Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Abstinenta sexuala. Cine si cum face? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15552)

Miha-anca 12.10.2012 14:39:45

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 476083)
Eu am crezut că este suficient să vă arăt sursa, că doar asta ați cerut.

Cartea poate fi citita aici: http://www.scribd.com/doc/51809218/S...dup%C4%83-Ioan

Am facut o captura de ecran cu pagina in cauza. Citiți cu atenție ce am subliniat cu roșu.

Multumesc MihaiG pentru acest link. M-am uitat pana acum pe el, dar nu stiu de ce, imi starneste neincredere. De ce? In primul rand din cauza limbajului. Sunt obisnuita ca Sf. Ioan Gura de Aur sa ne vorbeasca direct, ori lucrarea de fata este un comentariu. Sf. Ioan Gura de Aur are Omilii.
Iertare, dar si tonul pe care il foloseste e diferit de cel ortodox, caci in cartile ortodoxe simti ca esti sfatuit; ori aici simti o oarecare distanta.
Parerea mea.

Mosh-Neagu 12.10.2012 15:04:37

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 476064)
Cuviosii ne-au invatat mereu, cu discretie si delicatete, ca abstinenta si postul, in general, sunt lucruri tainice si individualizate, care nu se trambiteaza. Fatarnicii insa ne arata mereu altceva, zapacindu-ne de cap cu regulile lor seci, de ortodoxisti impietriti si perfizi. Sa nu-i credem!
Abstinenta nu se trambiteaza, ea se poarta. Dupa cum gaseste fiecare de cuviinta, dupa cum e sfatul duhovnicesc, dupa cum e voia lui Dumnezeu.

Subscriu pentru acest fragment al mesajului tau, frate Cezar. Pentru restul insa, raman la concluzia ca te lasi prea mult framantat de "gura lumii". Lasandu-ne provocati sub aceasta forma, involuntar ne alaturam lor, chiar daca avem cu totul alte convingeri.
"Iubeste si fa ce vrei!" Orice gand rau, inclusiv asupra dusmanului nostru, spunea cineva pe un alt topic, citand din sfintii parinti, este similar cu a-I da peste mana lui Dumnezeu. Si-apoi de ce n-am ierta, frate Cezare? Oare ei sunt supra-oameni si n-au voie sa fie inselati? Au cumva in intentie gandul nedisimulat de a ne face rau sau de a ne pune in mod intentionat, nervii la incercare? Dar chiar de-ar fi asa, desi ma indoiesc sincer, cum facem noi fata acestei lectii la care suntem supusi? Ce invata ei de la noi, daca noi de la ei suntem incredintati ca nu avem ce invata?
Eu am cerut in cateva randuri sa fim mai retinuti la acest capitol extrem de delicat, considerand ca acest topic nu are in sine nimic (sau aproape nimic) ziditor. As zice dimpotriva... Ca orice subiect legat de sex, aduce polemica si dezbinare si va sfarsi printr-un scandal si dusmanii mai mult sau mai putin fatise. Si nu se merita, frate Cezare. Oricum NU POTI schimba nimic, acolo unde ai vrea tu. Dumnezeu se chinuie demult, si inca mai are de furca!...
Iarta-ma, frate!

Miha-anca 12.10.2012 15:22:55

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 476102)
Ca orice subiect legat de sex,

Cu scuzele de rigoare, noi incepusem sa vorbim despre placere, nu despre sex. Discutia a deviat spre sex, ceea ce nu era de dorit, ea fiind mult mai abstracta initial, si anume placerea care ar fi fost cauza izgonirii din rai. Deci de aici si pana la sex e cale lunga, ca intre gand si fapta.

Si apoi cine ar indrazni sa interzica sexul oamenilor de azi, cand acesta a devenit idolul zilelor noastre?!? Nici nu am avea dreptul, nici caderea. Ceea ce tine de tinerete, intelege si Dumnezeu, cu atat mai bine noi, cei din lume. Pe cand placerea reprezinta dulceata, care ne cucereste cu usurinta si care e in stare sa ii coboare din ascensiunea lor, si pe cei mai buni; ma refer la asceti, nu la noi, caci noi o cautam si o imbratisem fara opozitie. Din pacate.

vsovivivi 12.10.2012 15:45:52

Aberea musculiței pedofile

Citat:

În prealabil postat de vsovivivi (Post 475725)
Păi ca să scapi de patimă: 'taie biserica să se vadă biserica!' e o parafrază după un părinte care a zis cuiva: 'taie nucii ca să se vadă biserica'.

Abstinența ortodoxă o poți împlini abea atunci când nu mai vrei să te înalți în sine, în egoismul din sine însuți, alintat și mituit în deșert că ești marfarul cel mai bun și cel mai de calitate care lucește de atâta înțelepciune și de atâtea fapte bune pe care le face cărând și adunând deșertăciuni. Abea atunci când încetezi să vrei să fi marfa cea mai de calitate căreia îi faci reclamă pentru cucerirea altor mărfuri, abea atunci începi să te liniștești.

Spune mereu gândului viclean-ochi: Nu vreau să te... nu vrea s-o... pe aia sau pe aia, nu vreau să descopăr tot felul de poziții cu soția... nu vreau să văd filme sau reviste cu tot felul de descoperiri, dezveliri, goliciuni.

Nu vreau să fiu pedofil sau malahienă încântată și mulțumită de sine!

Necredință, mâncare, neascultare, răzbunare... NU!

Dacă reușești să te abții Luni, Miercuri, Vineri, de sâmbătă seara, de la apusul soarelui și până Duminică după ora 3 ești deja pe calea cea bună!

Dacă reușești apoi să te împreunezi numai cu soția, iubita, femeia ta respectând posturile e aproape bine.

Dacă reușești să faci copii și să nu te împreunezi 2 ani cât ea e gravidă și dă să sugă copilului e perfect.

Dacă reușești să folosești prezervativul cu soția, iubita, femeia ta doar când nu te mai poți abține sau când apar ispite mari aproape că ai învins patima.

Dacă renunți și la prezervativ și respecți ce am scris mai sus și-ți asumi răspunderea faptelor și te împreunezi cu soția, iubita, femeia ta doar dacă ea vrea să facă copii sau dacă vrea ea să te culci cu ea, atunci gata, te-ai mântuit și ai scăpat de năravul ăsta.

Însă n-ai voie să ai relații stradale din priviri și din ochi cu nimeni, căci o relație din priviri e mai gravă ca o înșelare, e păcatul cel mai mare, e pofta întâmplătoare a ochiului lacom și pervers care se crede deștept și puternic și drept. Și nici să cauți din priviri sau să-ți închipui poziții sau plăceri nu ai voi nici pe stradă și nici noaptea în pat și nici când faci dragoste. Nu imitați pofticioșii și înșelătorii vicleni ce se dau puternici, liberi sau rebeli căci nemulțumirea și mulțumirea de sine stârnesc stârlicii poftelor, cearta și iscodirea violului și al certei și bârfelor mudare ce stârnesc pofte și ispite care apar din priviri și închipuiri și din patima dulceții și a obijnuinței păcătuirii mai ales obijnuința de a păcătui pervers cu atenția și neatenția cea vicleana și ascunsă ce vine din firea căzută a omului curios și naiv.

