Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Vorbirea in limbi la penticostali... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7556)

Doriana 02.05.2010 14:39:43

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 241933)
Am cununat un cuplu acum vreo zece ani. Barbatul are o boala, care se declanseaza in momentul in care bea alcool sau Redbul sau multa cafea. I se intampla (pe langa altele) acelasi lucru: vorbeste franceza perfect, desi in stare normala nu cunoaste aceasta limba. Omul saracul e ... nebun. Oare vorbeste "in limbi", atunci cand boala se declanseaza?.....

Si spune faptele minunate ale lui Dumnezeu?
Chiar si vorbirea in limba materna se deosebeste in acest fel: cea inspirata de Dumnezeu Il proslaveste pe Dumnezeu prin tot ceea ce transmite, incurajeaza, vindeca, intareste, iar cea inspirata de la cel rau darama, dezbina, raspandeste ura, etc.

Danut7 02.05.2010 19:37:41

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 241908)
http://en.wikipedia.org/wiki/Glossolalia

L-am citit de acum cateva saptamani, glossolalie e atunci cand ei vorbesc in limbi pe care nimeni nu le intelege, si NU este pe inteles.

adica seamana dar nu rasare.

Dupa definitia xenoglossiei, e posibil ca aceasta sa fi fost darul Sf. Porfirie.

Asta inseamna pentru penticostali 'glossolalia'.Vorbirea intr-o limba inexistenta, pentru ei vorbirea in limbi 'ingeresti'.

Eu sunt de parere ca, Glossalalia este vorbirea intr-o limba straina lumeasca, dupa graiurile lumesti adica este in 'xenoglosie'.

Cei care spun ca glossalalia este dupa o limba inexistenta in lume(adica sectarii) se bazeaza pe 1Cor 13, unde Apostolul Pavel vorbeste despre 'limbile ingerilor'.

"De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător."

Bazandu-se pe acest text ei zic ca vorbirea in limbi e intr-o limba nelumeasca, in limbi ingeresti.De unde vin oare limbile si graiurile?Ele vin de la Dumnezeu.Sa ne aducem aminte in Scriptura la turnul Babel cum Dumnezeu s-a coborit si a amestecat si despartit limbile oamenilor de nu s-au mai inteles.Apoi in ce limbi vorbesc ingerii?Au dialogat vreodata ingerii cu oameni?Da, au conversat.Si in ce limbi au vorbit ei?Oare nu dupa graiurile lumesti?Ba da, dupa graiurile si limbile lumesti.Atunci ce inseamna 'limbile ingerilor'?Ele inseamna tainele dumnezeiesti.Sa nu uitam de Scriptura care zice 'le-a dat mana cereasca' si 'paine ingereasca'.Vorbind despre aceasta s-a referit si la doctrina cu care se hranesc ingerii.In Biblie , Cuvantul lui Dumnezeu este numit hrana, paine.Hristos chiar se intituleaza 'painea cea care a coborit din cer' , 'painea cereasca' si ca cel care le da oamenilor 'painea cereasca'.Aceasta si este painea cereasca si hrana ingerilor, Cuvantul lui Dumnezeu, invatatura ce provine de la Dumnezeu, voia si caile Domnului.Acestea sunt limbile ingerilor 'tainele lui Dumnezeu' si 'invatatura dumnezeiasca'.Dumnezeu spune ca atat de mare e diferenta intre caile noastre si caile Sale cat e diferenta dintre Cer si Pamant.Pentru ca sa diferentieze cerescul de pamantesc, apostolul spune 'limbile ingerilor' , pentru a face diferenta dintre cunostiinta lumeasca si cea divina, si spunand aceasta el zice ca, chiar de ar stii invatatura lumeasca si cea dumnezeiasca, iar dragoste nu are , nu a rezolvat nimic.Este glossalalia dupa o limba nelumeasca?Nu.Ce spune Apostolul cand vorbeste despre glossalalia ca sunt diferite limbi in lume dar fiecare are intelesul ei, aratand ca vorbirea in limbi este dupa graiurile lumesti.Glossalalia dupa cum este definita de Biserica, de Sfanta Scriptura si de Sfanta Traditie, nu este dupa un grai nelumesc.

ICor 14:10Sunt așa de multe feluri de limbi în lume, dar nici una din ele nu este fără înțelesul ei.

lacrimi 02.05.2010 19:57:27

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 241935)
Si spune faptele minunate ale lui Dumnezeu?
Chiar si vorbirea in limba materna se deosebeste in acest fel: cea inspirata de Dumnezeu Il proslaveste pe Dumnezeu prin tot ceea ce transmite, incurajeaza, vindeca, intareste, iar cea inspirata de la cel rau darama, dezbina, raspandeste ura, etc.

