![]() |
Emanuel, am spus sa nu interpretam de capul nostru literatura patristica. te-ai consultat cu vreun preot sau calugar inainte de a scrie ce ai scris? s-ar putea ca noi, mirenii sa interpretam ceva nu din smerenie, ci din preaplinul slavei noastre desarte influentati fiind in gandirea noastra de sklujitorii lui Lucifer cei din iad. N-am spus ca interpretezi nici bine nici gresit, am scos doar un strigat de alarma: "Atentie! Sa nu ne incredem excesiv in mintea noastra limitata si pacatoasa."
Caci nu numai pe tine si pe ispita_ta v-am facut pacatosi, ci si pe mine, dar voi marshati excesiv pare-mi-se pe comentarea unor texte patristice. Citati aceste texte si doar atat. Ca doar nu veti fi preoti ca sa stiti cat de buna este interpretarea voastra. Eu, pacatosul, din aceasta pricina ma feresc sa interpretez texte patristice, ca sa nu ajung cumva in ratacire ca si sectele neoprotestante care interpreteaza Biblia dupa capul lor. Am exemplul acestor secte, pur si simplu, si ma feresc pe cat pot sa cad in mania interpretarii textelor patristice. Asta am vrut sa spun. Incercati pe cat posibil sa nu interpretati textele patristice, caci mintea noastra si limitata si pacatoasa ne poate conduce la rastalmaciri ale acestor texte. Mai curand intrebati la sfintiii parinti cum se interpreteaza cutare text patristic. Asa veti da dovada de smerenie si nu veti cadea si voi in greseala ereticilor sectari de a interpreta totul dupa capul lor. |
HRISTOS A INVIAT, fratii mei intru Domnul!
Mai curand cred ca ideea ce urmeaza ar putea fi un subiect pentru un nou topic nu neaparat de deschis in meniul Biserica Ortodoxa in Relatia cu alte confesiuni" al forumului ortodox, ci poate la meniul "Biserica Ortodoxa Romana" sau la "Generalitati", oriunde ar merge. Ideea este urmatoarea (pare nebuneasca, dar autoritatile lumesti ar putea lua o astfel de hotarare pentru a-i dezorienta cu totul pe crestini, mai ales pe ortodocsi...): Cum ar reactiona crestinii ortodocsi in cazul in care autoritatile lumesti (sefi de state, de guvern, parlamentele tuturor statelor lumii) ar hotari prin lege sa declare ziua de 1 ianuarie, de exemplu (arbitrar) la 1 iulie sau 1 august? Credeti ca Iordanul s-ar mai intoarce inapoi in noua zi de Botez al Domnului, data de 6 ianuarie din noul calendar adoptat de oficialitatile intregii lumi? Dar Sfanta Lumina s-ar mai pogora la Biserica Mantuitorului din Ierusalim la noua data fixata pentru Sfintele Paste (care ar putea cadea la mijlocul actualei luni decembrie sau chiar in actuala luna ianuarie)? Ce s-ar intampla cu noi, crestinii in aceasta situatie? Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri de imputinare a credintei. .................................................. .................................................. ................... Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul! |
d-le silviu pintilie,daca sunteti ruda cu cineva care era tractorist si a cumparat pamant pe langa Dumitru Lala si care are celasi nume de familie cu D-vostra aflati ca acela a fost pamantul tatalui meu(nu cumva era tatal d-voastra?).nevasta lui Dobreanu(lautarul acela vestit)a fost sora bunicului meu.Prin cotul acela am copilarit.Dar au trecut multi ani de atunci.Si inca ceva pt Ispita .ta. Am cutreirat multe locuri,si sofronarii s-au stabilit dupa ce au fugit din calea uniatiei in satele brusturi ,draganesti,oglinzi etc si de aici au migrat spre rosiori ciumulesti etc.Iar prin 1935 mai mult de jumatate dintre stilisti erau urmasii sofronarilor.Eu de acolo vin.si nu uita am aproape 60 ani,voi fi cutreierat ceva prin tara asta.eu ma trag din sofronari prin tata si prin mama din preotul Culici din Domnesti(Curtea de arges)care a murit in biserica in noaptea de inviere neacceptand calndarul indreptat.La rudele mele s-a ascuns Evloghie in Bucuresti pe str.LATINA.Tot niste rude de ale mele au fost implicate in aranjamentul de la Copaceni.Dar Ispita.ta ti-am dat destule amanunte ca sa stii cine sunt.In rest gandeste singura!dar ar trebui sa te astepti sa stiu foarte multe despre dedesubturile stilismului in Romania.Dar peste ceva timp(cand voi face rost de ceva bani,de sponsorizari nu de la bor pt ca nusunt de vanzare) vei vedea o carte scrisa de mine despre istoria adevarata a stilismului.Eu la 8 ani ajungeam pe jos pana la Slatioara!Asa ca stiu multe.