Cercuiește-ți bârna din ochi... și ascultă de scriptură și de Harul Divin fără ca să dorești să primești slavă de la oameni, de la draci sau de la tine însuți!:67:

Supune-te șefilor și oricui însă fără să le faci lor pe placul păcatelor căci e păcat să te supui păcatelor și să le faci și tu ca să scapi de răspundere. Ca să scapi de un stress nu face un păcat cerut de gLume că n-ai să scapi! Scapi de dracul și dai de tacsu', cazi din lac în puț!

Dar pentru a reuși trebuie să crezi și să fii conștient că ai nevoie de ani de zile de încercări și de multă răbdare!
Cu Dumnezeu toate sunt cu putință! Deci renunțați la grijile necredinței!

Am uitat o problemă foarte importantă, lucirea de sine a minții semețe și averea, că aia caută toți să-și sporească averea... iar ispita e simplă:

pe oricare marfată frumoasă și mândră, curățică și îmbrăcată în lux o vezi întmplător și ți se face o milă pedofilă de ea și vrei să devină și ea pedofilă ca și ochiul tău cel drept și corupt pentru ca tu să-i fi ei copilul pe care ea îl abuzează. Tu te tulburi și te oripilezi căci ca un sfințișor fățarnic ai impresia că vei refuza oferta și că vei spune nu, însă după cum se știe din exeperiență, firea umană decăzută abea așteaptă să spună da atunci când e abuzat de câte o fetiță care apoi va abuza și ea pe copilaș.

Deci vrei din nou să pari victimă ca orice fals sfințișor mimotic și foarte pudic deși tu ai la activ atâta malahie și sex și trufie venită din flirt și mirări pătimașe văzând cât de bună e una sau alta... de ți se face rău dacă-ți amintești.

Roagă-l pe Dumnezeu să spună el NU în locul tău dacă tu nu mai poți căci omul e plin de averea păcatului și mândriei și trădării care cere mereu de mâncare: spurcăciuni perverse luate drept delicatesuri și luxuri și înțelepciuni.

Mosh-Neagu 12.10.2012 15:48:31

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 476107)
Cu scuzele de rigoare, noi incepusem sa vorbim despre placere, nu despre sex. Discutia a deviat spre sex, ceea ce nu era de dorit, ea fiind mult mai abstracta initial, si anume placerea care ar fi fost cauza izgonirii din rai. Deci de aici si pana la sex e cale lunga, ca intre gand si fapta.

Si apoi cine ar indrazni sa interzica sexul oamenilor de azi, cand acesta a devenit idolul zilelor noastre?!? Nici nu am avea dreptul, nici caderea. Ceea ce tine de tinerete, intelege si Dumnezeu, cu atat mai bine noi, cei din lume. Pe cand placerea reprezinta dulceata, care ne cucereste cu usurinta si care e in stare sa ii coboare din ascensiunea lor, si pe cei mai buni; ma refer la asceti, nu la noi, caci noi o cautam si o imbratisem fara opozitie. Din pacate.

Titlul topicului ne introduce de la sine in subiect si ne induce o anumita placere de a ne implica, fiindca la acest capitol... cine nu se pricepe? Doar ca nu ajungem la nici un rezultat fiindca e un subiect care nu se epuizeaza niciodata. Pe cat de sensibil, pe atat de nabadaios, iar ca sa ajungi la un consens, practic este imposibil. Placerea, oricare-ar fi ea, nu poate fi discutata la scena deschisa. Faptul ca am acceptat sa o punem pe "ordinea de zi" ne da mare bataie de cap si oricum nu reusim decat sa ne certam intre noi! Iar asta este o mare pierdere, chiar daca cearta s-ar isca doar intre doua persoane!...

MihaiG 12.10.2012 16:19:33

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 476099)
Multumesc MihaiG pentru acest link. M-am uitat pana acum pe el, dar nu stiu de ce, imi starneste neincredere. De ce? In primul rand din cauza limbajului. Sunt obisnuita ca Sf. Ioan Gura de Aur sa ne vorbeasca direct, ori lucrarea de fata este un comentariu. Sf. Ioan Gura de Aur are Omilii.
Iertare, dar si tonul pe care il foloseste e diferit de cel ortodox, caci in cartile ortodoxe simti ca esti sfatuit; ori aici simti o oarecare distanta.
Parerea mea.

Și ce vreți să spuneți ? Că nu e scrisă de Sf. Ioan Gură de Aur cartea ?

tabitha 12.10.2012 16:23:36

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 475873)

(Întrerup aici postarea din criză de timp, dar revin.)

Eu inca mai astept sa citesc partea a II-a... parea interesant.

Miha-anca 12.10.2012 16:28:07

Schimbul de idei nu trebuie sa fie neaparat cearta, ci dorinta de bine, daruire. Ca argumentele sunt tot mai multe, e adevarat, dar nici asta nu e cearta, ci o incercare de a aprofunda si de a cuprinde toate aspectele. Si apoi, noi vorbim despre pacate si virturi, nu despre oameni. Nimeni sa nu se simta lezat, caci nu e nimeni vizat.

Miha-anca 12.10.2012 16:34:04

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 476114)
Și ce vreți să spuneți ? Că nu e scrisă de Sf. Ioan Gură de Aur cartea ?

Scrie ca este de Sf. Ioan Gura de Aur, dar stilul difera de al acestuia.
Ideea, ca si Maica Domnului ar fi vrut sa fie bagata in seama cu ocazia inmultirii vinului, mi se pare ciudata. Atata vreme cat Maica Domnului se distinge prin smerenie si discretie, imi e greu, mie personal, sa cred ca a vrut sa se bage si ea in seama, profitand de calitatile Fiului. Ceva nu se potriveste.

Miha-anca 12.10.2012 16:39:04

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 476073)
:)
Tema de cugetat pentru cunostere (intelegere): De ce a adormit (murit) firesc Maica Domnului daca nu mai avea pacatul stramosesc?

Toti oamenii, care au un trup sunt datori cu o moarte a trupului.

Eugen7 12.10.2012 17:12:19

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 476121)

Nu prea este asa invatatura ortodoxa patristica.
Acesta afirmatie are o vadit tenta maniheista si filozofica greaca... conform careia trupul este pacatos in sine (ca materia este rea in sine), in timp ce Sfantul Pavel condamna nu trupul in sine ci poftele trupului, adica nefirescul psiho-somatic. Omul ESTE trup SI suflet... si nu din trup si din suflet.

Moartea (adormirea) nu este a trupului ci moartea este a persoanei! Dumnezeu cand spune "veti muri negresit" nu se rfera doar la moartea trupului ci la moartea duhovniceasca... care evident nu este instantanee si care evindent implica moartea biologica.

