Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Tendinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7160)

glykys 29.09.2009 16:34:12

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 169637)
Vroiam sa spun ca nici cele mai complete cunostinte in ortodoxie nu iti pot da raspunsurile la unele intrebari sau situatii. Si ca numai bunul simt va ajuta, la fel ca pe majoritatea oamenilor.

Asta crezi tu. Si legat de ceva ce ai spus inainte (dar nu am timp acum sa caut postarea), cum ca bunatatea nu e conditionata de religie (spuneam eu ca si ateii sunt buni)...Sa stii ca eu prefer un om care face binele pentru ca asa ii spune Hristos decat un om care face binele pentru ca asa ii spune "bunul simt".Acum, nu stiu daca aceste "bun simt" la care faci tu referire nu o fi chiar constiinta... asa vad eu lucrurile. pretuiesc ateul / putin credinciosul care face ce ii spune constiinta, pentru ca si ea e pusa acolo de Dumnezeu, chiar daca el nu isi da seama de asta. Dar toti avem chipul lui Dumnezeu impregnat in noi, Topcat, chiar si o maimutzica, daca stim sa il vedem :). Multa lumina iti doresc!:)

cristina2012 29.09.2009 16:37:07

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 169685)
Copiii nu e tocmai un exemplu bun: ei sint legati la inceput, nu sint liberi deloc, devin cvasi-liberi doar la majorat.

Cum sa nu fie bun exemplul? Ca si oameni, sunt copii care isi iau libertate absoluta. Fug pe strazi si devin de regula aurolaci. Altii fug de parinti si se calugaresc... Altii stau la parinti si fac ce vor ei, in ciuda educatiei si "legilor" parintesti.

Si, asta il face pe Dzeu mai bun si mai corect? Faptul ca nu ne pedepseste pe catam merita nu stiu daca e bine sa zic ca asta il face mai bun si mai corect, cat ca il face mai "parintesc".

Citat:

Din afara, adica de un ateu :)
Probabil cam la fel de distractiv cum ii vad credinciosii pe atei.
Voi ne vedeti ca pe niste robotei care incearca sa faca totul dupa capul lor, noi va vedem ca niste omuleti care incearca sa-si bage in constient niste legi robotice

Pe mine nu ma distreaza deloc ateii, ma doare sufletul pentru ei. Am un tata ateu. Uneori ma enerveaza. Pe ateii lipsiti de bun simt ii detest (vezi ateismul comunist).

Citat:

Legea 1
Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane, sau prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă rău.
Legea 2
Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1.
Legea 3
Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.

Sunt dragute legile astea ale lui Asimov.

Citat:

Dzeu nu poate crea dizarmonii, nu?

dumnezeu poate crea orice, inclusiv dizarmonii. Uneori o dizarmonie e necesara armoniei generale.

Citat:

Si vine un uragan si intoarce tot rationamentul tau pe dos

Ti se pare ca uraganele care ne bantuie planeta sunt o amenintare pentru supravietuirea speciei umane, sau pentru dezvoltarea civilizatiei... Deocmadata nu si se cauta solutii pentru evitarea uraganelor sau deturanrea lor in zone nepericuloase.

Citat:

Nu e liber pentru ca il papa iadul.

topcat, in Bilie scrie ca iadul (gheena) a fost creat pentru satan. Pentru om Dumnezeu a creat raiul, doar ca unii oameni cauta cu tot dinadinsul iadul. Nu uita de jertfa Fiului Lui Dumnezeu pe cruce pentru a salva pe om.
Oamenii care se simt bine cu patimile lor, nu au ce cauta in rai pentru ca ar transforma raiul in iad si oricum ar fi nemultumiti in rai pentru ca le-ar lipsi patimile in care s-au invatat sa petreaca (un betiv nu ar putea fi fericit fara alcool, un desfranta fara desfranare)... pe acestia Dumnezeu nu-i poate multumi. Daca o viata intreaga te-a suparat Dumnezeu si nu ai reusit sa Il cunoasti, sa te inveti sa traiesti langa El, cum sa iti inchipui ca te vei bucura langa El o vesnicie.