Nu, nu-L slaveste pe Dumnezeu, ci vorbeste despre fotbal... Chestia asta nu am inteles-o niciodata, dar chiar si el insasi, cand e normal, spune ca e ceva necurat, ca simte o exaltare iesita din comun pe moment si o oboseala epuizanta la final; isi aduce perfect aminte ce a spus, insa in romaneste... Daca nu l-ar fi filmat sotia sa de cateva ori in aceste stari, nu ar fi recunoscut niciodata ca el ar fi vorbit in franceza...
A cerut de multe ori sa fie dus cu forta (pentru ca altfel nu vrea sa auda) la schit, la duhovnicul sau, cand e in starea asta. Insa nu a reusit nimeni s-o faca. Poseda o forta de nedescris in momentele alea si urla infricosator numai cand se apropie de schit. Asta vara s-a oferit Parintele sa vina la el si sa-i vorbeasca, insa l-a repezit si a fugit, spunand lucruri neinteligibile...
Sa fi fost "vorbire in limbi", Doriana?
Si inca ceva: se intampla numai primavara sau toamna; niciodata vara sau iarna.

penticostalulmantuibil 02.05.2010 20:52:46

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 242018)
Nu, nu-L slaveste pe Dumnezeu, ci vorbeste despre fotbal... Chestia asta nu am inteles-o niciodata, dar chiar si el insasi, cand e normal, spune ca e ceva necurat, ca simte o exaltare iesita din comun pe moment si o oboseala epuizanta la final; isi aduce perfect aminte ce a spus, insa in romaneste... Daca nu l-ar fi filmat sotia sa de cateva ori in aceste stari, nu ar fi recunoscut niciodata ca el ar fi vorbit in franceza...
A cerut de multe ori sa fie dus cu forta (pentru ca altfel nu vrea sa auda) la schit, la duhovnicul sau, cand e in starea asta. Insa nu a reusit nimeni s-o faca. Poseda o forta de nedescris in momentele alea si urla infricosator numai cand se apropie de schit. Asta vara s-a oferit Parintele sa vina la el si sa-i vorbeasca, insa l-a repezit si a fugit, spunand lucruri neinteligibile...
Sa fi fost "vorbire in limbi", Doriana?
Si inca ceva: se intampla numai primavara sau toamna; niciodata vara sau iarna.

Da, este vorbire in limbi Lacrimi. Din nefericire una de inspiratie demonica.
Daca omul nu are o cautare reala dupa Dumnezeu, daca nu vrea sa mearga la biserica, daca fuge de oamenii lui Dumnezeu, lucrurile sunt destul de clare si... e trist. Daca vrei ma pot ruga pentru el.

penticostalulmantuibil 02.05.2010 21:08:26

Marea majoritate a penticostalilor nu au nimic de-a face cu vorbirea in limbi de provenienta demonica.

In general crestinii penticostali sunt oameni cu frica lui Dumnezeu, il cauta pe Domnul, merg la biserica, se feresc de pacat.

Unii sunt mai bigoti, e drept, altii au unele convingeri mai copilaresti (doar ei vor fi mantuiti) dar de aici pana la posedare demonica e drum lung.

lacrimi 02.05.2010 22:24:04

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 242026)
Da, este vorbire in limbi Lacrimi. Din nefericire una de inspiratie demonica.
Daca omul nu are o cautare reala dupa Dumnezeu, daca nu vrea sa mearga la biserica, daca fuge de oamenii lui Dumnezeu, lucrurile sunt destul de clare si... e trist. Daca vrei ma pot ruga pentru el.

Dragul meu, finul meu este un om cu frica de Dumnezeu, merge des la Biserica si cunoaste Scriptura mai bine decat mine si multi dintre noi. Cand e ok, deci nu bolnav si crizat, ai cu cine discuta si in special despre Dumnezeu...
Noi mereu ne rugam pentru el. Din punctul meu de vedere, e lucrare diavoleasca. Si cred ca diavolul se joaca cu oamenii tari in credinta, dar care au slabiciuni pe de alte parti...

lacrimi 02.05.2010 22:25:15

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 242031)
Marea majoritate a penticostalilor nu au nimic de-a face cu vorbirea in limbi de provenienta demonica.

In general crestinii penticostali sunt oameni cu frica lui Dumnezeu, il cauta pe Domnul, merg la biserica, se feresc de pacat.

Unii sunt mai bigoti, e drept, altii au unele convingeri mai copilaresti (doar ei vor fi mantuiti) dar de aici pana la posedare demonica e drum lung.

Sa dea Dumnezeu sa ai dreptate, pentru binele sotului meu si al familiei mele. Dar sincer, eu ma indoiesc...

penticostalulmantuibil 03.05.2010 22:47:57

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 242051)
Dragul meu, finul meu este un om cu frica de Dumnezeu, merge des la Biserica si cunoaste Scriptura mai bine decat mine si multi dintre noi. Cand e ok, deci nu bolnav si crizat, ai cu cine discuta si in special despre Dumnezeu...
Noi mereu ne rugam pentru el. Din punctul meu de vedere, e lucrare diavoleasca. Si cred ca diavolul se joaca cu oamenii tari in credinta, dar care au slabiciuni pe de alte parti...