Dar sa revin la altceva: 'Sfinþii Pãrinþi întruniþi la Sf. Sinod de la Niceea, în ceea ce priveºte stabilirea datei Sf. Paºti, hotãrãsc cã Paºtele creºtinilor nu trebuie sã se serbeze niciodatã mai devreme de 22 Martie (limita inferioarã ºi nici mai târziu de 25 Aprilie (limita superioarã . Deci Paºtele creºtinilor nu pot avea loc, decât în intervalul a 35 de zile bine stabilite, de la 22 Martie la 25 Aprilie. Prezenþa acestor 35 de zile, a fãcut posibilã întocmirea a 35 de tabele, privitoare la sãrbãtorile cu datã variabilã (schimbãtoare) dependente de data Paºtelui. Aceste tabele sunt cunoscute sub denumirea de Pascalie. În cadrul Pascaliei se deosebesc o pascalie parþialã ºi una generalã.' Cam asta ati postat d-voastra d-le Pintilie. este o mare minciuna stilista.Sfintii Parinti de la Niceea nu au stabilit asa ceva.Este scorneala curata.Nu exista nicaieri in documente o asemenea precizare.Pur si simp,u a fost fixata ischimeria pe 21 martie.Deci va rog daca vreti sa discutam serios nu inventati si pune in carca sfintilor parinti ceea ce ei nu au hotarat.Aceasta fixare a ischimeriei pe 21 martie s-a facut pt a se curma schisma meletiana(care seamana mult cu stilismul de acum). dar nu se gaseste in cele 20 de canoane niceene asa ceva pt ca nefiind o problema de dogma hotararile privind calendarul si regula pascala au fos remise imparatului. daca vreti sa vedeti exact ce au decis sf Parinti atunci cautati epistola acestui sinod catre toto crestinii.textul ei se gaseste in Istoria Bisericeasca a lui Socrate publicata in anul 440.In romaneste a fost tradusa la anul 1899 arhiereul Iosif Gheorghian si in aceasta traducere(cu litere chirilice)la paginile 23-27. Si a doua sursa este Epistola sfantului Imparat Constantin trimisa catre toti crestinii din imperiu.acesta se gaseste in Istoria bisericeasca a luiEusebiu episcop de Cezareea.a fost tradusa in romaneste tot de IPSIosif Gheorghian in 1896 si epistola se afla la paginile 402-404,Nicaieri in aceste surse nu se spune de asa ceva.cum postati. .indicati va rog in ce document din acele vremi se gaseste cele postate de d-voastra. Prima pascalie este cea a episcopului Teofil al Alexandriei dupa multi ani de la I-ul sinod ecumenic.a doua pascalie este cea a sf Kiril care a urmat lui Teofil.Dupa aceea urmeaza in veacul 5 in Egipt Aniabus si in apus Dionise Exiguul.deci ce basneala este asta ca sFintii parinti de la Niceea ar fi stabilit limitele de serbare a Pastelor?Eu vad ca este doar inventie stilista! DE CE NU AI FOST ATENT PE FORUM .EU AM FOST CINSTIT SI AM PRECIZAT PE ANUMITE FORUMURI ca am studiat dogmatica la inceput pe pidalionul lui Silvestru si apoi am discutat aceste probleme in amanunt cu unul dintre cei mai buni dogmaticieni de la Slatioara TEOFILACT.Si tocmai discutand cu acesta am invatat sa caut argumentele si am constatat ca este gresit ce se intampla acolo.Eu stiu argumentele stilistilor si cat de gresite sunt;Intr-o anumita vreme am fost unul dintre acei pe care nici un preot BOR nu l-a putut infrange intr-o dicutie dogmatica. Am fost unul din misionarii stilismului.Dar a venit si ceasul and Dumnezeu mi-a luminat minte si am vazut ierosilia si mai mult indoindu-ma eu am cerut semn si a venit semn pt adevarul BOr.Nu voi posta aici depre minunea prin care am ajuns in bor dar cine este curios pot sa-i arat prin mesaj privat daca ma solicita!De aceea ma straduiesc cat se poate sa nu arat chiar toata greseala celor de la Slatioara, ci doar sa fac mici atentionari cand se depaseste limita tolerabila a minciunii.Dar nu ma provocati pt ca eu sunt un canonist! ceea ce ati postat citand d-le pintilie sunt in parte aiureli stiliste , iar din cate stiu eu biserica carei ii faceti reclama a primit si ajutoare de la budisti! |
Este de mentionat ca, chiar si data de 25 decembrie a fost aleasa ca inceput al Sarbatorii Nasterii Domnului, fara a se sti exact daca aceasta data corespunde intr-adevar datei Sale reale de nastere. Biserica a pus aceasta data care coincidea cu sarbatoarea pagana a fertilitatii drept data a Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, va dati seama, ca din motive strategice, pentru inlocuirea sarbatorilor pagane cu cele crestinesti, iar corespunzator datei de 25 Decembrie ca zi de nastere a Pruncului Iisus au fost puse si celelalte sarbatori consacrate Domnului, chiar si data de 25 martie corespunzatoare Bunei Vestiri catre Maica Domnului facute de sfantul arhanghel Gavriil.
|
Citat din parintele Serafim Rose despre "boala supercorectitudinii sau ravna fara socotinta":
"Un episcop vechi-calendarist grec ne-a scris ce rau nemasurat a fost facut Bisericii Ortodoxe din Grecia de ceea ce el numeste “boala corectitudinii”, atunci cand oamenii citeaza canoane, Parinti, tipicul bisericesc, spre a dovedi ca au “dreptate” si ca toti ceilalti se inseala. Corectitudinea poate deveni cu adevarat “boala” atunci cand este administrata fara dragoste, ingaduinta si fara constientizarea propriei intelegeri imperfecte, a cuiva. O astfel de”corectitudine” va produce mereu numai schisme, si in cele din urma ajuta numai miscarea ecumenica, reducand numarul celor ce marturisesc Ortodoxia." Doar un singura comentariu adaug acestui text: datorita supercorectitudinii credinciosilor Bisericii de Stil Vechi din Grecia, Pr. Serafim mentiona in alta parte pare-mi-se in Pr. Alexey Young - "Scrisori ale Cuviosului Serafim Rose" s-a ajuns ca in aceasta biserica sa se produca pana acum doua schisme, existand trei ramuri ale acesteia si fiecare din ele considerand ca numai ea si ea detine monopolul adevaratei credinte, nerecunoscandu-se una pe alta. Asa ca cer credincioasei de stil vechi ispita_ta sa nu se mai lege de umila mea persoana facandu-ma "nebun" si sa se uite la supercorectitudinea ei intr-ale credintei si sa-si dea seama ca aceasta supercorectitudine nu are nimic folositor in ea, ci este producatoare numai de noi si noi schisme. Iar chestiunea cu neascultarea ucenicului inaintat duhovniceste de staretul lui, daca considera ca staretul lui ii ofera o invatatura gresita, este de asemenea discutabila si mi se pare si de inspiratie demoniceasca (atunci oare ce s-ar face toti crestinii, considerandu-se ucenici sporiti duhovniceste si sa li se para ca duhovnicii lor ii invata erezii, s-ar aduna toti gramada si s-ar duce de bunavoie pe drumul ce sfarseste la iad, asta cred, pur si simplu, ideea mentionata fiind a lui Emanuel2007. Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri de multa imputinare a adevaratei credinte. .................................................. .................................................. ............. Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste0-ma pe mine, pacatosul! |
D-le dostor eu sunt nepotul lui neculai pintilie(+) care locuia pe gorbanesti exact in capatul ulitei. iar cat despre lautarul dobreanu inca si astazi sa mai vorbeste despre el pe ulita satului chiar si la scoala. eu am participat alaturi de doamna profesoara Barleanu la multe festivaluri folclorice si ea ne povestea foarte multe despre acest om. vreau sa stiti ca informatiile postate de mine aici sint preluate chiar de pe siteul mitropoliei slatioara (www.mitropoliaslatioara.ro) asa ca acele neadevaruri despre care spuneti dv si pe care eu nu ma prea pricep sa le interpretez sunt redate chiar de mitropolitul actual P.S. Vlasie.