Sufletul dupa moarte nu exista prin sine... ci doar prin harul lui Dumnezeu. Sfintii asteapta invierea trupurilor insa aceasta asteptare a lor este activa si (con)lucratoare (insa nedeplina) cu harul Duhului Sfant... Nu intram in detalii acum.

Doamne ajuta.

Demetrius 12.10.2012 18:03:21

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 476123)
...Sufletul dupa moarte nu exista prin sine... ci doar prin harul lui Dumnezeu...

Doamne ajuta.

In veci, Amin!

Prin harul lui Dumnezeu exista intreaga faptura, tot Universul; dupa moarte sufletul singur(in sine) merge la judecata particulara.

Persoana este trup si suflet, dar trupul moare si sufletul exista cum vrei tu, prin har sau fara har ca oricum nu mai poate face nimic, decat in trup.
Din ce spui tu se poate intelege ca judecarea sufletului nu conteaza, ca persoana oricum a murit.

Miha-anca 12.10.2012 18:55:44

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 476123)
Nu prea este asa invatatura ortodoxa patristica.
Acesta afirmatie are o vadit tenta maniheista si filozofica greaca... conform careia trupul este pacatos in sine (ca materia este rea in sine), in timp ce Sfantul Pavel condamna nu trupul in sine ci poftele trupului, adica nefirescul psiho-somatic. Omul ESTE trup SI suflet... si nu din trup si din suflet.

Moartea (adormirea) nu este a trupului ci moartea este a persoanei! Dumnezeu cand spune "veti muri negresit" nu se rfera doar la moartea trupului ci la moartea duhovniceasca... care evident nu este instantanee si care evindent implica moartea biologica.

Sufletul dupa moarte nu exista prin sine... ci doar prin harul lui Dumnezeu. Sfintii asteapta invierea trupurilor insa aceasta asteptare a lor este activa si (con)lucratoare (insa nedeplina) cu harul Duhului Sfant... Nu intram in detalii acum.

Doamne ajuta.

Un lucru am vrut sa spun: ca nu ne putem duce cu trupul in rai. Nimic mai mult.
Citat:

În prealabil postat de Miha-anca

Toti oamenii, pentru ca au un trup, sunt datori cu o moarte a trupului.
Asta am vrut sa spun. Normal ca omul e trup si suflet; fara una din ele, nu mai e om.

cristiboss56 12.10.2012 18:57:36

Este posibil ca oamenii să trăiască în abstinență o viață cu adevărat curată?

Este posibil ca oamenii să trăiască în abstinență o viață cu adevărat curată? Cum reușesc călugării acest lucru?De câțiva ani mă tot străduiesc să aflu un limbaj prin care să ajung la urechile celor care pun această întrebare și mă tem că nu voi reuși să-l aflu.
De ce? Pentru că majoritatea oamenilor aud cu urechile mentalității acestei lumi, interpretează prin rețeaua de sinapse impusă de cei din jur, uneori prin experiențe destul de traumatizante...
Apoi, oamenii aud ce vor ei să audă, pentru că cel ce întreabă crede deja că „nu se poate!" și că cei care afirmă altfel „ascund ei ceva" (așa credea și unul din securiștii care mă „cercetau"). Și au dreptate.
Da, toți cei care s-au oprit și au cunoscut în viața lor, în sufletul și în trupul lor, că Dumnezeu nu ne-a adus la viață pentru chin și plăceri efemere, ci pentru a ne împărtăși de Bucuria Lui de a fi, își ascund propria viață cu Hristos în Dumnezeu. Nu este o metaforă biblică, ci o realitate. Adică, viața creștinului viu este ascunsă chiar și pentru el în Dumnezeu, nici chiar el nu înțelege rațional cum a devenit imposibilul posibil. Nu înțelege intelectual, dar constată pe „pielea lui". Pur și simplu: zice „Doamne!", și „Doamne" vine și le face pe toate posibile. Nu în locul omului, ci în om, cu puterea omului pătrunsă, îmbrățișată, susținută de harul Lui. Tot meșteșugul omului este acela de a învăța să-și cunoască neputința și, prin asceză, să dobândească și să păstreze harul.
Călugării și toți cei care duc o viață curată primesc de la Dumnezeu, în mod simțit, ceva atât de bun încât strădania de a dobândi și păstra harul (asceza) devine o bucurie, iar sărmana plăcere senzuală adusă de păcat devine jalnică și demnă de disprețuit. Abstinența nu este decât calea (la început strâmtă) prin care obținem acel Ceva pe care îl pierdem prin păcat.
Despre Acest Ceva atât de bun, nu se poate povesti. Vă pot spune doar atât: Veniți și vedeți! Faceți o probă: faceți tot ce vă poruncește Domnul, respirați Răsuflarea Lui, mâncați Trupul Lui, beți Sângele Lui, ascultați cuvintele și tăcerea Lui și veți vedea.
Restul sunt vorbe goale, fiori trecători și multă suferință și angoasă.
Cu înțelegere și respect,
Maica Siluana

claudiadcd 12.10.2012 19:33:26

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 476145)
Este posibil ca oamenii să trăiască în abstinență o viață cu adevărat curată? Cum reușesc călugării acest lucru?De câțiva ani mă tot străduiesc să aflu un limbaj prin care să ajung la urechile celor care pun această întrebare și mă tem că nu voi reuși să-l aflu.
De ce? Pentru că majoritatea oamenilor aud cu urechile mentalității acestei lumi, interpretează prin rețeaua de sinapse impusă de cei din jur, uneori prin experiențe destul de traumatizante...
Apoi, oamenii aud ce vor ei să audă, pentru că cel ce întreabă crede deja că „nu se poate!" și că cei care afirmă altfel „ascund ei ceva" (așa credea și unul din securiștii care mă „cercetau"). Și au dreptate.
Da, toți cei care s-au oprit și au cunoscut în viața lor, în sufletul și în trupul lor, că Dumnezeu nu ne-a adus la viață pentru chin și plăceri efemere, ci pentru a ne împărtăși de Bucuria Lui de a fi, își ascund propria viață cu Hristos în Dumnezeu. Nu este o metaforă biblică, ci o realitate. Adică, viața creștinului viu este ascunsă chiar și pentru el în Dumnezeu, nici chiar el nu înțelege rațional cum a devenit imposibilul posibil. Nu înțelege intelectual, dar constată pe „pielea lui". Pur și simplu: zice „Doamne!", și „Doamne" vine și le face pe toate posibile. Nu în locul omului, ci în om, cu puterea omului pătrunsă, îmbrățișată, susținută de harul Lui. Tot meșteșugul omului este acela de a învăța să-și cunoască neputința și, prin asceză, să dobândească și să păstreze harul.
Călugării și toți cei care duc o viață curată primesc de la Dumnezeu, în mod simțit, ceva atât de bun încât strădania de a dobândi și păstra harul (asceza) devine o bucurie, iar sărmana plăcere senzuală adusă de păcat devine jalnică și demnă de disprețuit. Abstinența nu este decât calea (la început strâmtă) prin care obținem acel Ceva pe care îl pierdem prin păcat.
Despre Acest Ceva atât de bun, nu se poate povesti. Vă pot spune doar atât: Veniți și vedeți! Faceți o probă: faceți tot ce vă poruncește Domnul, respirați Răsuflarea Lui, mâncați Trupul Lui, beți Sângele Lui, ascultați cuvintele și tăcerea Lui și veți vedea.
Restul sunt vorbe goale, fiori trecători și multă suferință și angoasă.
Cu înțelegere și respect,
Maica Siluana

Am crezut ca dvs ati scris textul, ma si gindeam cit de frumos ar fi sa ai un asemenea om linga tine, cu asemenea traire si intelepciune. Minunat fragment ! Multumesc, mie mi-a folosit.