Imi cer scuze, Lacrimi, cred nu citisem cu suficienta atentie postarea ta.
Intr-adevar cazul prezentat de tine este unul neobisnuit si dificil.
Sa-i dea Dumnezeu eliberare si lumina.

lacrimi 04.05.2010 00:48:07

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 242566)
Imi cer scuze, Lacrimi, cred nu citisem cu suficienta atentie postarea ta.
Intr-adevar cazul prezentat de tine este unul neobisnuit si dificil.
Sa-i dea Dumnezeu eliberare si lumina.

Sa-i dea Dumnezeu. Toata treaba asta este ereditara: la fel a fost si bunicul sau, la fel e si mama sa si inca un frate. Doctorii spun ca este o boala psihica, insa nu stiu... E cam neobisnuit pentru o simpla "boala"
Doamne ajuta

Heurtebise 04.05.2010 15:57:35

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 181217)
Unde locuiesc eu sunt 48% penticostali si doar 39%ortodosi,deci se poate spune ca cunosc foarte bine comunitatea penticostala,de aceea nu vorbesc in necunostinta de cauza.Ar fi o ipocrizie din partea mea sa afirm despre ei ca sunt in afara bibliei pentru ca eu in fiecare zi le vad felul lor de vietuire.
Acum vad ca aici multi sustin ca acest dar a fost doar pentru apostoli,tot ce este fals,il aveau primii crestini nu neaparat numai apostolii,cum vedem ca ne spune Pavel in 1 Corinteni 14,si acest dar nu a fost dat pentru evanghelizare,adica pentru a le predica celor de alta limba evanghelia,ci spre zidirea sufleteasca a persoanei si a bisericii:
1 Corinteni 14:5 Aș dori ca toți să vorbiți în alte limbi, dar mai ales să prorociți. Cine prorocește, este mai mare decât cine vorbește în alte limbi; afară numai dacă tălmăcește aceste limbi, pentru ca să capete Biserica zidire sufletească.
Dar acest dar nu s-a incheiat odata cu primii crestini,nicaieri nu veti gasi sa se spuna in biblie asa ceva.
Uite ce spune Mantuitorul:
Luca 11:13 Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!"
Nicaieri nu veti gasi ca acest dar s-a sfarsit,el va tine atat cat va tine si harul reversat peste neamuri.Unde mai pui ca chiar undeva pe acest forum am citit ca au primit acest dar si persoane de alta religie(anumiti preoti ortodocsi) nu numai penticostala.Acum ma intreb,daca acest dar s-a sfarsit cum de s-a intamplat asa ceva?
Noi cel mai bine este sa vedem,sa analizam felul de vietuire al oamenilor despre care vorbim ca sa tragem apoi concluziile,daca sunt oameni ai lui Dumnezeu sau daca ceea ce fac ei este de la Dumnezeu sau nu.Nu trebuie sa fim partinitori si sa afirmam lucruri pe care nu le stim.Trebuie sa fim corecti.Chiar daca noua nu ne place felul cum intelege o anumita persoana sa il slaveasca pe Dumnezeu asta nu imi da dreptul sa judec,este un singur Judecator care va judeca pe toti dupa faptele pe care le-am facut si acesta este Dumnezeu.

Si eu am petrecut mult timp cu penticostalii si am auzit de adolescenti care au primit darul de a vorbi ba in maghiara, ba in italiana s.a.m.d. Vorbirea in limbi a fost data cu scopul propovaduirii Cuvantului in toate tarile; ce rost are sa vorbesti in limbi intr-o adunare in care toti sunt romani si nimeni(nici macar cel care vorbeste) nu pricepe o iota din ce se spune? De ce ai vorbi in maghiara sau "ebraica" daca restul din biserica sunt romani?

Doriana 04.05.2010 15:59:55

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242747)
Si eu am petrecut mult timp cu penticostalii si am auzit de adolescenti care au primit darul de a vorbi ba in maghiara, ba in italiana s.a.m.d. Vorbirea in limbi a fost data cu scopul propovaduirii Cuvantului in toate tarile; ce rost are sa vorbesti in limbi intr-o adunare in care toti sunt romani si nimeni(nici macar cel care vorbeste) nu pricepe o iota din ce se spune? De ce ai vorbi in maghiara sau "ebraica" daca restul din biserica sunt romani?

