![]() |
Ravas de prigoana
" Precum doreste cerbul izvoarele apelor, asa te doreste Biserica din sat pe tine, fiule.
Dragul mamei, voi pune scrisoarea aceasta langa altarul pustiit, pe masuta care odata primea pomelnice: Cel de Sus o poate duce la tine. Biserica te asteapta cum Hristos astepta Invierea. Tu ai ridicat-o, tu ai slujit- in ea, tu i-ai dat viata. De cand te-au pus in catuse pentru credinta, parca cineva a pus in lanturi si lacasul sfant - primul si cel mai drag copil al tau. In lipsa ta a imbatranit Biserica toata ; Maica Domnului aproape a orbit in icoana, plangandu-te langa mine. Sfintii parca s-au cocosat asteptandu-te. Doctorii fara de arginti par franti de oboseala: cred ca nu mai prididesc sa va ingrijeasca. Mucenicii de ieri vor sa se intoarca in temnitele pe care le cunosc de sute de ani si sa ramana cu mucenicii de azi. Sa fie alaturi de voi. Fiule, fara tine Biserica e o floare care se usuca. Vino si slujeste in ea si isi va reveni. Intoarce-l, Doamne, aici, intoarce-l degraba ! Inainte ca Biserica sa se ofileasca ! " Din revista "Atitudini", nr.3/2008 |
Trei fețe Copilul râde: [COLOR=navy]"[/COLOR][COLOR=teal]Înțelepciunea și iubirea mea e jocul."[/COLOR] Tânărul cântă: "[COLOR=red]Jocul și înțelepciunea mea-i iubirea."[/COLOR] Bătrânul tace: "Iubirea și jocul meu e-nțelepciunea."(Lucian Blaga) |
" Dezbraca-mi, Doamne, fiinta de patimile toate
Ca sa raman Adamul neprihanit, Apoi ma naste iarasi din zorile-Ti curate Ca pe-un izvor de roua ori ca pe-un mugur crud! Iubeste-mi, Doamne, lutul, iubeste-mi zestrea data Pe care cu migala suflat-ai Duhul Sfant, Sa-ti simt din nou caldura ce o simteam odata Cand inca nu cazusem din cer pe-acest pamant! Scufunda-mi, Doamne, trupul si sufletul sihastru In roua ce din Ceruri o strangi in palma Ta Si-mi prinde iar privirea in ochiul Tau albastru Pentru acele vremuri cand langa noi vei sta! " |
"O, Adevăr, care Dumnezeu ești, fă să fiu una cu tine într-o dragoste veșnică. În Tine sălășluiește tot ceea ce doresc, tot ceea ce vreau. Toți învățații să tacă, toată făptura să amuțească în fața Ta, grăiește-mi numai Tu."
"Iubirea lui Dumnezeu față de cel mai mare păcătos este mai mare decât iubirea celui mai mare sfânt față de Dumnezeu." Parintele Arsenie Boca |
[quote=Carine;131346]
Citat:
|
Cioran
Citat:
|
Isihie Sinaitul :
Trezvia este o metodă duhovnicească durabilă, urmărită cu râvnă, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, izbăvește pe om cu totul de gânduri și cuvinte pătimașe și de fapte rele ; urmărită astfel, ea îi dăruiește apoi cunoștința sigură a lui Dumnezeu cel necuprins, atât cât e cu putință, si dezlegarea tainelor dumnezeiești și ascunse. Ea împlinește toată porunca lui Dumnezeu din Vechiul și Noul Testament și aduce tot binele veacului ceva să vie. Ea e propriu zis curăția inimii, care , di pricina măreției și a frumuseții ei , sau mai bine zis din neatenția și negrija noastră, e azi atât de rară printre monahi. Pe aceasta o fericește Hristos, zicând : " Fericiți cei curați cu inima căci aceia vor vedea pe Dumnezeu". Așa fiind, ea se cumpără foarte scump.