Fani71 12.10.2012 19:35:05

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 476072)
Pe mine nu ma intereseaza prea mult subiectul, nu tine de invatatura de credinta ci mai mult de ortopraxie. Din pacate Cezar remarc atitudinea, limbajul si judecarea drastica, specifica celor ce au conceptii ecumeniste. De cand sunt pe forum unii cu aceste conceptii au procedat tot timpul asa pe forum.

Ts, ts... Si asta n-o fi judecata pripita si drastica?

Fani71 12.10.2012 19:48:06

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 476107)

Asta cam suna a: nu corespunde cu ce gandesc eu, deci nu poate fi adevarat.. Hm...
Sfantul Ioan Gura de Aur are si multe lucrari exegetice, adica de comentarii ale Scripturii. Nu numai predici (omilii). Sigur ca in acele lucrari are alt stil decat la cele care sunt o transcriere a unul stil oral.
Apoi, mai depinde si de cine a facut traducerea.

Fani71 12.10.2012 19:50:50

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 476119)
Scrie ca este de Sf. Ioan Gura de Aur, dar stilul difera de al acestuia.
Ideea, ca si Maica Domnului ar fi vrut sa fie bagata in seama cu ocazia inmultirii vinului, mi se pare ciudata. Atata vreme cat Maica Domnului se distinge prin smerenie si discretie, imi e greu, mie personal, sa cred ca a vrut sa se bage si ea in seama, profitand de calitatile Fiului. Ceva nu se potriveste.

Pai troooocmai asta era ideea : ca s-a inselat si el odata..
Sigur ca nu se potriveste. Nu este credinta ortodoxa.
Daca nu se potriveste, este din cauza asta, nu pentru ca ar fi falsificat cineva scrierea.

catalin2 12.10.2012 19:51:24

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 476151)
Ts, ts... Si asta n-o fi judecata pripita si drastica?

Nu, raspundeam mesajului lui Cezar. Daca cineva se apuca sa bata pe altcineva pe strada si tu ii spui sa inceteze inseamna ca il judeci? Daca tie ti-a placut acel mesaj si doar la mine ai gasit judecata nu mai am nimic de adaugat.

catalin2 12.10.2012 19:52:12

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 476152)
Asta cam suna a: nu corespunde cu ce gandesc eu, deci nu poate fi adevarat.. Hm...
Sfantul Ioan Gura de Aur are si multe lucrari exegetice, adica de comentarii ale Scripturii. Nu numai predici (omilii). Sigur ca in acele lucrari are alt stil decat la cele care sunt o transcriere a unul stil oral.

Omiliile sunt comentarii la Sfanta Scriptura.

Fani71 12.10.2012 19:55:10

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 476156)
Omiliile sunt comentarii la Sfanta Scriptura.

Acum, poate ma insel eu, da, in vechime nu exista o distinctie atat de taioasa intre comentariu scris si predica.
Dar Sf. Ioan are si scrieri mai teoretice, mai in stil scris, si scrieri care sunt de fapt transcrieri ale unor cuvantari sau predici. De aici deosebirea de stil.

Fani71 12.10.2012 20:13:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 476155)
Nu, raspundeam mesajului lui Cezar. Daca cineva se apuca sa bata pe altcineva pe strada si tu ii spui sa inceteze inseamna ca il judeci? Daca tie ti-a placut acel mesaj si doar la mine ai gasit judecata nu mai am nimic de adaugat.

Am gasit judecata ca spui ca ecumenistii sunt intoleranti. (mesajul lui Cezar gasesc ca era foarte corect dpdv al continutului, dar ca era cam dur in exprimare, iar o exprimare prea dura poate din pacate distruge efectul bun al continutului..).
Asa, pot spune ca dupa experienta mea mai degraba anticecumentistii sunt adesea intoleranti..
Experienta noastra depinde si in ce tabara ne aflam. Ca eu sunt nu ecumenista, ci cu deschidere catre 'ecumenie'.
Dar hai sa nu abatem discutia la asta.

ovidiu b. 12.10.2012 20:15:37

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 475394)
Opresc desfrânarea, adulterul, dar nu căsătoria. Osândesc pe desfrânați, pe adulteri și-i alung din sânul Bisericii; dar nu încetez de a lăuda pe cei căsătoriți, dacă trăiesc cu înțelepciune.

De ținut minte aceste cuvinte al Sf Ioan Gură de Aur.

Aghioritul 12.10.2012 20:16:00

2. Raspunsul Nr.2

Dupa toate cele discutate, NU mai vorbesc eu ci las pe Sf.Ioan Gura de Aur sa vorebasca de la sine... in care SA LUAM AMINTE!!!! Iertati pt tot!!! dar pun aici sa vada toti textul cu cele mai importante ale Sf.Ioan Gura de Aur

<<„Nu vă lipsiți unul de altul decât din bună înțelegere” (I Corinteni 7, 5).
- Ce înseamnă de fapt aceasta?
- Să nu se înfrâneze femeia dacă bărbatul nu vrea, nici bărbatul dacă femeia nu dorește.
- Cum așa?
- Fiindcă mari rele se nasc din înfrânarea aceasta. Căci și adulterele și desfrânările și răsturnarea caselor adesea de aici se fac. Fiindcă dacă având femeile lor, desfrânează, cu mult mai mult dacă îi lipsești de această mângâiere. Și bine a zis: „Să nu vă lipsiți” – numind-o aici lipsire și mai sus datorie – ca să arate tăria stăpânirii [unuia asupra celuilalt]. Căci a se înfrâna fiecare fără să vrea amândoi înseamnă a se lipsi. Iar dacă e de bunăvoie, nu mai este [lipsire]. Că dacă m-ai îndupleca să iei ceva de la mine, nu o numesc lipsire. Iar cel ce ia fără voia mea și fiind eu silit, mă lipsește.

Lucrul acesta îl fac multe femei, lucrând [astfel] un păcat mai mare decât dreptatea, devenind prin aceasta vinovate de desfrâul bărbatului și împrăștiind toate. Însă trebuie să se cinstească mai înainte de toate buna înțelegere [homonoia] fiindcă și aceasta este mai importantă decât toate; iar dacă vrei, să cercetăm acest lucru din fapte.