Citat:

Da, fara nici o rautate, sinteti simpatici, parca traim pe lumi total diferite. Ce extraterestrii, nene, extraterestrii sint chiar printre noi. Mai ramine sa stabilim care dintre noi :)

Vestigiile arheologice din paleoliticul superior ne arata ca oamenii (homo sapiens) nu erau atei, aveau diferite credinte... Din acest punct e vedere sunteti ciudatenii extraterestre.
Pe de alta parte australopitecii de la are va reclamati originile nu au lasat vestigii ale vreunei credinte religioase.
Pana la urma homo sapiens este extraterestru, nu-i asa? Se vede clar ca are un aport "de sus".

metanoia2 29.09.2009 16:44:38

Cand eram adolescenta am fost iubitoare de rugaciune si de toate cele sfinte urmand sfaturile Sfantului Siluan Athonitul, Patericului, Sfantului Arsenie Boca, si altor sfinti, dar nimeni nu ma iubea asa, toti de la parinti, frati, rude, prieteni s-au intors impotriva mea pentru ca credeau ca doar vreau sa fiu altfel nu intelegeau dragostea mea pentru rugaciune, nu intelegeau cum poate sa iti faca bucurie sa tii post, si preotul credea ca exagerez purtand batic.
Dar bucuria mea interioara era atat de puternica si Dumnezeu ma ajuta atat de mult incat toate ieseau mult mai bine decat daca le-as fi calculat. In orice necaz ziceam Doamne iti las Tie necazul meu si atat...restul era liniste. Daca pictam de ce pictez doar icoane, daca scriam poezii de ce nu invat mai bine in timpul acela, de ce nu sunt ca ceilalti copii? Au trecut cativa ani in ritmul acesta si eu ii iubeam pe toti, si ascultam de toti si bucuria crestea si numai eu stiam cat eram de implinita deoarece nimeni nu m-a intrebat si nimeni nu m-ar fi crezut.... si am ajuns studenta. Atunci, dupa o vreme intrand in anumite cercuri, am lasat-o mai incet cu rugaciunea, cu mersul la biserica, treptat am inceput sa ma simt mai singura si simteam nevoia de avea un prieten....dupa care am inceput sa ma cert cu prietenul de ce tot isi doreste relatii trupesti si cu Dumnezeu de ce imi nu imi da pace odata sa am si eu o viata ca orice fata de varsta mea, de ce vesnic ma face sa ma mustre constiinta, cu ingerii m-am certat de ce nu imi dau pace sa imi traiesc viata iar daca doresc sa ma intorc ma voi ruga din nou....si mi-au dat pace...adica pacea pe care o cerusem eu. Si apoi m-am simtit libera, a trecut starea de singuratate, ma simteam libera, mai puternica pentru ca simteam ca fac tot ce vreau si nu ma mai mustra constiinta.... Dupa inca vreo 2 ani m-am imbolnavit aveam stari de depresie, de neliniste, mi-era rau daca mergeam la biserica, eram bolnava fizic foarte tare si aproape am cazut la pat;nu ma mai puteam ruga si rugaciunile parca sunau in gol, nu mi se raspundea la ele. Mi-am adus atunci aminte de starea din adolescenta si de unde eram mi s-a parut imposibil sa o mai ating vreodata, ma simteam ca eram murdara, urata (chiar si pe fata imi aparusera niste bubite de la machiaj), toti ma placeau pentru ca am intrat in randul lumii doar eu nu ma simteam bine.Mi-am dat seama cat de aproape Il simteam pe Dumnezeu inainte desi la momentul respectiv nu parea sa fie chiar atat de aproape. Atunci m-am dus si m-am spovedit si m-am impartasit decizand ca e mai bine langa Dumnezeu decat traind dupa voia mea care nu mi-a adus decat boala si suparare si neliniste. Au trecut cativa ani buni de rugaciuni putine(caci ravna n-a mai fost ca cea dintai) pana cand Dumnezeu sa se mai lase simtit macar din cand in cand in viata mea.
Deci nu suntem roboti care ne nastem in familie crestina si facem toate cum le-am vazut la ceilalti ci alegem si luptam pentru ce avem. Dumnezeu a stat ascuns de mine cand L-am alungat dar a revenit cand mi-am dat seama ca am gresit. Nu a revenit imediat ca sa ma motiveze sa lupt.
In plus am botezat anul acesta o doamna care inainte era reformata nepracticanta(are 56 sau asa ceva de ani) si venind la biserica ortodoxa de vreo cativa ani, cu lacrimi in ochi a cerut botezul simtindu-L pe Dumnezeu in viata sa prin participarea la Sfintele Slujbe.A plans tot botezul de bucurie.
Eu am ales odata sa nu mai fiu cu Dumnezeu si numai cine traieste cu El macar o vreme poate simti ce inseamna sa Il pierzi.
Deci stiu ca este bun, cu mine a fost si este.