In Biserica din Corint se vorbeau multe limbi, desi toti erau greci sau evrei. Te-ai intrebat la ce folosea? Raspunsul il gasesti tot acolo, in 1 Corinteni 14.

almaris 04.05.2010 16:03:24

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242747)
ce rost are sa vorbesti in limbi intr-o adunare in care toti sunt romani si nimeni(nici macar cel care vorbeste) nu pricepe o iota din ce se spune? De ce ai vorbi in maghiara sau "ebraica" daca restul din biserica sunt romani?

Cu riscul de a-i supara pe prietenii nostrii penticostali, am sa-ti raspund la intrebare. Motivul e simplu, pentru ca omul se lasa greu de obiceiurile sale, chiar daca stie ca nu sunt bune. Avem toti din astea chiar daca nu vorbim "in limbi". Important este ca in lumea noastra Dumnezeu lucreaza si prin biserica penticostala, care asemenea celorlalte nu a ajuns la desavarsire.

Heurtebise 04.05.2010 16:07:43

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 241159)
Observ ca vorbesti la trecut, "s-a intamplat"

S-a intamplat cu un scop: acela de a raspandi Evanghelia in lume; cum apostolii nu cunostau toate limbile lumii, Dumnezeu le-a dat Duhul Sfant pentru a vorbi in limbile popoarelor ce trebuiau convertite. Pentru ce si pentru cine vorbesc penticostalii in limbi daca nimeni nu-i intelege si mai ales daca toti se pot intelege in limba lor comuna?

Heurtebise 04.05.2010 16:14:10

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 242749)
In Biserica din Corint se vorbeau multe limbi, desi toti erau greci sau evrei. Te-ai intrebat la ce folosea? Raspunsul il gasesti tot acolo, in 1 Corinteni 14.

Nu scoate din context; citeste si 1 Corinteni 15 sau ce scrie in Corinteni inainte de versetul 14.

Doriana 04.05.2010 16:18:44

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242763)
Nu scoate din context; citeste si 1 Corinteni 15 sau ce scrie in Corinteni inainte de versetul 14.

Ce am scos din context, mai exact?

Heurtebise 04.05.2010 16:21:36

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 242749)

Am o prietena penticostala care mi-a spus bucuroasa ca l-a primit pe Duhul Sfant in urma staruintei; am intrebat-o ce zice si mi-a raspuns ca nu intelege deoarece vorbeste Duhul din ea cu Dumnezeu; dupa cateva zile, aceeasi fata a venit speriata de moarte si mi-a zis ca in timp ce se ruga patimas l-a injurat pe Duhul Sfant(!!!) O cunosc de mult timp pe fata si nu e deloc genu' care injura, nici nu da semne de labilitate psihica.

Doriana 04.05.2010 16:25:32

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242768)
Am o prietena penticostala care mi-a spus bucuroasa ca l-a primit pe Duhul Sfant in urma staruintei; am intrebat-o ce zice si mi-a raspuns ca nu intelege deoarece vorbeste Duhul din ea cu Dumnezeu; dupa cateva zile, aceeasi fata a venit speriata de moarte si mi-a zis ca in timp ce se ruga patimas l-a injurat pe Duhul Sfant(!!!) O cunosc de mult timp pe fata si nu e deloc genu' care injura, nici nu da semne de labilitate psihica.

Mda, ce pot sa spun, nu pot verifica acest caz prin internet. Nu stiu unde s-a dus, ce a primit sau daca intr-adevar a injurat. Poate fi orice. Dar ce legatura are cu ce discutam?

Heurtebise 04.05.2010 16:35:41

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 242771)
Mda, ce pot sa spun, nu pot verifica acest caz prin internet. Nu stiu unde s-a dus, ce a primit sau daca intr-adevar a injurat. Poate fi orice. Dar ce legatura are cu ce discutam?

Eu discutam despre aberatia vorbirii in limbi si tu mi-ai dat sa citesc de la 1 Corinteni 14...

14 Fiindca, daca ma rog in alta limba, duhul meu se roaga, dar mintea mea este fara rod.

Eu am inteles ca ai facut trimitere la verset pentru a ma face sa inteleg care e scopul vorbirii in limbi in ziua de astazi; dar versetul este scos dintr'un context si acum nu mai inteleg ce vrei de fapt sa-mi spui.

Doriana 04.05.2010 16:43:52

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242779)
Eu discutam despre aberatia vorbirii in limbi si tu mi-ai dat sa citesc de la 1 Corinteni 14...

14 Fiindca, daca ma rog in alta limba, duhul meu se roaga, dar mintea mea este fara rod.

Eu am inteles ca ai facut trimitere la verset pentru a ma face sa inteleg care e scopul vorbirii in limbi in ziua de astazi; dar versetul este scos dintr'un context si acum nu mai inteleg ce vrei de fapt sa-mi spui.

In primul rand eu nu am dat nici un verset, deci nu aveam cum sa-l scot din context; tu esti singura care ai dat un verset. Eu ti-am spus sa citesti TOT capitolul ca sa nu scoatem din context.

