Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Noul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5016)
-   -   Iubirea - Taina sau Negot? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5083)

georgeval 07.09.2009 09:26:22

Iubirea trebuie sa fie neconditionata, cum spune si Sfantul Grigorie de Nyssa: "Caci aceasta este cu adevarat desavarsirea, a nu te desparti de viata cea dupa rautate ca un rob de frica iadului, nici a face binele pentru nadejdea rasplatii ca intr-o sotuatie de negot si schimb, ca niste negustori ai vietii virtuoase."

cristiboss56 07.09.2009 18:57:50

[quote=teatru-copii;164544]E inunat ce spui dar suntem foarte putini cei care cunoastem aceste lucruri si in jurul meu este foarte multa tristete. Tocmai din subiectul propus - transformarea tainei in negot. Cei pe care ii iubesti si ii ierti de multe ori nu inteleg si nu pricep. Pentru mine si cred ca pentru multi altii, e o piatra filosofala. Ni se pare absurd ca doi oameni se casatoresc din dragoste si apoi se urasc cu inversunare. Desigur, stiu explicatia, logica acestui lucru, sensul iertarii, dar aceasta negare a iubirii intre soti, parinti si copii de fapt putem incepe cu Cain si Abel - si ei s-au iubit la inceput, ca frati, nu? Atunci este sau nu este iubire intre oameni? De ce fratele meu ma uraste cand eu il iubesc si ii fac binele?

Cu siguranță există iubire între oameni , dar există și îmbolnăvirea ! Sfântul Vasile cel Mare spunea că aceia care sunt mai puțini bolnavi merg ei înșiși la doctor și apoi la casa lor, dar sunt alții

care au căzut într o boală depresivă de neridicat, într o boală a sufletului care-i dezgustă și pe cei ce se apropie de ei. Acești din urmă nu văd și nu percep iubirea mea, a ta și a celorlalți. Nu poți să-i ceri unui om bolnav să aibă aceleași reacții , același comportament precum omul săntos.

teatru-copii 07.09.2009 19:07:13

bine punctat

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 164553)
Iubirea trebuie sa fie neconditionata, cum spune si Sfantul Grigorie de Nyssa: "Caci aceasta este cu adevarat desavarsirea, a nu te desparti de viata cea dupa rautate ca un rob de frica iadului, nici a face binele pentru nadejdea rasplatii ca intr-o sotuatie de negot si schimb, ca niste negustori ai vietii virtuoase."

Exista si aceasta tentatie de a face negot cu virtutea.

Eu ma refeream la acei "bolnavi" cum le spune Cristi. Cum continui sa-l iubesti pe cel ce te uraste dupa ce te-ai straduit sa-i faci binele? Cred ca ati intalnit asemenea situatii.

Doamne ajuta!

cristiboss56 07.09.2009 19:26:16

Citat:

În prealabil postat de teatru-copii (Post 164669)

Eu ma refeream la acei "bolnavi" cum le spune Cristi. Cum continui sa-l iubesti pe cel ce te uraste dupa ce te-ai straduit sa-i faci binele? Cred ca ati intalnit asemenea situatii.

Doamne ajuta!

Dacă sunt ai noștri , din familia noastră , este ceva mai simplu , pentru că nu-ți poți alunga copilul, fratele și sora de sânge, tatăl sau mama care ne-a dat viața, cu toate că există și altfel de "oameni", oameni "bolnavi", oameni rătăciți . Pentru ceilalți frați ai noștri , iubirea , prietenia ce le-am oferit o este până la urmă garanția împăcării față de noi înșine , garanția unei suflet liniștit , garanția păcii cu Dumnezeu . De nu primim aceași dragoste, prietenie și respect până la urmă , este mult mai puțin important, pentru că până la urmă , nici milostenia, nici iubirea de aproapele nostru nu sunt pentru obținerea unui beneficiu imediat și nici nu trebuie a avea nici măcar gândul la așa ceva . Find bine plăcuți lui Dumnezeu , ne demonstrăm adevărata iubire față de El , și apoi de unde nu știm noi , că multe situații neplăcute , pe moment, din viața noastră , nu sunt încercări ale pedagogiei Divine !

cristiboss56 07.09.2009 21:03:49

Tot cu gândul la Hristos !

Toate să se facă cu mintea îndreptată spre Hristos. Să ne întrebăm cum îl vede Hristos pe un om rău ce se află în fața noastră ? Pentru că îl văd așa cum îl văd. Și cum îl vede Hristos ? Nu știu cum îl vede, dar a murit și pentru el. Să ne aducem aminte, atunci când suntem chinuiți de gânduri rele asupra aproapelui, că și pentru aceasta a murit Hristos. Acesta este gândul pe care ni-l propune Apostolul Pavel atunci când vrea să ne izbăvească de judecată. " Cine esti tu- zice Apostolul - ca să judeci sluga altuia ?" Sau : "Ia seama să nu smintești pe fratele tău mai mic pentru care a murit Hristos ! "Acest gând este cel mai profund, pentru că înșiși apostolii îl aveau și el stă înaintea a toate : să ne aducem aminte că pentru "acest om rău", păcătos , a murit Hristos ! .