P.S. ma bucur de cunostinta, multa sanatate de la ganeni. |
Citat:
|
" Dacã luna plinã cade pe 21 Martie, Paºtele poate cãdea chiar ºi pe 22 Martie, aceasta fiind cea mai timpurie datã a sãrbãtoririi Paºtelui, cea mai târzie rãmânând ziua de 25 Aprilie, caz în care luna plinã va fi înainte de 21 Martie.
Exemplu: Dacã la 20 Martie avem lunã plinã, deci ea va fi nepascalã; se mai aºteaptã 29 de zile pânã pe 18 Aprilie. Se poate întâmpla ca 18 Aprilie sã fie Duminicã, caz în care se va mai aºtepta încã 7 zile, pânã Duminica viitoare, adicã pânã pe 25 Aprilie. " cum se vede si din cuvintele de mai sus , este logic ca , in cazul in care luna plina cade pe 21 martie si este sambata , pastele sa fie a doua zi , adica pe 22 martie ... caci la sinodul de la niceea s-a scris negru pe alb ca pastele sa fie fixat in prima zi de dupa prima zi cu luna plina de dupa echinoctiul de primavara ; intelegeti ? deci mai intai se fixeaza pentrui anul respecti data de 21 martie , dupa care se socoteste prima zi cu luna plina de dupa aceasta data de 21 martie , si pastele se pune in prima dumioneca cu luna plina care urmeaza dupa prima zi cu luna plina de dupa 21 martie ... aceasta regula este urmata cu sfintenie si de BOR pana in ziua de azi , deorece este scrisa negru pe alb la sinodul de la niceeac ; asta o stiu toti preotii din BOR ; dupa aceasta regula , cea mai tarzie data cand poate cadea pastele , se poate afla prin aceste calcul : Dacã la 20 Martie avem lunã plinã, deci ea va fi nepascalã; se mai aºteaptã 29 de zile pânã pe 18 Aprilie. Se poate întâmpla ca 18 Aprilie sã fie Duminicã, caz în care se va mai aºtepta încã 7 zile, pânã Duminica viitoare, adicã pânã pe 25 Aprilie. de unde se vede clar , regula aceasta fixata l aacel sinod , prin ea insasi nu poate admite pastele mai inainte de 22 martie si mai tarziu de 25 aprilie ; deci nu a fost necesar sa se scrie si aceste calcule la sinodul niceean , dar ele se deduc de la sine din regula care a fost fixata insa sa artatam unde este anume greseala BOR , daca , precum am spus , ea tine si recunoaste ca , canonica aceasta regula ce sa fixat la sinodul niceean ... greaseala BOR consta in faptul ca fixeaza data de 21 martie in mod necanonic , adica dupa cal gregorian ; ea socoteste ca este suficient sa tina cont la fixarea datei de 21 martie numai de soare , asa cum face cal gregorian , si ca numai apoi sa tina cont si de luna prin aceea ca fixeaza pastele in functie de prima zi cu luna plina de dupa 21 martie ( cum cere regula ) insa sfintii parinti au socotit ca cal iulian este necesar deorece socoteste insasi data de 21 martie tinand cont si de soare si de luna si de stele , adica de toate elementele naturii ... asa a aparut corect in ochii sfintilor parinti si asa trebuie sa tinem si noi ; odata ce ei au anatemizat pe cei care ar adopta cal gregorian , chiar si daca stiau ca acesta socotea mai bine data de 21 martie in ceea ce priveste soarele , deoarece stiau ca odata ce tii cont foarte bine de soare ajungi sa neglijezi celelalte elemente ale naturii : luna si stelele , de care tine cont numai cal iulian |
in primul rand eu nam spus ca asa l animerea sa considere ucenicii ca staretii lor sunt eretici , ci numai daca aceste lucru este dovedit foarte clar de sfintele canoane ; nu spune asta la sfintii parinti : ca ascultarea este pana la erezie ? spune draga razvan si nu se aplica numai preotilor sau staretilor ci si ucenicilor ...
daci daca asta au spus sfintii parinti negru pe alb , atunci tu esti cel care interpreteaza texte dupa mintea lui ... caci nu poti acuza pe sfintii parinti de demonism , frate ... iar daca sfintii parinti au spus , unor ucenici , caci cu niste ucenici aflati sub ascultare vorbeau in momentul acela ca trebuie sa nu faca ascultare de erezii , daca stiu cum sa faca aceasta neascultare fara sa judece pe nimeni sau sa se sminteasca , inseamna ca asa si trebuie sa faca acesti ucenici ... citeste cartile ucenicilor lui Gheron Iosif si apoi nu vei mai putea sa ma mai contrazici nici in aceasta problema ... de aceea , sa stii ca sfintele canoane trebuie cunoscute de absolut toti credinciosii , nu numai de cei sporiti duhovniceste , caci altfel cum ai putea sa stii ca asta este pacat si asta nu ... iar daca tu nu stii ce est epacat si ce nu , atunci este normal sa te ratatcesti ... si sa stii ca parintele Serafim Rose nu impotriva mea si a lui ispita_ta vorbea , caci a cunoaste canoanele este un lucru esential in ortodoxie , atata timp cat noi nu suntem catolici sa ascultam orbeste de tot ceea ce dicteazxa papa de la roma ... noi judecam lucrurile din punct de vedere canonic am sati dau scri s la sfintii parinti unde scrie aceasta ... caci daca nu ai nici o regula dupa care sa te ghidezi atunci ajungiu inevitabil sa asculti orbeste de preoti , chiar si daca ei tar cere la un moment dat sa te inchila la buda ... deci reguli trebuie sa stie toti crestinii si parintele Serafim , impreuna cu acel episcop care vorbea despre ultracanonismul exagerat al unora se refereau la acei de stil vechi care , aplicand canoanele au ajuns sa dea anatema definitiv BOR ; adica ei se refereau la cei de stil vechi radicali , care nu au nici in clin nici in maneca cu BOSV modarata , care mai recunoaste harul in BOR ... dintre acesti ultra canonisti au facut parte un timp chiar si unii sfinti din muntele athos , timp in care ei au anatemizat definiv BOR ( considerand ca nu mai are har ) ; pana cand li s-a spus de sus , cum insusi gheron Iosif ( care a fost unuldintre aceia care au dat anatemei definitive BOR ) recunoaste , ca prin aceasta au dat anatemei intrega biserica ortodoxa ; lucru dupa care ei sau inters in sanul BOSV , in care au stat pana la sfarsitul vietii ; si daca sfantul Iosih isihastul a fost un membru al BOSV , sa stiti ca el a fost intampinat de Insasi Maica Domnului la moarte ... deci a avut o moarte cuvioasa ... deci in textele citate de tine s-a vorbit de exagerarea pe seama canoanelor , aceea de a considera ca BOR nu mai are har ; aceasta este intradevar o greseala , care se bazeaza , chipurile pe canoane ... deci la aceasta se referea parintele Serafim ... caci este si logic ca el nu putea sa vorbeasca impotriva BOSV in general , caci el a ramas in BOSV pana la moarte ... deci el vorbea impotriva radicalilor , caci el a fost un moderat ... iar moderatii nau nimic cu radicalii ,sunt doua biserici diferite ... de aceasta schisma vorbea episcopul respectiv , despre schisma dintre radicali si moderati ... asta este |