In al doilea rand, "aberatia " aceasta este dar al Duhului Sfant, mentionat clar pe paginile Sfintei Scripturi si enumerat intre semnele ce-i insotesc pe cei ce cred. Crezi ca Dumnezeu se bucura de feul in care vorbesti despre el?

Apoi, tot ce voiam sa spun e scris acolo. De exemplu:
"Cel ce grăiește într-o limbă străină pe sine singur se zidește, iar cel ce proorocește zidește Biserica.
Voiesc ca voi toți să grăiți în limbi; dar mai cu seamă să proorociți.Cel ce proorocește e mai mare decât cel ce grăiește în limbi, afară numai dacă tălmăcește, ca Biserica să ia întărire."

Deci scopul vorbirii in limbi este zidirea sufleteasca a credinciosului, iar daca e tradus, a intregii Biserici.

penticostalulmantuibil 04.05.2010 16:46:44

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242755)
S-a intamplat cu un scop: acela de a raspandi Evanghelia in lume; cum apostolii nu cunostau toate limbile lumii, Dumnezeu le-a dat Duhul Sfant pentru a vorbi in limbile popoarelor ce trebuiau convertite.

Spune-mi te rog ce apostol a mers intr-o tara si a predicat in limbi evanghelia.

In afara de faptul ca asa crezi tu, mai ai vreo dovada pentru ceea ce spui?
Ma refer asa, la un verset din Biblie, la o scriere a vreunui Parinte Bisericesc, la vreo carte de istorie, ce doresti, doar sa fie un argument. Chiar si slab, fragil si neinsemnat. :)

Stii, am auzit de multe ori povestea asta, dar, in afara de Fapte 2 (care spune altceva), nici un argument.
Dar, mai stii, poate il aduci tu.

Heurtebise 04.05.2010 17:06:15

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 242784)
Spune-mi te rog ce apostol a mers intr-o tara si a predicat in limbi evanghelia.

In afara de faptul ca asa crezi tu, mai ai vreo dovada pentru ceea ce spui?
Ma refer asa, la un verset din Biblie, la o scriere a vreunui Parinte Bisericesc, la vreo carte de istorie, ce doresti, doar sa fie un argument. Chiar si slab, fragil si neinsemnat. :)

Stii, am auzit de multe ori povestea asta, dar, in afara de Fapte 2 (care spune altceva), nici un argument.
Dar, mai stii, poate il aduci tu.

Nu spune in Matei( nu stiu exact capitolul) "Mergeti si invatati toate popoarele"? Apostolii nu prea au stiut atunci ce au de facut dar au primit limbi de foc mai tarziu spre a-i lumina si a-i invata; si prin limbile ce le-au fost date li s-au aratat tarile care erau incredintate invataturilor lor.

Heurtebise 04.05.2010 17:19:18

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 242782)
In primul rand eu nu am dat nici un verset, deci nu aveam cum sa-l scot din context; tu esti singura care ai dat un verset. Eu ti-am spus sa citesti TOT capitolul ca sa nu scoatem din context.

In al doilea rand, "aberatia " aceasta este dar al Duhului Sfant, mentionat clar pe paginile Sfintei Scripturi si enumerat intre semnele ce-i insotesc pe cei ce cred. Crezi ca Dumnezeu se bucura de feul in care vorbesti despre el?

"Cel ce grăiește într-o limbă străină pe sine singur se zidește, iar cel ce proorocește zidește Biserica.
Voiesc ca voi toți să grăiți în limbi; dar mai cu seamă să proorociți.Cel ce proorocește e mai mare decât cel ce grăiește în limbi, afară numai dacă tălmăcește, ca Biserica să ia întărire."

Deci scopul vorbirii in limbi este zidirea sufleteasca a credinciosului, iar daca e tradus, a intregii Biserici.

Mi se pare ca in 1 Corinteni 13, 8 , Apostolul Pavel spune despre Darul vorbirii in limbi ca va inceta; tot pe-acolo explica in ce scop a fost dat : acela de a converti mai usor neamurile pagane la crestinism.

Doriana 04.05.2010 17:22:11

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242804)
Mi se pare ca in 1 Corinteni 13, 8 , Apostolul Pavel spune despre Darul vorbirii in limbi ca va inceta;

Da, odata cu proorocia si cunostinta, cand va veni "ce este desavarsit", adica la venirea Domnului.

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242804)
tot pe-acolo explica in ce scop a fost dat : acela de a converti mai usor neamurile pagane la crestinism.

Astept referinta exacta; eu nu am gasit asa ceva in Biblie.

penticostalulmantuibil 04.05.2010 17:25:40

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242794)
Nu spune in Matei( nu stiu exact capitolul) "Mergeti si invatati toate popoarele"? Apostolii nu prea au stiut atunci ce au de facut dar au primit limbi de foc mai tarziu spre a-i lumina si a-i invata; si prin limbile ce le-au fost date li s-au aratat tarile care erau incredintate invataturilor lor.