Fie o femeie și un bărbat, și femeia să se înfrâneze fără să vrea bărbatul. Așadar, cum? Dacă acela din această pricină desfrânează, sau chiar dacă nu desfrânează, însă suferă și se tulbură, și se aprinde, și se luptă, și mii de probleme îi face femeii, care e câștigul postului și al înfrânării, de vreme ce dragostea [agape] e sfâșiată? Nici unul! Căci câte ocări, câte probleme, cât război nu ies sigur de aici?>>

detalii: http://tainacasatoriei.wordpress.com...gere/#more-498

Si apoi cititi si conferinta scrisa (dupa audio) a bunului parinte CONSTANTIN COMAN care fiind in duhul sf.Parinti mai mult decat mine, vine cu aceeasi problema

http://tainacasatoriei.wordpress.com...-familie-1994/

IERTATI! pt tot!!!

Fani71 12.10.2012 21:11:37

Citat:

În prealabil postat de Aghioritul (Post 476162)
Dupa toate cele discutate, NU mai vorbesc eu ci las pe Sf.Ioan Gura de Aur sa vorebasca de la sine... in care SA LUAM AMINTE!!!! Iertati pt tot!!! dar pun aici sa vada toti textul cu cele mai importante ale Sf.Ioan Gura de Aur

<<„Nu vă lipsiți unul de altul decât din bună înțelegere” (I Corinteni 7, 5).
- Ce înseamnă de fapt aceasta?
- Să nu se înfrâneze femeia dacă bărbatul nu vrea, nici bărbatul dacă femeia nu dorește.
- Cum așa?
- Fiindcă mari rele se nasc din înfrânarea aceasta. Căci și adulterele și desfrânările și răsturnarea caselor adesea de aici se fac. Fiindcă dacă având femeile lor, desfrânează, cu mult mai mult dacă îi lipsești de această mângâiere. Și bine a zis: „Să nu vă lipsiți” – numind-o aici lipsire și mai sus datorie – ca să arate tăria stăpânirii [unuia asupra celuilalt]. Căci a se înfrâna fiecare fără să vrea amândoi înseamnă a se lipsi. Iar dacă e de bunăvoie, nu mai este [lipsire]. Că dacă m-ai îndupleca să iei ceva de la mine, nu o numesc lipsire. Iar cel ce ia fără voia mea și fiind eu silit, mă lipsește.

Lucrul acesta îl fac multe femei, lucrând [astfel] un păcat mai mare decât dreptatea, devenind prin aceasta vinovate de desfrâul bărbatului și împrăștiind toate. Însă trebuie să se cinstească mai înainte de toate buna înțelegere [homonoia] fiindcă și aceasta este mai importantă decât toate; iar dacă vrei, să cercetăm acest lucru din fapte.

Fie o femeie și un bărbat, și femeia să se înfrâneze fără să vrea bărbatul. Așadar, cum? Dacă acela din această pricină desfrânează, sau chiar dacă nu desfrânează, însă suferă și se tulbură, și se aprinde, și se luptă, și mii de probleme îi face femeii, care e câștigul postului și al înfrânării, de vreme ce dragostea [agape] e sfâșiată? Nici unul! Căci câte ocări, câte probleme, cât război nu ies sigur de aici?>>

detalii: http://tainacasatoriei.wordpress.com...gere/#more-498

Si apoi cititi si conferinta scrisa (dupa audio) a bunului parinte CONSTANTIN COMAN care fiind in duhul sf.Parinti mai mult decat mine, vine cu aceeasi problema

http://tainacasatoriei.wordpress.com...-familie-1994/

IERTATI! pt tot!!!

Da, si eu am postat asta de mai multe ori pe acest forum..
Dar cei care cred in abstinenta necesara 90 la suta din zile tot nu il vor lua in seama.
Iar Anca va zice ca nu e in stilul lui. Sau poate va incepe sa creada si ea ca se mai insela. ;-)

Iertare, glumesc.

Miha-anca 12.10.2012 21:58:37

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 476152)

Ma intreb de ce la Omilii stilul e perfect, iar la lucrarea indicata mai sus, care nu are stil oral, stilul schioapata?!?

In rest, unde ai vazut ca imi impun propria parere? Ar trebui sa ma vezi cu cate carti stau in jurul meu si le cercetez, inainte de a da un raspuns. Eu am timp. Si carti.

Miha-anca 12.10.2012 22:02:30

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 476154)
Pai troooocmai asta era ideea : ca s-a inselat si el odata..
Sigur ca nu se potriveste. Nu este credinta ortodoxa.
Daca nu se potriveste, este din cauza asta, nu pentru ca ar fi falsificat cineva scrierea.

NU CRED acest lucru.

