![]() |
Dumnezeu i-a lasat omului (deci si stramosului Adam) LIBERUL ARBITRU pentru ca El nu vrea sa intre cu bocancii in sufletul si viata omului. Hristos a fost cel care ne-a invatat ca valoarea suprema este DRAGOSTEA, tocmai pentru a ne ajuta in exercitiul liberului arbitru si a nu ne lasa sa orbecaim in intuneric.
|
Citat:
Cind Domnului Isus i s-a spus ca cineva din familia Lui se afla prin apropiere si vor sa-l vada, A FOST NECLINTIT in a NU intrerupe LUCRUL pe care-l facea in acel moment si dintotdeauna... declarind ca legatura Lui cu Dumnezeu este mai mare decit orice influienta de la mama, tata, frate,nas, cumnat, cuscru, prieteni, colegi, sefi paminteni(desi nu avea direct insa accepta sa plateasca taxe) Deci Adam vs Isus = 1:1 sau ???? cum vedeti problema, surse info? ce zic PARINTII? pentru ca eu nu am gasit nici o referire pina acum |
Draga Cozia, mi-a sarit in ochi in primul rand scrierea (repetata) a numelui lui Hristos cu un singur "i", care dupa cum se stie inseamna "magar". Noi ortodocsii scriem Iisus cu doi "i", ai putea sa incerci si tu? :rolleyes:
Sincer, nu ma pricep la teologie dar postarea ta m-a provocat sa dau un raspuns, asa cum il simt eu ca om simplu. Nu cred ca Adam vs Iisus = 1 : 1. Adam a fost doar om, in timp ce Iisus a fost om si Dumnezeu in acelasi timp. Stii cum spunem in CREZ : Cred [...] Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii. Lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin care toate s-au facut. [...] Amin. |
In atentia lui Cozia: te intrebi cum a fost posibila caderea? Pai, omul nu a fost creat perfect, ci capabil de perfectiune. Era nevoie de exercitiu, de ascultare, pentru a se intari in bine.
Pe de alta parte spui ca "omul nu poate face nimic in starea cazuta". Trebuie sa intelegi ca aceasta cadere in pacat nu a distrus firea umana, ci doar a fost alterata. Daca ar fi fost distrusa nu ar mai fi fost asumata de Hristos. El o asuma pentru ca nu este definitiv ruinata de pacat. Toti cei care se unesc cu El, pot sa cunoasca desavarsirea. In concluzie, omul nu este declarat drept, ci devine drept prin unirea cu Hristos drept. |
Citat:
|
[SIZE=2]"Adame, unde esti?" "Am auzit glasul Tau si cunoscand goliciunea mea, m-am temut si m-am ascuns". (Facere III, 9, 10) [/SIZE] [SIZE=2] Vazandu-se pe sine gol, Adam s-a ascuns si s-a incins cu frunze de smochin cusute, incercand sa-si acopere rusinea. Chemandu-l la pocainta, Dumnezeu ii zice: "Cine ti-a spus ca esti gol? Nu cumva ai mancat din pomul, din care ti-am poruncit ca numai din el sa nu mananci?" (Facere III, 11).[/SIZE] [SIZE=2] [/SIZE] [SIZE=2]Acela insa n-a voit sa spuna ca a pacatuit, dimpotriva, a dat vina pe Dumnezeu, Care le-a facut toate foarte bine, zicand: "Femeia. pe care mi-ai dat-o, ea mi-a dat si am mancat" (Facere III, 12), iar aceea, la randul ei, a pus vina pe sarpe. Deci nevoind ei sa se pocaiasca si sa cada inaintea Stapanului, sau sa ceara iertare, Dumnezeu ii alunga si-i scoate din rai, ca dintr-un palat imparatesc ca sa vietuiasca pe acest pamant ca niste exilati si scosi peste granita. (Sf. Simeon Noul Teolog, Filocalia 6).[/SIZE] |
Citat:
Intrebarea din topicul original este cat se poate de concreta. Se pare ca Adam si Eva au fost izgoniti din Rai pentru ca "au ajuns ca noi". Adica cum ? Si cine sunt "noi" ? |
Citat:
[/SIZE] |
Nu e atat de grav ca "au ajuns ca Noi". Si apoi, cati sfinti parinti sunt, atatea interpretari sunt. Nu conteaza.
Ceea ce conteaza si este grav, este ca de ce daca cunosc binele si raul trebuie sa mi se ia viata vesnica. Adica, ar trebui sa fiu un obiect, un animal fara discernamant ca sa am viata vesnica ? |
Citat:
[SIZE=2]Este o diferenta de nuanta intre "a cunoaste binele si raul" din perspectiva lui Dumnezeu si "a cunoaste binele si raul" din perspectiva omului. De aceea Dumnezeu intrebuinteaza in chip ironic pluralul: "S-a facut ca unul din noi".[/SIZE][SIZE=2] [/SIZE][SIZE=2]Mai mult decat atat, omul oricum ar fi ajuns la cunoasterea binelui si a raului atunci cand atingea desavarsirea. Dar aceasta posibilitate exista atat timp cat pazea porunca lui Dumnezeu.[/SIZE][SIZE=2] [/SIZE][SIZE=2]Insa omul nefiind desavarsit putea cunoaste raul si prin intermediul pacatului. Si asa s-a intamplat. Urmarile pacatului stramosesc au avut caracter ontologic. Pacatul a afectat intreaga fire umana, a scindat-o, sufletul "a murit" inaintea trupului.[/SIZE] |
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:54:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.