iata acel cita dinsfintii parinti care arata ca insusi mirenii trebuie sa cunoasca canoanele foarte bine , si pe baza lor poate sa hatarasca ce cler este cu adevarat al lui Hristos : " Patriarhul ecumenic Antim VI (1845-1848), impreuna cu ceilalti patriarhi rasariteni: Ierotei al Alexandriei, Metodie al Antiohiei si Chiril al Ierusalimului si Sinoadele lor, in Enciclica din 1848, in numele Bisericii Unice, Sobornicesti si Apostolice au enuntat urmatoarea marturisire de credinta: “…La noi nici patriarhii, nici sinoadele, niciodata n-au putut introduce ceva nou, deoarece pastratorul bunei cinstiri este chiar Trupul Bisericii, adica poporul drept-slavitor, care totdeauna vrea sa-si pastreze credinta neschimbata potrivit cu credinta parintilor sai… Sa tinem marturisirea pe care am primit-o de la atatia barbati, evitand orice inovatie ca pe o insufletire a diavolului; cel care primeste inovatie vadeste nedesavarsita Credinta ortodoxa cea propovaduita. Dar aceasta este pecetluita ca desavarsita, nesuferind nici micsorare, nici adaugire, nici vreo schimbare oarecare si cel care indrazneste sa faca sau sa sfatuiasca sau sa cugete la aceasta, a si tagaduit credinta lui Hristos, s-a si pus de buna voie anatemei vesnice, pentru blestem impotriva Duhului Sfant, ca si cum n-ar fi vorbit drept in Scripturi si prin Sinoadele Ecumenice…, venerabilele Sinoade Ecumenice, acesti sapte stalpi ai casei Intelepciunii… Astfel toti inovatorii: fie ei eretici sau schismatici, care de buna voie “s-au imbracat cu blestemul ca si cu o haina…” (Ps. 108, 17), fie ca sunt papi, fie patriarhi, fie mireni, fie chiar si inger din cer – sa fie anatema!” "
daca tu nai sti canoanele atunci cum ai putea sa zici de exemplu ca catolicii sau luteraniii sunt eretici , si atunci cum ai putea sa stii cu cine sa te duci sa te sfatuiesti ... cu care clerici ai putea sa te sfatuiesti , daca tu nai st icare cler este drepcredincios iti spun eu care este treaba in adevar draga razvan : canoanele si dogmele trebuie cunoscute foarte bine de catre toti credinciosii , si astfel si ei sunt in masura sa spuna care este adevarat biserica canonica a lui Hristos ... a cunoaste canoanele este un lucru care este obligatoriu inca de la Botez ... insa in chestiunile care tin de rugaciunea lui Iisus si de sporirea duhovniceasca trebuie sa te sfatuiesti cu cei mai avansati , care sa stii , nu sunt neaparat clericii sau staretii din manastiri ... asta imi si plce foarte mult la dorstor , ca este o fire care cunoaste importanta canoanelor ; caci fara a sti aceste canoane cum ai putea sati dai seama ( ? ) care sunt drepcredinciosi : ortodoxii , catolicii , anglicanii , luteranii ... |
eu as vrea sa imi spuneti si mie frate dorstor ce minune va facut sa treceti in BOR , deci puteti sa faceti aceasta ... eu sunt un om care crede in minuni si voi citi cu placere ceea ce veti scrie ...
vreau sa zic ca din mila lui Dumnezeu am avut si eu parte de semne de la El , si de minuni , in viata mea ... si cred ca acestea se intampla si astazi ca si mai inainte , chiar si viata simplilor credinciosi ... poate am sa va povestesc si eu despre acestea prin mesaje personale spre slava lui Dumnezeu ... imi plac oamenii evlaviosi asa ca dumneavoastra , frate dorstor si poate ca aveti un mesaj important despre toate aceste probleme de transmis celorlalti ... |
de interpretarea gresita a canoanelor se fac vinovati catolicii , cei din BOr care adopta ecumenismul , dar nu parintele Serafim Rose , sau sfantul Ioan Maximovici , care au fost de stil vechi ...
vedem ca chiar si la intrunirile panortodoxe care sa fac de atatia ani in sanul BOR , niciodata nu s-a spus ca ecumenismul a fost benefic nu ma refer la intrunirile ecumeniste , unde au ajuns budistii sa aseze statuia lui buda pe " sfanta masa " dintro biserica catolica si sa savarseasca o ceremonie dea lor in fata acelei statui , cu fum si alte chestii ... nu mai stiu daca au facut aceasta si pe vreo sfanta masa ortodoxa , dar stiu ca ierarhi din BOR au ajuns sa fie curatiti de duhuri rele de catre nu stiu ce popor de salbatici ; aceia au invocat pe zeii lor si au cerut ca acei ierarhi ortodoxi sa fie curatiti de duhuri rele , cu ajutorul fumului prin care respectivii ierarhi au acceptat sa treaca ... haha haha ... ce mai dreapta credinta ??!! dar ma rog nu toti din BOR sunt asa ... precum spuneam , la toate intrunirile dintre episcopii ortodoxi din toata lumea , vreme de 100 de ani nu spune decat aceasta :ca ecumenismul este o scorneala a masoneriei , care nu face altceva decat sa intoxice biserica ortodoxa ... chiar sa afirmat de multe ori la acele intruniri , ca biserile ortodoxe din toata lumea au gresit ca nu sau despartit de acei ierarhi ecumenisti si ca nu iau anatemizat ... din nefericire aceste concluzii ale acelor intruniri ortodoxe , nu au avut pana acuma o finalitate faptica , insa acea finalitate este , asa cum si ei au recunoscut , inevitabila ... ea se va produce la cel deal optulea sinod ecumenic ... |
Mai fratzilor mie mi s-a intamplat urmatoarea chestie:
Din neatentzie am uitat o bucata de litie in buzunarul unei haine. Acea bucata de litie - facuta cu destul vin - nu a mucegait deloc cand am gasit-o dupa o saptamana. Acea bucata de litie era sfintita de un ieromonah din BOR. Acum cum s-ar fi putut sa nu mucegaiasca daca nu ar fi fost sfintzita chiar de Duhul Sfant? Ca sa nu mai zic ca am vazut aghiasma mare sfintzita in BOR care a tzinut ani buni pana a fi consumata toata. |
al asta are dreptate razvan , ca interpretarea canoanelor trebuie sa se faca insa cu mare prudenta ; si chiar daca te sfatuiesti cu anumiti clerici , care pentru moment ti se par ( tot prin prisma interpretarii canoanelor pe care ai facuto pana acuma ) a fi corecti din punct de vedere canonic , chiar si asa trebuie sa ramai in continuare vigilent din punct de vedere canonic si sa studiezi serios si parerea altora care , poate fac parte din alta biserica ; la cate confesiuni exista in ziua de azi , adevarul se poate afla foarte bine intrun loc indeparta de cel de unde ai inceput tu sa il cauti ... si numai daca vei fi sincer cu tine insuti , si vei accepta cu barbatie sa fii umilit atunci cand vei vedea ca nu ai dreptate in fata altora , care iti vor demonstra cu canoanele ca tu nu ai dreptate , numai asa vei ajunge la adevar ...