cristiboss56 12.10.2012 22:06:49

Un cuvant plin de intelepciune al Sfantului Ioan Iacob Hozevitul , care spune :
Povestea un preot misionar din Grecia (dintre cei râvnitori) că mergând odată către un sat (aproape de Tesalonic) s-a întâlnit cu un țăran care se întorcea de la câmp. Ca să-l încerce pe om de răbdare, a zis către el preotul: “Bună seara, păcătosule!” La vorba asta i-a sărit omului țandăra, răspunzând preotului cu mânie:
“Eu păcătos? De unde știi asta? Eu sunt cel mai bun creștin din sat, că nu mă știu pătat de loc întru păcate!”
Văzând preotul nostru că a dat de bucluc, a căutat să schimbe vorba ca să-l liniștească, dar n-a fost chip. Omul n-a mai vrut să vorbească și a plecat supărat. Interesându-se preotul în sat despre omul acela cu pricina a aflat că el era eroul sfezilor și al tulburărilor din sat. Toți se fereau de el ca de o vacă care împunge.
Poate vreți să râdeți cumva de socoteala țăranului și de supărarea lui? Gândiți-vă însă puțin și veți vedea că mai toți avem socoteala lui.
Acela, pentru că se știa în căsătorie legitimă (adică căsnicie cinstită) era de părere că este cel mai bun creștin.
De asemenea și noi mulți dintre călugări și călugărițe, cari suntem feriți de microbii desfrâului lumesc, socotim că ne-am înstrăinat de păcate și trăim fără prihană.
Chiar dacă (pe de altă parte) am ajunge la măsura lui Lucifer întru mândrie, chiar dacă am întrece pe Iuda, prin iubirea de argint, chiar dacă am fi pentru toți ca o vacă împungătoare (cu mânia și zavistia), chiar dacă am mânca carnea fratelui prin clevetire și bârfire, chiar dacă am fi lacomi și trândavi (ca niște râmători, precum sunt eu primul), în sfârșit (ca să nu mai înșir multe), chiar dacă unii (ca și mine) ne-am bălăci în mocirla tuturor fărădelegilor și de am umbla în calea fariseilor prin lucruri fățarnice, noi fericiți ne socotim ca niște porumbițe nevinovate, pe câtă vreme nu ne știm întru păcate (adică nu suntem în desfrâul lumii).
O, ferice de noi (nevinovații) că nu umblăm în calea păcătoșilor! Cam așa cugetăm mulți dintre noi, sărmanii!
Dar fraților și surorilor, ia stați puțin să ne dezmeticim! Oare nu cumva ne înșelăm cu părerea?
Ia s-o luăm de la începutul lumii, să vedem, noi suntem greșiți, ori a greșit Scriptura.
Lucifer, mai marele îngerilor doară a făcut desfrânare (ca cel care nu avea trup) și cum s-a prăbușit din cer cu a treia parte din îngeri, prefăcându-se în diavoli?
Oare mândria și încăpățânarea lui nu este păcat?
Adam și Eva n-au făcut desfrânare și totuși au pierdut raiul și prin ei tot neamul omenesc s-a osândit la moarte?
Oare lăcomia și obrăznicia strămoșilor nu este păcat ca și desfrâul?
După aceea pedeapsa lui Cain oare pentru desfrâu a fost? Pizma lui care a născut primul omor între oameni, oare nu este păcat? Lăcomia lui de agoniseală care l-a învățat să vândă pe Stăpânul, oare nu este păcat?
Dar împerecherile cari s-au ivit în sânul Sfintei Biserici și prigoanele cele înfricoșate cari nu încetează nici astăzi, oare din păcatul trupului se nasc? Râvna cea fără socoteală și urâciunea, oare nu sunt și ele păcate? Căci doară toți ereticii și prigonitorii Bisericii au fost și sunt foarte râvnitori. Dar râvna lor este fără socoteală și pentru asta urăsc adevărul și hulesc pe Dumnezeu.
Dar oare, fraților, războaiele și mizeria care bântuie lumea numai din păcatul trupesc se nasc? Goana cea nebună pentru stăpânire, râvna la avuția străină, care ațâță pe om la război și-l face mai crud ca o fiară, oare asta nu este păcat ca și desfrânarea?
Vedeți că până la desfrânare sunt alte păcate mai grele și mai greu de vindecat.
Ne înșelăm rău dacă socotim păcate numai căderile trupești (curvia și tot neamul ei). Să nu creadă cineva că este fără prihană, dacă a fost ferit cumva de “gripa” desfrâului trupesc. Gripa aceasta (adică păcatul trupesc) este vădită în toată lumea ca o troahnă generală și i se cunosc cauzele și leacurile perfect.
Dar ia gândiți-vă câte boli ascunse se cuibăresc în sufletul nostru fără să fie vădite la arătare și fără să pricepem de unde se nasc și cu ce leacuri se vindecă.
Deci fraților, să nu ne fericim pe noi sărmanii dacă suntem feriți de gripă și în schimb întru noi mocnesc boli mai grele (zic de cele sufletești) pe care nu le pricepem ușor, dar care ne rod haina sufletului ca și viermii.
Să nu socotim păcătos numai pe omul desfrâului și nici să numim păcate numai pe cele trupești, căci atunci facem mincinoase Sfintele Scripturi și nu ne putem cunoaște și nici îndrepta boala sărmanei noastre făpturi.

Miha-anca 12.10.2012 22:08:25

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 476173)
Da, si eu am postat asta de mai multe ori pe acest forum..
Dar cei care cred in abstinenta necesara 90 la suta din zile tot nu il vor lua in seama.
Iar Anca va zice ca nu e in stilul lui. Sau poate va incepe sa creada si ea ca se mai insela. ;-)

Iertare, glumesc.

Da, eu ma insel dese ori, cand ma incred in mine si nu imi bazez raspunsul pe Sfintii PArinti!

MihaiG 12.10.2012 22:50:17

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 476182)
NU CRED acest lucru.

Să înțelegem că îl considerați pe Sf. Ioan infailibil ? ;)

ovidiu b. 12.10.2012 23:23:15

Citat:

Ca orice subiect legat de sex, aduce polemica si dezbinare si va sfarsi printr-un scandal si dusmanii mai mult sau mai putin fatise. Si nu se merita, frate Cezare.

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 476111)
Faptul ca am acceptat sa o punem pe "ordinea de zi" ne da mare bataie de cap si oricum nu reusim decat sa ne certam intre noi! Iar asta este o mare pierdere, chiar daca cearta s-ar isca doar intre doua persoane!...

Nu înțeleg de ce dacă două persoane au idei diferite trebuie să vedem imediat războiul, disputa, cearta? Oare nu avem nimic de învățat din aceste "certuri", "polemici", "dispute"? Dăm lecții și cădem în propiile "lecții". Vedem totul ca pe un război. Păi dacă mintea și inima noastră acolo le avem...asta și vedem (polemica, dușmănia). Apropo se pare că ai citit numai o parte din poziția lui Cezar. Se pare că pe cea cu privire la folosirea prezervativului ai omis-o. Sau nu ai vazut-o. Iartă-mă dacă greșesc...

ps: au mai postat și alți useri cam aceleași idei, se pare că nu sunt bune, dacă nu sunt în concordanță cu propiile noastre idei.

ioan cezar 12.10.2012 23:50:55

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 476155)

Poate mai privesti din cand in cand si in oglinda. S-or fi pus paianjenii pe ea...

ovidiu b. 12.10.2012 23:59:45

Frumos link ai frate Cristi în semnătura ta. :4: Ce dar am primit de la Dumnezeu, prin acest părinte. Cuvinte vii, ziditoare și lucrătoare, ce valoare inestimabilă ne-a lăsat acest părinte (puterea exemplului, scrieri, pictură). Din păcate mulți nu-l cercetăm în deajuns pe acest părinte, dar ușor îl atacăm. Păi de ce? Că el a spus păcatului pe nume? Că el a atins și a vorbit direct despre acest subiect atât de sensibil, despre acest păcat al desfrâului din sânul familiei. De ce mulți nu sunt de acord cu el? Este ușor de explicat, dar să nu intrăm în amănunte pentru a nu da prilej unor noi "polememici" sau "războaie".

Despre link-ul asta e vorba: Parintele Arsenie Boca-Taina Iubirii

ovidiu b. 13.10.2012 00:12:51

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 476072)
Pe mine nu ma intereseaza prea mult subiectul, nu tine de invatatura de credinta ci mai mult de ortopraxie. Din pacate Cezar remarc atitudinea, limbajul si judecarea drastica, specifica celor ce au conceptii ecumeniste. De cand sunt pe forum unii cu aceste conceptii au procedat tot timpul asa pe forum.

Catăline am o întrebare. În afară de tine e vreunul pe aici pe forum care să nu fie ecumenist?

zaharia_2009 13.10.2012 00:20:16

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 476205)
Catăline am întrebare. În afară de tine e vreunul pe aici pe forum care să nu fie ecumenist?

Suntem putini ortodocsi de dreapta credinta (si nu este un pleonasm , deoarece ortodoxia care are macar un cuvint strain in ea , nu mai este ortodoxie !) pe forum , chiar f. putini, dar suntem !