topcat 29.09.2009 17:17:38

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 169736)
Pff... Apai bine, Topcat, eu te credeam un om cu idei originale, tu citesti ce zice un banat de pe site si dai copy paste la postarile lui?! Nu e frumos...

Vrei sa spui ca nu exista iad?
Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 169736)
pai daca nu vezi tu, nu inseamna ca nu exista...

Eu cred in multe lucruri pe care nu le vad

topcat 29.09.2009 17:22:08

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 169739)
Sa stii ca eu prefer un om care face binele pentru ca asa ii spune Hristos decat un om care face binele pentru ca asa ii spune "bunul simt".

Desigur ca ii preferi pe acestia, pentru ca iti sint mai aproape, e instinctual sa ii preferi pe cei care iti impartasesc ideile.

laurschepsis 29.09.2009 17:33:22

Citat:

În prealabil postat de metanoia2 (Post 169744)
Cand eram adolescenta am fost iubitoare de rugaciune si de toate cele sfinte urmand sfaturile Sfantului Siluan Athonitul, Patericului, Sfantului Arsenie Boca, si altor sfinti, dar nimeni nu ma iubea asa, toti de la parinti, frati, rude, prieteni s-au intors impotriva mea pentru ca credeau ca doar vreau sa fiu altfel nu intelegeau dragostea mea pentru rugaciune, nu intelegeau cum poate sa iti faca bucurie sa tii post, si preotul credea ca exagerez purtand batic.
Dar bucuria mea interioara era atat de puternica si Dumnezeu ma ajuta atat de mult incat toate ieseau mult mai bine decat daca le-as fi calculat. In orice necaz ziceam Doamne iti las Tie necazul meu si atat...restul era liniste. Daca pictam de ce pictez doar icoane, daca scriam poezii de ce nu invat mai bine in timpul acela, de ce nu sunt ca ceilalti copii? Au trecut cativa ani in ritmul acesta si eu ii iubeam pe toti, si ascultam de toti si bucuria crestea si numai eu stiam cat eram de implinita deoarece nimeni nu m-a intrebat si nimeni nu m-ar fi crezut.... si am ajuns studenta. Atunci, dupa o vreme intrand in anumite cercuri, am lasat-o mai incet cu rugaciunea, cu mersul la biserica, treptat am inceput sa ma simt mai singura si simteam nevoia de avea un prieten....dupa care am inceput sa ma cert cu prietenul de ce tot isi doreste relatii trupesti si cu Dumnezeu de ce imi nu imi da pace odata sa am si eu o viata ca orice fata de varsta mea, de ce vesnic ma face sa ma mustre constiinta, cu ingerii m-am certat de ce nu imi dau pace sa imi traiesc viata iar daca doresc sa ma intorc ma voi ruga din nou....si mi-au dat pace...adica pacea pe care o cerusem eu. Si apoi m-am simtit libera, a trecut starea de singuratate, ma simteam libera, mai puternica pentru ca simteam ca fac tot ce vreau si nu ma mai mustra constiinta.... Dupa inca vreo 2 ani m-am imbolnavit aveam stari de depresie, de neliniste, mi-era rau daca mergeam la biserica, eram bolnava fizic foarte tare si aproape am cazut la pat;nu ma mai puteam ruga si rugaciunile parca sunau in gol, nu