Da, am inteles, nu stii si nu ai nici un argument.

Asta nu e nici o rusine si nici o problema dar, te rog, nu incepe sa vorbesti impotriva vorbirii in alte limbi daca nu stii pentru ce a fost data si daca nu ai citit cum a fost ea practicata in Biserica Primara.

Vreau sa-ti spun, cu dragoste crestina, daca doresti sa polemizezi asupra vorbirii in limbi, citeste mai intai cu atentie Fapte 2, 10, 19 si 1Corinteni 14

P.S. Porunca lui Iisus din Matei 20:19, 20 "Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă..." nu are nimic de a face cu vorbirea in alte limbi

Doriana 04.05.2010 17:28:54

editat.....

Heurtebise 04.05.2010 17:34:51

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 242782)

Semnele erau facute pentru incredintarea celor necredinciosi(daca citesti in 1 Corinteni 14, 22)

lacrimi 04.05.2010 17:37:40

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242816)
Semnele erau facute pentru incredintarea celor necredinciosi(daca citesti in 1 Corinteni 14, 22)

Asta n-are importanta, frate... Pentru ca se intampla la ei, e clar de la "Dumnezeu"... spun ei....
Biserica lor se bazeaza pe cateva versete din Fapte si alte cateva din Corinteni... Astea le stiu toti pe de rost. Daca mergi mai departe, nu-ti mai raspunde nimeni si te intoarce din nou la Fapte si Corinteni...

Heurtebise 04.05.2010 17:44:20

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 242810)

Asta nu e nici o rusine si nici o problema dar, te rog, nu incepe sa vorbesti impotriva vorbirii in alte limbi daca nu stii pentru ce a fost data si daca nu ai citit cum a fost ea practicata in Biserica Primara.

Vreau sa-ti spun, cu dragoste crestina, daca doresti sa polemizezi asupra vorbirii in limbi, citeste mai intai cu atentie Fapte 2, 10, 19 si 1Corinteni 14

P.S. Porunca lui Iisus din Matei 20:19, 20 "Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă..." nu are nimic de a face cu vorbirea in alte limbi

1 Corinteni 14, 22 :"Limbile sunt spre semn nu credinciosilor, ci necredinciosilor" (adica a paganilor, a celor care aveau nevoie de semne pentru a confirma un adevar). Tot in 1 Corinteni scrie ca e vorba de "limba" sau "limbi", nu de bolboroseli gangave care n-au nici o randuiala si nici un sens; scrie in Biblie ca mai bine vorbesti pe intelesul tuturor.

penticostalulmantuibil 04.05.2010 17:49:45

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 242819)
Asta n-are importanta, frate... Pentru ca se intampla la ei, e clar de la "Dumnezeu"... spun ei....
Biserica lor se bazeaza pe cateva versete din Fapte si alte cateva din Corinteni... Astea le stiu toti pe de rost. Daca mergi mai departe, nu-ti mai raspunde nimeni si te intoarce din nou la Fapte si Corinteni...

Ne faci un compliment, Lacrimi. Pai despre asta e vorba, Fapte si Corinteni.

Nu trebuie sa consideram ca in studiul vorbirii in limbi am putea sa neglijam Fapte si Corinteni.
Daca am pune deoparte aceste doua carti ale Bibliei, de fapt nu am mai avea principala sursa de informatie.

Doriana 04.05.2010 17:54:05

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242825)
1 Corinteni 14, 22 :"Limbile sunt spre semn nu credinciosilor, ci necredinciosilor" (adica a paganilor, a celor care aveau nevoie de semne pentru a confirma un adevar).

Exact. Limbile sunt un semn pentru necredinciosi; pentru cei credinciosi sunt ceva obisnuit, credinciosii nu au nevoie de semne ca sa creada.

penticostalulmantuibil 04.05.2010 17:54:22

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242825)
1 Corinteni 14, 22 :"Limbile sunt spre semn nu credinciosilor, ci necredinciosilor" (adica a paganilor, a celor care aveau nevoie de semne pentru a confirma un adevar). Tot in 1 Corinteni scrie ca e vorba de "limba" sau "limbi", nu de bolboroseli gangave care n-au nici o randuiala si nici un sens; scrie in Biblie ca mai bine vorbesti pe intelesul tuturor.

Iti recomand din nou, cu blandete, dar ferm: citeste pasajele din Fapte si Corinteni.

Iar bolboroselile gangave nu au mai deloc de-a face cu Biserica Penticostala.

Heurtebise 04.05.2010 18:08:40

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 242831)
Iti recomand din nou, cu blandete, dar ferm: citeste pasajele din Fapte si Corinteni.

Iar bolboroselile gangave nu au mai deloc de-a face cu Biserica Penticostala.