Astazi ecumenismul se invata si se propovaduieste mascat in scolile teologice !

ioan cezar 13.10.2012 00:31:43

Citat:

Subscriu pentru acest fragment al mesajului tau, frate Cezar. Pentru restul insa, raman la concluzia ca te lasi prea mult framantat de "gura lumii". Lasandu-ne provocati sub aceasta forma, involuntar ne alaturam lor, chiar daca avem cu totul alte convingeri.
"Iubeste si fa ce vrei!" Orice gand rau, inclusiv asupra dusmanului nostru, spunea cineva pe un alt topic, citand din sfintii parinti, este similar cu a-I da peste mana lui Dumnezeu. Si-apoi de ce n-am ierta, frate Cezare? Oare ei sunt supra-oameni si n-au voie sa fie inselati? Au cumva in intentie gandul nedisimulat de a ne face rau sau de a ne pune in mod intentionat, nervii la incercare? Dar chiar de-ar fi asa, desi ma indoiesc sincer, cum facem noi fata acestei lectii la care suntem supusi? Ce invata ei de la noi, daca noi de la ei suntem incredintati ca nu avem ce invata?
Eu am cerut in cateva randuri sa fim mai retinuti la acest capitol extrem de delicat, considerand ca acest topic nu are in sine nimic (sau aproape nimic) ziditor. As zice dimpotriva... Ca orice subiect legat de sex, aduce polemica si dezbinare si va sfarsi printr-un scandal si dusmanii mai mult sau mai putin fatise. Si nu se merita, frate Cezare. Oricum NU POTI schimba nimic, acolo unde ai vrea tu. Dumnezeu se chinuie demult, si inca mai are de furca!...
Iarta-ma, frate!

Moshule, tupeistii care se falesc pe forumul asta de cand am intrat si eu, in urma cu vreo doi ani, nu sunt dusmanii mei. Eu nu am dusmani, nici nu dusmanesc pe nimeni, slava lui Dumnezeu! Iar daca e sa pomenesc totusi de dusmani, apoi voi numi slabiciunile mele, patimile mele si dracii. Iata dusmanii mei!
Sunt doar, pentru mine, asa cum ii cunosc din experienta mea pe forum, indivizi cu serioase probleme de caracter, care nu se mai satura sa isi etaleze saracia si sa isi trambiteze atitudinile kgbiste. Gorilele lui Ceausescu sunt simple animale de companie pe langa specimenele astea.

Iata ca eu m-am saturat de nesimtirea lor agresiva!
Si in ciuda multor apeluri si incercari de a dezvolta si altfel de raporturi, in ciuda plecarii capului (pe care am crezut ca e potrivit sa o fac), ei tot in stilul lor o tin.
N-ai sa vezi niciodata pe nesimtitii astia sa isi ceara iertare dupa vreo greseala, sa recunoasca justetea unui argument al oponentului, sa plece fruntea, sa aplaude o reusita a unui coforumist cu care se afla in vreo disputa de idei etc.
Se tin mereu in galceava si in demonstrarea pana in panzele albe a imaginatei lor infaibilitati si corectitudini.
Te urmaresc ani la rand (cum au patit-o altii) cu cate o vorba scoasa din textele tale (poate ai mai spus si prostii, iar daca nu ai spus, au ei grija sa rastalmaceasca), te citeaza in cele mai nepotrivite moduri, te santajeaza afectiv, se folosesc de tine in disputele lor necinstite cu altii, iti scot ochii pana in mormant si daca s-ar putea, chiar si dupa... Apoi, culmea subumanitatii, iti spun ca le esti prieten (si subliniaza "prietenul meu") si frate, te lauda, te ciugulesc, vorbesc de cele sfinte cu tine, se dau in citate din Parinti s.a.m.d. Pare incedibil ca exista astfel de specimene pe care eu le calific drept subumane.

Am inclinat fruntea, cugetul si vorba de multe ori in fata arogantei si magariei lor. M-am retras la tacere de multe ori, calcindu-mi pe inima si facindu-ma pres. Doar se vor rusina si vor cugeta un strop si la ei insisi.
As fi facut-o in continuare, daca mai aveam vreo urma de nadejde ca foloseste la ceva.
Dar nu mai am speranta. Pur si simplu am ajuns la capatul rabdarii si iata, nu mai voiesc sa las neobrazarea lor sa treaca nestingherita pe ulita larga. Cine se cred coconasii astia?
Cum de le permiteti sa se lafaiasca pe aici spurcind ba pe unul, ba pe altul, cu insistenta si totata lipsa de omenie?

De aceea am spus ce am spus, cu manie, e drept.
Pozitia lor distructiva a tulburat multe topicuri si a scarbit pe multi dintre forumistii care au pus suflet aici, de-a lungul vremii. Sa ii amintesc eu pe cei care s-au retras, din pacate, in urma atacurilor abjecte ale acestor ipochimeni?

Moshule, imi ceri sa vorbesc frumos si decent despre ei??????
Nu mai vreau, nu mai pot, nu mai cred deloc ca e cazul.
Cred ca a sosit de mult momentul sa spuna cineva lucrurilor pe nume. Si iata, imi asum eu aceasta si o spun.

Cand am intrat prima data pe forum, cativa oameni m-au avertizat ca voi avea de suportat multe magarii din partea unor impostori. Nu stiam la ce se refereau acei oameni, pe care am vazut ca multi ii pomenesc acum, cu regret...
Acum stiu. Acum am aflat in ce consta avertismentul lor.
Aceleasi persoane care au tulburat apele in trecut, fac si astazi tulburare si dezbinare.
Eu m-am hotarat sa le spun raspicat punctul meu de vedere, cat voi mai sta pe forum, daca voi mai sta.

Accept ca omul greseste, ca se insala, ca mai rataceste etc. Accept fara mari probleme, accept chiar cu larga inima intrucat asa e firea noastra omeneasca, predispusa la greseala.
Dar nesimtirea si aroganta si ura si viclenia mizerabila, si linsul si umblatul cu trasul sforilor si prostirea in fata... ei bine asta nu mai accept. Si regret ca am acceptat pana acum. Am gresit. M-am facut partas, din foarte slaba vigilenta, la magaria unor oameni fara caracter. Dumnezeu sa ma ierte ca am fost orb si foarte prost. Si las, deosebit de las...

Cati oameni cu inima mare si cu mintea luminata s-au scarbit si au plecat, s-au retras, au facut pasul inapoi din pricina acestor politai ai forumului? A caror contributie la intelegerea lucrurilor si la buna atmosfera, e fix aceeasi cu contributia oricarui politai si gardian.

Parintele Steinhardt atragea atentia in Jurnalul Fericirii ca, atunci cand ai de-a face cu astfel de canalii, nu merge sa fii sincer, sa iti ceri iertare etc. Ci sa schimbi placa, radical!
Iata, a venit vremea sa aplic ceea ce m-au ajutat acesti indivizi grobieni sa inteleg din cuvintele Parintelui. E singurul lucru pentru care, azi, le mai multumesc.

P.S. Isi mai aminteste cineva cand unul dintre forumistii mult indragiti a refuzat sa faca parte dintr-un grup de rugaciune pe motivul ca nu se poate ruga impreuna cu unul dintre cei aflati pe lista?
Acum il inteleg inca o data mai bine pe acel forumist si, desi nu mai scrie pe forum de-o vreme, sper ca totusi citeste si primeste acum multumirile mele pentru marturisirea aceea publica. Ar fi trebuit sa luam cu totii aminte!

ovidiu b. 13.10.2012 00:33:44

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 476207)
Astazi ecumenismul se invata si se propovaduieste mascat in scolile teologice !