sfintii parinti ne-au spus cum trebuie sa procedam in aceste vremuri de incercare , cand au spus ca sporirea , chiar si in manastire nu mai este acuma prin ascultare in primul rand , asa cum era mai demult , cand existau acei parinti facatori de minuni , pe care ii proslavea Dumnezeu inca din timpul vietii ca fiind adevartii purtatori ai Duhului Sfant ; deci sfintii parinti au spus ca in vremurile noastre trebuie sa primim numai ceea ce este in conformitate cu ceea ce a fost in vremurile dinaintea noastra , si sa fim prudenti fata de cine ascultam chiar si manastiri ... astea leau spus chiar sfintii cu cuvintele lor ... asa ca astai treaba in vremea noastra , nai cei face ... de aceeea si vor fi proslaviti in imparatia cerurilor cei care se vor mantui in aceste vremuri , mai mult chiar decat cei din vechime care au facut minuni , caci noi suntem incercati mai mult decat aceia ... deci spor la toata lumea in studierea cartilor sfintilor parinti , caci aceasta este singura cale prin care in ziua de azi se mai poate recunoaste adevarul si minciuna ... acuma mai importanta este aceasta studiere decat sa te supui mai stiu eu caror rataciri promovate de catre masoni prin intermediul celor pusi de ei in fruntea bisericii la conducere ... multi prooroci mincinosi vor aparea , dar dupa faptele lor ii veti cunoaste , caci nu poate pom bun sa faca roade rele si pom rau sa faca roade bune ... dar faptele nu le poti judeca dupa mintea ta ci numai dupa cartile sfintilor parinti ... insa pentru a intelege aceste carti ale sfintilor parinti in mpd corect trebuie neaparat sa studiezi mult si sa citesti multe astfel de carti ; caci o anumita problema tio calrifica o anumita carte , o alta o alta carte , si pentru a ajunge sa intelegi totul ca pe un tot unitar trebuie sa citesti foarte multe carti ... calea noastra de mantuire este mult mai grea decat cea a celor dinaintea noastra , si presarata cu ispite mai grele si mai multe decat chiar si a celor de demult care au stat in pustuietati si sau luptat cu demonii ; spre deosebire de ei , care isi cunosteau dusmanii , caci erau demoni , pentru noi este mai greu sai identificam , deoarece ei " sunt ortodoxi mincinosi care se dau drept ortodoxi curati " spun proorociile ... iar ispita pe care o avem noi de infruntat este mai subtila decat a celor de demult , care se luptau cu demonii , caci noi ne luptam cu cei care se numesc fratii si parintii si invatatorii nostri , fara sa merite aceste denumiri ... si stim ca Mantuitorul a certat nu pe curve si pe vamesi care sau pocait , ci pe fariseii si invatatorii lui israel , care invatau gresit si inchideau imparatia cerurilor si celorlati ; pe aceia ia considerat mai periculosi , cu atat mai mult cu cat ei nici nu voiau sa se pocaiasca de minciuna lor ... asa va fi si la judecata de apoi ... |
mihailt , spunemi si mie o persoana din cei care participa la aceasta discutie , care sa afirme ca in BOR nu lucreaza Duhul Sfant ... eu unul , in virtutea faptului ca fac parte din BOSV moderata consider ca Duhul Sfant lucreaza si in BOr , numa ca ea are o problema inca neclarificata despre cum trebuie sa tina slujbele : pe vechi sau pe nou ... nu se afirma ca BIR nu are har , intelegi ? deci schisma care exista acuma intre BOR si BOSv este numai duhovniceasca sau simbolica , nu are valoare de anatema deplina ... de aceea harul lucreaza deplin in ambele biserici , chiar daca cele doua ierarhii sunt aparent in schisma ; este inca o schisma duhovniceasca , interna , in interiorul aceleasi biserici unice a lui Hristos , intelegi acuma ?
atata doar ca BOSV vrea sa arate dinainte ceea ce urmeaza sa se intample la acel sinod ecumenic al optulea , cand schisma si anatema va deveni definitiva si BOR nu va mai avea har ; de aceea s-a produs aceast aschisma simbolica intre BOR si BOSV , pentru a se trage un semnal de alarma pentru BOr de ceea ce se va intampla in curand , la cel deal optulea sinod a toata lumea ; de aceea nici nu ramas BOSV la atitudinea acelor biserici din cadrul BOR care fara sa faca nici o schisma de sinodul de la bucuresti , pastreaza si astazi cal iulian ... BOSV a luatr o atitudine mai zelota pentru a preveni asupra a ceea ce se va intampla la cel deal optulea sinod , si anume pentru ai preveni pe clericii din BOR ca ii paste o anatema definitiva prin care vor deveni asemenea catolicilor , adica fara har ... deci aceasta pozitiezelota a BOSV era necesara pentru ai face pe cei din BOR sasi puna mai serios problema canonicitatii schimbarii cal iulian si a ecumenismului , adica sa nu ia in gluma canoanele si anatemele sfintilor parinti asa cum a facut la sinodul talharesc din 1924 ... este un semnal de alarma pentru BOR ca ii paste o anatema cu mult mai serioasa decat cea de acuma , si care va fi data chiar de catre toate bisericile din toata lumea ortodoxa , cum spun proorociile ; daci daca acele biserici care in sanul BOR au pastrat si azi cal iulian si impotrivirea fata de ecumenism , au luat o atitudine canonica , totusi ele nau avetizat inca in mod serios asupra anatemei care se va abate asupra BOR daca nu se va pocai de pacatele ei pana la sinodul al optulea ... acest lucru la facut numai BOSV fara a exagera cu nimic ... |
Conteaza ca toti "calugarii Bosv" zic ca Bor nu mai are Har nu ce zic cei de pe forum.