mi se raspundea la ele. Mi-am adus atunci aminte de starea din adolescenta si de unde eram mi s-a parut imposibil sa o mai ating vreodata, ma simteam ca eram murdara, urata (chiar si pe fata imi aparusera niste bubite de la machiaj), toti ma placeau pentru ca am intrat in randul lumii doar eu nu ma simteam bine.Mi-am dat seama cat de aproape Il simteam pe Dumnezeu inainte desi la momentul respectiv nu parea sa fie chiar atat de aproape. Atunci m-am dus si m-am spovedit si m-am impartasit decizand ca e mai bine langa Dumnezeu decat traind dupa voia mea care nu mi-a adus decat boala si suparare si neliniste. Au trecut cativa ani buni de rugaciuni putine(caci ravna n-a mai fost ca cea dintai) pana cand Dumnezeu sa se mai lase simtit macar din cand in cand in viata mea.
Deci nu suntem roboti care ne nastem in familie crestina si facem toate cum le-am vazut la ceilalti ci alegem si luptam pentru ce avem. Dumnezeu a stat ascuns de mine cand L-am alungat dar a revenit cand mi-am dat seama ca am gresit. Nu a revenit imediat ca sa ma motiveze sa lupt.
In plus am botezat anul acesta o doamna care inainte era reformata nepracticanta(are 56 sau asa ceva de ani) si venind la biserica ortodoxa de vreo cativa ani, cu lacrimi in ochi a cerut botezul simtindu-L pe Dumnezeu in viata sa prin participarea la Sfintele Slujbe.A plans tot botezul de bucurie.
Eu am ales odata sa nu mai fiu cu Dumnezeu si numai cine traieste cu El macar o vreme poate simti ce inseamna sa Il pierzi.

Doamne-ajuta!

Foarte frumoasa destainuirea fratiei tale (explica perfect si pseudonimul sub care semnezi). Ceea ce nu inteleg (deocamdata) cei carora le-ai facut marturisirea este ca pe Dumnezeu il cunosti personal si nu prin intermediul altora. Credinta este o experienta personala si este o explorare care tine mai mult decat o viata pamanteasca. Este un dialog inefabil intre ucenic si Maestru si, e viu atat timp cat ucenicul il cauta sincer pe Maestru si mai ales cat timp nu vrea sa ia locul.

Doamne-ajuta!

topcat 29.09.2009 17:45:39

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 169740)
Cum sa nu fie bun exemplul? Ca si oameni, sunt copii care isi iau libertate absoluta. Fug pe strazi si devin de regula aurolaci. Altii fug de parinti si se calugaresc... Altii stau la parinti si fac ce vor ei, in ciuda educatiei si "legilor" parintesti.

Isi iau de la o anumita virsta, iar pentru faptul ca fug de parinti este vina parintelui.
Citat:

Si, asta il face pe Dzeu mai bun si mai corect? Faptul ca nu ne pedepseste pe catam merita nu stiu daca e bine sa zic ca asta il face mai bun si mai corect, cat ca il face mai "parintesc".

Tu nu te astepti de la o entitate omnipotenta, care pedepseste oamenii ce nu il asculta cu iadul, sa fie corect?
Citat:

Pe mine nu ma distreaza deloc ateii, ma doare sufletul pentru ei. Am un tata ateu. Uneori ma enerveaza. Pe ateii lipsiti de bun simt ii detest (vezi ateismul comunist).