Parintii mei sunt penticostali, deci nu vorbesc fara sa stiu cum stau lucrurile; si ce vorbesc ei acolo nu e o limba, ci o insiruire hilara de vocale si consoane fara sens si inutila.

Heurtebise 04.05.2010 18:19:49

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 242827)
Ne faci un compliment, Lacrimi. Pai despre asta e vorba, Fapte si Corinteni.

Nu trebuie sa consideram ca in studiul vorbirii in limbi am putea sa neglijam Fapte si Corinteni.
Daca am pune deoparte aceste doua carti ale Bibliei, de fapt nu am mai avea principala sursa de informatie.

Pai tocmai! Mai sunt si alte pasaje in Biblie in care Sfantul Apostol Pavel enumera darurile Duhului Sfant(printre care nu se numara si vorbirea in limbi deoarece acel dar era unul temporar) si anume in Galateni 5, 22-23

penticostalulmantuibil 04.05.2010 18:21:16

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242833)
Parintii mei sunt penticostali, deci nu vorbesc fara sa stiu cum stau lucrurile; si ce vorbesc ei acolo nu e o limba, ci o insiruire hilara de vocale si consoane fara sens si inutila.

Chiar daca parintii tai sunt penticostali, nu stii cum stau lucrurile.
Daca vrei sa stii, e o singura cale: trebuie sa citesti Fa... A, dar ti-am mai spus, am uitat.

Faptul ca pare pentru tine hilar e nesemnificativ. Au ras multi si la Cincizecime si de atunci incoace.
Este important daca Dumnezeu apreciaza.

Doriana 04.05.2010 18:25:56

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242838)
Pai tocmai! Mai sunt si alte pasaje in Biblie in care Sfantul Apostol Pavel enumera darurile Duhului Sfant(printre care nu se numara si vorbirea in limbi deoarece acel dar era unul temporar) si anume in Galateni 5, 22-23

Acolo este vorba de roada Duhului Sfant, nu de daruri. Nicaieri nu spune ca darurile sunt temporare, ci doar intr-un loc spune ca vor inceta la venirea Domnului, odata cu cunostinta. Dar esti libera sa mai cauti. Eu chiar ma bucur ca studiezi.

Heurtebise 04.05.2010 18:26:12

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 242810)

Incearca tu mai degraba sa citesti tot N.T. si sa-l intelegi integral, cu o perspectiva globala.

Heurtebise 04.05.2010 18:35:34

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 242844)
Acolo este vorba de roada Duhului Sfant, nu de daruri. Nicaieri nu spune ca darurile sunt temporare, ci doar intr-un loc spune ca vor inceta la venirea Domnului, odata cu cunostinta. Dar esti libera sa mai cauti. Eu chiar ma bucur ca studiezi.

Condițiile principale prin care se poate cunoaște adevărata glosolalie sau vorbirea în limbi:

1. Cel care vorbește într-o limbă insuflată să fie înțeles de toți cei străini care sînt de față (Fapte 2, 1-13).

2. Cînd cineva vorbește într-o limbă insuflată între localnici, care nu cunosc lucruri străine, cum a fost cazul din Corint, este nevoie de un alt dar, de acela al tălmăcirii, fără de care vorbirea în limbi este o vorbire în vînt și o nebunie (I Corinteni 14, 23).

3. Darul vorbirii în limbi nu a fost dat Bisericii pentru totdeauna, ci a fost dat numai la începutul creștinismului spre a trezi pe păgîni și pe iudei ca să creadă în Hristos. Apostol Pavel a arătat că darul vorbirii în limbi va înceta în Biserică (I Corinteni 13, 8).

4. După ce am crezut în Hristos că este Dumnezeu adevărat, nu mai avem nevoie de vorbirea în limbi, deoarece limbile sînt semn, nu pentru credincioși, ci pentru cei necredincioși (I Corinteni 14, 22).

5. Chiar la începutul creștinismului darul vorbirii în limbi a fost unul din darurile cele mai mici în Biserică față de cel al proorociei (predicii), al tălmăcirii, al dragostei și altele care erau superioare. Despre aceasta zice Sfîntul Apostol Pavel: De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător (I Corinteni 13, 1).

Le-am copiat din predica Parintelui Cleopa ca tot mi-a cerut "penticostalulmantuibil" un argument oricat de fragil; eu cred ca am adus un argument mai mult decat solid.

Doriana 04.05.2010 18:56:14

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242849)
Condițiile principale prin care se poate cunoaște adevărata glosolalie sau vorbirea în limbi:

1. Cel care vorbește într-o limbă insuflată să fie înțeles de toți cei străini care sînt de față (Fapte 2, 1-13).

Uneori da, uneori nu:

"Pentru că cel ce vorbește într-o limbă străină nu vorbește oamenilor, ci lui Dumnezeu; și nimeni nu-l înțelege, fiindcă el, în duh, grăiește taine."