Trezvia dăinuind mult în om, se face călăuză a vieții drepte și plăcute lui Dumnezeu. Iar urcușul în aceasta ne deprinde cu contemplația și cu felul cum trebuie să punem în mișcare , în chip cuvenit, cele trei părți ale sufletului și să ne păzim fără greșeală simțurile. Ea sporește în fiecare zi cele patru virtuți generale, în cel ce se împărtășește de ea. |
Sfântul Simeon Noul Teolog :
Dacă fugi de lume, ia seama să nu dai sufletului mângâieri la început și să o cercetezi pe aceasta, chiar dacă te silesc să faci aceasta toate rudeniile și toți prietenii. Căci pe ei îi îndeamnă la aceasta demonii pentru a stinge căldura inimii tale. Chiar dacă nu-ți vor putea împiedica cu desăvârșire hotărârea, ei o vor face cu siguranță mai moale și mai slab.
|
Întâmplările supărătoare ( necazuri ) - Isaac Sirul
Dacă în întâmplările supărătoare vei privi doar la înfățișarea exterioară și nu vei cerceta și privi și rănile tale ascunse care le-au pus în mișcare, atunci cu cât vei protesta, cu atât îți vei spori răul și-l vei adăuga la nenorocirea pe care ți-ai atras-o singur. Și vei fi aruncat de la un țărm la altul, asemenea valurilor mării care se întâlnesc și se izbesc mereu unele de altele.
|
Citat:
- în contextul ”și să o cercetezi pe aceasta” , se referă la ”lume”? - în contextul ”chiar dacă te silesc să faci aceasta...” ... cărui substantiv îi ține locul? -”Căci pe ei îi îndeamnă la aceasta demonii...” - ce substantiv substituie? Gramatical, textul include și alte neclarități... \\\\\în final nu-mi dau seama dacă ”mai moale și mai slab” sunt adjective pentru substantivul ”hotărârea”? În cazul acesta, ar exista un dezacord. Dacă sunt adverbe, atunci textul se încâlcește și mai mult... Vă rog mult, o traducere în limba română de astăzi pentru a putea pătrunde ideea textului. Cu mulțumiri! Doamne ajută! |
Intre idealurile oamenilor si realizarea lor,
Intotdeauna va exista O diferenta de nivel mai mare decat cea mai inalta cascada. Se poate folosi rational aceasta cadere de sperante, Construindu-se pe ea ceva ca o hidrocentrala. De la energia astfel castigata, Chiar daca n-o sa reusim sa ne aprindem decat tigarile, Tot e ceva, Pentru ca fumand, ne putem gandi serios La niste idealuri si mai grozave. Marin Sorescu, Perpetuum mobile |
Domnii mei, când esti la oras, diavolul vine sub diferite chipuri : un prieten, o carte, o femeie, un dusman;
când esti în singuratate, vine personal. ( pr. Ilie Cleopa) |
Vai ce frumos e citatul asta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Vladimir Soloviov
<< Omul nu are voie să se oprească la faza animalității suficiente, cel puțin pentru motivul că animalele nu sunt defel suficiente. Un om conștient nu poate fi animal, vrând-nevrând, el este pus în fața alegerii între cele două căi : fie să devină mai bun și mai presus de datul material, fie să devină mai rău și mai prejos de animal . >>
|
"Nu iubesti o femeie pentru ca este frumoasa, ci este frumoasa pentru ca o iubesti tu!"
"Nu dispretui lucrurile mici; o lumanare poate face oricand ceea ce nu poate face niciodata soarele: sa lumineze ... noaptea!" Octavian Paler |
Citat:
|
O.Paler
"Fericirea nu inseamna sa ai ceea ce doresti, ci sa doresti ceea ce ai"
|
Constantin Noica
"Singurătatea absolută? O concep câteodată așa: în tren, pe un culoar ticsit, stând pe geamantan.