Miruiti a 2a oara cu o imputiciune de Mir.Ce conteaza ca stiti exact cand este ziua Sfintei Paraschiva daca nu va ajuta nici in ziua aceea din cauza mirosului iar unora din Bor le ajuta in fiecare zi? Daca vi se pare ca cineva este Vrajitor(cum parea Argatu in fata unor Preoti)voi sunteti vrajitori.Calugarilor Bsv care au parerea ca Bor nu mai are Har li se poate spune ca nu mai au har. Castigul este foarte mare : n-au rastignit pe Hristos cand S-au impartasit deoarece au mancat doar paine cu vin, se pot duce linistiti, caci puicute sunt pe toate drumurile(nefiind calugari). |
Inca o precizare d-le Pintilie pt a nu crede ca eu acuz fara nici un temei.Acea manastire a primit sponsorizare de la patronii Combnatului de la Galati care sunt budisti,iar daca nu ma insel era vorba despre niste clopote,Dar presupunand ca nu are chiar asa de mare insemnatate asta eu zic sa continuam a discuta despre dogme si canonicitate pt ca pe noi ne intereseaza mai mult cultul deca tniste situatii irelevante ,multumesc pt salutari si tare as mai veni pe acolo, dar cei ce erau de seama mea fie nu mai sunt fie au plecat spre alte zari ca si mine.cat despre ce am afirmat intrebati pe staret si vedeti daca am drepate.as mai canta pe vioara cea veche a lui Dobreanu ,dar cred ca s-a pierdut.cand eram eu copil fusese estimata la peste 150 ani vechime.Se mai dau unii cu schiurile pe ulita acum?(evident iarna0
|
Am o rugaminte pt cei din Bor pe acest topic:Trebuie sa intelegeti ca mirenii stilisti au o vina foarte mica;ei sunt dusi in eroare de asa zisul cler ierosilnic din Bosv.In multe privinte ale practicii vietii crestine sunt multi mireni din BOSV care ar putea sa fie exemplu de traire crestina.Atat timp cat Bor este in comuniune cu Ierusalimul si celelalte BO autocefale exista HAr in BOr.Harul lipseste cu desavarsire in BOSV pt ca nu au preoti adevarati.Bosv este o asociatie culturala si nu un cult.Pai o asociatie culturala prezinta spectacole cu actori cu interpreti a diferitelor roluri.Asa si la Bosv unii interpreteaza ca si actoii roluri de clerici dar ca si actorii nu sunt cu adevarat personajele pe care le interpreteaza.Acum acei asa zisi clerici trebuie si ei sa traiasca si dau din gura ce pot ca sa primeasca unele foloase materiale.Si aici ei nu sunt de vina ci acei care sunt naivi si ii cred fara a verifica canoanele.Deci rugamintea mea este sa ne concentram pe metadoxia BOSV pt ca desi se pretinde ortodoxa BOSV este de fapt metadoxa!Si mai de folos ar fi ca sa cerem la liturghie sa lumineze mintea celor din BOSV Stapanul nostru Iisus Hristos.Asa ca va rog ca atunci cand dati pomelnice pt vii la SF Liturghie scrieti la urma asa:,,Doamne Iisuse Hristoase lumineaza mintea celor din BOSV!'Ar fi mai de folos sa ne rugam pt ei pt a iesi din ratacirea lor.incercati si se va ucura Mantuitorul!
|
Domnule Emanuel 2007,calculele pe care le postati ar fi valabile daca ati avea ischimeria pe 21martie,dar cum Bosv u mai are temelia calculelor pe o ischimeria adevarta pe 21 martie ci pe 8 martie, calculele d-voastra devin inutile si ridicole.D-voatra sfidand ceea ce arata Dumnezeu pe cer mutati in calcule ischimeria acolo unde nu se afla.Numai in calendarul indreptat ischimeria se afla asa cum o arata Dumnezeu si cum s-a fixat la Niceea pe 21 martie,iar Dumnezeu nu este la porunca stilistilor pt a astepta pana se ajunge si pe calendarul BOSV la data de 21 martie.NU-L PUTETI OBLIGA PE DUMNEZEU SA INTARZIA ISCHIMRIA DUPA CUM ATI VOI!
Iar pana nu respectati ce arata Dumnezeu pe cer nu puteti s fiti ortodocsi chiar de aveti tupreul de a pretinde o asemenea onoare! |
Citat:
P.S. acuma nu se mai da nimeni cu schiurile pe acolo ca s-a asfaltat drumul si este trafic mai intens. dar ne ducem pe calna. |
ce probleme aveti voi... de parca pe banii din cutia milei scrie de la cine sunt primiti...
|
pai de ce nu vreti sa intelegeti acest lucru care este la mintea copiilor ? anume ca nu are importanta cum anume calculezi isimeria de 21 martie ... caci asa cum am vazut , durata zilei anului solar este diferita de cea a zilei anuluii lunar , si atunci daca sa zicem asa, daca vom incepe de azi sa calculam data de 21 martie , mai intai intrebuintand un cal lunar sau de exemplu solaro - lunar ( cum est ecal iulian ) , si mai apoi intrebuintand un cal perfect solar ( cum este cel gregorian ) , si vom compara apoi rezultatele intre ele , vom obsevva ca dupa cativa ani , isimeria calculata cu cal solar da in alte zile decat cea calc cu un cal lunar sau cu unul solaro-lunar ... si asta deoarece durata unei zile solare difera de cea a unei zile lunare ( sau de a unei zile luata ca medie intre durata unei zile solare si a unei zile lunare ) ... intelegeti ... durata unei zile solare difera de a unei zile lunare ,si atunci , dupa cativa ani , va apare un decalaj intre data de 21 martie cal cu un cal lunar fata de data de 21 martie cal cu un cal solar ...