Citat:

2. Cînd cineva vorbește într-o limbă insuflată între localnici, care nu cunosc lucruri străine, cum a fost cazul din Corint, este nevoie de un alt dar, de acela al tălmăcirii, fără de care vorbirea în limbi este o vorbire în vînt și o nebunie (I Corinteni 14, 23).

Partial adevarat:

"dacă nu e tălmăcitor, să tacă în biserică și să-și grăiască numai lui și lui Dumnezeu"

deci, cand nu e talmacitor, Sf Ap pavel recomanda sa se vorbeasca incet, in rugaciune, nu in fata multimii.

Citat:

3. Darul vorbirii în limbi nu a fost dat Bisericii pentru totdeauna, ci a fost dat numai la începutul creștinismului spre a trezi pe păgîni și pe iudei ca să creadă în Hristos. Apostol Pavel a arătat că darul vorbirii în limbi va înceta în Biserică (I Corinteni 13, 8).

Am mai vorbit despre asta.
"Cât despre proorocii – se vor desființa; darul limbilor va înceta; știința se va sfârși;
Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa."

Acolo scrie ca si cunostinta [stiinta] se va sfarsi. Daca pentru tine s-a sfarsit cunostinta, ce pot sa spun...Sa inteleg ca a venit Cel ce este desavarsit ?

Citat:

4. După ce am crezut în Hristos că este Dumnezeu adevărat, nu mai avem nevoie de vorbirea în limbi, deoarece limbile sînt semn, nu pentru credincioși, ci pentru cei necredincioși (I Corinteni 14, 22).

Si despre asta am mai vorbit. Dau copy-paste sa nu ma mai repet:
Limbile sunt un semn pentru necredinciosi; pentru cei credinciosi sunt ceva obisnuit, credinciosii nu au nevoie de semne ca sa creada.

Citat:

5. Chiar la începutul creștinismului darul vorbirii în limbi a fost unul din darurile cele mai mici în Biserică față de cel al proorociei (predicii), al tălmăcirii, al dragostei și altele care erau superioare. Despre aceasta zice Sfîntul Apostol Pavel: De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător (I Corinteni 13, 1).

E intr-adevar darul cel mai mic si tocmai de aceea cel mai frecvent .Iar dragostea este mai mare ca el. Asta nu inseamna ca a disparut.

Citat:

Le-am copiat din predica Parintelui Cleopa ca tot mi-a cerut "penticostalulmantuibil" un argument oricat de fragil; eu cred ca am adus un argument mai mult decat solid.

Chiar imi pare rau pentru parintele Cleopa...

AndruscaCIM 04.05.2010 19:08:01

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 242833)

Si chiar daca e asa, ei tot nu se raporteaza la acest citat, care e destul de clar:"Sint multe feluri de limbi in lume, totusi niciuna din ele nu este fara sunete intelese."(I Corinteni 14,10)

Eu as fi curioasa sa vad ce s-ar intampla daca ar veni cate un translator adevarat, reprezentant al fiecarei limbi de pe Terra...si astfel sa se poata spune clar: E urdu; e un dialect de prin India; e suedeza, finlandeza, un dialect african...ceva ca sa se poata vedea daca e vorbire in limbi( cunoscute pe acest glob, pentru ca asta inseamna limbi, atat) sau bolboroseala=deci nicio limba!

In fine, concluzia e foarte clara, se vorbea in limbi daca erau mai multi din cei prezenti, care vorbeau si alte limbi, si darul consta Žtocmai in faptul ca cel strain poate intelege mesajul!

Ceea ce e foarte ciudat, e ca ei au inteles citind Bibilia, ca Sfintii Apostoli pareau beti pentru toti cei prezenti, ori cei care au crezut acest lucru, erau numai cei care stiau doar ebraica, atat...si logic de altfel, ca eu daca l-as auzi pe sotul meu vorbind instant in Urdu, as crede ca e beat...pentru ca nu cunosc aceasta limba, insa el nu are ce sa imi transmita daca ar vorbi aceasta limba, pentru ca noi vorbim aceeasi limba, deci nu sunt o straina, si nici nici un vorbitor de Urdu nu e prin preajma ca sa se poata spune ca e minune...simplu ca buna ziua!:10:

Doriana 04.05.2010 19:10:31

"Și fiecăruia se dă arătarea Duhului spre folos.
Că unuia i se dă prin Duhul Sfânt cuvânt de înțelepciune, iar altuia, după același Duh, cuvântul cunoștinței.
Și unuia i se dă întru același Duh credință, iar altuia, darurile vindecărilor, întru același Duh;
Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi și altuia tălmăcirea limbilor.
Și toate acestea le lucrează unul și același Duh, împărțind fiecăruia deosebi, după cum voiește"

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:14:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.