georgeval 07.09.2009 22:16:01

In postarea anterioara am vrut sa subliniez ca pe treptele desavarsirii sfintii iubesc neconditionat ca in romanul lui Kazantakis "Sarmanul lui Dumnezeu" : "Doamne daca te iubesc pentru ca ma tem de iad trimite pe ingerul Tau sa ma arunce in iad, daca Te iubesc pentru ca mi-ai promis raiul trimite pe ingerul Tau sa-mi inchida portile raiului, daca Te iubesc pentru Tine si numai pentru Tine deschide-Ti bratele si primeste-ma "

axios 08.09.2009 00:21:51

...

ma gandeam la un moment dat ca iubirea, ca si mantuirea, e ca un maraton... ne-am inscris multi la el. primul a trecut Hristos si apoi urmeaza ceilalti... la maraton e important sa-l termini. chiar daca nu castigi. acei cativa zeci de kilometri trebuie sa-i duci pana la capat. unii dintre noi abandoneaza, altii se accidenteaza iar restul... se lupta cu propria vointa sa ajunga la finish.

de ce am comparat iubirea cu un maraton? pentru ca stiu ca primul loc nu-l voi lua niciodata. si mai stiu ca, habar n-am cat mai am pana la capat insa sper sa-l termin. imi dau seama ca am potential sa finalizez insa vad ca nici nu ma straduiesc foarte tare sa prind un loc cat mai in fata. si chiar daca voi termina, iubirea mea va fi pe un loc mult in spate. stiu, stiu, exista si varianta sa nu-l termin. dar dati-mi voie sa fiu optimist in seara asta.

nu iubesc asa cum ar trebui. dar oare asta inseamna ca nu iubesc?
nu ma straduiesc sa mangai in stanga si-n dreapta. dar asta imi arata ca nu am iubire?
nu stiu.
stiu ca in suferinta ni se dezvolta cu totul alte simturi...
stiu ca apreciem mai mult ce avem atunci cand ramanem fara...
si mai stiu ca expresia "te doare sufletul" e cat se poate de adevarata...
si cel mai important e ca stiu ca Dumnezeu m-a binecuvantat sa aflu ce e iubirea... chiar daca a trebuit sa aflu de ce aveam parte dupa ce ea deja trecuse linia de sosire...
desi am stat o viata impreuna, abia cand a plecat, am vazut povestea noastra in toata maretia ei... ce aveam si eu habar n-aveam... si cati dintre noi habar nu au ce se afla langa ei... si unii, nefericitii de ei, mai dau si cu piciorul unor povesti extraordinare...

in fine. daca am invatat ceva de la viata e ca iubire fara jertfa nu exista.
si e exclus sa poti face negot din sau cu ea. doar daca vrei sa te minti frumos, sa-ti furi caciula singur sau sa te mandresti cu o spoiala ceva... pentru ca acel sentiment, oricare ar fi el, nu va putea purta numele iubirii...
ce e mai frustrant e ca nu pot deschide ochii multora atunci cand incerc sa-i conving sa aprecieze si sa multumeasca lui Dumnezeu pentru ceea ce au. de ce?
pentru ca fiecare trebuie sa ajunga sa-si traiasca propria portie de suferinta pentru a avea parte de iubire si pentru a o pune in locul in care merita.
un loc de nepretuit.

Marius22 15.09.2009 15:43:51

Citat:

În prealabil postat de teatru-copii (Post 164669)

Faptele noastre bune nu ni-L fac dator pe Dumnezeu. Dar dragostea lui Dumnezeu pentru noi aratata in Hristos, ne face pe noi pentru totdeuna datornicii Lui. Virtutile sunt raspunsul recunostintei, o vaga incercare din partea noastra de a arata dragoste lui Dumnezeu pentru ceea ce a facut pentru noi. Nu putem niciodata sa implinim tot ceea ce ar trebui sa facem, dar nici nu trebuie sa incetam a incerca.

cristiboss56 15.09.2009 18:17:47

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 166415)
Faptele noastre bune nu ni-L fac dator pe Dumnezeu. Dar dragostea lui Dumnezeu pentru noi aratata in Hristos, ne face pe noi pentru totdeuna datornicii Lui. Virtutile sunt raspunsul recunostintei, o vaga incercare din partea noastra de a arata dragoste lui Dumnezeu pentru ceea ce a facut pentru noi. Nu putem niciodata sa implinim tot ceea ce ar trebui sa facem, dar nici nu trebuie sa incetam a incerca.

Frumoasă completarea ta la postarea lui windorin , de la Topicul Pocăința : "Ce este pocăința". În fond dragă Marius aceasta dragoste și recunoștință față de Dumnezeu stă la baza pocăinței noastre.

ory 17.09.2009 18:14:05

Eu cred ca oamenii care vorbesc adesea despre iubire, care exprima, mai ales prin cuvinte, iubirea in stanga si-n dreapta, oamenii care abuzeaza de acest concept de suprafata, de fapt, stiu sa iubeasca cel mai putin .
Iubirea profunda, iubirea care nu are legatura cu negotul fata de ceilalti si de tine insuti, iubirea cea nepatata se exprima cel mai adesea prin fapte mute, fapte concludente si pline de semnificatie si pas, prin simtirea si sacrificiul dezinteresat....iubirea adevarata nu cere prea mult si ofera infinit fara sa i se para ca depune efort si fara sa se supere.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:45:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.