Ești atunci departe nu numai de orice om, mai ales de cei care te împiedică să te miști; dar ești departe și de orice punct fix în spațiu. Ești undeva, între o stație și alta, rupt de ceva, în drum spre altceva, scos din timp, scos din rost, purtat de tren, purtând după tine un alt tren, cu oameni, situații, mărfuri, idei, una peste alta, în vagoane pe care le lași în stații, le pierzi între stații, le uiți în spații, golind lumea, gonind peste lume, singur, mai singur, nicăieri de singur..." |
iubeste sa fii iubit iarta sa fii fericit
|
Citate preferate...
"Iertarea e secretul mântuirii."
"Vorbește dacă ai ceva mai bun decât tâcerea." "Atât iubești cât daruiești." "Să vă fie viața capabilă de jertfă pentru alții." (D. Stăniloaie) "Rugăciunea sinceră și curată te înalță către Dumnezeu." ( M. Mardare) "Iubirea descoperă în om virtuți ascunse." ( M. Mardare) "Cuvântul îmbrăcat în lumina inimii și a minții tămăduiește." (M. Mardare) "Mâinile înălțate a rugă-pom înflorit." (M. Mardare) "Copilăria are ochi albaștri și fruntea senină." (M. Mardare) "Visele curate fac cerul mai albastru." ( M. Mardare) "Sufletul se curățește de păcate prin citirea Psaltirii și prin milostenie." (Gheorghe Zăvorâtul din Zadonsk) "Religia este pomul vieții, iar știința este pomul cunoașterii binelui și răului. Religia este legătura cu Dumnezeu, iar știința este legătura cu universul." Este un om deosebit cel care iubește, dar este un om mare cel care învață pe celălalt să iubească." |
citatul meu fav
,,În Ispita de pe munte - retro satana - Iisus spune: "Împărăția mea nu e din lumea aceasta". Asta-i nemaiauzit! Du-te în împărăția Lui cu trenul sau cu racheta dacă poți. Nu poți! Înotăm în Univers ca mormolocii, și lumea lui Hristos se situează transcendent ca-n Ispita de pe munte, în mod etern"(Petre Tutea)
|
Ascultati cantecul "Lacrima limbii noastre" interpretat de Doina si Aldea Teodorovici- este deosebit de frumos!
|
Sf. Gherman din Alaska
"Atunci el i-a intrebat daca Il iubesc pe Dumnezeu. `Bineinteles ca Il iubim pe Dumnezeu. Cum ar putea cineva sa nu-L iubeasca?‘ Auzind cuvintele acestea, batranul si-a plecat capul si a zis: ‘Eu, un biet pacatos, de patruzeci de ani caut sa Il iubesc pe Dumnezeu si nu pot spune ca Il iubesc precum ar trebui. Sa Il iubesti pe Dumnezeu inseamna sa te gandesti la El pururea, sa Ii slujesti zi si noapte, si sa faci voia Sa. Domnilor, Il iubiti pe Dumnezeu intr-acest chip, va rugati Lui adesea, faceti intotdeauna voia Sa?’ Rusinati, ei si-au recunoscut neputinta. ‘Atunci, ingaduiti-mi, prieteni, sa va rog cu staruinta ca din ziua aceasta, din ceasul acesta, din clipa aceasta sa Il iubiti pe Dumnezeu mai presus de toate‘. |
"Peste tot credințele vechi mor, un materialism brutal le
ia locul, cultura secolului, mână-n mână cu sărăcia claselor lucrătoare, amenință toată clădirea măreață a civilizației creștine. Shakespeare cedează bufoneriilor și dramelor de incest și adulteriu, cancanul alungă pe Beethoven, ideile mari asfințesc, zeii mor”20… „Mita e-n stare să pătrunză orișiunde în țara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administrației vând sângele și averea unei generații”… „Oameni care au comis crime grave rămân somități, se plimbă pe strade, ocupă funcțiuni înalte, în loc de a-și petrece viața la pușcărie”… „Ne mulțumim dacă actele guvernanților de azi nu sunt de-a dreptul de înaltă trădare, abstracție făcând de toate celelalte defecte ale lor, precum mărginirea intelectuală, slăbiciunea de caracter, lipsa unui adevărat și autentic sentiment patriotic” „Trădătorii devin oameni mari și respectați, bârfitorii de cafenele – literatori,ignoranții și proștii – administratori ai statului român" (Mihai Eminescu-Timpul 1880) |