si este o neghiobie sa afirmi ca este mai bine sa calc data de 21 martie numai dupa un cal solar ( care adica are durata unei zile egala cu a unei zile solare ) , caci pe cer se afla nu numai soarele ci si luna si stelele ; de aceea sfintii parinti au socotit ca este mai bine sa tina cont si de luna si de soare si de stele in cal datei de 21 martie ... insa tocmai aiciapare problema : ca daca vei calc data de 21 martie numasi dupa un cal solar ( ca cel gregorian ) atunci vei ajunge in anumit ani sa pui pastele inainte de pastele iudaic , lucru care este schisma , caci est e interzis de sinodul de la niceea ; si inainte de acest esinod era cuy totul de neconceput sa cada pastele inainte de cel iudaic , si niciodata nu a fost ingaduit acest lucru de cand ii ortodoxia pe pamant ... din aceasta cauza cal iulian este corect , deoarece cu acesta nu vei ajunge niciodata sa ai pastele inaintea celui iudaic , pe cand cu cel gregorian poate cadea pastel;e si cu o luna inaintea celui iudaic , lucru care sa si intamplat de cateva ori pana acuma ... de aceea cal gregorian este necanonic si este anatema ... deci nu conteaza cu ce cal calculezi isimeria de 21 martie , dar obligatoriu este interzisa sa o calculezi cu un calendar care va aduce pastele inatea celuiiudaic ... cei asa de greu de inteles ; nam vorbit romaneste , sau dumneavoastra nu aveti nici o consideratie fata de canoanele sfintilor parinti ; nu cumva sunteti si dumneavoastra cu catolicii care conmsidera canoanele a fi nimica fata de mintea lor ? nu draga dorstor , cal gregorian este necanonic pentru ca aduce pastele inaintea celui iudaic ... deci nu mai spneti basmul ala urat al dumneavoastra cu : de ce nu etse isimeria noastra pe 21 martie ci pe 8 martie ? caci daca ne anatemizati pe noi pentru aceasta , ati facut catastrofala greseala sa anatemizati intrega sfanta biserica ortodoxa de pana in 1924, caci stim bine ca biserica ortodoxa , inante cu putin fata de 1924 , avea isimeria pe 11 martie , adica cu zece zile mai devreme decat arata soarele pe cer ; ati inteles ? deci daca ne cinsiderati pe noi anatema si fara har pentru ca avem isimeria pe alta data decat cea de 21 martie , ati dat anatemei si focului vesnic si biserica ortodoxa dinainte de 1924 , care avea isimeria cu 10 zile inainte de cea impusa de dumenavoastra ... ceea ce etse intradevar infricosator , domnule dorstor ; sa dati sumneavoastra , marele canonist , anatemiei toata biserica ortodoxa dinainte de cea care va convine la muschiul dumneavoastra , adica inafara de cea de dupa 1924 ... mare greseala domnule dorstor ... deci nu mai criticati BOSV ca nare isimneria pe 21 martie , caci ea isi va schimba isimeri ape 21 martie cand va vrea muschiul ei , dar va face aceasta intocmai cumau fixat sfinti parinti , adica pastrand cal iulian ( care are ziua de lungime media intre ziua solara si cea lunara ) , si numai aducand pur si simplu ziua de 8 martie ca find ziua de 21 martie ( si astfel , fara nici un taraboi , va reveni in mod canonic isimeri ape data de 21 martie ) deci anatema este BOR care a schimbat cal iulian , singurul canonic , cu cel gregorian care este absolut necanonic si nu BOSV care si in ziua de azi tine sfanta traditie ... deci anatema cu calendarul asta al vostru care aduce pastele inaitea celui iudaic , impotriva canoanelor sfintelor sinoade ... asa ca ... atentie , domnule dorstor ... mai explicit de atata nu stiu cum as putea sa fiu ... |
vai si amar si valeleu
in loc de bine eu fac rau ca dn lipsa de rabdare am cazut in judecare pace vreau in sufletul meu pace vreau cu Dumnezeu si cu oamenii cei buni mila vreau pentru cei rai. |
BOSV este recunoscuta doar ca Asociatie religioasa in Romania?
|
nu , este recunoscuta ca biserica deplina cu sfinte taine de catre ROCOR ( biserica ortodoxa rusa din afara granitelor ) , de biserica bulgara de stil vechi , de catre sinodul de rezistenta de stil vechi din grecia ...
|
HRISTOS A INVIAT, parinte Coriolan!
Intr-adevar, BOSV din Romania e inscrisa ca personalitate juridica doar ca o asociatie culturala. Asa am inteles eu din alte postari ale altor utilizatori ai forumului. Apoi, BOSV [din Romania] e infiintata ca asociatie de un cleric dobrogean, Galaction Cordun pe la 1955, iar inainte de infiintarea asociatiei BOSV [din Romania] episcopul Galaction Cordun a fost caterisit de BOR pentru 11 [unsprezece] abateri de la canoanele BOR. Asadar, chiar de ar fi fost biserica, BOSVR n-ar fi avut traditie apostolica, preotii hirotonisiti de episcopul Galaction neavand harul Preotiei, deoarece, la momentul hirotonirii lor Galaction Cordun era caterisit, nemaiavand nicio calitate de preot in BOR. Cred ca Biserica Rusa Libera nu cunoaste adevarata situatie a "Mitropoliei" de la Slatioara, (cea in legatura cu primul lor episcop, Galaction Cordun) de aceea ii si recunoaste pe cei din BOSVR. Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri de imputinare a dreptei credinte. .................................................. .................................................. .. Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul! |
Biserica ortodoxa rusa libera a rupt legatrile cu BOSV!
|
Razvane, sa-ti fie rusine pt atitudinea ta lipsita de maturitate!
ne ameninti de ceva vreme ca nu mai postezi nimic aici si totusi nu scapi nicio ocazie de-a arunca o piatra asupra noastra! oare asa va invata clericii BOR? oare nu stii ca ortodoxia se apara prin trairea ei si nu prin aruncarea pietrelor? sa-ti fie rusine pt tupeul pe care il ai de a dezinforma in nesimtire! iarta-ma ca iti vorbesc asa; am incercat cu vorba buna, dar degeaba! vad ca incornoratul ti-a intunecat bine mintea! cu ce drept vorbesti tu in numele BOSV? stai in banca ta, vezi-ti de Biserica ta, de examenele tale si tot ce te intereseaza. stii cum se "autotradeaza" un ateu? tocmai prin interesul sau ridicat fata de gasirea dovezilor ca "Dumnezeu nu exista"... asa ca.. gandeste-te bine! |
Citat:
http://www.mitropoliaslatioara.ro/index.php si http://www.catacombeleortodoxiei.ro/ |
Ispito, de unde stie Nicu ca BOSVR a rupt legaturile cu Biserica Rusa Libera?
|
parca ziceai ca nu mai vorbesti cu mine.
prefer sa nu-ti mai dau apa la moara |
Si apoi, am precizat: din alte postari ale altor useri sunt informatiile mele, nu le-am inventat eu.