Pe mine ma enerveaza ateii care habar nu au de ce sint atei.
Citat:

Sunt dragute legile astea ale lui Asimov.

Da, mai ales daca inlocuiesti fiinta umana cu Dzeu si robotul cu fiinta umana :)
Citat:

dumnezeu poate crea orice, inclusiv dizarmonii. Uneori o dizarmonie e necesara armoniei generale.

Si atunci ce te face sa crezi ca in rai va fi armonie totala?
Citat:

Ti se pare ca uraganele care ne bantuie planeta sunt o amenintare pentru supravietuirea speciei umane, sau pentru dezvoltarea civilizatiei... Deocmadata nu si se cauta solutii pentru evitarea uraganelor sau deturanrea lor in zone nepericuloase.

Deocamdata nu si era un exemplu minor
Citat:

topcat, in Bilie scrie ca iadul (gheena) a fost creat pentru satan. Pentru om Dumnezeu a creat raiul, doar ca unii oameni cauta cu tot dinadinsul iadul. Nu uita de jertfa Fiului Lui Dumnezeu pe cruce pentru a salva pe om.

Unii oameni nu cauta cu tot dinadinsul iadul, unii pentru ca habar nu au despre el si altii pentru ca nu li se ofera un set de reguli clare prin care ar putea sa nu ajunga acolo.
Jertfa o fi fost pentru UNII oameni si nu pentru om in general.
Citat:

Oamenii care se simt bine cu patimile lor, nu au ce cauta in rai pentru ca ar transforma raiul in iad si oricum ar fi nemultumiti in rai pentru ca le-ar lipsi patimile in care s-au invatat sa petreaca (un betiv nu ar putea fi fericit fara alcool, un desfranta fara desfranare)... pe acestia Dumnezeu nu-i poate multumi. Daca o viata intreaga te-a suparat Dumnezeu si nu ai reusit sa Il cunoasti, sa te inveti sa traiesti langa El, cum sa iti inchipui ca te vei bucura langa El o vesnicie.

Consider pedeapsa mult disproportionata fata cu vinovatia. E ca si cum pentru ca ai furat o piine ai sta la inchisoare toata viata. Un nonsens.
Nu mi-as dori sa stau in rai cu cineva care gaseste asta ceva normal.
Citat:

Vestigiile arheologice din paleoliticul superior ne arata ca oamenii (homo sapiens) nu erau atei, aveau diferite credinte... Din acest punct e vedere sunteti ciudatenii extraterestre.
Pe de alta parte australopitecii de la are va reclamati originile nu au lasat vestigii ale vreunei credinte religioase.
Pana la urma homo sapiens este extraterestru, nu-i asa? Se vede clar ca are un aport "de sus".

:)
Pai, si nu te simti ciudat cind stii ca ai acelasi tip de credinta ca omul din paleoliticul superior?
Nu e nici un aport de sus, evolutia explica aparitia lui homo sapiens.

topcat 29.09.2009 17:48:02

Citat:

În prealabil postat de metanoia2 (Post 169744)

E o experienta personala pe care nu o neg. Insa am si eu o experienta personala total diferita de a ta. Cu mine a fost bun si asa (asta daca as trece cu vederea ca sint ateu).

metanoia2 29.09.2009 17:50:46

Doamne-ajuta laurschepsis!

cristiboss56 29.09.2009 20:55:45

Iertare !

Citat:

În prealabil postat de metanoia2 (Post 169764)
Doamne-ajuta laurschepsis!

Iertare de intervin și sunt în afara topicului, dar sincer simt nevoia să te felicit pentru albumul tău din pagina ta personală. Este , după părerea mea, unul dintrtre cele mai reușite albume personale, îndemnând și pe alți useri să-l vizioneze. Doamne ajută !+

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:22:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.