Caragiale
O scrisoare pierduta
1)Pristanda: (singur, intră prin dreapta, e puțin mișcat) O făcurăm și p-asta... și tot degeaba. Am pus mâna pe d. Cațavencu... Când am asmuțit băieții de l-a umflat, striga cât putea: "Protestez în numele Constituției! Asta e violare de domiciliu!" - Zic: "Curat violare de domiciliu! Da' umflați-l!" 2).SCENA V ,,Trahanache, care s-a urcat la tribună, apoi Cațavencu, Popescu, Ionescu, Alegători, Publicul venind din fund și ocupând locurile lor din scena I-a. Intrare zgomotoasă, acompaniată de clopoțelul prezidentului. Trahanache: (în picioare) Orele sunt înaintate! Poftiți, poftiți, stimabililor: avem cestiuni arzătoare la ordinea zilii... (șade.) (Toată lumea s-a așezat la locul său.) Cațavencu: (cu modestie) D-le președinte, vă rog, cerusem și eu cuvântul... Trahanache: Da, (binevoitor) da, stimabile. Aveți cuvântul. Poftiți la tribună!... (Mișcare în grupul lui Cațavencu.) Cațavencu: (ia poză, trece cu importanță printre mulțime și suie la tribună; își pune pălăria la o parte, gustă din paharul cu apă, scoate un vraf de hârtii și gazete și le așază pe tribună, apoi își trage batista și-și șterge cu eleganță avocățească fruntea. Este emoționat, tușește și luptă ostentativ cu emoția care pare a-l birui. - Tăcere completă. Cu glasul tremurat.) Domnilor!... Onorabili concetățeni!... Fraților!... (plânsul îl îneacă.) Iertați-mă, fraților, dacă sunt mișcat, dacă emoțiunea mă apucă așa de tare... suindu-mă la această tribună... pentru a vă spune și eu... (plânsul îl îneacă mai tare.)... Ca orice român, ca orice fiu al țării sale... în aceste momente solemne... (de abia se mai stăpânește) mă gândesc... la țărișoara mea... (plânsul l-a biruit de tot) la România... (plânge. Aplauze în grup)... la fericirea ei!... (același joc de amândouă părțile)... la progresul ei! (asemenea crescendo)... la viitorul ei! (plâns cu hohot. Aplauze zguduitoare.) Ionescu, Popescu, Toți: (foarte mișcați) Bravo! Cațavencu: (ștergându-se repede la ochi și remițându-se d-odată; cu tonul brusc, vioi și lătrător) Fraților, mi s-a făcut o imputare și sunt mândru de aceasta!... O primesc! Mă onorez a zice că o merit!... (foarte volubil.) Mi s-a făcut imputarea că sunt foarte, că sunt prea, că sunt ultra-progresist... că sunt liber-schimbist... că voi progresul cu orice preț. (scurt și foarte retezat.) Da, da, da, de trei ori da! (aruncă roată priviri scânteietoare în adunare. Aplauze prelungite.) Cațavencu: Da! (cu putere din ce în ce crescândă.) Voi progresul și nimic alt decât progresul: pe calea politică... (îngrașă vorbele.) Popescu: Bravo! Cațavencu: Socială... Ionescu: Bravo! Cațavencu: Economică... Popescu: Bravo! Cațavencu: Administrativă... Ionescu: Bravo! Cațavencu: Și... și... Ionescu, Popescu, Grupul: Bravo! Bravo! Trahanache: (clopoțind) Rog, nu întrerupeți pe orator, stimabile... Cațavencu: (cu tărie) Nu mă tem de întreruperi, venerabile domnule președinte... (cătră adunare și mai ales cătră grup, cu tonul sigur.) Puteți, d-lor, să întrerupeți, pentru că eu am tăria opiniunilor mele... (reintrând în tonul discursului și îngrășând mereu vorbele) și... și... finanțiară. (Aplauze prelungite.)