti gasesti un loc mai modest in ceata dreptilor. :) |
Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește, ... miluiește!
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:44:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.