Se poate sa fi barfit BOSVR, habar n-am daca e barfa sau pur adevar ce-am zis, fiindca am zis de la altii. La vara sa pot studia toate canoanele si invataturile date prin cele 7 Sfinte Sinoade Ecumenice. Apoi, ti-as multumi foarte, sora Ispita_ta daca mi-ai da o sursa de pe net pentru gasirea canoanelor si invataturilor de credinta asa cum ele au fost lasate de Sfintii Parinti ai Bisericii Primare a lui Hristos. Adica: da-mi hrana spirituala, ca sa nu mai am a barfi. Promit, ca daca am de unde stusia cele amintite mai sus, nu voi mai reveni aici pe subforumul BOSVR, decat dupa ce am studiat cu de-amanuntul canoanele si invataturile dogmatice. Esti de acord, sora, cu acest, sa-l numesc "targ", desi denumirea de "targ" nu face casa buna cu BOR? |
Citat:
|
As vrea sa ingropam definitiv sabia razboiului, sora. Pana la urma fiecare se cunoaste dupa faptele sale. Daca dupa ce imi pui la dispozitie resursele despre Cele 7 Sfinte Sinoade Ecumenice mai intervin pe acest subforum, barfind BOSVR, atunci se va cunoaste din faptele mele ca voi fi un fatarnic. Iti cer iertare.
Dar, daca asa cum ziceti tu si emanuel, BOSVR e adevarata Biserica Ortodoxa, fie-va mila atunci de Biserica Ortodoxa Romana autocefala, care cum vedeti si voi, aluneca incet si sigur pe panta ecumenismului (ar fi bine, cred, ca aceasta panta sa duca numai pana la catolici, dar daca merge mai departe, spre protestanti si non-crestini, atunci e vai de mama noastra, a crestinilor din BOR). Sora, inca o data, iarta-ma, caci cu mult si cu multe ti-am gresit. |
D-le emanuel 2007 este exact cum m spus.Bosv nu vrea sa tina seama de o hotarare a unui sinod ecumenic.E treab ei pt ca nu are treba cu ortodoxia,(asta dovedeste clar metadoxia BOSV)numai ca Dumnezeu aduce soarele la ischimerie cum au hotarat sf parinti la Niceea char si acum pe stil nou si nu prea tine cont de cand va voi muschiul BOsv de avea 21 martie la ischimerie. Pt ca dumnezeu nu este prea impresionat de muschiul bosv.Iar pe de alta parte nici un canon nu spune ca nu putem avea Pastele mai inainte de iudei. Aceasta afirmatie apare intr-un ceaslov tiparit de stilisti in care se falsifica cu nerusinare un canon din Pidalion.Am un exemplar din acel ceaslov dar am si un exemplar din Pidalioanele tiparite la Neamt.in acel ceaslov se citeaza canonul 7 apostolic cu mentiunea ca se afla la fila8 in Pidalion.Iata ce scrie in Pialion
,, Daca vre un episcop,ori preot,ori diacon,sfant zi a Pastilor mai inainte de primavereaca ischimerie,cu iudeii o va savarsi, sa se cateriseasca.'. pai daca nu Bosv nu stie Chirilica sa invete dar sa nu adauge fals la un canon apostolic. cei ce au tiparit acest ceaslov adauga aici cu nerusinare :,,deasemenea si inainte de iudei' aceste cuvinte nu exista in Pidalon si nici in sintagma ateniana.Acest ceaslov impreuna cu un ANTIMIS provin de la Glicherie si se afla in posesia mea si sunt o dovada ca BOSV a ridicat minciuna la rang de dogma.decat sa vorbesti fara acoperire canonica,mai bine arata canoanele care iti dau dreptul sa falsifici un canon apostolic! |
Lista cultelor recunoscute in Romania
1.) BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ 2.) EPISCOPIA ORTODOXĂ SÂRBĂ DE TIMIȘOARA 3.) BISERICA ROMANO- CATOLICĂ 4.) BISERICA ROMÂNÂ UNITĂ CU ROMA, GRECO-CATOLICĂ 5.) ARHIEPISCOPIA BISERICII ARMENE 6.) BISERICA CREȘTINĂ RUSĂ DE RIT VECHI DIN ROMÂNIA 7.) BISERICA REFORMATĂ DIN ROMÂNIA 8.) BISERICA EVANGHELICĂ C.A. DIN ROMÂNIA 9.) BISERICA EVANGHELICĂ LUTHERANĂ DIN ROMÂNIA 10.) BISERICA UNITARIANĂ DIN TRANSILVANIA 11.) UNIUNEA BISERICILOR CREȘTINE BAPTISTE DIN ROMÂNIA 12.) BISERICA CREȘTINĂ DUPĂ EVANGHELIE DIN ROMÂNIA- UNIUNEA 13.) BISERICILOR CREȘTINE DUPĂ EVANGHELIE DIN ROMÂNIA 14.) BISERICA EVANGHELICĂ ROMÂNĂ 15.) UNIUNEA PENTICOSTALĂ - BISERICA LUI DUMNEZEU APOSTOLICĂ DIN ROMÂNIA 16.) BISERICA CREȘTINĂ ADVENTISTĂ DE ZIUA A ȘAPTEA DIN ROMÂNIA 17.) FEDERAȚIA COMUNITĂȚILOR EVREIEȘTI DIN ROMÂNIA CULTUL MUSULMAN 18.) ORGANIZAȚIA RELIGIOASĂ MARTORII LUI IEHOVA |
PT razvan,daca vrei sa ai un Pidalion incearca aici costa 46Ron!
http://www.depozituldecarti.ro/carti/49395/Pidalion-Carma-Bisericii-Ortodoxe-editie-2007-Neofit |
Pe langa cultele recunoscute exista si Asociatiile religioase.
|
Citat:
O sa vezi Dorstor ca exista cuvintele "si mai inainte de iudei" si ca nu sunt adaugate de "stilisti". Ar trebui sa-ti fie rusine de cele ce graiesti. Am sa incep si eu sa studiez canoanele ca sa nu mai aplec urechea la tot felul de acuzatii nefondate. |
Puteti descarca Canoanele: Sfintilor Apostoli. Celor 7 Sinoade Ecumenice, Sinoadelor locale, Sfintilor Parinti, de la adresa:
www.canoaneortodoxe.net/can_sf_parinti.html [/link], in format pdf. Le-am "descoperit" pe net asta seara. Am gasit, de asemenea si Pidalionul Sfantului Nicodim Aghioritul pe net la adresa: www.sfantuldaniilsihastrul.ro/pidalion.html , in format pdf. De-acum, pana ce voi termina de studiat Canoanele si Pidalionul nu voi mai posta nici pro-, nici contra- BOSVR. Asa sa-mi ajute Dumnezeu! |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 14:28:53. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.