... Da, suntem ultra-progresiști, da, suntem liber-schimbiști... Or... conduși de aceste idei, am fundat aci înorașul nostru "Aurora Economică Română", soțietate enciclopedică-cooperativă, independentă de cea din București... pentru că noi suntem pentru descentralizare. Noi... eu... nu recunosc, nu voi să recunosc epitropia bucureștenilor, capitaliștilor, asupra noastră; căci în districtul nostru putem face și noi ce fac dânșii în al lor... Grupul: (aplauze) Bravo! Cațavencu: Soțietatea noastră are de scop să încurajeze industria română, pentru că, dați-mi voie să vă spui, din punctul de vedere economic, stăm rău... Grupul: (aplauze) Bravo! Cațavencu: Industria română e admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire. Soțietatea noastrăă dar, noi, ce aclamăm? Noi aclamăm munca, travaliul, care nu se face de loc în țara noastră! Grupul: Bravo! (aplauze entuziaste.) Trahanache: (clopoțind) Stimabile... nu... Cațavencu: Lăsați, d-le președinte, să întrerupă... nu mă tem de întreruperi!... În Iași, de exemplu, - permiteți-mi această digresiune, este tristă, dar adevărată! - în Iași n-avem nici un negustor român, nici unul!... Grupul: (mișcat) A! Cațavencu: Și cu toate aceste toți faliții sunt jidani! Explicați-vă acest fenomen, acest mister, dacă mă pot exprima astfel! Grupul: Bravo! (aplauze.) Cațavencu: Ei bine! Ce zice soțietatea noastră? Ce zicem noi?... Iată ce zicem: această stare de lucruri este intolerabilă! (aprobări în grup. Cu tărie.) Până când să n-avem și noi faliții noștri?... Anglia-și are faliții săi, Franța-și are faliții săi, până și chiar Austria-și are faliții săi, în fine oricare națiune, oricare popor, oricare țară își are faliții săi (îngrașă vorbele.)... Numai noi să n-avem faliții noștri!... Cum zic: această stare de lucruri este intolerabilă, ea nu mai poate dura!... (aplauze frenetice. Pauză. Oratorul soarbe din pahar și aruncă iar priviri scânteietoare în adunare. În momentul acesta mai mulți inși se mișcă în fund, pe unde apare Cetățeanul turmentat și Ghiță în țivil.)" |
Citat:
|
"La Dumnezeu ajungem printr-un anume mod de viata, nu printr-un anume fel de a gandi." Christos Yannaras
|
Pt Anytza>mai am 2 scene memorabile
I).O noapte furtunoasa
SCENA IV Ipingescu, Jupân Dumitrache Jupân Dumitrache: (șezând pe scaun) Hei! ia să vedem acu ce mai zice politica. Citiși ceva? Ipingescu: Bravos ziar, domnule! Ăsta știu că combate bine. Jupân Dumitrache: Apoi nu-i zice lui degeaba "Vocea Patriotului Național"!... Ipingescu: (citește greoi și fără interpunctație) "București 15/27 Răpciune. - Amicul și colaboratorele nostru R. Vent. ..., un june scriitor democrat, a cărui asinuitate o cunoaște demult publicul cititor, ne trimite următoarea prefațiune a unui nou op al său. I dăm astăzi locul de onoare, recomandând cu căldură poporului suveran scrierea amicului nostru. Republica și Reacțiunea sau Venitorele și Trecutul. - Prefațiune. - Democrațiunea romană, sau mai bine zis ținta Democrațiunii romane este de a persuada pe cetățeni, că nimeni nu trebuie a mânca de la datoriile ce ne impun solemnaminte pactul nostru fundamentale, sfânta Constituțiune..." Jupân Dumitrache: (mulțumit) Ei, bravos! Aici a adus-o bine. Ipingescu: (căutând șirul unde a rămas) "... A mânca... sfânta Constituțiune..." Jupân Dumitrache: (cam nedomirit) Adică, cum s-o mănânce? Ipingescu: Stai să vei... că spune el... "Sfânta Constituțiune, și mai ales cei din masa poporului..." Jupân Dumitrache: (nedomirit) E scris adânc. Ipingescu: Ba nu-i adânc