Dureros, dar adevărat. De aici se explică și bursele la școlile din Apus, unde teologii sunt "virusați".

tabitha 13.10.2012 06:42:41

ne-ai promis un "va urma"

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 475873)
Pentru a pune capăt controverselor sterile cu unii colegi de forum, o să încerc să fac câteva precizări de ansamblu asupra poziției, în mod vădit ingrate, adoptate de subsemnatul pe acest forum.

Am spus că o să încerc, deoarece observ că e foarte dificil pentru unii dintre noi să citească în mod corect și onest exprimarea unei atitudini în propriul ei sistem de referință.

Într-un studiu de teorie a lecturii, Umberto Eco observa că majoritatea cititorilor manifestă o tendință de a compensa subiectiv aparenta incompletitudine a unui text cu o contribuție proprie prin care lectorul încearcă să-și lămurească, cu mijloacele culturale din dotare, fapte și idei lăsate deliberat în suspensie de autor. Consecința aceste carențe de percepție este o înțelegere (auto)falsificată asupra mesajului, urmată de eroarea de opinie și, în caz că opinia este exprimată public, dispersia în cascadă a unei întregi suite de minciuni cu efect de infecție informațională asupra altora.

Din abundența de variațiuni a compensației subiective în lectura unui text, evidențiez doar două modele generice, foarte "bine reprezentate" pe forumul acesta:

1. Lectura de tip oglindă. Acest mod eronat de a citi este propriu persoanelor care sunt captive unui sistem închis de idei. Aceștia nu caută să înțeleagă ceea ce vrea să spună interlocutorul textual, ci urmăresc doar dacă mesajul lui încape, fără să rămână ceva pe dinafară, în propriul lor lagăr mentalitar. Dacă autorul are o credibilitate obligatorie, cum este cazul sfinților pentru unii creștini, textul este ajustat/amputat în așa fel încât orice detaliu care nu poate fi înghesuit în cămașa de forță a propriei înțelegeri să pară că-i nesemnificativ sau subordonat părții "arestabile". Protagoniștii acestei autoînșelări perceptive sunt oameni fragili care-și construiesc în timp un mic templu numai a lor, ticsit cu idoli mentali cărora le aduc constant jertfe și închinare la orice confruntare cu alteritatea, întrucât pentru ei mediul exterior este totuna cu haosul infernal al nesiguranței și a lipsei de sens. Partea proastă al acestui mod handicapat (în sens pur "tehnic", nu peiorativ) de relaționare cu semenii este faptul că victimele acestei erori fac eforturi uriașe să dea un sens universal micii lor religii individuale, fiindcă formele folosite în devoțiunea lor idolatră sunt adesea preluate dintr-o rețea vastă de informații care au realmente o relevanță universală, cum este Tradiția Bisericii.

(Întrerup aici postarea din criză de timp, dar revin.)

Mihai, ne mai tii mult pe jar pana sa scrii si continuarea?
Am asteptat, am asteptat, dar vad ca... nimic.

Mie una mi se parea foarte interesanta cazuistica propusa.

Mihailc 13.10.2012 06:45:52

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 475758)
Interesant! Te rog aprofundeaza.

Între timp polemica acidă la care am făcut trimitere s-a mai domolit, fără niciun rezultat, lăsând ringul liber pentru alte bătălii la fel de aprige și zadarnice.

De unde oare să mă apuc de aprofundat?
Înainte de altele, să vedem cine sunt susținătorii celor două puncte de vedere ireconciliabile. Apărătorul hedonismului (pesemne) moderat spre radical, un tânăr în floarea vârstei în care pulsează toate chemările naturii, culturii și afectivității, invitându-l să se înfrupte pe săturate din bunătățiile mundane ale vieții. De celaltă parte, o persoană pentru care zilele zburdălniciilor tinereții cronologice sunt mai degrabă trecute, natura și-a încetat presiunea, fericirile și nefericirile cer compensații simbolice pentru că s-au petrecut sau nu s-au petrecut, patimile se transferă, discret, de la trup la suflet, întrucât trupul nu mai corespunde rolului de instrument optim iar psyhe este un teren virgin, numai bun de colonizat și exploatat. În asemenea condiții, desfătarea se camuflează în forme mai platonice, aparent austere și favorabile ascetismului.
Un prim punct de convergență al celor două poziții opuse este captivitatea preopinenților în starea lor naturală. Al doilea, este căutarea disperată a justificării metafizice la instanțe cu autoritate, în care se reflectă mai puțin tendința spre o asceză a libertății, cât tributul plătit de fiecare propriei condiții existențiale. Apărătorul hedonismului este în postura celui care încearcă să convingă că repetatele sale înfrângeri în războiul nevăzut sunt de fapt victorii, iar partea susținătoare a austerității ireconciliabile poate fi caracterizată excelent de zicala "după război mulți viteji se-arată".

Pentru unii ca aceștia a scris Apostolul Pavel următoarele: "Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului." (1Corinteni 13:11).

Însă susținătorii extremelelor de care fac vorbire în postarea de față se încăpățânează, cu un pathos sofistic debordant, să susțină invariabil că:

- omul este o ființă căreia i se îngăduie o zburdălnicie infantilă pe tot parcursul vieții iar maturizarea este o erezie

- omul este o ființă datoare să se nască supermatură, bătrânicioasă chiar, fără să învețe nimic din naivitatea fermecătoare a copilăriei și a primei tinereți sau, altfel spus, fără să învețe nimic pe cont propriu.

Și o ultimă convergență a opuselor: ambele poziții se străduiesc să-L facă pe Dumnezeu responsabil pentru propriile lor aberații.

În încheiere vreau să vă împărtășesc o lecție primită de la maestrul meu cu ocazia unei convorbiri despre relația dintre bărbat și femeie întru Hristos. Referindu-se la experiența lui matrimonială de câteva decenii bune mi-a spus: "Privind înapoi și în prezent, pot să spun fără rezerve că Evanghelia are dreptate: vinul de pe urmă este mult mai bun decât cel dintâi (aluzie la nunta din Cana, relatată în Ioan 2: 1-10), dar n-aș fi putut să-mi dau seama de asta fără să gust din vinul de la început, ăla din care riști mereu să te îmbeți iar ce vine după aceea este o poșircă de proastă calitate, dacă Hristos nu e de față. În caz că iubirea supraviețuiește exprimărilor ei tumultoase și epuizante din tinerețe fără să fie devorată de ele, ai biruit și începi să simți în toată ființa ta cum "omul nostru cel din afară se trece, cel dinlăuntru se înnoiește din zi în zi" (2 Corinteni 4:16).

Cornel Urs 13.10.2012 08:41:46

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 476205)
Catăline am o întrebare. În afară de tine e vreunul pe aici pe forum care să nu fie ecumenist?

catalin2 nu-mi pare ecumenist.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:57:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.