deloc. Nu pricepi? Vezi cum vine vorba lui: să nu mai mănânce nimeni din sudoarea bunioară a unuia ca mine și ca dumneata, care suntem din popor; adică să șază numai poporul la masă, că el e stăpân. Jupân Dumitrache: (lămurit) Ei! așa mai vii de-acasă. Bravos! Zi-i nainte. Ipingescu: Stai să vezi: acuma vine un ce și mai tare. Jupân Dumitrache: Ei? Ipingescu: (urmând citirea) "... A mânca poporul mai ales, este o greșală neiertată, ba putem zice chiar o crimă..." Jupân Dumitrache: (cu deplină aprobare) Știi că și aici lovește bine! Da! cine mănâncă poporul să meargă la cremenal! Ipingescu: (bătând cu mâna-n gazetă) Apoi de ce scrie el, sireacul! Jupân Dumitrache: Dă-i nainte, că-mi place. Ipingescu: "... Ba putem zice chiar o crimă. (schimbând tonul și mai grav.) Nu! Orice s-ar zice și orice s-ar face, cu toate zbieretele reacțiunii, ce se zvârcolește sub disprețul strivitor al opiniunii publice; cu toate urletele acelora ce cu nerușinare se intitulează sistematici opozanți..." Jupân Dumitrache: (care la fiece accent al lui Ipingescu a dat mereu din cap în semn de aprobare, îl întrerupe cu entuziasm) Hahahaha! i-a-nfundat! Ipingescu: (urmând cu tărie) "... Nu! în van! noi am spus-o și o mai spune: situațiunea Romaniei nu se va putea chiarifica; ceva mai mult, nu vom putea intra pe calea viritabilelui progres, până ce nu vom avea un sufragiu universale..." (amândoi rămân foarte încurcați.) Jupân Dumitrache: Adicătele, cum vine vorba asta? Ipingescu: (după adâncă reflecție)A! înțeleg! bate în ciocoi, unde mănâncă sudoarea poporului suveran... știi: masă... sufragiu... Jupân Dumitrache: Ei! acu înțeleg eu unde bate vorba lui! Ei! bravos! bine vorbește... Ipingescu: Ăsta combate, domnule, nu ți-am spus eu! Jupân Dumitrache: Apoi, nu-i zice lui degeaba "Vocea Patriotului Național"! Ipingescu: "... Până ce nu vom avea un sufragiu universal. Am zis și subsemnez! R. Vent... studinte în drept și publicist." |
Conu Leonida fata cu reactiunea
(asta sunt eu)
Leonida:Unde mi-este gazeta? (nervos:) că dacă o fi să fie revuluție, trebuie să spuie la 'Ultime știri'. Unde mi-e gazeta? (Merge la masă, ia gazeta, își aruncă ochii pe pagina a treia și dă un țipăt.) A! Eftimita:Ei! Leonida (pierdut):Nu e revuluție, domnule, e reacțiune; ascultă: (citește tremurând:) 'Reacțiunea a prins iar la limbă. Ca un strigoi în întunere, ea stă la pândă ascuțindu-și ghearele și așteptând momentul oportun pentru poftele ei antinaționale... Națiune, fii deșteaptă!' (cu dezolare:) Și noi dormim, domnule! Eftimita (asemenea):Cine strică, soro, dacă nu mi-ai citit gazeta de cu seara! (Zgomot tare.) Leonida (prăpădit):Și pe mine mă știu toți reacționarii că sunt republican, că sunt pentru națiune. Eftimita (tremurând și începând să plângă) :Ce-i de făcut, soro? Leonida (stăpânindu-se ca să-i facă curaj):Nu te speria, Mițule, nu te speria..." |
"Tragedia omenirii contemporane consta in faptul ca ea il priveste pe omul bolnav ca pe un om normal". Preotul Mihail Nedelski
|
Augustin de Hipona
,,Să trăiești bine nu este altceva decît să-l iubești pe Dumnezeu cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată lucrarea ta. Îi arăți (prin cumpătare) o iubire desăvîrșită, pe care nici o nenorocire nu o poate zdruncina (ceea ce ține de tărie), care nu ascultă decît de El (și aceasta este dreptatea), care veghează pentru a discerne toate, de teama de nu te lăsa luat prin surprindere de viclenie și de minciună (și aceasta este prudența)".
|
"Daca poti merge, de ce sa te tarasti!" Nicolae Iorga
|
Vreti sa urcati la iubirea de Dumnezeu?
Folositi-l pe aproapele ca si treapta! Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
"Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii." |
Sf. Ioan Iacob Romanul-Hozevitul
Folosul defaimarii
Zis-a un batran: "De iti vei aduce aminte de cel ce te-a necajit, sau te-a necinstit, sau te-a pagubit, dator esti ca sa-ti aduci aminte de el ca de un doctor trimis de Hristos si sa-l ai pe el ca un facator de bine. Daca te necajesti sau te tulburi pentru el, atunci inseamna ca boleste sufletul tau. Deci, dator esti sa multumesti fratelui si sa te rogi pentru dansul, caci prin el cunosti boala ta si sa primesti cele de la dansul, ocari sau vorbe rele, ca pe niste doctorii trimise de la Domnul. Iar daca te scarbesti asupra fratelui, aceasta inseamna ca si cum ai zice Domnului: "Nu voiesc sa primesc doctoriile Tale, ci voiesc sa putrezesc intru ranile mele". Deci cel ce voieste sa se vindece de ranile sale cele sufletesti, este dator sa sufere cele ce se aduc de la doctor, in orice chip ar fi. |
Sa nu poftesti nimic din ceea ce este al aproapelui tau.
|
primita de la un prieten
“Dumnezeu nu se uită la binele ce l-ai făcut și la cum arată acest bine, ci la intenția cu care l-ai făcut.” (Sfântul Ioan Damaschin)
Se spune că odată, doi călugări au vrut să treacă peste un râu nu prea adânc, dar peste care nu se afla nici un pod. Pe mal, o tânără fată nu îndrăznea să se încumete în lupta cu apa. Văzând-o, unul dintre călugări a luat-o în brațe, a trecut-o pe celălalt mal, apoi și-a văzut mai departe de drum.Cel de-al doilea călugăr nu i-a spus nimic, dar spre seară, când au ajuns, în sfârșit, între zidurile mânăstirii, a răbufnit: –Cum este posibil să ridici în brațe o fată, când noi, călugării, nu avem voie nici măcar să le privim? Liniștit, celălalt i-a răspuns: –Eu am lăsat fata acolo, tu, însă, o mai porți și acum cu tine …" |
Maica Tereza :
"Dacă stai să judeci oamenii, nu mai ai timp să-i iubești. " Sfântul Ioan Scărarul : "Osândirea este o boală subțire, dar o lipitoare grasă, ascunsă și tăinuită, care suge și seacă sângele iubirii … Ea este fățărnicia iubirii, pricinuitarea întinăciunii și a poverii inimii." |
“Dumnezeu se descopera , nu unei minti ascutite, ci unei inimi curate:”fericiti cei cu inima curata ca aceia vor vedea pe Dumnezeu”(Mat. 5, 8)” – Prot. P. Socolov
“Dupa cum e cu neputinta sa cunoastem soarele fara soarele insusi, tot astfel e cu neputinta sa-L cunoastem pe Dumnezeu fara Dumnezeu insusi” – Prot. P. Socolov “Nu este nimic mai sarac decat capul care face filosofie despre Dumnezeu, fara Dumnezeu” – Sf. Ioan Scararul “Nu vorbi nimic despre Dumnezeu din cele ce nu le-ai invatat de la El insusi.”- Sf. Ioan Scararul “Este foarte primejdios sa vorbesti despre Dumnezeu, ceea ce iti vine in minte, oricat de adevarat ti s-ar infatisa cale vorbite. Cuvantul adevarat despre Dumnezeu, este numai cuvantul lui Dumnezeu” – Sf. Ioan Scararul “E primejdios sa inoti imbracat in toate hainele, e primejdios sa te atingi de teologie, cand ai vreo patima oarecare” – Sf. Ioan Scararul “Daca Moise era oprit sa se apropie de rugul ce ardea, inainte de a-si scoate mai intai incaltamintea, atunci cum te poti apropia tu, de Dumnezeu fara sa te eliberezi in prealabil de legatura simturilor” – Sf. Tihon Zadaronschi “Duhul nostru este din Dumnezeu si numai in Dumnezeu isi poate gasi linistea si fericirea” – Fericitul Augustin “Nu este nimic asa de mare ca omul cu Dumnezeu si nu este nimic asa de neinsemnat ca omul fara Dumnezeu” – Adrian Jugschii “Cand traiesti cu Dumnezeu gasesti fericire si in nenorocire” – Sf. Tihon Zadon “Cu Dumnezeu afli raiul si in iad, iar fara Dumnezeu e un chin si in cer” – Sf. Tihon Zadon “Cauta-L pe Dumnezeu, dar nu cauta locul unde salasluieste El” – Avva Sisoe “O, suflete al meu! Dumnezeu e intotdeauna cu tine, iar tu traiesti ca si cum El ar fi departe de tine” – Sf. Ioan Gura de Aur “Dumnezeu se apropie de noi cand noi ne apropiem de El” – Filaret-Mitropolitul Moscovei “Daca vrei sa faci toate lucrurile tale bine, atunci inghipuieste-ti ca Dumnezeu se uita la Tine” – Filaret-Mitropolitul Moscovei “In fata maretiei lui Dumnezeu nu este nimic maret, iar in fata bunatatii Lui nu e nimic bun” – Sf. Tihon Zadon “Dumnezeu e credincios fagaduintelor Sale, dar numai pentru oamenii care sunt credinciosi fagaduintelor lor” – Filaret-Mitropolitul Moscovei “Daca Dumnezeu isi amana pedeapsa atunci tu nu-ti amana intoarcerea” – Fericitul Augustin “Sa nu crezi ca nu mai este dreptatea lui Dumnezeu acolo unde nu o observa ochiul tau grosolan” – Filaret-Mitropolitul Moscovei “Sa nu doresti sa ti se intample ceea ce vrei, ci ceea ce ii place lui Dumnezeu. Tu trebuie sa doresti ceea ce Dumnezeu doreste” – Preot Talmacev “Ceea ce e folositor pentru noi aceea vrea Dumnezeu; ceea ce vrea Dumnezeu aceea e folositor pentru noi” – Sf. Ioan Gura de Aur Sfintii sunt recunoscuti doar de Sfinti, pentru ca ei au acelasi fel de viata, aceleasi trairi si aceleasi feluri de a se exprima. Ei înteleg harul ce lucreaza într-un Sfânt Parinte doar prin felul în care se exprima. |
Se zice ca inteleptii din vechime au cautat tratamentul pentru nemurire.
Uitandu-se ei cu atentie la mancare au descoperit trei tratamente pentru conservare: inteleptii musulmani stafidirea, inteleptii din Asia uscarea si inteleptii europeni afumarea. Musulmanii foloseau soarele pentru stafidire, indienii asceza pentru uscare, iar europenii tamaia pentru afumare. Nebunii au vrut si ei sa imite pe intelepti. Asa au facut intai cei indieni inventand uscarea prin lene, apoi cei arabi au izvodit zaharisirea cu serbet, iar nebunii europeni afumarea cu tutun! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:03:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.